- dit plein gelegen is aan den Dam en noorden van Antwerpen , bezijden de Viaduct Dam, tegenover den Hardenvoort.
(foto van Alfons Van Camp's archief)
- de naam van het plein verwijst naar een oude dam die vanuit Antwerpen naar het verdwenen gehucht Dambrugge leidde.
- het ontstond in 1811 toen ten noorden van de Spaanse wallen met werken werden gestart voor het uitgraven van de dokken om het overstromingsgebied van het Schijn op te hogen.
- hierdoor de wijk tot ontwikkeling kwam.
- het belangrijkste gebouw de Damstatie is.
(foto van Alfons Van Camp)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken :
TUUT EN HET STATION REED WEG Aanvankelijk loopt de spoorlijn Antwerpen-Roosendaal dwars door een flink stuk Antwerpen, waarbij vooral de overweg over de Carnotstraat voor veel verkeershinder zorgt. Vandaar de beslissing om een ringspoorlijn rond Borgerhout aan te leggen, die bij de wijk Dam opnieuw zou aansluiten op de bestaande spoorlijn noordwaarts. In 1873 kan dat ringspoor in gebruik worden genomen en komt er nabij het Damplein ook een nieuwe reizigershalte met de naam Antwerpen-Stuyvenberg. Pas tussen 1895 en 1898 wordt daar een fraai neogotisch stationsgebouw bij geplaatst, al in 1888 bedacht door spoorwegingenieur E. De Rudder. Kort daarop wordt ook de stationsnaam gewijzigd in Antwerpen-Dam. Maar zo’n ringspoorlijn op straatniveau blijkt toch nog steeds een hinderpaal voor het toenemende verkeer op de invalswegen naar de stad. Dus wordt in 1907 begonnen met de verhoging van die spoorlijn door de rails op een dijk te leggen. Dan blijkt echter dat het station Antwerpen-Dam net aan de kant staat waar die dijk moet komen. Afbreken en even verderop weer opbouwen is een erg dure operatie. Gelukkig blijkt er een oplossing, die bij de Entreprise Internationale pour le Rehaussement, l’Abaissement et le Déplacement des Grands Edifices ligt. Die firma met de lange naam is een onderneming van de in Brussel wonende Italiaanse ingenieur Albert Morglia en zijn compagnon ingenieur Henry Weiss, een Amerikaan met Duitse ouders. Ze hebben al ervaring met het verplaatsen van enkele gebouwen in de Verenigde Staten en hun kantoren zijn gevestigd in Brussel, Milaan en Budapest. Er wordt met hen in zee gegaan. Tussen juli en oktober 1907 wordt het 3.000.000 kg zware stationsgebouw losgemaakt van zijn fundamenten en op vijzels gezet, waarmee het iets omhoog wordt gebracht. Die vijzels rusten op spoorrails, waardoor het hele gebouw 36 meter naar voren op het Damplein kan worden gereden. Om de twijfelaars gerust te stellen, gaat Albert Morglia met zijn gezin enkele dagen in het gebouw wonen terwijl de verplaatsing aan de gang is. Het huzarenstukje trekt veel volk, zelfs de jonge koning Albert komt een kijkje nemen. Een reeks van 25 ansichtkaarten wordt uitgebracht rond het hele gebeuren, waarop beide ingenieurs poseren bij station Antwerpen-Dam. Het levert de firma een tweede opdracht op, het 9,40 m verplaatsen van de middeleeuwse toren van de Sint-Laurentiuskerk in het Limburgse Bocholt in 1910. Dat spelen ze in acht dagen klaar en het bezorgt de Bocholtenaren hun spotnaam Torenkruiers.
- deze straat zich op de Luchtbal bevindt tussen het Tampicoplein en de Manchesterlaan.
- de naam van de straat verwijst naar verschillende plaatsen in de UAS zoals Alabama, Callifornië, Illinois, Washington DC (District of Columbia), enz...?
- er aan het nr 110 de schouwburg en cultureel centrum gelegen is.
- deze kaai gelegen is tussen de De Gerlachekaai en de Sint-Michielskaai.
(foto((foto uit het archief van Alfons Van Camp )
- deze werd aangelegd tussen 1877 en 1885.
- ze herinnert aan de scheepstimmerwerven van de Sociéte Cockerill, die in 1884 op de terreinen tussen de huidige Schelde -en Timmerwerfstraten was gelegen.
- deze straat gelegen is tussen de Meir en de Lange Nieuwstraat.
- zij geopend werd ca 1530 op gronde van het Cellebroedersklooster (Alexianen) die instonden voor ziekenzorg en lijkdiensten en ca 1550 aan de Meir een klooster met kapel bouwden.
- het in 1795 door de Fransen verkocht en grotendeel afgebroken werd.
- deze laan zich bevindt op de Luchtbal tussen de Santiagostraat en de Manchesterlaan.
- deze laan verwijst naar het land Canada.
- dit land gelegen is ten noorden van noord-Amerika en in het zuid-oosten begrensd wordt door door de Verenigde Staten van Amerika, en in het oosten door de Atlantische Oceaan, en in het westen de grens vormt met de Amerikaanse staat Alaska en de Grote Oceaan, en in het noorden door New York.
- de hoofdstad van dit land Ottawa is.
- de naam Canada afgeleid is van het Indiaanse woord kanata wat nederzetting betekent.
- in deze laan aan het nr 252 het Sint-Jozef Instituut Bulo is gevestigd.
- deze doodlopende straat is die zich op Linkeroever bevindt, en bezijden de Emiel Verhaerenlaan ligt.
- de straat genoemd werd naar de Vlaamse schrijver
Andreas Ernestus Josephus (Ernest) Claes.(foto van www.telenet.be)
- deze geboren werd te Zichem op 24.10.1885 en stierf te Elsene op 2.9.1968.
- hij vooral heimatromans schreef en ook novellen en verhalen.
- zijn bekendste werk "De Witte" uit 1920 betreft.nde gegev
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken :
THE SKY IS THE LIMIT Er is heel wat gedroomd over het gebied dat vroeger bekendstond als Vlaams Hoofd en de Borgerweertpolder, maar dat na de overdracht aan de stad Antwerpen op 19 maart 1923 onder de naam Linkeroever zijn intrede zal doen als nieuwe stadswijk. Reeds Napoleon Bonaparte had er een plan voor en dan zou hier de Ville Marie-Louise zijn verrezen. Meer dan een eeuw later stelt Jan Robert Vanhoenacker in 1932 zijn visie op de nieuwe wijk voor, die sterk doet denken aan een verzameling Boerentorens, de wolkenkrabber die deze architect dan net voltooid heeft. Beroemder is de Frans-Zwitserse architect Le Corbusier, die in dezelfde periode eveneens met een ontwerp voor de linker Scheldeoever komt aanzetten. Intussen is de Intercommunale Maatschappij voor den Linker Scheldeoever (IMALSO) opgericht om alvast te zorgen voor tunnelverbindingen met de stad op de rechteroever en het aanleggen van een eerste wegennet.
Het wordt de Sociale Huisvestigingsmaatschappij Huisvesting Antwerpen, die in de jaren 1950 zo’n 20 hectare bouwgrond kan verwerven voor de aanleg van het Europapark, waar vooral appartementsgebouwen de groeiende behoefte aan sociale woningen zullen invullen. In 1970 komt het woonblok gereed dat voortaan het kenmerk van Linkeroever zal worden, de 81 meter hoge Chicagoblok aan de Ernest Claesstraat 10-16. Daar worden op 25 verdiepingen zomaar eventjes 6000 bewoners gehuisvest in appartementen met drie en vier slaapkamers, dus voor flinke gezinnen. Zoveel volk bijeen, waaronder veel nieuwkomers uit verre landen, vergt nogal wat management om iedereen de Vlaamse zeden en gewoonten in te lepelen. Vandaag is dat een taak voor Woonhaven.
