Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur,
en natuurlijk fietsen.
Fotograferen, fotobewerking.
Op internet surfen en bloggen.
Maar ook een gezamelijke hobby
van mij en mijn echtgenoot is dat we
graag varen over verschillende wateren.
Jagers in Zweden mogen tijdens het komende jachtseizoen twintig wolven omleggen. Dat heeft het Zweedse ministerie van Leefmilieu beslist. Drieduizend Zweden hebben een licentie aangevraagd voor het jachtseizoen, dat op 15 januari opent.
Vorig jaar was het de eerste keer in veertig jaar dat de wolvenjacht opnieuw toegelaten was in Zweden. Twaalfduizend jagers vroegen toen een licentie aan. De 27 wolven die gedood mochten worden, waren er binnen een paar uren aan.
De Zweedse wolvenstam is sinds de jaren tachtig aangegroeid tot naar schatting zowat tweehonderd dieren. Milieu- en dierenbeschermers zijn tegen de jacht, terwijl jagersverenigingen en bewoners van gebieden met wolven meer dieren zouden willen neerschieten. Zij zeggen dat de wolven elanden, schapen en honden doden. Het ministerie noemt het quotum een goed evenwicht tussen het behoud van het bestand en de jacht.
De Zweedse autoriteiten willen volgend jaar tot twintig wolven uitzetten van andere stammen, om de gevolgen van inteelt binnen de Zweedse stam te verminderen.
(belga/lb)bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:wolven,
Seks met andere soorten nieuwe dreiging voor ijsbeer
Seks met andere soorten nieuwe dreiging voor ijsbeer
De ijsbeer en andere pooldieren worden niet alleen bedreigd door de klimaatverandering. Ze paren ook steeds vaker met andere soorten, waardoor ze weer een stapje dichter bij de uitsterving komen. Al is die trend op zich een gevolg van de klimaatverandering.
Het snel smeltende poolijs maakt het moeilijker voor ijsberen om te paren met soortgenoten. Al enkele jaren merken wetenschappers dat er 'tussensoorten' ontstaan. Zo ontdekten ze de 'pizzly', een mengeling van een grizzly en een ijsbeer (letter 'p' komt van de Engelse term 'polar bear'). Dit jaar bleek een neergeschoten beer eveneens een bizar DNA te bezitten.
In de poolgebieden is de opwarming van het klimaat twee tot drie keer sterker voelbaar dan elders in de wereld. In de zomer dreigt de ijskap volledig te verdwijnen, waardoor ijsberen hun habitat moeten verlaten om te jagen. Ook andere pooldieren ondervinden problemen. Zo zou er dit jaar een mix van twee walvissoorten waargenomen zijn. Hetzelfde fenomeen doet zich voor bij bruinvissen en zeehondsoorten.
Evolutie? In principe kan voortplanting tussen verschillende soorten aan natuurlijke evolutie worden toegeschreven. Maar onder impuls van de klimaatverandering gebeurt dat over een heel korte periode en wordt de genetische diversiteit bedreigd. In de negentiende eeuw werd de wilde eend bijvoorbeeld door de mens naar Nieuw-Zeeland gebracht. Die begon te paren met de lokale grijze eend, maar vandaag blijven er amper grijze eenden over.
De jongen van ijsberen en grizzly's staan bovendien voor een dilemma. Een ijsbeer eet immers vooral zeehonden, maar de grizzly is helemaal geen goede zwemmer.
De omstreden orka Tillikum (Tilly) heeft in Seaworld Orlando voor nageslacht gezorgd. Nadat orka Katina zaterdag beviel, is hij nu de trotse vader van een kalfje maar Tilly zal evenwel niet moeten rekenen op een babyborrel.
Low profile Normaalgezien gaat zo'n unieke geboorte in gevangenschap gepaard met veel toeters en bellen maar dit keer waren er geen feestelijkheden te bespeuren. Tilly zorgde enkele maanden geleden immers voor heel wat opschudding en negatieve publiciteit voor Seaworld door zijn 40-jarige trainer Dawn Brancheau dood te bijten. Een baby met een 'moordenaar' als vader kan dus maar best low profile gehouden worden tot de storm helemaal is gaan liggen.
