Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur,
en natuurlijk fietsen.
Fotograferen, fotobewerking.
Op internet surfen en bloggen.
Maar ook een gezamelijke hobby
van mij en mijn echtgenoot is dat we
graag varen over verschillende wateren.
Vanaf vandaag worden in het natuurreservaat Het Zwin in Knokke-Heist trekvogels gevangen, gewogen en geringd. Het vogelringstation is tijdens die periode ook toegankelijk voor het publiek, tot eind augustus dagelijks van 10 tot 12 uur, in september enkel op zaterdag en zondag van 10 tot 12 uur. Deze ringsessies voor trekvogels zijn uniek in Vlaanderen.
De ringsessies, uitgevoerd door gediplomeerd vogelringer Ivan Goethals, maken deel uit van een wetenschappelijk onderzoek naar de vogeltrek. Jaarlijks worden er in ons land vijfhonderdduizend vogels geringd en de gegevens die men via die ringsessies kan verzamelen, zijn belangrijk voor het afleiden van trekpatronen en -strategieën van de vogels.
Dat die ringsessies nu starten, heeft te maken met de trek van de vogels in het najaar. Miljoenen vogels uit het noorden, vooral zangvogels, trekken dan over ons land richting zuiden om te overwinteren in het Middellands zeegebied tot diep in Afrika. Onderweg komen heel wat vogels in Het Zwin uitrusten.
Het Zwin maakt dan ook van de gelegenheid gebruik om, in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), er een paar duizend te vangen, te wegen en te ringen. Ze worden nadien onmiddellijk terug losgelaten om hun reis verder te zetten.
Koe loopt voor haar leven na ontsnapping uit slachthuis
Koe loopt voor haar leven na ontsnapping uit slachthuis
Een koe die gisteren geslacht zou worden in de New Yorkse wijk Queens, vond dat niet zo'n mooi vooruitzicht. Ze besloot het op een lopen te zetten en verbaasde daarbij vele New Yorkers die zich plots op de stierenrennen in Pamplona waanden.
Een tiental politieagenten hadden de grootste moeite van de werekd om haar te vangen. Uiteindelijk werd het 230 kilo zware beest in een hoek gedreven, verdoofd en gevangen. Maar dat gebeurde niet voor het dier op haar weg schade had aangericht. Het had bijvoorbeeld al een politietrailer geramd.
De koe, die ondertussen de naam Molly gekregen heeft, zal onder druk van haar fans dan toch niet naar het slachthuis moeten. Door haar ontsnappingspoging heeft ze volgens de dierenbescherming het recht verworven om niet gedood en opgegeten te worden.
Het is overingens niet de eerste keer dat in de Verenigde Staten een rund op weg naar het slachthuis ontsnapt. In januari kon een 400 kilogram zware stier in Virginia ontsnappen van op een vrachtwagen. Hij rende door drie provincies voor hij kon worden gevangen. Hij had wel minder geluk dan Molly en werd achteraf alsnog geslacht.
(adb) bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:Koe,
10-08-2011
1 op 10 van planten en diersoorten sterft uit tegen 2100
1 op 10 van planten en diersoorten sterft uit tegen 2100
Als de huidige klimaatverandering zich verder zet, sterft tegen 2100 een op tien dier- en plantsoorten uit. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Exeter in Groot-Brittannië. De onderzoekers legden vroegere wetenschappelijke voorspellingen over de gevolgen van de klimaatverandering voor plant- en diersoorten naast de bekende Rode Lijst van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN), de lijst van soorten die achteruitgaan en met uitsterven bedreigd zijn. Het is voor het eerst dat zoveel klimaatstudies worden getoetst aan de realiteit van plant- en diersoorten. Het onderzoek werd zopas gepubliceerd in de vakpublicatie Proceedings of the National Academy of Sciences
De studie toont dat "de impact van de klimaatverandering overal gevoeld wordt, en bij alle dier- en plantgroepen", zegt onderzoeker Robert Wilson. "Van vogels tot wormen tot zeezoogdieren, van hooggebergte tot jungles en oceanen: wetenschappers blijken het bij het rechte eind gehad te hebben dat klimaatwijziging een echte bedreiging is voor de soorten."
