Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur,
en natuurlijk fietsen.
Fotograferen, fotobewerking.
Op internet surfen en bloggen.
Maar ook een gezamelijke hobby
van mij en mijn echtgenoot is dat we
graag varen over verschillende wateren.
Thaise douane neemt 118 slagtanden van olifanten in beslag
Thaise douane neemt 118 slagtanden van olifanten in beslag
De Thaise douane heeft 118 gesmokkelde slagtanden van olifanten, 50 stukken ivoor en 3 hoorns van neushoorns in beslag genomen die via containers uit Nigeria kwamen. Dat melden de autoriteiten vrijdag.
De douane ontdekte de grote illegale lading, die zowat 1.050 kilogram woog, woensdag op het Bangkok's Suvarnabhumi International Airport, op een vlucht uit Lagos, in Nigeria.
De elf containers met ivoor waarop "craft works" stond, was bestemd voor een koper in Thailand.
De waarde op de zwarte markt van de lading wordt geschat op 1,7 miljoen dollar (zowat 1,2 miljoen euro).
Waalse met 112 honden mag er niet één houden van rechter
Waalse met 112 honden mag er niet één houden van rechter
Huguette is 79 en had liefst 112 honden. Aanvankelijk mocht ze daarvan zeven stuks houden, maar in beroep besliste de rechter dat ze ook van die laatste zeven afstand moet doen. De vrouw uit Châtelet krijgt wel bezoekrecht. Het vonnis viel na een juridisch gevecht dat vier jaar duurde. Dat meldt dhnet.be
Huguette had geen hondenkwekerij, in tegenstelling tot wat men zou denken met 112 exemplaren onder haar hoede. Ze verzamelde de dieren gewoon voor haar persoonlijk genot. De honden leefden in lamentabele omstandigheden; sommige waren zelfs blind door het schurft.
De 112 honden werden in beslag genomen, maar Huguette stond erop dat ze er enkele van zou mogen houden. Zeven, gaf de rechtbank van Nijvel eerst toe, maar dat was nog te veel voor het hof van beroep in Brussel. Ook de laatste zeven viervoeters moeten nu worden weggehaald van bij de excentrieke dame.
Maar - ook een verrassing voor sommigen misschien - het gerecht heeft wel degelijk een hart: de vrouw mag haar hondjes in het asiel bezoeken, maximum een keer per maand. Ze moet ook 1.200 euro gerechtskosten betalen, naast de gage die ze aan haar advocaten moet.
(jv)bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:honden,
Een hond kan een 2,5 keer breder frequentiebereik horen
Een hond kan een 2,5 keer breder frequentiebereik horen als de mens.
Un chien peut entendre une de 2,5 fois plus large plage de fréquence que les humains.
A dog can hear a 2.5 times wider frequency range as humans.
bron; seniorennet.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:hond,
Dolfijnen redden dobermann van verdrinkingsdood
Dolfijnen redden dobermann van verdrinkingsdood
Turbo, een elfjarige dobermann uit Florida, heeft leuke watervriendjes. Toen de hond zondag in het kanaal sukkelde, werd hij gered door... dolfijnen.
Baasje Cindy Burnett was al vijftien uur haar maatje kwijt, toen buren plots een luide plons hoorden in het nabijgelegen kanaal. Turbo was blijkbaar uit de tuin ontsnapt en in het water terechtgekomen. Gelukkig kreeg de vermoeide dobermann het gezelschap van enkele dolfijnen, die hem samen met een buur weer veilig aan land brachten.
Cindy Burnett is uiteraard dolblij. "Turbo beefde enorm en was in shock. Als hij de hele nacht in het water zou gebleven zijn, had hij het niet overleefd." (jv)
In 2013 zou een enorme zonnevlam op de hele planeet voor chaos kunnen zorgen. Met blackouts en verstoorde satellieten als gevolg. De impact op onze planeet zou van een ongeziene omvang kunnen zijn, zo hebben NASA-wetenschappers op een conferentie gewaarschuwd. Elektriciteitsnetwerken, gps, luchtverkeer en radiocommunicatie dreigen door de enorme activiteit op de zon uit te vallen.
