Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    10-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kamsalamander palmt bouwgronden Stekene in


    Kamsalamander palmt bouwgronden Stekene in


    kamsalamander Jelger2.jpg










                         Foto;diginature.nl

     In Stekene gaan 6 percelen bouwgrond verloren omdat de kamsalamander er leeft, een beschermde diersoort. De nieuwe woonwijk in het centrum slinkt zo van 121 percelen naar 115 percelen.

    Het bedrijf Interwaas, dat de verkavelingsplannen voor de nieuwe wijk heeft ingediend, had het beestje ontdekt en heeft voor alle veiligheid de bewuste percelen niet opgenomen in de verkavelingsaanvraag. Als het diertje tijdens de werkzaamheden zou ontdekt worden, lag mogelijk het hele project stil.

    Kamsalamander (Triturus cristatus)

    De kamsalamander of grote watersalamander is een van de meest verspreide soorten inEuropa, vooral in Nederland en België. Zijn naam dankt het beestje aan de hoge, getande staartkam die de mannetjes ontwikkelen in de paartijd. De volledige kamstaart ontwikkelen de mannetjes rond het derde levensjaar.

    Opvallend is ook de wratachtige huid vooral aan de zijkant van het lichaam en de onderkant van de kop. De kamsalamander is meestal grijs of donkerbruin met donkere vlekken aan de zijkanten. Hun buik is oranje met zwarte vlekken. De keel is geelachtig maar niet zo helder als het oranje van de buik.

    De kamsalamander kan tot 20 centimeter lang worden, en is een van de grootste salamanders inEuropa. Alleen de vuursalamander kan nog langer worden.

    Maar van de soort leven steeds minder exemplaren. Daarom staat het beestje ook op de lijst van beschermde diersoorten Nederland en België. Internationaal wordt de kamsalamander niet als bedreigd beschouwd, daarom staat het ook niet op de lijst van het IUCN, de international union for the conservation of nature.

    bron; deredaktie.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    09-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpse charme in Zuid-Afrika



    Antwerpse charme in Zuid-Afrika



    Deze winter trokken we met ons gezin richting Krügerpark. Na een lange nachtvlucht viel ons als eerste de metamorfose op die de luchthaven onderging. Waar voetbal al niet goed voor is! Omdat safari gelijkstaat met vroeg opstaan, laadden we eerst onze batterijen op zo'n 400 kilometer ten noorden van Johannesburg, in het lieflijke Tzaneen waar we dé ontdekking van onze vakantie deden: Kings Walden.

    Hier richtte een tof koppel uit Antwerpen een klein paradijsje in op een uitzonderlijke plek. Schitterende kamers, prachtig zwembad, culinair hoogstandje en topbediening, dit allemaal tegen een erg democratische prijs. De dag na aankomst deden we een 'canopy'-toer met de drie kinderen, pure fun! We zoefden tussen de toppen van de bomen boven watervallen en valleien van de vlakbij gelegen Magoebaskloof, waar je trouwens ook kunt raften.

    Ook de tweede avond genoten we weer van de mediterrane keuken, lekkere wijnen en een wonderschone zonsondergang van op het panoramaterras, waar een sublieme boom de blikvanger is. Logisch dat je deze terugvindt in het logo van dit pareltje! De volgende morgen waren we helemaal klaar voor onze safaritocht, Krüger ligt op minder dan twee uur rijden. Een openbaring!

    (Philippe De Cleene)
    www.kingswalden.co.za

    bron; demorgen.be

    Categorie:Natuur-Reizen-Tips
    08-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifantenbaby sterft voor geboorte in Australische zoo



    Olifantenbaby sterft voor geboorte in Australische zoo


    Dat het niet altijd zo fantastisch loopt als met baby-olifantje Kai-Mook
    in de Antwerpse zoo, moest helaas de bekende Taronga Zoo
    in Sydney vaststellen. Mama Porntip verloor er haar kalfje.


    Op 1 maart werd het duidelijk dat Porntip klaar was voor de bevalling van haar baby van zo'n 100 kilo. Mama-olifant werd zo'n 22 maanden eerder zwanger via kunstmatige inseminatie. De echo's van gisteravond toonden echter aan dat het kalfje helemaal ondersteboven lag, waardoor er geen enkele kans op een geslaagde geboorte was.

