Prof: "Griepalarm dient om ons schrik aan te jagen"
De A/H1N1-griep of Mexicaanse griep is "niet gevaarlijk", en de mondiale mobilisatie tegen de pandemie "dient geen ander doel dan ons schrik aan te jagen". Dat zegt de Franse professor medische wetenschappen Bernard Debré in een interview in de zondagskrant Journal du Dimanche.
Schrik "Deze griep is wellicht zelfs iets minder gevaarlijk dan de gebruikelijke seizoensgriep", zegt de bekende Parijse uroloog én volksafgevaardigde voor Sarkozy's UMP-partij. "Al wat wij doen, heeft enkel tot doel ons schrik aan te jagen. Ja, de griep verspreidt zich zeer snel. En dan? (...) Het blijft een griepje, het gaat hier niet om het ebola- of marburgvirus".
Kritiek op WHO Volgens Debré hebben de overheden, zonder het te zeggen, "de zeilen reeds gestreken". "De zieken, bij wie men overigens niet eens nagaat of zij H1N1 hebben dan wel een simpele neusverkoudheid, wordt inmiddels gevraagd paracetamol te slikken". Debré meent dat de overheden "geen andere keus" hadden dan zo draconisch op te treden "nadat de Wereldgezondheidsorganisatie met dagelijkse berichten en veelvuldige persconferenties de paniekknuppel in het hoenderhok had gegooid. Maar de regeringen dragen wel schuld "door te bezwijken voor de politieke overmediatisering van de gebeurtenis". (afp/sam)
In streken waar ziekteoverbrengende muggen (maar ook teken en andere insecten) voorkomen is het zeer belangrijk om alle niet-bedekte delen van de huid (gezicht, handen, enkels ) regelmatig in te smeren met een insectenwerend product op basis van deet (N,N-diethyl-3-methylbenzamide) zoals Care Plus, MoustiMug, Mouskito Muggenmelk, en andere producten. Niet-deet-bevattende repellants zijn minder onderzocht. Producten op basis van IR3535 (onder andere Mosquitox, Moustidose) en op basis van het citrodiol-extract van eucalyptusolie (Care Plus Natural, Mosiguard) zijn goede en veilige producten. De veiligheid bij babys en zwangere vrouwen is echter onvoldoende aangetoond. Picaridine (Autan-Active, Bayrepel) was tot voor kort niet meer verkrijgbaar in België, maar is nu terug op de markt (Care Plus Repel-it). Producten op basis van plantaardige stoffen zijn zeer kort werkzaam (bijvoorbeeld citronella is maar enkele minuten werkzaam) en zijn dus niet aan te bevelen.
De optimale concentratie voor deet ligt tussen 20 en 50%. Hoe hoger de concentratie, des te langer de werkingsduur, wat handig in het gebruik is. Concentraties lager dan 20% hebben een te korte werkingsduur. Sommige preparaten bevatten 50%-100% deet, maar vanaf 50% neemt de werkingsduur niet beduidend meer toe en hogere concentraties hebben dus geen bijkomend voordeel. Voor kinderen en zwangere vrouwen worden concentraties tussen 20 en 30% aanbevolen. Gebruik net genoeg product en breng het niet te vaak aan (indien mogelijk slechts 1 keer per dag). Het product werkt hooguit enkele uren, zodat het uitsluitend gebruik van een repellant onvoldoende bescherming garandeert voor de volledige nacht en ook andere maatregelen nodig zijn (zoals een muskietennet). Deet-producten moeten om de 4-6 uur aangebracht worden. De werkingsduur is doorgaans korter dan aangegeven staat op de verpakking. Men komt de nacht of een lange avond dus niet door met één applicatie. Er bestaan wel producten met een vertraagde afgifte van deet (zoals Ultrathoncrème) die tot 12 uur actief zijn. Omdat deet via de huid kan worden opgenomen, is langdurig frequent gebruik af te raden. U moet wel beseffen dat er geregeld situaties zijn waarbij u overdag mogelijks meerdere keren deet moet aanbrengen om u te beschermen tegen de dengue-mug en nog eens s avonds/s nachts en in de vroege ochtend om u te beschermen tegen de malariamug. Andere bijkomende beschermingsmethoden zijn dus absoluut nodig. Vermijd hoe dan ook overdadig insmeren en voorkom contact met de lippen, de mond, de slijmvliezen en de ogen. Ook op beschadigde of geïrriteerde huid (wondjes, eczeemvlekken, ernstige zonnebrand) moet u voorzichtig zijn. Indien er toch een product op deze plaatsen werd aangebracht, spoel het dan onmiddellijk af met water. Het zeer kleine risico voor mogelijke nevenwerkingen door deet weegt niet op tegen het risico van de door muggen overgedragen infectieziekten. Bij gebruik van zonnebrandcrème en insectenrepellants op basis van DEET blijkt dat de werkzaamheid van de zonnebrandcrème vermindert, maar dat zonnebrandcrème geen negatieve invloed heeft op de werkzaamheid van DEET. Daarom wordt aangeraden om de repellant (DEET of een andere repellant) samen met het zonnebrandmiddel aan te brengen en bijkomende beschermingsmaatregelen tegen uv te voorzien (bijvoorbeeld een zonnebrandcrème met hogere beschermingsfactor).
