Een miskende ziekte
Vorige eeuw waren er drie grote pandemieën: de Spaanse griep in 1918 (twintig miljoen doden en ongeveer één miljard mensen die besmet raakten), de Aziatische griep in 1957 (98.000 doden in de Verenigde Staten) en de Hongkong griep in 1968 (18.000 doden in Frankrijk). Gelukkig komen dit soort pandemieën niet zo veel voor. We kennen de griep beter in haar seizoensgebonden vorm. Hoewel de aandoening vrij verspreid voorkomt, is ze toch miskend. Vaak zeggen mensen dat ze griep hebben, als ze last hebben van keelpijn, een verstopte neus en koorts. Maar er bestaat wel degelijk een verschil tussen griep en een gewone verkoudheid. Bij griep zijn er ook symptomen zoals een loopneus, hoest en soms ook koorts, maar over het algemeen tast ze het lichaam ernstiger aan en gedurende een langere periode. De fameuze « buikgriep» is een virale aandoening die niets te maken heeft met griep.
Een polymorf virus
Het typische kenmerk van griep is natuurlijk dat de ziekte veroorzaakt wordt door een virus. Er zijn drie soorten griepvirussen, de ene soort geeft al ernstigere infecties dan de andere. Het gaat om het influenzavirus A, dat het meest verspreid is, B en C. Griep is bijzonder besmettelijk, ongeacht het type van virus. Het wordt hoofdzakelijk doorgegeven via de luchtwegen, als iemand praat, hoest of niest. De ziekte treedt het vaakst op in de herfst en de lente, dus van oktober tot april in het noordelijk halfrond en van april tot september in het zuidelijk halfrond. De incubatietijd, dat is de tijdsduur tussen de besmetting en het optreden van de eerste symptomen, ligt tussen 24 en 48 uur, en de zieke blijft ongeveer zes dagen besmettelijk (ook tijdens de incubatietijd). Sommige mensen vinden verlichting in de geneesmiddelen die helpen tegen koorts, een verstopte neus, een droge hoest, een geïrriteerde keel, enz. Anderen houden het liever bij natuurlijke middeltjes: kruidenthees, inhalatie van een luchtwegverwijdend middel... In alle gevallen en als er geen complicaties optreden, gaat de griep na een paar dagen vanzelf over. Antibiotica zijn volledig zinloos bij het griepvirus. Ze helpen natuurlijk wel als er bijkomende infecties optreden die veroorzaakt worden door bacteriën.
De inenting: bescherm de meest kwetsbaren
Het inenten tegen griep wordt aangeraden aan mensen met een verhoogd risico, zoals 65-plussers en mensen met een verminderd afweersysteem. Omdat het virus voortdurend verandert (door mutatie), wordt de samenstelling van het vaccin elk jaar opnieuw vastgelegd door de Wereldgezondheidsorganisatie. Een netwerk van laboratoria over de hele wereld isoleert de circulerende griepvirussen en identificeert de nieuwe stammen. Ook als mensen zich hebben laten inenten, kunnen ze toch nog griep krijgen. Bij gezonde personen voorkomt vaccinatie ziekte in ongeveer 70 % van de gevallen. Bij de 65-plussers is dat maar 30 tot 40%. Maar vaccinatie blijft hoe dan ook haar nut hebben: wie na de griepprik geïnfecteerd raakt, is doorgaans minder ernstig en ook minder lang ziek. Inenting is dus nog altijd de beste manier om griep te voorkomen en om het aantal sterfgevallen in de risicogroep naar beneden te halen. De beste tijd om gevaccineerd te worden is oktober, voor de epidemie begint. De inenting is gratis voor een aantal mensen die tot de risicogroep behoren.
|