Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur,
en natuurlijk fietsen.
Fotograferen, fotobewerking.
Op internet surfen en bloggen.
Maar ook een gezamelijke hobby
van mij en mijn echtgenoot is dat we
graag varen over verschillende wateren.
Sterren kunnen niet eerder dan ongeveer 13 miljard jaar geleden zijn beginnen ontstaan, stelt het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Astronomen kunnen terug in de tijd loeren door het licht van verre objecten te analyseren. In bijna alle gevallen vertonen die objecten sporen van elementen die zwaarder zijn dan de elementen waterstof en helium. Volgens de huidige inzichten bestonden die zware elementen als koolstof en zuurstof kort na de Big Bang nog niet, want daar waren sterren voor nodig.
Om te weten wanneer die op het toneel verschenen, gebruikten astronomen van het MIT en de Universiteit van California in San Diego het licht van ULAS J1120, de verst bekende quasar of heldere kern van een actief sterrenstelsel.
Dit licht heeft er iets meer dan 13 miljard jaar over gedaan om ons te bereiken, en bleek geen 'vingerafdrukken' van zware elementen te bevatten. Dat betekent dat het gas rond de quasar vrijwel geheel uit waterstof en helium moet bestaan. Dat impliceert ook dat 750 miljoen jaar na de erknal nog niet veel sterren bestonden, stelt Robert Simcoe van het MIT in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Nature.
In de diepe wateren van het Great Barrier Reef in de Koraalzee is tijdens een recent onderzoek gezond en bloeiend koraal gevonden, een schril contrast tot de ondiepere riffen, waar de afgelopen decennia een drastische daling van koraal plaatsvond. De koraalpopulatie werd ontdekt op een diepte van 30 meter - verder dan het gebruikelijke bereik van de meeste duikers - en zelfs op een diepte van 80 meter. Dat meldt de Amerikaanse televisiezender CNN.
Het is heel verrassend dat er onder een aantal van de meest bekende riffen een bijna volledig onontdekte wereld ligt. Hierdoor valt er nog heel veel onderzoek te doen
Wetenschapper Pim Bongaerts
"De riffen in de Koraalzee staan er om bekend dat ze zwaar beschadigd zijn", vertelt Pim Bongaerts van het Global Change Institute van de Universiteit van Queensland. "Maar we hebben nu ontdekt dat het koraal in de diepere wateren nauwlijks verstoord is. Het meest opvallende is dat er eigenlijk een overvloed aan koraal is. En wat mij echt heeft overdonderd, is dat er zelfs op 70 tot 80 meter diepte aanzienlijk veel koraal is."
"Het is heel verrassend dat er onder een aantal van de meest bekende riffen een bijna volledig onontdekte wereld ligt. Hierdoor valt er nog heel veel onderzoek te doen", aldus Bongaerts.
Halvering Eerder deze maand werd bekend dat het grootste koraalrif ter wereld in de afgelopen 27 jaar is gehalveerd. "Als het zo doorgaat, kan het over tien jaar opnieuw zijn gehalveerd", waarschuwden onderzoekers van het Australian Institute of Marine Sciences (AIMS) en de University of Wollongong.
Het koraal is verdwenen door het toenemend aantal cyclonen en door zeesterren, die zich voeden met de poliepen op het koraal. Ook verbleking van het koraal door verzuring en de opwarming van het zeewater zijn schadelijk geweest voor het koraal.
2.600 kilometer koraal De onderzoeksmissie, genaamd Catlin Seaview Survey, heeft tot nu toe vier van de tien geplande onderzoeken volbracht. Het doel van het onderzoek is om de staat van het koraalrif in kaart te brengen. Het Great Barrier Reef bestaat uit meer dan 2.900 individuele riffen en strekt zich uit over 2.600 kilometer.
