We worden allemaal een dagje ouder en vroeg of laat worden we daaraan herinnerd: stramme spieren en gewrichten, een verminderd evenwichtsgevoel. Dit alles zorgt ervoor dat we niet altijd stevig op onze benen staan. Bovendien wordt de kans op een val groter op oudere leeftijd. De cijfers liegen er niet om. Uit recent Vlaams onderzoek blijkt dat ongeveer 40% van de 65-plussers één keer per jaar valt. In deze leeftijdscategorie is vallen de vijfde doodsoorzaak. Bovendien is een valpartij de belangrijkste reden waarom ouderen die last hebben van botontkalking (osteoporose) hun heup breken. De psychische gevolgen van een valpartij zijn zwaar en soms moeten deze patiënten maandenlang revalideren. Ook het kostenplaatje van een valpartij is niet gering. Zo wordt in België jaarlijks 200miljoen euro uitgegeven voor de behandeling van slachtoffers met een heupfractuur.
WEES ALERT
Om een valpartij te voorkomen moet je je rekenschap geven van de bestaande gevaren in je omgeving (thuis, ziekhuis, bejaardentehuis...)Hoevlugger je deze gevaarlijke punten opmerkt hoe sneller de eigen omgeving veilig wordt. Het streefdoel moet een val-vrije leefruimte zijn.
Hier enkel tips :
- zorg voor voldoende verlichting in slaapkamer, bergruimte, .... - laat niets op de trap rondslingeren! - verwijder losliggende matjes (deurmatjes zijn uit den boze). - leg losse snoeren goed vast. - kleef alle hoeken van een tapijt vast. - draag schoenen met een rubberen zool en lage hielen. - bevestig een antislipmatje in bad of douche. - een klein zitje in een bad is een flinke hulp. - reumapatiënten hebben baat bij een verhoogde WC-bril, zo komen ze gemakkelijker recht van het toilet. - plaats de dagelijkse gebruiksvoorwerpen op ooghoogte, zo vermijd je gevaarlijke klimpartijen op wiebelende stoelen. - zorg voor een nachtlampje bij je bed, dan moet je niet in het donker naar het toilet.
lieve groetjes,
floeremutske
Reacties op bericht (1)
14-12-2005
nog niet voor mij gelukkig
Toch goede tips hoor, Mutske ! Vallen doe ik ( nog) niet. Hou je recht !