    Mama Porntip overleefde de dramatische bevalling wel en wordt nu de klok rond in de gaten gehouden. Iedereen van de Tarongo Zoo is kapot van het nieuws. Er vloeiden heel wat traantjes. Ook de andere olifanten zijn van streek door de gebeurtenissen.

    Vorig jaar zag olifantje Luk Chai het eerste levenslicht in de dierentuin. Het was het eerste olifantenkalf dat ooit in Australië op de wereld werd gezet. In januari was het ook feest in de zoo van Melbourne.

    Kalf blijft zitten in mama's lichaam
    Het geslacht van het dode kalf zal pas bekend raken als de moeder op natuurlijke wijze de vrucht afscheidt. Dat gebeurt waarschijnlijk de komende weken of maanden, maar het kan tot een jaar duren. Olifantenwijfjes kunnen hun dode kalf afscheiden van de rest van hun organen, zodat er geen ziektes of infecties over haar lichaam verspreid kunnen worden.

    Het is zeker niet uitzonderlijk voor een eerste bevalling van een olifant dat het misloopt, weten experts. Dat komt zelfs in de helft van de gevallen voor. Bij een tweede dracht verhogen de kansen op succes aanzienlijk.

    Een andere olifant van de Taronga Zoo, Pak Boon, is eveneens zwanger en zou op het einde van dit jaar bevallen. Het zal ook voor haar de eerste keer zijn.

    (jv) bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen legbatterijkippen meer bij Calvé

     

    Geen legbatterijkippen meer bij Calvé




    Scharrelkippen en legbatterijkippen zijn voltooid verleden tijd voor de Nederlandse sauzenfabrikant Calvé. Voor de mayonaises en andere sauzen gebruikt Calvé voortaan alleen nog maar eieren van kippen die buiten in de wei lopen.

    "We zijn ervan overtuigd dat goede smaak komt van goede ingrediënten. In dit geval heeft de kwaliteit van de ingrediënten betrekking op de leefomstandigheden van de kip", zei een woordvoerder van Calvé.

    Stichting Wakker Dier feliciteert de sauzenmaker met de overstap. "Met deze beslissing is Calvé de eerste grootverbruiker van eieren die overstapt naar de diervriendelijkere vrije-uitloopeieren", aldus een zegsvrouw van de dierenwelzijnsorganisatie. "We hopen dat veel leveranciers het goede voorbeeld volgen."

    (anp/adb)bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Primeur: Mannelijke olifantentweeling geboren in Thailand

     

    Primeur: Mannelijke olifantentweeling
    geboren in Thailand





    In Thailand is de olifant Phang Thong Khun vanmorgen bevallen van twee mannetjes. Het is naar verluidt de allereerste keer dat een mannelijke olifantentweeling het licht ziet. Dat melden lokale media. Voorlopig kregen de olifantjes nog geen naam.

    Zowat vijftien jaar geleden zagen in Thailand al eens twee vrouwelijke baby-olifantjes het licht. Volgens kenners is het uiterst zeldzaam dat olifanten bevallen van tweelingen. Hun overlevingskans is ook erg laag.

    (belga/edp)
    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De slurf van een Afrikaanse olifant



    De slurf van een Afrikaanse olifant
    bevat zo'n 150.000 spieren.
    Het is een fusie tussen de neus en bovenlip.


    Categorie:Weetjes- Dieren
    06-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vertederende beelden van pasgeboren witte leeuw



    Vertederende beelden van pasgeboren witte leeuw


    Lilly, een jonge witte leeuw, zit naast haar teddybeer in een wildpark in Zuid-Afrika. Ze werd geboren op 8 februari, maar moest meteen bij haar ouders worden weggenomen. Ze werd immers aangevallen door haar vader.







    bron; hln.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    05-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stierenvechten wordt cultureel erfgoed



    Stierenvechten wordt cultureel erfgoed



    File:Madrid Arena Facade 01.jpg

    Foto;wikimedia.org

    In de Spaanse hoofdstad Madrid wordt binnenkort stierenvechten als cultureel erfgoed beschouwd, 'Omdat geen enkel ander cultureel evenement is zo Duidelijk voldaan Spanje verbonden', luidt het.

    Dat heeft Esperanza Aguirre, presidente van de regionale regering, bekendgemaakt.

    Kranten beschuldigden Aguirre van politiek opportunisme en Van inmenging in de discussie in het Catalaanse parlement in Barcelona om stierenvechten te verbieden Omdat het wreed zou zijn.

