Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur,
en natuurlijk fietsen.
Fotograferen, fotobewerking.
Op internet surfen en bloggen.
Maar ook een gezamelijke hobby
van mij en mijn echtgenoot is dat we
graag varen over verschillende wateren.
Een week vacantie op het water deel 3 A week's holiday on the water parth 3
Toertocht met onze boot van uit de haven van Heusden via de Bergse maas, de Maas, Limburgse Maas en het Julianakanaal naar Maasstricht NL.
Our tour boat from the port of Heusden through over the mountains maas, Limburg Maas and the Juliana Canal to Maastricht NL.
In Jachthaven Pietersplas hebben wij heerlijke dagen gehad met voldoende rust en stilte en als de rustige omgeving ons iets te veel werd zijn we met een taxi naar Maastricht geweest (super gezellig).
Onze boot No Limit aan de achterkant (met donkerblauw) gefotografeerd.
Om te gaan eten was er geen enkel probleem met het Restaurantje SOFA aan de kade ( in het groen) we hebben er lekker ge eten, kortom een fijne zomertoertocht voor herhaling vatbaar.
Restaurant SOFA Hogeweerd 6 6229 am Maastricht NL.
Gerechtje carpacio van Pastrami en rucolasla
Prachtige foto's van watervogels gefotografeerd in Jachthaven Pietersplas twee km. ten zuiden van Maastricht.
Photo; Hobbyfotografie J & G
Categorie:Natuur-Reizen-Tips
03-08-2010
Eiland in de Zuiderzee
Eiland in de Zuiderzee
Onze dochter woont in Friesland, wij in Blankenberge. Vaak rijden we 375 kilometer om haar te gaan bezoeken, oftewel drie uur en driekwart in de auto.
De verleiding om onderweg een tussenstop te maken werd ons laatst te groot in Schokland. We namen de afslag met de bruine borden Batavia en Schokland en ontdekten een bijzonder mooi stukje polderland. Schokland is een eiland dat anderhalve eeuw geleden in de Zuiderzee werd verzwolgen, maar honderd jaar later door inpoldering en droogpomping weer boven de waterspiegel rees.
Het verdwenen Schokland werd weer land, en is nu door zijn unieke karakter toegevoegd aan de lijst van Unesco Werelderfgoed. We genoten van het landschap en bezochten Middelbuurt, een alleraardigste dorp op een terp met een kerk en een museum. We kunnen onze mooie tussenstop alleen maar aanbevelen...
Dagtrip: 20.000 rozen in de kasteeltuinen van Arcen
Dagtrip: 20.000 rozen in de kasteeltuinen van Arcen
De mooiste tuin van Nederland, met die titel pronkt het kasteel van Arcen in het noorden van Nederlands Limburg, op een goeie 140 km van Antwerpen. Het kasteel werd in de 17de eeuw gebouwd in opdracht van de hertogen van Gelre. Het is een majestueuze mastodont met overdadige barokelementen op een 32 ha groot landgoed. In de 19de eeuw werd de linkervleugel door brand verwoest en nooit meer opgebouwd waardoor nu het oorspronkelijke evenwicht wat verloren is.
Het kasteel is mooi maar daarvoor ga je niet naar Arcen. Indrukwekkender is de enorme kasteeltuin die zo vele kamers heeft dat er elk seizoen wel iets anders is te beleven. Uniek is het Rosarium waar meer dan 20.000 rozen van 500 verschillende soorten werden samengebracht. In totaal zijn er tien verschillende rozentuinen in het Rosarium met telkens een ander thema. In de Oude Keuringstuin staan rozen die gedurende een aantal jaren werden gekeurd. Tijdens de bloeiperiode worden rozen beoordeeld op vorm, bloeirijkheid, kleur en gezondheid. Wanneer ze vier jaar na mekaar aan de hoogste eisen voldoen, krijgen ze het predicaat toproos mee. Vanuit de Oude Keuringstuin wandel je langs beekjes en watervalletjes naar het Schaduwrijk.
