Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur,
en natuurlijk fietsen.
Fotograferen, fotobewerking.
Op internet surfen en bloggen.
Maar ook een gezamelijke hobby
van mij en mijn echtgenoot is dat we
graag varen over verschillende wateren.
Na ijsbeer Knut is er nu buidelrat Heidi in Duitsland
Na ijsbeer Knut is er nu buidelrat Heidi in Duitsland
Het schele buidelratje Heidi, dat in december vorig jaar in de dierentuin van Leipzig aangekomen is, heeft een eigen Facebookpagina gekregen.
Na een dag had ze er al 5000 virtuele vrienden bij. De pagina, toepasselijk getiteld "Heidi, de schele buidelrat", meldt verder nog dat Heidi vanaf 1 juli 2011 in de dierentuin van Leipzig kan worden bezocht. Tot die tijd is het dier in winterslaap.
Huize Sparrendaal passeert u vrijwel gelijk als u vanuit Driebergen vertrekt. Foto's: Thijs Rooimans
Wees verstandig en ga dit weekend lekker de buitenlucht in. Van Driebergen bijvoorbeeld. U parkeert in het centrum, tegenover het tweehonderd jaar oude, pittoreske kerkplein en komt gelijk langs een prachtige buitenplaats, Sparrendaal. Gebouwd in 1754. Op het landgoed was ooit een seminarie gevestigd. In 1870 werd dr. Herman Schaepman er professor en nog altijd pronkt hier zijn standbeeld.
De in Twente geboren katholiek was heel belangrijk bij de emancipatie van zijn geloofsgenoten die na de reformatie in ons land een tweederangs leven leidden. Hij was de eerste priester die lid werd van de Tweede Kamer, waar hij zich populair maakte toen in het parlement de drankwetgeving werd behandeld. De wet zou zo streng worden dat het voor de gewone man bijna onmogelijk werd nog een borreltje te drinken. Vanaf de publieke tribune riep dan ook iemand dat een arbeider toch ook recht op een borrel heeft, waarop Schaepman reageerde met Niet één, maar wel twee! Kijk, zó scoor je stemmen.
Het landgoed voorbij slaan we af de Engweg in. Niets om bang van te worden, maar een mooie laan vol fraaie woningen. Hier vond Driebergen zijn oorsprong. Rechts zien we landgoed Dennenburg, ooit bewoond door Karel V en Philips II. De edelen kwamen hier graag, want verderop komen we alweer langs zon statig landgoed, Broekbergen dat later een klooster werd. Daar slaan we af de Langbroekerwetering in, een voormalig moerasgebied dat al tussen de elfde en dertiende eeuw werd ontgonnen. In deze tijd van het jaar echter nog altijd flink drassig.
Net als het volgende landgoed, Beverweerd, waar al weer zon historische beroemdheid, prins Maurits, het bijbehorende kasteel bewoonde. Daar is het ècht glibberen en glijden. Heel goed uitkijken dus bij het oversteken van de spekgladde planken en bruggetjes! Het landgoed af zien we de karakteristieke ronde toren van kasteel Sterkenburg. Ooit een ridderhofstad, later een lustoord en buitenplaats. Die functie heeft het kasteel nog altijd, want u kunt er tegenwoordig overnachten in de torenkamers die in originele staat zijn teruggebracht.
We wandelen verder over de Zwarte Weg en de Broekweg. Deze oorspronkelijke waterscheidingen worden zuwe genoemd en zijn aan weerszijden beplant. De Amerikaanse eiken die hier aanvankelijk stonden, zijn inmiddels vervangen door eiken uit eigen land omdat ze beter tegen natte voeten kunnen. We zien op verschillende plaatsen verlaten ooievaarsnesten en veel dikke klimtouwen aan de bomen hangen. Restanten van een speurtocht?
Als we de weg terug inslaan, passeren we eerst de Hondspol, een zorgboerderij voor mensen met een verstandelijke beperking. Via het buurtschap Aderwinkel lopen we naar Driebergen, waar we na drie uur wandelen de wandelschoenen weer uitdoen.
Vragen of tips: jduijs@telegraaf.nl JOOP DUIJS bron; telegraaf.nl
Astrologen ontdekken zwart gat in jong sterrenstelsel
Astrologen ontdekken zwart gat in jong sterrenstelsel
In een jong en vrij nabij sterrenstelsel hebben Amerikaanse astronomen een zwart gat gevonden met tien keer de massa van onze zon, meldt de online-editie van het vakblad Nature. De vondst werpt een nieuw licht op de geschiedenis van de kosmos.