Wat niet meteen zichtbaar is aan de buitenzijde, is dat er boven de appartementen van nr.16 nog een extra 26de verdieping bestaat. Die is normaal niet bereikbaar voor de bewoners van de 25 andere verdiepingen. Helemaal bovenaan is er namelijk een panoramaruimte met de naam Image, die bij de Stad Antwerpen gehuurd kan worden voor bijzondere samenkomsten. Image bestaat uit een zaal annex keuken met één glaswand, waardoor je een geweldig uitzicht hebt richting Hoboken en Burcht. Via een dubbele schuifdeur kom je in een tweede vergaderruimte met aan drie zijden ramen, die een meer dan 180 graden zicht bieden op de oude stad op rechteroever. In een verbindingsgang zijn er twee liftdeuren, weliswaar uitkomend op dezelfde liften als waarvan de bewoners gebruikmaken, maar die enkel vanuit Image bediend tot deze verdieping kunnen reiken. Om de 26ste verdieping van onderuit te betreden, moet je dan ook vanaf verdieping 25 een trap nemen. Naast die liftpartij is er vanuit Image nog een open trap, die naar een platform op het dak van de Chicagobuilding leidt. Maar die ‘skywalk’ is uiteraard zelden toegankelijk en enkel onder begeleiding van stadspersoneel.
- deze straat gelegen is ten noorden van het Centraal Station, tussen het Koningin Astridplein en de Turnhoutsebaan.
- ze de grens vormt met Borgerhout en in de 16e eeuw gekend was als "Kipdorpsesteenweg"
- ze vanaf de 19e eeuw Borgerhoutsesteenweg of Steenweg van Borgerhout werd genoemd.
- de naam Carnot verwijst naar de militaire gouverneur Lazare Carnot (1753-1823).
(foto van Patrice Maurin-Berthier / www.sabix.org)
- waaraan een generaal van Napoleon een Antwerpse straatnaam dankt, hij behoorde toch tot de bezetters van Belgiė?
- dit alles te makenheeft met de aanval van de Engelsen en de Pruisen op Antwerpen in 1814, dus net voor de slag van Waterloo.
- de toenmalige verdediger van Antwerpen de Duc de Plaisance was, die vooral de tactiek van de verbrande aarde volgde en Deurne al had laten platbranden.
- Borgerhout weldra zou volgen en de takkenbossen al nabij de huizen lagen, toen Lazare Carnot hem eind januari 1814 kwam aflossen en van tactiek veranderde, zodat Borgerhout gespaard bleef.
- de inwoners Carnot in 1865 met een standbeeld op het Laar hebben herdacht, dat echter in WO II door een V-1 is vernield.
- het dus bij een Carnotstraat is gebleven, die niet toevallig Antwerpen met Borgerhout verbindt.
- deze straat zich bevindt aan de Kattendijkdok Oostkaai en de Kempische dok Westkaai.
- de straat vermoedelijk (is niet zeker, maar konden geen andere verklaarbare uitleg hierover vinden) verwijst naar een gemeente in het Franse departement Tarn (regio Midi-Pyrénées.
- er in deze straat het Stedelijk Lycem Cadix is gevestigd.
- wij de hierna vermelde achtergrondinformatie kregen van onze vriend Frits Schetsken : Zoals vrijwel alle straatnamen in het havengebied is ook deze straat genoemd naar een havenstad, van waaruit schepen naar Antwerpen kwamen. Het gaat om de Zuidwest Spaanse stad Cadiz in Andalusiė. Die is in 1100 voor Chr. gesticht door de Feniciėrs als Gadir, hetgeen ommuurde stad betekent. De Romeinen maken er Gades van en zo komen we uit bij Cadiz. In september 1492 vertrek Christoffel Columbus vanuit Cadiz voor zijn tweede reis naar wat hij denkt dat Indiė is, maar dat wij beter kennen als Midden-Amerika. Dankzij zijn ontdekkingen wordt Spanje een rijk land doordat scheepsladingen zilver en goud van ginds naar hier worden gehaald. Cadiz wordt de thuishaven van de Zilvervloot en daarom wordt de stad in de 16de eeuw herhaaldelijk aangevallen door de Engelsen en de Nederlanders. Maar tegelijk wonen er van de 16de tot en met de 18de eeuw een flink aantal Vlaamse kooplieden uit Antwerpen, Brugge en Gent. Cadiz is in 1876 ook nog de geboorteplaats van de Spaanse componist Manuel de Falla, die zoveel invloeden van de flamenco in zijn oeuvre heeft verwerkt. Na zijn overlijden in Argentiniė in 1946 is de Falla in Cadiz begraven.
- deze straat gelegen is op het Zuid, tussen de Troonplaats en de Sint-Laureisstraat.
- het stuk gelegen vanaf de Troonplaats tot aan de Lange Batterijstraat geopend werd ca 1880.
- in 1885 verlengd werd tot aan de Sint-Laureistraat.
- wanneer we zien dat er een Fransenplaats nabij de Broederminstraat is en dat de Fransen hier hun aanval op het Zuidkasteel zijn begonnen om de Nederlandse commandant David Chassé weg te krijgen na de Belgische Opstand in 1831, dan kunnen we denk ik vermoeden dat beide straatnamen alles te maken hebben met het Franse motto uit de Franse Revolutie: liberté, égalité, fraternité.
- als je dat vertaalt krijg je dus: vrijheid, gelijkheid, broederschap.
- we een Vrijheidsstraat vinden dicht bij dat Zuidkasteel, hier dus een Gelijkheidstraat en een Broederminstraat - een wat aparte vertaling van fraternité, maar eigenlijk wel een goede.
- deze straat gelegen is in de stationsbuurt, tussen de Gemeentestraat en de De keyserlei.
- de straat genoemd werd naar een 14° eeuwse Vlaamse slager en verzetsstrijder uit Brugge.
- van deze Jan Breydel weinig bekend is. Zijn geboortedatum noch zijn sterfdatum zijn ons niet bekend.
- van hem alleen geweten is dat hij samen met Pieter de Coninck, Willem van Gulik en Willem van Boenhem, een groep gewapende ambachtslieden uit Brugge aanvoerde op 1 mei 1302 en het kasteel van Male bestormden.
- deze straat gelegen is aan de Grote Markt, tussen de Gildekamer/Zilversmidtstraat en de Vleeshouwerstraat.
- de huidige naam reeds vermeld werd in de 15e eeuw en verband houdt met de daar gevestigde braderijen of herbergen waar de bezoeker terecht kon om zijn waren aan te kopen of een goede pint bier te drinken.
- de bebouwing van de straat verloren ging in de brand van de Spaanse Furie op 4-8.11.1576, maar onmiddellijk weer werd opgebouwd (1591 - 15.7.1626).
- er in de straat aan het nr 24 het gekende café-restaurant "De 7 Schaken" gevestigd is.
Wist U dat ... ? - deze rechte straat gelegen is op het Zuid tussen de Paleisstraat en de Ballaarstraat. - ze geopend werd in 1868-1869 tussen de Paleisstraat en de Solvynsstraat, verlengd tot Ballaarstraat in 1880. - ze in 1869 genoemd werd naar de geneeskundige Michiel Boudewijns (1591-1681).
BOUDEWIJNSTEEG
(foto's uit Alfons Van Camp's eigen archief )
Wist U dat ... ? - deze steeg zich bezijden de Boudewijnstraat bevindt.
- deze plaats gelegen is aan het nr 37 van de Wolstraat.
- deze gang alleen te bereiken is via een groene deur die toegang geeft tot de achterplaats, die afgesloten is met een ijzeren hek.
(foto 's van Alfons Van Camp)
- deze plaats dateert uit XV.
- er op deze plaats een gewezen godshuisambt van het bontwerkersambacht was, ten behoeve van zieke en arme leden en hun weduwen.
- het Ambacht haar godshuis in 1777 verkocht aan een smid.
- het eveneens bij een definitief besluit van 2.9.1976 werd opgenomen in de lijst van beschermde monumenten, besluit dat op 21.9.1976 verscheen in het Belgisch Staatsblad.