Als er niets verandert, sterft een op tien dier- en plantsoorten uit tegen 2100. "Onze studie zou mensen wakker moeten schudden", zegt Ilya Maclean, hoofdauteur van de studie. "De vele soorten die nu al achteruitgaan, kunnen uitsterven als de huidige gang van zaken aanhoudt. We moeten ophouden om onzekerheden als excuus in te roepen om niet in actie te schieten. Ons onderzoek toont dat de schadelijke effecten van klimaatwijziging nu al plaatsvinden, en zelfs sterker zijn dan voorspeld."
Al jaren is de ijsbeer het symbool van de klimaatverandering. Als de temperatuur blijft stijgen en het ijs in de poolgebied verder smelt, zal de ijsbeer deze eeuw nog uitsterven. Ook jagers en stropers vormen een ernstige bedreiging voor de ijsbeer.
De lijst met bedreigde dieren is eindeloos. Sommige soorten worden dankzij beschermingsmaatregelen gered, maar andere dieren verdwijnen voorgoed van onze aardbol. Momenteel is de tijger de meest bedreigde diersoort ter wereld. Het dier staat bovenaan in een nieuwe lijst van WWF. Volgens de meeste recente studies zouden er niet meer dan 3.200 tijgers in het wild overblijven.
De grootste bedreigingen voor de tijger zijn ontbossing en jacht. Lichaamsdelen van de tijger worden gebruikt in de Chinese geneeskunde. Ook de vacht van een tijger wordt aan hoge prijzen verkocht. Daarnaast is ook de klimaatverandering een belangrijke factor in het verdwijnen van de tijger.
Vroeger waren olielekken de grootste bedreigingen voor de Magellaanse pinguïn. Tegenwoordig heeft het dier het steeds moeilijker om voedsel te vinden, aangezien veel vis verdwijnt in de warmere oceanen. Maar de Magellaanse pinguïn is niet het enige slachtoffer van de klimaatverandering : liefst twaalf van de zeventien pinguïnsoorten zijn bedreigd
Maar het is niet alleen de klimaatwijziging die ervoor zorgt dat een groot aantal dieren met uitsterven wordt bedreigd. Ook de mens doet een flinke duit in het zakje. Zo zijn er van de madagaskarschildpad door de illegale handel nog slechts een vierhonderdtal exemplaren over. De Californische bruinvis dreigt dan weer uit te sterven doordat hij vaak verdrinkt in visnetten. De populaire blauwvintonijn is het slachtoffer van overbevissing en in Rwanda en Oeganda heeft de oorlog het voor de berggorilla's niet echt gemakkelijk gemaakt. Op de Rode Lijst van de IUCN staat ook de Javaanse neushoorn al genoteerd als een "kritiek bedreigde" diersoort. In het wild bestaan er maar twee populaties meer. Dat maakt dat hun aantal zeker niet hoger ligt dan 60 exemplaren. Neushoorns zijn net als tijgers populair in de Chinese geneeskunde.
Ook een vijfde van de plantensoorten in de wereld wordt bedreigd met uitsterven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse nationale botanische tuin in Kew en het Natuurhistorisch Museum in Londen. De onderzoekers bekeken vierduizend plantensoorten, waarvan 22 procent bedreigd bleek. Daarmee zijn de planten net zo bedreigd als de zoogdieren. Het tropisch regenwoud is het meest bedreigde ecosysteem. Daar komen dan ook de meeste bedreigde planten voor.
Wetenschappers staan vaak versteld van wat apen allemaal kunnen. Dat is nog eens bewezen door de competitie 'De slimste aap ter wereld' die de dierentuinen van Antwerpen en Planckendael organiseerden met chimpansees en bonobo's. Wist je deze dingen al over onze verre verwanten?
