Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur,
en natuurlijk fietsen.
Fotograferen, fotobewerking.
Op internet surfen en bloggen.
Maar ook een gezamelijke hobby
van mij en mijn echtgenoot is dat we
graag varen over verschillende wateren.
Een koraalsoort in het Caraïbisch gebied wordt door toedoen van de mens met uitsterven bedreigd. Een virus in menselijke uitwerpselen blijkt verantwoordelijk voor massaal sterven van geweikoraal. Via rioolwaterzuiveringsinstallaties komt het virus in het zeewater terecht. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE, zo meldt de Volkskrant.
De onderzoekers bestudeerden het DNA-materiaal van het wittepokkenvirus, dat verantwoordelijk is voor de koraalsterfte bij Florida. De genetische code bleek overeen te komen met hetzelfde virus in menselijke uitwerpselen. Bij dierlijke ontlasting werd het virus niet gevonden.
Door renovatie van de rioolwaterzuivering is de sterfte in de wateren bij Florida de laatste tijd een halt toegeroepen. De wetenschappers hopen dat andere landen in de regio hier lering uit trekken.
(kve) bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Natuur Tags:Koraal,
Uitzonderlijke springkracht gibbons kwestie van techniek
Uitzonderlijke springkracht gibbons kwestie van techniek
Dat gibbons in staat zijn tot uitzonderlijke sprongen, hebben ze niet te danken aan specifieke fysieke eigenschappen, maar aan een speciale techniek waarbij ze hun lange armen naar voren zwaaien. Dat blijkt uit een studie van de kleine mensapen in dierenpark Planckendael door onderzoekers van de K.U.Leuven, University of Liverpool en Universiteit Antwerpen.
De onderzoekers analyseerden de sprongen van meer dan 5 meter - wat heel wat is voor een aapje van ongeveer 6 kilogram - en kwamen erachter de dieren tot deze opmerkelijke prestaties in staat zijn doordat ze hun lange armen naar voren zwaaien. Door deze armzwaai kunnen de gibbons de afstoottijd verlengen. Hierdoor is er meer tijd om kracht te leveren en kunnen ze een grotere afstand overbruggen tijdens een sprong.
Belangrijk De bijzondere springcapaciteiten zijn erg belangrijk voor gibbons die in het wild leven, meer bepaald in tropische regenwoud in Zuid-Oost-Azië, waar ze veelal op grote hoogte slingeren van de ene naar de andere boomkruin. Als de afstand tussen twee bomen te groot wordt moeten ze namelijk afdalen naar de woudbodem, waar ze kwetsbaar zijn voor roofdieren.
Gevaar Door de toenemende ontbossing zijn vele gibbonsoorten met uitsterven bedreigd. De onderzoeksresultaten helpen om een goede inschatting te maken van de afstand die gibbons kunnen overbruggen van boom tot boom.
(belga/sam) bron; demorgen.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:Gibbons,
Uitzonderlijk opnieuw salamanderlarven in poelen
Uitzonderlijk opnieuw salamanderlarven in poelen
Er zijn deze maand op verschillende plaatsen in Vlaanderen opnieuw salamanderlarven ontdekt in weidepoelen die begin juni uitgedroogd waren en waarin dode larven gevonden werden. Volgens Robert Jooris van Hyla, de amfibieënwerkgroep van Natuurpunt, is dat uitzonderlijk.
"Het gaat om weidepoelen die in de late lente droog stonden, waar al dode larven gevonden werden en er dus geen voorplanting was", aldus Jooris. "Nu zijn er opnieuw larven aangetroffen, onder meer van de kleine watersalamander en alpenwatersalamander, en dat is abnormaal. Die larven moesten er in juni al uit zijn, je zou nu geen salamanderlarven meer verwachten."
Jongen ophouden Van de enige levendbarende salamander, de vuursalamander, is het bekend dat die zijn jongen tijdelijk kan ophouden tot er opnieuw water is. "Alle andere salamanders leggen eitjes die zich tegen de zomer ontpoppen. Ofwel zijn er salamanders die hun voorplanting spreiden en dus later afzetten, een systeem waarvan we het bestaan niet wisten. Ofwel zijn salamanders die normaal pas volgend jaar geslachtsrijp zouden zijn, door het warme voorjaar vroeger geslachtsrijp geworden en later op het jaar aan de voortplanting begonnen."
