Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur,
en natuurlijk fietsen.
Fotograferen, fotobewerking.
Op internet surfen en bloggen.
Maar ook een gezamelijke hobby
van mij en mijn echtgenoot is dat we
graag varen over verschillende wateren.
In het centrum van Poznan staan vanaf vandaag 2 torens uit kippengaas, gevuld met honderden eieren. Het kunstwerk van Koen Vanmechelen (rechts op de foto) is een van de blikvangers van de biënnale over hedendaagse kunst in de stad.
Belga
Aan de torens, 12 meter hoog, hangen de foto's van 13 generaties kippenrassen. "Door de internationale rassen te kruisen, krijg je een steeds veranderend en verrassend amalgaam", zegt de kunstenaar.
"Dit werk is als het ware een genetische ark waarin wordt getoond dat het samenbrengen van diversiteit kan leiden tot wederzijds begrip. Kiezen voor diversiteit is juist een verrijking."
De eieren liggen onder 4 broedlampen en zullen na 21 dagen uitkomen. "Dat staat symbool voor het verlaten van een positie van onvruchtbare isolatie."
Vanmechelen maakt al jaren furore in de kunstwereld met zijn werken rond kippen (foto boven). Hij startte al in 2000 met zijn broedproject, toen in Watou. Doorheen de jaren raakte hij bekend door zijn schilderijen, tekeningen, installaties met opgevulde kippen, enzovoort.
De Biënnale van Poznan is een van de grootste tentoonstellingen voor hedendaagse kunst.
bron; deredaktie.be
Categorie:Natuur-Reizen-Tips
Hagedis zit in overgang van eieren leggen naar bevallen
Hagedis zit in overgang van eieren leggen naar bevallen
Wetenschappers hebben een opmerkelijk staaltje evolutie ontdekt bij een Australische hagedissensoort. Een soort skink zit namelijk middenin de evolutie van eieren leggen naar echte bevallingen. Het gaat om de saiphos equalis, een soort met een gele buik en drie tenen, meldt National Geographic.
De slangachtige diertjes met kleine pootjes leggen eieren aan de kust van deelstaat New South Wales, maar blijken - zoals zoogdieren - hun nakomelingen levend ter wereld te brengen in de koudere berggebieden.
Er bestaan slechts twee gekende soorten hedendaagse reptielen die beide soorten van voortplanting gebruiken, namelijk een andere skinksoort en een Europese hagedis. Slechts een slang of hagedis op vijf werpt levende nakomelingen, en uit onderzoek blijkt dat er een evolutie van eieren leggen naar bevallingen is geweest bij bijna honderd takken van de reptielenstamboom.
Uniek Het gaat om een unieke ontdekking, zegt onderzoeker James Stewart, een bioloog aan de Amerikaanse East Tennessee State University, aan National Geographic. "Door de verschillen te onderzoeken bij populaties die in verschillende stadia van dit proces zitten, kan je een beeld krijgen van wat eruitziet als de overgang van de ene manier naar de andere."
Zoogdieren worden in de baarmoeder gevoed via de placenta, die ook afvalstoffen afvoert. Embryo's van eierenleggende dieren halen voedingsstoffen uit de eierdooier en calcium uit de poreuze schaal, die hen ook beschermt voor de buitenwereld.
Calcium Sommige vissen en reptielen gebruiken echter een mengeling van de twee methoden. Moeders vormen een ei dat ze in hun lichaam houden tot het laatste stadium van ontwikkeling. De schaal wordt dan veel dunner, waardoor de dieren kunnen ademen. De kleintjes komen vervolgens ter wereld, gehuld in een dun membraan, al wat dan nog overblijft van de schaal. Volgens wetenschappers vormt deze methode een mogelijk probleem, omdat het dier veel minder calcium krijgt omwille van de dunne schaal.
