Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur,
en natuurlijk fietsen.
Fotograferen, fotobewerking.
Op internet surfen en bloggen.
Maar ook een gezamelijke hobby
van mij en mijn echtgenoot is dat we
graag varen over verschillende wateren.
Een mens heeft 5 tot 20 miljoen reukcellen. De hond Duitse Herder heeft er 200 miljoen.
"Een mens heeft 5 tot 20 miljoen reukcellen. De hond Duitse Herder heeft er 200 miljoen."
bron; seniorennet.be
Categorie:Weetjes- Dieren
Dieren zoeken verfrissing door hitte
Dieren zoeken verfrissing door hitte
Niet alleen mensen zoeken verkoeling bij warm weer. Ook dieren hebben last van de hitte. En ze zoeken op hun eigen manier de nodige verfrissing. Een ijsje, koel water of een plas. Alles is welkom...
bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
Rusland beschermt gebieden even groot als Zwitserland
Rusland beschermt gebieden even groot als Zwitserland
Rusland gaat tegen 2020 ongeveer drie procent van zijn grondgebied omvormen tot beschermd natuurgebied. Dat is een grote overwinning voor ernstig bedreigde diersoorten als ijsberen, walrussen en otters.
De Russische regering besliste negen nieuwe natuurreservaten en dertien nationale parken op te richten. Tegen 2020 zal zo een gebied van ongeveer 3,8 miljoen hectare beschermd zijn. "Deze gebieden zijn cruciaal om de diverse en unieke biodiversiteit van Rusland te redden", zegt Vladimir Krever van WWF Rusland.
De Verenigde Naties hebben 2010 uitgeroepen tot het jaar van de biodiversiteit. Het is volgens WWF belangrijk om natuurgebieden te beschermen. Ze vormen de basis van ons voedsel, schoon water en vaak kunnen ze de impact van natuurrampen reduceren. De Russische regering baseerde zich op een rapport van onder meer WWF om de gebieden te beschermen.
Bron: WWF bron; hln.be (gb)
Categorie:Weetjes- Natuur
Grootste tonijn in 25 jaar verkocht
Grootste tonijn in 25 jaar verkocht
Op een vismarkt in Tokio is de grootste blauwvintonijn verkocht die Japanse vissers in 24 jaar hebben gevangen. De vis woog 445 kilo en werd verkocht voor 3,2 miljoen Japanse yen (ongeveer 28.300 euro). Volgens de Japanse autoriteiten is een tonijn die meer dan 400 kilo weegt, zeldzaam.
De vis was al ontdaan van zijn kieuwen en ingewanden en zal daarom bij zijn vangst eerder deze week nog meer hebben gewogen. In 1986 werd er ook al een grote Japanse tonijn verkocht. Die woog 496 kilo.
Door vele decennia van overbevissing wordt de tonijn bedreigd in zijn voortbestaan. Westerse landen hebben daarom inmiddels een handelsverbod op de vis geëist. Japan is verantwoordelijk voor driekwart van de wereldwijde tonijnconsumptie. Het land gebruikt de tonijn vooral als ingrediënt voor sushi. (anp/sps) bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Dieren
16-07-2010
Bossen in Ethiopië groeien weer
Bossen in Ethiopië groeien weer
Ethiopië is terug op weg een bosrijk gebied te worden. Enkele jaren geleden was nog slechts 3 procent van Ethiopië bebost, nu is dat percentage al opgeschroefd naar 9 procent.
Door de enorme vraag naar brandhout en akkerland nam het bosgebied in Ethiopië in rap tempo af. Begin vorige eeuw bestond het Oost-Afrikaanse land nog voor een derde uit bossen, enkele jaren geleden was dat nog amper 3 procent.
Maar volgens cijfers van de VN werden in 2007 alleen al 700 miljoen bomen geplant zodat 9 procent van de Ethiopische oppervlakte nu bebost is.