Men kan niet voorzichtig genoeg zijn op de wandeling in bossen.
Toeristen naar Duitsland laten zich best vaccineren tegen teken-encefalitis
Centraal-Europese teken-encefalitis of Frühsommer Meningo-Encephalitis (fsme) is een virale hersenontsteking die wordt overgebracht door teken. In uitzonderlijke gevallen wordt deze aandoening ook overgedragen door de inname van ongepasteuriseerde melk van geiten of runderen.
De aandoening verloopt meestal goedaardig, zonder symptomen, of zoals een banale griep. Soms (in ongeveer 1 op 100 gevallen) zijn er ernstige neurologische verschijnselen. Een fatale afloop en blijvende neurologische restletsels zijn mogelijk. In de ex-ussr, vooral in Siberië, bestaat een variant van deze ziekte met hogere sterftecijfers. De ziekte komt voor in landelijke, bosrijke gebieden van Centraal-Europa: Oostenrijk, Zwitserland, Zuid-Duitsland, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Polen, ex-Joegoslavië, voormalige Sovjetunie, Bulgarije, Roemenië enzovoort, maar er zijn ook haarden in Zweden, Denemarken en de Baltische staten. Het risico is seizoensgebonden: vanaf de lente tot en met de herfst (van april tot oktober).
Vaccinatie wordt aangeraden voor kampeerders, wandelaars, trekkers, natuurvorsers die een avontuurlijke reis plannen naar gebieden met hoog risico in Centraal- en Oost-Europa. Een volledige vaccinatie bestaat uit drie injecties (1 à 3 maanden tussen de eerste injecties, en 9 à 12 maanden tussen de laatste injecties). Na 3 jaar en vervolgens om de 5 jaar (bij 60-plussers om de 3 jaar) is een herhalingsvaccin nodig. Indien het langer dan 8-10 jaar geleden is, is het veiliger om volledig te hervaccineren. Bij tijdsgebrek gebruikt men een sneller schema met een inspuiting op dag 1, 7 en 21, gevolgd door een eerste rappel na 12 à 18 maanden. Bij kinderen tussen 1 en 16 jaar wordt een aangepaste juniordosis gebruikt. Dit vaccin wordt bij voorkeur niet toegediend aan kinderen jonger dan 1 jaar.
Volgens een recente studie van het Robert Koch-Institut is vaccinatie alleszins aan te raden voor mensen die naar volgende Duitse staten reizen voor een wandel- of natuurvakantie: Baden-Württemberg, Bavaria, Hesse, Rhineland-Palatinate, Thuringia. Ook in een aantal andere staten bestaat een klein risico op besmetting.
Het doet pijn om te weten Dat ik je moet gaan vergeten We waren heel close, Maar het zat echt niet mee Samen elk onze eigen gang Maar zonder jou ben ik wel bang Bang om te weten dat ik je zal vergeten.
EVEN
zonder woorden wist ik wat je bedoelde jij wist ook wat mijn hart voor je voelde maar er is één woord dat ik je wil geven 'bedankt' jij was(bent) heel dierbaar voor mij ook al duurde het maar even.
Schorpioentje.
DOELLOOS
Doelloos kijk ik op het scherm Geen bericht van jou Vele vragen, maar geen antwoorden Geen bericht van jou.
Warmte van twee monden ingehouden adem lippen ontdekken elkaar in een rakelingse omhelzing als zuignapjes aangezogen verstrengelen zich tot kus tintelingen kriebels verlangens bloeien heerlijk open in het gelukzalig moment van een onverwachte zoen passioneel een wijl verbonden met de warmte van twee monden verder niets tijd staat even stil alleen met zijn twee in een kus die liefde drukt.
Een praatje een babbeltje een stonde bij elkaar het doet kilte opgaan in warmte van woorden kleile gesprekjes met jou doen de wereld beter verstaan jouw praatjes geven een duwtje in de juiste richting van een leefbare beleving van alles.
Weer een mooie dag Te lang geslapen, 'k moet uit bed Vlug tandenpoetsen, koffie gezet Wat ben ik in de weer De spiegel lacht naar mij He meid, wat loop je 'r vrolijk bij Zo vroeg zie ik je zelden blij Vandaag zie ik je weer (Vandaag ziet zij hem weer)
refr.: Sluit je ogen of je zachte handen Zijn het je lippen die mij doen branden Wat is het dat mij doet verlangen Vraag me niet waarom (Vraag haar niet waarom) 'k Wil bij jou zijn, heel dicht bij jou zijn 'k Wil van jou zijn, altijd van jou zijn Met jou zie ik alles in kleuren Vraag me niet waarom (Vraag haar niet waarom)
Wat is er aan de hand Bij groen licht ben ik blijven staan 't Was rood en ik wou verder gaan Komt dat nu echt door jou Maar ik heb 't naar m'n zin Vandaag kan er toch echt niets fout De zon zet alles in 't goud Want jij bent wat ik wou (Ik ben wat hij wou).