Na het dodelijke incident besloot de directie van het amusementspark vrij snel om Tilly toch te houden want orka's zijn van goudwaarde voor Seaworld en de 'show must go on'. Ondertussen mogen trainers wel niet meer samen met de kolossen in het water als veiligheidsmaatregel. (kve)
Vier door een rondreizend Russisch circus getrainde beren zijn tijdens een verplaatsing naar het verre oosten van Rusland in winterslaap gevallen.
De vrouwtjesberen Varya, Manoeyasja, Lyalya en Lyoesya reisden in een enorme vrachtwagen van Irkoetsk naar Vladivostok, vertelde trainer Vladimir Dobryakov aan Novosti. Het circus deed er acht dagen over om de 4.500 kilometer te overbruggen, wat de dieren "uiteraard veel spanning" bezorgde. Bovendien kreeg de truck panne en vroor het zeer hard.
De trainer moest zijn dieren grote hoeveelheden sterke thee en chocoladesnoep te geven om ervoor te zorgen dat ze niet in slaap vielen. Beren zijn een veel voorkomende attractie in Russische circussen. Sommigen worden getraind om op ijs te schaatsen en hockey te spelen.
(belga/gb)bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:beren,
19-12-2010
Everzwijn duikt op in tuin in Wilsele
Everzwijn duikt op in tuin in Wilsele
De Leuvense politie heeft gisteravond jacht gemaakt op een everzwijn dat was opgedoken in een tuin in de deelgemeente Wilsele. Wellicht was het dier op zoek naar voedsel.
"Het dier zag er volgens de melder niet agressief uit, maar de man durfde aanvankelijk toch niet meer naar buiten", zegt Marc Vranckx van de Leuvense politie. Die deed een beroep op een natuurhulpcentrum om het everzwijn te vangen.
Voor die ter plaatse waren, had een motorrijder van de politie samen met een buurtbewoner het varken ingesloten in een wei en het vastgemaakt met een koord om de nek. Het natuurhulpcentrum nam het dier mee.
Waar het zwijn vandaan kwam, is niet duidelijk. Mogelijk gaat het om een tam dier dat is ontsnapt.
bron; deredaktie.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:everzwijn
16-12-2010
Zoo kweekt amfibieën uit bevroren zaadcellen
Zoo kweekt amfibieën uit bevroren zaadcellen
Belga
De wetenschapsafdeling van de Antwerpse Zoo is erin geslaagd om amfibieën uit bevroren zaadcellen te kweken. Dat is een wetenschappelijke primeur. Dankzij de techniek kunnen bedreigde amfibiesoorten in stand worden gehouden.
Eerder waren Russische wetenschappers er al in geslaagd om kikkervisjes uit diepgevroren sperma van gestorven amfibieën te kweken. Maar het afnemen van gezond sperma bij levende amfibieën bleef een probleem. Dat is nu wel gelukt.
De onderzoekers verbeterden daarvoor de techniek om sperma te verzamelen en te bewaren onder vriestemperaturen. Ze verfijnden bovendien de techniek van invriezen en ontdooien van zaadcellen. Een nauwkeurig samengestelde cocktail van amfibiesperma en chemische stoffen kan nu zelfs na een lange periode in de diepvries voor gezonde nakomelingen zorgen.
Naar een amfibiespermabank
De weg is nu geëffend voor het verzamelen en de vriesbewaring van spermacellen van verschillende bedreigde amfibiesoorten. De aanleg van een spermabank kan ze helpen te overleven.
Meer dan tweehonderd amfibiesoorten zijn er inmiddels al verdwenen. Een amfibiespermabank voor kweekprogramma's had zeker verschillende soorten van de ondergang kunnen redden. De klassieke kweekprogrammas zijn onvoldoende om deze dieren in stand te houden.