    Aguirre verdedigde het Besluit deur te stellen DAT Geen enkel ander cultureel evenement zo Duidelijk verbonden is voldaan Spanje. Ze verwees als een bewijs van de artistieke en culturele waarde naar de Passie voor stierenvechten van kunstenaars als Dalí en Picasso en schrijvers als Hemingway en Lorca.

    ap bron; destandaard.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    04-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welk dier verdient de steun van Sint-Niklaas?

     

    Welk dier verdient de steun van Sint-Niklaas?


    welk dier mag van u overleven


    De milieuraad van Sint- Niklaas laat de inwoners in een enquête bepalen welk dier dat met uitsterven bedreigd is, het meest steun verdient met acties. De bij, de egel, de watersalamander of de mus worden sterk aan het Waasland gelinkt.

    De tijd dat het Waasland een vruchtbaar poldergebied was met bossen, kreken en groene vergezichten ligt al een tijdje achter ons.

    Woonuitbreidingsgebieden, kmo-zones die als paddestoelen uit de grond schieten, milieuvervuiling en een pak nieuwe wegen hebben de natuur verdrongen. Dat heeft ook verregaande gevolgen voor de dieren, het voortbestaan van heel wat soorten is bedreigd. Onder meer de honingbij, de egel, de watersalamander en de huismus behoren tot de bedreigde diersoorten.

    Enquête

    De stedelijke milieuraad van Sint-Niklaas wil het komende jaar enkele gerichte acties voeren om één van die vier diersoorten te steunen. Welk dier het precies wordt, bepalen de inwoners van Sint-Niklaas via een enquête.

    “Deze vier dieren zijn bij de meest bedreigde diersoorten in onze regio. Ze gaan er sterk op achteruit. In de beruchte lijst van de meest bedreigde diersoorten staan ze niet aan de top, maar we willen toch een signaal geven met deze actie. Deze dieren worden ook sterk met het Waasland geassocieerd”, stelt natuurambtenaar Pieter Durinck.

    Kleinschalige actie

    Firmin De Beleyr, natuurliefhebber en voorzitter van milieuvereniging De Raaklijn, ziet de natuur ook achteruitgaan. “De honingbijen gaan er zeker op achteruit, dat vertellen ons verscheidene imkers uit de streek. En door het gebrek aan poelen en kreken is ook de watersalamander zijn biotoop aan het verliezen, zeker omdat in de overgebleven poelen alleen nog maar kikkers zitten. Egels moeten dan weer afrekenen met het verkeer en milieuverontreiniging."

    "Met deze actie kunnen we gezinnen en scholen sensibiliseren om op een kleinschalige manier zelf iets te doen. Dat kan bijvoorbeeld door een klein vijvertje zonder vissen aan te leggen of nestkastjes te plaatsen”, voegt Firmin De Beleyr eraan toe.

    Slechts één dier 'wint'

    In de loop van het jaar wordt één van de vier dieren in de kijker gezet. Met lokale acties staat de bescherming van dat dier dan centraal. Alle inwoners mogen één dier uitkiezen

     Helaas zijn er maar acties gepland voor dat ene beestje. De andere drie zullen nog even op steun moeten wachten.

    Wie deelneemt, maakt kans op een mooie verrassing, onder meer een gezinsabonnement voor het recreatiepark De Ster en een geschenkenbon voor de stadskern.

    Het deelnameformulier is te vinden in het stadhuis en de gemeentehuizen, in de bib of via mail aan marleen.vandamme@sint-niklaas.be. Inzenden tot 30 maart.

    www.sint-niklaas.be

    Joris Vergauwen
    bron; gva.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Help de kikkers oversteken



    Help de kikkers oversteken


    paddentrek

    Amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders doen een winterslaap verscholen onder bladeren of zelfs in de grond. Wanneer de eerste buien vallen met zachtere temperaturen, ontwaken ze. Ze trekken dan, vanaf het invallen van de duisternis, naar beken en poelen waar ze paren en hun eitjes afzetten. Deze trek begint nu stilaan op gang te komen en valt begin april gewoonlijk stil.

    De mannetjes beginnen vroeger aan deze trek dan de vrouwtjes, maar ze doen er langer over omdat ze onderweg uitkijken naar een geschikte partner. Hebben ze hun ook op eentje laten vallen, dan grijpen ze dit vrouwtje met hun gespierde voorpoten vast en laten zich meevoeren naar de poel waar ze zich zullen voortplanten.