- er op deze plaats tegen de muur, achter de pomp, een OLV-beeldje staat, nl OLV met Kind
- dit een gewezen godshuis van het bontwerkersambacht was, ten behoeve van zieke en arme leden en hun weduwen daterend uit de XV° eeuw .
- deze straat zicht bevindt tussen de Paardenmarkt en de Falconrui.
- ze oorspronkelijke leidde vanaf de Paardenmarkt/Klapdorp naar één van de bruggen over de Falconrui.
- de brug en het straatje in 1495 al bekend waren als Nieuwebrug en Nieuwstraatje.
- er aan het nr 1 zich het huis Mortelmans bevindt.
- het een privaat museum is op nauwelijks 20 meter van het ouderlijk woonhuis op het Klapdorp, waar verscheidene Mortelmansen zijn opgegroeid. (zie foto)
- de Boogkeers, voorheen (Bokeers(ke), gelegen is in de vroegere 3°wijk, tussen het Vleminckveld en de Lange Gasthuisstraat.
- de huidige naam verwijst naar de verbastering van "Bokers" en "Bokèrs" (op zijn Frans) tot 'Bokeers' en 'Boogkeers'.
- de verwantschap tussen Bokers en Boogkeers zo frapant is, dat het openen van dit straatje op het erf van Jan Bokers in de gasthuysstrate, ons waarschijnlijk naar de naam Boogkeers leidt.
- hier vroeger een huizenblok
(foto Henk Bruers 1974)
stond, gelegen tussen het Vleminckvled, Boogkeers en Lange Gasthuisstraat.
- deze straat gelegen is tussen de Amerikalei en de Paleisstraat.
- de naam van de straat verwijst naar een bolwerk (bouwwerk), wat een uitbouw is in een verdedigingsmuur of -wal van waaruit flankerend vuur kon worden gegeven.
- er op de hoek met de Paleisstraat de gebouwen van het Sint-Norbertusinstituut gelegen zijn
- dit gebouw een ontwerp is van architect Jos Willems van 1950.
- dit autoluwe plein gelegen is in de wijk zuid-museum, tussen de Brusselstraat en de Jan Van Gentstraat.
- het genoemd werd naar de vrijheidstrijder Simon José Antonio de la Santisima Trinidad Bolivar y Palacios, of kortweg
Simon Balthazar(foto van wsp.presidencia.gov.co)
( ° Caracas 24.7.1783 - Santa Maria 17.12.1830).
- er zich het "Vlinderpaleis" bevindt en onder de trappen 2 perrons zijn aangelegd voor de eindhalte van tram 12 en tram 4 richting Hoboken.
zicht op het "Vlinderpaleis" (foto van Alfons Van Camp)
- er onder het plein de "Amam" (aansluiting met Amerikalei) of Bolivartunnel die als autoweg A112 aansluit op de Ring rond Antwerpen, de A12 (naar Brussel) en de E16 (naar Gent).
- er op het plein het standbeeld van de crimineel "De Lichte" staat.
zicht op het standbeeld van Jan de Lichte (foto van Alfons Van Camp)
- Jan de Lichte (° Velzeke, gedoopt 7 april 1723 en gestorven te Aalst op 14 november 1748) een Vlaams (Zuid-Nederlands) crimineel en bendeleider was.
- hij gedreven door armoede en gebrek tegen de achtergrond van de Oostenrijkse Successieoorlog hij samen met kameraden over ging tot diefstallen, overvallen en uiteindelijk noord.
- hij na een klopjacht door de Franse bezettingsmacht werd gearresteerd en terechtgesteld door radbraken.
- hij vooral bekend is door Louis Paul Boons' literaire interpretatie in zijn "De bende van Jan de Lichte".
- er op de Luchtbal, sedert 5 mei 1976, een monument ter ere van Simon Balthazar werd geplaatst.
- deze straat gelegen is tussen de Aalmoezenierstraat en de Sint-Antoniusstraat.
- de naam vermoedelijk verwijst naar begijnen en begaarden (ook wel bogaarden en begarden genoemd).
- deze respectievelijk vrouwen en mannen waren die leefden als alleenstaanden en deel uitmaakten van een soort vrije lekengemeenschap binnen de Rooms-katholieke Kerk en meestal in een begijnhof verbleven.
- het deze betekenis wel eens zou kunnen zijn, gezien de Begijnenstraat,( reeds besproken ) in de onmiddellijke omgeving ligt.
- anderzijds de naam ook ook bongerd, boomgaard, hof, hoving betekent.
- er aan het nr 58 vroeger de Politie Mobiele Brigade was gevestigd.
- er zich ter hoogte van de panden 10-18 de "Leliepoort", een dienstencentrum voor bejaarden, bevindt. -
- er sedert 2011, ter hoogte van de Sint-Antoniusstraat,aan het
BOGAARDEPLEIN,
de jeugdherberg "Pulcinella" gevestigd is.
- er op de hoek van de Schoytestraat het Mariabeeldje "Moeder Zaligmakers ",
(foto : inventaris bouwkundig erfgoed)
van Walter Pompe, uit de 18e eeuw zich bevindt.
- de naam van het plein verwijst naar de boomgaard van schepen Arnold Schoyte.
- deze straat gelegen is aan het Stuivenbergziekenhuis, tussen de Pesthofstraat en de Maatstraat.
- de naam vermoedelijk afkomstig is van
Herman Boerhaave
(foto van Wikipedia - www.rijksmuseum.nl)
Boerhaave (67jaar) geschilderd door Cornelis Troost)
geboren te Voorhout op 31.12.1668 en gestorven te Leiden op 23.9.1739.
- hij een Nederlands arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker was en gekend is van het syndroom van Boerhaave.
- de betekenis hiervan is dat er een scheur in de slokdarm is met daarbij een ontsteking van de ruimte in de borstkas tussen de longen in (mediastinum).
- dit vooral optreedt bij of na het braken
- Herman Boerhaave als arts in Leiden is gezien bij de groten der aarde.
- in 1715 de Russische tsaar Peter de Grote om vijf uur 's morgens zijn boot in de gracht aanmeerde voor Boerhaave's huis om hem te raadplegen.
- de patriarch van Constantinopel hem per brief. consulteert, en ooit wordt er een brief bij hem bezorgd met als adres enkel 'Boerhaave Europa'.
- als hoogleraar aan de Leidse universiteit hij klinische les geeft aan het bed van de patiënt, wat in die dagen nog niet veel wordt gedaan.
- er sinds 1991 er een museum is in Leiden aan Boerhaave gewijd.
- deze straat zich bevindt in de omgeving van O.L.V-kathedraal, en de hoofdingang van de kathedraal bervindt met de Groenplaats.
- er voor deze straat andere benamingen zijn,zoals "Molengat", "Appelmansstraat", " Rioolstraat" (sedert de 18de eeuw).
- de naam Jan Blomstraat zeer recent is (1968) en herinnert aan de architect die in 1798 belette datde kathedraal en de toren werden afgebroken om als nationaal goed door de Fransen te worden verkocht.
- er op de Zuidertoren van de kathedraal op de hoek met de Handschoenmarkt een beeldengroep" de steenkappers" ter ere van de architect en steenkapper Pieter Appelmans werd aangebracht.
- Pieter Appelmans geboren werd te Antwerpen in 1373 en overleed er op 25.5.1434.
- in 1968 de straat Jan Blomstraat werd genoemd, naar de van Duitsland afkomstige stadsbouwmeester.
- ter gelegenheid van het bezoek van koning Leopold III en koningin Astrid aan Antwerpen, de gedenkplaat op 12.5.1935 plechtig werd onthuld samen met het Appelmans monument "de steenkappers"..
- deze straat gelegen is tussen de Provinciestraat en de Montensstraat te Borgerhout.
- ze geopend werd in 1839 en verlengd ca 1935, lopende door de vallei van de Vuilbeek en het domein van Sertinge, waar in 1800 een bloeide garenblekerij was gevestigd.
- vandaar de naam Beelkhof vermoedelijk afkomstig is.
- dit plein gelegen is tussen de Frankrijklei en de Oude Vaartplaats.
