NIEUW: Blog reclamevrij maken?Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 68 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
 • ATELIER VAN JOSEPHINE
 • POWERPOINT VAN JOKE
 • ETEN EN GENIETEN
 • PHOTOGALERY
 • NO LIMIT
 • Inhoud blog
 • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
 • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
 • Droogte houdt trekvogels op
 • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
 • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
 • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
 • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
 • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
 • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
 • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

               

                                                                      

  Categorieën
 • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
 • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
 • Berichten-Dieren-Natuur (496)
 • Foto's (76)
 • Natuur-Reizen-Tips (62)
 • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
 • Weetjes- Dieren (299)
 • Weetjes- Natuur (62)
 • Zoeken in blog

  Foto's van Joke

  Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
  12-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hermès kweekt zelf krokodillen
  Hermès kweekt zelf krokodillen 

  U wordt er misschien niet graag aan herinnerd, maar voor dat elegante tasje in 'croco' moeten wel degelijk krokodillen sneuvelen. En omdat die niet meer zo talrijk zijn, kweekt het Franse luxehuis Hermès de dieren nu zelf.

  "We moeten gemiddeld drieduizend croco-handtassen per jaar produceren. En voor één handtas zijn al vlug drie of vier krokodillen nodig. Klanten wachten nu soms meerdere jaren op hun bestelling. Daarom gaan we dus zelf krokodillen kweken, voornamelijk op onze boerderijen in Australië", zegt Hermès-ceo Patrick Thomas aan het Britse persagentschap Reuters.

  Krokodillen kweken is duur. De dieren moeten in aparte ruimten verblijven om hun huid te beschermen tegen beten. De prijs van een handtas in exotisch leder loopt dan ook al vlug op tot 35.000 euro of meer. Maar dat blijkt Hermès-klanten niet te deren. "We hebben eigenlijk meer vraag dan aanbod", aldus Thomas.

  Ondanks het feit dat Hermès ook actief is in schoonheidsproducten en textiel, blijven zijn lederwaren de meest succesvolle en sterkst groeiende poot. Ze maken zowat 40 procent van de verkoop uit en bleven ook het best overeind in de crisis.

  Ann Heylens.
  bron; knack.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Internationale sledehondenwedstrijd Landgraaf


  Internationale sledehondenwedstrijd Landgraaf

  Op 20 juni aanstaande organiseert SnowWorld Landgraaf een sledehondenwedstrijd. 20 Teams uit diverse landen zullen deze dag strijden om de winst op een parcours van 500 meter. De wedstrijd zal niet alleen op de piste, maar ook in de open lucht plaatsvinden.

   
  Sledehond heeft er zin in...

  SnowWorld staat al jaren bekend als ’s werelds grootste indoor wintersportresort, met een totaal sneeuwoppervlak van 38.000 m2. Op 20 juni wordt aan dit reusachtige sneeuwoppervlak nog eens een parcours van circa 2.000 m2 toegevoegd. Het parcours zal deels over de officiële FIS Rennstrecke en deels over de parkeerplaats van SnowWorld Landgraaf lopen. Twintig teams uit diverse Europese landen zullen om de overwinnen strijden. De race wordt georganiseerd in samenwerking met Holmenkol en Lowland Pack.

  Het startschot voor de kwalificatie zal om 10.00 uur gegeven worden. Aansluitend vindt de grote finale plaats. De toegang voor toeschouwers is gratis. Naast de spectaculaire wedstrijd staat er de gehele dag entertainment voor kids klaar. Hoogtepunt voor toeschouwers is het maken van een ritje op een huskyslede, wat geheel kosteloos mogelijk is. 
  bron; telegraaf.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vuurtoren Texel open voor publiek


  Vuurtoren Texel open voor publiek

  Vanaf 16 juni is de Texelse vuurtoren open voor publiek. Tegen betaling van € 3,- kunnen bezoekers dan dagelijks de zes verdiepingen tellende toren in het uiterste noorden van het eiland beklimmen.

   
  Foto: Dijkstra b.v.

  De rode vuurtoren, die in 1864 is gebouwd, is een markant element in het landschap. Staand op een duin van zo'n 20 meter hoog en zelf 35 meter lang, steekt hij overal boven uit. Op de toren, op ongeveer 45 meter boven zeeniveau, hebben bezoekers rondom een prachtig uitzicht over de Wadden- en Noordzee, Texel, Vlieland en bij helder weer zelfs Terschelling.

  Stichting Texels Museum heeft de exploitatie van de vuurtoren op zich genomen. Er is een aantal aanpassingen aan de toren en de omgeving verricht. Ook zijn er op verschillende verdiepingen kleine tentoonstellingen gemaakt. Zo krijgen de bezoekers informatie over de geschiedenis, kenmerken en functies van de toren en de rol die de vuurtoren heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog.

