Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    24-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een regenachtige dag in augustus



    Een regenachtige dag in augustus
















    23-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinguïns voeren show op



    Pinguïns voeren show op



    Een groepje pinguïns houdt een dagelijkse wandeling in de Asahiyama Zoo in Japan. Ze moeten verplicht een rondje van de dierentuin maken, omdat ze in de winter onvoldoende beweging krijgen. Voor de bezoekers is het een unieke kans om de pinguïns van dichtbij te volgen.

    bron; hln.be


    22-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Watervogels



    Watervogels
























    12-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterse droombestemming



     Winterse droombestemming


    Het hemelsblauwe water van de 'Blue Lagoon' in Ijsland.

    De winterse taferelen die zich nu ook volop in ons land afspelen,
    brengen je misschien in de verleiding. 
    IJSLAND: zwarte lava en ijs

    Sinds de kredietcrisis zijn de prijzen in Ijsland pas echt betaalbaar geworden. Deze winter is dus het ideale moment om het land van vuur en ijs te verkennen. Ja, het is er erg koud en snel donker want dat zijn nu eenmaal de condities die je nodig hebt om het noorderlicht perfect te kunnen waarnemen. In januari tellen de dagen slechts vier of vijf uren daglicht, dus moet je er optimaal gebruik van maken. Doorkruis het land van de zwarte lava en bevroren watervallen. Als je het toch te koud krijgt, rep je dan naar de 'Blue Lagoon', een paradijs met geothermisch verwarmde zwembaden
    .

    www.ijslandreizen.be
    bron; hln.be 



    11-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man gestoken door giftige kwal meters boven zeeniveau

     

    Man gestoken door giftige kwal meters boven zeeniveau



    In Australië is een man gestoken door een zeer giftige irukandji kwal. Op zich niet zo merkwaardig want dat komt helaas vaker voor tijdens het kwallenseizoen in Noord-Australië. Het overkwam ook Ben Southall onlangs, de man met de beste job in de wereld. Het is echter zeer ongebruikelijk dat iemand 25 meter boven zeeniveau gebeten wordt. Het overkwam een onfortuinelijke Filipijn op een groot cargoschip.

    De Filipijnse werknemer van het Singaporees cargoschip maakte van zijn vrije tijd gebruik om wat te vissen. Tot plots hele rare symptomen opdoken bij de man. Hij had ineens erg veel pijn, zag ontzettend bleek, was kortademig en praatte heel onsamenhangend. De andere crewleden wisten niet wat er aan de hand was. Medische versterking werd onmiddellijk opgeroepen maar ook de hulpverleners wisten zich er op het eerste zicht geen raad mee.

    Opspattend water
    "Hij vertoonde erg veel symptomen van een Irukandji beet", vertelde een toegesnelde arts. "We vermoeden dat de man gestoken is op het moment dat een golf deels opspatte tot op het dek". Het slachtoffer werd met een helikopter naar het dichtsbijzijnde hospitaal gevlogen en zijn situatie is nu stabiel.

    Beschermend pak
    Je kan gebeten worden door levensgevaarlijke Irukandji kwallen zonder het te beseffen, waarschuwen dokters. Pas dertig minuten later treden immers de eerste verschrikkelijke symptomen op. De minuscule Irukandji kwallen bevolken de zee van Noord-Australië tussen mei en oktober.  De autoriteiten in Queensland drukken toeristen dan ook op het hart om tijdens deze periode altijd een beschermend pak te dragen omdat de beestjes levensgevaarljik kunnen zijn.
     
    (hlnsydney/kve) bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe diersoorten ontstaan veel sneller in koraalriffen

     

    Nieuwe diersoorten ontstaan veel sneller in koraalriffen



    Nieuwe diersoorten ontstaan tot 50 procent sneller in koraalriffen dan in andere tropische omgevingen. "Koraalriffen zijn niet alleen belangrijk in ecologische zin, maar ook in evolutionaire zin", zegt onderzoeker Wolfgang Kiessling van de Humboldt Universiteit in Berlijn.

