KORTE GASTHUISSTRAAT
Wist U dat ... ?
-deze straat gelegen is tussen de Huidevettersstraat en de Groendalstraat.
- deze waarschijnlijk reeds in de tweede helft van de 14de eeuw als verlenging van de Lange Gasthuisstraat getrokken werd op gronden van het aldaar gelegen gasthuis (gasthuisbeemden), zowel "Gasthuysstraet" als "Gasthuyssteghe" genoemd.
- er vooraan in de straat in de "Wilde Zee" het standbeeldje van "Den Deugniet", het menntje met zijn blote kont.

foto van Alfons Van Camp
- dit beeldje een realisatie is van de beeldhouwer en medailleur Luc Verlee (geboren te Zele O-Vl.) op 4.4.1939 in opdracht van de Stad Antwerpen in 1976.
- het als een broetje van Manneken Pis te Brussel wordt toegezegd.
- het in 1977 onthuld werd door toenmalig burgemeester Mathilde Schroyens.
- het herhaaldelijk gestolen werd, éénmaal in 1979 en de laatste maal in augustus 2011, doch dat het steeds werd teruggevonden.
- het werd gegoten door de kunstgieterij Ferhuyt.
- het beeldje een vingerwijzing is naar de lokale mentaliteit.
- door John Lundström, geboren te Antwerpen op 6.10.1919 en gestorven op 25.7.1990, er een liedje is op geschreven, dat te lezen is op een plaat onderaan het beeld.
- er even verder aan de rechterkant een gekende bakker gelegen is met de naam "Goossens", die gekend is voor zijn 'rogge verdommekes".
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken.
GASTRONOMISCHE FRITES EN ROGGEVERDOEMEKES Waar de Korte Gasthuisstraat stilaan uitwaaiert naar meer schouderruimte zie je links en rechts twee bijzondere ondernemers in de voedingsbranche: bakkerij Goossens en het Frites Atelier Amsterdam.
De bakkerij is al langer legendarisch, er staat vaak een rij klanten tot buiten, omdat het binnen echt piepklein is. Als grap wordt verteld dat hier de Russische Pravda foto’s is komen maken om te bewijzen dat je ook in het Westen wachtrijen voor de winkels hebt. Die klanten komen onder meer voor een speciaal rozijnenbroodje met een verhaal. Hoofdpersoon daarin is Pieter Pot, een zeer welstellende Hollander die in Antwerpen neerstrijkt en daar in 1433 een bidkapel opricht, waar elke woensdag aan de armen brood wordt uitgedeeld, gebakken met graan uit ’s mans schuren. En graan bezit hij ruimschoots, hij heeft gronden in de wijde omgeving van de stad en in Zeeland. Maar als het voor een goed doel is, wil hij graag vrijgevig zijn. Zo wordt van bajesklanten die in het Steen langs de Schelde zijn opgesloten het strafregime verlicht door hen op tijd en stond een krokant roggebroodje aan te reiken, het zogeheten roggeverdoemeke. Vandaag koopt iedereen dat hier bij Goossens, al zitten er nu wel rozijnen in om het wat feestelijker te houden.
Aan de overkant staat de aardappel centraal in de luxe-frituur van sterrenchef Sergio Herman. Het is een nieuw concept, eerst uitgetest in Nederland, waarbij de frieten gemaakt worden van Zeeuwse agria-aardappelen en vervolgens driemaal worden afgebakken in een fornuis dat ingewerkt is in een klassieke schouwmantel. Maar vooral de sauzen zijn speciaal, Sergio ontwikkelde zelf vijf types van classic – mayonaise – over basilicum, andalouse en bearnaise tot zowaar truffel. Je krijgt er een servet bij met een cartoon van Kamagurka. Zitten is er amper bij, het is vooral staande receptie hier aan ronde partytafels. Bewust is het aantal vleessnacks beperkt gehouden, om de aardappel niet van de eerste plaats te verdringen. Het is doorgaans behoorlijk druk onder de luifel, zelfs al vang je zelden een glimp van de meester op, Sergio heeft het druk met zijn andere project, het 2-sterrenrestaurant The Jane elders in deze stad. Wat doet dat Amsterdamse wapen achteraan tegen de wand? Misschien zijn die drie kruisen eigenlijk gewoon frieten à la Herman .
-o-o-o-O-o-o-o-
|