  Bezoekers kunnen via een betaalautomaat voor € 3,- een toegangskaartje kopen in de kiosk grenzend aan de parkeerplaats. De automaat werkt op alle soorten bankpassen en creditcards, contant betalen is niet mogelijk.

  De openingstijden van de vuurtoren wisselen per seizoen. In het hoogseizoen is de toren doordeweeks ook 's avonds geopend. Voor de exacte openingstijden zie www.vuurtorentexel.nl.
  bron; telegraaf.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wrede reclamestunt met vliegende big


  Wrede reclamestunt met vliegende big

  Het Australische radiostation Gold FM heeft de dierenrechtenactivisten tegen zich in het harnas gejaagd.
   
  afbeelding vergroten 
  ARCHIEFFOTO ANP

  Om een nieuw ochtendprogramma te promoten, liet het radiostation vanochtend een uur lang een big door de lucht vliegen met behulp van 200 heliumballonnen.

  ,,Wat bezielt de directie van Gold FM?", briest veearts Anne Chester van de Australische dierenbescherming.,,Het biggetje zat duidelijk onder de stress na de stunt. Zouden ze hetzelfde gedaan hebben met een pup of een katje? Ik denk het niet", vraagt de veearts zich af.

  Dierenrechtenactivisten eisen intussen dat Gold FM zijn excuses aanbiedt en het varkentje laat onderzoeken door een dierenarts. bron; ad.nl

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond adopteert verlaten wolfje

  Hond adopteert verlaten wolfje

  Het welpje Beldaran werd in een natuurreservaat geboren. Maar haar ouders waren nog te jong en verstootten het diertje. Het leek alsof Beldaran het niet zou overleven, maar dankzij de rottweiler Ulrok is het beestje nu in prima conditie.

  "Ze doen alles samen: ze slapen samen, ze spelen samen in de zon en ze huilen zelfs in koor. Het is een echt liefdesverhaal. Iedereen die langskomt, vindt het fantastisch. Je wordt er gewoon vrolijk van", bekende Heather Grierson, de directeur van het reservaat.

  Band

  Ondanks hun mooie vriendschap worden de twee dieren binnenkort gescheiden. Eens Beldaran volwassenen is, wordt ze terug geïntroduceerd bij de andere wolven. "We moeten ervoor zorgen dat ze niet vervreemdt van haar eigen soort. Maar ik weet zeker dat haar speciale band met Ulrok altijd zal bestaan. Na al die tijd zullen ze elkaar niet vergeten", aldus Grierson.
  bron; gva.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sluwe vos steelt tientallen schoenen in Duitsland


  Sluwe vos steelt tientallen schoenen in Duitsland

   

  In het Duitse plaatsje Föhren heeft een sluwe vos meer dan honderd schoenen buitgemaakt. Inwoners van het dorpje vroegen zich de laatste dagen af waar de schoenen gebleven waren tot een boswachter het mysterie ontrafelde. "De schoenen, van hoge naaldhakken tot slippers, lagen verspreid over het hol van de vos. Moeder Imelda verzamelde ze zodat haar kleintjes ermee konden spelen", laat een woordvoerder van de politie weten. De inwoners van Föhren kregen het advies hun schoeisel niet meer te laten rondslingeren. (dea)
  bron; hln.be

  11-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Big Jump' voor waterkwaliteit in Veerse Meer


  'Big Jump' voor waterkwaliteit in Veerse Meer

  De Big Jump wordt dit jaar ook in Zeeland gehouden.

  De Zeeuwse Milieufederatie heeft zich aangesloten bij de jaarlijkse internationale actie 'om iedereen te laten ervaren dat schoon water van levensbelang is'.

  De bedoeling is dat op 12 juli om klokslag drie uur overal in Europa mensen in het water springen. Met deze massale sprong wordt iedereen gevraagd een 'bijdrage te leveren de wateren weer schoon en natuurlijk te krijgen'. De Zeeuwse jump gebeurt vanaf de aanlegsteiger in het Veerse Meer bij Vrouwenpolder. Daarmee bejubelt de ZMF het succes van de zoutwater doorlaat in het Katseveer.

  bron; bndestem.nl

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KAD moet Wijchense supermarktmuis beteugelen

  KAD moet Wijchense supermarktmuis beteugelen

   ANP Photo 
  ANP Photo


  Wijkcentrum 't Achterom in het Wijchense winkelcentrum Achterlo is vergeven van de muizen.