    Volgens Kiessling zijn koraalriffen op vlak van biodiversiteit vergelijkbaar met tropische regenwouden. Die enorme biodiversiteit maakt het des te verontrustender dat de warmere temperatuur van het zeewater de koralen dreigt uit te roeien. (gb)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twaalf wolven doodgeschoten in zoo

     

    Twaalf wolven doodgeschoten in zoo


    Zweden liet onlangs de jacht op wolven opnieuw toe.


    In Zweden heeft een zoo zijn twaalf wolven doodgeschoten, nadat een aantal van hen uit hun kooi wist te ontsnappen.
     
    In een wolvengroep staat het vrouwtje van het alfakoppel centraal. Eens zij ontsnapt was, werd het onmogelijk de resterende wolven binnen de omheining te houden, zegt een woordvoerder van de Skanes Djurpark Zoo.
     
    Ze spreekt van een zeer tragische gebeurtenis voor de dierentuin.
     
    (dpa/sam) bron; hln.be

    08-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe is het mogelijk dat zangvogeltjes niet doodvriezen in de winter?



    Hoe is het mogelijk dat zangvogeltjes niet doodvriezen in de winter?

    Bibberend op takjes en met opgebold verenkleed om een grotere laag lucht vast te houden, proberen ze zo goed als het gaat hun lichaamstemperatuur, van maar liefst 42 graden Celsius, op peil te houden. Vooral kleine vogeltjes hebben het zwaar omdat ze ten opzichte van hun gewicht een groot contactoppervlak met de buitenlucht hebben. Sommige zangvogeltjes ruien in de herfst en profiteren van een warmer wintertenue.

    Om niet te verkleumen, moeten vogels in de winter vooral meer vet verbranden dan in de zomer. Bibberen helpt daarbij. Ze moeten teren op vetreserves en voldoende voedsel vinden. Voor kleine vogels geldt vooral dat laatste omdat ze weinig reserves kunnen aanleggen. Ze zijn dus continu in de weer. Voedsel vinden, lijkt het enige dat telt.

    Zweedse onderzoekers ontdekten onlangs dat het pimpelmezen vaak niet lukt om overdag voldoende te eten. Dat ze toch niet dood uit de bomen vallen, komt doordat de diertjes in staat zijn om hun lichaamstemperatuur tijdelijk met ongeveer vijf graden te verlagen. Hiermee kunnen ze hun energiekosten 's nachts halveren. Ze gaan dus in een soort van winterslaap, maar dan een die maar een nachtje duurt. Maar in deze staat van versuffing vormen ze wel een gemakkelijke prooi voor roofdieren.

    Om het energieverbruik te bepalen, meten vogelonderzoekers hoeveel zuurstof vogels verbruiken. De Zweden legden de vogeltjes in een afgesloten proefopstelling en bliezen daar lucht doorheen waarvan ze het exacte zuurstofgehalte kenden. Vervolgens maten ze de zuurstofconcentratie nadat de lucht het vogeltje gepasseerd was.

    Dankzij dergelijke metingen is ook bekend dat vogels wel negenmaal zoveel energie verbruiken als ze vliegen dan wanneer ze slapen en hun motortjes dus 'stationair draaien'.

    'Vogels produceren ongelooflijk veel warmte als ze vliegen', zegt vogelonderzoeker Theunis Piersma van de Rijksuniversiteit Groningen. Hoog in de lucht is het nog kouder dan beneden. Toch hebben vogels weinig te duchten van de kou tijdens een vlucht, aldus Piersma. 'Indische ganzen vliegen over de Himalaya om naar hun overwinteringsgebied te gaan. Zolang ze hun pootjes maar ingeklapt houden onder hun verendek en hun energievoorraad niet opgaat, is dat geen probleem.' Sterker nog, door de kou vliegen is voordelig, omdat vogels dan niet oververhit raken en ze verliezen ook minder vocht via hun ademhaling.

