Betekenis van de Antwerpse straatnamen + wetens -en bezienswaardigheden

15-05-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Populierenlaan

                                                  POPULIERENLAAN

                                          foto van Alfons Van Camp.

Wist U dat ... ?

- deze laan zich bevindt tussen de Jan Van Rijswijcklaan en de Kruishofstraat.

foto van Alfons Van Camp.

              zicht op de Populierenlaan richting Jan Van Rijswijcklaan (foto van Alfons Van Camp)

- ze evenals andere straten in de buurt in 1925 genoemd werd naar een boom, nl de

                  populier. foto van Alfons Van Camp.

- de populier een snelgroeiende boom is die tot 4Ometer hoog kan worden.  Zijn maximaleleeftijd is ca 200 jaar.  De bladeren zijn afwisselen geplaatst.  De eindknoppen zijn groter dan de zijknoppen.  In de herfst zijn de bladeren goudgeel tot geel.

- er zich in de laan het huis "Guiette" bevindt

(foto van Kris Vandervorst - Vl. Gem.)

- dit huis van bouwheer-bewoner Guiette Les  Peupliers genoemd wordt.

- dit een puristisch gebouw is dat samen met een woning in  Weissenhofsiedlung te Stuttgart, de enige realisatie is van het Maison Citrohan, één van de vroege theoretische woningmodellen van Le  Corbusier, deels geïnspireerd op de traditionele middeleeuwse Vlaamse  bouwkunst; tevens het enige nog bestaande werk van Le Corbusier in België.

- bij het ontwerpen van het huis Guiette Le Corbusier de  mogelijkheden toonde van het Citrohan-type door de aanpassing aan het beschikbare  budget, de wensen van de bouwheer en de bouwreglementen van de stad. 

- het ontworpen werd in 1926 als woning-atelier voor kunstschilder René Guiette, gebouwd in 1926-1927 onder toezicht van Paul Smeke en na jaren leegstand gerestaureerd naar ontwerp van G. Baines in 1987.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

P.S. : bijkomende gegevens van  onze medewerker en freelancer Frits Schetsken :

 In de woning Guiette woont modeontwerpster An Demeulemeester met haar echtgenoot fotograaf Patrick Robyn. Architect Georges Baines heeft voor hen pal naast het woonhuis een harmoniërend atelier gebouwd, het zwarte gebouw links naast het woonhuis op de foto. De keuze voor Baines als architect was bijna vanzelfsprekend. Hij heeft het uit 1926 daterende huis Guiette gerenoveerd en is ook zelf een adept van Le Corbusier. Een van de kenmerken van de woningen en appartementsgebouwen van Le Corbusier is dat ze zo weinig mogelijk plaats op de grond innemen. Hij zette zijn 'woonmachines' zoals hij ze noemde daarom op poten en ook bij dit huis zie je onderaan een aantal spleten, zodat er onder het huis ook nog onbebouwde grond aanwezig is.

HOE DE POPULIER POPULAIR WERD IN ELK HUISGEZIN
In Vlaanderen is vooral de Canadapopulier heel bekend. Die kom je tegen als windvanger langs wegen en kanalen en rond boomgaarden en akkers. De Canada buigt namelijk amper door bij sterke wind en breekt niet snel. En juist deze boom is een tijdlang in bijna elk Vlaams huis aanwezig geweest, althans in kleine stukjes verpakt. Het waren de luciferfabrieken die er graag gebruik van maakten.
De productie van die lucifers is begonnen in 1835 op de taalgrens in Lessen / Lessines, waar Balthazar Mertens een eerste fabriekje begint. Vijftien jaar later verhuist hij zijn bedrijf naar Geraardsbergen langs de Dender. Nog 20 km stroomafwaarts langs diezelfde rivier begint o.a. Cobbaert in 1860 met een eigen luciferfabriek.
Stilaan wordt echter de concurrentie met Zweedse luciferbedrijven heel lastig voor de diverse kleinere Vlaamse producenten, waardoor in 1912 acht bedrijfjes zich vereniging in de Union Allumetière, terwijl de overblijvende zelfstandige ondernemers rond 1920 allemaal opgekocht zijn door Svensk Tändstick Aktiebolaget. Uiteindelijk fuseren Vlamingen en Zweden in 1929 onder de naam Union Allumetière.
Na de Tweede Wereldoorlog wordt een grote nieuwe fabriek gebouwd in Geraardsbergen, waar 1600 mensen aan de luciferproductie werken. Het bedrijf beschikt daarvoor over meer dan 2000 hectare populierenbossen. Vanaf 1980 wordt daar het overbekende gele doosje met drie rode vlammen gemaakt onder de merknaam Union Match. Daarvan bestaan er zoveel varianten, dat ze vandaag een thema zijn voor verzamelaars. Alleen worden er sinds 1998 geen lucifers meer geproduceerd in Vlaanderen. De Canada’s daarentegen hebben geen krimp gegeven en stand gehouden.

                                                            -o-o-o-O-o-o-o-  



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Inhoud blog
  • Zwijgerstraat
  • Zwedenstraat
  • Zwartzustersstraat
  • Zwaluwstraat
  • Zwaardstraat
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto

    Fonne de auteur van dit blog 

    Ik ben een gepensioneerde Hoofdinspecteur van eerste klasse bij de politie, officier van gerechtelijke politie en hulpofficier van de Heer Procureur des Konings, van 81 jaar.  Mijn hobby's zijn vooral Antwerpen in beeld brengen en voetbal.  

    Archief per maand
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
    Foto

    De Schelde, the "oarta" of Antwerp

    Foto

    Het Hanzehuis

    Foto

    De Waterpoort

    Foto

    Het Steen

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Foto

    Stadhuis van Antwerpen


    Foto

    Standbeeld van Brabo


    Foto

    Pieter Paulus Rubens


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!