Het zwart gat bevindt zich in het kleine, onregelmatig gevormde sterrenstelsel Henize 2-10, op 30 miljoen lichtjaar van ons. Het dwergstelsel staat bekend om zijn grote stervorming. Astronomen vermoeden dat het kleine sterrenstelsel veel overeenkomsten vertoont met de eerste stelsels die de kosmos bevolkten.
Verrassing Dat er nu een zwart gat met een dergelijke massa in zo'n dwergsterrenstelsel is gevonden, is zowat een verrassing en doet vermoeden dat zwarte gaten zich voor het sterrenstelsel vormden, zeggen de wetenschappers rond Amy Reines van de Universiteit van Virginia. In het merendeel van de grote sterrenstelsels, zoals onze Melkweg, bevinden zich in het centrum zwarte gaten met honderden keren de massa van onze zon.
Zoals het universum nu is, is er een constante ratio tussen de massa van het stelsel en het zwarte gat. Daarom denken astrofysici dat de ontwikkeling van zwarte gaten en sterrenstelsels nauw met elkaar verbonden is. Zo'n zwart gat zou aldus de "kiem" zijn waaromheen zich later de kern van een sterrenstelsel vormt.
(belga/vsv) bron; demorgen.be
Categorie:Weetjes- Natuur Tags:sterrenstelsel,
10-01-2011
Dino's stierven uit door stof
''Dino's stierven uit door stof"
Wetenschappers debatteren nog steeds over wat leidde tot het uitsterven van de dinosaurus. De dieren konden niet tegen de enorme stof- en gaswolken die 65 miljoen jaar geleden in de atmosfeer zaten, zegt 'asteroïde-adept' Jan Smit, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Maar werden die wolken nu veroorzaakt door een asteroïde-inslag of door vulkaanuitbarstingen?
De stofwolken leidden tot grote temperatuurveranderingen en zonsverduisteringen. Het werd donkerder en daardoor kouder. Het gevolg was dat veel planten, algen en andere zaken die aan de basis van de voedselketen stonden het moeilijk hadden. Daardoor was er voor veel dieren geen eten, waardoor ze uitstierven.
Volgens Smit werden de stofwolken niet veroorzaakt door vulkaanuitbarstingen. De erupties waren volgens de wetenschapper al ongeveer een half miljoen jaar bezig voor er een asteroïde insloeg. Dinosaurussen, maar ook kleine eencellige wezentjes in het water, leek dat weinig te doen. De inslag van een enorme asteroïde op het Mexicaanse schiereiland Yucatan moet de dino wel de nekslag hebben gegeven, stelt Smit.
Impact vulkanen Gareth Davies, petroloog (gesteentenexpert) aan de Vrije Universiteit Amsterdam, plaatst enkele kanttekeningen bij het betoog van zijn collega Smit. Het is allereerst ontzettend lastig om de tijd die verstreek tussen de vulkaanuitbarsting en de asteroïde-inslag precies te meten, zegt Davies. Hoewel hij niet weet of de asteroïde of de vulkanen de meeste impact hebben gehad, kunnen vuurspuwende bergen wel degelijk een enorm effect hebben op het klimaat.
"Als vulkanen aswolken hoog in de atmosfeer spuwen, dan kan dat het klimaat voor duizenden jaren beïnvloeden. Bij een inslag van een asteroïde gaat het om een periode van honderden jaren. Dan hadden dino's iets meer tijd om een veilig heenkomen te zoeken."
Vandaag Hoe groot waren de vulkaanuitbarstingen miljoenen jaren geleden eigenlijk? Groot, zelfs in vergelijking met de beruchte uitbarsting van de IJslandse Lakivulkaan in 1783-84. De gassen en de lava die die vulkaan toen uitstootte, veroorzaakten jarenlang slecht weer. De relatief koele periode veroorzaakte op haar beurt tegenvallende oogsten en hongersnood. Grote erupties kunnen dus een behoorlijke impact hebben op het klimaat, zegt Davies.
Dat dreigende scenario maakt het debat actueel, zegt ook Jan Smit: "Als vulkaanuitbarstingen inderdaad een stofwolk veroorzaakten die ervoor kon zorgen dat de dinosaurus uitstierf, moeten we ons wel degelijk zorgen maken."
Man stampt hondje halfdood en verdrinkt het in koelbox
Man stampt hondje halfdood en verdrinkt het in koelbox
Australiër Michael David Hastie (26) heeft een boete van 5.000 AUD gekregen (3.720 euro) en een verbod van vijf jaar op het houden van een huisdier nadat hij zijn hondje Imi had mishandeld en verdronken. Het beest had de waterleiding in de tuin opgegraven.
