Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur,
en natuurlijk fietsen.
Fotograferen, fotobewerking.
Op internet surfen en bloggen.
Maar ook een gezamelijke hobby
van mij en mijn echtgenoot is dat we
graag varen over verschillende wateren.
In Engeland is een koppel op de openbare weg aangevallen door een stier. De 67-jarige man liet daarbij het leven. Zijn 63-jarige echtgenote raakte zwaargewond.
De feiten vonden vrijdagavond plaats. Het koppel was tijdens een wandeling de stier tegengekomen. Het is nog niet zeker wat het dier op de openbare weg deed.
De stier is intussen gedood, zo meldt de politie.
bron; gva.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:stier,
Laffe 'sluipschutter' schiet op ijsbeer in zoo Moskou
Laffe 'sluipschutter' schiet op ijsbeer in zoo Moskou
Wrangel, de populaire ijsbeer van de zoo van Moskou, is het slachtoffer geworden van een laffe sluipschutter, die vanop veilige afstand meermaals op het dier vuurde. De aanval op de 20-jarige ijsbeer gebeurde eind oktober.
Wrangel kwam in 1991 als pup in de zoo van Moskou terecht, rechtstreeks van het Russische eiland Wrangel in de Noordelijke IJszee. Hij is nu zelf papa van twee kleintjes. Hij laat zich zelden zien in zijn verblijf, maar hij kan in de gaten gehouden worden vanuit een wolkenkrabber rechtover de dierentuin. Vermoedelijk kwamen de kogels - klein kaliber - van daar.
"We zijn woedend over het gedrag van mensen die zoiets walgelijks uithalen", zegt de zoo, gesticht in 1864 en daarmee de oudste van Rusland. "Misschien voelt de 'sluipschutter' zich erg trots maar wat is er heldhaftig aan het neerknallen van een weerloos dier vanop veilige afstand?"
"Van alle dieren hebben dolfijnen de meeste tanden, sommigen zelfs meer dan 200."
"De tous les animaux, les dauphins ont le plus de dents, certains ont même plus de 200. "
"Of all animals, dolphins have the most teeth, some even over 200. "
bron; seniorennet.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:dolfijn,
Planeet in beeld
Grootste kat is half tijger en half leeuw
Planeet in beeld
Een wildpark in de Verenigde Staten heeft twee unieke dieren voorgesteld. De vier weken oude Aries en zijn 8-jarige broer Hercules zijn half tijger en half leeuw. Ze hebben leeuw als vader en een tijger als moeder.
Het gewicht van de kleine Aries neemt dagelijks met 0,45 kilo toe. Tegen zijn eerste verjaardag zal hij al 165 kilo wegen. Maar zijn broer is nog indrukwekkender: Hercules is 183 centimeter groot en weegt meer dan 406 kilo!
De kruising tussen een mannelijke leeuw en een vrouwelijke tijger levert gigantische katten op. In Azië bestaat ook de kruising tussen vrouwelijke leeuwen en mannelijke tijgers, maar die dieren zijn doorgaans een pak kleiner.
Een groepje panda's in het Chinese Guangzhou. Twaalf panda's - samen de "Asian Games Panda Group" - werden aan het publiek voorgesteld.
De Europese Commissie wil de kabeljauwvangst in de Noordzee en de Atlantische oceaan halveren, aangezien de situatie voor deze vissoort alarmerend is geworden door de excessieve visvangst van de laatste jaren.
Eurocommissaris Maria Damanaki (Visserij) zegt op basis van gegevens van EU-experts zeer bezorgd te zijn over de situatie van een groot aantal visbestanden. Vooral het kabeljauwbestand baart haar zorgen.In totaal moeten voor 64 visbestanden de quota omlaag, terwijl ze voor 32 bestanden gelijk moeten blijven. Dat komt neer op een totale verlaging van 10 procent, ofwel 89.400 ton. Voor kabeljauw is een daling met 50 procent noodzakelijk.
De EU-ministers van Visserij buigen zich volgende maand over de aanbevelingen van de Europese Commissie.