Padden Voor rugstreeppadden zijn de eerste en tweede legsels verloren gegaan, maar is wel een derde en vierde legsel tot ontwikkeling gekomen. "Het is de enige paddensoort waarvan gekend is dat die ook hun voortplanting spreiden doorheen het jaar."
(belga/sam) bron; demorgen.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:padden,
22-08-2011
Orang-oetan gebruikt natte handdoek tegen de warmte
Orang-oetan gebruikt natte handdoek tegen de warmte
Het is tijdens de zomer niet alleen voor mensen warm, ook dieren hebben onder de hitte te lijden. Deze orang-oetan heeft daar in de dierentuin van Tokio een oplossing voor gevonden.
De aap dompelt een handdoek in een plas water om zijn hoofd verkoeling te bieden. Het dier gaat daarbij heel zorgvuldig te werk en wringt de natte handdoek eerst vakkundig uit. Een andere aap komt een kijkje nemen, maar delen wil deze slimme orang-oetan niet.
In de dierentuin stonden toeschouwers versteld en ook op het internet is de orang-oetan een hit. Eén fan van de video schreef: "Dit korte fragment is beter dan de hele nieuwe film van 'Planet of the Apes'."
Twee hengelaars, Seppe Kox (25) en Tim Jansen (31) deden zaterdagavond dé vangst van hun leven. Ze haalden rond halftien een reuzenmeerval van 2,02 meter uit de Schotense Vaart in Sint-Lenaarts, een deelgemeente van Brecht.
Het 'monster' woog tussen de 80 en 100 kilo. Deze vangst wordt door ervaren hengelaars als uitzonderlijk beschouwd, omdat dergelijke exemplaren nooit eerder gezien werden in dit kanaal.
JAN VORSSELMANS bron; gva.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:meerval,
21-08-2011
Tien gele donzen eendjes
Tien gele donzen eendjes
Categorie:Foto's Tags:Dieren, Eendjes,
DOYA yoga voor en met je hond
"DOYA" yoga voor en met je hond
Volgens de instructeurs in Hong Kong, vinden honden en hun baasjes tijdens een "Doya", yoga les met en voor honden, hun 'innerlijke' rust terug en ontstaat een ??hechte relatie tussen de hondenliefhebbers.
foto REUTERS / Bobby Yip bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:Honden,
20-08-2011
Nestlé brengt roomijs voor honden met melkallergie op de markt
Nestlé brengt roomijs voor honden met melkallergie op de markt
Het Zwitserse voedingsconcern Nestlé heeft in de Verenigde Staten een nieuw product toegevoegd aan zijn bestaande gamma: roomijs voor honden die lactose-intolerant zijn.
Het roomijs bevat volgens de voedingsgigant proteïnen van superieure kwaliteit, vitaminen en mineralen, maar geen melk. Baasjes kunnen hun troeteldier verwennen met twee verschillende smaken: vanille of pindaboter.
Het verfrissende hondenhapje wordt gecommercialiseerd door het merk Frosty Paws, waarvan Nestlé al sinds 1991 eigenaar is en dat al langer hondenijs verkoopt.
São Tomé en Principe is bezaaid met prachtige baaien en gouden stranden.
Exclusief en exotisch: São Tomé en Principe, een archipel voor de westkust van Afrika die voor het eerst op de Belgische markt wordt aangeboden. Paradijselijke stranden, een hemelsblauwe oceaan, prachtige groene wouden, verse vis op je bord, de vriendelijkste mensen. En je hebt het bijna helemaal voor jou alleen...
Een vrouw verkoopt superverse vis op de markt in São Tomé.
Op Ilheu das Rolas toont een grote wereldbol waar de evenaar dwars door het eilandje loopt.
Bom Bom Resort
São Tomé en Principe is een exotische eilandengroep voor de kust van Gabon, met de Golf van Guinee aan de ene kant en de Atlantische Oceaan aan de andere kant. De Portugese ontdekkingsreizigers waren de eersten die in 1470 op de onbewoonde eilanden arriveerden. Ze gebruikten São Tomé en Principe vooral als poort naar Afrika, om handel te drijven met het vasteland, maar ook om slaven te verschepen.
