Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur,
en natuurlijk fietsen.
Fotograferen, fotobewerking.
Op internet surfen en bloggen.
Maar ook een gezamelijke hobby
van mij en mijn echtgenoot is dat we
graag varen over verschillende wateren.
Of het een 'broodjeaapverhaal' is of werkelijkheid weten we niet. Maar de discussie over levend slangenvoer, en meer bepaald jonge katjes als slangenvoer, laait op in Nederland. Op de zoekertjessite Marktplaats.nl wordt naar verluidt zelfs gewaarschuwd voor het gratis aanbieden van jonge katjes.
Erwin Virginia van de Nederlandse Landelijke Dierenbescherming zegt in de krant Dagblad van het Noorden dat hij al jarenlang signalen krijgt die in deze richting wijzen. Volgens Rob Dumont, medewerker van de Reptielenopvang in Haarlem, is het allemaal onzin. De slangen hebben in deze geen stem, maar hen maakt het niets uit. Piepkuikens, krekels, muizen, levende konijnen of katjes; een slang lust bijna alles.
"Mensen bellen ons"
"Mensen bellen ons en vragen of we een waarschuwing willen geven aan mensen met jonge poesjes. We hebben afgelopen jaren al enkele keren gewaarschuwd voor de mogelijkheid dat die diertjes als slangenvoer kunnen eindigen", aldus Virginia.
Hij heeft geen bewijzen, maar kan zich, zo zegt hij, goed voorstellen dat het gebeurt. Nederland heeft jaarlijks een overschot van tienduizenden jonge katjes. "Die moeten toch ergens naartoe. We horen af en toe verhalen over mensen die op zoek zijn naar jonge poesjes, waarbij de kleur, het ras of de leeftijd van geen enkel belang zijn. Dan ga je je toch afvragen of zo iemand geen andere plannen heeft", aldus Virginia.
"Misschien gebeurt er wel eens wat"
"Dat is echt een broodjeaapverhaal dat al zo'n jaar of zeven rondwaart en af en toe oplaait", zegt Rob Dumont van de Reptielenopvang in Haarlem. Een levend katje krabt behoorlijk en daar kan een slangeneigenaar volgens Dumont zijn huisdier mee kwetsen in plaats van plezieren.
"Maar misschien dat er wel eens wat gebeurd is", geeft Dumont toe. Hij heeft wel duidelijk een vermoeden over de manier waarop dit gerucht de wereld in is geraakt. "Ik wilde een keer een jong katje regelen voor een vriend, gewoon als huisdier. Een mevrouw die een nestje had, belde me maar ik nam op met 'Reptielenopvang Haarlem'. Die mevrouw werd toen heel boos en wist zeker dat ik de katjes aan de slangen zou voeren".
bron; gva.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:katjes,
31-07-2011
Vlaamse gaai
Vlaamse gaai
Categorie:Foto's Tags:Vlaamse gaai,
30-07-2011
Let op voor wespen
Let op voor wespen
Begin deze week werden 19 kinderen uit Rotselaar aangevallen door een zwerm wespen en een dagen later overleed een 79-jarige man in het Luikse nadat hij door wespen werd gestoken. Wat is er aan de hand met de wespen? En wat kunt u doen bij een beet?
Ze zijn talrijk dit jaar, vroeger dan normaal en de honger maakt hen agressiever. Dat is het wespenprobleem kort samengevat. De wespenverdelgers zijn dit jaar enkele weken vroeger aan de slag moeten gaan dan vorig jaar en telden in juni en juli gemiddeld 40% meer interventies dan vorig jaar.
Het warme voorjaar heeft er voor gezorgd dat de beestjes bijzonder talrijk zijn dit jaar. Maar de koude van de afgelopen weken heeft er dan weer toe geleid dat de kleine insecten, zoals bladluizen, waarmee de wespen zich normaal voeden, schaars zijn geworden. De wespen krijgen honger en gaan op zoek naar zoets. En op zon moment zijn ze soms bijzonder opdringerig. Gewoonlijk hebben we vooral in september te maken met dit verschijnsel wanneer de volwassen wespen uitvliegen. Dit jaar gaan de werksters echter nu reeds op zoek naar extra eten.
