- Titel van de foto: Romanesco
- Camera + lens + sluitertijd + diafragma + ISO + brandpuntsafstand
Camera:
|
Nikon D610
|
Lens:
|
Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2 (A032) Shot at 52 mm
|
Exposure:
|
Manual, 0.4 sec, f/22, ISO 100, Compensation: -0.33
|
- Flits/studio/daglicht-
Studioinstelling met 2 flitsers meer op de achtergrond gericht + kleine ledspot voor bijlichten rechts op de voorgrond. Gebruik van statief.
- Geplande opname of eerder een lucky shot
Een geplande opname hoewel er toch altijd wat geluk meespeelt om het te doen lukken. Eerst een aantal macro's gemaakt maar met enkel een neutrale witte achtergrond sprak me dat niet echt aan.
En dan een 2e Romanesco bijgehaald om diepte te creëren.
- Welke nabewerking en met welke software
Foto is bewerkt in ON1. De voorste Romanesco gemaskerd om aparte bewerkingen te kunnen doen t.o.v. de achtergrond.
Meer contrast op de voorgrond. Bij ON1 heb je een filter Dynamic Contrast die op verschillende niveau's werkt en ook gaat verscherpen.
Op de achtergrond heb ik extra blur gelegd en ook kleur/belichting wat aangepast om meer contrast te hebben met de voorgrond.
- Bedoeling van de foto
Deze koolsoort is echt bijzonder: dynamiek, ritme en structuur. Wij kochten ze voor de eerste keer en ik wilde ze wel vastleggen op foto vooraleer ze in de kookpot te doen verdwijnen.
En al doende ontdekte ik de vele mogelijkheden, waarvan deze eentje is. Kortom een ideaal onderwerp voor zij die willen experimenteren met macro.
Kan ook gewoon buiten, er is geen studio voor nodig.
Comment admin:
Scherptediepte (in het Engels depth of field) of DoF
Fotografie is anders wat betreft het kijken, met het oog zien we alles scherp maar bij fotografie krijgen we afhankelijk van het instellen van ons diafragma een scherpe en wazige zone.
Scherptediepte heeft ontelbare verschijningsvormen en is daarom ook zo geliefd bij fotografen om het naar eigen inzicht toe te passen. Daarom dat het ook de creativiteit zo kan boosten. Onderwerpen, lenzen en diafragma hier kan mee geëxperimenteerd worden om een mooie DoF te bekomen.
Onze fotograaf HenLo heeft hier gekozen voor een wat grotere scherptediepte op de kool met toch een scherptepunt op 2/3 hoogte van de kool. Wat de foto dan extra interessant maakt is de vervaagde kool in de verte die mooi in het verlengde ligt van de kool op de voorgrond, de vervaging komt hier tot stand door de grotere afstand tussen beide kolen.
|