Vanuit Lissabon komen we 's morgens na een vlucht van zes uur aan in São Tomé, maar we vliegen direct door naar Principe, dat zo'n 140 km noordelijker ligt. Principe is het kleinste van de twee eilanden, met ongeveer 7.000 inwoners. Het is één van de oudste eilanden ter wereld, 36.000 miljoen jaar! Het eiland is begroeid met dicht regenwoud. De kust is er bezaaid met baaien die prachtige, gouden stranden hebben. Aan één ervan ligt het Bom Bom Resort, een oase van rust.
Cacaoplantage De hoofdstad Santo Antonio heeft de grootte van een dorp en bestaat vooral uit gebouwen in koloniale stijl. Op het kerkhof ligt ook een Belg, een zekere Elsen, die als eerste een cacaoplantage op Principe begon. Op de Sundy-plantage vind je nog oude locomotieven en machines uit de tijd dat er nog volop cacao geteeld werd. Het hoofdhuis is onbewoond, maar de rest van de bijgebouwtjes zijn onderkomens voor de plaatselijke bevolking.
Na een tocht over het eiland is het zalig relaxen op het strand. Je krijgt er het perfecte 'verlaten eiland'-gevoel. En snorkelliefhebbers kunnen hier ook hun hartje ophalen.
Terug in São Tomé verkennen we het binnenland. De eilanden zijn van vulkanische oorsprong en dus zeer bergachtig. Door eeuwenlange erosie is hierdoor een spectaculair landschap ontstaan met hoge pieken. De rit naar de watervallen van São Nicolau is adembenemend. De natuur is wild en tropisch.
De evenaar loopt door één van de kleinere eilandjes van de archipel. Ilheu das Rolas ligt op slechts 52 km van de hoofdstad São Tomé, maar je moet wel een avontuurlijke tocht van 2,5 uur ondernemen om er te geraken. De wegen zijn zo slecht dat de buschauffeur voortdurend putten moet ontwijken. Daarna nog een boottochtje van een kwartier en het paradijselijke resort Pestana Equador komt in zicht.
Vanuit het resort is het een wandeling van een tiental minuten tot aan het Marco do Equador, een mozaïeken wereldbol op de grond met in het midden een lijn die de evenaar voorstelt. Je staat met één been in het noordelijk en één been in het zuidelijk halfrond, en dat met een prachtig uitzicht. Haal je fototoestel al maar boven!
Verder is Ilheu das Rolas ideaal om te snorkelen, te duiken of in de infinitypool van het hotel te genieten bij een zalige cocktail of een biertje aan de poolbar. Op de terugweg komen we langs São João dos Angolares, een dorpje waar vooral afstammelingen van Angolese slaven wonen.
Boca do Inferno De mooiste plek is een voormalige plantage die omgevormd is tot hotel-restaurant. De gastheer serveert 's middags een soort van tapas met alleen maar lokale producten. De oudste toeristische attractie is Boca do Inferno. Op het moment dat de zee het wildst is, moet je gaan kijken: het zeewater wordt in een geul gestuwd en dan met grote kracht opgespuwd door de 'mond'.
Wie zeldzame dieren wil spotten, zit aan de westkant van het eiland op de juiste plaats. Schildpadden komen er hun eitjes begraven op de stranden. Het hele jaar kan je dolfijnen zien en van augustus tot november kan je zelfs walvissen opmerken. Voor wie graag vist: de zee zit vol met barracuda's, zwaardvissen, tonijn, vliegende vissen. Overal kan je dan ook superverse vis eten en de markt kan je alles kopen.
Logeren Bom Bom Resort: ruime bungalows, de meeste met zicht op strand vanop het terras. Website
Omali Lodge: lange, ruime kamers. Op 10 minuten van de luchthaven.
Pestana Equador: ruime bungalows met zicht op strand of zwembad, met infinitypool.
Club Santana: ruime bungalows dicht bij strand.
Pestana Ocean: moderne hotelkamers met zicht op zee en infinitypool. Website
Al deze hotels kan je het best in België boeken via SensaTravel.
Praktisch ERHEEN: tweemaal per week vanuit Lissabon in 5.40 uur. Op woensdag met STP Airways en op donderdag met TAP Portugal. SensaTravel is het enige Belgische reisbureau dat reizen organiseert naar São Tomé (website of tel. 09/238 33 33).