  Niet alleen supermarkt Theunissen in het wijkcentrum heeft er veel last van. Ook in het ontmoetingscentrum, de sporthal en bij de kinderopvang struikelen mensen bijna letterlijk over de kleine knagers. Inzet van de 'eigen' ongediertebestrijder Van Stippent heeft in Wijchen geen soelaas kunnen bieden. Daarom heeft wethouder Erick Loermans zwaarder geschut ingeschakeld. Het Kenniscentrum Dierplagen (KAD) komt volgende week langs om een oplossing te bieden. Dat landelijke centrum op het gebied van dierplaagbeheersing en milieubescherming wordt ingeschakeld door overheden als er echt geen kruid gewassen lijkt tegen het ongedierte. De experts gaan maandag een kijkje nemen in Achterlo. Daarbij kijken ze niet alleen naar de plekken van overlast maar ook naar de omgeving. Zoals het oude winkelcentrum dat al twee jaar leegstaat. 
  bron; gelderlander.n

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beroemde rotsformatie voor Australische kust stort in


  Beroemde rotsformatie voor Australische kust stort in

   

  Een van de typische rotsformaties voor de kust van de Australische staat Victoria, de Island Archway, is van vorm veranderd doordat een deel ervan in zee is gestort. De Island Archway ligt vlakbij de Loch Ard Gorge, wat een van de belangrijkste toeristische attracties van de zogenaamde Shipwreck Coast is. Die ligt dan weer aan de beroemde Great Ocean Road. Langs de Shipwreck Coast zijn in de geschiedenis meer dan 80 schepen vergaan.

  De verbinding tussen de twee delen van de rotsformatie, die de vorm had van een brug, is ingestort. Wat overblijft zijn twee 25 meter hoge rotsen, die er nu uit zien als de rotsen die deel uitmaken van de bekende Twelve Apostles even verderop.

  De kalkrotsen voor de kust worden continu blootgesteld aan erosie door de zee. In 2005 nog stortte een van de Twelve Apostles in, waardoor er eigenlijk maar acht meer overblijven. (belga/bdr/sps) bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw klank- en lichtspel op Brusselse Grote Markt


  Nieuw klank- en lichtspel op Brusselse Grote Markt


   

  De Grote Markt in Brussel krijgt een nieuw klank- en lichtspel dat telkens bij valavond zal plaatsvinden en vier tot vijf minuten zal duren. Het is van de hand van de Fransman Patrick Rimoux en wit voert de hoofdtoon, schrijft Le Soir vandaag. (belga/mvdb)  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duitsland opent grootste zeehondencentrum Europa


  Duitsland opent grootste zeehondencentrum Europa

  Het grootste onderzoekscentrum voor zeehonden van Europa is donderdag officieel geopend. Dat meldden media in Duitsland donderdag.

  De bouw van het centrum in de plaats Warnemünde in het noordoosten van Duitsland heeft anderhalf jaar geduurd. Een team van twaalf wetenschappers gaat het gedrag van negen dieren onderzoeken op het omgebouwde cruiseschip in de jachthaven Hohe Düne.

  Bezoekers kunnen de activiteiten van de onderzoekers en hun negen studieobjecten bekijken vanaf het zonnedek van het vaartuig. bron; refdag.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifanten verhuizen in Malawi


  Olifanten verhuizen in Malawi

   

  Met een klap komt de zware olifant neer in het Afrikaanse stof. De verdovingspijl steekt nog uit haar huid. Dierenbeschermers schieten toe om de olifant te onderzoeken en klaar te maken voor verhuizing. Samen met bijna zestig andere olifanten krijgt dit zwaargewicht een ander thuis in Malawi.

  Dierenbeschermingsorganisatie IFAW is met tientallen vrijwilligers in de weer in het Phirilongwe gebied ten zuiden van Lake Malawi, waar steeds vaker conflicten zijn tussen mensen en olifanten. „Er is hier sprake van een schrijnende situatie. Het is zelfs zo erg dat een verhuizing noodzakelijk is”, aldus Christina Pretorius van het IFAW donderdag.

  De olifanten zijn in het nauw gekomen doordat kleine boeren steeds dichter in de buurt van hun leefgebied komen wonen. De dieren slopen akkers en vallen soms mensen aan. Daardoor zijn de afgelopen tijd zeker tien mensen om het leven gekomen.

  De boeren reageerden furieus. Ze zetten onder meer vallen om de olifanten te verminken. „Een van de vrouwtjes die we verplaatst hebben, mist het uiteinde van haar slurf. Vermoedelijk is ze in een valstrik terechtgekomen”, aldus Pretorius. Ook zijn olifanten gewond geraakt door pijlen, kogels, planken met spijkers en vergiftiging.

  De verhuisoperatie is uitzonderlijk. „Het is volgens ons voor het eerst dat zoveel dieren moeten verhuizen omdat er onvoldoende ruimte is voor mens en olifant”, licht Pretorius toe. „Eerder zijn wel olifanten verplaatst, maar dat was omdat er op de ene plek te veel en op de andere plek te weinig dieren waren”.