"We hebben duidelijke verschillen gezien. Koralen in de diepere wateren zijn veel vlakker en platter dan de koralen dichter bij het oppervlak. Dat komt omdat de koralen reageren op de lichtomstandigheden, en ze zich uitspreiden om hun blootstelling aan licht te optimaliseren", vertelt Bongaerts.
bron; redaktie bron; volkskrant.nl bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Natuur Tags:Koraal, Great barrier reef,
23-08-2011
Ontlasting doodt koraal Florida
Ontlasting doodt koraal Florida
Een koraalsoort in het Caraïbisch gebied wordt door toedoen van de mens met uitsterven bedreigd. Een virus in menselijke uitwerpselen blijkt verantwoordelijk voor massaal sterven van geweikoraal. Via rioolwaterzuiveringsinstallaties komt het virus in het zeewater terecht. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE, zo meldt de Volkskrant.
De onderzoekers bestudeerden het DNA-materiaal van het wittepokkenvirus, dat verantwoordelijk is voor de koraalsterfte bij Florida. De genetische code bleek overeen te komen met hetzelfde virus in menselijke uitwerpselen. Bij dierlijke ontlasting werd het virus niet gevonden.
Door renovatie van de rioolwaterzuivering is de sterfte in de wateren bij Florida de laatste tijd een halt toegeroepen. De wetenschappers hopen dat andere landen in de regio hier lering uit trekken.
De Amerikaans-Europese ruimtetelescoop Hubble heeft diep in de kosmos een gasnevel gefotografeerd die oplicht als een gigantisch kosmisch halssnoer.
Op de op 2 juli gemaakte foto is een blauwgroen gekleurde ring van waterstof en zuurstof te zien, waarin roodgekleurde stikstofwolken oplichten als de diamanten in een halssnoer. Die puntjes lichten op door de absorptie van ultraviolet licht van de centrale sterren. Het Space Telescope Institute in Maryland (Baltimore) gaf de foto vandaag vrij.
Ontstaan De planetaire nevel in het sterrenbeeld Pijl bevindt zich op 15.000 lichtjaar van ons, en kreeg toepasselijk de naam 'Halssnoernevel'. De nevel is ongeveer 10.000 jaar geleden ontstaan toen één van de sterren in een zeer nauwe dubbelster opzwol, waardoor de begeleider in de buitenste gaslagen van de ster terechtkwam.
Rotatie Als gevolg van de wisselwerking tussen de twee sterren, die slechts een paar miljoen kilometer van elkaar zijn verwijderd, begon de opgezwollen ster steeds sneller te roteren, en werd er vooral in het evenaarvlak van de ster veel gas de ruimte in geblazen. Het kosmisch halssnoer heeft ondertussen een diameter van zowat 20 biljoen km.
(belga/sam) bron; demorgen.be
Categorie:Weetjes- Natuur Tags:Kosmos,
06-08-2011
Etna spuwt weer lava
Etna spuwt weer lava
De Etna roert zich weer. De spectaculaire foto's zien er angstaanjagend uit omdat de lava de omgeving van Catania lijkt te bedreigen, maar in de streek op Sicilië zijn ze wel wat gewend van de hoogste actieve vulkaan van Europa. De lavastroom vormde geen enkel gevaar voor de omwonenden.
Het milieu speelt geen rol bij de keuze van een vakantiebestemming. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van spoorwegmaatschappij Eurostar bij 3.225 volwassenen in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het onderzoek gebeurde binnen het kader van het "Groene Reis"-project, dat mensen moet aanzetten tot milieubewuster reizen.
Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de 1.008 Belgische ondervraagden niet aan het milieu denkt bij de keuze van een vakantiebestemming. In het Verenigd Koninkrijk loopt dit percentage op tot 70 procent, in Frankrijk is dat 50 procent.
Opmerkelijk is wel dat 28 procent van de Belgen van mening is dat autorijden meer CO2 uitstoot dan gelijk welke andere dagelijkse activiteit. Amper 15 procent weet dat vrijetijdsreizen en vakanties het meest vervuilend zijn voor het milieu, aldus Eurostar.