    Vogels mogen zich dan wel goed hebben aangepast, dat betekent niet dat ze allemaal de winter overleven. Kou en weinig voedsel vormen maar al te vaak een dodelijke combinatie.

    'De kans dat vogels in een koud gebied de winter niet doorkomen, is relatief groot', zegt Maaike Versteegh, eveneens van de Rijksuniversiteit Groningen. 'Dat uit zich in het aantal eieren dat ze leggen.'

    Versteegh deed uitvoerig onderzoek naar de overlevingsstrategieën van diverse soorten roodborsttapuiten (kleine zangvogeltjes).

    Roodborsttapuitstelletjes die het hele jaar in Ierland leven, broeden drie keer per jaar en leggen telkens gemiddeld zes eieren. Vergelijk dat eens met roodborsttapuiten die het hele jaar in Kenia vertoeven; een koppeltje broedt daar per jaar slechts drie eieren uit. Dat de vogels uit de koude streken meer investeren in nageslacht is logisch, want als de winter tegenvalt, krijgen ze misschien geen tweede kans om te broeden.

    Tapuiten die in de herfst van Kazachstan naar India trekken, investeren met in totaal gemiddeld zes eieren ook aanzienlijk meer in nageslacht dan de vogels in Kenia.

    'De trek is een ware marathon', vertelt Versteegh. 'De vogels verbranden ontzettend veel vet. Als ze onvoldoende vetreserves hebben, kunnen ze uitgeput raken. En bij het vrijmaken van energie komen afvalstoffen vrij, en daaraan kunnen ze op den duur doodgaan.'

    Het is dus geen koud kunstje voor vogels om de winter te overleven.

    bron; standaard.be 
    Auteur: Tomas van Dijk
    Wetenschapswinkel ;Peter Cauwenberghs




















    Foto's van Hobbyfotografoie J & G


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beste job in de wereld deel 2: klein eiland zoekt oppasser

     

    Beste job in de wereld deel 2: klein eiland zoekt oppasser


    De kleurrijke papegaaiduikers die het eiland kenmerken
    Het kleine Skomer Island bevindt zich voor de zuidkust van Wales


    De zoektocht naar een nieuwe eilandoppasser is begonnen. Na Queensland vorig jaar, gaat het Britse Wales ditmaal op zoek naar een enthousiaste natuurliefhebber die bereid is om zich op het eiland Skomer te vestigen.

    Lizzie Wilberforce, manager natuurbeheer van Wales, bevestigt dat er heel wat gelijkenissen zijn met de 'beste job in de wereld', een campagne van Australische staat Queensland die vorig jaar een nooit geziene gekte veroorzaakte. Duizenden mensen stelden zich toen kandidaat om de droomjob in de wacht te slepen. Of het hier zo'n vaart zal lopen, valt af te wachten. Het klimaat is immers niet te vergelijken met de tropische temperaturen van Queensland, het glamourgehalte is onbestaande en het loon bescheiden.

    Boeiende job
    "Toch draait het hier evenzeer over een boeiende job die je leven zal veranderen", vertelt Lizzie Wilberforce. "Je zal elke dag in de fantastische natuur vertoeven en een aanspreekpunt zijn voor toeristen". Skomer Island dat zich vlak voor de zuidkust van Wales bevindt, is slechts drie vierkante kilometer groot. Toch komen elk jaar minstens 14.000 toeristen op bezoek. De grote aantrekkingskracht van het eiland vormen de grote vogelkolonies die er hun thuisbasis gemaakt hebben. Vooral de kleurrijke papegaaiduikers zijn een publiekstrekker.

    Opofferingen
    Voor je je kandidaat stelt, moet je wel weten dat er geen winkels of pubs aanwezig zijn op het eiland. Je moet er bovendien rekening mee houden dat je elke week ongeveer 48 uren in de weer zal zijn voor een loon van 17.000 euro op jaarbasis. Deze 'beste job van de wereld' vraagt dus een aantal opofferingen. Wie waagt zijn kans?