Hastie gaf toe dat hij de hond halfdood schopte - met breuken aan een poot en aan de kaak - en zwaar verwondde. Daarna vulde hij een koelbox met water en verdronk Imi daarin. Hij sloot de koelbox goed af en ging dan een paar uurtjes wandelen. Toen Hastie nadien ook nog eens begon op te scheppen over zijn wandaden, werd een onderzoek ingesteld.
Hastie bekende uiteindelijk de mishandeling en het doden van zijn hond. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden met uitstel. Hij moet dus ook een boete van bijna 4.000 euro én 1.100 euro kosten betalen, en mag vijf jaar lang geen huisdier houden. Het is de eerste keer onder de wet op het dierenwelzijn dat een dergelijke straf wordt uitgesproken in West-Australië.
(jv)bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:hond,
Duiventil verkocht voor 1,367 miljoen euro
Duiventil verkocht voor 1,367 miljoen euro
De veiling van een kolonie superduiven van een overleden duivenmelker uit Limburg heeft een recordbedrag van 1,367 miljoen euro opgebracht. Dat meldt de Concentragroep.
In totaal gingen 218 duiven onder de hamer afgelopen weekend voor 1,367 miljoen euro, een absoluut record in de mondiale duivenwereld. "Voor ons ging het niet zozeer om het record scherp te stellen, maar pappie zou wel enorm trots zijn dat zijn duiven dit hebben verwezenlijkt", zegt zoon Stefan Roosen emotievol. De verzameling duiven werd afgelopen zaterdag en zondag geveild door het Belgische veilinghuis pipa.be.
De vogels van Roosen zijn een ware hype geworden. De ijzersterke prestaties van de afgelopen vier decennia vertaalden zich al snel op het veilingscherm. De klepper van de avond was de Blauwe Prins die voor 156.000 euro verhuisde van Kermt naar China.
Natura 2000, het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden, is met bijna 27.000 vierkante kilometer uitgebreid. Dat heeft de Europese Commissie vandaag meegedeeld.
In samenspraak tussen de lidstaten en de Commissie zijn 739 sites toegevoegd aan het Europese netwerk. Meer dan de helft van de toegevoegde oppervlakte betreft mariene gebieden in onder meer Frankrijk, Denemarken en Spanje.
Belgische gebieden zijn er ditmaal niet toegevoegd. Wel worden voortaan honderden vierkante kilometers aan de monding van de Loire beschermd. Het gebied staat te boek als een vitale stopplaats voor de Atlantische zalm.
Marmerschildpad Te lande wordt bescherming verleend aan Tsjechische beukenbossen en Poolse meren en drasland. Die gebieden bieden onderdak aan enkele van Europa's meest bedreigde en zeldzame soorten, zoals de marmerschildpad en de otter.
Natura 2000 dekt intussen 18 procent van het Europese land en meer dan 130.000 vierkante kilometer op zee. De lidstaten kiezen de beschermde gebieden in overleg met de Commissie. Eenmaal formeel erkend op Europees niveau hebben de lidstaten de plicht maatregelen te nemen om de gebieden te beschermen.
(belga/svm) bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Natuur Tags:natuurgebied,
Keplersatelliet vindt eerste exoplaneet die uit gesteente bestaat
Keplersatelliet vindt eerste exoplaneet die uit gesteente bestaat
De Keplersatelliet van de NASA heeft voor het eerst in zijn missie samen met telescopen op de grond een planeet buiten ons zonnestelsel gevonden die uit gesteente bestaat. Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau bekendgemaakt.
Op basis data die gedurende acht maanden werden vergaard, kwamen wetenschappers tot de bevinding dat exoplaneet Kepler-10b uit gesteente bestaat. "Het is het eerst solide bewijs van (het bestaan van) een gesteenteplaneet die rond een andere ster dan de onze wentelt", zegt wetenschapper Natalie Batalha van de NASA. Het hemellichaam is 1,4 keer zo groot als de aarde en is de tot nu toe kleinst ontdekte planeet buiten ons zonnestelsel.