    Veel verkeersslachtoffers

    Omdat ons landje zowat overal doorsneden wordt door banen, straten en wegen, moeten veel amfibieën het gevaarlijke verkeer trotseren om hun paarplek te bereiken. En daarbij vallen er helaas jaarlijks heel wat slachtoffers. Om deze massamoord te voorkomen worden in het hele land tal van paddenoverzetacties georganiseerd.

    Langsheen de straten waar veel padden en kikkers oversteken worden schermen geplaatst die de diertjes naar emmers leiden. Vrijwilligers zorgen er dan voor dat ze veilig aan de overkant terug uit de emmer gehaald worden.

    Op plaatsen waar tijdens de trek veel padden voorbij komen worden vaak tijdelijk driehoekige gevaarborden geplaatst met de afbeelding van een pas om de automobilisten aan te zetten hun snelheid te matigen.

    Hebt u al gemerkt dat er bij u in de straat of in de buurt regelmatig amfibieën het leven laten in het drukke verkeer en voelt u zich geroepen om daar iets aan te doen? Bedenk wel dat de meeste dieren ’s avonds en ’s nachts oversteken en bij voorkeur bij regenweer. Maar daar laat een echte natuurvriend zich natuurlijk niet door afschrikken. Essentieel materiaal voor een paddenoverzetter is een goede zaklamp, een emmer en reflecterende kledij. Vergeet in al uw enthousiasme nooit dat uw eigen veiligheid op de eerste plaats komt.

    Steeds vaker worden er ook heuse amfibieën tunnels aangelegd onder de wegen of doorheen een verkeersdrempel. Belangrijk hierbij is wel dat iemand zich het onderhoud van deze tunnels aantrekt en regelmatig de wanden die de amfibieën naar de tunnels leiden, nakijkt. Belangrijk is immers dat afval, maar ook restanten van strooizout uit de tunnel worden verwijderd voor de trek begint. Dat gaat het best met een hogedrukreiniger.

    Welke amfibieën komen vooral bij ons voor?

    De paddentrek is misschien ook een mooie gelegenheid om zelf nader kennis te maken met de amfibieën in eigen streek of uw kennis door te geven aan kinderen en kleinkinderen.

    De meest voorkomende amfibieën zijn:

    De bruine kikker
    De bruine kikker bereikt een lengte van 9 tot 10 cm. Hij is zeer variabel wat rugkleur en tekening betreft: geelbruin, roodachtig bruin of donkerbruin, soms zijn er groene tinten zichtbaar. De tekening bestaat uit donkere of zwarte vlekken op de rug en donkere dwarsstrepen op de achterpoten. Ze kan echter geheel ontbreken. Vrijwel alle bruine kikkers hebben een donkere, langwerpige vlek die het trommelvlies bedekt en reikt van het oog tot aan de basis van de voorpoten. De keel en buik kunnen wit, vuilgeel of soms oranjeachtig zijn, meestal met een marmerpatroon van bruine of grijze vlekken. De huid is meestal vrij gaaf.
    Tijdens de paartijd is het mannetje herkenbaar aan de forser gebouwde voorpoten en de paarborstels op de duimen en aan zijn spierwitte keel met een vaag blauwe schijn.

    Kikkereitjes

    De bruine kikker is één van onze amfibieën die het vroegst naar het voortplantingswater trekt. De afgezette eiklompen zijn aanvankelijk niet groot maar zwellen aan in contact met het water en worden zeer omvangrijk. Ze bevatten zo een 700 tot 4500 eieren en worden vooral in ondiepe waterpartijen afgezet.

    De groene kikker
    De groene kikker is meestal grasgroen met vlekken op de rug en een smalle gelige lengtestreep over de rug. Hij heeft donkere dwarse strepen over de dijen en heeft geen grote donkere vlek tussen oog en voorpoot zoals bij bruine kikker. Er zijn 3 soorten groene kikkers: de poelkikker, meerkikker en de bastaardkikker. Een manier om ze van elkaar te onderscheiden, is luisteren naar het gekwaak van de mannetjes.

    De gewone pad
    De gewone pad is een vrij groot en zwaar gebouwd dier. De mannetjes meten 5 tot 7 cm en de vrouwtjes worden nog iets groter, tot 12 cm. De rug is beige, lichtbruin, grijsbruin of roodbruin gekleurd. De buik is witachtig met een grijze marmerkleur. De ogen zijn koperrood met een horizontale pupil. Achter het oog bevindt er zich een grote oorklier (parotoïde) die schuin naar achter loopt. De larve is zwart van kleur en wordt 3 tot 3.5 cm groot.