    (hlnsydney/kve) bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogels wijzen op veranderend klimaat

     

    Vogels wijzen op veranderend klimaat


    vogels wijzen op veranderend klimaat


    Volgens ornithologen heeft de klimaatverandering nu al een belangrijke invloed op het gedrag van vogels. Het is een goede graadmeter voor de gevaren die de aarde bedreigen.

    "Dat vogels hun gedrag aanpassen, wijst er op dat de klimaatverandering al bezig is", zegt Marco Lambertini, directeur van milieuorganisatie Birdlife International (BI). "Vogels vormen een prima indicator voor wat er met het klimaat gebeurt."

    Talrijke studies hebben al verbanden gelegd tussen de klimaatverandering en wijzigingen in het gedrag, de voortplanting en de migratie van verschillende vogelsoorten. Het broedseizoen van de bonte vliegenvanger bijvoorbeeld is in heel Europa vertraagd. Boomzwaluwen in Noord-Amerika broeden dan weer vroeger.

    Acuut

    "Sommige soorten winnen erbij, andere verliezen. Sommige soorten kunnen nu uitbreiden, anderen verliezen hun habitat", zegt Lambertini. "We kunnen aannemen dat voor elke soort die erbij wint, ongeveer drie soorten in de problemen komen."

    "Veel mensen zijn zich hier niet van bewust, maar de situatie is behoorlijk acuut", zegt Professor Marcel Visser van het Nederlandse Instituut voor Ecologie. “Heel wat soorten zijn snel aan het verdwijnen.”

    Een belangrijk element is de beschikbaarheid van voedsel. Veranderende weersomstandigheden hebben een directe invloed op de groei van vegetatie en daarmee op de vogels of op op de insecten die ze eten. “Ze zijn verplicht zichzelf aan te passen”, zegt Yoram Yom-Tov van de Universiteit van Tel Aviv, die ontdekte dat het lichaamsgewicht van verschillende soorten in Groot-Brittannië verandert. “Soorten die zich niet kunnen aanpassen, kwijnen weg, soorten die dat wel kunnen, blijven stabiel of winnen er soms bij.”

    bron; gva.be


    07-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleurrijke vogeltjes verliezen hun paradijs op Hawaï



    Kleurrijke vogeltjes verliezen hun paradijs op Hawaï

    Er zijn heel wat prachtige plekjes op deze wereld die in de toekomst misschien dreigen te verdwijnen.



     

    Kauai is het oudste eiland van Hawaï. We mogen het zonder twijfel een stukje paradijs noemen. Het is wel één van de vochtigste plaatsen op onze planeet, maar de regen heeft prachtige valleien in de berglandschappen gesneden. Tussen de bergen storten zich dan ook sprookjesachtige watervallen naar beneden.

    Op het eiland lopen duizenden wilde kippen rond die nauwelijks natuurlijke vijanden hebben. De dieren werden meegebracht door de eerste bewoners van Kauai die afkomstig waren uit Polynesië.

    Film
    Hoewel de naam van het eiland je waarschijnlijk niet veel zegt, heeft iedereen zonder twijfel ooit al beelden van Kauai gezien. De filmindustrie is namelijk een vaste klant op het eiland. Al meer dan 70 films bevatten scènes die op Kauai
    gefilmd werden: Jurassic Park, Raiders of the Lost Ark, Six Days Seven Nights en King Kong zijn maar enkele voorbeelden.

    Vogeltjes
    De mooiste inwoners van Kauai zijn de zogenaamde suikervogeltjes (of Honeycreepers). Deze kleurrijke vogels leven hoog in de wolken van de bossen waar het veel koeler is. Met hun bek halen ze nectar uit bloemen. De vogeltjes zijn niet groter dan 10 tot 13 centimeter en wegen amper acht gram. Ze zijn dan ook heel gevoelig voor ziekten.

