Betekenis van de Antwerpse straatnamen + wetens -en bezienswaardigheden
27-12-2016
Voorwoord
VOORWOORD
Wat er in mijn vorige blogs werd besproken, zoals : "30 wandelingen met Alfons Van Camp in de Sinjorenstad" en de "wetens-en bezienswaardigheden over -en in Antwerpen", gaan we nu in dit blog een soort van "alfabetische encyclopedie" maken over de straten van Antwerpen.
We weten op voorhand dat dit een gigantisch werk zal zijn, maar het is een uitdaging.
We gaan ze alfabetisch bekijken,en het is hoogst interessant te weten waar ze gelegen zijn, wat er in die straat eigenlijk allemaal te zien is, vanwaar de naam afkomstig is, enz...
De werkwijze is eenvoudig : typ de door U gezochte straat in het vakje "zoeken" en ge krijgt onmiddellijk de nodige gegevens.
De doelstelling van dit werk is de Antwerpenaar aan te sporen om iets te kunnen vertellen over zijn straten, gezien ze niet ingeïnteresseerd zijn wat er in feite achter de straatbenaming schuilt.
We gaan trachten bij elke straat, in de mate van het mogelijke, een foto van het straatnaambord weer te geven, samen met de foto's van de bezienswaardigheden, en.... vooral met de bijgevoegde teksten van : "wist U dat ... ,".
Zoals enkele bekende Antwerpse gidsen, ons lieten weten dat ze het blog "Wetens -en Bezienswaardigheden over -en in Antwerpen", gebruiken als "kapstokken" voor hun kennis en waar ze kunnen op terug vallen, moet dit werk eveneens een meerwaarde zijn voor de quizzers en voor de cultuur over Antwerpen.
Alle afgebeelde foto's zijn eigendom van de auteur, met uitzonderingen waarvan dan de eigenaar vermeld wordt.
Wij wensen de bezoekers veel leesgenot
Alfons Van Camp - 2017
Bronnen : - Historiek van de Antwerpse straten van Augustin Thys
- Gids voor Oud Antwerpen van George Van Cauwenbergh
- Wikipedia
- Antwerpse standbeelden van Piet Schepens
- Antwerpse gedenkplaten van Piete Schepens
- Antwerpse standbeelden Anno 2001 van Antoon Van Ruyssevelt
- Erfgoedprojecten - Inventaris van het bouwkundig erfgoed
- deze lei loopt van de Kasteelpleinstraat tot aan de Bolivarplaats.
- zij het zuidelijke deel uitmaakt van de leien, die aangelegd werd in 1875 op de gronden van het ca 1864 afgebroken Zuidkasteel.
- ze vroeger de "Zuiderlei" werd genoemd en in 1919 de huidige benaming kreeg naar aanleiding van de Wereldoorlog I waar Amerika een grote rol speelde.
- aan het nr 38 het "Onze-Lieve-Vrouw-Instituut" is gevestigd en aan het nr 165 de kerk Sint-Michiel.
(Beide foto's zijn eigendom van Kris Vandevorst - Vlaamse Gemeenschap)
- de Acacialaan, gelegen is op het grondgebied van de districten Antwerpen en Wilrijk, en deel uitmaakt van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt", een prestigieus villapark, in 1910 aangelegd op gronden van de familie della Faille de Waerloos.
-het lange, rechtlijnige tracé de Beukenlaan met de Berkenlaan verbindt, onderbroken door de Seringenlaan en de Della Faillelaan.
zicht op de Acacialaan (foto van Alfons Van Camp)
- de naam van de laan verwijst naar de acaciaboom, die 6 tot 8 meter hoog kan worden en zachte geveerde blaadjes heeft met gele bloemen en gebogen spits toelopende peulvruchten.
(foto van Wikipedia)
- daar de ingang is van het Bunker Museum Antwerpen, dat zich aan die kant in Park Den Brandt bevindt.
- daar vrijwilligers van een vzw een groep van 4 bunkers al gedeeltelijk hebben blootgelegd.
- het commandobunkers zijn, die vanuit dit park tijdens de Tweede Wereldoorlog het deel van de Atlantikwall tussen de Belgisch-Franse grens en het Nederlandse eiland Walcheren gecontroleerd werden door het Generalkommando van het 89ste Duitse Legerkorps.
- er nabij de parkingang aan de Acacialaan twee commandobunkers tegenover elkaar liggen, met verderop zes manschappenbunkers en een ziekenhuisbunker.
zicht op de "Füringsbunker" (foto van Alfons Van Camp)
ingang naar de "Fürungsbunker" (foto van Alfons Van Camp)
- het communicatiecentrum van dit hoofdkwartier met radio-, telefoon- en telexverbindingen zich verderop bevond in drie bunkers op het Wilrijkse plein (nu loopt daar de verbinding van de Ring en de A12-autoweg naar Brussel).
zicht op één van de bunkers (foto van Alfons Van Camp)
- deze bunkers genoteerd staan als beschermd monumenten.
- deze straat gelegen is op het Kiel, tussen de Sint-Bernardse steenweg en de Boomse steenweg.
- er op het Kiel gedurende enkele eeuwen Friezen en later Franken leefden en die de plaats 'Kyle' en 'Bernescot' noemden, vandaar de wijknamen van Kiel en Beerschot.
- deze naam abdijstraat vermoedelijk afkomstig zou zijn van de in 1124 gestichte Sint-Michielsabdij.
- deze eens zo florerende straat met zijn gekende braderij die plaats vindt begin augustus, niet meer de straat is van vroeger.
- er nu veel allochtone bewoners leven in en rond de Abdijstraat en met een eigen bakker, beenhouwer, enz.. hebben en nog alleen "halal" vlees willen.
- de Abdijstraat veel van haar pluimen heeft verloren en geen winkelstraat kan genoemd worden.
- vooraan in de straat aan het nr 21 nog wel de
C & A is gevestigd, gebouw waar vroeger de cinemazaal Modern Palace was en den Blokker, nog een gebouw waar een cinemazaal was, nl Cine Eendracht.
- buiten deze 2 zaken er nog wel de bekende beenhouwerij Hoskens is en de Sint-Bernardinuskerk aan het nr 133 B.
Ik ben een gepensioneerde Hoofdinspecteur van eerste klasse bij de politie, officier van gerechtelijke politie en hulpofficier van de Heer Procureur des Konings, van 81 jaar. Mijn hobby's zijn vooral Antwerpen in beeld brengen en voetbal.