De wetenschappelijke doorbraak kwam er dankzij een samenwerking tussen de wetenschapscel van de Zoo en specialisten van buitenlandse onderzoeksinstituten.
bron; deredaktie.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:amfibieën,
15-12-2010
Vier haaiensoorten voortaan beschermd in Atlantische Oceaan
Vier haaiensoorten voortaan beschermd in Atlantische Oceaan
Een viertal haaiensoorten, waaronder de hamerhaai, zullen voortaan in de Atlantische Oceaan beschermd worden. De dieren zijn het slachtoffer van overbevissing, in veel gevallen om te kunnen voldoen aan de vraag op de Aziatische markt waar haaiensoep enorm populair is. Dat meldt de Internationale Commissie voor het beheer van de Atlantische Tonijn (ICCAT).
De grote hamerhaai, de oceanische witpunthaai en twee andere soorten staan voortaan op de lijst met beschermde diersoorten. Als ze toch in de visnetten terecht zouden komen, dan moeten de dieren worden vrijgelaten in zee, aldus het ICCAT.
In 2008 werden in de Atlantische Oceaan bijna 1,3 miljoen haaien gevangenen door de industriële visvangst. Volgens de Wereldunie voor Natuurbescherming (UICN) is de Noord-Atlantische populatie van witpunthaaien afgenomen met 70 procent. De populatie hamerhaaien is zelfs gedaald met 99 procent.
(belga/gb)bron; demorgen.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:haaien,
Visquota: minder kabeljauw en zalm, meer haring en schol
Visquota: minder kabeljauw en zalm, meer haring en schol
Onder meer voor zalm werden de quota verlaagd.
De vissers mogen het volgende jaar in vergelijking met 2010 minder vis vangen in de Noordzee en de Noord-Atlantische Oceaan. Dat hebben de Europese ministers bevoegd voor Visserij beslist.
Volgens de bevoegde Duitse staatssecretaris Robert Kloos mag er in 2011 20 procent minder kabeljauw gevangen worden. Voor zalm geldt een beperking met 13 procent. Goed nieuws is er voor de haringvissers die 22 procent meer mogen vangen dan dit jaar. Voor schol worden de quota met 15 procent verhoogd.
De visserijministers hebben bij hun beslissing rekening gehouden met de wetenschappelijke inzichten over het behoud van het visbestand. De vergadering werd voorgezeten door Vlaams minister-president Kris Peeters, bevoegd voor Visserij. "Het voorstel bevat perspectieven voor de Vlaamse visserijsector", aldus Peeters.
15 procent meer schol Belgische vissers vangen vooral tong en schol. De bestanden van die vissoorten in de Noordzee doen het niet slecht, onder meer door de inspanningen die ook de Belgische vissers doen om duurzamer te vissen, stelt Peeters. Daarom mag er 15 procent meer schol gevangen worden, de quota voor tong gaan niet naar beneden. Voor kabeljauw werden de quota fors naar beneden gehaald: er mag 20 procent minder kabeljauw gevangen worden.
"Ik ben tevreden dat we opnieuw een evenwichtig akkoord hebben kunnen afsluiten dat de wetenschappelijke adviezen en lange termijn beheerplannen respecteert, en tegelijk perspectieven biedt voor onze Vlaamse visserijsector", zegt Peeters. "Met het perspectief van het bereiken van duurzaam beviste bestanden tegen 2015, sluiten wij het Voorzitterschap van de Europese Visserijraad succesvol en hoopvol af."
Door een brand in een varkensschuur van een boerenbedrijf in het Friese Bakkeveen zijn vanochtend tussen de 150 en 200 varkens om het leven gekomen. Dat meldt de Nederlandse politie.
Een eerder bericht van ANP sprak over 900 dode varkens. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Het achterste gedeelte van de schuur brandde uit. Een nabijgelegen boerderij liep geen schade op.
Volgens de politie hadden de eigenaars van de varkens nog gekeken of ze de beesten konden redden. "Maar de rookontwikkeling was al te hevig." De varkens zijn vermoedelijk door verstikking om het leven gekomen.
Een Maleise beer is na negen dagen vrijheid gevangen door medewerkers van de dierentuin in de Zuid-Koreaanse stad Seoul. De zes jaar oude zwarte beer, Kkoma, was op 6 december ontsnapt uit zijn hok, volgens de zoo waarschijnlijk uit ongenoegen over een medebewoner.
