De vijf Duitse beukenbossen liggen in de Duitse deelstaten Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Thueringen en Hessen en zijn uitlopers van de oerbossen in de Karpaten die op het grondgebied van Slovakije en Oekraïene liggen. Deze oerbossen werden in 2007 al op de lijst gezet.
 
Op de Werelderfgoedlijst staan 900 opmerkelijke cultuur- en natuursites uit 151 landen. Ons land heeft elf monumenten op de lijst staan, onder meer de Brusselse Grote Markt, de Vlaamse begijnhoven of het historisch stadscentrum van Brugge.
       
Het Werelderfgoedcomité van de Unesco zit al een hele week in Parijs samen. Het bekijkt 37 projecten die landen indienden.

Natuur
 
Vrijdag werden ook al de Ningaloo Coast in Australië, de Ogasawara-eilanden in Japan en de meren van de Rift Valley (Bonde la Ufa) in Kenia op de lijst gezet.
       
De Keniaanse meren Elementaita, Nakuru en Bogoria staan volgens de IUCN bekend om hun ongekende schoonheid en biodiversiteit. 'De drie meren maken onderdeel uit van een van 's werelds grootste vogeltrekroutes, waar onder andere de roze pelikaan en de kleine flamingo veel voorkomt.'
       
In het Ningaloo Reef leeft dan weer de grootste vissensoort ter wereld, de Walvishaai, naast meer dan 500 tropische vissoorten en 220 koraalsoorten. 'Er zwemmen ook zeeslangen, walvissen, zeeschildpadden en haaien rond.' Van alle landen telt Australië de meeste gebieden op de lijst voor Werelderfgoed Natuur.
       
De Ogasawara-eilanden liggen ongeveer duizend kilometer onder de grote Japanse eilanden. 'Door hun geïsoleerde ligging ontwikkelt de natuur op de meer dan 30 eilanden zich onafhankelijk van andere gebieden. Het Ogasawara-gebied bevat meer dan 140 soorten planten en dieren die alleen hier voorkomen', verduidelijkt de IUCN in een mededeling.

 llo 
bron; nieuwsblad.be
bron; BELGA/DPA