In de schaduw van talrijke boomsoorten groeien vaste planten en bolgewassen. Neem ook een kijkje in de verschillende wereldtuinen. Wellicht vind je er inspiratie om je eigen tuin in te richten of ontdek je er nieuwe accenten. De Bordertuin toont je combinaties van vaste planten, rozen, grassen en bolgewassen. Door een pientere keuze van de planten ziet de bordertuin er elke week anders uit. De Italiaanse tuin met zijn prachtig Toscaans paviljoen kent verschillende niveaus, typisch voor de Italiaanse stijl. Hij is minder strak maar door de snoeivormen geeft hij toch rust en duidelijkheid. Weer heel anders is de Hosta-Varentuin, een watertuin met zeven grote vijvers en bijbehorende waterplanten. Je kan kiezen, ofwel loop je via het grote wandelpad rond de vijvers, ofwel neem je het wat meer avontuurlijke slingerende vlonderpad. Van een ander allooi is de Casa Verde, een enorme serre met tropische sfeer. Ook exotisch, maar dan op een heel andere manier is de Oosterse watertuin met een typisch Thais vissershutje in één van de vijvers of het grote Bamboebos. Nog zon juweeltje is de Acertuin met een grote diversiteit aan Japanse esdoorns.
In elk van die sferen zie je ook typische dieren. Doodshoofdapen klimmen in het Lommerrijk, zwarte zwanen zwemmen in de watertuinen en valkparkieten vliegen in hun volière in het Rosarium. In de Oosterse watertuin kom je Japanse kwartels tegen terwijl aan de grote waterpartijen flamingos en ooievaars huizen. In het water zitten Belugasteuren, Kois, spiegelkarpers en voorns.
Precies die enorme variatie zorgt ervoor dat de kasteeltuinen van Arcen in elk seizoen iets aparts hebben te bieden. Weet je een dag niet waar naartoe? Ver is Arcen niet. Vanuit Eindhoven volg je de A67 richting Venlo-Duisburg en neem je vervolgens de afrit Kasteeltuinen Arcen.
Boomhutvakanties zijn een spannend alternatief voor kamperen. Reizigers met hoogtevrees bedanken er echter beter voor.
Het lijkt wel een nieuwe rage om een hotelkamer te boeken die zich tussen de takken van de hoogste bomen bevindt. Hier kan je tenslotte nog urenlang naar een mooie sterrenhemel kijken en opstaan met fluitende vogels.
Ook eens proberen? Boek dan nu al een hut voor zomer 2011, want deze dingen zijn snel besproken. Misschien niet slecht als je eerst nog in therapie moet om van je hoogtevrees af te raken.
De mooiste boomhutten:
De Tongabezi Lodge in Zambia heeft vier verschillende hutten die voorzien zijn van een kingsize bed (muskietennet inclusief) en een openluchtbad. Bovendien heb je hier een adembenemend zicht op de Zambezi rivier. Ook de magische Victoria Falls liggen op een steenworp van de logeerplaats.
http://www.tongabezi.com/tongabezi_tree_house.php
In Frankrijk kan je op zes verschillende plaatsen een boomhutcamping vinden van Keykamp. Hier word je door eenvoud overstelpt: in de boomhutten is er geen stromend water, elektriciteit of keuken aanwezig. Groenfans voelen zich hier in hun nopjes, maar wie meer nodig heeft dan de standaard accommodatie kan een huttent met elektriciteit bijhuren.
In de Ngong house in Kenia verblijf je op vijftien meter hoogte in een luxueuze boomhut met een rustieke toets. Vlakbij ligt het Nairobi National park, maar het is begrijpelijk als je de boomhut niet uit wil komen. Van hier uit heb je namelijk een prachtig zicht op de Ngong Hills.
http://www.ngonghouse.com/accomodation.php
Auteur: vwh bron; nieuwsblad.be
Categorie:Natuur-Reizen-Tips
Een droomnacht op de top van Madeira
Een droomnacht op de top van Madeira
In april trok ik met rugzak en tent over de bergen van Madeira. Ik ontdekte er twee erg mooie bergtoppen, de Pico do Ariero en de Pico do Gato. Na de beklimming van de Pico do Areiro, de tweede hoogste berg van het eiland, langs bloemen en prachtige landschappen, installeerde ik me in een bar op de top om weer op krachten te komen. De sopa del dia was een stevig allegaartje van stukken brood, knoflook en een gekookt ei. Ik verslond er ook een sandwich met biefstuk.