Gorilla Koko heeft een vocabularium van meer dan 1.000 tekens, en begrijpt ongeveer 2.000 woorden gesproken Engels
Chimpansees kunnen volwassen mensen kloppen bij geheugenspelletjes
1. Apen gebruiken gereedschap In de jaren 60 ontdekte de beroemde apenexperte Jane Goodall dat chimpansees twijgjes gebruiken om mieren uit spleten en holtes te vissen. Tot dan werd gedacht dat alleen mensen gereedschap hanteerden, een handeling waarvoor een hoge mate van intelligentie vereist is. De gebruiker moet immers nadenken over oplossingen die de natuur biedt, meldt National Geographic.
Inmiddels is bekend dat niet alleen mensapen overweg kunnen met gereedschap. Het gebruik is ook al waargenomen bij vogels, enkele andere zoogdieren en zelfs vissen.
2. Apen kunnen overweg met taal Hoewel ze niet kunnen spreken, hebben gorilla's wel een grote notie van taal. Wetenschappers slaagden erin de gorilla Koko gebarentaal aan te leren. Het dier heeft een vocabularium van meer dan 1.000 tekens, en begrijpt ongeveer 2.000 woorden gesproken Engels. Het dier start zelf de meeste gespreken met mensen, zegt de Gorilla Foundation, die de gebarentaal leert aan gorilla's.
Het iq van Koko is tussen de 70 en 95 op een menselijke schaal, waarop 100 'normaal' wordt geacht. De taalcapaciteiten van mensapen zijn gelijkaardig aan die van kleine kinderen.
3. Apen leren woorden zoals mensen Apen zijn niet enkel in staat om woorden te leren, ook de relatie tussen de woorden kunnen ze begrijpen. Bovendien kunnen ze woorden leren zoals mensen, door er gewoon aan blootgesteld te worden. Volgens de Great Ape Trust in de Amerikaanse staat Iowa was de chimpansee Kanzi, die geboren werd in 1980, de eerste waargenomen chimp die mensentaal zo leerde.
Kanzi blinkt uit in het begrijpen van gesproken Engels en nieuwe zinnen, combinaties van woorden die een nieuw antwoord vereisen. Syntaxis is moeilijker te leren dan individuele woorden omdat de relatie tussen verschillende woorden moet duidelijk zijn. Zo gaat een zin bv. niet over een gewoon stuk fruit, maar over het fruit van een onderzoeker.
4. Apen begrijpen individualiteit Apen kunnen betekenis toekennen aan abstracte symbolen, blijkt onder andere uit tests met orang-oetang Azy. Het dier kan op een scherm een symbool voor appel aanduiden wanneer een wetenschapper van onderzoekscentrum Think Tank in Washingon een schijfje appel toont.
Niet alleen communiceert Azy zijn gedachten met abstracte symbolen, hij kan ook begrijpen wat er zich in het hoofd van een ander individu afspeelt. Het dier kan logische, doordachte beslissingen maken die een mentale flexibiliteit aantonen die soms afwezig is bij chimpansees. Het 'woordenboek' van de zoo heeft 70 abstracte symbolen die geen visuele relatie hebben tot het object dat ze voorstellen. Er zijn zeven categorieën: eten, namen van mensen, werkwoorden, adjectieven, nummers, nonfoodobjecten en namen van orang-oetangs.
5. Ook wilde gorilla's gebruiken gereedschap In een nationaal park in Congo werd in 2005 gefotografeerd hoe een volwassen gorillawijfje een stok gebruikte om te voelen hoe diep het water was waarin ze waadde. Het gebruik van gereedschap was al waargenomen bij chimpansees, bonobo's en orang-oetangs, maar nog niet bij onze grootste neven.
Wetenschappers verkeerden lang in de veronderstelling dat de dieren geen gereedschap gebruikten omdat ze het niet nodig zouden hebben. De dieren kunnen immers gemakkelijk noten kraken met hun tanden, of termietenheuvels breken zonder hulpstukken.