De vliesvleugeligen
Gezondheidsproblemen kunnen zich voordoen bij een steek door een vliesvleugelige (hymenoptera), een groep binnen de insecten die gekenmerkt wordt door:
2 paar vliezige vleugels
een lichaam is verdeeld in drie delen: de kop, de romp en het achterlijf
een aan het uiteinde van het achterlijf dat bestaat uit een beweegbaar naaldje verbonden met de gifklieren bij de vrouwtjes. De mannelijke hymenoptera hebben geen gifapparaat en kunnen niet steken.
Welke insecten behoren tot deze groep?
De familie van de bij-achtigen:
- de honingbij: zij steekt alleen als zij in haar werkzaamheden gestoord wordt. Zij kan maar één keer steken. Een deel van het abdomen blijft aan de angel hangen. De bij sterft hieraan. - de hommel: volumineuzer en sterker behaard dan de bij. Zij is herkenbaar aan het typisch geluid. Zij steekt maar laat geen angel achter.
De familie van de wespachtigen:
Deze familie is gemakkelijk te herkennen aan het geel-zwart gestreept of gevlekt achterlijf. Er is een smalle verbinding (wespentaille) tussen de romp en het spoelvormig achterlijf.
- De sociale wesp: 15 mm groot en leeft in nesten van honderden tot duizenden individuen. Zij voeden zich met vliegenlarven en andere insecten en spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. Zij worden ook aangetrokken door fruit, suiker en vlees. De vrouwtjes bezitten een angel en kunnen verschillende keren steken. - De hoornaar: de grootste inheemse wesp in België: hij kan tot 3,5 cm groot zijn. Behalve door zijn afmeting valt hij ook op door zijn roodbruin gekleurd borststuk en eerste segment van het achterlijf; ook de kop achter de ogen is roodbruin. De rest van het achterlijf is geel met zwarte dwarstekening, zoals bij de gewone wesp.
Hoornaars worden wel eens bestempeld als extreem gevaarlijk omdat zij ook de bijnaam killer-wesp hebben. Dat komt echter omdat zij vooral op andere insecten, waaronder ook bijen. Voor een mens die niet allergisch is aan het gif van vliesvleugeligen (zie verder) is een steek niet gevaarlijker dan die van bijen of andere wespen, hoogstens pijnlijker omdat de angel langer is en dieper doordringt. Net als bij gewone wespen zijn voor een niet-allergische mens circa 500-1000 steken nodig om dodelijk te zijn.
Hoornaars zijn ook niet erg agressief. Ze worden dat pas als men te dicht bij het nest komt of hen bedreigt. Als er een hoornaar in de buurt is, blijf kalm en vermijd bruuske bewegingen. Hoornaars bouwen hun nesten bij voorkeur in een holle boom, of een lege vogelnestkast, ruimten onder daken of in schuren.
Het gif
Het gif heeft een ingewikkelde scheikundige samenstelling. Het bevat enzymen (fosfolipasen, hyaluronidasen, ), peptiden (kinines, . ), actieve amines (histamine, ) en aminozuren. Daarbij komen nog een aantal stoffen met een zeer sterk vermogen om allergische reacties uit te lokken. Bij een bijensteek wordt 50 tot 100 microgram gif ingespoten, voor een wesp varieert dit van 2 tot 10 microgram. Dat gif wordt ingespoten in de huid en geeft daar een pijnlijke zwelling. Naargelang de plaats waar men gestoken wordt kan de zwelling meer uitgesproken zijn. Dit is ondermeer het geval ter hoogte van de oogleden, de neusvleugels, de oren, de lippen, het gelaat en de hals.
Ter hoogte van de slijmvliezen en het oogbindvlies verspreidt het gif zich veel sneller en ontstaat er een sterk uitgesproken zwelling. Daarom moet u bij een steek ter hoogte van mond of keel meteen een arts raadplegen omdat de plotse zwelling ademhalingsproblemenkan veroorzaken.
Er zijn drie mogelijke reacties:
1. Een lokale reactie
De steek is zeer pijnlijk. Men zie lokale roodheid, een zwelling van enkele centimeters en een lichte verharding. Meestal gaat dit gepaard met jeuk. Deze reactie, veroorzaakt door vasoactieve amines en peptiden, verdwijnt meestal enkele uren na de steek.
Naargelang de plaats waar men gestoken wordt kan de zwelling meer uitgesproken zijn. Dit is ondermeer het geval ter hoogte van de oogleden, de neusvleugels, de oren, de lippen, het gelaat en de hals.