Kkoma werd in het berggebied nabij Seoul in een val gelokt, met behulp van honing en wijn. Aan de zoektocht naar de beer werkten maar liefst honderden mensen, honden en een helikopter mee. Wandelaars mochten het berggebied niet meer in uit angst dat het dier hen aan zou vallen.
Na medische controles wordt Kkoma teruggebracht naar zijn verblijf. Wonderwel leek het dier, dat normaliter leeft in het tropische regenwoud, de dagen in het koude berggebied goed te hebben doorstaan. Maleise beren zijn zwart met een witte vlek in de vorm van een halve maan op de borst. Het is het kleinste lid van de berenfamilie.
(anp/adv) bron; demorgen.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:beer,
14-12-2010
Oekraïnse plant rukt op langs Belgische snelwegen
Oekraïnse plant rukt op langs Belgische snelwegen
Het zoute smeltwater zorgt er niet alleen voor dat kustplantjes steeds meer langs middenbermen in het binnenland opduiken. Langs de grote snelwegen werd onlangs een plant ontdekt die normaal enkel in de zoute Oekraïense steppes groeit. Het gaat om een eenjarige meldesoort die tot twee meter hoog kan worden, vruchten in twee afmetingen voortbrengt en spiesvormige bladeren heeft.
"Een Nederlandse naam voor de plant bestaat niet, de meldesoort komt evenmin in onze klassieke plantenboeken voor," verduidelijkt Wim Veraghtert van Natuurpunt. De meldesoort komt normaal voor in de (zoute) Oekraïense steppen, langs meeroevers en woestijnen met zilte of sterk basische bodem. In het Engels heet de plant 'two-scale saltbrush' (Atriplex micrantha Ledeb). Ze dankt die naam aan de vruchten die ze in twee afmetingen voortbrengt.
Wegconcurreren "In Vlaanderen is de plant gezien in de middenbermen van de E40, E17, E313 (zowel Limburg als Antwerpen) en de E314 (Maasmechelen). Ook in Zuid-Nederland zijn er recente meldingen. De planten gedijen in middenbermen waar het zout minder makkelijk kan wegspoelen. We moeten de plant in de gaten houden zodat ze geen inheemse soorten wegconcurreert", luidt het.
Volgens Veraghtert kwam zaad van de plant wellicht via het transport in de bermen terecht. "En dat ontkiemt op zoute plekken waar er gelijkenissen met het natuurlijke milieu zijn." In Duitsland en Spanje rukt de plant al tientallen jaren op.
(belga/sps)bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Natuur Tags:Oekraïnse plant,
Ier castreert hitsige hond van buurman
Ier castreert hitsige hond van buurman
In Ierland is een man veroordeeld tot een boete van ruim 700 euro omdat hij de hond van zijn buurman heeft gecastreerd. Het hitsige dier had namelijk geprobeerd om met de rashond van de veroordeelde te paren. Dat meldt de Belfast Telegraph.
Eddie Flood (43) gebruikte voor zijn doortastende ingreep een apparaat dat dient om de staart van lammeren in te korten. Hiermee sneed hij de tesikels van de terrier van Frank McGettigan af.
Enkele dagen na de gruweldaad stelde McGettigan vast dat zijn hond slaperig en ziek was. Bij nader toezien bleek dat zijn troetel gecastreerd was.
Stamboom De man pikte dit niet en schakelde de politie in. Onderzoek wees uit dat buurman Eddie Flood de dader was. Die bekende de feiten nu voor de rechter, maar voerde aan dat de terrier van McGettigan een ware hitsige pest was. Het dier besprong al zijn honden, met inbegrip van zijn Border Collie met een stamboom.
Naar asiel McGettigan verklaarde in de rechtbank dat hij zijn terrier naar het asiel had gebracht omdat hij vreesde voor de veioligheid van het dier. Ook had hij ruim 200 euro betaald aan kosten voor de dierenarts.
