SINT-LAUREISKAAI
Wist U dat ... ?
- deze kaai zich bevindt op het Eilandje te Antwerpen, en evenwijdig loopt met het Bonapartedok.
- Deze kaai is genoemd naar een schans uit de Spaanse tijd, die ongeveer aan het begin van de Amsterdamstraat was gelegen.
- er tevens het lichtschip de WEST-HINDER gemeerd ligt
foto van Alfons Van Camp
- dit het laatste werkend en bemand lichtschip was in West-Europa.
- het zich nog in de originele staat bevindt.
- het in 1944 vervangen werd door een elektronisch lichtplatform en door de Vlaamse Gemeenschap geschonken werd aan het Nationaal Scheepvaartmuseum.
- het nu te bekijken valt in haar nieuwe thuishaven, nl het Bonapartedok juist naast het MAS.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. .: bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken
WEST-HINDER West-Hinder is de naam van een zandbank op 40 km voor de Belgische kust. Om schepen op deze drukke vaarroute daarvoor te waarschuwen, wordt een lichtschip nabij die hindernis gelegd, een soort drijvende vuurtoren, die bij mist ook met geluidssignalen kan waarschuwen en zelfs via radio en onderwater waarschuwingsseinen kan geven. Op een scheepswerf in Oostende worden in 1950 drie identieke lichtschepen gebouwd, allemaal met de naam West-Hinder, maar genummerd van I tot III. Twee schepen lossen elkaar regelmatig af, het derde schip dient als reserve voor als een van beide andere schepen voor onderhoud uit de vaart genomen moet worden. Tot 1994 hebben deze schepen dienst gedaan, daarna zijn ze uitgeleend door de Belgische Staat. De West-Hinder I is in Rupelmonde terechtgekomen als een soort bezoekerscentum, West-Hinder II is uitgeleend aan themapark Seafront in Zeebrugge en hier in het Bonapartedok ligt de West-Hinder III
- - - - -
Deze kaai is genoemd naar een schans uit de Spaanse tijd, die ongeveer aan het begin van de Amsterdamstraat was gelegen. In de nacht van 29 op 30 november 1600 voeren de Watergeuzen een aanval uit op een Spaanse vloot, die in Antwerpen voor anker ligt om fort Rammekens nabij Vlissingen te gaan aanvallen. Dat fort is in handen van de Geuzen en hindert het verkeer op de Schelde. Maar wanneer de Geuzen van dat Spaanse plan horen, vertrekken ze in het geheim vanuit Dordrecht onder leiding van de in Vlissingen geboren vice-admiraal Joos de Moor en zijn schip de Zwarte Gallei van Dordrecht. Ze slagen erin om een driedeks Spaans admiraalsschip en nog acht andere Spaanse oorlogsbodems te veroveren en daarmee bij het krieken van de ochtend weg te varen. Om dat voortaan te voorkomen besluiten de Spanjaarden tot de aanleg van een fortificatie, waarvan de eerste steen wordt gelegd op 10 augustus 1601, de feestdag van de heilige Laurentius van Rome, een bij de Spanjaarden populaire sint, vandaar dus de naam van hun schans. Die is afgebroken in 1862.
-o-o-o-O-o-o-o-
|