De aarde kreeg vorige week de effecten van de zwaarste zonnestorm in vier jaar tijd te verwerken. Gps-systemen in auto's en op mobiele apparatuur kregen met storingen te maken, en er dreigden ook problemen met het radioverkeer in de luchtvaart. Vooral het het zuiden van China was zwaar getroffen. Bij ons bleef de schade beperkt.
bron; skynet.be
Categorie:Weetjes- Natuur Tags:zon,zonnestorm,
Zeeschildpad navigeert op magnetisch veld
Zeeschildpad navigeert op magnetisch veld
Zeeschildpadden weten niet alleen op welke breedtegraad ze zwemmen, maar ook op welke lengtegraad. Dat leiden ze af van het magnetische veld rond de aarde. Dat ontdekten Amerikaanse wetenschappers, zo schrijven zij in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.
Zeeschildpadden zwemmen duizenden kilometers en verdwalen nooit. Zodra jonge schildpadjes uit het ei kruipen en het water bereiken, weten ze al waar ze heen moeten zwemmen. Tot nog toe was niet precies bekend hoe de dieren dat voor elkaar kregen.
Wetenschappers wisten wel dat de zogeheten onechte karetschildpadden al wisten op welke breedtegraad ze zwommen. Het bepalen van de lengtegraad werd echter moeilijker geacht. Bij een test met jonge zeeschildpadden bleek echter dat de dieren ook dit voor elkaar kregen: als het magnetisch veld veranderde, pasten de schildpadden ook hun route aan.
Avontuurlijke vos klimt op hoogste wolkenkrabber van Europa
Avontuurlijke vos klimt op hoogste wolkenkrabber van Europa
Op de top van 'The Shard' in Londen, de hoogste wolkenkrabber van Europa, heeft het personeel een vos ontdekt. Het dier leefde op de 72e verdieping, maar liefst 288 meter boven de grond. Dat meldt de Britse website 'The Telegraph'.
De onverwachte bezoeker, Romeo genoemd door het personeel, zou het gebouw binnen gekomen zijn via een centraal trappenhuis om vervolgens naar de top van de wolkenkrabber te klimmen. Het diertje kon overleven door afval dat bouwvakkers achterlieten.
Doodsangsten Aan het begin van de maand werd Romeo voor het eerst gezien door een kraanbestuurder die vervolgens een team voor ongediertebestrijding contacteerde. Leonard, een van de leden van het team, dacht meteen dat het zich een flauwe grap betrof. "Ik kon niet geloven dat een vos daar zou geraken. Ik heb bovendien ook nog eens hoogtevrees, ik heb doodsangsten uitgestaan toen ik met een hijslift van de 35e naar de 72e verdieping klom."
"Na twee dagen liep Romeo plots voor ons om dan via een ladder richting het dak weg te vluchten", gaat Leonard verder. Uiteindelijk kon het team de vos vangen door hem te lokken met kooien met kip. "Het was een prachtige jonge vos. Ik heb dit nog nooit meegemaakt in mijn veertien jaar als ongediertebestrijder", besluit Leonard. (tvl)
bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:vos,
24-02-2011
Uniek Geen waterval, maar een vuurval
Uniek: Geen waterval, maar een 'vuurval'
Een waterval kenden we al, maar wie geluk heeft kan ook een vuurval aanschouwen. Dat is geen lavastroom op de flank van een vulkaan, maar een waterval die op vuur lijkt door een specifieke lichtinval. Deze beelden werden gemaakt in het Amerikaanse Yosemite National Park.
De waterval (Horsetail Falls) is ongeveer 600 meter hoog. Het is wel degelijk water dat naar beneden stort, maar soms lijkt het wel op een lavastroom. Dit schouwspel vindt maar enkele dagen per jaar plaats en duurt enkele minuten. De laatste zonnestralen schijnen vanuit een perfecte hoek op de waterval waardoor het water op een lavastroom lijkt. Rond deze tijd van het jaar kunnen bezoekers van het nationale park de vuurval bekijken.
(gb)bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Natuur Tags:waterval,vuurval,Amerikaanse Yosemite National Park,
Zeearenden vallen uit de lucht door honger in Canada
Zeearenden vallen uit de lucht door honger in Canada
Duizenden Amerikaanse zeearenden hebben in Canada moeite om de winter door te komen. Door voedselgebrek zijn sommige vogels zo uitgeput dat ze spontaan uit de lucht vallen of obstakels niet meer weten te ontwijken tijdens het vliegen. Dat meldde de Canadese krant 'Globe and Mail'.