Twintig keer dichter De in maart 2009 gelanceerde en 590 miljoen dollar kostende Kepler speurt in het bijzonder naar aarde-achtige planeten in of nabij de levensvatbare zone rond sterren in onze Melkweg, in de zone van een planetair stelsel waar er vloeibaar water op het oppervlak van een planeet kan zijn. Exoplaneet Kepler-10b bevindt zich echter 20 keer dichter tot moederster Kepler-10 dan Mercurius tot onze Zon, goed voor een omloop van 0,84 dagen, en bevindt zich (dus) niet in dat levensvatbaar gebied. Kepler-10 b draait in een stelsel op meer dan 2.000 lichtjaar van ons.
De enorme overstromingen die Queensland, in het noordoosten van Australië, treffen, breiden zich nog uit. Ook het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, wordt nu bedreigd. Reden zijn het vuil en de pesticiden die door het afvalwater meegevoerd worden en verspreid worden in de zee.
Volgens universiteitswetenschappers gaat het om een gevaarlijke 'cocktail' voor het fragiele evenwicht van het unieke ecosysteem. Het Great Barrier Reef is Unesco-werelderfgoed en is een belangrijke toeristische attractie in Australië.
Gespaard van grotere catastrofe De Australische stad Rockhampton is voorlopig wel gespaard gebleven van een nog grotere catastrofe. De overstromingen zijn onder het gevreesde niveau van 9,4 meter gebleven. De schade in het overstromingsgebied is ondertussen opgelopen tot miljarden dollars.
Verwacht werd dat de rivier Fitzroy die door de zwaar getroffen stad Rockhampton loopt, vandaag zou stijgen naar een piek van 9,4 meter. De rivier bereikte echter 'maar' een peil van 9,2 meter. De watermassa spaarde hierdoor de helft van de 400 huizen die de autoriteiten al afgeschreven hadden.
Bevoorrading mogelijk "Het lijkt erop dat de situatie zich gestabiliseerd heeft", aldus burgemeester Brad Carter. Ook de enige nog berijdbare toegangsweg kon open blijven. Hierdoor blijft de bevoorrading van de 75.000 inwoners, die bijna volledig afgesloten zijn van de buitenwereld, mogelijk.
's Winters geraken vogels moeilijk aan voedsel. Nochtans hebben ze juist dan extra veel energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Door vogels te voederen helpt u niet alleen deze gevleugelde vrienden om barre tijden door te komen, u krijgt er een schitterend schouwspel voor terug!
Sommige vogelsoorten zoals grutto's, ooievaars, wielewalen en zwaluwen trekken tijdens de winter zuidwaarts. Andere soorten, waaronder ganzen en eenden, maar ook roodborstjes en mezen komen vanuit Scandinavië naar ons land. Een derde groep blijft het hele jaar rond in ons land. Veel zangvogels trekken in de winter wel naar dorpen en steden. De ervaring heeft ze geleerd dat daar naast beschutting ook het nodige voedsel te rapen valt.
Waarom voederen?
Zuiver biologisch gezien hoeft u vogels niet bij te voederen. Toch zijn er een aantal redenen waarom vzw Natuurpunt de raad geeft om tuinvogels tijdens strenge winters wel te voeren. Allereerst verteren vogels bij strenge vorst snel hun vetreserves om hun hoge lichaamstemperatuur van zo'n 40° C te behouden. Zo heeft de voorbije periode van strenge koude heel wat vogels flink wat van hun reserve gekost.
Een kleine vogel zoals een winterkoninkje kan in een koude winternacht wel 10% van zijn lichaamsgewicht verliezen! De dagen zijn ook kort, waardoor er weinig tijd is om voedsel te zoeken.
Bovendien is het natuurlijke voedselaanbod van vogels de voorbije decennia sterk afgenomen door verstedelijking, industrialisering en intensivering van de landbouw. Allemaal redenen om het de vogels iets makkelijker te maken. Daar komt bij dat het een bijzonder leuke manier is om meer te genieten van de tuinvogels die dankbaar bij u neerstrijken.
Voederplanken en voederhuisjes
Veel vogelsoorten zoeken hun voedsel van nature op de grond. Sommige vogels zullen nooit op een voederplank landen. Een sneeuwvrije plek is voor hen de meest geschikte voederplaats, liefst in de buurt van struiken of een haag, zodat vogels bij gevaar snel een veiliger plek kunnen vinden.
Het voordeel van een overdekt voederhuisje is dat het voeder beschermd is tegen regen en sneeuw.