    Uniek ecosysteem
    Het ecosysteem van Kauai wordt ernstig bedreigd door de klimaatverandering. Een kleine verschuiving in het klimaat kan grote gevolgen hebben voor het unieke ecoysteem van het eiland. Ontbossing en de komst van nieuwe diersoorten, zoals varkens en geiten, hebben al hun tol geëist bij de suikervogeltjes.

    Muggen
    De vogels vluchten naar hoger gelegen gebieden waar muggen niet kunnen overleven, maar door de stijging van de temperatuur kunnen muggen een steeds groter grondgebied inpalmen. Op die manier dreigen de vogeltjes hun paradijs langzaam maar zeker te verliezen.



     
    (gb)bron; hln.be


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lot van laatste tijgers ligt in handen van Chinese uit België

     

    Lot van laatste tijgers ligt in handen van Chinese uit België


    De Chinese Li Quan zet zich al heel haar leven in voor een diersoort die op de rand van de afgrond staat. Ze werd geboren in België en is misschien wel de laatste hoop voor de tijger. Eerder deze week plaatste WWF de tijger nog helemaal bovenaan een lijst met de meest bedreigde dieren ter wereld.

     
    Het is haast een liefdesverhaal: een mooie, jonge vrouw - Li Quan -  en een sterke mannelijke tijger met de toepasselijke naam Tiger Woods. Tiger kreeg zijn naam lang voor de perikelen met de gelijknamige golflegende, maar op seksueel vlak is het dier minstens even actief. Tiger Woods is al vader geworden van zeven jongen in een experiment dat de tijgers misschien kan redden.

    Li Quan zit in de modewereld in Londen en ze is een grote dierenliefhebber. Een paar jaar geleden besloot ze zich volledig op de toekomst van de tijger toe te leggen. Ze richtte de organisatie 'Save China's Tigers' op. Met een speciaal kweekprogramma hoopt ze het aantal tijgers in China weer op te drijven. In de jaren 50 leefden er nog zeker 4.000 tijgers in het wild, vandaag zijn de dieren heel zeldzaam geworden. Zo'n 25 jaar geleden werd voor het laatst een tijger in het wild gezien. (gb)



     

    bron; demorgen.be

    06-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeldzame rode tonijn verkocht voor 122.000 euro in Tokio



    Zeldzame rode tonijn verkocht voor 122.000 euro in Tokio



    Op de vismarkt in Tokio is een rode tonijn verkocht voor de exorbitante prijs van 16,28 miljoen yen (122.000 euro). Dat meldt een medewerker van de markt van Tsukiji. Intussen neemt de internationale druk toe om de vangst van die bedreigde soort te beperken.

    Het exemplaar weegt 232 kilogram en werd voor de kust van Aomori gevangen. Het gaat om de tweede duurste tonijn uit de geschiedenis van Japan. In 2001 werd namelijk 150.000 euro betaald voor zo'n vis. De kopers bezitten sushi-restaurants in Japan en Hongkong.

    In november besliste de International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (ICCAT) dat het vangstquotum in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee voor 2010 met 40 procent moet dalen, om de bedreigde soort te redden. De tonijn die verkocht werd, werd echter opgevist voor het Japanse archipel. Japan, wereldwijd de grootste verbruiker van tonijn, voert wel het merendeel van zijn behoefte in en koopt 80 procent van de tonijn uit de Middellandse Zee op.

    (afp/adb) bron; hln.be

    05-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slachten van walvissen niet nodig voor onderzoek

     

    Slachten van walvissen niet nodig voor onderzoek




    Het slachten van walvissen is helemaal niet nodig om wetenschappelijk onderzoek op de dieren uit te voeren. Dat willen Australië en Nieuw-Zeeland bewijzen door samen onderzoek uit te voeren op levende walvissen. Japan gaat tot woede van de Australiërs jaarlijks op jacht naar walvissen onder de dekmantel van de wetenschap.