(belga/gb)bron; gva.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:kabeljauw,
Kattenkiller aan de slag met antivries
Kattenkiller aan de slag met antivries
In de Britse plaatsen Stogursey, Somerset en het nabijgelegen Bridgwater, is een kattenhater op pad. De dader heeft al tenminste 33 dieren gedood. Hij of zij maakte daarvoor gebruik van antivries, zo wees een autopsie uit.
Dozijnen huisdieren zijn een trage, pijnlijke dood gestorven nadat ze de vloeistof binnenkregen. Wellicht kregen de katten koekjes of ander voedsel te eten waarin het middel zat.
De politie en de dierenbescherming zijn op de hoogte van de gebeurtenissen, maar het is moeilijk te bewijzen wie achter de feiten zit. De dader riskeert een half jaar cel en een boete van 20.000 pond (circa 23.000 euro).
bron; gva.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:poezen,
Duits gezin krijgt dagelijks eekhoorn op bezoek
Duits gezin krijgt dagelijks eekhoorn op bezoek
Een gezin uit het Duitse Pinneberg, in de buurt van Hamburg, krijgt dagelijks een eekhoorn op bezoek.
Het diertje klopt als het ware op de terrasdeur en mag vervolgens binnen.
De eekhoorn vreest de aanwezigheid van mensen totaal niet. Eens het dier zijn walnoten heeft, raast het weer de tuin in tot de volgende ochtend.
bron; gva.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:eekhoorn,
11-11-2010
Zeehondje gespot in Bornem
Zeehondje gespot in Bornem
(archieffoto)
In Bornem is een zeehondje gespot in Wintam. Daar is een grote zeesluis die de Schelde verbindt met het Zeekanaal Brussel-Schelde.
De brandweer van Puurs nam vanochtend contact op met Sea Life in Blankenberge, meldt de VRT-nieuwsdienst. Het dier maakt het echter goed, en zal op eigen kracht zijn weg naar zee kunnen terugvinden.
(sam)bron;hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:zeehond,
Slechts één hond per gezin in Shanghai volgens nieuwe wet
Slechts één hond per gezin in Shanghai volgens nieuwe wet
Viervoeters op een Chinese schoonheidswedstrijd voor honden.
Het stadsbestuur van de Chinese miljoenenstad Shanghai overweegt om het aantal honden per gezin aan banden te leggen, gezien de sterke stijging van het aantal huisdieren in de Chinese metropool Shanghai. Puppy's Volgens een nieuwe wet zou elk gezin maar één hond mogen hebben en zouden gezinnen geen puppy's meer mogen schenken aan families die al over een viervoeter beschikken, zo preciseerde de krant China Daily. In de metropool Shanghai zouden volgens schattingen zo'n 800.000 honden rondlopen, waarvan er slechts 25 procent geregistreerd zijn.
(belga/ep)bron;hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
Paarden en konijnen kunnen niet braken.
"Paarden en konijnen kunnen niet braken. De anatomische structuur van hun maag laat dit niet toe."
"Les chevaux et les lapins ne peuvent pas vomir. La structure anatomique de leur estomac ne le permet pas. "
"Horses and rabbits can not vomit. The anatomical structure of their stomach does not allow it. "
bron; seniorennet.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:paarden, konijnen,
Almaar meer paarden worden verwaarloosd
Almaar meer paarden worden verwaarloosd
Dierenrechtenorganisaties krijgen zoveel meldingen over verwaarloosde paarden dat de gespecialiseerde asielen de dieren nog nauwelijks kunnen stallen. Dat melden de Coreliokranten.
"Het aantal onverzorgde paarden is fors gestegen", zegt Marina Tondeleir van The Old Horses Lodge in Laarne. Reden: de lage prijs, waardoor iedereen zich een paard kan aanschaffen. Maar geld om het dier te verzorgen is er vaak niet.
Met de winter voor de deur verwacht Tondeleir nog een forse toename van het aantal verwaarloosde paarden. "Er is minder hooi, waardoor het paardenvoer peperduur zal zijn", zegt ze. Op dierenverwaarlozing staan boetes van 125 tot 5.000 euro.