Een open voederplank heeft dan weer het voordeel dat deze makkelijk toegankelijk is. Een open voederplank moet opstaande randen hebben van enkele centimeters. Openingen op de hoeken zorgen voor de afvoer van regenwater. Het is bovendien belangrijk dat u de voedertafel regelmatig schoonmaakt met heet water en een borstel (nooit chemische producten gebruiken!). Dit voorkomt dat vogels ziek worden van beschimmeld en rottend voedsel of ziektes aan elkaar doorgeven. Let op dat de plank of het huisje zo staat opgesteld dat er geen kat bij kan. Plaats ze daarom op minimaal 1,50 meter van de grond.
Tips voor het voederen
Voederen mag op bescheiden schaal het hele jaar (bijvoorbeeld met zaden), maar het is pas echt nodig als het langdurig vriest en/of sneeuwt. Voeder niet teveel tegelijk en liefst 's ochtends (na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt) en tegen het einde van de middag (zo kunnen ze de nacht doorkomen). Overdadig voederen kan muizen en ratten aantrekken. Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt, zoals gezouten spek. In de kaas en het brood dat je voedert zit al meer dan genoeg zout. Voeder zeker geen margarine of boter, die werken als laxeermiddel. Voedsel dat makkelijk bevriest, zoals appels, voeder je best als geheel en niet in kleine stukjes.
Water
In de winter is water even belangrijk als voldoende voedsel. Wanneer het gesneeuwd heeft, is het niet nodig voor water te zorgen. De vogels komen dan aan vocht door van de sneeuw te pikken. Bij vorst zet u best een ondiepe kom met water buiten (nooit zout of andere middelen toevoegen om bevriezing te voorkomen) dat regelmatig wordt ververst. Zet geen metalen drinkbakje buiten, daar kunnen vogels aan vastvriezen. Leg bij voorkeur een gaas over de kom zodat de vogels er niet in kunnen baden. Natte veren kunnen immers ook bevriezen.
Wie eet wat?
Wie?
Wat?
Waar?
Merel, kramsvogel, koperwiek, zanglijster en spreeuw
Brood, gewelde krenten en rozijnen, kaasresten, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen, gekookte aardappelen.
Op de grond, sneeuwvrij, een open plek met beschutting dichtbij.
Koolmees, pimpelmees, matkop, kuifmees, zwarte mees en staartmees
Vetbollen, slingers ongebrande, ongezouten pinda's, halve kokosnoot, vogelzaad en zonnebloempitten.
Op de voedertafel, voederbuis, opgehangen in bomen of struiken.
Specht, boomklever en boomkruiper
Ongezouten pinda's en noten, vetbollen, zonnebloempitten, kaas zonder korst
Eventueel vastgemaakt aan een boomstam op een rustige plek
Huismus, ringmus, sijs, distelvink, vink, keep en groenling
Universeel voer, bessen, meelwormen, broodkruimels, maden en larven, ongekookte havermout.
Op de grond, sneeuwvrij, mag ook beschut onder heggen en struiken.
Hoe maakt u zelf een vetbol?
Vetbollen maken is een leuke bezigheid om bijvoorbeeld samen met kinderen te doen. Hieronder volgt het recept. Stel het menu voor je favoriete vogels samen en de kookles kan beginnen. Smelt 0,5 kg ongezouten rundvet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet te heet. Voeg daar al roerend een mengsel van ca. 120 gr. gebroken hennepzaad en 50 gr. zonnebloempitten aan toe. Voeg eventueel het vogelvoer van je favoriete vogels toe (zie voedingswijzer hierboven).
Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een melkkarton, een theeglas of een halve kokosnoot.
Voordat de brij stolt, leg je hierin een stevige katoenen draad die er ruim bovenuit steekt. Zodra de massa hard is geworden, kunnen de bollen aan de draad worden opgehangen. Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Hou een glas of blik even in heet water, de vetbol komt dan gemakkelijk los. Een melkkarton kan rondom afgescheurd worden. Uiteraard kunnen naar eigen inzicht ook kleinere hoeveelheden gebruikt worden.
Op 5 en 6 februari organiseert Natuurpunt een nationaal telweekend voor tuinvogels. Iedereen kan tuinvogels tellen! Je hoeft echt geen expert te zijn! Meer info en foto's van de vogels die u mogelijk in uw tuin kunt aantreffen vindt u hier.
Voor meer informatie kunt u terecht bij Natuurpunt, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen, 015 29 72 20 www.natuurpunt.be
Het is geweldig om te zien hoe goed je vogels naar je tuin kunt lokken. Wie sneeuwvrije plekken maakt en voer verspreid kan er een hele dag naar turen. Of, eh, ik althans. Mijn voederplaats in de tuin heeft al vele meesjes, musjes, merels, bonte specht en vinken gelokt. En ook 3 roodborstjes, een sterk territoriale soort. Alle vogels zien er in de winterkou dikker uit dan normaal. De veren worden opgebold op om zoveel mogelijk lichaamswarmte bij het lichaam te houden. En wat ook helpt om niet teveel warmte te verliezen; dicht op elkaar kruipen. Ook al hebben vogels net als mensen hun persoonlijke ruimte, nood breekt wet. En dus gaan ze met z'n velen bij elkaar zitten. Het liefst in een nestkastje, beschut tegen de wind.
