Betekenis van de Antwerpse straatnamen + wetens -en bezienswaardigheden

23-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meir + Meirbrug

                                                              MEIR

Wist U dat ... ?

- de Meir in het stadscentrum ligt, tussen de Meirbrug en de Leysstraat, en de belangrijkste wandel -en winkelstraat is in de stad.

-  de naam voort komt van een moeras of stilstaand water (mere, meyr) dat zich nabij de Huidevettersstraat bevond.

- De "Meir" of "Mere" dus een moerassige laagte was tussen de hoger liggende gronden van Hoog-, Kammen- en Gasthuisstraten enerzijds, en Kipdorp anderzijds. En later ze uitgegravenwerd  tot een vaart. 

-  het heronder afgebeelde kantoorgebouw het werk is van Alfred Portielje,  de belangrijkste realisatie uit het vroege interbellum het "British Dominions House", waar  de verzekeringsmaatschappij Eagle Star op de hoek van Meir en Huidevettersstraat nu gevestigd is.

foto van Alfons Van Camp. (foto van Alfons Van Camp)

- er in de straat nog belangrijke gebouwen te bezichtigen zijn, zoals het gebouw van BNP Parisbas - het vroegere gebouw van de Gasmaatschappij, waar nu de kledingwinkel "Zara" in gevestigd is en natuurlijk" Den  Cleynen Sint-Arnold" uit 1854.

- dit gebouw in 1992 mooi gerestaureerd werd en wie goede ogen heeft leest bovenaan de  latijnse tekst ‘1567. Has aedes illustrissimi Rubeni Joannes et Maria Pypelincx in  habitaverunt. Parentes RE.AED. 1854.’ 

- er weliswaar staat dat in dit huis Jan  Rubens en zijn vrouw Maria Pijpelincx hebben  gewoond, maar eigenlijk was het de woning van Hendrik Pijpelincx, grootvader van onze  beroemde Rubens.

foto van Alfons Van Camp.

                                                    (foto van Alfons Van Camp)

- er op de hoek met de Lange Klarenstraat, en Meir nr 39, dit prachtige beeld "O.L.Vrouw met kind" van Laurentius Gillis (1688 - 1749)  te bezichtigen valt.  Het tevens een beschermd monument is sedert 2.3.1983.

                       foto van Alfons Van Camp. (foto van Alfons Van Camp)

- er eveneens de Stadsfeestzaal is gelegen, een neoclassicistisch gebouw uit 1908, gebouwd volgens de plannen van stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen op aanvraag van het stadsbestuur.

foto van Alfons Van Camp. (foto van Alfons Van Camp)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker er freelancer Frits Schetsken.

-DE MEIR: VAN WONEN VOOR DE ELITE TOT WINKELEN VOOR JONG EN OUD
Vandaag is de Meir dé shoppingboulevard van Antwerpen, maar dat is niet dankzij de auto, maar vooral dankzij de trein. En dat is in heel wat oude Belgische steden het geval.

Tot in de 19de eeuw kopen de meeste mensen hun dagelijkse benodigdheden op de vele stedelijke markten, die allemaal hun eigen specialisatie kennen. Daarrond zijn er kleine winkeltjes, die vooral zelf gemaakte ambachtelijke artikelen verkopen, zoals de slager en de bakker, maar evengoed de hoedenmaker of de koperslager. Van vaste prijzen heeft geen mens nog gehoord, het is telkens onderhandelen met de winkelier en vaak kopen op krediet. Pas halfweg die 19de eeuw verandert dat enigszins, wanneer vanaf 1860 de confectie ontstaat, dus kleding die niet langer als maatwerk wordt gemaakt en in grotere hoeveelheden kant en klaar. De manufacturenzaken – waar alles rond kleding wordt verkocht – zijn de eerste winkels om vaste prijzen te introduceren.

Wanneer in 1860 in Parijs het eerste warenhuis ter wereld ontstaat, waar artikelen van verschillende aard onder één dak worden verkocht, vindt het vooraf prijzen van artikelen stilaan ingang. Die warenhuizen zijn aanvankelijk nog voor de welgestelde burgerij. In Antwerpen komen er enkele aan de Groenplaats en op de Melkmarkt. Pas eind jaren 1920 komen er warenhuizen met eenheidsprijzen voor iedereen. Dat houdt in dat alle artikelen van een bepaalde soort voor dezelfde prijs worden verkocht. Zo ontstaat in 1928 de Société Anonyme pour la Revente d’articles de MAsse (jawel, Sarma) en twee jaar eerder is in Nederland de N.V. Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam opgericht - wie wist dat dit de Hema was?