De rechter veroordeelde Flood - een werkoze vader van vier kinderen - tot het betalen van de dierenartskosten. Ook moet hij 500 euro betalen als morele schadevergoeding.
(eb)bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:hond,
Vrouw vindt muizen in zakje chips in Britse supermarkt
Vrouw vindt muizen in zakje chips in Britse supermarkt
Een vrouw uit Birmingham schrok zich een hoedje toen ze een muis vond in een zakje chips. Ze was samen met een collega aan het winkelen in de supermarkt van Tesco. Haar collega reikte naar een zakje zoute chips en begon plots te gillen. Toen kwamen de pasgeboren muisjes te voorschijn.
De woedende vrouw nam wat foto's met haar gsm van de muizen, die van de plank op de grond waren gevallen. De dieren hadden ook in de chips gezeten, want er zaten meerdere gaten in de zak. Ze confronteerde de manager van de winkel met de foto's, maar die reageerde koeltjes: "We kunnen er niet veel aan doen omdat de supermarkt naast een kanaal en het spoor ligt, dat trekt muizen aan."
De vrouw eiste dat de winkel gesloten werd, maar medewerkers van de supermarkt sloten alleen de desbetreffende gang en zetten een doos over de knaagdieren. Later verontschuldigde een woordvoerder van supermarktketen Tesco zich voor de muizen. Hij verklaarde dat het probleem zou aangepakt worden.
(adv)bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:muizen,
13-12-2010
Verkoudheid is bonobo Jasiri fataal in Planckendael
Verkoudheid is bonobo Jasiri fataal in Planckendael
Bonobovrouwtje Jasiri van dierenpark Planckendael is niet meer. Wat een onschuldige verkoudheid leek, bleek nefaste gevolgen te hebben voor haar. Sinds zondag was ziek. Ze hoestte, was lusteloos en had een snotneus. Ondanks alle goede zorgen sloeg de medische behandeling niet aan en is Jasiri donderdagochtend overleden.
Woensdag leek er nochtans enige verbetering in de toestand te komen. De eetlust nam toe en ze werd terug levendiger. Donderdag kwam de terugslag en bleven 2 vrouwtjes (Jasiri en Djanoa) lusteloos in hun nest houtwol liggen. Jasiri is dan 's ochtends overleden.
In het verblijf werd bovendien een dood, vroeggeboren jong opgemerkt. Het is nog niet duidelijk of de moeder Jasiri of Djanoa is. Zaak is nu om de ziektetoestand van Djanoa te verbeteren. Het mannetje Vifijo lijkt de ziekte overwonnen te hebben, maar de toestand van bonobo Djanoa blijft zorgelijk. De dierenarts stelt alles in het werk om haar er bovenop te helpen.
De overige vijf bonobo's worden nauwgezet opgevolgd en worden voor alle zekerheid ook medisch behandeld. Daarom zitten ze momenteel achter de schermen want ook zij lijken wat last te hebben.
Het overlijden van Jasiri en haar of Djanoa's jong is een ernstig verlies, zowel voor de bonobogroep, voor Planckendael als voor het kweekprogramma. Zij heeft spijtig genoeg haar unieke, genetische bagage niet kunnen doorgeven. Planckendael treurt om dit verlies en hoopt op een spoedig herstel van de bonobogroep.
Wereldvreemde miljonair laat fortuin van tien miljoen euro na aan ... zwerfkatten
Een excentrieke Nederlandse multimiljonair die onlangs onverwacht overleed aan een hartaanval, laat zijn fortuin aan ... de zwerfkatten. Het zou om een slordige tien miljoen euro gaan. Met dat geld wordt een nieuwe vzw opgericht, genaamd Het Waardige Dier, die met het fortuin van Dirk De Waard donaties zal doen aan initiatieven tegen dierenleed. En dat we allemaal veel over hebben voor katten en honden, blijkt uit cijfers van een nieuwe enquête naar aanleiding van Kerstmis. 53 procent van alle eigenaars van katten en honden zeggen dat ze iets onder de kerstboom leggen voor hun huisdier.