    Als voortplantingsplaats kiest ze poelen, sloten, grachten, vijvers en kleiputten. Ze heeft wel een zekere voorkeur voor vrij diepe (0.5 tot 1 m) en grote waterplassen en vooral plaatsen met een verticale vegetatie waaraan ze haar eisnoeren kan bevestigen.
    De legsels zijn zeer gemakkelijk te onderscheiden van die van de bruine kikker. Padden leggen hun eieren af in snoeren, kikkers in klompen. De eisnoeren zijn soms 3 tot 4 m lang en bevatten 3000 tot 8000 eitjes die 1.5 tot 2 mm groot zijn. De eitjes zijn in 3 tot 4 rijen geordend.

    De Alpenwatersala
    mander

    De Alpenwatersalamander heeft een roodoranje ongevlekte buik. Ook de oranje keel is bijna altijd ongevlekt. Een mannetje heeft donkerblauwgrijze bovendelen met zwarte honingraatvormige vlekjes op de flanken en een lage ongekartelde rugkam, zigzag geelzwart getekend (enkel in de paartijd). En wijfje is olijf tot groenachtig van kleur met een onduidelijke marmertekening op de bovendelen.


    De larve kan een lengte van 4 tot 6 cm bereiken en is herkenbaar aan de uniform hoge staart, die naar het uiteinde toe plots versmalt en stomp afgerond is.

    De kleine watersalamander
    Het mannetje van de kleine watersalamander heeft donkerbruinige bovendelen, opvallend getekend met zwarte bollen. Hij heeft een gevlekte buik met helder donkergele tot oranjerode lengtestreep. Kenmerkend is ook de koptekening met zwartbruine lengtestrepen. Zijn roomwitte keel is duidelijk gevlekt. Verder heeft hij een hoge, gekartelde, vlezige rugkam (enkel in de paartijd). Een wijfje is fletsbruin gekleurd, nauwelijks getekend en heeft bijna altijd vlekjes op de buik en keel (maar kleiner dan bij man).

    De kleine watersalamander heeft de kortste voortplantingsperiode van onze 4 inheemse soorten. De volwassen dieren verlaten dan ook vrij snel het water, namelijk begin mei. De paartijd begint in april en duurt tot einde mei. Na 2 tot 4 weken komen de larven uit de eitjes.

    Zin om te helpen bij de paddenoverzet? Kijk dan op de website van Hyla, de amfibieënwerkgroep van Natuurpunt waar u de handen uit de mouwen kunt steken.


    Auteur: Leen Baekelandt
    bron; plusmagazine.be

    Categorie:Weetjes- Dieren
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."IJsbeer Knut moet gecastreerd worden"

     

    "IJsbeer Knut moet gecastreerd worden"


    ijsbeer knut moet gecastreerd worden

    Knut, 's werelds bekendste ijsbeer, moet gecastreerd worden. Dat wil althans dierenrechtenorganisatie Peta.

    Knut leeft in de Zoo van Berlijn namelijk samen met Giovanna. Na eerst wat geruzied te hebben, zijn de twee nu dolverliefd op elkaar.

    Onaanvaardbaar vinden ze het bij Peta. Knut en Giovanna zouden namelijk een gemeenschappelijke grootvader hebben.

    Om inteelt, dat de instandhouding van de ijsbeer zal beschadigen, te voorkomen, wil Peta nu dat Knut gecastreerd wordt. "Fans van Knut moeten zich er bewust van zijn dat Knut alleen met Giovanna kan samenleven als hij gecastreerd wordt. Alle andere verwachtingen en wensen maken alleen maar dat de ijsberenpopulatie in gevangenschap nog sneller aan zijn hoe dan ook voorgeprogammeerde einde komt."

    bron; gva.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    03-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zullen deze ijsberen het redden en aan land geraken?

     

    Zullen deze ijsberen het redden en aan land geraken?


    Het ziet er op het eerste zicht niet goed uit voor deze mama ijsbeer met haar kleintje. Ze zitten 'gevangen' op een stuk ijsschots dat is afgebroken en op drift geslagen. Het tweetal kwam in deze penibele situatie terecht toen ze op zeehondenjacht gingen in de omgeving van Spitsbergen.