    In realiteit zou Japan volgens critici de dieren vangen om het vlees te verkopen. Achttien wetenschappers vertrekken daarom volgende maand vanuit Wellington naar de Zuidpool om er levende exemplaren te onderzoeken. Ze hopen er ook meer te weten te komen over de impact van de klimaatverandering op de walvissen. De onderzoekers zullen luchtgeweren met dartpijlen gebruiken om walvishuid te verzamelen voor DNA-onderzoek. (gb)

    bron; hln.be

    04-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijger voert lijst met meest bedreigde diersoorten aan



    Tijger voert lijst met meest bedreigde diersoorten aan


    De tijger is de meest bedreigde diersoort ter wereld. Het dier staat bovenaan in een nieuwe lijst van WWF. Een overzicht van de tien meest bedreigde dieren ter wereld.


     






    1. Tijger
    Volgens de meeste recente studies zouden er niet meer dan 3.200 tijgers in het wild overblijven. Waar de dieren vroeger over een groot grondgebied leefden, nemen ze nu nog maar zeven procent van hun oorspronkelijke territorium in. De grootste bedreigingen voor de tijger zijn ontbossing en jacht. Lichaamsdelen van de tijger worden gebruikt in de Chinese geneeskunde. Ook de vacht van een tijger wordt aan hoge prijzen verkocht.

    Ook de klimaatverandering kan een belangrijke factor zijn in het verdwijnen van de tijger. Het stijgende zeeniveau vernielt de mangroven, de sterke bomen in de omgeving van de tijger, in India en Bangladesh. In februari start het Chinese Jaar van de Tijger. Misschien wordt dat een laatste kans om dit prachtige dier van de uitsterving te redden.



    2. IJsbeer
    Al jaren is de ijsbeer het symbool van de klimaatverandering. Als de temperatuur blijft stijgen en het ijs in de poolgebied verder smelt, zal de ijsbeer deze eeuw uitsterven. WWF werkt samen met regeringen om de impact van oliewinning zoveel mogelijk te beperken. Lokaal zijn er inspanningen nodig om conflicten tussen mens en ijsbeer te beperken. Door het smeltende ijs komt de ijsbeer steeds vaker in de bewoonde wereld terecht.


    3. Pacifische walrus
    De Pacifische walrus is één van de recentste slachtoffers van de klimaatverandering. In september spoelden ongeveer 200 dode walrussen aan op de kust van Alaska. IJsplaten zijn van levensbelang voor walrussen. De dieren rusten uit en planten zich voort op het ijs. In het water zijn de walrussen ook gemakkelijke prooien voor jagers. De Verenigde Staten overwegen de walrus in de Endangered Species Act op te nemen.


    4. Magellaanse pinguïn
    Vroeger waren olielekken de grootste bedreigingen voor de Magellaanse pinguïn. Tegenwoordig heeft het dier het steeds moeilijker om voedsel te vinden, aangezien veel vis verdwijnt in de warmere oceanen. Daardoor moeten de pinguïns een stuk verder zwemmen. Vorig jaar spoelden honderden pinguïns aan op de stranden van Rio de Janeiro. De pinguïns komen normaal ten zuiden van Argentinië voor en zijn waarschijnlijk door de warme temperatuur meer dan duizend kilometer afgedwaald. Liefst twaalf van de zeventien pinguïnsoorten zijn bedreigd.


    5. Lederschildpad
    De lederschildpad is de grootste zeeschildpad en leeft al honderd miljoen jaar in onze oceanen. In de Stille Oceaan leven nog 2.300 vrouwelijke schildpadden en daarmee is het dier de meest bedreigde zeeschildpad ter wereld. Hoewel het aantal volwassen schildpadden stabiel blijft, worden veel dieren per ongeluk gevangen door vissersboten. De stijgende temperatuur van het zeewater is ook een belangrijke bedreiging, omdat de nesttemperatuur het geslacht van de jonge schildpadjes beïnvloedt.