Volgens natuurbeschermers in het westen van Canada vallen de enorme vogels soms zomaar uit de boom. Dierenartsen die de vogels vangen, hoeven daar geen moeite voor te doen: "Je loopt er naartoe en pakt ze op'', aldus dierenarts Maj Birch.
Minder zalm In de herfst trekken normaliter veel zalmen naar Canada om daar eitjes te leggen. De adelaars eten hun buikje dan meestal vol, zodat ze de winter door kunnen komen. Afgelopen jaar was er echter veel minder zalm dan anders, wat heeft geleid tot een ware hongersnood onder de vogels.
Vergiftigd De zeearenden wijken nu uit naar steden en vuilnisbelten. Volgens Robin Campbell van een lokale dierenopvang werden op een dag maar liefst dertienhonderd Amerikaanse zeearenden aangetroffen op een vuilnisbelt. "Mensen dumpen daar vergiftigde dieren en die worden door de adelaars opgegeten. De dieren zijn al sterk vermagerd, maar een groot deel raakt ook vergiftigd'', aldus Campbell.
Zegel president De Amerikaanse zeearend is een grote, bruine vogel met een witte kop en gele snavel. De vogel kan tot wel een meter groot en zeven kilo zwaar worden. Volwassen dieren hebben een spanwijdte van 2,5 meter. De Amerikaanse zeearend staat afgebeeld op het zegel van de president van de Verenigde Staten.
Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege aanvaardt het everzwijn als inheems grofwild. Volgens haar is "een gediversifieerd everzwijnbeheer in Vlaanderen, afhankelijk van de lokale omstandigheden, aangewezen." Uit de nieuwe beheersvisie blijkt dat het everzwijn in sommige regio's in Vlaanderen gecontroleerd toegelaten wordt terwijl op andere plaatsen gestreefd wordt naar een nultolerantie.
"Zoals in de meeste West-Europese landen zijn grote zoogdieren, waaronder het everzwijn, ook in Vlaanderen aan een herstel bezig", aldus Schauvliege. "Maar in een verstedelijkte omgeving spelen niet alleen natuurbelangen een rol. De aanwezigheid van het everzwijn is maatschappelijk en economisch niet altijd verdedigbaar. Daarom is een gediversifieerd everzwijnbeheer in Vlaanderen, afhankelijk van de lokale omstandigheden, aangewezen."
In regio's met voldoende aaneengesloten habitat voor een duurzame everzwijnpopulatie wordt de aanwezigheid van het everzwijn toegelaten. "In dergelijke regio's moet migratie tussen deelpopulaties mogelijk zijn. Maar ook dan zijn er beperkingen en gebeurt de toelating gecontroleerd." In andere regio's in Vlaanderen wordt een nultolerantie nagestreefd.
Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) kregen de opdracht om mogelijke beheerzones voor het everzwijn te onderzoeken. Nadien wordt beslist waar de dieren in het wild kunnen leven. In afwachting blijft het reguliere jachtinstrumentarium van kracht.
In Limburg gaat een proefproject van start om een aantal beheerstrategieën en jachtinstrumenten uit te testen. Wim Van Gils, diensthoofd beleid van Natuurpunt, kan zich vinden in de pragmatische aanpak, maar merkt op dat een totale nultolerantie noch wenselijk noch realistisch zou zijn. "Er moet wel een heldere schaderegeling komen die rechtszekerheid biedt aan landbouwer en particulieren."
(belga/mvl) bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:everzwijn,
Bruinvissen gespot in de Schelde bij Temse
Bruinvissen gespot in de Schelde bij Temse
In de Schelde ter hoogte van Temse zijn bruinvissen gesignaleerd. Dat meldt de scheepvaartpolitie. De laatste jaren komt dat wel meer voor, maar het is uitzonderlijk dat bruinvissen zich zo ver begeven.
"Het is relatief zeldzaam dat de dieren de Schelde opkomen", zegt François Van den Broeck, vrijwilliger bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. "De kwaliteit van het Scheldewater is de laatste jaren verbeterd. Bruinvissen zijn viseters en nu kunnen ze dus ook weer op de Schelde overleven."
De bruinvis is een walvis of dolfijnachtige, die maximaal 1,80 meter wordt en ongeveer 60 kilogram weegt. Aan de kust zijn ze regelmatig te zien.