6. Apen jagen op andere zoogdieren met gereedschap Apen gebruiken niet alleen hulpstukken voor kleine klusjes, ze maken er zelfs wapens mee om andere zoogdieren te doden tijdens het jagen. Een team met onderzoekster Jill Pruetz observeerde dergelijk gedrag 22 keer bij chimps in Senegal in 2007.
De dieren joegen onder andere op kleineren primaten zoals galago-halfapen. Het gedrag wijst op geavanceerd probleemoplossend gedrag, zoals bij de jagers-verzamelaars die onze voorouders waren.
7. Apen kloppen mensen bij geheugenspelletjes Chimpansees kunnen volwassen mensen kloppen bij geheugenspelletjes, bleek tijdens een Japans experiment uit 2007. De resultaten schokten wetenschappers, en bracht het geloof aan het wankelen dat de cognitieve capaciteiten van mensen superieur zijn aan die van chimpansees. De mensapen blijken hun geheugen bij dergelijke taken anders - en veel sneller - te gebruiken dan mensen.
(sam) bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:Apen, Robin Williams,
Trouwe viervoeters doen hun best tijdens kampioenschap frisbeeën
Trouwe viervoeters doen hun best tijdens kampioenschap frisbeeën
Honden en hun baasjes doen ten volle hun best tijdens een kampioenschap frisbeeën in de Russische hoofdstad Moskou.
De Mechelse bonobo's hebben de Antwerpse chimpansees verslagen door het laatste spelletje van de 'De slimste aap ter wereld' te winnen. De opmerkelijke prestatie van de mensapen van Planckendael zet wetenschappers aan tot verder onderzoek.
De chimpansees van Zoo Antwerpen namen het de afgelopen weken op tegen de bonobo's van Planckendael. Ze moesten al hun intelligentie en behendigheid in de strijd werpen om spelletjes te winnen. De bonobo's wonnen tot ieders verbazing vier van de zes proeven en kregen vandaag een speelse voederautomaat als beloning.
Bedoeling van de campagne was vooral om de boodschap voor het behoud van de mensapensoorten op een plezierige en grappige manier aan het ruime publiek te brengen; wat lukte met zo'n 12.000 Facebookfans en door 9.999 euro in te zamelen voor het 'Ape Conservation Fund'.
Opmerkelijk Bovendien verbaasden de prestaties van de bonobo's, en dan vooral van wijfje Djanoa, wetenschappers uit binnen- en buitenland. "Zowel chimpansees als bonobo's kunnen de puzzels oplossen, maar Djanoa excelleert in vastberadenheid en doorzettingsvermogen", zegt gedragsbioloog Jeroen Stevens.
"Dat kadert in ons huidig onderzoek naar persoonlijkheid bij chimpansees en bonobo's waar we meten of er verschillen in persoonlijkheid bestaan tussen de twee soorten en binnen de soort. In de volgende fase gaan we onderzoeken of er een genetische basis bestaat voor verschillen in persoonlijkheid, zoals uit onderzoek bij mensen wordt gesuggereerd." De puzzels in de competitie zetten de wetenschappers ook aan om verder te gaan met onderzoek naar intelligentie.
Lichtgevende gel is nieuwste methode om duiven te verjagen
Lichtgevende gel is nieuwste methode om duiven te verjagen
In de strijd om opdringerige duiven weg te houden van gebouwen en monumenten, is de nieuwste methode een lichtgevende gel die de dieren doet geloven dat ze naar een vuur toe vliegen. De gel wordt momenteel getest in Covent Garden in Londen. Dat meldt de Britse zondagskrant The Sunday Times.
De gel wordt gemaakt van oliën die behandeld worden om ultraviolet licht af te geven, hetgeen de duiven als vuur waarnemen. "De beestjes denken dat ze zich zullen verbranden als ze landen", zegt Ian Smith van de firma die het product Bird Free verdeelt. "De geur en smaak stoot de duiven af en als ze het product aanraken krijgen ze een lichte prik."