(belga/kve)bron; demorgen.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
Deze week blazen muggen de aftocht
Deze week blazen muggen de aftocht
Uitgebleven vrieskou stuurt overlevers richting kelder en zolder
We zijn al bijna half november, maar nog altijd zoemen én steken de muggen. 'De eerste vriesnacht laat uitzonderlijk lang op zich wachten', is de uitleg. Door de natte zomer zijn ze ook met meer.
U hebt het waarschijnlijk ook al gemerkt: het is bijna half november, maar nog altijd zoemen er muggen rond de oren. Dat is beduidend langer dan normaal, want gewoonlijk zijn we al in oktober van de vervelende diertjes verlost. Is het niet stilaan slaaptijd voor de muggen?
'Het duurt dit jaar uitzonderlijk lang', zegt insectenspecialist Patrick Grootaert van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. 'Er zijn er nog altijd opvallend veel. Dat komt omdat het nog niet heeft gevroren. Normaal gezien heeft het op 1 november al eens goed gevroren en zitten de muggen alweer op een veilige, warme plaats. Maar met temperaturen rond de 10 graden hebben ze 's avonds nog voldoende energie om rond te vliegen.'
'Ik heb zelfs nog een muggenbeet, op mijn buik', zegt Grootaert lachend. 'Maar dat is pas echt uitzonderlijk, want ze zijn rustiger dan tijdens de zomer.'
De belangrijkste reden van hun talrijke aanwezigheid is de natte zomer. 'Eind juli dacht ik dat er weinig muggen zouden overblijven, want ze hebben stilstaand water nodig om te overleven. Maar door de regen in augustus hebben ze zich weer massaal kunnen voortplanten.'
Laatste bloedmaaltijd
Maar deze week - geheel toevallig de week van Wapenstilstand - staken de muggen hun vervelende aanvallen op mensen. 'Het is echt koud aan het worden, dat voel je als je buitenkomt', zegt Grootaert. 'De laatste muggen zullen nog deze week verhuizen naar de kelder of de zolder, waar ze ongeveer tot februari blijven.'
Maar als er zo veel muggen tot diep in november wakker blijven, moeten we ons dan ook opmaken voor een zomer vol muggen? 'Dat is mogelijk, al kan de winter ze nog de das omdoen. Als ze verrast worden door een warme winterdag, bijvoorbeeld. Normaal gezien komen de vrouwtjes in maart voor een laatste bloedmaaltijd, waarna ze hun eitjes leggen en sterven. In mei komt de nieuwe generatie en zitten we misschien weer met een plaag.'
Koen Baumers bron; nieuwsblad.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:muggen,
09-11-2010
Chileense horsmakreel gaat spectaculair achteruit
Chileense horsmakreel gaat spectaculair achteruit
Door overbevissing is de situatie van de Chileense horsmakreel (Trachurus murphyi) in de Stille Oceaan kritiek geworden. Wetenschappers zeggen dat de vangst dringend moet worden ingeperkt.
Chili hoopte dit jaar 1,3 miljoen ton makreel boven te halen maar tot deze maand zit het nog maar aan 450.000 ton, zegt het ministerie van Economie. De landen van de Regionale visserijorganisatie voor de zuidelijke Stille Oceaan (SPRFMO) hebben samen nog maar 712.000 ton aan land gebracht dit jaar.
De totale biomassa van de Chileense horsmakreel daalde sinds 2001 met 79 procent. In 1995 haalde Chili nog een recordhoeveelheid van 4,4 miljoen ton boven.
Wetenschappers van de SPRFMO-landen zeggen dat het vijf voor twaalf is. Een recuperatie van de Chileense horsmakreel is volgens hen alleen mogelijk als de vangst met de helft wordt verminderd in 2011.
De conventie voor de conservering van visbestanden in de zuidelijke Stille Oceaan - de conventie die de SPRFMO reguleert - werd ondertekend door Chili, China, Colombia, Nieuw-Zeeland, de Cookeilanden, Faeröer en de Europese Unie. Alleen Faeröer heeft de conventie al geratificeerd, voor de andere landen zijn de resoluties van de SPRFMO niet bindend.