Daarna zette ik de befaamde tocht 17 in, die van de Pico do Ariero naar de allerhoogste berg gaat, de Pico do Gato. Het werd een wandeling van superlatieven. Het pad liep over steile rotswanden en langs oeroude, knoestige bossen vol boomheide. Er was een weids uitzicht op het keteldal van Curral das Freiras. Ik liep door, en besloot de alternatieve, langere route te nemen tot de Pico do Gato. Ik liep als op een wolkje, want het is er vrij hoog.
Net na een grote rots openbaarde zich een prachtig kampeerplekje! Ik sloeg de tent op het gemak op, babbelde af en toe met een voorbijganger en ik grapte over de prijs voor een overnachting voor zo'n uitzicht. "Dreamspot", kreeg ik te horen en dat is absoluut waar. Een fabuleuze zonsondergang met miniregenboog zorgde voor een droomnacht op een droomplek.
In Sydney is gisteren een muziekstuk voor honden opgevoerd op de trappen van het Opera House. Honderden viervoeters luisterden er naar walvisgeluiden, synthesizerklanken en hoge frequenties.
"Het hoogtepunt van mijn leven", zegt componiste Laurie Anderson, die er haar 63ste verjaardag vierde. Anderson is met haar man, de Amerikaanse rocklegende Lou Reed, curator van het kunstenfestival Vivid Live dat plaatsvindt rond het operagebouw.
De honden reageerden verschillend: sommige kwispelden met hun staart, andere blaften, nog andere leken niet geïnteresseerd. De muze voor het muziekspektakel was Andersons rat terriër Lollabelle. De hond heeft volgens Anderson beslist een voorliefde voor welbepaalde tonen.
(dpa/sam)bron; demorgen.be
Categorie:Natuur-Reizen-Tips
Antwerpse Zoo organiseert zondag World Ocean Day
Antwerpse Zoo organiseert zondag World Ocean Day
De Antwerpse Zoo zal zondag in samenwerking met de ngo Sea First Foundation de World Ocean Day organiseren, een bijeenkomst over de toestand van de oceanen.
Experts zullen die dag "de schoonheid en de bedreigingen van de oceanen belichten en mogelijke oplossingen voor de problemen voorstellen", zo luidt het in de mededeling. Onder meer onderwaterfotograaf Dos Winkel, mariene bioloog Marianne van Mierlo en milieuwetenschapper Peter Tom Jones zullen daarbij aan het woord komen.
Ook zal de documentaire "Sea the Truth", een film van de Nicolaas G. Pierson Foundation, voor het eerst in België vertoond worden. De World Ocean Day vindt op zondag 13 juni 2010 van 10.30 tot 18.00 uur plaats in de Antwerpse Zoo. Het inschrijvingsgeld bedraagt 39,50 euro (14,50 euro voor studenten).
Meer informatie is te vinden op de websites www.zooantwerpen.be en www.worldoceanday.nl.
(belga/gb) bron; demorgen.be
Categorie:Natuur-Reizen-Tips
09-06-2010
Op restaurant met de haaien
Op restaurant met de haaien
Een pretpark in het Zuid-Afrikaanse Durban heeft een restaurant geopend naast een groot aquarium. Je kan er letterlijk dineren tussen de haaien.
Het Cargo Hold-restaurant in het pretpark Ushaka Marine World bevindt zich naast een immens aquarium waarin een oud schip is nagebouwd.
De kans is groot dat je vergezeld wordt door haaien tijdens de maaltijd.
Foto Ushaka Marine World.
Categorie:Natuur-Reizen-Tips
06-05-2010
Rotte haai is delicatesse in IJslands restaurant
Rotte haai is delicatesse in IJslands restaurant
In IJsland is rot haaienvlees een delicatesse. De stoere IJslanders eten hun haai het liefst pas nadat het vlees maandenlang heeft kunnen ontbinden.
Voor dierenliefhebbers is de IJslandse keuken alvast geen aanrader.
In IJsland is rot haaienvlees een delicatesse.
Eythor Halldorsson - neen, geen nieuwe IJslandse vulkaan die op uitbarsten staat - weet alles over de 'haaiendelicatesse'. Hij heeft een restaurant waar 'hakarl', zoals het gerecht heet, in een afgesloten pot geserveerd wordt. Dat doet hij om te vermijden dat het aroma zou ontsnappen. Dat aroma heeft iets weg van een mix tussen ammonia en blauwe kaas.