Het middel wordt in potjes verdeeld die op een kleine afstand van elkaar geplaatst moeten worden op pleisterplaatsen voor vogels. Uit testen zou blijken dat de gel effectiever is dan netten, pinnen of andere bestrijdingsmethodes, aldus The Sunday Times.
(belga/adha) bron; hln.be
Categorie:BERICHTEN NATUUR & FOTO'S Tags:Duiven,
08-08-2011
Grootste beschermd haaiengebied wordt even groot als derde VS
Grootste beschermd haaiengebied wordt even groot als derde VS
Goed nieuws aan het einde van deze internationale week van de haai. Momenteel wordt er in Micronesië gebouwd aan het grootste beschermde gebied voor haaien. Het zal meer dan 3 miljoen vierkante kilometer groot zijn, wat even groot is als een derde van het landoppervlak van de Verenigde Staten.
Haaien zijn overal ter wereld bedreigd. Er wordt op hen gejaagd voor hun vinnen en ze zijn vaak het slachtoffer van de visserij. Beschermde domeinen maken waar vissers niet mogen komen, zijn een grote hulp in de bescherming van deze dieren.
In het zuiden van Frankrijk zijn een vijftigtal mensen, inwoners en vooral toeristen, ziek geworden door het eten van champignons. De zieken hebben vooral last van zogenaamde tourista, wat neerkomt op diarree en misselijkheid. De paddenstoelen zijn in de streek vroegrijp door de uitzonderlijk overvloedige regen die deze zomer al gevallen is. Dat melden lokale kranten.
In het departement Lot ontvingen de ziekenhuizen vrijdag 21 mensen die ziek waren geworden na het eten van een boleet, die ze ten onrechte beschouwd hadden als eetbaar eekhoorntjesbrood. Dat zegt een dokter van een ziekenhuis in Cahors.
In het nabijgelegen departement Tarn-et-Garonne noteerden de ziekenhuizen de voorbije twee weken een dertigtal zieken. Mogelijk werden er nog meer mensen ziek omdat ze niet naar het ziekenhuis gingen niet meegeteld worden.
Kennis Onder de zieken bevinden zich mensen van de streek, maar toch vooral toeristen, zeggen ziekenhuisbronnen. De vakantiegangers hadden de voorbije weken op plaatselijke markten of op de lokale televisie te horen gekregen dat de streekgebonden champignons de voorbije weken uitzonderlijk vroegrijp waren. "De toeristen zien de mensen van de streek de paddenstoelen plukken en doen hen na, maar meestal hebben ze niet dezelfde kennis", zegt een dokter.
Het plukken van de champignons start normaal begin september. Maar in het zuiden van Frankrijk, een belangrijke producent van de lekkernij, hebben de uitzonderlijk warme lente en de hevige regens in juli ervoor gezorgd dat ze vroeger uit de grond tevoorschijn komen.
Minder vlinders en soorten waargenomen tijdens vlindertelweekend
Minder vlinders en soorten waargenomen tijdens vlindertelweekend
Het koolwitje is nog altijd de meest voorkomende vlinder in Vlaamse tuinen.
Tijdens het Vlindertelweekend van Natuurpunt zijn er in de tuinen in Vlaanderen duidelijk minder vlinders en soorten waargenomen. Dat blijkt uit de eerste voorlopige resultaten. Het koude en natte weer van de voorbije maanden is waarschijnlijk de oorzaak.
Vijfde telling Met deze telling wilde Natuurpunt voor de vijfde keer nagaan hoe het gesteld is met de dagvlinders. Mensen konden in hun tuin de vlinders gadeslaan en noteren hoeveel exemplaren en soorten ze aantroffen.
Natuurpunt heeft vanavond enkele honderden formulieren binnengekregen en de deelnemers kunnen nog tot eind volgende week hun bevindingen doorsturen. Het is dus nog te vroeg om al te spreken over definitieve resultaten, maar Natuurpunt stelt toch al vast dat er minder vlinders en soorten gespot werden.