De herbebossing is niet alleen doorgezet in de strijd tegen de klimaatverandering, het straatarme land hoopt ook de landerosie te verminderen en de biodiversiteit te verbeteren.
bron; gva.be
Categorie:Weetjes- Natuur
15-07-2010
Vlinders moeten Keniaans regenwoud redden
Vlinders moeten Keniaans regenwoud redden
Boeren rond het Keniaanse Kakamegawoud verdienen per jaar al meer dan 75.000 euro met de verkoop van vlinders die ze zelf telen. De bloeiende handel helpt het bedreigde bosgebied te beschermen.
Roselyne Shikami probeerde tien jaar lang aan de kost te komen door kippen te kweken en de hardgekookte eieren te verkopen aan het belangrijkste autobusstation net buiten het Kakamegawoud. Nu doet ze in vlinders. "Soms zat ik een hele dag bij het station om twee dozijn eieren te verkopen, en dat leverde me 200 shilling (2 euro) op. Nu verdien ik evenveel met twee vlinders."
Shikami maakt deel uit van een kleine groep vrouwen en mannen uit het bos die al enkele jaren opgeprikte vlinders leveren aan toeristen en rijke klanten uit Kenia en andere Afrikaanse landen. Ze hopen dat ze binnen afzienbare tijd ook vlinders kunnen gaan exporteren naar verzamelaars in Europa en Amerika.
Houtkap
Shikami's man Joel is ook een gepassioneerde vlinderteler geworden. Daarvoor verdiende hij zijn geld zoals zoveel mannen rond het woud door brandhout en houtskool te verkopen. Door de massale houtkap en de druk van een snel aangroeiende bevolking is het Kakamegawoud gekrompen van 240.000 hectare in 1820 tot 23.000 hecatere nu. De regering vreest dat het woud binnen twintig jaar helemaal verdwenen kan zijn. Daarom probeert ze alternatieven te ontwikkelen voor de houtkap.
Vlinders lagen voor de hand. In het Kakamegawoud komen meer dan vijfhonderd verschillende soorten voor, waaronder veel grote soorten met een prachtige tekening. Iedereen kan vlinders telen - een kleine met netten afgespannen ruimte met de juiste voederplanten is voldoende. "Een teler heeft maar twee vlinders uit het bos nodig om aan duizend rupsen te komen, en daarmee kan hij of zij veel meer verdienen dan met een hok vol kippen", zegt Benjamin Okalo van het Kakamega Environmental Education Programme (KEEP), een milieuorganisatie die de telers bijstaat.
Vergunningen
De klanten grote hotels en toeristen, vertelt Okalo, maar ook rijke zakenlui uit Kenia en andere Afrikaanse landen. Ook sommige onderzoeksinstellingen hebben rupsen of vlinders nodig.
Telers hebben een vergunning nodig om vlinders en rupsen in Kenia en de rest van Afrika te verkopen, en nog een andere toelating om vlinders naar Europa en Amerika te exporteren. Volgens Okala is de Keniaanse overheid nog erg terughoudend om dergelijke vergunningen toe te staan. Bij het ministerie van Bosbouw en Natuur klinkt het dat telers coöperaties moeten vormen en zich moeten laten registreren voordat het licht op groen kan worden gezet.
PD (IPS)bron; gva.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
Eland zoekt afkoeling in Noorse supermarkt
Eland zoekt afkoeling in Noorse supermarkt
Bezoekers van een supermarkt in het Noorse plaatsje Kongsvinger keken vreemd op toen zij een eland tussen de rekken zagen rennen. Het uit de kluiten gewassen dier stormde wellicht de supermarkt binnen om wat afkoeling te zoeken. Dat meldt de Noorse televisiezender TV2.
Bierflesjes De eland hield lelijk huis in de bloemen- en tuinafdeling van de supermarkt. Daarna ging het naar de drankafdeling. Voor een stapel met koele bierflesjes bleef het dier een tijdje staan en stormde via de ingang weer de winkel uit. Hierna verdween de eland in het woud.
(eb)bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
14-07-2010
Vogels zien magnetisch veld van de aarde en navigeren zo
Vogels zien magnetisch veld van de aarde en navigeren zo
Vogels gebruiken hun rechteroog om het magnetische veld van de aarde te zien. Dit stelt hen in staat te navigeren, zo hebben Duitse wetenschappers ontdekt.