  De eerste negen olifanten zijn inmiddels overgebracht naar het Majeti wildpark, zes uur verderop. „De boeren stonden te juichen en te springen toen we de olifanten wegreden. Iedereen in de omgeving is alleen maar blij dat de problemen nu achter de rug zijn”.
  bron; refdag.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eenden bekladden eigendom bewoners


  Eenden bekladden eigendom bewoners
  Uitwerpselenplaag teistert straten rond Heule-Park

  De mensen die rond het Heule-Park wonen, hebben te kampen met een ware eendenplaag. De dieren laten hun uitwerpselen achter in hun tuinen en op hun terrassen. Schepen Stefaan Bral erkent het probleem, maar wil nog even afwachten.

  Buurtbewoonster Nele Claus is het beu. 'Ik mag gerust zeggen dat we hier momenteel met een echte eendenplaag te maken hebben. De laatste jaren werd het steeds erger. Vorige zomer hebben we onze vijver volledig leeggemaakt en gekuist. Dit jaar zit er niets anders op dan dat opnieuw te doen. De eenden vliegen over mijn dak, recht het water in met een vijver vol uitwerpselen als gevolg. Al sinds februari, wanneer de paartijd van start gaat, is dit dagelijkse kost. Het zijn telkens koppeltjes die komen overgevlogen om te paren. We proberen ze weg te jagen, maar zelfs dat lukt niet. Ze hebben totaal geen schrik van mensen. Als we ze wegjagen, staan ze hier een uurtje later gewoon weer. Niets helpt. Momenteel hangt er een net boven onze vijver om te verhinderen dat er nog meer het water induiken.'

  Het probleem situeert zich vooral in de Goethalslaan, één van de straten rond Heule-park. 'Ik heb er enorm veel last van en ik woon dan nog aan de overkant van het park', zegt Claus. 'De eenden moeten de straat over of hun vleugels uitslaan om tot bij mij te komen. De mensen van wie hun tuin in het park eindigt, hebben ook heel wat klachten. Ook hun terrassen zijn volledig beklad met uitwerpselen. Bij sommigen hangen zelfs de muren vol vuiligheid. Omdat die mensen hun tuin grenst aan het park, is het voor de eenden ideaal om daar hun eieren achter te laten. Als er niets wordt aan gedaan, zal het volgend jaar nog erger zijn.'

  De bewoners willen dat er een voederverbod komt. 'De mensen komen hier de eendjes voederen, maar in principe mag dat niet. Wie eendjes eten geeft, weet dat ze in ieder geval terugkeren. Ik zou voorstellen dat hier een bord wordt geplaatst dat het voederen verbiedt.'

  Schepen voor Sport en Leefmilieu Stefaan Bral (CD&V) erkent het probleem, maar wacht liever nog even af. 'Volgens mij zijn er toch heel wat minder eenden in het park dan de afgelopen jaren. Toch blijkt er nog een probleem te zijn. Loopt het probleem werkelijk uit de hand, dan zullen wij maatregelen nemen. We kunnen eieren wegnemen of de eenden op een diervriendelijke manier proberen te vangen. Momenteel is het daar te vroeg voor. We hebben te weinig weet van klachten om de grote middelen in te zetten.' 
  bron;nieuwsblad.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scholeksterdrieling K3 blijft op dak GvA


  Scholeksterdrieling K3 blijft op dak GvA

  scholeksterdrieling k3 blijft op dak gva


  Hoewel Vogelbescherming Vlaanderen gisteren klaar stond, gaan we onze GvA-scholeksterkuikens niet van het dak laten evacueren.

  Aan de hand van de foto’s die woensdag in onze krant verschenen van de drie scholeksterkuikens die uitgebroed werden op het dak van Gazet van Antwerpen, leek het Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen toch aangewezen om de diertjes naar de grond te evacueren, waar ze normaal probleemloos verder gevoederd worden door hun ouders.
  bron; gva.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaams zwemwater bij het beste van Europa

  Vlaams zwemwater bij het beste van Europa  Het zwemwater in Vlaanderen strookt met de Europese hygiënenormen. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport over de kwaliteit van het zwemwater dat de Europese Commissie vandaag heeft verspreid. In Wallonië voldoen twaalf plaatsen niet aan de Europese normen.

  Het onderzoek van de Commissie en het Europees Milieuagentschap wijst uit dat het steeds beter gaat met de kwaliteit van het zwemwater in Europa. Vorige zomer strookte 96 procent van het zwemwater aan de kust en 92 procent van het zwemwater in de rivieren en meren met de Europese minimumnormen.

  Ook Vlaanderen presenteerde goede cijfers. Alle tachtig onderzochte badplaatsen aan de kust en in het binnenland respecteren de minimale normen. Achtentwintig plaatsen halen zelfs strengere normen. In Wallonië, daarentegen, haalden twaalf van de zesendertig badplaatsen de minimumnormen niet. (belga/sps) bron; hln.be


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agressieve merel valt voorbijgangers aan in San Francisco


  Agressieve merel valt voorbijgangers aan in San Francisco

  agressieve merel valt voorbijgangers aan in san francisco


  Wie de film 'The Birds' van Alfred Hitchcock maar ongeloofwaardige fictie vindt, moet zich maar eens even op straat begeven in het financiële district van San Francisco.