In augustus klaagde de internationale milieuorganisatie Oceana aan dat de Nationale Visraad van Chili, waarin vertegenwoordigers van de overheid en de visindustrie zitten, sinds 2003 quota vastlegt voor de Chileense horsmakreel die hoger liggen dat wat de wetenschappers van het Instituut voor de Ontwikkeling van de Visserij voorstellen.
Een vrouwelijke boa constrictor in de VS heeft al twee keer het leven geschonken aan jonge slangen zonder de hulp van een mannelijke boa. De boa heeft nu 22 jongen die geen vader hebben, zo meldt BBC.
De jonge slangen zijn ook genetisch heel bijzonder. Maagdelijke geboorten komen wel vaker door bij dieren. Zo planten veel insecten zich voort zonder te paren. Hun jongen zijn dan vaak genetisch identiek. Maar bij dieren zoals slangen is het toch ongebruikelijk. In 2006 werd een gelijkaardige ontdekking gedaan bij komodovaranen.
Geen vader Een jaar later werd de maagdelijke voortplanting ook vastgesteld bij gevangen vrouwelijke hamerhaaien. Maar het verhaal van de boa is een uitzonderlijk geval. De slang zit gevangen met vier mannelijke slangen en dus lijkt het logisch dat ze zich seksueel zou voortplanten. Wetenschappers merkten echter op dat de jongen eigenschappen vertoonden die ze bij geen van de mogelijke vaders konden terugvinden.
Halve klonen Uit genetisch onderzoek bleek dat de slang geen sperma van de mannetjes gebruikt heeft. De jongen zijn echter ook niet genetisch identiek aan hun moeder. Niet alleen zijn het allemaal vrouwtjes, ze delen maar de helft van de genetische eigenschappen van de moederslang. De jonge slangen beschikken over twee kopieën van de helft van de chromosomen van hun moeder. Waarom de vrouwelijke boa - die zich vroeger wel nog seksueel heeft voortgeplant - geen gebruik maakt van het sperma is nog onduidelijk.
Als je denkt dat je alle vreemde snuiters al tegengekomen bent, denk dan nog maar een keer na. Deze dieren spannen immers de kroon als het gaat om vreemd zijn. De volgende schepsels zijn dan ook niet voor niets de meest bizarre dieren op de planeet...
Een uitermate vreemd wezen is deze witte schildpad. Het wit-rose dier leeft in China. Het is uiterst zeldzaam en leeft op de oevers van de Gele Rivier in Zhengzhou, in de Henan Provincie, China. Deze schildpad weeg goed 6 kg en is 40 cm lang
Deze beauty leeft in diepe wateren voor de kusten van Australië en Tasmanië. De blobvis leeft op diepten waar een zwemblaas niet efficiënt is. In plaats daarvan ontleent de vis zijn drijfvermogen aan zijn lichaam dat voor een groot deel uit een soort gelatine bestaat met een dichtheid iets lager dan die van water. Een blobvis wordt ongeveer 30 centimeter en leeft op een diepte van 600 tot 1200 meter. Jammer genoeg is deze vis met uitsterven bedreigd
Met zijn opvallende flaporen lijkt de Grimpoteuthis bijzonder sterk op Disneys olifant Dumbo, vandaar dat hij vaak dumbo octopus wordt genoemd. Het is één van de meest bizarre en schattige dieren van de oceaan. De dumbo octopus vindt men zowel in de Atlantische als in de Stille Oceaan op een diepte van ongeveer 2,5 kilometer. Er bestaan 14 soorten waarover slechts weinig geweten is.
Een van de meest bizarre dieren op aarde is ongetwijfeld de Surinaamse pad. Het dier heeft geen tanden, tong, ogen of neus maar wel een enorme mond. De eieren waar zijn jongen uitkomen bevinden zich als een soort van wratten op zijn rug die diepe gaten nalaten eenmaal ze zijn uitgebroed
De solenodon is een zeldzame en primitieve insecteneter. Ze komen alleen voor op de Caraïbische eilanden Cuba en Hispaniola. Solonedons hebben giftig speeksel en jagen 's nachts op kevers, krekels, miljoenpoten, en regenwormen. De prooi wordt tegen de grond aangedrukt met de poten of de snuit, waarna hij wordt verlamd door het giftige speeksel.
