Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur,
en natuurlijk fietsen.
Fotograferen, fotobewerking.
Op internet surfen en bloggen.
Maar ook een gezamelijke hobby
van mij en mijn echtgenoot is dat we
graag varen over verschillende wateren.
Seksloze wandelende takken gaan al een miljoen jaar mee
Seksloze wandelende takken gaan al een miljoen jaar mee
Een leven zonder seks is misschien niet aan de mens besteed, sommige soorten onder de wandelende takken bestaan al meer dan één miljoen jaar zonder seksuele voortplanting, zo blijkt uit Canadees onderzoek.
Het is bekend dat sommige soorten wandelende takken van het geslacht Timema zich voortplanten zonder enige vorm van seks. Deze insecten, die leven aan de Amerikaanse Westkust, produceren genetische klonen van zichzelf.
Wetenschappers uit Canada probeerden aan de hand van de mutatiesnelheid van de genen te achterhalen hoe lang deze soorten reeds een seksloos bestaan leiden. Uit dat onderzoek is nu gebleken dat met name de Timema tahoe en de Timema genevieva al minstens één miljoen jaar overleven zonder seks.
"Ons onderzoek levert nieuw bewijs dat aseksualiteit niet noodzakelijk resulteert in het snelle verdwijnen van soorten", zo verklaarde vorser Tanja Schwander van de Simon Fraser University in Canada aan de BBC.
In het verleden ging men ervan uit dat soorten met een aseksuele reproductie geen lang leven was beschoren. Ze planten zich weliswaar sneller voort, maar zouden evolutionair op een dood spoor zitten. Ze kunnen zich immers minder aanpassen aan veranderende leefomstandigheden.
De Timema zijn de oudste insecten waarvan bewijzen bestaan dat ze voor zeer lange periodes seksloos kunnen overleven. Hoe ze dat precies flikken, ondanks die darwinistische onheilstijdingen, moet volgens Schwander verder onderzocht worden.
Leeuwen en andere roofdieren vallen het liefst aan als het net volle maan is geweest. Dat blijkt uit een Afrikaans onderzoek dat de Britse krant The Guardian kon inkijken. Volgens de onderzoekers moet hier mogelijk de oorzaak worden gezocht van de vele mythes die rond volle maan hangen.
Afrikaanse wetenschappers bestudeerden vijfhonderd aanvallen van leeuwen op mensen tussen 1988 en 2009. De overgrote meerderheid daarvan vond plaats tussen zonsondergang en 22 uur de dag na een volle maan.
Een mogelijke verklaring voor de bijzondere activiteit van de dieren is dat leeuwen het best jagen in het donker. Bij volle maan is de kans groot dat ze niets vangen en dus steken ze een tandje bij in de dagen daarna, als de maan pas laat op de avond verschijnt.
Volgens de Afrikaanse wetenschappers kunnen de bevindingen een nieuw licht werpen op de folklore rond volle maan. "Er heeft dus altijd een risico rond volle maan gehangen", concluderen de onderzoekers. "Ze vormt op zich geen risico, maar waarschuwt wel dat er een gevaarlijke periode aanbreekt."
De meeste olifanten wegen minder dan de tong van een blauwe vinvis.
La plupart des éléphants pèsent moins que la langue d'une baleine bleue
Most elephants weigh less than the tongue of a blue whale
bron; seniorennet.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:olifanten, vinvis,
13-07-2011
Sprinkhanen maken Afrikaanse gezinnen rijk
Sprinkhanen maken Afrikaanse gezinnen rijk
De vangst van sprinkhanen is een lucratieve bezigheid in Oeganda, waar de insecten beschouwd worden als een delicatesse. Dat meldt CNN. Voedsel op basis van krekels en sprinkhanen kan een wapen zijn in de strijd tegen voedselschaarste en klimaatverandering. Tegen 2050 zal vlees immer een echt luxeproduct geworden zijn.