(foto uit eigen beheer)
- de naam afkomstig is van de middeleeuwse
"Blauwe toren"
(fotovan het internet)
die deel uitmaakte van de 15de eeuwse omwalling.
- deze toren gebruikt werd als arsenaal, sluizencomplex, dissectieruimte, kruit -en poedermagazijn, en uiteindelijk een opslagplaats voor hout en puin.
- De toren zijn kreeg kreeg door de blauwe leien op het dak.
- is gelegen tussen de Mutsaertstraat en de Venusstraat.
- ze in de 15de en de 16de eeuw ten noorden begrensd werd door de blinde afsluitingsmuur van het minderbroederklooster, en ten zuiden door de tuinmuren van de Keizerstraat.
- vandaar de naam "Blindestraat" kreeg, in de Franse tijd verbasterd tot "Blindenstraat" (rue des Aveugles).
- de 2 belangrijkste gebouwen in de straat het "Bureel van Weldadigheid"
zicht op de gevel van het gebouw (foto van Alfons Van Camp)
en het "Gesticht Van Den Nest" zijn.
zicht op het gebouw Gesticht Van Den Nest (foto van Alfons Van Camp)
- het bureel opgericht werd in 1796 en in 1887-88 vervangen werd door het huidige gebouw naar een opdracht van bouwmeester Victor Durlet.
- het gesticht een instelling was ter bestrijding van de tuberculose.
- het gebouwd werd in 1907 naar een opdracht van de architecten Ferdinand Dermond en Edmond J. Tyck.
- deze straat gelegen is tussen de Carnotstraat en de Constitutiestraat.
- de naam verwijst naar een bisschop (in het Grieks : epi-skopos, wat letterlijk "opzichter"betekend.
- hij een geestelijke is in de hiërarchie van de Katholieke Kerk, de Orthodoxe Kerk, de Anglicaanse Kerk, de Vrij-katholieke Kerk, de oudekatholieke Kerk, de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Dagen of de Lutherse Kerk die veelal aan het hoofd staat van een bisdom.
- dit straatje gelegen is tussen de Brouwersvliet en de Adriaan Brouwerstraat.
- achter de betekenis van de naam niet gezocht dient te worden, gezien deze spreekt voor zichzelf, met het Waterhuis in de Adriaan Brouwerstraat achter de hoek.
- deze straat gelegen is tussen de Karel Oomsstraat en de Generaal Lemanstraat
- ze in 1875 geopend werd op gronden van de familie Somers-Biart vandar de naamgeving.
- ze oorspronkelijk gelegen was op het grondgebied van de gemeente Berchem.
-in 1912 de straat werd overgeheveld naar de stad Antwerpen.
- in de straat het Nottebohm Medisch Centrum gelegen is aan het nr 2
- Op 6 maart 1774 wordt in Estrée-les-Crécy, een dorp in het Franse Somme-departement Jean François Biart geboren. Amper 20 jaar later komt hij naar Antwerpen in het zog van het Revolutionaire Franse leger als inspecteur van het krijgsvervoer. In 1797 krijgt hij het beheer van de gemeentelijke administratie van kanton Lier en kort daarop zet hij zijn ambtelijke carrière verder bij de préfectuur van het departement van de Twee Neten onder prefect markies Charles d’Herbouville. Jean François gaat zich verrijken met de aankoop van in beslag genomen bezittingen, die de Franse overheid op de Antwerpse Vrijdagmarkt tegen spotprijzen laat verkopen bij opbod. Zo verwerft hij een patrimonium dat huizen, gronden, boerderijen, bossen en een jachtpaviljoen omvat, maar ook een aantal grondstukken aan de stadsrand nabij de steenweg naar Wilrijk – nu Karel Oomsstraat – waarop een oud buitenverblijf staat dat ooit nog in bezit is geweest van Jerome della Faille. In 1797 trouwt Jean François met Marie Françoise De Marteau, dochter van een Antwerpse arts en het nieuwe paar gaat inwonen bij de ouders van zijn vrouw in hun herenhuis aan de Lange Gasthuisstraat. Het buitenverblijf aan de dan nog landelijke stadsrand wordt als zomerverblijf gebruikt en krijgt nu de naam Hof van Biart, een L-vormig landhuis met een grote lap grond en tuinen. Zo’n zes jaar na de dood van Jean François Biart, op 13 maart 1840, komt dat Hof in bezit van zijn oudste dochter Marie Françoise Biart, intussen weduwe van de heer Somers. Haar erfgenamen trekken door de tuinen van hun Hof twee straten, de Biartstraat en de Somersstraat, voor de namen hebben ze het niet ver moeten zoeken. Maar in 1912 wordt de laatste straat herdoopt in Bronstraat en zo heet die vandaag nog steeds. (Bron : Frits Schetken)
- er aan het nr Nr.2 WOONZORGCENTRUM EN MEDISCH CENTRUM NOTTEBOHM is gelegen. In de tweede helft van de 19de eeuw kent Antwerpen een grote kolonie van uit Duitsland afkomstige handelaars, industriëlen en bankiers. Als een der eerste arriveert de familie Nottebohm al in 1811 vanuit het Westfaalse Bielefeld in Antwerpen. Het zijn de broers Dietrich – zeg maar Thierry - en Johann-Abraham – noem hem Jean – die hier onder meer een rijstpellerij zullen beginnen. Aan Thierry wordt de erfelijke titel van baron verleend in 1861, het jaar waarin zijn 48-jarige zoon André trouwt met Linda van Laer, net 25 jaar. Na een huwelijk van 27 jaar en acht kinderen overlijdt André en wordt Linda meteen douairière ofwel adellijke weduwe, want Thierry’s oudste zoon Eduard is al twee jaar dood en zo is de barontitel overgegaan op de jongste zoon André. Nu is liefdadigheid een van de kenmerkende eigenschappen van de leden van deze Duitse kolonie en dat is bij de Nottebohms niet anders. Linda ziet dat er geen behoorlijke behandeling bestaat voor mensen met lupus. Dat is een huidziekte die in zijn onschuldigste vorm rode littekens achterlaat, maar ook kan evolueren tot allerhande andere kwalen: kaalheid, dode vingers, ontsteking van gewrichten en bloedvaten, hartproblemen … kortom, een ernstige aandoening. In 1899 financiert zij daarom de oprichting van een Hôpital Dermatologique Nottebohm, waarvoor ze architect Jos Bascourt aantrekt voor het ontwerp van een groot ziekenhuis aan de Biartstraat en de Antwerpse Gasthuiszusters-Augustinessen binnenhaalt voor de ziekenzorg. Het gebouw wordt ingehuldigd op 20 oktober 1901 en vertoont een samenspel van neotraditoneel met neorenaissance en een vleugje art nouveau. Bascourt is specialist in al die stijlen en weet te mixen. Dit project is wel zijn enige opdracht voor een groot openbaar gebouw. Achter de 80 meter lange straatgevel met vier torens gaan gescheiden afdelingen voor mannen en vrouwen schuil, een neogotische kapel, een dokterskabinet, een refter en cellen voor de zusters, een strijkatelier, keukens, kamers voor het lekenpersoneel en het directiekantoor. Allemaal heel modern opgevat voor die dagen, de uitrusting is van een hoger niveau dan in de andere Antwerpse ziekenhuizen. Met aan het hoofd Linda Nottebohm-Van Laer. Als Linda in 1907 overlijdt op haar 71ste neemt dochter Augusta de leiding van de kliniek over. Die wordt tussen 1928 en 1930 uitgebreid met een vleugel naar ontwerp van Jef Huygh, ditmaal in art decostijl, ook weer de specialiteit van de architect. Hier komen drie spreekkamers voor de artsen, een apotheek, vier behandelkamers voor röntgenstralen en ultravioletbestraling en er is nu ook een lift. In 1950-1952 voert architect Gustaaf Van Meel verbouwingen uit. Hij is bekend met de zusters augustinessen als ontwerper van hun Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk. Gustaaf zorgt voor een nieuwe kloostervleugel, vergroot de kapel en integreert een extra verdieping binnen het bestaande gebouw. De kliniek wordt in 1976 ook revalidatiecentrum en daar komt in 1980 een rusthuis bij, dat in 1995 uitgebouwd wordt tot woonzorgcentrum, waarin dan in 2006 vijf serviceflats worden geopend, die in 2013 gezelschap krijgen van nog eens vier van zulke flats, terwijl er in 2011 nog een nieuwbouw aan het Nottebohmcentrum wordt toegevoegd. Maar dat alles heeft Augusta Nottebohm niet meer mogen meemaken. Zij overleed in 1950, maar nog altijd zitten er in het bestuur van het Nottebohmcentrum leden van deze familie. (Bron : Frits Schetsken)
- deze straat gelegen is in de Expowijk, tussen de Jan Van Rijswijcklaan en de Eric Sasselaan.