Een studie aan de universiteit van het Britse Surrey toonde immers aan dat 27 procent van de CO2-uitstoot van een gemiddelde consument gemaakt wordt tijdens de vakanties, terwijl verplaatsingen met de auto instaan voor 18 procent van de totale uitstoot. Voor consumenten die naar hun bestemming vliegen, is de CO2-uitstoot van het vliegtuig al goed voor 52 procent van de totale uitstoot van hun vakantie.
Van de 40 procent van de Belgen die aangaven wel aan het milieu te denken, is maar 34 procent bereid om het aantal vakanties per jaar te verminderen om zo hun CO2-uitstoot te beperken. Zevenentwintig procent kiest ervoor om de trein in plaats van het vliegtuig te nemen voor korteafstandsreizen.
(belga/kve) bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Natuur Tags:reizen,
29-06-2011
Komeet Elenin veroorzaakt zware aardbevingen
Komeet Elenin veroorzaakt zware aardbevingen
Dit najaar bezoekt de recent ontdekte komeet Elenin de binnenste regionen van ons zonnestelsel. En dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Want wetenschappers kunnen nu al aantonen dat er op zijn minst een opmerkelijke verband is tussen de stand van Elenin ten opzichte van de zon en de aarde en de aardbevingen in Chili, Christchurch en Japan eerder dit jaar. Vergelijkbare samenstanden treden opnieuw op in september, oktober en november 2011, met dat verschil dat Elenin dan al veel dichterbij zal gekomen zijn.
Wat mogen we nu dit najaar allemaal verwachten van de komeet Elenin ? Op 26 september 2011 staat Elenin tussen de zon en de aarde precies op één lijn. We kunnen zeker weer iets verwachten rond die datum.
Op 17 oktober 2011 staat de komeet op de baan van de aarde en heeft hij de aarde als het ware ingehaald. De afstand tussen Elenin en de aarde is nu op zijn kleinst. Tijdens deze periode van inhalen kan Elenin de aarde 'beetpakken' en 'omgooien'. Dat zou heel goed een poolverschuiving of kanteling van de aarde kunnen veroorzaken. Of rampen van gigantische proporties.
Op 5 november 2011 gaat de aarde door de staart van Elenin en afhankelijk van hoeveel ruimtestof en brokstukken die bevat, zal het ook even moeilijk worden voor de aarde.
Op 23 november 2011 staat de vertrekkende Elenin weer in een lijn met de aarde en de zon, net als op 27 februari 2010 tijdens de aardbevingen in Chili. Met als enig verschil dat Elenin zich toen nog op een redelijke afstand van de Aarde bevond, terwijl de komeet in november nog steeds heel dichtbij is.
bron; skynet.be
Categorie:Weetjes- Natuur Tags:Komeet Elenin,
25-06-2011
Duitse beukenbossen en natuur in Australië, Kenia en Japan op Erfgoedlijst
Duitse beukenbossen en natuur in Australië, Kenia en Japan op Erfgoedlijst
De Unesco heeft zaterdag beslist vijf Duitse beukenbossen toe te voegen aan de lijst voor het Werelderfgoed Natuur. Dat meldt de International Union for the Conservation of Nature (IUCN), een internationaal instituut voor natuur en natuurlijke hulpbronnen dat de Unesco adviseert.
De vijf Duitse beukenbossen liggen in de Duitse deelstaten Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Thueringen en Hessen en zijn uitlopers van de oerbossen in de Karpaten die op het grondgebied van Slovakije en Oekraïene liggen. Deze oerbossen werden in 2007 al op de lijst gezet.
Op de Werelderfgoedlijst staan 900 opmerkelijke cultuur- en natuursites uit 151 landen. Ons land heeft elf monumenten op de lijst staan, onder meer de Brusselse Grote Markt, de Vlaamse begijnhoven of het historisch stadscentrum van Brugge.
Het Werelderfgoedcomité van de Unesco zit al een hele week in Parijs samen. Het bekijkt 37 projecten die landen indienden.
