- Titel van de foto: Bergruggen
- Camera + lens + sluitertijd + diafragma + ISO + brandpuntsafstand
Camera:
|
Nikon D7100
|
Lens:
|
200 mm (Max aperture f/5.3)
|
Exposure:
|
Auto exposure, Aperture-priority AE, 1/1,603 sec, f/8, ISO 200
|
- Welke nabewerking en met welke software?- Geplande opname of eerder een lucky shot?
Met FastStone, ik gebruik geen andere software.
- Bedoeling van de foto?
De bedoeling was om het imposante landschap in beeld te brengen op mijn fietsreis. Met deze foto wilde ik vooral de opvallende lijnen van de bergkammen in beeld brengen, daardoor krijgt men ook vlakken met verschillende tinten er tussen.
Overweldigd door het uitzicht op de Pyreneeën stopte ik tussen 17 u en 17 u30 op 19 september 2018 verschillende keren en nam een zestal foto’s. Op 19 september is de avond op dat uur nog niet gevallen maar het gaat er wel naartoe, de zon zorgde al voor veel schaduw tussen de bergen. De lucht die normaal helder en kleurloos is, is dit niet meer door de grote afstand. Een blauwe schijn door de grote afstand, gewenst of niet, is onvermijdelijk. Met de fotobewerking van FastStone kan dat blauw niet veel verminderd worden zonder dat de andere kleuren abnormaal worden. Al bij al valt het resultaat mee vind ik, maar het mistige had ik liever iets grijzer gewild. Mijn bedoeling was om het landschap zo werkelijk mogelijk in beeld te brengen. Ik stuurde al een van de andere foto’s in voor ‘foto van de dag’, met ongeveer hetzelfde uitzicht op de bergen maar met onderaan op de voorgrond meer struikgewas en een stukje van de baan. Hierop ziet men beter het landschap zoals men het normaal waarneemt, deze foto werd echter niet genomineerd.
Comment admin:
Bergfoto’s je hebt er een oneindig aantal. Er is echter niets zo moeilijk om nog een berglandschap te fotograferen dat nog aanspreekt en doet stilstaan bij zo’n foto.
Vele berglandschappen missen de driedimensionale werkelijkheid van zulk een landschap. In de foto hierboven krijgen we dit wel te zien door de verschillende bergtoppen die vanaf onderaan het beeld een lichtere kleur krijgen en daardoor de diepte van het landschap versterken.
Dus een goede raad die voor elke landschapsfoto telt, geef je foto verschillende lagen. Moeilijk kijk dan naar deze foto van Griffel. Less is more.
|