Deze ontdekking zette Stewart en zijn collega's ertoe aan die toevoer van voeding te onderzoeken in de structuur en de chemie van de baarmoeder van de Australische hagedis. "We zien nu dat de uterus calcium afscheidt die de embryo opneemt. Het zijn eigenlijk de eerste stappen in de evolutie van een placenta bij reptielen", zegt de onderzoeker.
Evolutionair voordeel Beide manieren van voortplanting hebben voor- en nadelen. Volgens Stewart kan de overgang mogelijk gelinkt worden aan de manier waarop pasgeborenen worden gevoed, of gaat het mogelijk om een manier om de jongen beter te beschermen in ruigere klimaten.
Moeders in milde klimaten kiezen er mogelijk voor hun eigen lichaam te sparen door eieren op de grond te leggen voor de laatste week of zo van de ontwikkeling. Moeders in zwaardere bergklimaten daarentegen vinden het misschien efficiënter hun jongen te beschermen door ze langer in hun lichaam te houden.
Simpel Stewart voegt eraan toe dat het omschakeling van eieren leggen naar bevallingen historisch gezien vaak voorkomt, daar de omschakeling relatief gemakkelijk verloopt. "We neigen te denken dat het gaat om een heel ingewikkelde overgang, maar het is in sommige gevallen misschien toch veel simpeler dan we dachten."
(sam) bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
09-09-2010
Het 'vlooien' van apen
"Het 'vlooien' van apen is niet echt zoeken naar vlooien. Wat ze wel doen is zoeken naar plantenresten, huidschilfers en zoutkorrels."
In een sloot zag ik een waterjuffer eitjes afzetten. Ze stipte met haar kont telkens de waterspiegel aan. Een houtpantserjuffer was ze dus niet. Houtpantserjuffers zetten hun eitjes niet af in het water, maar in de bast van loofboomtakken. Die moeten wel boven het water hangen, want de larven laten zich van de tak af in het water plonzen.
Daar vervellen ze meteen, want hun eerste velletje is waterafstotend. In de boom is dat handig als verdediging tegen regen en dauw, maar in het water ondoenlijk, dus ontdoen ze zich ervan. Als larve vervellen ze nog negen keer. Ondertussen jagen ze op muggenlarven. Van juni tot oktober kruipen ze uit het water en sluipen ze uit hun huid. Eind augustus vliegen de meeste houtpantserjuffers rond.
Van de week kreeg ik bezoek van een oude schoolvriend, die ik meenam naar de Hortus botanicus in Haren. Hortus botanicus betekent botanische tuin. Dat u niet denkt dat we in een beeldentuin waren of in de dierentuin.
Toch keken we er naar dieren. Als de zon door de regenbuien brak, scheen hij fel en werd het warm boven het beschutte heideveldje. Het gonsde er van de houtpantserjuffers. Ze streken neer in door de namiddagzon beschenen bomen en hielden zich roerloos voor onze cameras. De bomen stonden niet aan het water. De juffers zetten er ook geen eitjes af, maar namen een zonnebad, rustten uit of waren op jacht naar prooien en partners. Alleen voor de eitjes hebben ze bomen aan een oever nodig.
De eitjes roepen een afweerreactie op in de boombast, een soort gal. Daarin kunnen de eitjes strenge vorst overleven. In de lente komen ze uit.
Veel gebouwen in New York schakelen 's nachts de verlichting uit om rondtrekkende vogels deze herfst niet te storen. Vaak vliegen de verwarde dieren zich ten pletter tegen de wolkenkrabbers.
Het project van NYC Audubon loopt tot nog 1 november. Dan zou het seizoen van de trekvogels voorbij zijn. Steeds meer gebouwen steunen actie, zoals ook de bekende gebouwen Empire State en Chrysler. Jaarlijks zouden naar schatting 90.000 vogels de dood vinden tegen de ramen van de reusachtige constructies.
De vogels raken hun navigatievermogen kwijt door de verlichting van de wolkenkrabbers. De initiatiefnemers roepen eigenaars van gebouwen op om de lichten te doven. Ze vragen ook nachtelijke werknemers om een bureaulamp te gebruiken in plaats van de gewone verlichting van het gebouw.