Het was al langer geweten dat vogels het magnetische veld konden aanvoelen en dit gebruiken om te navigeren, vooral wanneer ze in de winter naar het zuiden trekken. Maar nu hebben onderzoekers ontdekt dat vogels magnetische velden kunnen zién.
De onderzoekers merkten dat wanneer het rechteroog van de vogel bedekt was, ze moeite hadden met navigeren. Wanneer het linkeroog bedekt was, konden ze via hun rechteroog uitstekend de weg vinden. De informatie van het rechteroog wordt naar de linker hersenhelft gezonden.
De magnetische beelden tonen lichte of donkere vlekken over de beelden die de vogel sowieso waarneemt. De vlekken veranderen wanneer de vogel zijn hoofd draait, waardoor een visueel kompas ontstaat.
bron; gva.be
Categorie:Weetjes- Dieren
Belgen geven bijna miljard uit aan honden en katten
Belgen geven bijna miljard uit aan honden en katten
In 2008 telde ons land 1.167.000 honden en 1.974.000 katten. In totaal gaven de Belgen liefst 950 miljoen euro uit aan hun trouwe viervoeters. Dat blijkt woensdag uit cijfers van de Huishoudbudgetonderzoeken van de Directie Statistiek van de FOD Economie.
Ons land telde (in 2008) 905.000 gezinnen met minstens één hond en 1.197.000 gezinnen met minstens één kat. Het reële aantal honden en katten ligt echter nog hoger, want de viervoeters die in dierenasielen, dierenpensions en dierenwinkels verblijven zijn niet meegerekend. Wat de asielen betrof, ging het in 2009 om 32.346 honden en 36.796 katten. In 2008 bedroegen die cijfers respectievelijk 33.868 en 35.079. Voorts blijken huisdieren een echte miljardenindustrie. In totaal werd er 950 miljoen euro aan huisdieren uitgegeven. Brusselse gezinnen gaven 67 miljoen euro uit (7 procent van het totaal), Vlaamse gezinnen 555 miljoen euro (58 procent) en Waalse gezinnen 329 miljoen euro (35 procent). De gemiddelde uitgaven voor een gezin met een huisdier bedroegen in 2008 484 euro. De grootste uitgavenpost blijkt kattenvoeding te zijn. Daaraan werd 227 miljoen euro besteed. Hondenvoeding volgt met 200 miljoen euro en bezoekjes aan de dierenarts met 211 miljoen euro. Verder blijkt dat hoe lager het inkomen, hoe meer er wordt uitgegeven aan de aankoop, voeding en artikelen voor huisdieren. Ook de leeftijd speelt een rol. De hoogste uitgaven worden gedaan in de leeftijdsgroep van 50 tot 59 jaar, gevolgd door die van 60 jaar en meer.
(belga)(MPE)bron; skynet.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
Kip legt 14 eieren in twee uur
Kip legt 14 eieren in twee uur
De baasjes van Sarah, een kip, konden hun ogen niet geloven toen bleek dat het dier in amper twee uur tijd veertien eieren had gelegd.
De familie Armstrong uit het Engelse Newquay zal de komende dagen dus niet meteen naar de winkel moeten snellen voor een lekker ontbijt met spek en eieren.
Sarah legt normaal slechts één ei per dag. Hoe het kan dat ze er nu plots meer wist te leggen, is een raadsel.
'Normale' kippen maken hun baasjes blij met een tot twee eieren per dag.
bron; gva.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
"De kip was er voor het ei"
"De kip was er voor het ei"
Wat was er het eerst? De kip of het ei? Al eeuwenlang volgen er pittige discussies op die vraag, maar wetenschappers van de Sheffield University weten het nu wel zeker. Het was .de kip!
De Britse vorsers namen de samenstelling en vorming van eieren onder de loep. Daarbij bleek dat een eiwit (OC-17), dat enkel en alleen voorkomt in de eierstokken van een kip, onmisbaar is bij de aanmaak van een eierschaal.