  Daar terroriseert een merel al enkele dagen lang nietsvermoedende voorbijgangers. Er wordt vermoed dat de bewuste vogel zijn nest wil verdedigen dat zich in de buurt bevindt.

  Tot nu toe raakte niemand ernstig gewond door de aanvallen van de vogels. In plaats dat de vogel mensen wegjaagt met haar aanvallen lokt ze net massa's nieuwsgierigen die lol scheppen in het schouwspel. bron; gva.be


  10-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het andere Frankrijk


  Het andere Frankrijk

  In Blesle in de Haute-Loire is de tijd écht nog blijven stilstaan.
  De Auvergne is trots op zijn vijf appellaties kazen.
  De Auvergne is trots op zijn vijf appellaties kazen.
  Puy de Dôme is de bekendste uitgedoofde vulkaan.
  Puy de Dôme is de bekendste uitgedoofde vulkaan.
  De Ferme de Vazerat ligt aan de rand van het natuurpark van de vulkanen.
  De Ferme de Vazerat ligt aan de rand van het natuurpark van de vulkanen.
  Les Gorges d'Allier is een vallei met natuurschoon.
  Les Gorges d'Allier is een vallei met natuurschoon.
  Voor de Belg blijft Frankrijk nog altijd het populairste vakantieland. En terwijl we vroeger massaal naar het Zuiden trokken, komen nu ook andere regio's steeds meer in trek. Poitou-Charentes, de Limousin en de Auvergne bijvoorbeeld, waar je nog veel rust, ruimte en groen vindt. Enkele Vlamingen trokken ernaartoe om er een gastenverblijf uit te baten. Zij gidsen ons door hun streek.

  Kurt en Els Victoor-Rummens in de Auvergne
  Productontwikkelaar Kurt en architecte Els droomden ervan een bureau op te richten dat de renovatie van vakantiewoningen coördineert. Ze zochten een betaalbare locatie en kwamen zo uit in de Auvergne, waar ze sinds 2007 de Ferme de Vazerat uitbaten. Zij gidsen ons door hun streek. Hun gouden tip? «Klim eens op een vulkaan en geniet van de adembenemende vergezichten.»

  Onze streek
  Kurt en Els: «Een natuurparadijs, dat is de Auvergne. Typisch voor de streek zijn de 'puys' of vulkaankegels. De bekendste is de Puy de Dôme. Tienduizenden jaren geleden vonden hier verschillende uitbarstingen plaats en dat is nog altijd in het landschap te zien. Het natuurgeweld liet een woest en ruig landschap achter van vulkaantoppen, kratermeren en groen, heel veel groen. De dunbevolkte Auvergne bestaat uit vier departementen: Allier, Cantal, Haute-Loire en Puy de Dôme.»

  Mooiste dorp: Blesle
  «Blesle in de Haute-Loire is een van les plus beaux villages de France. Hier is de tijd écht nog blijven stilstaan. In tegenstelling tot Salers is hier bijna geen toerisme, in de zomer zijn er af en toe antiekmarkten en is er het festivalletje des Aperos, waarbij er in de straten van het dorp drie dagen muziek wordt gemaakt, maar daar blijft het ook bij. Voor de rest: pure schoonheid.»
  Meer info:
  http://www.blesle.com

  Eten en drinken
  «De Auvergne heeft een traditionele keuken. Er worden nauwelijks wijnen gemaakt, maar de streek is wel trots op zijn vijf appellaties kazen. Overal vind je wel een specialiteit, zoals een 'tarte de Cantal', een quiche met streekgroenten.»

  * Auberge de Chalet
  «In Massiac, waar je in gewelfde eetzaal terecht kan voor typische Franse keuken met escargots en foie gras. Menu vanaf 27 euro.» Tel. 0033/4 1 23 00 67

  * Le Vieil Auzon
  «In Auzon wordt gerund door Nederlanders die hier al 12 jaar wonen. Midden in het historische centrum van een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Een rustiek kader voor specialiteiten van de streek. En betaalbaar (13,5 euro voor een menu).» Tel. 0033/471 76 17 79

  * Hotel de Poste Brioude
  «In Brioude is een speciaal adresje. De baas en zijn dochter laten je niet gaan vooraleer je je echt rond hebt gegeten. Hartelijk onthaal en lokale kost. Je kan er ook voor een habbekrats logeren in een van de elf kamers van het gelijknamige tweesterrenhotelletje.» Tel. 0033/471 50 14 62