    Op de foto lijken de ijsbeer en het jong zeer bevreesd en angstig. Fotograaf Eric Lefranc nam de foto toen hij met een cruise passeerde. "Als de moeder het kleintje heeft kunnen achterlaten, dan maakte ze misschien een kans om te overleven", vermoedt hij. "Onze gids was zeer pessimistisch over de overlevingskansen van het jong. Sommige opvarenden waren echt wanhopig en wilden de dieren redden, wat totaal onmogelijk was."

    Niet onderschatten
    Dierenexpert Chris Packham van de BBC schetst echter een 'happy end' voor de moeder en het kleintje. Volgens hem hebben de ijsberen zich ondertussen aangepast aan zulke omstandigheden. "Ze lijken ontzettend geïsoleerd maar we mogen deze dieren ook niet onderschatten", legt hij uit. "Een volwassen exemplaar kan minstens 80 kilometer zwemmen aan 9 km/u ".

    Happy end of niet?
    De mama ijsbeer zal dus zeker geen probleem hebben om terug aan land te geraken volgens Chris Packham. "Voor het jong zal het allemaal moeizamer gaan en de tocht zal het diertje enorm uitputten. Maar als zijn moeder het zwemtempo aanpast, kan hij het ook halen", verduidelijkt hij. Of de ijsberen het nu uiteindelijk gered hebben, zullen we wellicht nooit weten. De foto heeft in elk geval vele mensen ontroerd en hen aan het denken gezet over global warming.

    (hlnsydney/kve)
    bron; hln;be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hanen doden vos

     

    Hanen doden vos



    In het Britse Basildon hebben vier hanen een heroïsche strijd geleverd met een vos die hun hok was binnengedrongen. De vos heeft het onderspit moeten delven en werd dood aangetroffen in de kippenren.

    Dude, Izzy, Pongo en Pecky - zo heten de hanen - hebben met vereende krachten de indrigner een kopje kleiner gemaakt. Het kadaver van de vos werd aangetroffen door kippeneigenares Michelle Cordell (43) toen ze 's morgens eieren wilde gaan rapen in de ren. "Het ziet er naar uit dat ze de vos gewoon hebben doodgepikt", zegt de vrouw.

    Eerdere aanslag
    Mevrouw Cordell kocht de hanen vorig jaar. Rond Kerstmis was een vos haar kippenren al binnengedrongen. Toen sneuvelden twee kippen. Sindsien merkte de vrouw dat haar hanen waakzamer en strijdlustiger waren. Dat heeft de vos nu tot zijn schade moeten ondervinden. (eb)

    bron; hln.be

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Viagra redt stier van slachtbank

     

    Viagra redt stier van slachtbank



    Viagra kan niet alleen nuttig zijn voor de mens, ook bij dieren kan het erectiemiddel soelaas brengen. De Engelse stier Boris presteerde niet zoals het moest en dreigde naar het slachthuis te moeten. Uiteindelijk kreeg een kruidenversie van Viagra de stier weer bronstig en redde hem van de slachtbank.

    Enkele weken geleden had de Engelse boer Dave Joyce (41) uit Solihull al een afspraak bij de slager geboekt voor de vierjarige Limousin-stier wegens ondermaatse prestaties bij het bestijgen van zijn kudde koeien. Op de valreep probeerde de veehouder nog een noodoplossing uit. De kruiden-Viagra deed Boris weer steigeren, exact twee dagen voor zijn afspraak op de slachtbank.

    Nooit zo bronstig
    "Omdat we Boris zo'n toffe stier vonden, bleven we naar alternatieven voor het slachthuis zoeken", legt Dave Joyce uit. "Sinds de behandeling met die kruiden-Viagra hebben we hem nog nooit zo bronstig gezien. Als de koeien uit de stal komen, is hij er als de kippen bij om toe te slaan, bij wijze van spreken. We hebben er weer het volste vertrouwen in dat we ons aan kalveren mogen verwachten. Nu we dagelijks die natuurlijke Viagra in zijn voederbak draaien, zien we ons niet meer verplicht om hem door de vleesmolen te laten halen om vervolgens in hamburgers te belanden."

    Internet
    Rob Smith, de 52-jarige assistent van Dave, ontdekte het product op het internet. Het is een mengeling van Horny Goat Weed, Cordyceps, Damiana, Avena, Sativa en Muira Puama. Al die producten met namen als klokken claimen dat ze een beter seksleven brengen. Voor mens én dier blijkt nu.