Natuur
Vrijdag werden ook al de Ningaloo Coast in Australië, de Ogasawara-eilanden in Japan en de meren van de Rift Valley (Bonde la Ufa) in Kenia op de lijst gezet.
De Keniaanse meren Elementaita, Nakuru en Bogoria staan volgens de IUCN bekend om hun ongekende schoonheid en biodiversiteit. 'De drie meren maken onderdeel uit van een van 's werelds grootste vogeltrekroutes, waar onder andere de roze pelikaan en de kleine flamingo veel voorkomt.'
In het Ningaloo Reef leeft dan weer de grootste vissensoort ter wereld, de Walvishaai, naast meer dan 500 tropische vissoorten en 220 koraalsoorten. 'Er zwemmen ook zeeslangen, walvissen, zeeschildpadden en haaien rond.' Van alle landen telt Australië de meeste gebieden op de lijst voor Werelderfgoed Natuur.
De Ogasawara-eilanden liggen ongeveer duizend kilometer onder de grote Japanse eilanden. 'Door hun geïsoleerde ligging ontwikkelt de natuur op de meer dan 30 eilanden zich onafhankelijk van andere gebieden. Het Ogasawara-gebied bevat meer dan 140 soorten planten en dieren die alleen hier voorkomen', verduidelijkt de IUCN in een mededeling.
Eén van de best bewaarde landschappen van Oost-Vlaanderen geopend
"Eén van de best bewaarde landschappen van Oost-Vlaanderen geopend"
De vallei van de Oude Kale, één van de best bewaarde landschappen van Oost-Vlaanderen aldus de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), is officieel geopend.
Het 443 hectare grote gebied Oude Kale ligt op het grondgebied van Merendree (Nevele), Vinderhoute (Lovendegem) en Drongen (Gent). Naast het eigenlijke valleigebied zijn ook aangrenzende akkers en weilanden opgenomen.
Het inrichtingsplan werd al in 2002 goedgekeurd. In de jaren daarop werden gronden aangekocht voor de aanleg van fiets- en wandelpaden en oeverzonens langs de Oude Kale en enkele zijwaterlopen. "Die aankopen durden langer dan voorzien, maar vanaf het voorjaar 2010 zijn de inrichtingswerken gestart," aldus Els Seghers van de Vlaamse Landmaatschappij. "Het inrichtingsplan heeft aandacht voor het landschap, landbouw, waterwinning, natuur en zachte recreatie. Zo kan water van de Poekebeke tijdens wintermaanden via de Oude Kale naar de drinkwaterbekkens van Kluizen stromen."
Volgens de Vlaamse Landmaatschappij is de vallei van de Oude Kale is één van de best bewaarde landschappen van Oost-Vlaanderen. "Tot voor de inrichtingswerken was de vallei zo goed als niet toegankelijk voor de recreant." Wandelaars kunnen in twee lussen een negen kilometer lange "landschapsbelevingsroute" volgen. Er zijn ook brugjes aangelegd en enkele verhardingen voor fietsers. Voor de herinrichting werkten de Vlaamse Landmaatschappij en de Vlaamse Milieumaatschapij samen.
Er is iets aan de hand met ons klimaat, dat ziet zelfs het kleinste kind. De aarde warmt op, er zijn steeds grotere overstromingen, droogtes en aardbevingen en zo kunnen we nog wel een paar dingen bedenken. Zoals Antarctica dat langzaam maar zeker groen wordt.
Op dit moment groeit er geen enkele boom, wat mos en slechts twee soorten planten, maar wetenschappers hebben ontdekt dat net die planten steeds vaker voorkomen door de opwarming.
Het stopt maar niet. Omdat de temperatuur over het algemeen stijgt, verliezen de meeste bloemen hun geur. Volgens Professor Emeritus Abdul Latif Mohamad is genetische modificatie de enige mogelijkheid om bloemen in de toekomst nog goed te laten ruiken. Omdat bloemen minder intens ruiken, trekken ze minder insecten aan die voor de bestuiving zorgen. Alleen in milde kilmaten zouden de bloemen even goed blijven ruiken als nu.