Armageddon heeft een nieuwe datum : 13 april 2036. Enkele Russische wetenschappers hebben immers berekend dat het einde van de wereld niet in 2012 zal plaatsvinden, maar wellicht op 13 april 2036. Precies op die dag zou de asteroïde Apophis in botsing kunnen komen met onze aardbol. Astronomische wetenschappers werken echter aan een plan om een clash met de killerasteroïde te voorkomen.
bron; skynet.be
Categorie:Weetjes- Natuur Tags:Asteroïde,
23-02-2011
De maan zoals u ze nog nooit zag
De maan zoals u ze nog nooit zag
Wetenschappers zijn erin geslaagd een hoge resolutiefoto van de maan te maken.
Eigenlijk gaat het om een samenvoeging van 1.300 aparte foto's, die in december 2010 over een periode van twee weken genomen werden door de Lunar Reconnaissance Orbiter. In totaal goed voor 24.000 x 24.000 pixels, waarbij één pixel gelijkstaat aan een werkelijke lengte van één meter.
Waar andere hoge resolutiefoto's slechts delen van de maan tonen, toont deze foto de volledige kant die we vanaf de aarde kunnen zien. Kliffen, kraters, bergen en dalen en andere details zijn duidelijk waarneembaar.
De foto downloaden kan hier, maar door de grootte (550 Mb!) kan dit vrij lang duren.
Vogelliefhebbers staan te drummen voor 'rare duif'
Vogelliefhebbers staan te drummen voor 'rare duif'
De Oosterse tortel of Streptopelia orientalis.
Zo'n vijfhonderd vogelliefhebbers hebben zich deze week verdrongen voor het huis van Steve Akers (56) in Oxfordshire. In diens tuin was namelijk een zeldzame Oosterse tortel - Streptopelia orientalis voor de vrienden - neergestreken. Dat meldt Sky News.
Deze duif houdt zich in normale omstandigheden enkel op in Zuid-Oost Azië, Rusland, Japan en India. Hij werd nog maar twee keer eerder gespot in het Verenigd Koninkrijk.
Vijf minuten De belangstellenden werden in groepjes van tien binnengelaten in het huis van meneer Akers. Ze kregen vijf minuten de tijd om de Oosterse tortel te bekijken en/of te fotograferen. "Deze kans krijg je maar één keer in je leven", klonk het unaniem.
Goed doel Redenen genoeg voor de vogelaars om vijf Britse ponden neer te tellen om de vogel van dichtbij te bekijken. De opbrengst werd verdeeld over de Britse en Maltese vogelbescherming.
De zeehondencrèche van het Nederlandse Pieterburen wordt overspoeld met zieke zeehonden. "Dachten we dat we in 2009 ons absolute dieptepunt bereikt hadden, nu lijkt het wel of de stroom niet ophoudt!". Op dit moment verblijven er meer dan tweehonderd zieke zeehonden in de opvang.
De zeehondencrèche in Pieterburen heeft in 2010 594 zeehonden opgevangen. Dat zijn twee keer zoveel dieren als normaal.
Verantwoordelijken luiden daarom de noodklok. "Het is heel verdrietig", schrijven ze in een brief, "dat we de conclusie moeten trekken dat de helft van alle gewone zeehonden die afgelopen zomer zijn geboren, ernstig ziek is".
(anp/lb) bron;demorgen.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:zeehonden,
Vliegeren in Galicië
Vliegeren in Galicië
Mijn man vertrekt nooit op vakantie zonder de honderden vliegers die hij door de jaren heen zelf gemaakt heeft. Met de caravan, vliegers en wegenkaart trokken we dit jaar naar Ria de Arou-sa in Galicië. Onze camping ligt een twintigtal kilometers van het prachtige natuurreservaat 'Parque natural do complexo dunar de Corru-bedo e lagoas de Carregal e Vixan'.
Na enkele kilometers stappen over houten loopplanken bereiken we het bijna verlaten strand. Ons strand, zullen we maar zeggen. Dagelijks zijn we er met onze picknick naartoe getrokken. Kilometers hebben we gewandeld. Bij het pootjebaden zwommen de vissen tussen onze tenen en kietelden de garnalen onze voeten. Amper vijftien meter van een met gespikkelde eieren gevuld nest van een strandloper lagen we te zonnen.
Het duinencomplex met zijn lagunes was hemels: wandelende duinen, mooi fijn zand, zalig weer en een kleurenpalet om u tegen te zeggen door de variatie aan vetplanten, bloemen en ander groen. De natuur heeft hier haar mooiste kantjes getoond en wij hebben er met volle teugen ervan genoten. Mijn man ook - al mocht hij zijn vliegers niet oplaten in dit natuurgebied.