    Bang Bang worsten
    Dave is zo onder de indruk van de werking van het product dat hij die meteen in zijn ambachtelijke boerenworst draaide. De 'Bang Bang' worsten bevatten een kleine dosis van het wondermiddel en zijn te koop in zijn boerderij.

    (hlnsydney/kh)
    bron; hln.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    01-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.40 Vlaamse vogels met uitsterven bedreigd



    40 Vlaamse vogels met uitsterven bedreigd


    Platalea leucorodia 54, Lepelaar, Saxifraga-Janus Verkerk
    Platalea leucorodia 54, Lepelaar, bron; Saxifraga .nl-foto; Janus Verkerk

    Wereldwijd zijn 192 vogelsoorten met uitsterven bedreigd. Op de Rode Lijst staan helaas ook veertig soorten die in Vlaanderen rondvliegen. 

    Ornithologen verzamelden gisteren in de gebouwen van de Antwerpse universiteit in Wilrijk voor de negende Belgische Vogeldag. De Zweedse ornitholoog Erik Hirschfeld stelde er zijn Rare Birds Yearbook voor. Daarin geeft hij een overzicht van liefst 192 vogels die met uitsterven bedreigd zijn.

    Van de in totaal 9.856 vogelsoorten in heel de wereld zijn er 1.226 op zijn minst kwetsbaar. Daarvan zijn er 45 terug te vinden in Europa. 'Dat is logisch', vindt Wim Van den Bossche van Natuurpunt. 'Zuid-Amerika kent nu eenmaal een grotere biodiversiteit.' Anders gezegd: er komen veel meer soorten voor, en dus is ook een groter aantal vogels er bedreigd.

    Toch moeten we waakzaam blijven, want zelfs in Vlaanderen halen veertig vogelsoorten de Rode Lijst van Vlaamse broedvogels. Die werd in 2004 opgesteld door het Instituut voor Natuurbehoud. Zes soorten zijn hier intussen uitgestorven, waaronder de zwarte stern en de kemphaan.

    'Aangezien er de laatste jaren steeds minder moerassen en drassige weilanden zijn, verdwenen ook de insecten, het voedsel van deze beestjes', legt Van den Bossche uit. 'De lepelaar bijvoorbeeld heeft nog één broedplaats in Verrebroek, in de Antwerpse haven. Wanneer daar een olietanker zou ontploffen, is in één klap de hele kolonie verwoest.'

    Grote boosdoeners zijn de landbouwers. Boeren kiezen meer en meer voor een monocultuur, met grote velden en grotere oogstopbrengsten. En dat is nefast voor de plantengroei die deze broedvogels zo nodig hebben.

    Met voldoende natuurbehoudmaatregelen zou daar in de toekomst verandering in kunnen komen, weet Van den Bossche. 'Door bijvoorbeeld overstromingsgebieden te creëren langs de Schelde, kunnen er opnieuw planten groeien en komen er automatisch weer insecten.'

     Christine De Herdt
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse houtduivenjacht valt in het water door stormweer

     

    Vlaamse houtduivenjacht valt in het water door stormweer


    vlaamse houtduivenjacht valt in het water door stormweer

    De houtduif was afgelopen weekend een populair doelwit in Vlaanderen - al stonden de weergoden aan zijn kant. In opdracht van de Boerenbond en de jagersorganisatie Hubertusvereniging namen de Vlaamse jagers zoveel mogelijk houtduiven onder vuur tijdens het omstreden duivenweekend.

    De wilde vogels zouden verantwoordelijk zijn voor heel wat schade aan akkers en moeten daarom verjaagd worden, volgens de landbouwsector.

    1.400 euro per hectare bloemkool

    De schade die houtduiven op de akkers aanrichten, neemt steeds grotere proporties aan.

    Uit cijfers van het Provinciaal Onderzoeksen Voorlichtingscentrum voor Land -en Tuinbouw (POVLT) blijkt dat landbouwers die bloemkool telen een verlies van 1.400 euro per hectare optekenen. Voor graan gaat het om 90 euro per hectare.

    "Zinloze slachting"

    Vogelbescherming Vlaanderen heeft forse kritiek op het duivenweekend. “Een zinloze massale slachting”, klinkt het.