Frankrijk, Spanje, Italië, dé wijnlanden bij uitstek. Aan dit tempo zullen we binnen enkele decennia van Noorwegen, Zweden en Finland spreken als de topwijnlanden. In de 27 belangrijkste wijnregio's ter wereld is de temperatuur de afgelopen vijftig jaar gemiddeld met 1,3° Celsius gestegen. Wat op zich goed nieuws is voor de druiven aangezien die dan meer suiker bevatten en de wijn dus beter zal smaken. Alleen krijgen noordelijke wijnbouwers, op dit moment vooral Duitsers, steeds betere punten toegekend tijdens wedstrijden. Nog een paar generaties en we spreken niet meer van een chateau, maar van een Schloss...
Als je wakker geschud wilt worden, bekijk dan de documentaire 'Inuit Knowledge and Climate Change' eens. De gefilmde Inuit beseffen maar al te goed dat de mens verantwoordelijk is voor de aarde, maar berusten in hun lot. Het maakt deel uit van de evolutie, of die nu van natuurlijke of menselijke aard is. De meest zorgwekkende vaststelling van de Inuit-ouderen is wel een verschuiving van de aardas. Ze merken dat de zon, de maan en de sterren niet meer op dezelfde plaatsen verschijnen als voorheen.
De brand die op 25 mei 2011 ruim zeshonderd hectare van de Kalmthoutse Heide heeft verwoest, is de grootste ecologische ramp die Vlaanderen ooit trof. Het natuurgebeid lijkt herschapen in oorlogsgebied.
Het gaat veel tijd en bijna 3 miljoen euro kosten om de heide te herstellen. Een deel van de bodem moet afgeschraapt worden en er is ook veel schade aan de paden en de watervoorziening.
Tot nader order blijft de Kalmthoutse Heide verboden voor het publiek.
Jaks en sjouwers hebben deze week 8.110 kilogram afgval van de Mount Everest gehaald. Dat is de grootste vangst ooit.
Een team van 29 Nepalese alpinisten werkte zes weken aan de jaarlijkse opkuis van de hoogste berg (8.848 meter) ter wereld. Objecten zoals zuurstofflessen, tenten, klimmateriaal en helikopterresten werden naar beneden gehaald.
"Negentien mensen werkten zeven uur per dag of meer boven het basiskamp op de Everest om afval naar beneden te halen", verklaarde Sherpa Pasang, de verantwoordelijke van het team. "Iedereen vervoerde minstens 30 kilogram afval."
De alpinisten verzamelden het afval in het kamp, waarna 75 jaks en 65 sjouwers alles naar de stad Namche Bazaar brachten.
Experts schatten dat nog eens 50 ton afval op de Everest blijft liggen, ondanks de jaarlijkse "grote kuis-campagnes" die in 2008 van start zijn gegaan.
Sinds 1953 zijn 250 alpinisten op de berg omgekomen. Hun overblijfselen werden op de top achtergelaten. Meer dan 5.000 mensen hebben ondertussen de Everest bedwongen.
(belga/adb) bron; demorgen.be
Categorie:Weetjes- Natuur Tags:everest,
02-06-2011
Britse wetenschappers berekenen prijs van de natuur
Britse wetenschappers berekenen prijs van de natuur
Britse wetenschappers hebben voor het eerst de prijs van de door de natuur aangereikte rijkdom berekend, zo blijkt uit een studie die zowel oog heeft voor de weldaden voor de economie als voor de samenleving, en vandaag werd gepubliceerd.
"Tot nu toe hebben wij hetgeen de natuur ons geeft als een verworvenheid beschouwd, zonder in te zien dat de diensten die de natuur ons biedt ons een prijs geven. Wanneer we ze vernietigen, zal ons dit zeer duur kosten", zei de Britse milieuminister Caroline Spelman tegenover de openbare omroep BBC over het door de regering bestelde rapport. Ze voegde eraan toe dat het van pas zal komen voor toekomstige keuzes van de regering.