Naast New York City heeft ook Toronto een gelijkaardig project lopen. Daar stelt men zelfs dat de verlichting jaarlijks meer dodelijke slachtoffers bij vogels eist dan de olieramp met Exxon Valdez. Daarbij kwamen destijds zeker 250.000 vogels om het leven. Een eerste studie zou bovendien uitwijzen dat het doven van de lichten het aantal slachtoffers met 83 procent doet dalen.
(gb)bron; demorgen.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
Foto's van een vaartocht via de haven van Willemstad naar Stellendam.
Foto's van een vaartocht in 2009 via de haven van Willemstad naar Stellendam Nederland.
Muizen op Schots eiland zijn twee keer groter dan normaal
Muizen op Schots eiland zijn twee keer groter dan normaal
Op het Schotse eiland Saint Kilda zijn de muizen twee keer zo groot als elders ter wereld. Onderzoekers willen daarom nagaan hoe het komt dat de veldmuizen enkel op dat eiland zijn geëvolueerd tot reuzenmuizen.
Het Schotse Saint Kilda werd in 1930 door de mens verlaten.
De muizen van Saint Kilda wegen meer dan 50 gram en zijn ongeveer twee keer zo groot als hun soortgenoten op het vasteland. Gedurende drie jaar zullen wetenschappers het gedrag van de dieren bestuderen.
"We denken dat de muizen zich hebben aangepast omdat ze hier weinig hinder hebben van roofdieren", zegt onderzoeker Tom Black. "Daardoor konden ze groter en groter worden en het helpt om in de koude weersomstandigheden te overleven."
Saint Kilda werd in 1930 verlaten door de menselijke bewoners. Veldmuizen trokken daarop vanuit de heuvels naar de onbewoonde huizen op het eiland. Terwijl de ene muis profiteerde van de situatie, werd het de andere muis fataal. Huismuizen stierven gek genoeg al na twee jaar uit.
(gb)bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Dieren
Jaarlijks kosten windmolens het leven aan 30.000 vogels
Jaarlijks kosten windmolens het leven aan 30.000 vogels in Nederland alleen!
bron; seniorennet.be
Categorie:Weetjes- Dieren
06-09-2010
Schapen trekken Limburgse nazomer op gang
Schapen trekken Limburgse nazomer op gang
Met de intocht van een kudde schapen neemt de nazomer in Limburg een wel erg opmerkelijke start.
Een week lang trekt een 600-tal schapen door Limburg, op weg naar Brussel, met in haar kielzog een animatiekaravaan.
De Europese schapentrektocht is op 5 juni in Berlijn gestart en eindigt op 17 oktober in Trier. Een tocht van 1 200 km. Ze wil aandacht vragen voor het Internationaal Jaar van de Biodiversiteit. Want rondtrekkende schapen zorgen voor de verspreiding van allerlei zaden, sporen, insecten en kleine diersoorten.
Van 1 tot 14 september trekken de schapen en herders door Vlaanderen. Voorlopig einddoel is het Terkamerenbos in Brussel. De doortocht van de schapenkudde in Limburg brengt iedere avond animatie in telkens een andere gemeente.
Iedere dag rond 17 à 18 uur komt de kudde schapen aan.Van 18.30 tot 20.30 uur is er een ontspannende infoavond, waar de herder en andere specialisten de tocht kaderen, met verhalenvertellers en andere praatgasten, zoals veearts Theo Martens van het populaire tv-programma Dieren in nesten.
In de zoo Myrtle Beach Safari in het Amerikaanse South Carolina ontfermt orang-oetan Hanama zich over twee bengaalse tijgerwelpjes.
Het driejarige mannetje is een soort babysitter voor de mannetjes Skukuza and Simh, en doet dat volgens directeur Bhagavan Antle uitstekend.