"Lang werd vermoed dat het ei eerst kwam, maar nu hebben we wetenschappelijk bewijs waaruit blijkt dat de kip er eerst was", aldus wetenschapper Colin Freeman.
bron; gva.be
Categorie:Weetjes- Dieren
13-07-2010
Er bestaan kippen die groene eieren leggen
" Er bestaan kippen die groene eieren leggen. Bij gewone vogels is dat trouwens geen uitzondering, er zijn heel wat vogelsoorten die groene eieren leggen. "
bron; seniorennet.be
Categorie:Weetjes- Dieren
Bijen steken dominee dood terwijl hij gras afmaait
Bijen steken dominee dood terwijl hij gras afmaait
In Texas is een dominee doodgestoken door een zwerm bijen. De man werd aangevallen terwijl hij het gras aan het afmaaien was
Dominee Charles Harrison was aan het werk in zijn achtertuin in Prairie View toen hij gisterochtend werd aangevallen door de bijen. Zijn vrouw Ester belde de politie. Samen probeerden zij de dominee te redden, maar ze werden ook gestoken.
De hulpverleners konden het slachtoffer in zijn huis in veiligheid brengen. Daar brachten zij hem de eerste zorgen toe. Dominee Harrison werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar hij bezweek aan zijn verwondingen.
De bewakers van de terreinen van bierbrouwer Inbev in Leuven hebben afgelopen nacht een schorpioen gevonden. Dat meldt de Leuvense lokale politie.
De bewakers vonden het vier centimeter grote diertje in de gebouwen aan de Vuurkruisenlaan en konden het giftige beestje in een plastic fles vangen. De politie ging het ophalen en heeft het vanochtend overgebracht naar de dierentuin van Planckendael.
Boomhutvakanties zijn een spannend alternatief voor kamperen. Reizigers met hoogtevrees bedanken er echter beter voor.
Het lijkt wel een nieuwe rage om een hotelkamer te boeken die zich tussen de takken van de hoogste bomen bevindt. Hier kan je tenslotte nog urenlang naar een mooie sterrenhemel kijken en opstaan met fluitende vogels.
Ook eens proberen? Boek dan nu al een hut voor zomer 2011, want deze dingen zijn snel besproken. Misschien niet slecht als je eerst nog in therapie moet om van je hoogtevrees af te raken.
De mooiste boomhutten:
De Tongabezi Lodge in Zambia heeft vier verschillende hutten die voorzien zijn van een kingsize bed (muskietennet inclusief) en een openluchtbad. Bovendien heb je hier een adembenemend zicht op de Zambezi rivier. Ook de magische Victoria Falls liggen op een steenworp van de logeerplaats.
http://www.tongabezi.com/tongabezi_tree_house.php
In Frankrijk kan je op zes verschillende plaatsen een boomhutcamping vinden van Keykamp. Hier word je door eenvoud overstelpt: in de boomhutten is er geen stromend water, elektriciteit of keuken aanwezig. Groenfans voelen zich hier in hun nopjes, maar wie meer nodig heeft dan de standaard accommodatie kan een huttent met elektriciteit bijhuren.
In de Ngong house in Kenia verblijf je op vijftien meter hoogte in een luxueuze boomhut met een rustieke toets. Vlakbij ligt het Nairobi National park, maar het is begrijpelijk als je de boomhut niet uit wil komen. Van hier uit heb je namelijk een prachtig zicht op de Ngong Hills.
http://www.ngonghouse.com/accomodation.php
Auteur: vwh bron; nieuwsblad.be
Categorie:Natuur-Reizen-Tips
In de natuur is niets en alles volmaakt
"In de natuur is niets en alles volmaakt. Of bomen nu verwrongen zijn of bizar scheefgegroeid, ze blijven mooi."
brob; seniorennet.be
Categorie:Weetjes- Natuur
Een droomnacht op de top van Madeira
Een droomnacht op de top van Madeira
In april trok ik met rugzak en tent over de bergen van Madeira. Ik ontdekte er twee erg mooie bergtoppen, de Pico do Ariero en de Pico do Gato. Na de beklimming van de Pico do Areiro, de tweede hoogste berg van het eiland, langs bloemen en prachtige landschappen, installeerde ik me in een bar op de top om weer op krachten te komen. De sopa del dia was een stevig allegaartje van stukken brood, knoflook en een gekookt ei. Ik verslond er ook een sandwich met biefstuk.