"Een hoop Velsenaren kenden Dirk de Waard wel, en hadden gemengde gevoelens over deze gewiekste zakenman. Wij hebben hem alleen gekend als een enorme dierenvriend, en stiekem ook een beetje als mensenvriend, al zou hij dat laatste nooit hebben toegegeven. Er zijn immers maar weinig mensen die wisten dat Dirk niet alleen regelmatig geld gaf aan dierenbeschermingsorganisaties, maar ook aan kerken, zodat zij voedselpakketten konden samenstellen voor behoeftige Velsenaren", zeggen ze bij de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden.
Randje van de wet "Ooit begon hij met een handkar, en door net op het randje van de wet te balanceren heeft hij zich opgewerkt tot een ondernemer met een groot hart voor dieren, de enige die hij echt vertrouwde. Het was een apart figuur; hij heeft nooit zijn eenvoudige afkomst verloochent, en liep immer rond in oude kleren, met verwarde haren. Als je niet beter wist zou je hem eerder voor een zwerver aanzien als voor de miljonair die hij was."
"Heb jij ooit wel 's een kat met een geweer gezien?" "En zo zullen wij hem ook herinneren; rondrijdend in zijn oude Mercedes. Iedere avond zijn rondje doen door de haven, en een praatje maken met dees of geen. En iedere keer hetzelfde grapje makend als wij hem tegenkwamen en 50 euro in onze handen gedrukt kregen. "Jullie doen zo fantastisch werk voor die zwerfkatjes. Die zijn toch zoveel beter dan de mens...want heb jij ooit wel 's een kat met een geweer gezien?"
Kerstmis Dat De Waard niet de enige is met een hart voor dieren, blijkt uit een enquête van AP. 53 procent van alle eigenaars van katten en honden zeggen dat ze iets onder de kerstboom leggen voor hun huisdier. Honden doen het net iest beter dan katten: 56 procent van hun baasjes heeft een cadeau voor hen, bij katten is dat 48 procent.
Vrouwen zijn op dat gebied guller dan mannen volgens de enquête, maar veel scheelt het niet. 56 procent van de vrouwelijke baasjes heeft een pakje voor hond of kat, bij de mannen is dat 49 procent. En wat hier van te denken: mensen die nooit naar de kerk gaan of die niet actief één of andere godsdienst beleven blijken veel guller te zijn naar hun huisdieren toe volgens de studie.
De bosuil volgt de winterkoning op als vogel van het jaar, meldt Vogelbescherming Vlaanderen. Omdat 2011 door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot internationaal jaar van het bos, waren voor deze editie twaalf bosvogels genomineerd. De groene specht en de goudhaan beten nipt in het zand. In Wallonië won de fitis de onlineverkiezing.
De bosuil heeft een roodbruin tot grijsbruin verenkleed met witte vlekken en fijne strepen. Zijn gezicht is egaal van kleur en zijn ogen zijn volledig zwart. Hij is actief in de schemering en 's nachts. Met een duik vangt hij vooral muizen, maar hij eet ook vogels, amfibieën, wormen en kevers.
Troef "De grootste troef van de bosuil is zijn aanpassingsvermogen, " zegt de Vogelbescherming. "Hij verkiest vooral open loofbos met eiken, maar is ook tevreden met kleine bosjes of stadsparken in landelijk gebied. Als er maar grote, oude bomen zijn. Naaldbossen zijn acceptabel als hij zich aan de bosrand kan vestigen." De bosuil is ook honkvast. Een koppel blijft altijd binnen zijn territorium.
Nestkasten Die eigenschappen kunnen ook een negatieve kant hebben: "De bosuil is hierdoor een concurrent voor andere uilen zoals de ransuil en de steenuil, twee soorten die het de laatste decennia minder goed doen." Volgens Vogelbescherming Vlaanderen is hierover meer onderzoek nodig, maar zou het onverstandig zijn de uitbreiding van de bosuil verder in de hand te werken door er bijvoorbeeld nestkasten voor op te hangen.
(belga/sam)bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:bosuil,
Uilen zijn de enige vogels die de kleur blauw kunnen zien.
Uilen zijn de enige vogels die de kleur blauw kunnen zien.