"Hij houdt hen in het oog wanneer ze spelen, loopt ermee rond en pakt hen soms in zijn armen om ze te knuffelen.
De dertig dagen oude welpjes blijven nog enkele maanden bij hun rosse vriend, tot ze te groot worden voor zijn knuffels.
(sam)bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Dieren
02-09-2010
foto's gemaakt van een zilverreiger
Tijdens het varen over de Schelde Rijnkanaal enkele fotos gemaakt van een zilverreiger
Kleine Zilverreigers maken doorgaans geen geluid, soms laten ze een rauwe kreet horen. Zijn ongeveer L 60 cm. V 66 cm. Veel kleiner dan de Blauwe Reiger. Verschilt van de Grote Zilverreiger door zwarte snavel in plaats van geelachtig, veel kleiner formaat en gele poten in plaats van zwarte. De poten van jonge Kleine Zilverreigers zijn aanvankelijk bruingroen van kleur. Verder valt vooral de lange kroonkuif en de zwierige aigrette-schouderveren op.
Categorie:Foto's
Kangoeroe, wombat en koala komen uit Amerika
Kangoeroe, wombat en koala komen uit Amerika
Kangoeroes, koala's en wombats zijn typische dieren voor Australië. Maar een genetische studie stelt dat de dieren eigenlijk Amerikaanse voorouders hebben. De roots van deze Aussies liggen dus op het Amerikaanse continent.
De universiteit van Münster maakte een stamboom van deze Australische dieren op basis van DNA. Buideldieren zijn uniek ten opzichte van andere zoogdieren, omdat de moeders hun jongen in hun buidel dragen. Wetenschappers vermoeden dat er een enkele migratie is geweest van een soort van Amerika naar Australië.
De voorouders van de Australische buideldieren leefden 80 miljoen jaar geleden op het gigantische continent Gondwana. Dat lag op de plek waar nu Zuid-Amerika ligt. Toen dat continent uit elkaar viel, bewoog zich een deel naar het huidige Australië. Daar zijn in de loop der tijd de buideldieren ontstaan.
Japanse stad opent weer bloedige jacht op dolfijnen
Japanse stad opent weer bloedige jacht op dolfijnen
Archiefbeeld: Dit jaar kwamen de vissers na hun eerste dag met lege handen terug.
In het Japanse Taiji zijn gisteren opnieuw vissers uitgevaren voor de jaarlijkse jacht op dolfijnen. De praktijken werden in de beroemde documentaire 'The Cove' aan de wereld getoond. De ster van de film wou dit jaar gaan protesteren in Japan, maar moest door bedreigingen zijn reis afzeggen.
Terwijl andere Japanse steden de dolfijnen op zee doden, heeft Taiji zijn eigen methode om de dieren te vangen. Ze lokken de dolfijnen naar de kust door op metalen buizen te slaan. De dolfijnen worden verkocht aan aquariums of geslacht voor voedsel. Het nationale visagentschap van Japan keurt de dolfijnjacht echter goed, aangezien de dolfijnen niet bedreigd zijn.
The Cove De documentaire 'The Cove' gebruikte verborgen camera's om de dolfijnjacht in beeld te brengen. In Japan veroorzaakte de film een discussie over de vrijheid van meningsuiting, omdat bioscopen onder druk werden gezet 'The Cove' niet te spelen. Ric O'Barry, de ster van de film, wou naar Japan afreizen om te protesteren tegen de jacht van dit jaar. Hij besloot echter uit veiligheid zijn trip naar Taiji te schrappen.
Traditie Jaarlijks mogen in Japan ongeveer 20.000 dolfijnen geslacht worden. De regio van Taiji was twee jaar geleden verantwoordelik voor 1.857 van de geslachte dolfijnen. Er wonen slecht 3.500 mensen in Taiji, maar het dorpje jaagt al sinds de zeventiende eeuw op dolfijnen. De dolfijnjacht wordt er als traditie beschouwd. Dolfijnvlees is heel giftig, maar toch staat er voornamelijk dolfijn op het menu in Taiji. In de rest van Japan wordt amper dolfijn gegeten.