    “Het gaat hier om trekvogels, waarvan 90 procent op doortocht is naar het noorden en het oosten van Europa”, aldus Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. “Dit is geen oplossing voor de schade aan akkers.”

    bron; gva.be


    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bronstige olifant richt ravage aan op bruiloft in India

     

    Bronstige olifant richt ravage aan op bruiloft in India




    Een olifant, die werd ingehuurd om een hindoe-huwelijk meer luister bij te zetten, heeft een ware ravage aangericht. In zijn ijver om bij een loops wijfje te geraken, heeft het bronstige dier voor zo'n 220.000 euro aan schade veroorzaakt.

    Alles verliep nochtans naar wens in de statige builoftsstoet nabij de Indiase hoofdstad New Delhi. Tot de olifant het hoofd op hol werd gebracht door een loops wijfje dat aan het werk was in een nabijgelegen suikerrietveld.

    Driften bekoeld op vrachtwagen
    De bronstige olifant wilde te allen prijze bij het wijfje geraken en vernielde op zijn weg niet minder dan twintig limousines uit de huwelijksstoet. Het dier hield daarenboven lelijk huis in een winkelcentrum. Toen het wijfje onbereikbaar bleek, koelde de olifant zijn seksuele driften op een vrachtwagen. Het dier besteeg het voertuig om er mee te paren.

    Na niet minder dan vijftien uur kwam er een einde aan de dolle taferelen. Een expert kon de olifant verdoven.

    (eb)bron; hln.be 

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drankverslaafde aap moet in behandeling

     

    Drankverslaafde aap moet in behandeling




    Zhora, een chimpansee uit een Russische zoo, moet naar een ontwenningskliniek. De bezoekers hebben het dier op het slechte pad gebracht door haar zat te voeren en sigaretten aan te bieden. Dat meldt de krant Komsomolskaya Pravda.

    Circus
    Zhora verblijft nu al vijf jaar in de dierentuin van Rostov en dat heeft haar geen goed gedaan. Het dier, dat in een vorig leven circusartiest was, heeft een zware alcohol- en nicotineverslaving opgelopen. Schuldigen zijn de bezoekers van de zoo die het arme dier sigaretten lieten roken en sterke drank lieten drinken.

    Ontwenning
    "Ondanks de driedubbele omheining rond het verblijf van Zhora, bleven de mensen haar sigaretten en flessen drank toegooien", zegt Nadezhda Yeutushenko van de dierentuin. "Verbodsborden haalden ook niets uit. De mensen vonden het blijkbaar hilarisch om de fratsen van de dronken Zhora te aanschouwen", luidt het nog. Om de chimpansee van haar verslavingen af te helpen, wordt ze nu overgebracht naar een dierentuin in de Tatarije.

    (eb)bron; hln.be 

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het hart van een blauwe vinvis slaat slechts negen keer per minuut.



    Het hart van een blauwe vinvis slaat slechts 
    negen keer per minuut.


    Categorie:Weetjes- Dieren
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaloerse zeeleeuw valt trainer aan in dierenpark



    Jaloerse zeeleeuw valt trainer aan in dierenpark



    Nauwelijks een week na de dodelijke aanval van een orka op zijn trainster in een recreatiepark in Florida heeft een jaloerse zeeleeuw in Australië zijn trainer aangevallen. Voor de ogen van de bezoekers beet Tasco (7) zijn verzorger in de zoo van Adelaide in de arm. De man werd naar het ziekenhuis gebracht en had 30 hechtingen nodig. Hij wil morgen echter alweer aan het werk gaan, aldus de zoo maandag.
     
    De directeur van het dierenpark, Chris West, bagatelliseerde het voorval. De zoo had de partner van Tasco, een zeeleeuwin, kort daarvoor naar een ander verblijf gebracht. De zeeleeuw is normaal niet agressief, maar verwisselde zijn trainer met een rivaal. "Het was niet de schuld van de zeeleeuw", zei West maandag. "Hij heeft slechts gedaan wat natuurlijk is. Indien hij in het wild op het strand een wijfje verdedigt, zou hij zich ook op een ander mannetje storten".
     
    Vorige week had een orka in Seaworld Orlando in Florida zijn trainster bij haar paardenstaart gegrepen en onder water getrokken, waardoor ze verdronk.
    (dpa/gb)bron; hln.be 

    Categorie:Berichten-Dieren-Natuur



                




    Lieve Bezoeker
      Om het openen van 
     
    het gastenboek voor 
       iedereen gemakkelijk 

     
    te houden worden te
      grote Plaatjes en of
      Buttons verwijderd
    .




    Blog als favoriet !


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    knumaa
    blog.seniorennet.be/knumaa

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!