KERKSTRAAT
Wist U dat ... ?
- deze straat gelegen is tussen de Carnotstraat, de Lange Van Bloerstraat en en de Pothoekstraat.
- ze reeeds in 1336 vermeld wordt als "Eienstraat", verwijzend naar de zogenaamde "Eiendijk" aangelegd ter hoogte van de vallei van de Potvliet tussen Kroonstraat en Provinciestraat om er bij watervloed de openbare weg te vrijwaren tegen overstromingen.
- sedert 1580 de naam Kerkstraat voorkomt in verband met de circa 1545 gebouwde kerk van Onze-Lieve-vrouw bij Sint-Willibrordus.

zicht op de Sint-Willibrorduskerk (foto van Alfons Van Camp)
- deze de huidige kerk dateert van 1886-91.
- er op het plein voor de Sint-Wiilbrorduskerk, ter hoogte van de Lovelingstraat, het standbeeld van Julien Schoenaerts staat.
(foto van Alfons Van Camp)
- dit onthuld werd op 13 september 2008 en van de hand van beeldhouwer Wilfried Pas.is.
- Julien hier staat omdat hij enige tijd het Ringtheater in de naburige Pastorijstraat heeft gebruikt, dat op een nacht is afgebrand en waarbij Schoenaerts zelfs van brandstichting werd beticht.
- zijn reactie toen was "Ik ben wel gek, maar niet krankzinnig."
- hij bekend is van theaterstukken als de monoloog 'Apologie van Socrates' en 'De Kleine Prins', waarin zijn nog zeer jonge zoon Matthias meespeelde, die nu een bekende internationale filmacteur is.
- Julien zelf heeft meegespeeld in diverse films met als bekendste 'Daens', waarin hij bisschop Mgr. Stillemans vertolkt.
- - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken :
SOEP VAN BOOM Een merkwaardig neobarok poortje met bovenaan een ossenkop op Kerkstraat 170 is het enige reliek dat nog verwijst naar het ooit alom in Antwerpen bekende bedrijf Soep J. Van Boom. Die firma is ontstaan in 1915 tijdens de Eerste Wereldoorlog, als Lie (Eulalia) Van Huyck in de beenhouwerij van haar man Jos Van Boom in de Lange Van Bloersstraat van de (hongers)nood een deugd maakt door van de beenderen van het vlees samen met groenten soep te trekken. Omdat ze ziet hoe heel de buurt van de Willibrorduswijk honger lijdt, gaat ze naar het Antwerps stadhuis om geld te vragen om het nodige gerief aan te schaffen om daar ietwat grootschaliger aan te verhelpen. En jawel, ze krijgt zowaar 250 frank, waarmee ze een grote soepketel en wat benodigdheden aankoopt.
Als ze haar soep gaat verkopen voor 20 centimes per liter blijkt daar een enorme vraag naar en weldra pakt Lie het zakelijk aan. Ze stuurt haar vele kinderen de straat op met een fiets waaraan een stuk of zes bussen met soep hangen, waarmee ze van deur tot deur gaan, zich aankondigend met een bel. De klanten komen dan met potten en pannen, waarin de soep wordt geschonken. Dankzij dit ‘gat in de markt’ kunnen Lie en Jos zich voortaan uitsluitend op soep toeleggen en wordt verhuisd naar een groter pand aan de Kerkstraat.
Na de dood van naamgever Jos Van Boom in 1942 stapt zijn zoon Jules mee in de zaak en wordt het echt een groot bedrijf. Hij organiseert in de jaren 1950 allerhande activiteiten zoals tombola’s met radio’s en tv’s als prijzen, neemt deel aan de Vette Os-wedstrijden en laat de klanten voortaan bedienen met gemotoriseerde bakfietsen waarop soepketels staan en later zelfs met kleine bestelwagens.
Lie – intussen bekend als Moemoe – sterft op 11 mei 1965 en hoeft het daardoor niet mee te maken dat het vet van de soep begint te raken, door de opkomst van de diepvriessoepen en een verandering binnen de gezinnen. Want meer en meer gaan man én vrouw uit werken, waardoor er niemand overdag de deur nog open kan doen voor soepbedeling. Jules voelt de veranderingen goed aan en verkoopt het bedrijf begin jaren 1970. En inderdaad, de overnemer houdt het niet lang vol, in 1981 gaat Soep J. Van Boom failliet. Van het bedrijfspand rest enkel die ossenkop boven het poortje, dat op zich al een stukje verleden was, ingewerkt in een nieuwer bedrijfsgebouw. Dat is intussen vervangen door sociale woningen.
In mei 2017 is het boek van achterkleindochter Wendy Van Boom verschenen, waarin ze de bedrijfsgeschiedenis als een verhaal vertelt. Daar is dan weer een theatervoorstelling over gemaakt.
-o-o-o-O-o-o-o-
|