Een steek ter hoogte van de mond of de keel kan zodanig opzwellen dat de patiënt begint te stikken.
2. Een toxische reactie
De ernst van de reactie zal toenemen met het aantal steken. Bij veelvuldige steken is de hoeveelheid ingespoten gif groter. Naast de lokale reactie treden ook algemene symptomen op: oedemen, moeheid, braken, diarree, hoofdpijn, daling van de bloeddruk en soms stuipen en bewustzijnsverlies.
Een volwassene die meer dan 20 steken krijgt, moet gehospitaliseerd worden voor observatie.
3. Een allergische reactie die men anafylactische shock noemt
Een allergische reactie is niet afhankelijk van de dosis en kan reeds optreden na één enkele steek. Een tijdsinterval van minder dan twee maanden tussen twee steken kan een risicofactor zijn voor het ontwikkelen van een allergische reactie op bijen of wespengif.
Wanneer een pijnlijke zwelling ontstaat van meer dan 10 cm, en de symptomen meer dan 12 uur aanhouden, bestaat het risico dat bij de volgende steek een ernstigere allergische reactie optreedt. De volgende symptomen kunnen voorkomen:
Ter hoogte van de huid: veralgemeende netelkoorts, roodheid en belangrijke zwelling.
Ter hoogte van het ademhalingsstelsel: zwelling door oedeem van de tong met slikmoeilijkheden, oedeem van het strotklepje en strottenhoofd, spasme van de luchtpijp met gevoel van benauwdheid, angst en cyanose (blauwe verkleuring van de huid).
Ter hoogte van het hart: daling van de bloeddruk, duizeligheid, bewustzijnsverlies.
Spijsvertering: misselijkheid, braken, diarree.
Coma
Het blokkeren van de luchtwegen en de cardiovasculaire symptomen kunnen de dood van het slachtoffer veroorzaken.
Wat doen na een steek?
Indien mogelijk, het insect dat de steek veroorzaakt heeft identificeren.
Pijn en zwelling treden heel vlug op na een steek.
Na een bijensteek blijven de angel en het gifapparaat achter in de huid en het gifapparaat blijft gif afgeven in de huid. De angel moet zo snel mogelijk verwijderd worden, met de nagel of door met de botte kant van een mes over de steek te gaan. Gebruik nooit een pincet, hierdoor zou de gifklier open kunnen gaan en nog meer gif verspreiden.
De hoornaar heeft een langere angel die dus dieper in de huid kan doordringen en rechtstreeks in een bloedvat kan terecht komen en zo de reactie kan versnellen.
Verwijder ringen bij een steek in de hand
Een aantal auteurs raadt aan om eerst een warmtebron (haardroger of zeer warm water) toe te passen en nadien een ijblokje om de pijn en de zwelling te doen afnemen.
De steek moet gewassen worden met water en zeep, nadien moet een ontsmettingsmiddel aangebracht worden. De hymenoptera zijn omnivoor en gaan langs fruitbomen en vuilbakken.
Indien er veel pijn is kan men een pijnstiller laten innemen.
Verifiëer ook of de tetanosvaccinatie in orde is.
Neem contact met een arts indien:
de lokale reactie erg uitgesproken is (zwelling, roodheid, warmte, pijn) of langer dan 24u aanhoudt
men in de mond of de keel gestoken wordt. Er kan zeer vlug een belangrijke zwelling ontstaan die de ademhaling bemoeilijkt. Geef een ijsklontje om op te zuigen en ga zo vlug mogelijk naar een arts of naar het ziekenhuis. De behandeling zal symptomatisch zijn.
een allergische reactie optreedt na een steek. Bel de 100 of de 112 voor een dringende overbrenging naar het ziekenhuis. De allergische reactie gaat gepaard met huiduitslag, hevige jeuk, zwelling van het gelaat, duizeligheid en bleekheid. Verwijder de angel, indien nodig, ontsmet en laat het slachtoffer neerliggen, de benen iets hoger.
men meerdere steken gekregen heeft (meer dan 20 voor een volwassene). Men brengt het slachtoffer naar het ziekenhuis voor observatie.