Katten die ongelukkig of van streek zijn door een verandering in hun omgeving, vertonen 'ziek gedrag', zoals eten weigeren, de kattenbak niet gebruik of extreem veel te braken. Chronisch zieke en gezonde katten reageren op dezelfde manier, zo bleek uit een onderzoek van de universiteit van Ohio. Dierenartsen die 'zieke' katten over de vloer krijgen, polsen best ook naar veranderingen in de omgeving, zo waarschuwt onderzoeker Tony Buffington.
Het onderzoek werd gevoerd met twee groepen katten: een gezonde groep, en een groep met een chronische ziekte die de katten ongemak of pijn geeft aan de blaas.
In beide groepen reageerden evenveel katten op dezelfde manier op een verandering van verzorger, een ander eetschema of een nieuwe omgeving maken. De katten gedroegen zich drie keer zo vaak ziek in vergelijking met de gewone routine.
Onderzoek voor binnenhuiskatten De veranderingen in het schema voor de katten kwam er na een langdurig onderzoek van doctoraatstudente Judi Stella naar het perfecte schema voor binnenhuiskatten.
Na maanden proberen het perfecte voedings-, speel- en schoonmaakschema op te stellen, vond Stella uiteindelijk een schema dat de chronisch zieke katten minder stresseerde. De katten hadden een gezondere vacht, helderdere ogen en braakten meer dan twee weken lang niet.
"Een verrijkte omgeving kan de symptomen van chronisch zieke katten tot 80 procent vereminderen", besloot Buffington. Het perfecte zorgschema werd (helaas) niet meegedeeld.
De oever van de Arkansas River ligt bezaaid met dode vissen. epa
Nadat vogels mysterieus uit de lucht vielen in de Verenigde Staten en Zweden, doet zich een nieuw raadsel voor in de natuur. Brazilië, Nieuw-Zeeland en opnieuw de VS worden geconfronteerd met massale vissterfte.
Raadselachtig en tegelijk huiveringwekkend. Natuurliefhebbers weten niet wat te denken van de nieuwsberichten. Honderden tonnen sardientjes, meervallen en andere vissoorten zijn de voorbije dagen dood aangespoeld aan de Braziliaanse kust, bij Paranaguá. Vissers dreigen in geldnood te komen. Experts denken dat een olielek of het koude weer de sterfte heeft veroorzaakt.
Ook paniek in de Verenigde Staten. Twee miljoen vissen kwamen bovendrijven in Chesapeake Bay (Maryland), mogelijk door koudwaterstress. Daarnaast werden duizenden vissen gevonden op een dertig kilometer lange oever van de Arkansas River. En nog eens duizenden dreven levenloos in een kreek in het warme Florida.
In Nieuw-Zeeland vonden honderden snappers de dood. De overheid houdt het er voorlopig op dat ze 'waarschijnlijk verhongerd' zijn. In Groot-Brittannië werden de karkassen van 40.000 duivelskrabben op het strand in Kent gevonden. Het koude weer zou de boosdoener zijn.
Eerder was er veel te doen over de vogels die massaal uit de lucht vielen in de Verenigde Staten, onder meer in Arkansas en Louisiana. In Texas werden tweehonderd vogels dood aangetroffen nabij een viaduct. Onderzoekers denken dat de dieren over het warme asfalt liepen en door automobilisten werden overreden.
De vogelsterfte deed zich eveneens voor in Zweden. Daar geloven experts dat het nieuwjaarsvuurwerk de dieren deed panikeren. Bovendien waren de meeste van hen al uitgehongerd door voedselschaarste en waren ze dus extra zwak. Toch blijft een officiële verklaring uit.
Biologieprofessor Dan Cristol breekt zich het hoofd over de oorzaak. 'Hoogspanningsdraden hebben vogels leren te omzeilen. Vuurwerk kan ook geen reden zijn, tenzij je een vogel letterlijk opblaast. Een virus? Dat is best mogelijk.'