In Oeganda worden de dieren gevangen met een constructie die de insecten met lampen lokt, waarna ze tegen metalen platen vliegen en in een opvangbak belanden. Tijdens het hoogseizoen staan de stoepen vol met veelal vrouwelijke verkopers die de insecten aan de man proberen te brengen.
Gefrituurd of gebakken Het gaat dan om sprinkhanen in hun geheel of ontdaan van poten, vleugels en voelsprieten. De beestjes worden gefrituurd of gebakken met ajuin en chili, en de verkopers verdienen er 1.000 Oegandese shilling (0,27 euro) mee voor een hoeveelheid van ongeveer vier theelepels.
Jongetjes lopen met plastic emmers door de straten en in de bars, waar de sprinkhanen worden gegeten van een bananenblad met een frisse pint erbij.
Geld Lawrence Mawanda (53), die tien jaar geleden begon met de vangst, verdient er ongeveer twee miljoen Oegandese shilling (543 euro) mee per seizoen, ongeveer het dubbele van het bbp per capita. Met het geld doet hij nu ook andere zaken, en kan hij al zijn kinderen naar school sturen.
De praktijken hebben wel een aanzienlijke impact op het gammele elektriciteitsnet, doordat de vangers vaak illegaal elektriciteit aftappen. Een harde aanpak is echter moeilijk, omdat zoveel mensen afhangen van de vangst.
Ook op ons bord? In ontwikkelingslanden vormen wilde insecten vaak al een belangrijk onderdeel van het dieet. Uit een recente studie van de non-profitorganisatie Public Library of Science blijkt dat de grootschalige kweek van insecten veel minder schadelijk zou zijn voor het milieu dan de veeteelt.
Voor hetzelfde gewicht stoten insecten in vergelijking met vee tachtig maal minder methaan uit. Een rproduceert acht tot twaalf keer zoveel ammoniak per kilogram groei als krekels en tot wel vijftig keer zoveel als sprinkhanen.
In de zoo van Rio de Janeiro zijn de twee orang-oetangs momenteel de absolute sterren. Warm ingeduffeld in dekens en soep drinkend trotseren ze de koudegolf die de Braziliaanse stad momenteel treft.
Brrr, koud De voorbije week werden in Rio de koudste temperaturen van het jaar opgemeten. Zo was het zaterdagochtend maar 9 graden, terwijl de orang-oetangs gewend zijn aan meer tropische temperaturen. Gisteren was het weer iets warmer, maar de dieren verkozen zich in dekens te blijven hullen, tot groot jolijt van de bezoekers. (belga/jv)
Vijf van de acht soorten tonijn in onze oceanen staan op het punt uit te sterven. Als er geen onmiddellijk wereldwijd vangverbod komt, is hun lot nu al bezegeld. De drie andere soorten doen het niet veel beter. Dat blijkt uit een nieuw onthutsend rapport van de IUCN, die gepubliceerd wordt in het gereputeerde blad Science. De kans dat u in in 2020 nog tonijn kan kopen in uw supermarkt is, als er niks snel verandert, onbestaande.
De IUCN (International Union for the Conservation of Nature, internationale unie voor natuurbescherming) is een internationaal samenwerkingsverband dat zich bezig houdt met natuurbehoud en het verantwoord gebruik van natuurlijke middelen. Er zijn 84 landen bij aangesloten en ongeveer 900 NGO's op het gebied van natuur- en milieubescherming en duurzaam beheer van ecosystemen. Daarnaast werken meer dan 11.000 wetenschappers binnen de IUCN-commissies.
300.000 euro voor één vis De visserij van de drie soorten blauwvintonijn - de koning onder de tonijn - staat volgens het rapport op instorten. En de kans op herstel is minimaal, want blauwvintonijnen leven lang en planten zich pas op latere leeftijd voort. Blauwvintonijn is nu al een peperdure delicatesse die voornamelijk door Japanners wordt opgekocht en gegeten. Onlangs werd nog 300.000 euro neergeteld op een visveiling voor één zo'n blauwvintonijn.