  Niet te missen
  Le Puy en Velay
  «De Auvergne heeft ook een zeer katholieke achtergrond. Een van de mooiste voorbeeldsteden is Le Puy en Velay, voor Frankrijk het vertrekpunt van de route naar Compostela. Je vindt er veel religieuze monumenten, zoals de 5de eeuwse kathedraal, maar ook een heel spectaculaire rots met een kapel op de top. Op een andere rots staat een 16 meter hoog beeld van Notre Dame de France.»
  Meer info:
  http://www.ot-lepuyenvelay.fr

  Vulcania
  «Als je alles wil weten over de oorsprong van de Auvergne, mag je themapark Vulcania niet missen. Onderga hier een film met 4D-effecten. De erupties, gloedwolken en lavastromen lijken echt op je af te komen. Of daal af in de bulderende krater. Een alternatief is de Volcan de Lemptegy, waar je in de steengroeve, een oude vulkaan, de geschiedenis van de vulkaan kan zien.»
  Meer info:
  http://www.vulcania.com

  Vulkaanwandelen
  «In de Auvergne kan je fantastisch wandelen over uitgedoofde vulkanen. In tegenstelling tot het hooggebergte ben je in een paar uur boven en geniet je overal van fantastische uitzichten. La Chaîne des Puys is een 40 km lange keten met 80 vulkaankegels en de Puy de Dôme als bekendste. De Monts du Cantal is de grootste uitgedoofde vulkaan van Europa met een diameter van 70 km. Het Massif du Sancy heeft de hoogste top van het Massif Central: de Puy de Sancy.»

  Logeren bij onze gidsen?
  De Ferme de Vazerat is een gerestaureerde versterkte hoeve met een uitkijktoren uit de 16de eeuw, met vijf kamers en twee appartementen. Het middeleeuwse Massiac ligt aan de rand van het natuurpark van de vulkanen. Leuk voor kinderen is de grote tuin met zwembad, petanquebaan en een speeltuin. Richtprijs 60 euro per kamer per nacht met ontbijt. Diner 25 euro per persoon.
  Meer info: tel. 0033/471 23 03 05,
  http://www.ferme-de-vazerat.com

  Met kinderen: Les Gorges d'Allier
  «Les Gorges d'Allier is een vallei met natuurschoon. Alles lijkt hier in evenwicht te zijn. Langs het water zijn er prachtige picknickplekken. Her en der staan er op de flanken oude middeleeuwse dorpjes, kerken en kloosters. De vergelijking met Toscane is hier al meermaals gemaakt. Voor liefhebbers van kano en kajak is dit het einde. In de zomer kan je ook naar Lavoute-Chillac, een doolhof in een maïsveld waarin schattenzoektochten worden georganiseerd. Gegarandeerd plezier voor groot en klein. In wintersportplaats Le Lioran kan je negen meter hoog logeren in een boomhut met kinderen vanaf 14 jaar.»

  Logeren
  Aux Jardins des Thévenets in Espinasse-Vozelle

  «Een prachtige boerderij die door het Frans-Zuid-Afrikaanse koppel Lynn en Olivier Charlieu werd omgetoverd tot een juweeltje van. De vijf kamers zijn allemaal verschillend ingericht. In de Afrikaanse kamer reis je terug naar de tijd van ontdekkingsreiziger Livingstone. Overdekt zwembad. Per kamer per nacht 80 euro met ontbijt. Diner 30 euro per persoon.»
  Meer info: tel. 0033/470 56 57 04,
  http://www.jardins-des-thevenets.com

  Les Chez in Murat
  «Geert De Laet en Rudy Van Wijnendaele runnen een chambre d'hôte in een dorpje van het departement de Allier. Je kunt er wandelen en fietsen in een glooiend landschap dat gekenmerkt wordt door wallen en heggen. Het woud van Tronçais, met zijn meer dan 10.500 hectare en eeuwenoude eiken, is het grootste van Europa. Er zijn vier mooie kamers in dit petit château. Per kamer per nacht 55 euro met ontbijt. Diner 20 euro per persoon.»
  Meer info: tel. 0033/470 07 46 16,
  http://www.leschez.com

  Alta Terra in Le Pradel
  «In het hartje van de Monts de Cantal vind je Alta Terra, een prachtig gelegen chambres d'hôte aan de voet van de Puy Mary. In de jaren '20 was dit al een hotel, nu zijn er twee kamers voor twee personen en twee voor vier. Zeer ruim en met veel hout. In le Café Gourmand kan je snacks en drankjes krijgen met uitzicht op het gebergte. Richtprijs 60 euro per kamer per nacht met ontbijt.»
  Meer info: tel. 0033/471 20 83 03,
  http://www.altaterra-cantal.com

  Praktisch
  Erheen:
  Brussel-Clermont-Ferrand 730 km.
  Beste periode: mei tot september, geen grote hitte.
  Info:
  http://www.auberge-tourisme.info en http://www.parc-volcans-auvergne.com 
  bron; hln.be

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomertortel


  Zomertortel

  Zomertortel illustratie Willem Kolvoort

  Zomertortel illustratie Willem Kolvoort

  Twee meldingen van de zomertortel: Gerrit Wevers zag de langeafstandstrekker – de duiven overwinteren in West-Afrika, ten zuiden van de Sahara – op 19 april in het Aaltense Goor en Renée Frieling hoorde het onmiskenbare diepe turrr?turrrr dat eindeloos herhaald wordt, op 24 april in een meidoornbosschage bij de Blauwe Kamer onder Wageningen.


