Een online-enquête van "Le Journal du Management" (Frankrijk) wijst uit dat 51,5 % van de managers de stress op het werk zeer hoog of te hoog vindt. Die stress wordt veroorzaakt door de te halen streefdoelen (32, 3%), de algemene sfeer op het werk (27,6 %), het algemene leefritme (20,2 %), gebrek aan erkenning, onrechtvaardige behandeling en managementstijl.
Acute of chronische stress
Stress kan onmiddellijk toeslaan - en dan spreken we van acute stress - en/of langdurig, en dan gaat het om chronische stress . Versnelde hartslag, hoofdpijn, stijve nek en/of schouders, rugpijn, snellere adem, hevig transpireren, klamme handen, maagpijn, misselijkheid en diarree: het zijn allemaal courante stresssymptomen. Stress kan ook uw manier van denken, uw gedrag en uw stemming beïnvloeden, en u prikkelbaar maken. Gevolg: u raakt bij de minste tegenslag van streek en gefrustreerd, vaart zonder reden uit tegen anderen, voelt u de hele dag nerveus of uitgeput, kampt met concentratieproblemen, windt u op over pietluttigheden, twijfelt aan uw capaciteiten, bereid u voor op allerlei rampscenario's
Acute stress: de toestand moet snel weer normaal worden
Acute stress (op korte termijn) is een onmiddellijke reactie van het lichaam op situaties waarop we lijken te moeten reageren. Ons stressniveau hangt af van de intensiteit en de duur van de stress, en van de manier waarop we erop reageren. Meestal herstelt ons lichaam snel van acute stress . Die kan echter toch problemen veroorzaken als hij te vaak optreedt of als uw lichaam zich niet kan herstellen. Bij hartlijders kan acute stress hartritmestoornissen (aritmie) en zelfs een hartinfarct veroorzaken.
Chronische stress: nefast voor de gezondheid
Chronische stress kan het gevolg zijn van terugkerende problemen of van een aanhoudende levensstijl, een zwaar beroep bijvoorbeeld. Op termijn kan chronische stress een invloed hebben op:
hart- en vaatziekten. Stress kan namelijk hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, stollingsproblemen en atherosclerose veroorzaken, net als kransslagaderaandoeningen, hartinfarct en hartfalen.
spierpijn. Stressgevoelige personen klagen vaak over nek-, schouder- en lagerugpijn. Die worden meestal veroorzaakt doordat de spieren de hele tijd onder spanning staan door stress. Stress is ook een bevorderende factor voor reumatoïde polyartritis.
maag en darmen. Stress kan een rol spelen bij gastro-oesofagale reflux, maag- en twaalfvingerige-darmzweren en spastisch colon.
het voortplantingsstelsel. Stress kan tot pijnlijke maandstonden leiden, de vruchtbaarheid verminderen en erectiestoornissen veroorzaken.
de longen. Stress kan astma en COPD (rokerslong) verergeren.
de huid. Acne en psoriasis kunnen verslechteren door stress.
het immuunsysteem. Een organisme onder stress wordt gevoeliger voor ziekten, zowel onschuldige als ernstige. Als u een chronische ziekte hebt zoals aids, kan stress de symptomen ervan doen verergeren.
|