THEODOOR VAN RIJSWIJCKPLAATS

Wist U dat ... ?
- deze plaats gelegen is bezijden de Nationalestraat, recht over de Drukkerijstraat.

- de plaats genoemd werd naar de Vlaamse schrijver en dichter, en vooral politiek hekel -en volksdichter Theodoor VAN RIJSWIJCK , en hier zijn standbeeld kreeg.
(foto's zijn van Alfons Van Camp)
Het beeld is van de hand van de Belgische beeldhouwer Léonard De Cuyper,
° Antwerpen 1.1.1813 en aldaar + 18.2.1870
- Theodoor buiten schrijver een dichter, publicist, flamingant ook een grootneerlandist was.
- hij geboren werd te Antwerpen op 8 juli 1811 en overleed aldaar op 7 mei 1849. Hij was medeoprichter van het Vlaams dagblad "Vlaemsch België" en de oom van Jan Van Rijswijck (nvdr : zie bij rubriek "V")
- zijn bekendste werken zijn : - Ballade - Weerwraak - Johan van Marnix - De Boschgeuzen en vdr : De Watergeuzen.
- - - - - - - - - - - - - - -
Verdere gegevens :
- het standbeeld werd op 28 augustus 1864 , gebeiteld door Léonard De Cuyper, ingewijd in het Antwerpse stadspark. Den "Door" zoals hij genoemd werd stond er in goed gezelschap, nl. van Frans De Cort en Jan Van Beers. Het beeld zou er zo'n 20 jaar staan, om dan te verhuizen naar het pleintje aan de Ijzerenwaag, waar het werd ingewijd op 5 oktober 1884. Bij de inwijding werd ook het pleintje omgedoopt tot Van Rijswijckplaats en in 1976 oordeelde men dat Theodoor te vaak verward werd met zijn neef en burgemeester Jan Van Rijswijck, zodat het Theodoor Van Rijswijckplaats werd.
Den Door was een fratsenmaker en lustte graag een goede pint. Na zijn vrijwillige in dienst treding bij het Belgische leger werd hij flamingant. In 1847 was het plots gedaan met dichten. Drinken deed hij echter te meer en in november 1848 belandde hij in het gesticht der cellebroeders in Lier.
In maart 1849 in het krankzinnigengesticht aan de Rochusstraat te Antwerpen, waar hij 2 maanden later, volslagen krankzinnig overleed.
-o-o-o-O-o-o-o-
|