'k Wil van jou zijn (Vraag haar niet waarom)
refr.
'k Wil bij jou zijn, heel dicht bij jou zijn 'k Wil van jou zijn, altijd van jou zijn Met jou zie ik alles in kleuren Vraag me niet waarom (Vraag haar niet waarom)...
Weer een mooie dag Te lang geslapen, 'k moet uit bed Vlug tandenpoetsen, koffie gezet Wat ben ik in de weer De spiegel lacht naar mij He meid, wat loop je 'r vrolijk bij Zo vroeg zie ik je zelden blij Vandaag zie ik je weer (Vandaag ziet zij hem weer)
refr.: Sluit je ogen of je zachte handen Zijn het je lippen die mij doen branden Wat is het dat mij doet verlangen Vraag me niet waarom (Vraag haar niet waarom) 'k Wil bij jou zijn, heel dicht bij jou zijn 'k Wil van jou zijn, altijd van jou zijn Met jou zie ik alles in kleuren Vraag me niet waarom (Vraag haar niet waarom)
Wat is er aan de hand Bij groen licht ben ik blijven staan 't Was rood en ik wou verder gaan Komt dat nu echt door jou Maar ik heb 't naar m'n zin Vandaag kan er toch echt niets fout De zon zet alles in 't goud Want jij bent wat ik wou (Ik ben wat ze wou)
refr. 'k Wil van jou zijn (Vraag haar niet waarom)
refr. 'k Wil bij jou zijn, heel dicht bij jou zijn 'k Wil van jou zijn, altijd van jou zijn Met jou zie ik alles in kleuren Vraag me niet waarom (Vraag haar niet waarom)...
Mooie tekst voor een vriend , die ik zeker niet zal vergeten.
DIEP IN MIJ
Zo onbereikbaar, zo veraf
Zo oninneembaar, ver van mij
Leef jij jouw leven
Ik voel je hart, klopt diep in mij
refr.:
Diep in mij, ben ik betoverd
Diep in mij, door jou veroverd
Doe jij me dromen, maak jij me vrij
Kom voel het bloed snel stromen in mij
Ik wil beminnen, heel dichtbij
Jouw warmte winnen, aan mijn zij
Wie houdt ons tegen
Want voel jouw hart, klopt diep in mij
refr.
Diep in mij
Diep in mij
refr.(2x)
Zo diep in mij
Diep in mij...
Nogmaals een artikel over teken, je kunt toch niet voorzichtig genoeg zijn.
Let op teken
Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek langer dan 24 uur op uw huid zit. Geef de teek dus geen kans. Een tekencontrole na een uitstapje in de natuur is een kleine moeite. Teken zijn kleine, op spinnetjes lijkende insecten tussen de 1 en 3 mm groot. Ze zijn vooral actief van begin maart tot in oktober. Teken zitten voornamelijk op struikgewas en hoog gras, waar ze wachten op een voorbijkomend dier of mens. Vanaf hun schuilplaats laten ze zich vallen en bijten zich vast in de huid waar ze zich volzuigen met bloed. Teken hebben de voorkeur voor plekken waar de huid dun of warm en vochtig is, zoals in liezen, knieholten, oksels en op de buik. Bij kinderen worden teken vaak op het hoofd, in de hals, achter de oren en bij de haargrens gevonden.
Soms zijn teken besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme (Lyme-borreliose) veroorzaakt. Het risico dat men de ziekte doormaakt als gevolg van een tekenbeet wordt in West-Europa op minder dan 1% geschat. Deze ziekte is goed te behandelen met antibiotica, ook al wordt ze pas in een later stadium ontdekt. Het herstel duurt dan langer en er kunnen restverschijnselen blijven. Er bestaat in Europa nog geen vaccin tegen de ziekte van Lyme. De beste preventieve maatregel is het vermijden van tekenbeten.
Hiervoor zijn volgende maatregelen belangrijk: beschermende kledij (bv. lange mouwen, broekspijpen in de kousen, hoofddeksel), lichtgekleurde kledij, Blijf op de paden en vermijd hoog gras. teken- en insectenwerende producten op basis van DEET, max. 50% voor volwassenen, 20% voor kinderen). In een brochure over teken, uitgegeven door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap (administratie Gezondheidszorg) wordt vermeld dat insectenrepellants op zichzelf onvoldoende bescherming geven tegen teken, en dus een vals gevoel van veiligheid kunnen geven. Wanneer toch geopteerd wordt voor een repellant zoals diëthyltoluamide (DEET), moet men er rekening mee houden dat er enkel bescherming is op de plaatsen waar de repellant is aangebracht, en dat de bescherming slechts enkele uren aanhoudt. Na wandelen of spelen in bossen dient men in ieder geval nauwkeurig de aanwezigheid van teken op te sporen. Inspecteer vooral de liezen, oksels, knie- en elleboogholten en de hoofdhuid grondig. Eventueel aanwezige teken dienen zo snel mogelijk verwijderd te worden met behulp van een pincet of tekentang. Preventief gebruik van antibiotica wordt afgeraden, tenzij in een gebied waar meer dan 20% van de teken besmet zijn met Borrelia burgdorferi.