- de naam beschaving een verscheidenheid heeft van betekenissen met betrekking tot de menselijke ontwikkeling.
- het begrip kan verwijzen naar de algemene ontwikkeling van individuen of groepen, maar ook naar een maatschappij met een bepaalde mate van complexiteit.
- er op de hoek met de Jan Van Rijswijcklaan een appartementsgebouw werd gebouwd dat opgetrokken werd door Marcel Tolkowsky (1898-1991) na een opdracht van architect Frans Dens uit 1933.
(foto van de site inventaris bouwkundig erfgoed)
- éénzelfde gebouw zich bevindt op de andere hoek van de Jan Van Rijswijcklaan met Camille Huysmanslaan.
- deze brede, beboomde laan, die de oostelijke begrenzing vormt van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt", gelegen is tussen het Nachtegalenpark en het park Den Brandt, en loopt van de Gerard Legrellelaan tot aan de Groenenborgerlaan.
- ze werd aangelegd in 1910 op de grens Antwerpen-Wilrijk.
- de naam verwijst naar de vele beukenbomen (foto van Alfons Van Camp)
die aan beide zijden van delaan werden aangeplant en dateren uit 1911 en 1912
- er tot 1956 op het kruispunt met Eglantierlaan het bekende café "Dikke Mee" was gevestigd
(foto van Alfons Van Camp)
- dit café nu zijn standplaats heeft aan de zijingang van het Nachtegalenpark aan de Gerard Legrellelaan.
- aan de rechterzijde het park Den Brandt er zich een fontein bevindt, met de
Dansende nimfen"
(foto van Alfons Van Camp)
- deze fontein het werk is van de Duitse beeldhouwer Water Schott.
- er op de achtergrond van de foto van het kasteel te zien is, dat vroeger "Het Kreglingerkasteel" werd genoemd, maar tegenwoordig net zoals het domein "Kasteel Den Brandt" heet.
- er in het park het Middelheim Jazzfestival wordt gehouden.
(foto van Alfons Van Camp)
- er langs de rechterzijde, bijna ter hoogte van de Middelheimlaan er zich
een kapelleke bevindt.
(foto van Alfons Van Camp) - deze kapel officieel "Kapel van de H. Maagd Marie Middelares van alle genaden" genoemd wordt en in 1933 is gebouwd.
- de stichters vier leden van de familie della Faille de Waerloos waren.
- de beukenboom tot 46 meter hoog kan worden
(foto van Wikipedia)
en dat de stam glad en eerder dun is. De beukennootjes in een napje zitten en in elk napje 2 nootjes zitten. Deze nootjes zijn zeer geliefd door eekhoorns. (Bron : Wikipedia).
- deze straat gelegen is tussen de Sint-Rochusstraat en de Schermerstraat.
- deze straat eind van de verleden eeuw nog rue Nu-Pieds heette.
- de naam van de straat vermoedelijk verwijst naar een familie Bervoet : Elisabeth Bervoet, bv die in 1338 een stuk land bezat en een huis, buiten de Begijnenpoort had en van een Jan Bervoet een pachter was van een stuk land indezelfde ligging.
- deze weg zich bevindt op Petroleum Zuid, zuiden van de binnenstad van Antwerpen, tussen het Zuid en Hoboken.
- ze gelegen is tussen Petroleumkaai en de Naftawerg.
- de naam verwijst naar benzine naar een mengsel ivan koolwaterstoffen dat wordt gebruikt als brandstof voor benzinemotoren en als oplos -en schoonmaakmiddel. +
- het bestaat uit lichtere destillatiefracties van aardolie met een lage viscositeit en betrekkelijk laag kooktraject.
- Petroleum Zuid de oudste petroleumhaven is van België en in de eerste helft van de 20ste eeuw een toonaangevende rol speelde in Europa wat petroleumindustrie betreft.
- in 2011 de naam van Petroleum zuid veranderd werd in Antwerp Blue Gate.
- de straat gelegen is tussen de Kammenstraat en de Leeuwenstraat.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken :
DE BERGSTRAAT LEIDT NAAR LIMBURG In 1547 koopt onze 16de-eeuwse projectontwikkelaar Gilbert van Schoonbeke de gronden van het vroegere Reyniershof tussen de Steenhouwersvest en de huidige Reyndersstraat. Volgens een eerder gevolgd patroon gaat hij daarop een economische activiteit ontwikkelen, in dit geval een markt voor de verkoop van tweedehands kleding, die tot op dat moment voor het stadhuis op de Grote Markt plaatsvond. Bedenk wel, ‘tweedehands’ zijn in die dagen geen afdankertjes, maar kostbare stukken gemaakt uit lakens - zoals destijds sterk samengedrukte wollen stoffen worden genoemd - van zeer duurzame kwaliteit. Rond die markt legt Gilbert toegangswegen aan, zoals de Leeuwenstraat, waar dan weer zijstraten op aansluiten, de Gierstraat en de Bergstraat. Langs die straten verkoopt Van Schoonbeke kavels voor de bouw van woningen.
De Bergstraat krijgt zijn naam van het huis ‘Berg van Calvariën’, maar ook andere huizen in deze smalle straat dragen namen waarin ‘berg’ voorkomt. Op nr.10 zie je dat vandaag nog, daar lees je op een uithangbord ‘Bleyenberg’ met 1660 als datum. Het waren allemaal betrekkelijk smalle huizen, maar wel veelal met een zolderverdieping met een hijsluik. Er woonden handelaars.
Als aan de oneven straatzijde in de jaren 1960 een grote parkeergarage wordt gebouwd, betekent dat sloping voor diverse van deze oude huisjes. Gelukkig is daar Jozef Weyns, geboren in Heist, jawel, op den Berg, op dat moment wonend in Beerzel, maar sinds 1953 ook conservator van het Provinciaal Openluchtmuseum Bokrijk nabij Genk. Hij laat twee huizen voorzichtig afbreken en vanuit Antwerpen naar Limburg overbrengen, waar ze nu opgepoetst en wel deel uitmaken van het onderdeel ’De Oude Stad’. Het gaat om de woningen 'Maegdenberch' en 'Rousselberch', die oorspronkelijk op Bergstraat 5 en 7 stonden. Ze dateren van rond 1550 en staan bij heel wat andere huizen uit Antwerpen, die samen die Oude Stad vormen. Maar bij die andere gebouwen gaat het vaak om deels of volledig gereconstrueerde panden, terwijl bij beide ‘berchen’ alles origineel is gebleven.
- deze lei zich bevindt tussen de Mercatorstraat en de Mechelsesteenweg.
- ze werd aangelegd naar een opdracht van de provinciale architect Johan Van Gastel, volgens R. Van de Weghe naar een idee van de beeldhouwer Léonard De Cuyper.
- ze geopend werd op 1.5.1859 door kroonprins Leopold en prinses Charlotte en ze Leopoldlei werd genoemd. .
- de lei na WO I in 1919 Belgiëlei werd genoemd.
- er zich in 1861 op het rondpunt ter hoogte van de Nerviërsstraat het standbeeld van Boduognat stond, naar een opdracht van Joseph Jacques Ducaju .
- het standbeeld uiteindelijk in 1954 verdween voor de aanleg van de tramsporen van de Lijn.
