Betekenis van de Antwerpse straatnamen + wetens -en bezienswaardigheden

05-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Augustijnenstraat

                                               AUGUSTIJNENSTRAAT                                           

Wist U dat ... ?

- deze straat gelegen is tussen de Nationalestraat en de Muntstraat.

- zij geopend werd in de XVIe eeeuw op de grote oppervlakte van het klooster der Saksische Augustijnen.

P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken

DE EERSTE PROTESTANTSE MARTELAREN
Begin 16de eeuw trekken Duitse monniken van de Saksische congregatie van de Eremieten van Sint-Augustinus de westgrens over. In het Zuiderzeestadje Enkhuizen stichten ze een klooster. Het moet zijn, dat ze de kooplieden nogal enthousiast hebben horen spreken over de opkomende metropool Antwerpen, want ze besluiten om aldaar een filiaal te openen.

In 1513 arriveren ze onze stad, waar ze een flink stuk grond met een huis erop cadeau krijgen van Jodocus Hoens en Marcus Mussche. De monniken beginnen meteen met de bouw van een klooster en een kapel. Dat zien ook de heren van het Onze-Lieve-Vrouwekapittel, die er niet blij mee zijn en alles in het werk stellen om vooral die kapel weer weg te krijgen. Want als er dan toch giften moeten binnenkomen, dan liefst via hen. Het komt tot een proces voor de  Raad van Brabant, maar die nieuwkomers halen nog hun gelijk ook! Als paus Leo X die uitspraak op 12 september 1514 bekrachtigt, is er geen houden meer aan.

De augustijnen weten hun kapel al zo vol volk te praten, dat die te klein wordt en ze beginnen aan de bouw van een heuse kerk, zeg maar het middenschip en een eerste toren van het gebouw dat vandaag naast u oprijst. Nu hebben enkele van die monniken gestudeerd aan de door keurvorst Frederik de Wijze gestichte universiteit in het Duitse Wittenberg. Daar hebben ze les gekregen van collega-augustijn Maarten Luther. Wanneer die zijn ideeën over het reilen en zeilen van de Roomse kerk op 31 oktober 1517 spijkerhard in het portaal van de kasteelkerk te Wittenberg kenbaar maakt, wordt dat tot in Antwerpen gehoord. Reeds een jaar later komen dezelfde ideeën uit de mond van broeder Jacob Probst, tweede prior van het Antwerpse klooster. Probst moet voor de Inquisitie naar Duitsland vluchten, maar diens opvolger Hendrik van Zutphen volhardt in de Lutherse leer en in 1519 doet heel deze kloostergemeenschap mee.

Paus Leo X stelt op 25 juni 1520 zijn bul 'Exsurge Domine' op. Hij wacht nog even met de officiële afkondiging, wellicht in de hoop op een verzoenend gebaar van Luther, want er is wel een duidelijke vrees voor een scheuring, omdat naast Maarten ook heel wat andere dissidenten zich in die dagen roeren. Maar op 21 september 1520 mag Eck de bul die Luther excommuniceert in Meissen publiceren en daarmee is zijn leer officieel ketters geworden. Maarten verbrandt gewoon de pauselijke bul. Keizer Karel V doet in Leuven hetzelfde met Luthers geschriften op 8 oktober 1520.

Hoe vergaat het de Antwerpse augustijnen? Landvoogdes Margareta van Oostenrijk stuurt enkele commissarissen naar het klooster om over de problemen te praten. Maar de monniken blijken niet van plan om te verzaken aan de leer van broeder Maarten. Wanneer Luther  in 1521 op de Rijksdag van Worms ten overstaan van Keizer Karel V niet bereid is zijn leer af te zweren, wordt de situatie onhoudbaar. Als onze monniken doorgaan met hun 'ketterse' preken, wordt er in 1522 ingegrepen. Ze worden door de Raad van Brabant uit hun klooster gezet en naar de hoofdkwartieren van de Inquisitie in Vilvoorde gesleept. Het merendeel is dan bereid hun 'dwaling' af te zweren in de Brusselse Sint-Goedelekerk, maar twee van hen blijven volharden en belanden op 1 juli 1523 te Brussel op de brandstapel, als 'lichtend' voorbeeld. Dat levert meteen de twee eerste protestantse martelaren op.

                                                            -o-o-o-O-o-o-o-

                                              AUGUST MICHIELSSTRAAT

Wist U dat ... ?

- deze straat zich bevindt inhet havengebied tussen de Kattendijkdok Oostkaai en Kempische dok oostkaai.

- wij niet hebben kunnen achterhalen wie of waarom August Michiels was, doch volgens opzoekingen kunnen wij slechts één August Michiels terugvinden, nl de kunstschulder-graficus-beeldhouwer-ceramist, die geboren werd te Sint-Amandsberg/Gent in 1922 en overleed te Gent 2003.

- zijn werken centraal staan met de zeefauna -en flora, en het schippersmilieu.

                                                       -o-o-o-O-o-o-o-



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Inhoud blog
  • Zwijgerstraat
  • Zwedenstraat
  • Zwartzustersstraat
  • Zwaluwstraat
  • Zwaardstraat
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto

    Fonne de auteur van dit blog 

    Ik ben een gepensioneerde Hoofdinspecteur van eerste klasse bij de politie, officier van gerechtelijke politie en hulpofficier van de Heer Procureur des Konings, van 81 jaar.  Mijn hobby's zijn vooral Antwerpen in beeld brengen en voetbal.  

    Archief per maand
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
    Foto

    De Schelde, the "oarta" of Antwerp

    Foto

    Het Hanzehuis

    Foto

    De Waterpoort

    Foto

    Het Steen

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Foto

    Stadhuis van Antwerpen


    Foto

    Standbeeld van Brabo


    Foto

    Pieter Paulus Rubens


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!