Tegen 2020 helemaal gedaan Met grootoogtonijn, geelvintonijn en albacore, de soorten die in de blikjes zitten die in onze winkelkarretjes en tussen onze slaatjes en sandwiches belanden, gaat het niet veel beter. Als er niet onmiddellijk een moratorium komt op de vangst ervan, dan is het tegen 2020 finaal gedaan ermee.
(mvl) bron; demorgen.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:Tonijn,
Automobilist rijdt maandelijks 133 miljard insecten dood
Automobilist rijdt maandelijks 133 miljard insecten dood
Tijdens een autorit komen elke 10 kilometer twee insecten om het leven op een kentekenplaat. Dat blijkt na analyse van de gegeven die binnenkwamen op de site splashteller.nl. Na anderhalve maand gaven automobilisten in totaal 17.000 gedode insecten op kentekenplaten door, meldt www.natuurbericht.nl.
Ruim 250 Nederlanders gaven 385 ritten door. Autoritten die in Zeeland, Groningen en Friesland begonnen of eindigen, hadden het grootste aantal gesplashte insecten. Het laagste aantal insecten werd per kilometer aangereden in Gelderland. 's Avonds zijn de meeste insecten in de lucht.
133 miljard per maand Met de eerste resultaten van de Splashteller is berekend dat door alle automobilisten per maand 133 miljard insecten worden aangereden. Het gaat dan om beestjes die om het leven zijn gekomen niet alleen op de nummerplaat maar op de gehele auto, vooral aan de voorkant.
Onderzoek Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van medewerkers van Wageningen University. Het tellen gaat de komende tijd door.
(sam) bron; demorgen.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:insecten,
06-07-2011
'Zingende penis' maakt van vijverdwergduikertje luidruchtigste dier
'Zingende penis' maakt van vijverdwergduikertje luidruchtigste dier
Foto: Jérôme Sueur.
Ze zijn amper twee millimeter lang maar kunnen met hun penis tot 99,2 decibels produceren. We hebben het over het vijverdwergduikertje of de wants van de Micronecta scholtzi-soort en zijn drieledige liefdesserenade.
De 'fluitende fluit', het zou een Suske en Wiske-album kunnen geweest zijn, maar dit is écht wetenschappelijk. Jérôme Sueur, David Mackie, James F. C. Windmill - een Franse en twee Schotse onderzoekers - kwamen namelijk tot de vaststelling dat de mannelijke vijverdwergduikertjes door het schurken van hun penis tegen hun buikje een enorm geluid kunnen veroorzaken.
"Er komt beduidend veel lawaai uit in vergelijking tot de grootte van het insect", beweren de biologen in hun publicatie in PLoS ONE. Tot 99,2 decibel zelfs, wat overeenkomt met het geluid van een grasmaaier of dat van een luid orkest. De insecten doen dat om de wijfjes te verleiden tot paren. Het gemiddelde geluid van hun liedjes, die uit drie delen bestaan, ligt op 78,9 decibels, vergelijkbaar met het lawaai van een passerende goederentrein.
Hoe doen ze het toch? Hoe ze erin slagen zo'n enorm kabaal te maken met een lijfje van amper twee millimeter, is niet helemaal duidelijk. Ze gebruiken dan nog maar een stukje van 50 micrometer, ongeveer de breedte van een mensenhaar. "Het micromechanisme van zo'n klein systeem onderzoeken blijft een enorme uitdaging", aldus de wetenschappers. "Er zijn op het eerste gezicht geen resonantiesystemen terug te vinden op hun lijf dat het geluid zou kunnen versterken."
Gemiddeld ligt de verhouding tussen geluidsproductie en lichaamslengte op een factor van 6,9. De vijverdwergduikers halen echter een mooie 31,5. Het geluid maakt ons niet doof, omdat de kevertjes het onder water loslaten. Toch kunnen we het horen aan de rand van de rivier.