Dit vreemde dier is geen spaarvarken maar een zeevarken. Het leeft op of juist onder de zeebodem en eet alles wat hij in de modder vindt. Wetenschappers weten nog niet al te veel van dit bizarre diepzeewezen. Wordt ongetwijfeld vervolgd...
De Yeti-krab behoort tot de bijna 6.000 nieuwe soorten die de afgelopen tien jaar in zee zijn ontdekt. Deze krab leeft op goed 2200 meter diepte in de Zuid-Atlantische oceaan. Het is niet precies bekend waar de kreeft van leeft, vermoed wordt dat het een carnivoor is. Wetenschappers schatten dat er nog honderdduizenden diersoorten in zee nog nooit zijn gezien. Het aantal nog onbekende bacteriën wordt zelfs op tien miljoen geschat.
Neusapen zijn uitsluitend op het eiland Borneo te vinden. Ze hebben een lange staart, een bolle buik en zwemvliezen tussen de tenen. Vooral het augurkvormige reukorgaan van een volwassen neusaapman is imposant. De grote neus dient om indruk te maken op rivalen en op vrouwtjes
Deze harige kikkervis maakt een wandeling op de zeebodem op zoek naar voedsel. Dit zeldzame en uiterst goed gecamoufleerde dier kan je tegenkomen in Indonesia, maar dan moet je wel heel veel geluk hebben
Onze aardkloot staat vol indrukwekkende bouwwerken: denk maar aan de Eiffeltoren in Parijs, het Colosseum in Rome of de tempel van Angkor. Maar fenomenen waar de mens niet verantwoordelijk voor is laten misschien nog wel de grootste indruk na. Maak kennis met de vreemdste natuurfenomenen ter wereld. En ga er misschien ook eens eentje in het echt bekijken
In augustus 1883 verdween het eiland Krakatau, tussen Java en Sumatra, plotsklaps van de aardbodem. De boosdoener: een verschrikkelijke explosie, die tot op de dag van vandaag geboekstaafd staat als één van de krachtigste vulkaanuitbarstingen ooit. Het eiland en zn bewoners werden compleet weggevaagd. De vulkaan verdween onder het wateroppervlak maar kwam door ondergrondse activiteit terug boven. In amper 2 dagen werd er een nieuw vulkanisch eilandje gevormd, dat wekelijks een aantal centimeter groeit: Anak Krakatau (het kind van Krakatau). In 2007 begon de vulkaan opnieuw met uitbarsten. Het eiland kan weliswaar enkel onder begeleiding- door toeristen worden bezocht. Je kan er onder meer papagaaiduikers, zwanen en zeehonden spotten.
Nee, het laagst gelegen meer ter wereld is eigenlijk geen zee, en je moet goed opletten als je erin springt: iedereen trekt er slippers aan omdat de bodem uit scherpe klompen zeezout bestaat. Maar baden in de Dode Zee heeft iets magisch: door het hoge zoutgehalte kan je er zomaar blijven drijven. En het is nog gezond ook: de mineralen in het water zouden goed zijn tegen eczeem en psoriasis. Je kan in de buurt terecht voor allerlei behandelingen, de één al doeltreffender dan de andere.
Wat dichter bij huis, verscholen in de Oostenrijkse bergen, liggen de grotten van Dachstein. Die vormen een wonderlijke ondergrondse wereld van gewelven, paleizen en zalen. Diep onder de grond ligt een gigantische gletsjer. Jawel, wie afdaalt zal gauw begrijpen waarom de Oostenrijkers een welbepaald deel van deze grot De Kathedraal noemen. De ijsgrot vormt het hoogtepunt van deze site, die tot werelderfgoed is uitgeroepen. Ook de Mammuthöle (mammoetgrot) maakt indruk. De regio rond Dachstein temidden van de besneeuwde Alpentoppen is trouwens meer dan de moeite waard..