Les hiboux sont les seuls oiseaux qui peuvent voir la couleur bleue.
Owls are the only birds who can see the color blue. bron; seniorennet.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:uilen,
11-12-2010
Alleen de kerken open... Sint Philipsland rust op zondag
Alleen de kerken open... Sint Philipsland rust op zondag
Zondagmorgen elf uur. Net op het moment dat de uit 1668 daterende Hervormde Kerk leegloopt, rijden we Sint Philipsland binnen. Vrouwen met hoeden en mannen in zwarte pakken kijken niet bepaald vrolijk bij het verstoren van hun zondagsrust. Snel sturen we daarom richting dijk, waar de prachtige houten, gele korenmolen De Hoop al sinds 1724 de horizon kleurt.
Waarom in hemelsnaam naar Sint Philipsland gereisd? Er zijn geen toeristische attracties, geen musea, geen monumentale bouwwerken, geen stranden. Eigenlijk is het niet meer dan een paar polders met een dijk eromheen.
Maar het is herfst en op de een of andere manier groeit bij uw verslaggever dan de behoefte aan harde wind door de haren, aan grijs water met witte koppen. Aan prachtige Zeeuwse luchten.
Maar vandaag niets van dat alles, de wind zucht slechts, de zon schittert en het zacht kabbelende water is blauw. Het maakt het genoegen er niet minder om. We gespen de rugzak om, klimmen de grasdijk op die ons vrijwel de hele achttien kilometer rond de polder leidt en volgen de hond die voor ons uit rent op weg naar Anna Jacobapolder.
De hoek om blijkt het dorp toch een strandje te kennen waar de niet-kerkelijken van het najaarszonnetje genieten. Onderweg een eenzame visser en veel, heel veel watervogels die hier rusten of op zoek zijn naar voedsel. Ver weg zien we de Grevelingendam en voor de kust zandplaten en oeverlanden, doorsneden met kreekjes die vollopen bij hoog water.
Af en toe lopen we even de dijk op om ons te oriënteren. De horizon wordt gemarkeerd door de rijksweg die jarenlang het vasteland met Schouwen-Duiveland verbond. Aan het einde van de kaarsrechte weg vertrok het veer Anna Jacobapolder-Zijpe dat op 6 juli 1988 uit de vaart kon worden genomen door de aanleg van de Philipsdam.
Oudere lezers zullen zich ongetwijfeld de mededeling op de radio herinneren als het veer uit de vaart was genomen bij storm, mist of ijsgang. Tot 1953 liep er zelfs een stoomtram van Steenbergen in Noord-Brabant naar Brouwershaven.
Daar waar het pontje vertrok, is nog altijd een dam en restaurant, terwijl het haventje nu wordt gebruikt om mosselen te kweken. Het dorpje Anna Jacobapolder ligt helemaal niet aan het water, maar iets verderop in de polder.
Wij pakken de dijk weer op en zien aan de overkant de Philipsdam, die ook wel Vogelboulevard wordt genoemd. Spotters uit de hele wereld genieten hier in het voor- en najaar van de vogeltrek.
Onder aan de dijk liggen de Rumoirtschorren vol met Engels slijkgras en zeeaster. De uitgestrekte, zeldzame zeegrasvelden, die alleen voorkomen in zout water, zijn belangrijk als voedsel voor de rotgans en verschillende eendensoorten. Hier komt het getijdenwater tot rust, zodat het meegevoerde zand en slib kan bezinken. Daardoor vormen zich uitgestrekte slikken die bij laag water droogvallen. Een fantastische voedselkamer voor de rosse grutto, scholekster, kluut, tureluur en visdief.
Verderop rusten we even uit bij de Bruinisser stelberg. Een hoge, ronde aarden wal met middenin een put vol zoet water. Als het hoog water werd, kon een herder zich hier met zijn schapen terugtrekken. Het is de laatste die zich in Zeeland buitendijks bevindt.
Als we de dijk verlaten, wandelen we via een rechte asfaltweg terug naar Sint Philipsland. Flup-land noemen ze het gelijknamige schiereiland, dat zijn naam dankt aan Anna van Bourgondië, buitenechtelijk kind van Philips de Goede, die haar vader zo voor eeuwig op de kaart zette.
