Titel van de foto: Pillage of the Sea – Beaufort 2021 - Oostende
- Camera + lens + sluitertijd + diafragma + ISO + brandpuntsafstand
Camera:
Nikon D610
Lens:
200 mm
Exposure:
1/1,000 sec, f/4, ISO 200, Compensation: +2.33
Date:
June 8, 2021 1:24:07PM (timezone not specified) (1 day, 12 hours, 33 minutes, 33 seconds ago, assuming image timezone of US Pacific)
File:
1,200 × 801 JPEG 390,325 bytes (381 kilobytes)
- Geplande opname of eerder een lucky shot Ik had al een paar foto’s genomen van dit kunstwerk uit de Beaufort 2021 reeks maar met de strak blauwe hemel en dito kalme zee vond ik het eigenlijk wat saai. Ik wou dus wel wat gaan doen met die toch tamelijk egale achtergrond en besloot om de instellingen aan te passen om een foto te bekomen die enkel nog bruikbaar zou zijn mits een sterke bewerking. Ik wou beperkte scherpte diepte en ook de achtergrond die zo bleek mogelijk werd. Daarom de instelling f/4 en compensatie + 2.33. Deze zijde van het beeld lag in de schaduw en behield zodoende voldoende structuur.
- Welke nabewerking en met welke software
De nabewerking gebeurde in ON1. Ik heb het contrast verminderd maar daarentegen wel verhoogd voor de grote lijnen (mogelijkheid in ON1) zodat de contouren van het beeld meer uit kwamen. Ook de hooglichten nog versterkt zodat we uiteindelijk kwamen tot een soort high-key.
Dit vorm de basis voor een aantal bewerkingen die ik later nog wil doen met deze foto om zo verschillende sferen te bekomen.
- Bedoeling van de foto
Voor deze foto gebruikte ik een “grunchy” vignet, eentje van de vele texturen die beschikbaar zijn in ON1. Na wat aanpassen van de grootte en de plaats van het lichte centrale gedeelte gaf het dit effect. Het was de bedoeling om het effect te geven van de zon die plots doorbreekt na een hevig stormweer dat de overstroming veroorzaakt heeft. Een beetje zoals in het verhaal van de ark van Noe, zonneschijn na 40 dagen regen.
Comment admin:
Door fotobewerking kunnen we ook creativiteit toevoegen aan onze foto’s. Henlo toont ons hiervan een mooi voorbeeld. Voor een deel van de fotografen zal dit niets toevoegen aan hun fotografie voor anderen juist wel. Dat dit niet altijd lukt en tot wow-plaatjes leidt is ook een feit en dus met mate toe te passen.