Er zijn 2 miljoen verschillende soorten dieren op de aarde.
Il y avait 2 millions d'espèces différentes sur la Terre.
There were 2 million different species on Earth.
bron; seniorennet.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:dieren,
18-02-2011
Met de fiets van Venetië naar Kroatië
Met de fiets van Venetië naar Kroatië
Zon, zee en zere billen
Piran is een romantisch dorpje aan de Adriatische kust.
In zes dagen fietsen van Venetië via Slovenië naar Kroatië, met op tijd en stond een duik in zee en een hoorntje met vanille, chocola en kokos? Meer moet dat niet zijn. De zere billen nemen we er met plezier bij.
Toegegeven: al ben ik een nogal verwoede fietser, de ketting hoeft niet altijd gespannen te staan. Als de vakantie lonkt, geniet ik net zo goed van een ontspannen 50kilometer per dag, met mijn vriendin aan mijn zij en onderweg een uitgebreide picknick op een idyllisch plekje. Doe er nog een zalig najaarszonnetje bovenop, een duik in zee in plaats van de voorspelbare douche achteraf én een exotisch tintje (weet u met welke munt je op een Kroatisch terrasje een frisse cola betaalt?) en we zakken 's avonds helemáál met een tevreden gebrom in ons bed weg.
Piraten Zo komt het dat we dit jaar toch voor de derde keer naar Venetië zijn afgezakt: omdat het deze keer met de fiets is. In zes dagen trekken we naar Porec in Kroatië, alleen de route en de hotels liggen vast. Van het groepje van zo'n twintig mensen die dezelfde reis geboekt hebben, voornamelijk Duitse stellen van in de vijftig, hoeven we ons niet veel aan te trekken: je vertrekt en komt aan wanneer je dat zelf wilt. Het is die combinatie van complete vrijheid je stapt af waar je wilt en intense ervaringen je raakt zó aan de babbel met de locals die reizen met de fiets zo verslavend maakt.
Na een dagje verdwalen in de dogestad slapen we niet in Venetië zelf, maar in het groezelige Mestre, vlakbij het moet ook niet te romantisch worden van de eerste dag, moeten de organisatoren gedacht hebben. Wat ze wel begrepen hebben, is dat wij niet alleen in Venetië verdwalen, maar overal. In het boekje dat we meekrijgen, is de wegbeschrijving dan ook minutieus uitgetekend.
Toch kunnen we het al snel niet laten om hier en daar een alternatieve route uit te proberen. De verleiding is namelijk groot om op het grindpaadje aan de overkant te fietsen, als de Italianen je aan deze kant van het kanaal met honderd per uur van de weg proberen te rijden. Het woord wegpiraat moet hier zijn uitgevonden.
Van piraten naar de zee, het is een kleine stap. Wat deze tocht afwisselend maakt, is dat je af en toe de boot op stapt voor een (o)verzetje: in startplaats Venetië (uiteraard), in Triëst halverwege en voor de terugtocht van Kroatië naar Venetië. We willen het woord mietjes niet in de mond nemen, maar wie vindt dat het te hard regent of wie aan het einde van zijn Latijn is, kan ook een fietsetappe overslaan en in een busje stappen.
Zeker de eerste dagen is dat niet nodig: de weg is behoorlijk vlak. Misschien daarom dat het hier aan de kust krioelt van de Alpenmoeë Oostenrijkers? Wij vinden meer onze gading weg van dat Club Med-opbod, in het agriturismo landinwaarts bij het Romeinse stadje Aquileia, bijvoorbeeld. Als een plensbui ons daar, net na vertrek, de basiliek injaagt, blijkt onze schuilplaats een imposante vloermozaïek uit de vierde eeuw te herbergen. Het verfijnde kunstwerk vol bijbelse scènes is verrassend goed bewaard.
Al moeten we er weer een gevaarlijke rit voor trotseren, de beloning op dag vier mag er wezen: de ietwat vergane glorie van de historische stad Triëst is uiterst charmant, zijn Piazza dell'Unità d'Italia die uitkijkt over de baai indrukwekkend. Voor we er de volgende morgen inschepen, nemen we afscheid van Italië in stijl: met een cappuccino zoals alleen echte barista's die maken.