Daarna zette ik de befaamde tocht 17 in, die van de Pico do Ariero naar de allerhoogste berg gaat, de Pico do Gato. Het werd een wandeling van superlatieven. Het pad liep over steile rotswanden en langs oeroude, knoestige bossen vol boomheide. Er was een weids uitzicht op het keteldal van Curral das Freiras. Ik liep door, en besloot de alternatieve, langere route te nemen tot de Pico do Gato. Ik liep als op een wolkje, want het is er vrij hoog.
Net na een grote rots openbaarde zich een prachtig kampeerplekje! Ik sloeg de tent op het gemak op, babbelde af en toe met een voorbijganger en ik grapte over de prijs voor een overnachting voor zo'n uitzicht. "Dreamspot", kreeg ik te horen en dat is absoluut waar. Een fabuleuze zonsondergang met miniregenboog zorgde voor een droomnacht op een droomplek.
In Australië hebben wetenschappers de grootste en naar eigen zeggen best smakende garnaal ter wereld gekweekt. Op die manier hopen ze dat de bevolking de smaak te pakken zal krijgen voor het schaaldier.
Het kweekproces duurde tien jaar, maar wetenschappers van de 'Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation' hebben eindelijk hun gigantische garnaal gevonden. Ze hopen dat de grote garnalen de invoer van de schaaldieren - populair op visschotels en op de barbecue - zo kan doen afnemen.
Volgens Bruce Lee, directeur van de organisatie, is het nu mogelijk om garnalen te produceren op momenten waarop de vraag groot is. Zo kunnen Australiërs nu ook met Kerstmis van verse garnalen genieten. "We kunnen de garnalen ook duurzaam kweken. We hoeven niet langer met een net over de oceaanbodem te schuren", zegt hij. De garnalen krijgen bovendien visvervangers te eten, die gemaakt worden op basis van bijproducten.
(gb)bron; demorgen.be
Categorie:Weetjes- Dieren
Krokodil van 3 meter wandelt door straten in Frankfurt
Krokodil van 3 meter wandelt door straten in Frankfurt
Verschillende inwoners van Frankfurt liepen vandaag in de stad plots een drie meter lange krokodil tegen het lijf.
170 kg De politie kreeg vanochtend verschillende telefoontjes dat mensen een krokodil hadden zien rondlopen op een bouwwerf. Ter plaatse troffen ze het 170 kilogram wegende reptiel van 65 jaar aan. De eigenaar werd al snel gelokaliseerd: vlakbij was een show met reptielen aan de gang. Het vangen van het beest werd door de politie met plezier aan de experts overgelaten.
(belga/ep)bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
10-07-2010
Dwergnijlpaarden in zoo bevallen
Dwergnijlpaarden in zoo bevallen voornamelijk van dochters
Dwergnijlpaarden die hun dagen slijten in een dierentuin, bevallen voornamelijk van dochters. Nederlandse vorsers gaan nu na of dat in het wild ook het geval is.
Dwergnijlpaarden zijn met uitsterven bedreigd. Er zouden er nog twee- tot drieduizend van leven in het wild.
Bij een onvoldoende aan mannetjes dreigt het wereldwijde fokprogramma voor dwergnijlpaarden in het water te vallen. Experts verwachten dat de populatie in de komende jaar snel zal slinken.
Het gedrag van dwergnijlpaarden in het wild is nog een onbekende factor. De beestjes zijn namelijk erg schuw.
bron; gva.be
Categorie:Weetjes- Dieren
Lieve Bezoeker Om het openen van het gastenboek voor iedereen gemakkelijk te houden worden te grote Plaatjes en of Buttons verwijderd.