Relatief gesproken zijn de vijverdwergduikers dus de luidruchtigste dieren ter wereld, maar in absolute termen zijn dat de blauwe vinvissen, die tot 188 dB halen. Olifanten stranden op 117 dB.
Happy Feet, de inmiddels beroemde keizerspinguïn die een verkeerde afslag nam en twee weken geleden terecht kwam op een strand in Nieuw-Zeeland, is een jongetje. DNA-onderzoek heeft dat uitgewezen. Dat onderzoek was nodig omdat mannetjes- en vrouwtjeskeizerpinguïns er hetzelfde uitzien.
Happy Feet gaat goed vooruit. Hij werkt inmiddels ruim twee kilo zalm per dag naar binnen, zei een woordvoerster van de dierentuin in Wellington, waar de pinguïn voorlopig is ondergebracht. Het is de bedoeling dat hij uiteindelijk naar zijn eigen leefgebied terugkeert.
Het is de eerste keer in 44 jaar dat een keizerspinguïn in Nieuw-Zeeland is beland. De dieren leven normaal gesproken rond Antarctica, ruim 3200 kilometer van Nieuw-Zeeland.
Driekleureekhoorn duikt voor het eerst op in Vlaanderen
Driekleureekhoorn duikt voor het eerst op in Vlaanderen
Voor het eerst is in Vlaanderen een Prevost eekhoorn, of driekleureekhoorn, in het wild aangetroffen. Het bontgekleurde diertje is gesignaleerd in de buurt van Grote Brogel en Bocholt, in de provincie Limburg. Dat meldt natuurorganisatie Natuurpunt.
De eekhoorn dankt zijn naam aan de bonte kleuren van zijn vacht. De meeste dieren hebben een zwarte staart, rug, voorhoofd en snuit, witte wangen, kin, flanken en dijen en een kastanjebruine buik en binnenzijde van de poten. Bij sommige dieren zijn de voorpoten geheel oranjerood, bij andere zijn ze aan de voorzijde wit.
De Franse zoodirecteur Pierre Thivillon en zijn vrouw Elaine hebben een speciale band ontwikkeld met Digit, een dertienjarige wijfjesgorilla. Overdag verblijft Digit tussen de andere dieren in de zoo in het Zuid-Franse Saint-Martin la-Plaine. Na de 'diensturen' mag de gorilla evenwel inwonen bij de directeur en zijn echtgenote.
Prima maten En dat inwonen gaat ver: zo mag Digit het bed delen met het koppel. "We ontfermen ons over Digit nadat ze bij haar geboorte verstoten werd door haar moeder", zegt Pierre. "Geen wonder dat we een hechte band hebben. We zijn prima maten", permitteert de directeur zich een woordspeling. (eb)
Man rollebolt, zwemt en knuffelt met volwassen ijsbeer
Man rollebolt, zwemt en knuffelt met volwassen ijsbeer
"Mij niet gezien," is onze eerste reactie bij het bekijken van de fratsen die dierentrainer Mark Abbot Dumas allemaal uithaalt met zijn ijsbeer, het grootste landroofdier van onze planeet. Dumas knuffelt de 16-jarige Agee, gaat ermee zwemmen en stopt zijn hals zelfs in de muil van de 400 kilogram zware beer.
Het koppel kreeg Agee toen ze nog maar acht weken oud was.
Dumas (60) en zijn vrouw Dawn (49) uit het Canadase Abbotsford namen Agee onder hun hoede toen ze acht weken oud was. Dankzij zijn ervaring als dierentrainer werd Mark 16 jaar geleden benaderd door regisseur Fraser Heston, zoon van acteur Charlton Heston, die een ijsbeertje nodig had voor de film 'Alaska'. Het diertje werd gevonden in de Zweedse Kolmarden Zoo, waar er geen plaats meer was voor Agee.
