SINT-VINCENTIUSSTRAAT
Wist U dat ... ?
- deze straat gelegen is tussen de Mechelsesteenweg en de Haringrodestraat.
- de naamgeving verwijst naar de patroonheilige van de bakker-herbergier, die op de noordwestelijke hoek met de Mechelsesteenweg een eigendom bezat en gewettig werd, in 1846.
- de straat gedomineerd wordt naar het Sint-Vincentiusziekenhuis.
foto van Alfons Van Camp
- dit ziekenhuis van de Gasthuiszusters van Antwerpen op 1.1.2009 fusioneerde met de ziekenhuizen Sint-Jozef - Sint-Augustinus en Sint-Vincentius.
- het Sint-Vincentiusziekenhuis een ca 302 tal bedden heeft.
- ze een vlotte doorstroming van ambulante zorg, thuisverzorging en hospitalisatie in de regio Antwerpen verzorgt.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker er freelancer Frits Schetsken.
JOS BASCOURT SCHUDT ELKE STIJL UIT ZIJN MOUW Ooit stond pal naast het Sint-Vincentiusziekenhuis op nr.16 de eigen woning en atelier van Jos Bascourt, een architect die vooral in de wijk Zurenborg zeer actief is geweest in diverse bouwstijlen. In de beroemde Cogels-Osylei is onder meer van hem het huis ‘In de Sterre, de Sonne en de Mane’ dat wel als het stadhuis van Zurenborg wordt aangeduid. Daar put Bascourt uit de vormencatalogus van de neo-Vlaamse renaissance. Verderop in dezelfde straat is er ‘De Morgenster’ in art nouveau, een stijl waarin Jos ook de ‘Lotus en Papyrus’ en ‘Boreas’ in de Transvaalstraat heeft opgericht. Maar de meeste aandacht gaat vaak uit naar de vier hoekhuizen ‘De Vier Seizoenen’ op het kruispunt van de Waterloo- en Generaal Van Merlenstraat.
Zijn (derde) eigen woning de Vincentiusstraat komt er tussen 1902 en 1904 in een mix van stijlen. Met name binnenin, waar hij een staalkaart van zijn kunnen etaleert in een salon in Louis XVI-stijl, een empire boudoir, een eetkamer in Egyptiserende art nouveau met een Moorse veranda, een traphal met Korinthische zuilen en een galerij met klassieke bustes. De klant zag meteen dat Bascourt tot die lichting van eind 19de-, vroeg-20ste-eeuwse architecten behoorde, die opgeleid waren om elk type architectuur aan te kunnen.
Wanneer het Sint-Vincentiusziekenhuis in 1986 gaat uitbreiden wordt Bascourts woning gesloopt. Enkel de voorgevel wordt behouden en opgekocht, om later heropgebouwd te worden aan het marktplein van Steenokkerzeel met weglating van één verdieping en onderaan verbouwd tot winkel.
-o-o-o-O-o-o-o-
|