Bij het betreden van het dorp komen we eerst langs de bijna 28 meter hoge watertoren die is gebouwd in 1925 en verderop De Hoop. De in prachtige staat verkerende bovenkruier was tot 1969 nog in gebruik als graanmolen, maar is vandaag evenals het ernaast gelegen praathuis in diepe rust. Het vrijwel uitgestorven Sint Philipsland leeft namelijk op zondag zoals Nederland vijftig jaar geleden.
Een krabbende steenbok uit een zoo uit het Zwitserse Bern is een hit op het internet. Al meer dan een half miljoen mensen hebben het filmpje van het dier bekeken.
De bok, die luistert naar de naam Paul, heeft jeuk aan zijn achterwerk en weet zich daar op wel een erg opmerkelijke manier vanaf te helpen. Hij gebruikt namelijk zijn hoorns, die zo'n meter lang zijn, om te krabben.
Volgens een medewerker van de zoo heeft het dier niet door dat hij razend populair is. "Paul is bronstig en heeft alleen nog oog voor de geitjes die in de buurt rondlopen", klinkt het.
bron; gva.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:steenbok,
Latijns-Amerika zet bamboe in tegen klimaatverandering
Latijns-Amerika zet bamboe in tegen klimaatverandering
Nu een wereldwijde overeenkomst over de aanpak van de klimaatverandering er niet lijkt te komen, zijn experts en activisten aangewezen op alternatieve maatregelen om de effecten van de klimaatverandering zoveel mogelijk verzachten. Eén zo'n alternatief is bamboe.
Bamboe groeit snel, heeft weinig water nodig, absorbeert koolstofdioxide, beschermt estuaria en kan stormen weerstaan. Er zijn meer dan honderd soorten bamboe en 34 procent daarvan groeit in Latijns-Amerika. Mexico alleen heeft 36 soorten, maar deze zijn onvoldoende bestudeerd en worden onderbenut.
Van bamboe kan goed huisraad en gereedschap gemaakt worden. Het is ook effectief gebleken bij de bouw van stormbestendige huizen.
"In Latijns-Amerika wordt het gebruik van bamboe langzaamaan ontwikkeld. Er is nog niet veel bekend over de gebruiksmogelijkheden", zegt Ecuadoriaan Álvaro Cabrera, regionaal coördinator voor Latijns-Amerika van het International Network for Bamboo en Rattan (INBAR) uit Beijing.
Bamboe wordt al gebruikt bij de bouw van huizen in de Zuid-Mexicaanse staten Puebla en Veracruz, hoewel het geen wijdverbreide techniek is. Mexico behoort niet tot de 35 lidstaten van INBAR.
Onkruid Het beperkte gebruik van bamboesoorten in Mexico heeft "historische, culturele en economische redenen", staat in het rapport 'Bamboo: Study of the Global Market' van het Mexicaanse ministerie van Landbouw.
De plant wordt vaak als lastig onkruid gezien, vooral in gebieden waar koffie, bananen, tabak en cacao worden verbouwd en in veeteeltgebieden.
Door duurzaam beheer van bamboe en goed gebruik van de plant kan de absorptie van CO2 echter verhoogd worden, meldt de studie. Het verbouwen en beheren van bamboe gebeurt al langer in Colombia, Ecuador en Peru. Kort geleden begon ook Argentinië ermee. Cuba, Panama en Venezuela zijn ook actief op dit terrein.
In Ecuador werden meer dan 100.000 huizen van bamboe gebouwd nadat gebieden in het land verwoest waren door zware regenval en overstromingen. INBAR werkt aan vijftien prototypes bamboe-huizen in Ecuador. In januari gaat een soortgelijk initiatief van start in Peru. Dat project kreeg 200.000 dollar van de Wereldbank.
(ips/mvl) bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Natuur Tags:bamboe,
Lieve Bezoeker Om het openen van het gastenboek voor iedereen gemakkelijk te houden worden te grote Plaatjes en of Buttons verwijderd.