  Goed nieuws, want het gaat bijzonder slecht met deze Rode Lijst soort. Oorzaken zijn het verdwijnen van kruidenrijke vegetaties, droogte in de Sahel en de jacht. Veel Europese zomertortels komen over de Maltezer eilandengroep. Malta is sinds 2004 lid van de EU, maar lapt de Europese Vogelrichtlijn aan zijn laars. Gelukkig heeft de premier van Malta, onder druk van het Europese Hof verklaard, dat er dit jaar geen voorjaarsjacht wordt toegestaan.

  Grootte: 26-28 cm; gewicht: 150 gram.

  Kleur: zie illustratie. Jonge vogels: geen halsvlek en minder zwart op de veercentra.

  Voedsel: onkruidzaden en granen.

  Voorkomen: Aankomst vanaf half april; vertrekt in september. Broedt in bosjes en struwelen; niet in aaneengesloten bosgebieden. Huidige broedpopulatie rond de 10.000 paren; beginjaren tachtig nog 50.000 paren. Door gebrek aan onkruidzaden tegenwoordig meestal nog maar één, in plaats van twee, legsel per seizoen. 
  bron; gelderlander.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gerrit Jansen: De architectuur van een lisbloem
  Klik op de afbeelding om de link te volgen  Gerrit Jansen: De architectuur van een lisbloem

  Bloembezoek ;Boven het honingmerk staat de meeldraad. De helmknop is het meeste stuifmeel al kwijt. De bloem rechts is volkomen uitgebloeid; de groene vruchten kunnen gaan rijpen. foto's Gerrit Jansen
   foto Gerrit Jansen

  Bloembezoek ;Boven het honingmerk staat de meeldraad. De helmknop is het meeste stuifmeel al kwijt. De bloem rechts is volkomen uitgebloeid; de groene vruchten kunnen gaan rijpen.

  De lissenfamilie omvat wel tweeduizend soorten. De architectuur van de bloem is uiterst geraffineerd. Lisbloemen worden bestoven door hommels met een lange tong waarbij zelfbestuiving vermeden moet worden.

  Het heeft even geduurd voordat we thuis goed in de gele lissen zaten. Bij de aanleg van de eerste vijver, vijftien jaar geleden, heb ik twee pollen in de oever geplant. Die bloeiden elk jaar met mondjesmaat. Een paar jaar geleden heb ik een aantal rijpe vruchten, die wat vorm betreft veel van een augurk weg hebben, laten drogen. Als de vruchten aan de toppen open scheuren, komen met rissen tegelijk tientallen kastanjebruine zaden tevoorschijn. Ik heb de platte zaden in onze vijvers gegooid. Het duurt lang voordat ze zinken, want ze dragen allemaal een zwemvest van kurk en ze bevatten luchtholten waardoor ze lang blijven drijven.

  Pas als het kurklaagje verrot is, zakt het zaad naar de bodem, waarna het kan kiemen. En dat lukt bij ons de laatste jaren wonderwel. Elk jaar verschijnen er meer gele lissen aan de oevers van onze vijvers. In deze maand bloeit de 'fleur de lys' optimaal. Iedereen kent de gestileerde lisbloem wel als de Franse lelie, maar van verwantschap met de lelie is geen sprake. Ik heb vorige week een tak van de lis op de vaas gezet, omdat ik de bloembouw en de ontwikkeling van een bloeistengel eens nauwkeurig wilde bekijken.

  De zwavelgele bloemen zijn drietallig vergroeid. De zes bloembladen vormen het bloemdek. Net zoals bij de tulp en de meeste narcissen is zo'n bloemdek eenkleurig. Er zijn drie buitenste en drie binnenste bloemdekbladen. De drie buitenste zijn groot en rond met een smalle voet en de drie binnenste klein en lepelvormig. De drie buitenste buigen zich naar beneden, de binnenste blijven rechtop staan. Ook zijn er nog drie stijlen die op bloemdekbladen lijken. Deze stijlen staan op het onderstandige vruchtbeginsel dat na bestuiving en bevruchting uitgroeit tot de augurkvormige doosvrucht waar we het net over hadden. De drie meeldraden zijn op de voet van de drie buitenste grote bloembladen ingeplant, maar staan verscholen onder de binnenste bloemdekslippen. Daardoor zijn ze beschut tegen regen en dauw en dat is gunstig voor de bestuiving.