- de belangrijkste en bezienwaardigheden op de Belgiëlei zijn, aan het nr 117 het Commandohuis
- in 1912 Jos Bascourt zijn laatste grote verwezenlijking bouwt aan de Belgiëlei 117, het woonhuis van Lieven Gevaert, wiens fotomateriaal dan reeds een aantal jaren in zijn fabriek in Mortsel wordt vervaardigd. Het in neoklassieke stijl opgetrokken huis heeft zijn interieur in dezelfde stijl nog grotendeels behouden. Zo zijn er beneden een eetkamer, een rookkamer en een halfronde ontbijtkamer met zicht op de achtertuin. Een staatsietrap leidt naar de eerste verdieping, waar alle slaapkamers uitgeven op het bordes. Een diensttrap verbindt de keuken in de kelder met beide verdiepingen.
- hier nu het Militaire Commando van de provincie Antwerpen is gehuisvest
(foto van Kris VandeVorst - Vlaamse Gemeenschap)
- het museum Smidt van Ghelder aan het nr 91
(foto van Alfons Van Camp)
en Herdenkingsmonument voor de gedeporteerde Joodse bevolking.
(foto van Alfons Van Camp)
- dit het werk is van Willem Bierwerts en dat het monument werd ingehuldigd op 27 mei 1997.
- er vroeger op het rondpunt aan de Nerviërsstraat het standbeeld van Boduognat stond dat van de hand van Joseph Ducaju is en onthuld werdop 17 augustus 1861 en afgebroken werd in augustus 1954.
- de diverse stukken aanvankelijk waren opgeslagen in een stadsmagazijn, maar later verspreid geraakte. Zo is het hoofd van Boduognat in de Antwerpse Zoo terechtgekomen, waar het nog te zien valt tussen het groen..
- deze straat gelegenis het op het Kiel, tussen de Schijfwerpersstraat en de Abdijstraat.
- de naam vermoedelijk verwijst naar het gebied dat bewoond werd door de Friezen en later door de Franken en het zij waren die de plek "Kyle" en "Bernescot" noemden.
- hiervan de wijknamen Kiel en Beerschot kwamen.
- in 1161 voor de eerste keer in een akte van de graaf de benaming "Terra de Bernescot" vermeld wordt.
- hier het geboortehuis van Hubert Lampo, geboren te Antwerpen op 1.9.1920 en gestorven te Essen, 12.7.2006, zich zou bevinden.
- deze schrijver was van het boek "De komst van Joachim Stiller".
Bataviastraat - Betarijslaan - Beddenstraat en Bedevaartstraat
BATAVIASTRAAT
Wist U dat ... ?
- deze straat gelegen is op het Eilandje, tussen de Amsterdamstraat en de Sint-Laureiskaai.
- de naam verwijst naar een stad in Nederlands-Indië, gelegen aan de noordkust van Java.
- Batavia was van 1619 tot 1799 het hoofdkwartier van de VOC in Azië en vervolgens, tot de onafhankelijkheid van Indonesië, de hoofdstad van Nederlands-Indië.
-o-o-o-O-o-o-o-
BEATRIJSLAAN
Wist U dat ... ?
- deze laan gelegen is op de Linkeroever, tussen Burcht, bezijden het Galgenweel tot aan het Frederik van Eedenplein.
- de naam vermoedelijk is afgeleid van een Middelnederlandse Marialegende uit de 14° eeuw.
- deze legendeover een liefdevolle non gaat die in dit mirakelverhaal werd opgenomen.
-o-o-o-O-o-o-o-
BEDDENSTRAAT
Wist U dat ... ?
- zich bevindt tussen de Eiermarkt en de Schoenmarkt.
- deze straat eertijds "Corte strate" werd genoemd.
- de huisige naam van de XVIe eeuw komt van de meubelfabrikanten die er vroeger woonden.
- zij ook nog "Lombaerdstraetken" werd genoemd, naar een Lombaard die er in de XVe eeuw ingericht was. - een lombaard een bank, pandjeshuis was.
-o-o-o-O-o-o-o-
BEDEVAARTSTRAAT
Wist U dat... ?
- de naam bedevaart of pelgrimage verwijst naar een (pelgrim)reis naar een bedevaartoord binnen een religie.
- ze kan ook verbonden zijn met de stischter of een heilige van een religie ook van een openbaring, een verlichting of een bovennatuurlijk wonder.
- deze straat gelegen is tussen de Sint-Katelijnevest en de Sudermansstraat.
- de straat verwijst naar de beggaarden.
- beggaarden mannen waren die leefden als alleenstaanden en deel uitmaakten van een soort vrije lekengemeenschap binnen de Rooms-katholieke Kerk en die eerder in een klooster dan in een begijnhof leefden.
- hun patroonheilige de Heilige Begga was (zie het beeldje boven de ingangpoort van het Begijnhof aan de Rodestraat).
(foto van Hooft Elise Vlaamse Gemeenschap) Wist U dat ... ?
- deze korte verbindingsstraat gelegen is tussen de Amerikalei en de Emiel Banningstraat en Pacificatiestraat anderzijds.
- zij in feite een pleintje is.
- in 1909 de laan de naam kreeg, ter ere van,
Francis Ernest Joseph Marie Dhanis, (foto Wikipedia)
geboren te Londen op 11.3.1862,als zoon van Joseph-Edmond Dhanis, Belgisch handelaar ern consul en de Ierse Brigitte Maher en gestorven te Brussel op 13.11.1909.
- hij een grote rol speelde in Congo in de bestrijding van de Arabische handel.
- er langs de zijde van de Amerikalei het standbeeld van Quinten Matsijs staat.
- deze straat gelegen is in de sociale woonwijk van de Luchtbal, ten noorden van Antwerpen tussen de Noorderlaan, luchtbalkazerne, spoorlijn Antwerpen-Rotterdam en Groenendaallaan.
- de naam verwijst ten eerste naar de stad Baltimore in de Amerikaanse staat Maryland en ten tweede naar een plaats (village) in de Amerikaanse staat Ohio.
- deze straat gelegen is op het Zuid, tussen de Paleisstraat en de Kielsevest.
- ze is aangelegd kort na 1875 op de vrijgekomen gronden van de Spaanse vesten.
- de naam vermoedelijk verwijst naar de balans of "weegschaal".
- er in de straat het Dienstencentrum Hof ter Beke is gelegen.
- er voor het gebouw, aan de Halvemaanstraat, bijna een de ingang van het woningscomplex "Hof ter Beke" steles zijn geplaatst in verschillende maten, in gezoeten hardsteen. De hoogste 192 en de laagste 162 cm is.
ze zijn opgesteld staan in een verzonken vierkante basis. (Bron : Stadsbeelden Antwerpen Anno 2001 van Antoon Van Ruyssevelt).
- deze steles van de hand zijn van steenhouwer Jacques Guilmot (° Soignies 1927) en de naam dragen van "Stèles 1997".
- deze laan zich bevindt op Linkeroever tussen de Jan Van Brabantlaan en Lodewijk Van Velthemlaan.
- de naam verwijst naar Van den vos Reynaerde (tegenwoordig ook wel Reinaart de vos, Reinaert de vos of Over de vos Reinaert).
- dit een episch gedicht is dat geldt als een hoogtepunt in de Nederlandse middeleeuwse literatuur.
- het gebaseerd is op het Latijnse dierenepos Ysengrimus.
- het in totaal 3469 vrsregels kent en geschreven is in het Middelnederlands. het in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt het verhaal geen fabel isl, maar een epos (heldendicht).
- deze straat gelegenis op het Kiel aan het Hof van Tichelen, aan de grens met Wilrijk.
- de naam verwijst naar de stad Athene in Griekenland.
-o-o-o-O-o-o-o-
ATLETENSTRAAT
Wist U dat ... ?
- deze straat zich bevindt op het Kiel, tussen de VII° Olympiadelaan en de Landbouwstraat.
- de naam verwijst naar de atleten die kwamen oefenen in het Beerschotstadion, waar ook de Olympische Spelen van 1920 werden gehouden.
foto van Alfons Van Camp
Wist U dat .... ?