Waarde De auteurs van de 'evaluatie van het Brits nationaal ecosysyeem' zijn vertrokken vanuit de vaststelling dat tot nu toe enkel de handelswaarde van goederen meetelde en dat milieubescherming enkel in termen van kosten werd gezien. Het rapport van 2.000 bladzijden werpt daarentegen licht op de verborgen waarde van de natuur in Groot-Brittannië, in economische termen een "korf van meerdere miljarden".
Zo is het beschikken over een woonst met zicht op een groene ruimte in termen van gezondheid jaarlijks 300 pond (340 euro) per jaar en persoon waard.
(belga/sg) bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Natuur Tags:natuur,
01-06-2011
Clownvisjes verliezen gehoor in zuur zeewater
Clownvisjes verliezen gehoor in zuur zeewater
Oceanen worden steeds zuurder. Dat heeft te maken met de opname van CO2. De clownvissen lijden er onder.
Wetenschappers hebben namelijk vastgesteld dat het gehoor van deze vissoort er slechter op wordt als ook het water zuurder wordt.
De visjes werden in waterbakken met variërende zuurtegraden geplaatst. In de zuurste bakken reageerden ze minder snel op bedreigende geluiden.
De clownvisjes, die leven in de Indische Oceaan, de Rode Zee en delen van de Stille Oceaan, zouden in 2100 zelfs doof zijn. Tegen dan zouden de oceanen zo zuur kunnen zijn.
In de Pixar-film 'Finding Nemo' speelt een clownvisje de hoofdrol.
Militair afval dat in de oceaan is gedumpt, vormt een gevaar voor koraalriffen, vissen en andere dieren. Vooral in de Baltische Zee, de Middellandse Zee, de Grote Oceaan en het noorden van de Atlantische Oceaan werden heel wat wapens gedumt, zo blijkt uit een conferentie die de Verenigde Naties hierover hebben georganiseerd op Hawaï. Niet alleen het zeeleven kan de schadelijke gevolgen van het afval ervaren. Door aardbevingen en tsunami's kan het afval weer aan land komen, met alle gevolgen van dien.
Zwart koraal van 2.000 jaar ontdekt nabij site olieramp BP
Zwart koraal van 2.000 jaar ontdekt nabij site olieramp BP
Wetenschappers hebben een koraal, die in de omgeving van de site van de BP-olieramp in de Golf van Mexico leeft, kunnen dateren. Het zwarte koraal is zo'n 2.000 jaar oud. Het is pas de eerste keer dat dat lukt voor koralen in de Golf.
Vorsers bestuderen de oude traaggroeiende koralen in de Golf al van vóór de dramatische olieramp op 20 april vorig jaar. De zwarte koralen werden gevonden op zo'n 34 km ten noordoosten van de BP-bron, op meer dan 300 meter diepte.
Er wordt nu verder onderzocht of de milieuvervuiling door BP de koralen schade heeft toegebracht. "Zwarte koralen voeden zich met organisch materiaal dat naar de zeebodem zinkt", zegt wetenschapster Nancy Prouty. "Het kan tientallen jaren duren, of zelfs eeuwen, om een van een 'storing in het ecosysteem' te herstellen."
De olievervuiling verspreidt zich onder water in zuidwestelijke richting, dus weg van de zwarte koralen. Ten zuidwesten van de oliebron van BP werden wel al dode koralen aangetroffen. Prouty benadrukt echter dat er wel oliesmurrie op het wateroppervlakte boven de zwarte koraalkolonie werd gespot tijdens het lek dat na een explosie op het Deepwater Horizon-platform, meer dan 750 miljoen liter olie in de zee deed vloeien. Daarbij kwamen ook elf arbeiders om het leven.