    6. Blauwvintonijn
    De blauwvintonijn is populair op ons bord en daardoor is hun aantal fel afgenomen. Als de overbevissing niet snel stopt, dreigt de blauwvintonijn te verdwijnen. Door een tijdelijk verbod op het verhandelen van de tonijn, zou het dier zich voorlopig moeten kunnen herstellen. WWF vraagt restaurants en handelaars om geen blauwvintonijn meer aan te bieden tot de vissoort er weer bovenop lijkt.


    7. Berggorilla
    Met slechts 720 exemplaren is de berggorilla een heel ernstig bedreigde diersoort. Meer dan 200 van de overgebleven gorilla's leven in het Virunga Nationaal Park in Congo. Het park ligt op de grens met Rwanda en Oeganda en oorlog heeft het voor de gorilla's niet gemakkelijk gemaakt. De voorbije 12 jaar is het aantal berggorilla's in het nationale park met veertien procent toegenomen dankzij beschermingsmaatregelen. Toch blijft hun toestand uiterst onzeker.


    8. Monarchvlinder
    Ieder jaar vliegen miljoenen monarchvlinders voor de winterperiode van Noord-Amerika naar Mexico. Zowel in Mexico als in de Verenigde Staten en Canada is de leefomgeving heel belangrijk voor de vlindersoort. WWF steunt daarom projecten die de vlinders beschermen tegen extreem weer en andere bedreigingen.


    9. Javaanse neushoorn
    Op de Rode Lijst van de IUCN staat de Javaanse neushoorn al genoteerd als een "kritiek bedreigde" diersoort. In het wild bestaan er maar twee populaties meer. Dat maakt dat hun aantal zeker niet hoger ligt dan 60 exemplaren. Neushoorns zijn net als tijgers populair in de Chinese geneeskunde. Vorig jaar werden sporen gezocht van de zeldzame Javaanse neushoorns in Vietnam. Daar zouden maar een tiental dieren meer leven. Met de sporen hopen wetenschappers meer te weten te komen over de verdeling van de geslachten in de kudde.


    10. Reuzenpanda
    WWF heeft de reuzenpanda bij zijn oprichting in 1961 als symbool gekozen en ook vandaag blijft de panda een bedreigde en gevoelige diersoort. Met slechts 1.600 dieren in het wild blijft de toekomst van de reuzenpanda heel onzeker. Ongeveer de helft van de habitat van het troeteldier van China is intussen beschermd. Er worden ook pogingen ondernomen om de verschillende populaties zoveel mogelijk met elkaar in contact te brengen. (gb)


    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolfijnen uitgeroepen tot intelligentste wezens op Aarde na de mens

     

    Dolfijnen uitgeroepen tot intelligentste wezens op Aarde na de mens



    Dat dolfijnen zeer slimme beestjes zijn, dat wisten we al. Dit keer gaan wetenschappers nog verder door deze dieren na baanbrekend onderzoek zelfs te omschrijven als 'niet-menselijke personen'.

    Dolfijnen worden al een hele tijd erkend voor hun intelligentie maar wetenschappers gingen er tot voor kort van uit dat ze minder slim waren dan chimpansees. Deze mening wordt bijgesteld nadat studies over het gedrag van deze dieren heeft aangetoond dat dolfijnen meer dan waarschijnlijk intelligenter zijn dan mensapen. Straffer nog, relatief gezien is hun hersenomvang zefs groter dan die van de mens. De onderzoekers argumenteren dan ook dat het ethisch onverantwoord is om deze slimme dieren op te sluiten in pretparken, hen opzettelijk te doden om op te eten of accidenteel te laten stikken in visnetten.

    Zelfbewust en toekomstgericht
    Dolfijnen hebben zoals de mens ieder een verschillende persoonlijkheid, zijn zelfbewust en denken na over de toekomst. Bovendien zijn het sociale dieren, wat betekent dat nieuw gedrag snel zal ovegenomen worden door soortgenoten. Een studie van de universiteit van New York heeft aangetoond dat dolfijnen zichzelf herkennen in een spiegel en dit zelfs gebruiken als instrument om zichzelf volledig te inspecteren. Bovendien kunnen deze dieren probleemoplossend denken en samenwerken met andere dolfijnen om tot een oplossing te komen.