Sommigen trekken speciaal naar Noord-Scandinavië voor dit fantastische fenomeen: Aurora Borealis, beter bekend als het noorderlicht, een natuurverschijnsel dat je enkel in het Hoge Noorden kan waarnemen. Mensen die het gezien hebben omschrijven het als bewegende bogen, stralenbundels of vlammen. Het poollicht hangt samen met uitbarstingen op de zon. In Australië kan je dan weer Aurora Australis (het zuiderlicht) waarnemen, een soortgelijk fenomeen.
Yellowstone is het oudste National Park van de USA. Er lopen grizzlyberen en wolven rond en het landschap met de onstuimige watervallen, geisers en rotsen vormt ongetwijfeld één van de mooiste natuurpareltjes van Amerika. Nu we het toch over geisers hebben: de Old Faithful, die in het park ligt, is misschien wel de populairste geiser ter wereld. Hij blaast het water soms wel tot 30 meter de hoogte in. Sinds het ontstaan van het park is hij meer dan 30 000 keer uitgebarsten met een enorme kracht.
We blijven bij de Amerikanen: Petrified Forest National Park in Arizona is bekend door de versteende bomen die er liggen en opvallend gekleurd zijn. De bomen zijn waarschijnlijk versteend geraakt door een vulkaanuitbarsting, waarna water met silicium in de stammen drong. De boomstammen zijn door erosie weer aan de oppervlakte komen te liggen. Tegenwoordig ziet het gebied eruit als een woestijn.
Pitch Lake ligt in Trinidad en Tobago en is het grootste natuurlijke asfaltmeer ter wereld. Het meer is niet echt alledaags te noemen: er drijft een dikke smurrie in, die een mix is van bitumen, klei en zout water. Het zal je vast niet verrassen dat ze de inhoud van het meer gebruiken voor de aanleg van wegen en dat er in de dikke massa geen leven te bespeuren is. Het meer met het goedje erin trekt ongeveer 20 000 toeristen per jaar.
Rotorua is een plaatsje in Nieuw-Zeeland dat vermaard is om z'n geothermische activiteit. Bij het binnenkomen van de stad komt de geur van rotte eieren je tegemoet. Die is afkomstig van de geisers en modderbronnen die er op je liggen te wachten. Natuurlijk kan je die natuurfenomenen bezoeken. Ook een bezoekje aan de "Polynesian Spa", waar je een duik kan nemen in water dat 38 tot 42 graden warm is, is meer dan de moeite waard. Hij is gelegen aan het Taupomeer.
Wel eens gehoord van de Geladabaviaan, de Simienvos of de Walia-geit? Wel, die rare jongens leven in het Simien Nationaal Park in Ethiopië en ze zijn helaas met uitsterven bedreigd. Adembenemende landschappen met spitse bergtoppen en diepe valleien wisselen elkaar af. Ras Dashan, het hoogste punt van het land (4550 m), ligt ook binnen het park.
bron; skynet.be
Categorie:Weetjes- Natuur Tags:reizen,natuur,
Babykoala kritiek, moeder dood na aanval dierenbeul
Babykoala kritiek, moeder dood na aanval dierenbeul
Het is zeer twijfelachtig of Frodo de wreedheden zal overleven.
Een babykoala die vijftien keer werd beschoten tijdens een wrede aanval in het Australische Queensland, vecht momenteel voor zijn leven. Het diertje werd naast zijn vermoorde moeder aangetroffen.
De kleine koala is er erg aan toe: geschokte dierenbeschermers stelden vast dat het dier een schedelbreuk heeft, en zo'n kogels van een luchtdrukgeweer in zijn lichaam kreeg. De maag en de ingewanden van het beestje zijn ernstig beschadigd.
Dierenartsen weten niet of de koala, die met een geweer uit een boom in de Australische staat Queensland werd geschoten, de onbegrijpelijke aanval zal overleven. De moeder van de koala, die overleed aan haar verwondingen, werd vlakbij de baby gevonden.