Het stadsbestuur van Brugge heeft een koppel witte zwanen in bruikleen gegeven aan de stad Oudenburg. Jarenlang zwommen zwanen op het Vaardeken in Oudenburg, maar ze werden er verjaagd of stierven. Brugge heeft vandaag twee zwanen in bruikleen gegeven in het kader van haar kweekprogramma.
Meteen wordt daarmee een eeuwenoude schuld afgelost, want Oudenburg werd nooit eerder vergoed voor de stenen van het Romeinse castellum waarmee de Bruggelingen gingen lopen.
Kweekprogramma Brugge zet een intensief kweekprogramma op voor zwanen. In dat kader werden al zwanen uitgezet op verschillende plaatsen in de stad zelf, in Zuienkerke en Damme. Nu wordt ook Oudenburg aan het lijstje toegevoegd. Als het jonge koppel een nageslacht krijgt, moeten de jongen volgens de afspraken aan Brugge worden geschonken. Brugge heeft een eeuwenlange traditie met zwanen op haar Reien.
Legende De aanleiding is een legende. De Oostenrijkse aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk zou de stad hebben gestraft om eeuwig zwanen te houden op haar Reien omdat ze zijn vertrouwensman Pieter Lanchals vermoordden toen die voor de aartshertog in de stad nieuwe belastingen kwam innen.
(belga/sam)bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:zwanen,
Saoedi's bestempelen vale gier als spion van Mossad
Saoedi's bestempelen vale gier als spion van Mossad
Wetenschappers van de universiteit van Tel Aviv maken zich deze dagen ernstig zorgen om het lot van een vale gier die volgens bronnen in Saoedi-Arabië zou zijn ontmaskerd als spion van de Israëlische geheime dienst Mossad. Het dier zou zijn 'opgepakt' bij een stad in Saoedi-Arabië, meldt onder meer de Britse omroep BBC.
De onderzoekers hadden de gier voorzien van een gps-zender, waardoor zijn migratiebewegingen te volgen waren voor een langlopend wetenschappelijk project. Op de zender stonden de woorden Tel Aviv University.
In Saoedische kranten en op internetfora wemelt het inmiddels van de complottheorieën. De gier, die een spanwijdte van maximaal 2,65 meter heeft en die kan vliegen op hoogten tot 11 kilometer, zou voor de Mossad ideaal zijn bij het verzamelen van informatie.
(anp/sam)bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:gier,
Afrikaanse olifant is eigenlijk twéé olifanten
Afrikaanse olifant is eigenlijk twéé olifanten
Een van de grootste diersoorten ter wereld blijkt helemaal geen diersoort te zijn. Wat wij kennen als de Afrikaanse olifant, zijn in werkelijkheid twee verschillende soorten: de Afrikaanse bosolifant en de Afrikaanse savanneolifant. Dat stellen Britse en Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Biology.
De biologen hebben het DNA-materiaal van verschillende olifantachtigen in kaart gebracht. Het genetische verschil tussen de Afrikaanse bosolifant en de Afrikaanse savanneolifant is even groot als het verschil tussen de Aziatische olifant en de wolharige mammoet, aldus de onderzoekers.
Gevolgen voor bescherming Al eerder hadden wetenschappers gesuggereerd dat de Afrikaanse bosolifant en de Afrikaanse savanneolifant verschillende soorten zijn. Dat was onder meer gebaseerd op de lichaamsbouw. De savanneolifant is gemiddeld een meter hoger dan de bosolifant en ongeveer twee keer zo zwaar. Andere biologen brachten daartegenin dat het ging om twee verschillende populaties van dezelfde diersoort. Het genetische onderzoek van de Amerikanen en de Britten 'is het meest overtuigende wetenschappelijke bewijs tot nog toe dat het inderdaad om verschillende soorten gaat', zeggen de wetenschappers.
Volgens olifantendeskundige Ton Dorresteijn, voormalig directeur van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, kan de ontdekking gevolgen hebben voor de bescherming van de dieren. 'Met de savanneolifant gaat het behoorlijk goed. Het dier leeft in nationale parken in landen als Kenia, Tanzania en Zuid-Afrika. De bosolifant in Centraal- en West-Afrika wordt veel meer bedreigd; het gaat relatief slecht. Dat dier zou meer kunnen worden beschermd.'
(anp/tw)bron; demorgen.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:olifant,
Het gemanipuleerde biggetje dat niet stinkt: 'Frankenswine'
Het gemanipuleerde biggetje dat niet stinkt: 'Frankenswine'
De 'Frankenswines' worden ze genoemd, de nieuwe varkens die er helemaal uitzien als de oude, maar een pak minder stinken. Deze genetisch gemanipuleerde Yorkshire-biggetjes moeten ook goedkoper en groener zijn dan hun voorgangers.
