WILLEM LEPELSTRAAT

Wist U dat ... ?
- deze straat gelegen is tussen de Klooster- en de Nationalestraat.
- de Lepelstraat - ook de Sint-Rochusstraat - aanvankelijk met deze naam werd aangeduid.
- ze na de derde stadsvergroting in 1305 binnen de nieuwe omwalling is geopend op gronden die een zekere Wilhelmus Lepel in pacht had.
- de naam "Lepelstraat" lange tijd een ongure bijklank had, vandaar de toevoeging "Willem" in 1958.
- toen Napoleon begin 19de eeuw zijn scheepsarsenaal uitbouwde op de voormalige gronden van de Sint-Michielsabdij hij het klooster van Terzieken - tussen Lepel- en Kronenburgstraat - liet ontruimen, verkavelen en bebouwen met arbeidershuizen.
- tussen de Van Craesbeeck- en de Nationalestraat woonblokken van 1939 werden ontworpen door Gustave Fierens.
- er in de straat een "Paardengang" is met kleine huisjes

de Paardegang (foto van Alfons Van Camp)
- er tussen middenin het complex met sociale woningen op het bouwblok tussen de Klooster - Preker - Willem Lepel -en Van Craesbeeckstraat een massieve, betonnen commandobunker is gelegen.
- de constructie dateert uit de periode na de Tweede Wereldoorlog, gekenmerkt door de politieke spanningen tussen oost en west.
- deze ter bescherming stond van de burgerbevolking tegen nucleaire, bacteriologische of chemische aanvallen,gebouwd door het korps Civiele Bescherming van de provincie Antwerpen, gewest 11, kort na 1948 een commandobunker in gewapend beton tussen de bebouwing van de toenmalige Prekerkazerne.
- vanuit deze verdoken tussen de bestaande bebouwing opgestelde bunker de civiele bescherming in tijden van nood haar werking zou coördineren.
- de bunker vermoedelijk in gebruikbleef tot in de jaren 1970.

(foto van Alfons Van Camp)
-o-o-o-O-o-o-o-
|