  Ik ben niet de enige die interesse toont voor de fraaie lisbloemen op de vaas onder onze veranda. Regelmatig landt er een tuinhommel op een van de buitenste bloemdekbladen. Zo'n blad is gemarkeerd met fijne donkerbruine lijntjes en wordt honingmerk genoemd. Deze aanduiding wijst bepaalde insecten de weg naar de nectar. Buiten bij een grote pol met bloeiende lissen is goed te zien dat de hommels de honingmerken direct herkennen. Als de harige insecten van bloem naar bloem vliegen, landen ze steeds weer precies op de markering van de landingsbaan. Alleen bloembezoekers met een lange tong kunnen bij de diep liggende nectar komen. Bepaalde hommelsoorten hebben dat en zij zijn de aangewezen bestuivers. Eigenlijk zijn de meeldraden en de bloemdekbladen zo met elkaar vergroeid, dat we met drie lange buizen te maken hebben. Onderin zo'n buis bevindt zich het bakje met zoetigheid. Trek zo'n bloem open en steek de tong erin: puur suikerwater.

  Als we een bloeistengel van de lis goed bekijken, zien we dat de toegangsweg tot de nectar niet bij elke bloem even breed is. De eerste dag van de bloei vormt de mannelijke fase; de toegang is dan nog breed en de hommels raken op weg naar de nectar op de rug bepoederd met stuifmeel. De top van de stijltakken is nog omhoog gericht, zodat de stempel niet aangeraakt wordt en bestuiving nog onmogelijk is. Een tweededagbloem heeft veel nauwere openingen.

  De helmknop heeft geen stuifmeel meer; de stijltakken zijn slap waardoor de stempel toegankelijk wordt. Hommels die van een eerstendagbloem komen, strijken het stuifmeel af op een tweededagbloem. De kans op kruisbestuiving is daardoor aanmerkelijk groter. De Latijnse naam Iris is bij niet plantenkenners waarschijnlijk bekender dan de Nederlandse naam lis. Dat komt, omdat er veel irissoorten in cultuur zijn. Iris betekent regenboog.

  De naam is waarschijnlijk te danken aan de vele kleuren die sommige soorten hebben en aan de gebogen vorm van de bloembladen. In de Griekse oudheid was Iris de boodschapster van de goden. Zij onderhield via de regenboog het contact tussen hemel en aarde en vervoerde er de zielen van de overledenen op. Daarom plantten de oude Grieken lissen op de graven, een gebruik dat ook bij ons lang opgang heeft gemaakt. De gele lis voelt zich het beste thuis op de grens van land en water.

  Ook broekbossen die regelmatig blank staan, kunnen in deze tijd geel van de lissen zien. In de uiterwaarden zien we de plant ook wel op het droge. Vaak betreft dat dan toch lage gebieden, die als de rivier buiten haar oevers treedt, lang blank staan. Zo'n 'droge' lis is en blijft vanwege haar schoonheid voor mij toch een koninklijke oeverplant.  door Gerrit Jansen.

  bovenste foto Joke
  bron; gelderlander.nl


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agent knalt Chihuahua die hem beet met drie kogels neer


  Agent knalt Chihuahua die hem beet met drie kogels neer

   

  Een soortgelijk hondje werd koudweg doodgeschoten door de politie.
  Jack, een kleine Chihuahua uit Cincinnati, beet herhaaldelijk een politieman in de handen en moest dat met zijn leven bekopen. De agent vuurde liefst drie kogels af om het beest ijskoud af te maken. Eerst had hij zijn Taser gebruikt om de viervoeter een elektrische schok toe te dienen, maar dat bracht het dier niet tot bedaren.

  Verjaardagscadeau
  Toen Scott en Sharon Bullock terugkwamen van een begrafenis, ontdekten ze vorige vrijdag bloed en drie kogels in hun veranda. Ze belden onmiddellijk de plaatselijke politie en vernamen zo wat er gebeurd was met Jack, een verjaardagscadeau voor hun 12-jarige zoon.

  26 beten

  Jack had een agent zeventien keer in de ene hand en negen keer in de andere gebeten. De politie zag uiteindelijk - na gebruik van de Taser en van fysiek geweld - "geen andere optie" dan het dier dood te schieten.

  Het andere zoontje van de Bullocks - vijf jaar oud - is zo van slag dat hij "blaft" om het hondje terug te roepen. Hij weent zichzelf in slaap 's avonds. "Hartverscheurend", zeggen de ouders. (jv)
  bron; hln.be
              
  Lieve Bezoeker
    Om het openen van 
   
  het gastenboek voor 
     iedereen gemakkelijk 

   
  te houden worden te
    grote Plaatjes en of
    Buttons verwijderd
  .
  Blog als favoriet !


  Willekeurig SeniorenNet Blogs
  dreammaeker
  blog.seniorennet.be/dreamma

  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!