Onze Meir is aanvankelijk een chique woonstraat met enkele stadspaleizen zoals het huidige Paleis op de Meir en het Osterriethhuis. Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw verschijnen er kantoren van banken, verzekeringsmaatschappijen en nutsbedrijven: 1856 Lloyd Belge (nr.89-93 nu H&M), 1899 Imperial Continental Gas Association (nr.58 nu Zara), 1920 General Building (nr.14 nu Torfs / JBC), 1921 International Westminster Bank (nr.28-32 straks Primark), 1923 Eagle Star (nr.12 nu Springfield), 1929 Caisse Hypothécaire Anversoise Anhyp (nr.22-24) …

Stilaan worden de spoorwegen voor veel mensen een interessant vervoermiddel van en naar de stad voor werk en winkelen. Nu is de spoorweg ontstaan in een tijd dat elke oude stad nog een omwalling in stand hield, die men niet wilde laten doorbreken door treinrails. Dus liggen de stations een eindje van de stadscentra af. De weg tussen station en stadshart wordt daardoor interessant voor winkels, zeker ook voor warenhuizen. Op 28 april 1901 opent Leonard Tietz zijn Grands Magasins Tietz in een voor die tijd reusachtig gebouw, dat na WO I is overgenomen door Á l’Innovation (zeg maar de Inno), die zelf in 1910 ook al door Victor Horta een gebouw aan de Meir hadden laten ontwerpen. Zoek het niet langer, het stond waar nu Peek & Cloppenburg is. Maar na de verhuizing van die oude Inno in 1922, werd het gebouw snel ingenomen door een ander warenhuis, Á la Bourse. Zo is de Meir de slagader van het Antwerpse shoppen geworden.

Ook elders zie je dat de weg tussen een station en het stadscentrum de hoofdwinkelas werd: de Brusselse Nieuwstraat, de Antwerpsestraat in Lier, de Veldstraat in Gent, de Stationsstraat in Sint-Niklaas … De komst van de auto voor alleman is een ander verhaal, dat van de baanwinkels en shoppingcentra aan de stadsrand vanaf de jaren 1970. En het derde verhaal is nu bezig, dat van de webwinkels.

                                                        -o-o-o-O-o-o-o-

                                                          MEIRBRUG

- daaren tegen zich  op het kruispunt van Sint-Katelijnevest, Meir, Wiegstraat, Schoen- en Eiermarkt bevindt. De "Meir" of "Mere" was een moerassige laagte tussen de hoger liggende gronden van Hoog-, Kammen- en Gasthuisstraten enerzijds, Kipdorp anderzijds. Later werd ze uitgegraven tot een vaart.

- de oudst bekende vermelding is van 1257.

- er vroeger een poort stond, de "Meirepoort" waarvan de bouw opklimt tot 1201 en over de vest lag de "Meirbrug" die aanvankelijk ook het zuidelijke deel van de Meir tot aan de Huidevetters- en Twaalfmaandenstraat bevatte.

- in 1541 de Meir werd overwelfd en verdwenen poort en brug. De naam bleef echter behouden.

                                                           -o-o-o-O-o-o-o-



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Inhoud blog
  • Zwijgerstraat
  • Zwedenstraat
  • Zwartzustersstraat
  • Zwaluwstraat
  • Zwaardstraat
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto

    Fonne de auteur van dit blog 

    Ik ben een gepensioneerde Hoofdinspecteur van eerste klasse bij de politie, officier van gerechtelijke politie en hulpofficier van de Heer Procureur des Konings, van 81 jaar.  Mijn hobby's zijn vooral Antwerpen in beeld brengen en voetbal.  

    Archief per maand
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
    Foto

    De Schelde, the "oarta" of Antwerp

    Foto

    Het Hanzehuis

    Foto

    De Waterpoort

    Foto

    Het Steen

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Foto

    Stadhuis van Antwerpen


    Foto

    Standbeeld van Brabo


    Foto

    Pieter Paulus Rubens


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!