Enkele praktische raadgevingen om steken te voorkomen
1. Loop niet blootsvoets buiten, vooral niet in het gras. 2. Gebruik geen geurende stoffen die wespen en bijen aantrekken (parfum, haarlak, geurende zonnecrème) 3. Vermijd de omgeving van bijenkorven en wespennesten. 4. Zet slecht afgesloten vuilnisbakken weg op een afstandje. 5. Kies kleren in lichte kleuren, vermijd lichtgevende kleuren die op de kleuren van bloemen lijken. 6. Als een insect rond uw oren vliegt, blijf kalm. Vermijd bruuske bewegingen en jaag het zachtjes weg. Angst en paniek zijn uit den boze. 7. Als u allergisch bent, vermijd buiten te eten. Drink geen drank uit een blikje, u ziet niet wat er binnenin zit. 8. Allergische personen kunnen een noodkoffertje bij zich dragen met hierin inspuitbare adrenaline (type Epipen® 0,3mg), een antihistaminicum (Zyrtec® bij voorbeeld) en een oraal corticoïd. Het is ook belangrijk om de mensen in de omgeving over die allergie in te lichten.
Bron: o.a. Antigifcentrum Auteur: Leen Baekelandt bron; plusmagazine.rnews.be
Gorilla Bokito uit de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp is gisteren voor de vijfde keer vader geworden. De kersverse babygorilla maakt het goed. Dat heeft de dierentuin bekendgemaakt.
De moeder van het nieuwe gorillajong is Tamani, die al drie jongen heeft grootgebracht. Of de gorillababy een meisje of een jongetje is, zal later duidelijk worden
Bokito werd in mei 2007 in één klap wereldberoemd, toen hij uit zijn verblijf wist te ontsnappen. Hij verwondde vervolgens vier personen. (jue)
Zebra wil dat verzorger altijd T-shirt met zwart-witte strepen draagt
Zebra wil dat verzorger altijd T-shirt met zwart-witte strepen draagt
Een dierenverzorger in een Chinese zoo moet altijd een T-shirt dragen met zwart-witte strepen want anders wil een pas geboren zebra niet eten. De baby-zebra werd begin juli geboren en vijf dagen later stierf zijn moeder. Dat melden Chinese media.
Nadat de moeder gestorven was, wilden de verzorgers van de zoo van Wuhan de kleine zebra toevertrouwen aan de vader. "Maar die weigerde elke verantwoordelijkheid en trapte naar de baby telkens die in zijn buurt kwam", zegt verzorger Chen Nong.
Die dagen droeg Chen toevallig een gestreepte t-shirt en de kleine zebra reageerde steeds opgewonden telkens hij de verzorger in zijn buurt zag. De zoo bouwde een aparte kooi voor het dier en gaf hem melk. Het diertje wilde alleen drinken als Chen zijn gestreepte t-shirt droeg. "Hij zocht ook altijd naar mijn tepels. Ik gaf hem echter mijn duim om aan te zuigen."
Volgens een woordvoerder van de zoo is het nog nooit gebeurd dat een baby-zebra het zonder moeder overleeft in de dierentuin. "We hopen dat het nu wel lukt en dat zou een mirakel zijn."
De verlamde Braziliaanse leeuw Ariel is overleden. Het dier was bekend geworden door de internetcampagne van zijn baasje Raquel Borges.
"Onze geliefde Ariel is niet meer. Dit is de droevigste dag van mijn leven", zegt Borges op Ariels Facebookpagina.
Donaties
Ariel werd geboren in het opvangcentrum van Raquel Borges in Maringa. "Er was niets met hem aan de hand, hij was mak en sliep bij mij tot hij tien maanden oud was", vertelt ze. De 3-jarige leeuw raakte vorig jaar verlamd en kon zijn vier poten niet meer gebruiken. Dierenartsen dachten aan MS, de ziekte van Parkinson of het syndroom van Guillain-Barré.
De leeuw leefde op een matras in de woonkamer van zijn baasje. Borges startte een tijdje geleden een campagne op internet om geld in te zamelen voor de behandeling van Ariel. Elke maand had ze maar liefst 8.000 euro nodig.
Bijna 65.000 mensen klikten de 'Vind ik leuk'-knop aan op de Facebookpagina van Ariel. Vele van hen schonken ook donaties, maar het mocht niet baten.
Onlangs voerde een team Israëlische dierenartsen nog testen uit bij Ariel, maar nog voor de uitslag bekend raakte, overleed de leeuw.
bron; gva.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:Leeuw,
Verschillende foto's van bloemen
Verschillende foto's van bloemen
Categorie:Foto's Tags:bloemen,
Te paard door de Oostkantons
Te paard door de Oostkantons
De Oostkantons met hun leuke Eifeldorpjes en de Hoge Venen, het oudste en grootste natuurpark in België, biedt veel wandel- en fietsmogelijkheden. Maar ook voor ruiters bestaan er routes.