Zwarte koralen vind je over de hele wereld. Het lijken wel diepzeebosjes of -bomen. Zij zijn een belangrijke habitat voor vissen en ander zeeleven. Ze groeien erg langzaam. Ter vergelijking: een menselijke vingernagel groeit 200 keer sneller dan een zwart koraal. (jv)
Bron; demorgen.be
Categorie:Weetjes- Natuur Tags:zwarte koraal,
Leven op oliedrab in het Ecuadoraanse regenwoud
Leven op oliedrab in het Ecuadoraanse regenwoud
Als de bomen meeveren bij elke stap die je zet, weet je dat je in een moeras bent. Dat is nochtans ook wat gebeurt als je loopt over de ogenschijnlijk stevige, met vegetatie bedekte grond van het Ecuadoraanse Amazonewoud. Wie vermoedt dat onder de vegetatie afvalkuilen vol oliedrab zitten?
Tussen 1964 en 1990 vervuilde het Amerikaanse oliebedrijf Texaco het noordoosten van Ecuador. Het bedrijf beweert 326 afvalpoelen te hebben aangelegd voor de olieboringen in de regio. Uit onderzoek van de rechtbank is gebleken dat het om minstens 956 poelen moet gaan.
Voetbalvelden vol olie Deze poelen of kuilen, sommige zo groot als een voetbalveld, werden gebruikt om slik en ander afval van olieboringen te dumpen. Ook menselijke ontlasting en vuilnis werden er gestort, bij gebrek aan beerputten en zuiveringsinstallaties.
Toen ze gegraven werden, werd er geen beschermend materiaal aangebracht, waardoor het afval diep kon doordringen in de bodem en uiteindelijk in rivieren en stroompjes terecht kwam. Maar ook beter afgewerkte poelen, bleken schadelijke stoffen in het milieu te lekken. Een van de grote paradoxen in dit tropische regenwoud waar water in overvloed aanwezig is, is dus dat veel dorpen en gemeenschappen geen water hebben om te drinken, koken en baden, omdat de rivieren in de omgeving compleet vervuild zijn.
De omvang van de olievervuiling en de impact op het milieu en de menselijke gezondheid in het noordoosten van Ecuador is dus groot.
9,5 miljard schadevergoeding Op 14 februari bepaalde een rechter dat het Amerikaanse bedrijf Chevron 9,5 miljard dollar moet betalen ter compensatie van de schade. Chevron heeft Texaco opgekocht. De eisers, inheemse bewoners en boeren, zijn in beroep gegaan tegen de uitspraak, omdat ze het bedrag te laag vinden in verhouding tot de aangerichte schade. Chevron noemt de zaak op zijn beurt "frauduleus", en wil ook een revisie.
In een overeenkomst die Texaco in 1995 sloot met de Ecuadoraanse overheid, nam Texaco verantwoordelijkheid voor de sanering van een derde van de milieuvervuiling als gevolg van de oliewinning in het regenwoud. De regering zou verantwoordelijk zijn voor de rest. Tijdens de rechtszaak stelde Chevron dat de saneringen wat Texaco betreft volgens afspraak zijn verlopen.
Banden en tanks In het gebied zelf is echter te zien dat de gesaneerde oliepoelen gewoon gevuld zijn met banden, tanks, stokken en struiken, en vervolgens bedekt werden met aarde. In de vijftien jaar daarna groeide de vegetatie op de putten uitbundig, dankzij het vruchtbare klimaat in het regenwoud. Dat geldt ook voor de bomen die meeveren bij elke stap die je zet. Maar je hoeft maar een of twee meter diep te graven, en je stuit op de oliedrab.
Twee leden van de Coalitie ter Bescherming van de Amazone, de groep organisaties en gemeenschappen die de zaak tegen Chevron steunen, boorden op verschillende plaatsen gaten en stuitten daar op de olie. Dat deden ze ook bij de voormalige afvalpoel van de bron Sacha 53, die volgens Chevron succesvol gesaneerd zou zijn.