BESTE PERIODE: tropisch (28 graden gemiddeld). Droog seizoen is van december/januari en van juni tot oktober. Twee uur vroeger dan bij ons (geen jetlag).
DOCUMENTEN: een visum (40 euro) haal je het best voor je vertrekt op de ambassade van São Tomé en Principe, Tervurenlaan 175, 1150 Brussel, email
MUNT: 1 euro = 25.000 dobra. Euro's ter plaatse om te wisselen (geen bankautomaten).
TAAL: Portugees, maar ook Engels en Frans.
GEZONDHEID: neem je voorzorgen en laat je inenten (gele koorts verplicht). Meer info: website Tropisch Instituut
Categorie:Natuur-Reizen-Tips Tags:Afrika, São Tomé, Principe,
19-08-2011
Honden kunnen longkanker ruiken
"Honden kunnen longkanker ruiken"
Honden kunnen getraind worden om de geur van longkanker te herkennen, nog lang voordat de eerste symptomen optreden. De geur van iemands adem zou al genoeg zijn om de kanker op te sporen. Tot die conclusie kwamen onderzoekers van het Schillerhoehe-ziekenhuis in Duitsland.
De getrainde speurhonden (waaronder een Australische Herder, een Labrador en een Duitse Herder) kregen 100 ademmonsters van mensen met longkanker voorgeschoteld, waarvan ze in 71 gevallen de kanker konden ruiken. Hiermee doen de dieren het een stuk beter dan de huidige chemische analysemethodes. Dat staat te lezen in European Respiratory Journal.
Andere geur "Dankzij de honden ontdekten we dat de adem van longkankerpatiënten anders ruikt dan mensen die geen kanker hebben", vertelt Thorsten Walles, die de studie leidde. "Het speelt in ons nadeel dat de honden ons -uiteraard- niet kunnen vertellen welke specifieke geur ze precies waarnemen."
De Duitse wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de honden nog beter getraind kunnen worden en dus sneller en beter kanker kunnen opsporen. De 'proefhonden' die ze voor hun studie gebruikten, werden op 11 weken tijd klaargestoomd.
Het doel van de studie? Onderzoekers willen aan de hand van de resultaten een apparaat ontwikkelen dat, net zoals de speurhonden, kanker in een vroeger stadium kan detecteren.
(kgm) bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:Honden,
Sri Lankaanse olifantentelling excuus voor jacht op kalfjes?
Sri Lankaanse olifantentelling excuus voor jacht op kalfjes?
In Sri Lanka zijn de nationale parken vanaf nu opnieuw open voor het publiek, nadat ze eerder deze week gesloten werden voor een olifantentelling. Bijna vierduizend mensen hebben er vanuit duizend uitkijkposten hoog in de bomen de populaties geteld. Het aantal dieren wordt geschat op vijf- à zesduizend.
Maar ondertussen rijzen er serieuze vragen bij die telling. Vanuit verschillende hoeken kwam het gerucht dat het initiatief een dekmantel zou zijn voor een grote olifantenjacht. Kalfjes zouden gevangen genomen worden om ze te trainen en in te zetten bij tempels en toeristische locaties.
In eerste instantie hadden twintig dierenrechtenorganisaties beloofd massaal aanwezig te zijn op het project. Maar die belofte werd ingetrokken toen minister van Milieu S.M. Chandransena aankondigde dat driehonderd jonge olifanten gevangen zouden worden en aan Boeddhistische tempels zouden geschonken worden. De vraag is: is het bij die driehonderd gebleven?
"Ons doel is niet om exact te weten te komen hoeveel olifanten er zijn", verklaarde directeur van het Sri Lanka Wildlife Department Sarath Dissanayake vooraf . "Ons doel is om de populatiestructuren van de olifanten te leren kennen: hoeveel kalfjes er zijn, hoeveel volwassenen, hoeveel mannetjes, hoeveel vrouwtjes,..."
De voorbije eeuw is de olifantenpopulatie op Sri Lanka meer dan gehalveerd. De redenen daarvoor zijn bekend: stropers en verlies van leefgebied.