- het Koninklijke Beerschot Antwerpen Club ontstond in 1920..
- in 1999 de club van naam veranderde door een fusie met Germinal Ekeren, en van toen speelde onder de naam van Beerschot-Germinal
- de club in 21.5.2013 failliet werd verklaard en met de naam KFCO Beerschot-Wilrijk verder uitkwam in de provinciale afdeling.
- er binnen de afsluiting van het voetbalterrein, kant Atletenstraat aan de hoofdingang, in de tuinen, het herdenkingsmonument voor de
GESNEUVELDE LEDEN van BEERSCHOTstaat
foto van Alfons Van Camp
Wist U dat ... ?
- dit beeld dateert van 1922 en van de hand van Albéric Collin (Antwerpen 1886 - 1962) is.
- er op de voorzijde van de sokkel de volgende tekst staat : " 1914-1918 / A ses membres / morts pour la patrie / le Beerschot A. Club / Reconnaissant.
- de gang verwijst naar de kunstenaars-artiesten die daar hun atelier hadden.
ARTIESTENGANG vonden
foto van Ludo De Groof uit "verborgen plekjes"
- deze gang gelegen is op de grens Antwerpen-Borgerhout, met als ingang Kerkstraat 51.
- hier het atelier gevestigd is van Wilfried Pas, ° Londerzeel 29.4.1940.
- hij een kunstenaar is die levensgrote sculpturen maakt van bekende personen uit de kunstenaarswereld.
- hij reeds prachtige beelden heeft ontworpen en die hun standplaats hebben in Antwerpen, zoals o.a. Willem Elsschot (Mechelseplein) - Paul Van Ostayen (Engelse Beurs) - de Indiaan (waarvan 4 exemplaren werden gemaakt) - Koning Boudewijn (op Linkeroever aan de voetgangerdtunnel) - Julien Schoenaerts (aan de kerk Sint-Willibrordus, en zoveel andere.
- deze straat gelegen is tussen de Nationalestraat en de Muntstraat.
- zij geopend werd in de XVIe eeeuw op de grote oppervlakte van het klooster der Saksische Augustijnen.
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken
DE EERSTE PROTESTANTSE MARTELAREN Begin 16de eeuw trekken Duitse monniken van de Saksische congregatie van de Eremieten van Sint-Augustinus de westgrens over. In het Zuiderzeestadje Enkhuizen stichten ze een klooster. Het moet zijn, dat ze de kooplieden nogal enthousiast hebben horen spreken over de opkomende metropool Antwerpen, want ze besluiten om aldaar een filiaal te openen.
In 1513 arriveren ze onze stad, waar ze een flink stuk grond met een huis erop cadeau krijgen van Jodocus Hoens en Marcus Mussche. De monniken beginnen meteen met de bouw van een klooster en een kapel. Dat zien ook de heren van het Onze-Lieve-Vrouwekapittel, die er niet blij mee zijn en alles in het werk stellen om vooral die kapel weer weg te krijgen. Want als er dan toch giften moeten binnenkomen, dan liefst via hen. Het komt tot een proces voor de Raad van Brabant, maar die nieuwkomers halen nog hun gelijk ook! Als paus Leo X die uitspraak op 12 september 1514 bekrachtigt, is er geen houden meer aan.
De augustijnen weten hun kapel al zo vol volk te praten, dat die te klein wordt en ze beginnen aan de bouw van een heuse kerk, zeg maar het middenschip en een eerste toren van het gebouw dat vandaag naast u oprijst. Nu hebben enkele van die monniken gestudeerd aan de door keurvorst Frederik de Wijze gestichte universiteit in het Duitse Wittenberg. Daar hebben ze les gekregen van collega-augustijn Maarten Luther. Wanneer die zijn ideeën over het reilen en zeilen van de Roomse kerk op 31 oktober 1517 spijkerhard in het portaal van de kasteelkerk te Wittenberg kenbaar maakt, wordt dat tot in Antwerpen gehoord. Reeds een jaar later komen dezelfde ideeën uit de mond van broeder Jacob Probst, tweede prior van het Antwerpse klooster. Probst moet voor de Inquisitie naar Duitsland vluchten, maar diens opvolger Hendrik van Zutphen volhardt in de Lutherse leer en in 1519 doet heel deze kloostergemeenschap mee.
Paus Leo X stelt op 25 juni 1520 zijn bul 'Exsurge Domine' op. Hij wacht nog even met de officiële afkondiging, wellicht in de hoop op een verzoenend gebaar van Luther, want er is wel een duidelijke vrees voor een scheuring, omdat naast Maarten ook heel wat andere dissidenten zich in die dagen roeren. Maar op 21 september 1520 mag Eck de bul die Luther excommuniceert in Meissen publiceren en daarmee is zijn leer officieel ketters geworden. Maarten verbrandt gewoon de pauselijke bul. Keizer Karel V doet in Leuven hetzelfde met Luthers geschriften op 8 oktober 1520.
Hoe vergaat het de Antwerpse augustijnen? Landvoogdes Margareta van Oostenrijk stuurt enkele commissarissen naar het klooster om over de problemen te praten. Maar de monniken blijken niet van plan om te verzaken aan de leer van broeder Maarten. Wanneer Luther in 1521 op de Rijksdag van Worms ten overstaan van Keizer Karel V niet bereid is zijn leer af te zweren, wordt de situatie onhoudbaar. Als onze monniken doorgaan met hun 'ketterse' preken, wordt er in 1522 ingegrepen. Ze worden door de Raad van Brabant uit hun klooster gezet en naar de hoofdkwartieren van de Inquisitie in Vilvoorde gesleept. Het merendeel is dan bereid hun 'dwaling' af te zweren in de Brusselse Sint-Goedelekerk, maar twee van hen blijven volharden en belanden op 1 juli 1523 te Brussel op de brandstapel, als 'lichtend' voorbeeld. Dat levert meteen de twee eerste protestantse martelaren op.
-o-o-o-O-o-o-o-
AUGUST MICHIELSSTRAAT
Wist U dat ... ?
- deze straat zich bevindt inhet havengebied tussen de Kattendijkdok Oostkaai en Kempische dok oostkaai.
- wij niet hebben kunnen achterhalen wie of waarom August Michiels was, doch volgens opzoekingen kunnen wij slechts één August Michiels terugvinden, nl de kunstschulder-graficus-beeldhouwer-ceramist, die geboren werd te Sint-Amandsberg/Gent in 1922 en overleed te Gent 2003.
- zijn werken centraal staan met de zeefauna -en flora, en het schippersmilieu.
- deze straat gelegen is in de Zurenborgwijk tussen de Grotehondstraat en de Draakplaats.
(foto uit eigen beheer - zicht van de straat)
- de straat deze naam heeft gekregen omdat ze aansluit bij het thema van de sterrenbeelden die voor een groot deel de namen van de straten in Zurenborg weergeven.
- deze straat zich bevindt tussen de Kloosterstraat en de Sint-Michielskaai.
- de opening gebeurde in 1842.
- de naam arsenaal afgeleid is van het Arabisch "dâr-sinâa" "huis waar iets gemaakt wordt".
- het een gebouw is waar wapens en munitie geproduceerd, gerepareerd en/of uitgegeven werden.
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken :
DE DAG DAT CHASSÉ ONTPLOFTE Nabij de Arsenaalstraat zijn er liefst drie krijgsarsenalen – wapenopslagplaatsen – opgericht en weer afgebroken. Het eerste in 1803 door Napoleon Bonaparte nabij zijn scheepswerven. Zijn opvolger koning Willem I der Verenigde Nederlanden laat in 1824 het tweede inrichten en het derde komt er in 1838 op initiatief van de nieuwe Belgische staat. Dat houdt het uit tot 1869, wanneer het onder de sloophamer uit ons stadsbeeld verdwijnt.