Worstelen Agee leefde de eerste paar weken gewoon thuis bij het koppel, maar moest verhuizen naar een eigen verblijf toen ze te groot werd. Mark speelt echter nog altijd met de ijsbeer. "In de ochtend is ze speelser en meer ontspannen, en laat ze me met haar rollebollen. We worstelen voor de lol, en soms vallen we samen in slaap op het gazon. Het is een geweldige manier om te ontstressen na een zware dag. Ik voel me vrij bevoorrecht om te kunnen slapen met mijn hoofd op een volwassen ijsbeer."
Kunstjes Later op de dag, wanneer er filmopnames aankomen, traint Mark zijn ijsbeer voor de shots die nodig zijn. Agee kan verschillende commando's uitvoeren in ruil voor haar favoriete eten, zoals steak, zalm en chocolade. Zo kan ze liggen, kruipen, rechtop zitten en ook rechtstaan en doen alsof ze brult. Het eigenlijke geluid wordt dan toegevoegd in de montage.
Jaloers Schrik heeft Dumas alleszins niet. "Ik werk al veertig jaar op deze manier met beren," zegt hij aan de Daily Mail. "Ik kan Agee's lichaamstaal lezen en weet hoe ik me rond haar moet gedragen. Agee heeft regels en we werken binnen die regels." Iemand anders moet alleszins niet proberen wat Dumas doet. "Die wordt Agee's eten," luidt het. "De enige mensen ter wereld die ze tof vindt, zijn mijn vrouw en ik." Vooral vrouwen moeten oppassen. "Ze wordt heel jaloers als andere vrouwen met Mark praten," zegt Dawn. "Het is oké wanneer ik het doe, maar als er andere vrouwen in de buurt zijn, wordt ze heel bezitterig."
(sam) bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:ijsbeer, beren,
26-06-2011
Vissen hebben overstromingen nodig voor voortplanting
Vissen hebben overstromingen nodig voor voortplanting
Riviervissen hebben overstromingen van rivieren nodig om zich te kunnen voortplanten. Het ingrijpen van de mens in de rivierloop bedreigt echter het voortbestaan van die soorten vis, concludeert Konrad Gorski in zijn promotieonderzoek aan de Nederlandse Wageningen Universiteit.
Volgens de onderzoeker zwemmen vissen in riviervlakten zodra die overstromen door regenval en smeltwater, wat meestal gebeurt in het voorjaar. Daar paaien de vissen en groeit de jonge vis op. Het tijdstip en de duur van de overstroming van die gebieden blijken cruciaal te zijn voor de mogelijkheid voor vissen om zich voort te planten, toont Gorski aan.
Door de invloed van de mens zijn er in 90 procent van de riviervlakten in de wereld geen natuurlijke overloopgebieden meer, besluit de onderzoeker.
(belga/sam)bron; demorgen.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:vissen,
23-06-2011
Naki'o is eerste hond met vier kunstpoten
Naki'o is eerste hond met vier kunstpoten
Dieren die van een kunstpoot voorzien werden, zijn al lang geen uitzondering meer, maar een hond met liefst vier pootprotheses is wél een wereldprimeur. Naki'o is de naam van deze unieke pup, die dankzij een nieuwe set pootjes weer spelend door het leven kan hossen.
Naki'o was maar vijf maanden toen hij, samen met zijn broers en zusjes, in de steek gelaten werd door hun baasjes, die uit hun huis gezet werden. De puppy overleefde amper de harde winter in Nebraska en zijn vier poten raakten bevroren en misvormd nadat hij kwam vast te zitten in een ijskoude modderpoel.
Incrediblefeatures.com meldt dat dierenarts Christie Tomlinson geld inzamelde om Naki'o te voorzien van twee protheses aan de achterpoten. Tomlinsons enthousiasme werkte aanstekelijk en de behandelende orthopedisten besloten meteen ook gratis twee kunstpoten vooraan te installeren.
De operatie is meer dan geslaagd: Naki'o kan nu rondhuppelen, springen en spelen zoals andere hondjes.