(adb) bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:Olifanten,
Honden kijken 50 minuten tv per dag
"Honden kijken 50 minuten tv per dag"
We dachten eerst dat we een ééaprilgrap voor onze neus kregen, maar het ze blijken het serieus te menen: uit een enquête blijkt dat Britse honden wel 50 minuten per dag naar de televisie kijken. Iets wat nog 'erger' zou kunnen worden nu de overstap gemaakt wordt van analoge naar digitale tv. Het scherpere beeld zou gemakkelijker te bekijken zijn voor viervoeters.
Weinig verrassend is de bevraging uitgevoerd door de firma Digital UK, wat de informatie toch weer behoorlijk verdacht maakt. 1.800 hondenbaasjes zouden zijn ondervraagd.
Vreemd, verdacht, onwaarschijnlijk? Het zijn allemaal woorden die ons te binnen schieten, maar volgens de Daily Mail is er een dierenexperte die de gegevens bevestigt. Professor Alexandra Horowitz: "Analoge tv gaat niet snel genoeg voor de meeste honden, maar digitale tv wel. Dat maakt dat het beeld minder flikkert en beter bekijkbaar maakt voor honden."
Liever soap dan voetbal De soap East Enders zou een van de favorieten te zijn, terwijl slecht 7 procent van de honden aandachtig blijft bij een voetbalmatch. Spelletjesprogramma's, met drukke kleurtjes en veel geluidjes, zijn een afknapper voor de trouwe viervoeter.
Kwispelen bij begintune Volgens de baasjes heeft de helft van de honden een favoriet programma, en wordt één op drie 'duidelijk' enthousiast als ze het muziekje horen dat hun lievelingsprogramma aankondigt. Heel wat honden kwispelen ook als ze hun favoriete persoon horen: Philip Schofield, Jeremy Clarkson of Simon Cowell.
Labradors, spaniels, collies, Jack Russells en Staffordshire Bull Terriers zouden het meest geïnteresseerd zijn in het bakje op de wereld.
"We denken dat honden televisie kijken om zich te ontspannen, met of zonder hun baasje", legt Chris Laurence van Dog Trust uit. Hij raadt evenwel af om honden een hele dag voor de tv te laten zitten: "Honden zijn sociale wezens en hebben contact met mensen nodig."
(edp) bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:Honden,
18-08-2011
Moederbeer doodt jong om het te redden en pleegt zelfmoord
Moederbeer doodt jong om het te redden en pleegt zelfmoord
Op een boerderij in China waar de galblazen van beren "gemolken" worden, heeft zich een aandoenlijk tafereel afgespeeld. Een moederbeer doodde er haar jong om diens lijden te beëindigen en pleegde vervolgens zelfmoord.
Berengal wordt soms nog in traditionele Chinese geneeskunde gebruikt, als remedie tegen hoge koorts, leverkwaaltjes en pijnlijke ogen. De gal wordt bekomen via een permanent gat in de buik en galblaas van de beer. De dieren zijn op die manier kwetsbaar voor infecties en lijden pijn. De beren in kwestie worden in kleine kooien gehouden. Ze hebben er geen plaats om te bewegen en worden letterlijk samengeperst.
Volgens een getuige is een moederbeer recent uit een kooi ontsnapt nadat ze haar jong hoorde huilen van de schrik. De arbeiders vluchtten weg, maar de kolos kon haar jong niet bevrijden. De moederbeer omhelsde haar jong alvorens het te wurgen.
Daarna stormde de beer op een muur af, om er met haar hoofd tegen te knallen. Het dier doodde zichzelf zo.
De illegale handel in schildpadden blijft stijgen in Indonesië. Steeds vaker komen zeldzame of bedreigde soorten op de markt terecht. Dat meldt Traffic, een organisatie die de handel in wilde dieren controleert.
Steeds meer illegale 'producten' uit andere Aziatische landen komen op de Indonesische markt terecht. In 2010 trof Traffic 49 soorten schildpadden aan op markten, tentoonstellingen en dierenwinkels in de hoofdstad Jakarta. Bij een vergelijkbaar onderzoek in 2004 waren dat nog 'maar' 47 soorten.