(gb)bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
01-09-2010
Kreeften op wandel in Nederland
Kreeften op wandel in Nederland
In Nederland kijken inwoners van het Gelderse Duiven al een paar weken verbaasd naar talloze kreeften die uit sloten tevoorschijn komen en wegen oversteken. Het gaat vrijwel zeker om Amerikaanse rivierkreeften, zegt een woordvoerder van de Dierenambulance.
De Dierenambulance ontving in korte tijd tientallen meldingen van wandelende kreeften. De Amerikaanse kreeft kan ongeveer 17 centimeter lang worden, maar is ongevaarlijk. ''Je moet alleen een beetje oppassen voor de scharen. Eéntje kreeg mij te pakken, maar mijn vinger zit er nog aan'', zegt een woordvoerder.
De man wil niet van een plaag spreken omdat de dieren geen overlast veroorzaken. Ook neemt het aantal meldingen af. Amerikaanse rivierkreeften belandden al in de jaren zeventig in het land via tuincentra.
(anp/sam) bron;hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
30-08-2010
Chinese beer gaat op de foto met toeristen
Chinese beer gaat op de foto met toeristen
In een zoo in het noordoosten van China is een voormalige circusbeer de attractie van het moment. De beer is zo gewend aan mensen dat ze gewillig met hen op de foto wil staan. In ruil krijgt ze hapjes à volonté. Dat melden lokale media.
De vrouwtjesbeer Tian Tian was jarenlang actief in een circus, waar ze kunstjes uitvoerde op een fiets en een evenwichtsbalk. Het dier moest echter afscheid nemen als circusbeer omdat ze te dik was. Nu verblijft ze in de Shendiao Mountain Zoo in Shandong, in het noordoosten van China. Omdat ze door haar werk in het circus zo gewend is geraakt aan menselijk gezelschap, heeft de directie van de zoo besloten om het dier full time als attractie in te zetten. "Overdag verlaat de beer haar kooi en loop ik met haar rond in de dierentuin", zegt verzorger Wang Qunfa.
Poseren Toeristen begonnen ook te vragen of ze met het dier op de foto mochten en daarvoor heeft de directie intussen toestemming gegeven. Het gaat zelfs zo ver dat de beer speciale poses aanneemt als ze met een mens voor de lens poseert. Met haar arm leunend op een hek en nonchalant naar het vogeltje kijken, is naar verluidt haar favoriete pose. In ruil geven de meeste toeristen haar hapjes. (afp/tw) bron; hln.be
Het gif van een pijlgifkikkertje is 200 keer sterker dan strychnine
"Het gif van een pijlgifkikkertje is 200 keer sterker dan strychnine.
Met het gif van één zo'n kikkertje kan je met gemak 2 000 mensen doden."
bron; seniorennet.be
Categorie:Weetjes- Dieren
24-08-2010
Geit jaagt koppel weg uit appartement
Geit jaagt koppel weg uit appartement
In de Duitse deelstaat Baden-Wurttemberg schrok een echtpaar zich een hoedje toen bleek dat een geit zijn intrek had genomen in hun appartement.
De twee lieten hun flat laten renoveren en kwamen eens een kijkje nemen hoe snel de werken vorderden.
Plots stonden ze oog in oog met een geit. Het dier, dat de gordijnen al had opgepeuzeld, was niet opgezet met het bezoek. Het jaagde de eigenaars naar buiten en gaf hen nog een flinke por met de hoorns.
De politie heeft het raden naar hoe de geit in het appartement, op de derde verdieping, kon raken. Er kwam ook geen melding binnen van een vermiste geit.
Een boer uit de buurt werd opgetrommeld om het dier te vangen.
bron;Hbvl.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
Lieve Bezoeker Om het openen van het gastenboek voor iedereen gemakkelijk te houden worden te grote Plaatjes en of Buttons verwijderd.