(hlnsydney/jv) bron; hln.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:Hond,
22-06-2011
Eenzame pinguïn in Nieuw-Zeeland
Eenzame pinguïn in Nieuw-Zeeland
Een jonge keizerspinguïn raakte in de koude wateren van Antarctica even het noorden kwijt. Het dier zwom een heel eind verkeerd en belandde op een strand in... Nieuw-Zeeland.
Wetenschappers zeggen dat het uitzonderlijk is dat een pinguïn zo ver van zijn natuurlijke habitat opduikt. Keizerpinguïns leven op Antarctica, zo'n 6436 kilometer verder. Het is 44 jaar geleden dat er nog een exemplaar gesignaleerd werd in Nieuw-Zeeland.
'Ik zag iets glinsterend staan en ik dacht dat ik spoken zag', vertelt Christine Wilton, die de pinguïn als eerste opmerkte toen ze over het strand liep met haar hond. De ongewone bezoeker, naar schatting 10 maanden oud, trekt intusen heel wat kijklustigen naar Peka Peka Beach.
Bron: bbc Auteur: ivb bron; nieuwsblad.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:pinguïn,
19-06-2011
Vechtend jachtluipaard veert meter lucht in
Vechtend jachtluipaard veert meter lucht in
Natuurfotograaf Elliott Neep kiekte een opmerkelijk gevecht tussen twee mannelijke jachtluipaarden in Tanzania. De vacht vloog letterlijk in het rond, net als een van de dieren.
Het ging om een aanval van een volwassen mannetje dat de volgroeide jongen van een vrouwelijke jachtluipaard uit zijn territorium wilde om met haar te kunnen paren, legt Neep uit. De jongeling kreeg een rammeling, en ging snel op zijn rug liggen als teken van overgave. Het oudere mannetje sprong vervolgens zo'n 1,2 meter hoog over hem.
Miauw "Toen het stof was gaan liggen, ging het grote mannetje neus aan neus staan met zijn rivaal. Hij liet een lange uitgerekte miauw horen, gelijkaardig aan het geluid dat twee huiskatten maken wanneer ze een territoriaal dispuut hebben in de tuin," zegt Neep. Het jongste dier piepte nog naar zijn moeder om hulp, maar die keek samen met zijn zus enkel toe. "Voor mij een teken dat ze klaar was met de opvoeding en dat het tijd was om te vertrekken," besluit de fotograaf.
(sam)bron; demorgen.be
Categorie:Weetjes- Dieren Tags:Jachtluipaard,
18-06-2011
Duikster zwemt helemaal naakt met beloega's
Duikster zwemt helemaal naakt met beloega's
In het noordwesten van Rusland zwemt een duikster helemaal naakt met beloega's of witte dolfijnen om ze te temmen.
Natalia Avseenko duikt zonder kleren in het vrieswater omdat marinebiologen denken dat de dieren niet graag aangeraakt worden met kunststoffen zoals wetsuits. Wetenschappers denken dat er gemakkelijker contact kan gelegd worden met de dieren zonder kledij als barrière, meldt de Daily Mail.
Yoga De 36-jarige Avseenko kan door yogatraining haar adem ongelooflijk lang inhouden, en maar liefst tien minuten en 40 seconden onder water blijven. Ze zwemt in water van min 1,5 graden Celcius, een temperatuur die ongetrainde mensen al na vijf minuten fataal kan zijn.
Barbaars Het experiment vindt plaats in de regio Murmansk Oblast, aan de kust van de Witte Zee nabij de Poolcirkelafdeling van het Utrish Dolfinarium. Een deel van de zee is afgesloten zodat er geen dolfijnen en walvissen in of uit kunnen. De zoogdieren worden vervolgens getemd om ze te kunnen uitvoeren naar dolfinaria in heel de wereld, een praktijk die veel dierenbeschermers barbaars vinden. Er leven zo'n 100.000 exemplaren in het wild.