Op dat tweede, ‘Nederlandse’, arsenaal wordt op 27 oktober 1830 een ware raid uitgevoerd door een groep Belgische vrijheidsstrijders – ‘rebellen !’ zou luitenant-generaal David Chassé ons verbeteren. Hij voerde het bevel over het Hollandse garnizoen in het Zuidkasteel en had het graag rustig gehouden. Maar dit ging hem te ver en hij gaf bevel tot een bombardement op het arsenaal, waarbij zowel vanuit de citadel als vanaf de Schelde door een vlooteskader werd gevuurd. Het Sint-Andrieskwartier kreeg het hard te verduren, heel de Kloosterstraat én het arsenaal brandde af. Er werd nog lang gesproken over deze afschuwelijke Hollandse daad, maar vandaag gaan de deuren van een herbouwde Kloosterstraat weer breeduit open voor onze noorderburen.
- deze straat gelegen is tussen de Lange Gasthuisstraat en de Oude Vaartplaats.
- het westelijk gedeelte geopend werd in 1552 door Gilbert Van Schoonbeke, op de gronden van het voormalig hotel der familie "Marcke d'Arenberg", eigendom dat aangekocht werd op 18.6.1551 door Joost van den Steene, vandaar de naam van de straat.
- het oostelijk deel door het stadsbestuur op de "gasthuisgronden" geopend werd en oorspronkelijk de naam kreeg van Florisstraat.
- de belangrijkste gebouwen in de straat gelegen zijn aan het nr 17, nl de 17° eeuwse woning sedert 161³9 in bezit van Jan Breughel.
- het gebouw ontworpen werd door Joseph Hertogs,, en beschermd is door de Vlaamse Executieve dd. 10.7.1984.
en aan het nr 12 het gebouw van de NV Bunge.
- in de straat zich ook het Echt Antwaarps theather bevindt
en recht tegenover het gebouw NV Bunge,
DE ARENBERGSCHOUWBURG
(alle foto's zijn eigendom van Alfons Van Camp, auteur van dit blog)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medeweker en freelancer Frits Schetsken :
Arenbergstraat Nr.21 - BUNGE & CIE In 1818 komen Johann Bunge en zijn vier jaar oudere vrouw Juliana vanuit het Duitse Nordrhein-Westfalen naar Amsterdam om er een handelsmaatschappij voor im- en export te beginnen, waarbij het vooral om graan zal draaien. Hun in Amsterdam geboren zoon Carl Gustav sticht in 1850 een Antwerps filiaal van het familiebedrijf, trouwt hier in 1841 met Laura Fallenstein uit Düsseldorf en gaat wonen in de Rue du Robinet 23 naast de Warande - vandaag is die Kraanstraat de Prins Albertlei naast het Koning Albertpark. Dat wordt ook de buurt waar veel Duitsers gaan wonen, die in de 19de eeuw een groot deel van de Antwerpse economie in handen hebben via hun banken en bedrijven.
Het zullen de zonen van Carl en Laura zijn, die de handelsmaatschappij tot een internationale speler uitbouwen. Oudste zoon Ernest trekt in 1884 naar Buenos Aires, waar samen met telgen uit de familie Born de Zuid-Amerikaanse tak Bunge y Born wordt opgezet. Dankzij import van Argentijns graan wordt Bunge een van de belangrijkste graanhandelaars van Antwerpen.
Carls enkele jaren jongere broer Edouard is vanaf 1879 al mee actief in het Antwerpse bedrijf. Hij wordt uitgezonden naar de Verenigde Staten, Latijns-Amerika, Afrika en het Verre Oosten, met name Maleisië. Overal richt hij handelshuizen en transportbedrijven op, sticht industriële ondernemingen en veefokkerijen, legt plantages aan en stampt financiële kantoren uit de grond. Op 15 mei 1886 trouwt hij op zijn 34ste met de 22-jarige Marie Sophie Karcher, dochter van een Duitse wolhandelaar die zich in het Franse Le Havre heeft gevestigd. Ze gaan ze in de Maria-Theresialei 21 wonen, ook nabij een park dus, ditmaal het Antwerpse stadspark.
Edouard is een van de financiers van koning Leopold II bij de exploitatie van Belgisch Congo. Voor deze vorst zet hij handelsbetrekkingen op tussen België en de Onafhankelijke Congostaat rond ivoor, rubber, koffie en cacao. Daardoor wordt Antwerpen leider op de wereldmarkt voor ivoor en zal het later ook een eersterangs rol spelen bij de handel in rubber.
Tussen 1908 en 1910 wordt er voor de firma Bunge & Cie een enorm nieuw kantoorgebouw neergezet door het architectenduo Emile Vereecken en Max Winders. Het strekt zich uit van de Arenbergstraat via de Sint-Maartenstraat tot op de Graanmarkt, waar het aansluit op een tezelfdertijd gebouwd bankgebouw van de Banque de l’Union Anversoise, waarvan Edouard ook bestuursvoorzitter is (zie ook onder ’Graanmarkt’). Terwijl dat bankgebouw aan de Graanmarkt pronkt met statige Ionische halfzuilen – met de dubbele krul bovenaan – wordt de ingang van de handelsfirma op de hoek van de Arenbergstraat en de Sint-Maartenstraat geflankeerd door twee Korinthische halfzuilen – met Acanthusbladeren. Boven de toegang hetzelfde smeedwerkpatroon als bij de bank, hier met de letters B-C, Bunge & Cie. Oorspronkelijk was deze ingang zoals die van de bank bekroond door een koepel, maar die is in 1972-’73 verwijderd. Op de hoek met de Graanmarkt zie je nog wel een wereldbol en tegen de hele gevel de Hermesstaf van de Griekse god van de handel. Vandaag huizen hier diverse firma’s, onder andere het Antwerpse kantoor van modeketen Essentiel.
De Eerste Wereldoorlog is een moeilijke periode voor de vele Duitse ondernemers in de Scheldestad. Om duidelijk te maken dat zij trouw blijven aan België en niet willen collaboreren met de Duitse bezetter, besluiten ze gezamenlijk om voortaan Frans te spreken en niet langer het Duits te gebruiken. Edouard Bunge moet na de oorlog wel zijn bank verkopen aan de Société Génerale, maar kan in 1914 toch nog rustig verhuizen naar een kasteel op het 300 ha grote domein Oude Gracht in de Kapelse wijk Hoogboom. Daar wordt tijdens die oorlog het Centrum voor Hulpverlening aan de Bevolking gehuisvest. Edouard Bunge is dan voorzitter van het Nationaal Comité voor Hulp en Voeding. In de Tweede Wereldoorlog is dat kasteel beschadigd en nadien afgebroken.
Bunge is niet enkel uit op winst, er wordt ook geld gestoken in een Fondatie Bunge, waarmee in 1926 een sectie koloniale handel wordt opgericht aan Koloniale Hogeschool aan de Middelheimlaan. En wanneer Edouard ernstig ziek wordt, leidt dat tot het oprichten van het Instituut Bunge voor chirurgisch en medische onderzoek, later opgenomen binnen de Antwerpse universiteit.
Na Edouards dood op 28 november 1927 in zijn kasteel in Kapellen, komt de leiding van het Antwerpse bedrijf in handen van Willy Friling, later de grote man van de plantage-onderneming Sipef, een op Euronext-Brussel genoteerde agro-industriële vennootschap, gespecialiseerd in tropische plantages waar vooral palmolie wordt gewonnen, naast rubber en thee.
Maar het bedrijf Bunge bestaat ook nog altijd, met een hoofdkantoor in White Plains (New York), geregistreerd sinds 1994 op de Bermuda’s en in 2001 op de New York Stock Exchange als Bunge Limited aanwezig. Het bedrijf wordt niet langer geleid door een nazaat van de familie Bunge, maar het grootste deel van de aandelen van deze agro-industriële wereldspeler is nog altijd in handen van de families Hirsch, Bunge, Born, Engels en De La Tour – waarvan een deel duidelijk met Antwerpse roots.
Ik ben een gepensioneerde Hoofdinspecteur van eerste klasse bij de politie, officier van gerechtelijke politie en hulpofficier van de Heer Procureur des Konings, van 81 jaar. Mijn hobby's zijn vooral Antwerpen in beeld brengen en voetbal.