Koolwitje Het koolwitje werd volgens de eerste resultaten het meest gezien in de Vlaamse tuinen. De Atalanta staat op de tweede plaats. De kleine vos, de nummer één in Nederland en ook talrijk aanwezig in Wallonië, haalt in Vlaanderen de toptien niet. Ook de dagpauwoog kent een sterke terugval: in 2010 stond die nog op de derde plaats, dit jaar haalt de soort nipt de top tien.
Nat en koud Het natte en koude weer in juli is wellicht de meest plausibele verklaring, zegt Wouter Vanreusel van Natuurpunt. Dat is ook te merken aan het dalend aantal trekvlinders die uit het zuiden komen. "We zien minder exemplaren van de gamma-uil en de distelvlinder. Dat komt wellicht omdat het in Frankrijk in juli veel geregend heeft en de vlinders niet naar het noorden zijn getrokken."
Spaanse vlag Tot slot nog positief nieuws: de Spaanse vlag, een kleurrijke nachtvlinder, was vroeger heel zeldzaam, maar wordt nu wel talrijk waargenomen.
(belga/lb)
bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:Vlinders,
Papegaai spreekt twee talen en blaft als een hond
Papegaai spreekt twee talen en blaft als een hond
Mittu, de grijze roodstaartpapegaai van de familie Ahmed uit het Engelse Stourbridge, is een geval apart. De vogel spreekt twee talen - Engels en Urdu - hij blaft als een hond en kan allerlei geluiden nabootsen, het alarm van de diepvrieskast. Dat schrijft de Daily Mail.
In het gezin van Ghaffar Ahmed wordt zowel Engels als Urdu, de officiële taal van Pakistan, gesproken. De tweejarige Mittu pikte beide talen op. "Ik weet niet hoeveel tweetalige vogels er in het Verenigd Koninkrijk rondvliegen, maar veel kunnen het niet zijn", zegt meneer Ahmed. Uit een recente studie is gebleken dat de grijze roodstaartpapegaaien het intellectuele niveau van een vierjarig kind kunnen evenaren.
Wandelaar overleeft aanval berin in nationaal park in VS
Wandelaar overleeft aanval berin in nationaal park in VS
Een 50-jarige wandelaar heeft in Glacier National Park in de Amerikaanse staat Montana een wilde aanval van een grizzlyberin overleefd. De man uit Minnesota was alleen aan het rondtrekken in het nationale park toen hij vrijdagmiddag een berin en haar al flink uit de kluiten gewassen welp tegen het lijf liep. De grizzly viel de wandelaar aan nog voor hij zijn 'bear spray' kon gebruiken en beet hem in de arm, been en voet. Vervolgens schudde de berin de man nog eens flink door elkaar om dan af te druipen.
Toch kon het slachtoffer nog zelf naar hulp op zoek gaan. Al snel kwam hij een ranger tegen en die verwittigde de hulpdiensten. De wandelaar werd naar het ziekenhuis in Browning gebracht. Hoewel beeraanvallen in het gebied zeldzaam zijn, werd het wandelpad toch afgesloten om een onderzoek in te stellen. (kh)
Op acht plaatsen in de provincie Groningen en op plekken in Gelderland en Limburg zijn dit jaar broedende grauwe gorzen gezien. Dat meldt het radioprogramma Vroege Vogels vanochtend.
De grauwe gors is al 20 jaar niet meer te vinden als broedvogel in het akkerland, aldus onderzoeker Ben Koks van de werkgroep Grauwe Kiekendief.
Vroeger was de grauwe gors een veel voorkomende vogel op het boerenland. In de loop der tijd verdween het beest echter. 'De grauwe gors heeft nu waarschijnlijk geprofiteerd van het agrarisch natuurbeheer rond de Groningse akkers', denkt onderzoeker Ben Koks. Bedreigd vogeltje 'Vooral de akkers waar nu 's winters oogstresten blijven staan lijken de vogels goed te doen. Normaal worden oogstresten al vóór de winter onder geploegd. Op enkele tientallen hectares laten boeren nu 's winters stoppels staan, gemengd met een mix van kruiden. Daartussen vinden de grauwe gorzen essentieel voer om de winter door te komen.'