Met de hulp van de vereniging Equitours kunt u gemakkelijk een vakantie te paard in de Oostkantons samenstellen. Op de website vindt u 12 stations waar uw paard kan overnachten. Soms kunt u er zelf ook terecht in een gastenkamer, tent of vakantiewoning, anders krijgt u een adres van een hotel in de buurt.
Equitours stelt 5 routes voor: de Instapwandelrit, de Tweelandentour, Van de Eifel tot de Hoge Venen, Drie landen, 3 dagen en de Gastronomietocht. U kunt ook zelf samen met Equitours een route samenstellen.
Praktische informatie vindt u op de website of in de gratis folder Wandelingen te paard in de Oostkantons, die u bij de Dienst voor Toerisme van de Oostkantons kunt bestellen. (MS/MC)
Man wil foto's laten nemen van hem en krokodil maar laat dier ontsnappen
Man wil foto's laten nemen van hem en krokodil maar laat dier ontsnappen
Aan een meer in Siberië hebben toeristen de schrik van hun leven gehad toen een krokodil plots in het water opdook. De eigenaar van het reptiel had het meegebracht naar het meer om een reeks foto's te laten trekken van hem en de krokodil. Dat melden lokale media.
De eigenaar van de krokodil, een lokale fotograaf, had het dier, dat vastzat aan een touw, meegenomen naar het meer om foto's te trekken. Het reptiel, bijna 2 meter lang, zag dat niet zitten, zette het op een lopen en nam een duik in het water.
Het dier zwom naar het midden van het meer, waar toeristen aan het zwemmen waren. "Plots besefte ik dat er een krokodil in het water was. Mijn stoppen sloegen door. Iedereen was in paniek", aldus een toeriste.
Een speciale eenheid van de politie slaagde er snel in het dier te pakken te krijgen en bracht de krokodil over naar een dierenopvangcentrum. "Het was een jong dier en het meer zit vol met voedsel, zoals zwemmers. We wilden niet dat het groter zou worden", aldus een politieman.
(belga/jv) bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:krokodil,
Opvallend veel wespen voor tijd van het jaar
Opvallend veel wespen voor tijd van het jaar
Joaquim Alves Gaspar
Door het warme weer in het voorjaar zijn er opvallend veel wespennesten gesignaleerd. Volgens kenners hebben ze niet genoeg voedsel en vallen ze daardoor makkelijker mensen aan. Gisteren is in de provincie Luik zelfs een man overleden na een aanval van een zwerm wespen.
AP
In een wespennest (kleine foto) zitten gemakkelijk 500 wespen, aldus insectenkenner Albert Vandijck. En die moeten allemaal gevoed worden. Doordat er zo vroeg op het jaar zoveel wespen zijn, is er een tekort aan voedsel. Wespen zijn in principe vleeseters. Bij gebrek aan aas, worden mensen lastiggevallen.
Normaal is september de wespenmaand. Door het warme weer in het voorjaar, zijn de insecten nu al massaal aanwezig. Gisteren nog is in de provincie Luik een 79-jarige man omgekomen na een aanval van een zwerm agressieve wespen
bron; deredaktie.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:wespen,
27-07-2011
Baby-okapi toont zich in de Antwerpse zoo
Baby-okapi toont zich in de Antwerpse zoo
Zoo van Antwerpen/Dirk Laenen
De pasgeboren okapi voor het eerst te zien geweest in de zoo van Antwerpen. Het is een vrouwtje, dat de naam Mchawi heeft meekregen, Swahili voor tovenaar. De Antwerpse zoo coördineert wereldwijd het kweekprogramma voor okapi's.
Het jong werd 3 weken geleden geboren. "Op 4 juli beviel okapi Hakima van haar allereerste jong. Na een dracht van bijna 14 maanden kwam er een vrouwtje ter wereld", luidt het op de website van de zoo.
Zoo van Antwerpen/Dirk Laenen
"De verzorgers hielden de bevalling, die slechts om en bij de 40 minuten duurde, nauwlettend in het oog via de webcam om zo de dieren niet te verstoren. Het diertje stond al snel op haar eigen pootjes en mama zoogt het met volle overtuiging."