Antibiotica en pijnstillers De kleine koala, die door de dierenartsen Frodo werd genoemd, moet nog verschillende keren onder het mes om overblijvende kogeltjes te laten verwijderen. Het diertje krijgt ook antibiotica en pijnstillers toegediend. "De toestand van de koala is kritiek", zegt dokter Gillard, een van de dierenartsen. "De komende dagen worden cruciaal. We zijn met stomheid geslagen door een dergelijke wreedheid tegenover dieren. Niemand snapt waarom iemand op koala's zou willen schieten, die absoluut geen bedreiging vormen."
De plaatselijke dierenbescherming wil er alles aan doen om de dader te vinden en voor de rechtbank te brengen. "We doen niks anders dan presentaties geven over dierenwelzijn", zucht woordvoerder Mark Townend. "Als mensen die diertjes niet leuk vinden, dat ze hen dan gewoon met rust laten. Ze moeten hen toch niet neerschieten?"
Indien de dader gevat wordt, riskeert hij een boete van 225.000 Australische dollar (162.000 euro) en een maximale celstraf van twee jaar.
(hlnsydney/tw)bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur
07-11-2010
Enorme zwarte markt voor tonijn
Enorme zwarte markt voor tonijn
De diepgevroren tonijn ligt klaar voor de handel. Foto ANP
De enorme vraag naar Japanse sushi zorgt voor een zwarte markt in tonijnvlees ter waarde van miljarden euro's. Overheden knijpen een oogje dicht, ondanks de vrees voor uitroeiing van de soort. Dat is de conclusie van een zeven maanden durend onderzoek van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten dat zondag is gepresenteerd.
Het onderzoek besloeg tien landen, maar vond vooral overtredingen in Frankrijk. De overheid zou daar welwillend samenwerken met vissers, om te knoeien met de officiële vangstcijfers. ''Iedereen bedriegt'', vertelde de Franse visser Roger Del Ponte.
Tonijn is een ingrediënt van sushi. Het bestand aan blauwvintonijn is de laatste veertig jaar echter met 75 procent afgenomen, waarschuwde de Internationale Commissie voor het Behoud van de Atlantische Tonijn (ICCAT) eerder. De ICCAT vergadert van 17 tot 27 november over strengere visquota.
(ANP)bron;parool.nl
Categorie:Weetjes- Dieren
Langs de Portugese wijngaarden
Langs de Portugese wijngaarden
Typisch voor de Douro-vallei zijn de terrasvormige akkers.
De Douro - of gouden rivier - slingert zich langs duizenden wijngaarden naar de historische stad Porto. Die Dourovallei is geknipt voor een autotrip met overnachtingen in de mooiste historische pousada's van Portugal.
Het Santuário do Bom Jesus do Monte in Braha.
Het station van Pinhão.
Palacio do Freixo
Pousada Solar da Rede
Pousada de Santa Marinha
De Douro, een van de langste rivieren van het Iberisch schiereiland, ontspringt in Spanje, maar pas voorbij de Portugese grens krijgt ze haar definitieve vorm. Driehonderd jaar lang hebben boeren de hellingen geboetseerd voor de landbouw. "Vroeger was dit een dorre streek met een rotsachtige bodem, maar door hard labeur en vooral de liefde voor ons land zijn er nu overal terrasvormige akkers", vertelt João, die één van terrassen aan het verstellen is. Het resultaat is een fascinerend landschap met olijfgaarden, fruitbomen en vooral veel wijngaarden. Unesco erkent het harde werk trouwens als Werelderfgoed. Her en der in het groene panorama liggen eenzame kloosters en kerken, solares (landgoederen), quintas (de huizen van de wijndomeinen) en schilderachtige dorpjes.
Port in Porto Je begint je reis je het best in Porto. Ribeira, de oude havenwijk, is eveneens erkend als Werelderfgoed. Deze volkse wijk ligt op een heuvel boven de Douro. Helemaal bovenaan staat de versterkte kathedraal met aan zijn voeten een netwerk van steile straten en smalle steegjes. Stop je reisgids weg en laat je verrassen door de pareltjes die zich hier verschuilen.