Vandaar de tweede bijnaam van de kersverse soort: de 'enviropig', of in het Nederlands iets als 'milieuzwijn' of 'ecobig'. Hun mest bevat minder fosfor en is daarom minder gevaarlijk voor rivieren, beken en stromen. Dat is tenminste het promopraatje van de scheppers der Frankenswines, die na meer dan tien jaar onderzoek met de ecozwijnen op de proppen komen. Zij menen bovendien dat het milieuvarken als eerste genetisch gemanipuleerde dierensoort ooit zal worden toegelaten in de voedselketen en ons zo over een paar jaar worstjes, spek en varkensvlees zal opleveren.
Maar er zijn ook tegenstanders. Die beweren dan weer dat de nieuwe dieren alles behalve milieuvriendelijk zijn en zouden kunnen leiden tot intensievere varkenskwekerijen. "Het kweken van deze zwijnen kan nooit duurzaam zijn", zegt Vikcy Hird van Friends of the Earth aan de Daily Mail. "Ze hebben enorm veel soja nodig, dat verbouwd wordt door het kappen van bossen, wat leidt tot het vrijkomen van méér broeikasgassen."
Technische verschillen Wat is nu precies het technische verschil tussen het klassieke zwijn en de GG-tegenhanger? Alle levende wezens hebben fosfor nodig voor de ontwikkeling van hun beenderen, tanden en celwanden. Varkens krijgen plantaardig fosfor echter moeilijk verteerd en daarom hebben zij ook een specifiek enzyme nodig: fytase. En dát kan de ecovariant zélf aanmaken in tegenstelling tot de traditionele soort, die het enzyme bijgevoederd moet krijgen.
Fytase breekt de fosfor echter niet af en daardoor is de uitstoot van het stinkende fosfor bij de slijkploeteraars zo enorm. De varkensmest, met het mogelijk toxische fosfor, kan dan in het water terechtkomen, waar het heel vervuilend en schadelijk kan zijn.
En de 'groene biggetjes' dan? Die kunnen het plantaardige fosfor met hun zelf aangemaakte fytase veel beter afbreken. Gevolg: minder mest en minder schadelijke vervuiling. Maar dus wel méér broeikasgassen...
Vogelaars zijn op de voorlaatste dag van vorig jaar op een meerval van bijna twee meter gestuit. Het dier lag in een drooggevallen geul aan de zeezijde van de Haringvlietsluizen bij het Zuid-Hollandse Goerree-Overflakkee en leefde nog.
Dat meldt Stichting Ravon woensdag op de website natuurbericht.nl. De meerval is de grootste Nederlandse zoetwatervis. De dieren komen normaal niet voor aan de zeezijde van het Haringvliet, omdat het water daar te zout is.
De stichting die zich inzet voor de bescherming van reptielen, amfibieën en vissen denkt dat de meerval aan de zeezijde is terechtgekomen tijdens het afvoeren van zoet rivierwater uit het Haringvliet naar de Noordzee. Hiertoe worden de sluizen twee keer per dag geopend. De gigantische meerval is waarschijnlijk tussen de sluizen door geglipt.
Andere voorbijgangers hebben het dier later op de dag met een net teruggebracht naar het water van de zee. Het was volgens de stichting beter geweest als het dier in zoet water was teruggezet. De kans is klein dat de meerval overleeft in het zoute water.
Meervallen worden de laatste jaren steeds vaker in Nederlandse rivieren aangetroffen, maar zo groot als dit exemplaar zijn ze bijna nooit.
bron; nieuws.nl
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:meerval,
Onderdak voor zeehonden
Onderdak voor zeehonden
De twee zeehonden die dinsdag door de politie werden aangetroffen bij een Venlose visboer, hebben onderdak gevonden.
Het Dolfinarium in Harderwijk heeft zich over de dieren ontfermd. Volgens de visboer hebben de zeehonden een tijd in een dierentuin in Lille gezeten. Daarna zou hij ze noodgedwongen zes weken in de koelcel hebben gehouden, aldus Omroep Gelderland.
De zeehondencrèche in Pieterburen spreekt van dierenmishandeling, omdat het voor particulieren is verboden zeehonden te houden.
bron; telegraaf.nl
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:zeehonden,
Lieve Bezoeker Om het openen van het gastenboek voor iedereen gemakkelijk te houden worden te grote Plaatjes en of Buttons verwijderd.