Wellness We wilden er altijd al eens heen, al wisten we niet zeker wat te verwachten, maar bij deze is het officieel: Slovenië is de max. Alleen al omdat de fietspaden er uitzonderlijk zijn. Het is meteen een pak heuvelachtiger, maar op een verlaten oude spoorwegbedding tussen olijfbomen en wijnranken is dat niet meer dan een aangename uitdaging. Ook hier rukken casino's en loungy strandbars onvermijdelijk op en slijten luxehotels de obligate wellnessarrangementen, maar op dit strookje Adriatische kust zijn authentieke dorpjes vooralsnog makkelijk te vinden. Zo hebben wij het geluk 's avonds in Piran te logeren (en niet in het zielloze Portoroz, zoals de brochure vermeldt). Auto's komen er niet in, al is het maar omdat je er niets mee kunt aanvangen in de smalle, steile straatjes. En het is pas als we even later liggen te dobberen in zee dat we de middeleeuwse omwalling opmerken boven op de rots waar Piran is op gebouwd.
Het is moeilijk vroeg onder de wol te kruipen als je op zo'n romantisch plekje de zon ziet zakken in de zee. Het was nochtans geen overbodige luxe geweest. De volgende dag begint de tocht vlak, door de fotogenieke zoutlagunes, maar zodra we Kroatië binnenfietsen, volgen enkele van de stevigste klimmetjes van de reis. Doe er een brandende zon en een lekke band (de eerste en enige van de zesdaagse) bovenop, en het blijkt ineens geen luxe dat we kunnen terugvallen op min of meer getrainde fietserskuiten.
Naar het schijnt is de basiliek van het kuststadje Porec, waar we rond halfacht bekaf aankomen, werelderfgoed. We kunnen het bevestigen noch ontkennen. Want voor één keer genieten we schaamteloos van de geneugten van het massatoerisme. En dat kunnen we wél getuigen: ook al is het in een druk all-inhotel, na 50 kilometer zwoegen en zweten op de fiets doet het wellnessarrangement precies wat zijn naam belooft.
Op de terugtocht naar Venetië, de volgende morgen, overschouwen we vanaf de boot het parcours dat we de voorbije week afgemalen hebben. Kijk, daar ergens staken we de grens met Kroatië over. Een geluk dat we er na kilometers onherbergzaam niemandsland onze welverdiende cola in euro konden betalen. We hadden er toen nog geen benul van dat je in Kroatië kuna's op zak hoort te hebben.
Praktisch Belgian Biking vertrekt elke zaterdag (16 april t.e.m. 23 juli en 27 augustus t.e.m. 1 oktober). De reis van Venetië (Italië) naar Istrië (Porec, Kroatië) duurt 8 dagen en 7 nachten, waarvan je 6 dagen fietst (gemiddeld 50 km per dag).
Je bagage wordt vervoerd van hotel naar hotel, een fiets huren kan voor 70 euro. Vanaf 650 euro per persoon logeer je in driesterrenhotels in tweepersoonskamers met eigen badkamer en ontbijt (vervoer Brussel-Venetië-Brussel niet inbegrepen, ook middag- en avondeten betaal je zelf).
Tip: profiteer op de laatste dag van het gratis vervoer van Venetië naar Mestre. Wees niet zo eigenzinnig die laatste 10 km zelf te willen fietsen: in het Italiaanse verkeer is dat zelfmoord. Fietshelm en fluohesje zijn voor deze reis sowieso sterk aan te raden.
Planten hebben zich de afgelopen anderhalve eeuw aangepast aan de stijgende concentratie CO2 in de lucht en blijven dat ook doen. Tot die conclusie zijn biologen en milieuwetenschappers van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Indiana in de Verenigde Staten gekomen.
Het hogere aandeel CO2 in de atmosfeer leidt tot minder verdamping door planten, omdat de huidmondjes, waarmee planten CO2 uit de lucht opnemen, op de bladeren zijn aangepast. Die afnemende verdamping kan mogelijk gevolgen hebben voor de waterkringloop en het klimaat. Zo leidt een verdampingsafname in dichtbegroeide gebieden volgens de onderzoekers tot een sterkere stijging van de temperatuur aan het aardoppervlak dan tot dusver werd gedacht.
De onderzoekers bekeken een groot aantal bladeren van verschillende planten die de afgelopen 150 jaar in Florida groeiden. Ze onderzochten het aantal en de grootte van de huidmondjes. Die bepalen samen de doorlaatbaarheid van de bladeren voor CO2 en waterdamp.