De Fatsia japonica, beter bekend als de vingerplant, is uitgeroepen tot bureauplant van het jaar. Uit drie genomineerde planten kwam de plant uit de bus als beste voor op het bureau. Het eindoordeel werd geveld door wetenschappers en ervaringsdeskundigen, bij wie de genomineerde planten twee maanden lang op het bureau stonden.
Behalve de vingerplant, die zijn naam te danken heeft aan het handvormige blad met zeven tot elf 'vingers', waren ook de vriesea en de graslelie genomineerd. De praktijktesters roemen de 'frisse, groene kleur' van de vingerplant en de 'mooie, glanzende bladeren'.
Juryvoorzitter Bert van Duijn noemt nog een andere eigenschap van de plant, die in sommige kantooromgevingen goed van pas kan komen. "Zelfs zonder veel daglicht doet de plant het uitstekend." Van Duijn is verbonden aan Fytagoras Plant Science, een onderdeel van TNO dat zich richt op het monitoren van de 'groei- en kwaliteitsaspecten' tijdens de ontwikkeling van zaden.
Met de bekendmaking van het Bloemenbureau Holland komt een einde aan het jaar van de flamingoplant. Daarvoor mocht de goudpalm zich een jaar lang met de eretitel tooien.
het vlakke land lijkt op Zeeland maar is toch echt Zuid-Holland
Zout en zoet rond Ouddorp
Al ruim 20 jaar maken mijn ouders fietstochten vanaf de camping De Groene Weide in Ouddorp. De camping is ideaal gelegen. Het strand is makkelijk te voet bereikbaar en vanaf de camping kun je mooi het achterland in. Voor een bruisend uitgaansleven moet je elders zijn. In het 6000 inwoners tellende Ouddorp waar de SGP een grote aanhang heeft, worden christelijke waarden zoals de zondagsrust gerespecteerd. Het kerkbezoek is hier nog hoog.
Het dorpje is wel een bezoek waard. Even een ommetje maken vanaf knooppunt 55 of 58 naar Ouddorp loont de moeite. Het dateert waarschijnlijk uit het jaar 900 en is daarmee veruit het oudste dorp van Goeree-Overflakke.
Een korte wandeltocht
We fietsen richting Havenhoofd, maar in natuurgebied De Kwade Hoek laten we de tweewieler even staan. Dit natuurgebied is wat haar flora en fauna betreft uniek in Nederland. Tijdens de aanleg van de Deltawerken is het gebied buitendijks gebleven. Daardoor groeien er zeeplanten als zeerus, zeewater, zeebies en blauwe distel. We ontdekken zelf nog de bosbraam en bitterzoet.
Nadat we weer op de fiets zijn gestapt, zien we in de berm ineens een koningskaars. Deze plant behoort tot de familie van de helmkruidachtigen. Met een lengte van ruim één meter torent hij trots boven de andere planten uit.
Goeree-Overflakkee
We bevinden ons op het voormalig eiland Goeree-Overflakkee. Het lijkt op de Zeeuwse eilanden, maar dit is wel degelijk de provincie Zuid-Holland. Het eiland is door de aanleg van vele dammen, dijken en verkeerswegen makkelijk toegankelijk geworden voor toeristen.
Niet alleen wordt de kost verdiend met recreatie en toerisme, maar ook landbouw en visserij zijn belangrijk. Op de schrale grond zien we kleine boerderijen. De teelt op de veldjes is zeer divers en in het voorjaar worden hier vele tulpen en andere bloemen gekweekt.
Ook mooi zijn de dorpjes en gehuchten die we passeren. Eerst Havenhoofd aan de Haringvlietsluizen met amper 400 inwoners. Dit was ooit de toegangspoort tot de havens van Goedereede (Goede Reede betekent eigenlijk veilige handelsplaats). We fietsen door naar Stellendam. Ook een prachtig plaatsje met de molen Korenlust als blikvanger. In de haven zijn nog wat sporen te zien van de visserij, maar na de aanleg van de Deltawerken speelt dat geen voorname rol meer.
Prachtige uitzichten
De afwisseling is op de Kop van Goeree bijzonder groot. Er zijn tientallen redenen te verzinnen om even af te stappen en van het bijzondere landschap te genietenen. Bij knooppunt 58 knijpen we opnieuw in de remmen.