Maar vergeet ook niet om de wijn te proeven waaraan deze stad zijn naam gaf. Dat doe je het best op de zuidoever. In de wijnkelders van Santa Marinha wordt de dourowijn immers omgetoverd tot portwijn. Langs de kade kan je de lekkernij proeven met uitzicht op de felgekleurde gevels van het historisch centrum van Porto en de ijzeren brug die de rivier overspant. Een liggende Eiffeltoren.
Mooiste station Een schilderachtige rit van 120 km langs de kronkelende Dourorivier brengt je van Porto naar Pinhão, één van de mooiste dorpjes van de hele streek. Vanhieruit werd de wijn verstuurd naar Porto. Dat gebeurde eerst per platbodem en later per trein, wat meteen verklaart waarom Pinhão zo'n mooi station heeft. Het is versierd met 25 taferelen in blauwe azulejotegels.
Iets meer stroomafwaarts, in Tabuaço, ligt de Quinta do Seixo tegen de berghelling. Het is één van de wijndomeinen die levert aan Sandeman, een van de bekendste portmerken. De rondleiding gebeurt door de heer Sandeman zelf: een gids met zwarte cape en een Andalusische hoed legt ons uit hoe de Portugese wijnen uit de Dourovallei worden omgevormd tot port.
Omweg langs Guimarães Vanuit Pinhão en Tabuaço kan je de Rota do Vinho do Porto (route van de portwijn) volgen langs fraaie uitzichtspunten. Maar eenmaal voorbij Peso da Regua neemt de industrie de oever steeds meer in beslag. Maak liever een omweg via het noorden, langs het wijndomein van Mateus naar Guimarães, eerste hoofdstad van Portugal.
Ook het historische centrum van Guimarães staat op de UNESCO-lijst. Geniet van de straatjes waar de was hangt te drogen en van de terrasje op de Praça de São Tiago. Je kan hier ook het fraaie paleis van de hertogen van Bragança bezoeken.
Vanuit Guimarães is het niet ver naar Braga met zijn vele barokkerken. Het bekendste heiligdom ligt op een heuvel vlak buiten de stad: het Santuário do Bom Jesus do Monte. Wie aan zijn conditie wil werken, neemt de spectaculaire Via Sacra die vol verrassingen zit. Voor de meeste anderen is er een tandradbaan die werkt op waterkracht.
Logeren in pousada's onderweg Pousada's zijn staatshotels die ondergebracht zijn in prachtige historische gebouwen, zoals kloosters, kastelen of quinta's (huizen bij een wijndomein). Een volledig overzicht van de pousada's vind je op http://www.pousadas.pt
Porto: dit jaar ging Palácio do Freixo in Porto open. Deze pousada werd ondergebracht in een prachtig barok gebouw uit 1742. Vanuit het zwembad kijk je uit over de Douro en je zit hier perfect om het mooie Porto te verkennen. Prijs: 110 euro per persoon per nacht met ontbijt.
Mesão Frio: Pousada Solar da Rede ligt midden in de Dourovallei en werd ondergebracht in een 18de-eeuwse quinta. Het uitzicht op de Douro is adembenemend. Prijs: 85 euro per persoon per nacht met ontbijt.
Guimarães: Pousada de Santa Marinha kijkt uit over het gezellige stadje Guimarães en werd ondergebracht in een 12de-eeuws klooster. Je kan je er vergapen aan de prachtige azulejo's, de mooie muurschilderingen en fonteinen. En het zicht op de stad natuurlijk. Prijs: 85 euro per persoon per nacht met ontbijt.
Braga: Pousada São Vicente is een paleis uit de 19de eeuw dat zorgvuldig werd gerestaureerd, met prachtig buitenzwembad en terras. Slechts 26 kamers op tien minuten van het centrum. Prijs: 75 euro per persoon per nacht met ontbijt.
Rondreis: negendaagse individuele rondreis per huurauto 'door het land van port en vinho verde' met vertrek en aankomst in Porto met verblijf en ontbijt in klasrijke hotels kost bij Caractère ± 660 euro per persoon. De tiendaagse klooster- en kastelenroute met logies in de mooiste pousada's vertrekt in Porto en eindigt in Lissabon, vanaf 613 euro per persoon, inc. ontbijt en auto, excl. vluchten (http://www.caractere.be).