Mchawi wordt omschreven als "een kloek beestje" met een gewicht van 26 kilogram en een schofthoogte van 82 centimeter. Het is de 47e okapi die in de zoo wordt geboren. Ook moeder Hakima werd geboren in de Antwerpse zoo, in 2006.
In het door een aardbeving verwoeste centrum van de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn twee goudvissen gevonden die 134 dagen zonder voedsel hebben overleefd. Hun aquarium stond in de onthaalruimte van een accountantsbureau.
Christchurch werd in februari getroffen door een zware aardbeving die aan zeker 181 mensen het leven kostte. Het centrum van de stad werd in puin gelegd en was sindsdien niet toegankelijk. De directeur van het accountantsbureau, Vicky Thornley, wist net op tijd te ontsnappen en kreeg pas op 6 juli toestemming om haar eigendommen uit haar kantoor te halen. Ze was 'verbijsterd' toen ze zag dat er nog twee vissen in leven waren.
Het is niet duidelijk of de twee goudvissen tijdens hun 4,5 maand durende beproeving echt helemaal niets te eten hadden. Op het moment van de aardbeving zaten er nog zes goudvissen in het aquarium. Van de overige vier dreef er een ondersteboven in het aquarium, maar de drie andere zijn spoorloos verdwenen. Het is bovendien bekend dat goudvissen alleseters zijn.
Volgens Vicky Thornley waren de goudvissen wat bleek, maar zagen er verder goed uit. De vrouw nam de vissen mee naar huis en gaf ze aan haar zoontje. In de eerste twee weken na de aardbeving in Christchurch werden honderden dieren gered. De meeste dieren zijn intussen herenigd met hun eigenaars of hebben een nieuw baasje gevonden.
Onderzoekers van de Universiteit van Rostock hebben vastgesteld dat een Zuid-Amerikaanse dolfijn elektrische signalen kan detecteren en aan de hand daarvan jaagt.
Het kunnen opvangen van elektrische signalen is bekend bij vissen en amfibieën. Het enige tot dusver bekende geval bij zoogdieren was het vogelbekdier.
Dolfijnen zouden echter dezelfde mogelijkheid bezitten; de Guiana-dolfijn (Sotalia guianensis), die voor de oostkust van Zuid-Amerika leeft, jaagt sowieso met behulp van het gehoor. Maar volgens onderzoekers kan het dier ook elektrische signalen opvangen, bijvoorbeeld wanneer een vis zijn spieren beweegt.
Receptoren
Onderzoek werd uitgevoerd op een exemplaar dat in een zoo in het Duitse Münster stierf en een tweede, nog levend exemplaar.
Bij de test op het levende dier gaven elektroden een signaal af in het water. Als er een signaal kwam, kreeg de dolfijn een beloning indien hij wegzwom. Als er geen signaal was, kreeg het dier een beloning als het ter plaatse leef. Het experiment bewees dat de dolfijn elektrische signalen kon opvangen.
Aan de bovenkant van de lange snuit blijken de receptoren daarvoor te liggen. In de baarmoeder groeien daar nog haren uit, maar die vallen later uit.
Foto BBC
bron; gva.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:Dolfijn,
Dolfijnen hebben zo'n scherp gehoor
Dolfijnen hebben zo'n scherp gehoor dat ze geluid onder water over een afstand tot bijna 25 kilometer kunnen horen.
Les dauphins ont une ouïe fine telles qu'elles son sous l'eau sur une distance de près de 25 km à entendre.
Dolphins have such acute hearing that they sound under water over a distance of nearly 25 kilometers to hear.
Het is niet duidelijk of de twee goudvissen tijdens hun 4,5 maand durende beproeving echt helemaal niets te eten hadden. Op het moment van de aardbeving zaten er nog zes goudvissen in het aquarium. Van de overige vier dreef er een ondersteboven in het aquarium, maar de drie andere zijn spoorloos verdwenen. Het is bovendien bekend dat goudvissen alleseters zijn.
Volgens Vicky Thornley waren de goudvissen wat bleek, maar zagen er verder goed uit. De vrouw nam de vissen mee naar huis en gaf ze aan haar zoontje. In de eerste twee weken na de aardbeving in Christchurch werden honderden dieren gered. De meeste dieren zijn intussen herenigd met hun eigenaars of hebben een nieuw baasje gevonden.