De grauwe gors staat op de Nederlandse Rode Lijst als ernstig bedreigde vogel.
Orka Morgan gaat voorlopig niet naar een dierenpark in Spanje. Het zeezoogdier moet voorlopig in het Dolfinarium in Harderwijk blijven. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald.
Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie had eind juli een vergunning afgegeven voor de verhuizing naar Spanje. Dierenactivisten, verenigd in de Orka Coalitie, hadden daar bezwaar tegen gemaakt.
De rechter bepaalde verder dat het ministerie moet onderzoeken wat het beste is voor Morgan. De rechtbank vindt dat staatssecretaris Henk Bleker het besluit over haar toekomst niet kan overlaten aan het Dolfinarium.
Waddenzee Morgan werd een jaar geleden verzwakt uit de Waddenzee gevist. In Harderwijk kwam het destijds 18 maanden oude dier weer op krachten.
De Orka Coalitie is van mening dat Morgan terug naar de natuur moet, omdat het dier anders vroeg zou sterven in het Loro Parque op het Canarische eiland Tenerife. Orka's, een bedreigde diersoort, zouden gestrest en agressief worden van de kleine bassins in parken.
Oosterschelde De activisten willen dat Morgan wordt uitgezet in Deltapark Neeltje Jans in een afgesloten baai van de Oosterschelde. Daar zou het jonge roofdier meer ruimte hebben en langzaam kunnen wennen aan de vrijheid. De coalitie zegt al een orkafamilie bij Noorwegen te hebben gevonden, waarvan het stemgeluid overeenkomt met dat van Morgan.
Het Dolfinarium meent juist dat de jonge Morgan in de natuur vroeg doodgaat. Ze zou nog niet hebben geleerd om haar eigen voedsel te vinden en contact te maken met soortgenoten. Harderwijk vindt het voorgestelde project van de coalitie 'experimenteren met het dier'.
Dierenactivisten Het Dolfinarium en de coalitie staan lijnrecht tegenover elkaar. Ze baseren zich beide op wetenschappelijk onderzoek, maar de meningen van de deskundigen verschillen totaal.
De belangstelling voor de zaak was woensdag groot. Tientallen dierenactivisten en internationale wetenschappers zaten in de volle zaal.
Drie neusapen zijn sinds dinsdag in Apeldoorn te zien. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat dat in een westerse dierentuin het geval is. De dieren stierven doorgaans in Europese en Amerikaanse dierenparken door gebrekkige kennis over het voedsel.
De Etna roert zich weer. De spectaculaire foto's zien er angstaanjagend uit omdat de lava de omgeving van Catania lijkt te bedreigen, maar in de streek op Sicilië zijn ze wel wat gewend van de hoogste actieve vulkaan van Europa. De lavastroom vormde geen enkel gevaar voor de omwonenden.
Een Nederlandse dierenliefhebster mag een ooievaar die ze heeft 'gered' niet vrijlaten. Jeannet Zwiers uit Rhee kocht het dier van een Belgische handelaar omdat ze tegen het houden van ooievaars als huisdier is.
Het verhandelen van ooievaars is legaal in Nederland, maar de wet staat niet toe dat in gevangenschap geboren vogels worden vrijgelaten.
Zwiers gaat nu om een uitzondering vragen, meldt ze op haar website. Desnoods spant ze samen met de Partij voor de Dieren een rechtszaak aan tegen de Staat. Ze pleit ervoor dat de Nederlandse en Europese wetgeving worden aangepast om dit soort praktijken te voorkomen. (sam)
bron; hln.be
Categorie:Berichten-Dieren-Natuur Tags:ooievaar,
Eekhoorn geniet van ijsje
Eekhoorn geniet van ijsje
Een eekhoorn probeert wat af te koelen met een ijsje in het Londense St James Park.
bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:Eekhoorn,
Lieve Bezoeker Om het openen van het gastenboek voor iedereen gemakkelijk te houden worden te grote Plaatjes en of Buttons verwijderd.