Het uitzicht op de zandplaten Hompelvoet, Veermansplaat en Markerije die in het Grevelingenmeer liggen, is schitterend. Links zien we de Slikken van Flakkee, rechts ligt het recreatiepark Port Zélande en de Punt van Goeree. Aan de horizon varen tiental bootjes en boten. Natuur en recreatie lijken hier harmonieus samen te gaan.
De combinatie tussen zoet en zout water blijft ons ook tijdens het laatste stuk boeien. Nadat we de N57 hebben overgestoken, gaan we maar weer het strand op. Mijn fietsgenoot vindt een stuk zeeschuim, het skelet van een inktvis. Het lijkt hier wel schat zoeken.
Tip; Op deze route niet vergeten Goeree het schilderachtige dorpje is een bezoekje waard; bijvoorbeeld de kerktoren die kan worden beklommen waardoor je een wijds uitzicht hebt in alle richtingen, maar ook de prachtige panden rondom de oude haven met gezelligge terasjes en de bakker die geheel in de stijl van de vorige eeuw is ingericht.
Routebeschrijving
Start- en eindpunt: knooppunt 54
Afstand: 34 km
Vanaf knooppunt 54 ga je naar knooppunt 55. Dan de knooppunten 63 62 64 - 65 - 60 59 58 52 51 54.
Voor bezoek aan Ouddorp ga vanaf knooppunt 55 richting 56 en dan naar 57 en bezoek dorp. Dan terug naar 55. Circa 5 km extra. Voor bezoek aan Goedereede ga vanaf knooppunt 60 naar 61. Terug om weer de route op te pakken.
Roofvogel; Sperwer Zeer uitzonderlijk deze vogel in onze tuin kunnen fotograferen weliswaar zit het glas van het venster er tussen, maar toch duidelijk. Deze zeer jonge sperwer is natuurlijk bij uitzondering in onze tuin terecht gekomen.
In een dierenkliniek in Australië heeft Sprinkles een levensreddende operatie ondergaan. Sprinkles is een koala die aan sialosis lijdt. Dit is een aandoening waarbij het buideldier overmatig zevert. Door het speeksel dat uit haar bek druipt, is haar huid voortdurend ontstoken.
Eten Hierdoor kan Sprinkles amper eten. De verzorgers in het Australia Zoo Wildlife Hospital in Queensland moeten haar voortdurend voeden zodat ze haar gewicht houdt. Deze toestand werd onhoudbaar.
Straling Er werd een beroep gedaan op dokter Rod Straw, een dierenarts uit Brisbane, om de twee jaar oude koala te helpen. Die ontwikkelde een behandeling, gebaseerd op straling. De eerste resultaten wijzen erop dat Sprinkles van haar vervelende ziekte zal verlost raken.
De Amerikaans-Europese ruimtetelescoop Hubble heeft diep in de kosmos een gasnevel gefotografeerd die oplicht als een gigantisch kosmisch halssnoer.
Op de op 2 juli gemaakte foto is een blauwgroen gekleurde ring van waterstof en zuurstof te zien, waarin roodgekleurde stikstofwolken oplichten als de diamanten in een halssnoer. Die puntjes lichten op door de absorptie van ultraviolet licht van de centrale sterren. Het Space Telescope Institute in Maryland (Baltimore) gaf de foto vandaag vrij.
Ontstaan De planetaire nevel in het sterrenbeeld Pijl bevindt zich op 15.000 lichtjaar van ons, en kreeg toepasselijk de naam 'Halssnoernevel'. De nevel is ongeveer 10.000 jaar geleden ontstaan toen één van de sterren in een zeer nauwe dubbelster opzwol, waardoor de begeleider in de buitenste gaslagen van de ster terechtkwam.
Rotatie Als gevolg van de wisselwerking tussen de twee sterren, die slechts een paar miljoen kilometer van elkaar zijn verwijderd, begon de opgezwollen ster steeds sneller te roteren, en werd er vooral in het evenaarvlak van de ster veel gas de ruimte in geblazen. Het kosmisch halssnoer heeft ondertussen een diameter van zowat 20 biljoen km.
(belga/sam) bron; demorgen.be
Categorie:Weetjes- Natuur Tags:Kosmos,
Lieve Bezoeker Om het openen van het gastenboek voor iedereen gemakkelijk te houden worden te grote Plaatjes en of Buttons verwijderd.