HOOGSTRAAT

Wist U dat ... ?
- deze straat zich bevindt tussen de Grote Markt en het Sint-Jansvliet.
- ze in 1232 vermeldt staat als "alta platea", en in 1305 als Hoogstraat.
- de Hoogstraat het Kiel verbond, via Kronenburg. Sint-Michiels en Den Oever met het centrum van de stad.
- er aan het nr 12 de "Rode Zaal" van het Fakkeltheater is gelegen

Ingang van de Rode Zaal (foto van Alfons Van Camp)
- er zich aan het nr 72 de zaal "De Zwarte Panter" bevindt. 
Ingang van de zaal "De Zwarte Panter (foto van Alfons Van Camp)
P.S. : bijkomende gegevens van Frits Schetsken :
De ZWARTE PANTER IN HET SINT-JULIANUSGASTHUIS Hoogstraat 70-72. Pas afgestudeerd aan onze Koninklijke Academie voor Schone Kunsten ziet Adriaan Raemdonck zich geen toekomst als schilder, maar des te meer als galeriehouder, die zich gaat toeleggen op het promoten van jonge artiesten. Hij start in de experimentrijke jaren 1960 zijn galerie in een vroegere hoerenkast op de hoek van de Oude Beurs en de Wisselstraat, bekend als ‘De Zwarte Panter’, want onder die naam afficheerde de dame van lichte zeden haar genoegens.
Als Adriaan in 1970 kan verhuizen naar een deel van het vroegere Sint-Julianusgasthuis aan de Hoogstraat neemt hij de naam mee en zo zie in het fronton boven de poort nu een panterbeeld de plaats innemen van een vroegere Sint-Rochus, die revolutionaire Franse soldaten al veel eerder hadden verwijderd toen ze in deze kapel werden ingekwartierd.
Het gasthuis zelf is genoemd naar Julianus, een heilige die omwille van zijn gastvrijheid wordt aanbeden door onder meer pelgrims. Want in 1303 is dit gasthuis speciaal opgericht om drie nachten onderdak te bieden aan pelgrims op weg naar Santiago de Compostella, waarna zij een getuigschrift meekregen van goed christelijk gedrag, een toegangsbewijs voor andere gasthuizen op hun route. En vandaag kunnen dankzij een vereniging van oud-Santiago-pelgrims opnieuw bedevaarders voor een nachtrust hier terecht, als ze zich daarvoor aanmelden bij de Toeristische Dienst. Hun verblijf heeft zijn ingang aan de Sint-Jansvliet, net om de hoek, waar een Sint-Jacobsschelp de weg wijst.
In de kapel, waar nu kunst te kijk hangt en drukbezochte vernissages plaatsgrijpen, wordt in 1815 voor het eerst de Pelgrimstafel opnieuw ingericht, waaraan op Witte Donderdag twaalf pelgrims kunnen plaatsnemen, die de reis naar Rome of het Heilig Land hebben volbracht. Als er zich niet voldoende pelgrims aandienen wordt nu hun aantal aangevuld met bejaarden uit diverse Antwerpse rusthuizen. De rijkelijk uitgedoste tafel met twaalf verschillende visgerechten kan vooraf door het publiek worden bewonderd. De oorsprong van dit gebruik ligt bij een testamentaire beschikking uit 1556 van Capeteyn d’Areste, waarbij hij een jaarlijkse gift beschikbaar stelt om op die dag voor de armen een maaltijd op te dienen.
-o-o-o-O-o-o-o-
|