    Morele rechten
    Deze baanbrekende resultaten zullen volgende maand gepresenteerd worden op een conferentie in San Diego. De voornaamste conclusie die hieruit voortvloeit, is dat het zonder meer weerzinwekkend is om deze dieren te mishandelen wetende hoe intelligent ze zijn. De wetenschappers zullen zelfs nog een stap verdergaan en pleiten voor morele rechten voor dolfijnen. Het wordt hoogtijd dat ze erkend worden als individuen.

    (hlnsydney/kve)bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlander zet dwergkonijn bij vuilnis

     

    Nederlander zet dwergkonijn bij vuilnis



    Een Nederlander die zijn konijn beu was, had het lumineuze idee om het dier met kooi en al bij het vuilnis te zetten. Het jonge beest werd dood gevonden naast een vuilniscontainer. Het is niet duidelijk of het al dood was voor het buitengezet werd, of het door de vrieskou overleden is.

    Het was een werknemer van een Nederlandse dierenrechtenorganisatie die het dwergkonijn vond in Amsterdam. Het lag in een zeer vuile kooi. "In Nederland lijden honderdduizenden dieren omdat dierenwinkels nauwelijks informatie geven over de verzorging en behoeften van het dier", beweert de organisatie.


    (anp/adb) bron; hln.be

    03-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zweden jagen voor het eerst in 45 jaar op wolven



    Zweden jagen voor het eerst in 45 jaar op wolven





    In Zweden is vandaag voor de eerste keer in 45 jaar op wolven gejaagd. In oktober besliste het Zweedse parlement om het aantal wolven in het land te beperken tot ongeveer 210. Dat wil zeggen dat tien procent van de wolven gedood mag worden.

    De jacht op de wolven is vandaag van start gegaan en loopt tot en met 15 februari. Dat begint het paarseizoen. Tienduizend jagers zullen de komende weken op pad gaan om een wolf te schieten. In totaal mogen er 27 wolven gedood worden. Naar verluidt werden er vandaag al twintig wolven gedood.

    Jagers moeten elk uur de quota controleren om te voorkomen dat er te veel wolven gedood worden. Door het wolvenaantal te beperken wil Zweden de tolerantie van de bevolking voor de wolven verhogen. (anp/adb)

    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuurhulpcentrum vangt opvallend meer reeën op



    Natuurhulpcentrum vangt opvallend meer reeën op



    Het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek ving in 2009 in totaal 6.697 dieren op, een stijging met 18 procent. De egels waren met 625 opnieuw de meest opgevangen dieren. Opvallend is de sterke toename van de reeën. Het natuurhulpcentrum ziet hierin het bewijs dat er steeds meer reeën rondlopen in de Belgische bossen.
     
    Dit jaar werden er 205 reeën opgevangen, tegen 148 in 2008 en 129 het jaar voordien. Ook het aantal damherten steeg van 19 naar 72.
    De top-drie wordt vervolledigd door merels (483) en tamme hanen of kippen (466).
     
    Circusleeuw

    De opvallendste dieren waar het opvangcentrum zich het voorbije jaar over ontfermde, waren de mishandelde circusleeuw Brutus en twee tijgers uit Bree. Ook nog: een zeldzame Europese hamster, een blauwe en een bruine kiekendief, een rode reuzenkangoeroe, vijf muntjakken een kleine bonte specht en... een Aziatische sprinkhaan.

    (belga/svm) bron; demorgen.be 

    02-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kat redt gezin maar komt zelf om



    Kat redt gezin maar komt zelf om


    kat redt gezin maar komt zelf om

    Toen er brand uitbrak, wekte het dier de slapende bewoners door naar de slaapkamer te gaan en op het bed te springen. Het koppel kon zo zichzelf en hun kind in veiligheid brengen.

    De kat kwam om in de brand.

    bron; gva.be





                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    saltydoghoogezand
    blog.seniorennet.be/saltydo

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!