Nationaal Park Hoge Kempen wil werelderfgoed worden
Nationaal Park Hoge Kempen wil werelderfgoed worden
Het Nationaal Park Hoge Kempen, een aaneengesloten natuurgebied van 5.000 hectare in Limburg, bestaat precies 5 jaar. In die periode kon het aantal bezoekers worden verhoogd met 32 procent tot 724.359. De komende 5 jaar hoopt het park op een erkenning als Unesco-werelderfgoed. Dat meldt Het Belang van Limburg.
Het Limburgse natuurgebied mag zich Nationaal Park noemen sinds in 2006 een mozaïek van diverse aaneengesloten bossen en heidelandschappen onder centraal beheer werd gebracht. Intussen werd heel wat werk verricht. Zo kwamen er vier toegangspoorten in Genk, As, Lanaken en Zutendaal, waar telkens 3 tot 4 miljoen euro werd geïnvesteerd in de infrastructuur.
Dat bleek een extra troef in het aantrekken van wandelaars en fietsers, aangezien het bezoekersaantal de afgelopen 5 jaar toenam met 32 procent tot 724.359. Ook voor het herstel en het beheer van de heide werd veel geld vrijgemaakt. Inmiddels zijn er zowat 7.000 soorten planten en dieren geteld in het ruim 5.000 hectare uitgestrekte gebied.
De beheerders van het park kijken ook vooruit. Er moet nog een vijfde toegangspoort worden gebouwd in Maasmechelen, waar mogelijk eveneens een dagattractie rond natuur komt. Er worden ook verwoede pogingen ondernomen om extra financiële middelen voor het park los te weken, zowel in de vorm van subsidies als de oprichting van een fonds waarin giften kunnen gestort worden.
Tot slot wordt de hoop uitgesproken om van de Unesco een erkenning te krijgen als werelderfgoed, wat niet alleen voor extra middelen zorgt, maar ook interessant is voor internationale marketingdoeleinden. (belga/kve)
bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Natuur Tags:Hoge Kempen,
21-03-2011
Belg verbruikt tot 7.400 liter water per dag
Belg verbruikt tot 7.400 liter water per dag
De Belg verbruikt dagelijks tot 7.400 liter of ongeveer 90 badkuipen water per dag. Dat blijkt uit een rapport van het World Wildlife Fund (WWF) naar aanleiding van de Wereldwaterdag op dinsdag.
België heeft een veel hoger waterverbruik dan zijn buurlanden Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, zo blijkt uit het waterrapport. WWF berekende dat driekwart van de "zware watervoet" gekoppeld is aan de import van buitenlandse producten.
In de studie werden zowel het directe waterverbruik als het consumptiegedrag in rekening genomen. Zo is er niet minder dan 75 liter water nodig om één glas bier te produceren, staat in de studie. Voornamelijk vleesproducten slorpen veel van de watervoorraad op.
Schaarste
Veel van dat verbruikte water is afkomstig uit regio's die met een grote waterschaarste te kampen hebben, zoals Pakistan, India of Oekraïne. Door de massale import van landbouwproducten zoals katoen, soja en graan is België medeverantwoordelijk voor de waterproblemen in die landen, besluit WWF. De consument kan dus niet alleen water besparen aan de kraan, maar ook in de supermarkt.
Op Wereldwaterdag lanceert WWF samen met Ecolife en Velt, twee organisaties die een groene levenswijze promoten, en de Vlaamse overheid de campagne rond de watervoetafdruk. Zo wil WWF de consument sensibiliseren en de overheid aanzetten om de waterproblematiek globaal aan te pakken.
De afstand tussen de maan en de aarde varieert tussen ongeveer 363.300 km (dichtste punt) en 405.500 km (verste punt). Afgelopen nacht was dat 356.757 km.
Supermaan is een zeldzaam fenomeen, maar niet heel uitzonderlijk: op 10 januari 2005 kwamen we tot op 356.570 km en op 12 december 2008 tot op 356.565 km.