De ingrediënten van de IJslandse keuken zijn niet meteen vergelijkbaar met wat we in België gewend zijn: walvis, rendier, de teelballen van een ram, een schapenkop, enz. "Het is belangrijk om bij je roots te blijven", zegt Halldorsson, kok van de 'Icelandic Bar' in Reykjavik. Al beseft hij wel dat de IJslandse cultuur stilaan plaats moet maken voor fastfood en andere populaire gerechten.
Buiten de hoofdstad is het zelfs moeilijk om iets anders te vinden dan hamburgers en pizza's. Halldorsson vindt het daarom zijn roeping om zijn volk opnieuw te leren eten. Al hebben wij snel gekozen tussen pizza of rot haaienvlees.
(gb)bron; demorgen.be
Categorie:Natuur-Reizen-Tips
03-05-2010
Komododraken kijken in Indonesië
Komododraken kijken in Indonesië
Het Indonesische eiland Komodo is beroemd vanwege zijn bewoners: de drie meter lange - enkel in dit deel van de wereld voorkomende - Komododraken. Het eiland, dat slechts dertig kilometer breed is, huisvest maar liefst 1.600 van deze prehistorisch aandoende varanen. De meeste toeristen gaan naar Komodo, maar ondanks het grote aantal varanen is het niet simpel om ze te zien te krijgen, tenzij je samen met groepen andere toeristen postvat bij een waterplaats.
Wij hebben een betere tip: ga niet naar Komodo (dat op zeven uur varen, heen en terug, van het vasteland ligt) maar naar het kleinere en niet zo verre eiland Rinca. Hier leven maar 750 varanen, maar je ziet ze veel makkelijker in hun natuurlijke omgeving, zonder een massa andere toeristen om je heen. Wij kunnen het weten want wij bezochten beide eilanden, die samen een nationaal park vormen.
Het toegangsbewijs voor Komodo is dan ook geldig vanuit Rinca. Rinca ligt op slechts vier uur varen, heen en terug vanuit de haven van Labuhanbajo op Flores.
Luc en José De Vries bron; demorgen.be
Categorie:Natuur-Reizen-Tips
29-04-2010
Laat je varen door het prachtige Duitse Spreewald
Laat je varen door het prachtige Duitse Spreewald
Ongeveer 100 Kilometer ten zuidoosten van Berlijn in de deelstaat Brandenburg ligt het Spreewald, een in Europa uniek natuurlandschap. Met ongeveer 65 kilometer lengte en op sommige plaatsen 15 kilometer breedte, vormt het een langgerekte laagvlakte met ontelbare waterwegen.
De vele kleine eilandboerderijen zijn in het 'Duitse Venetië' via kleine en grote waterwegen met elkaar verbonden. In deze 200 jaar oude huizen worden tradities en ambachten uit een ver verleden in ere gehouden. Het onmetelijke en tegelijkertijd idyllsiche waterlabyrint lokt dan ook talrijke enthousiaste bezoekers.
Uitzonderlijke fauna en flora Het Spreewald is een door de UNESCO beschermd gebied. Er komen grote concentraties van vogels voor, die zelden elders te zien zijn: zeeadelaars, kraanvogels, zwarte ooievaars om maar enkele te noemen. Ook het plantenbestand is uitzonderlijk.
Toeristische bootjes Wie dit bosrijke groene labyrint via het water wil ontdekken, kan een kano of roeiboot huren of zich laten varen door de vele toeristische boten waarmee je op een rustig tempo de mooiste plekjes leert kennen. Er lopen ook talrijke wandel- en fietsroutes door het natuurpark en goede overnachtingsmogelijkheden zijn legio.
"Het liefst hield u het voor u", zegt Il Sussurro in Umbrië van zichzelf "Idealmente, l'avete fatto per voi", ha detto Il Sussurro di se stesso in Umbria
"Het liefst hield u het voor u", zegt Il Sussurro in Umbrië van zichzelf. Maar ons verblijf in Il Sussurro was zo prachtig dat we dit adres niet voor ons kunnen houden. Stel je voor: een huis op wandelafstand van een piepklein dorpje, Fratticiola Selvatica. Met drie lichte, luchtige vakantieflats.
Wat is er zo speciaal aan? Vooreerst het uitzicht: overal in huis, in het zwembad en de tuin zie je dat weidse heuvellandschap, je wordt er echt naartoe gezogen. Dan die inrichting: niet de oerbekende bruine (restjes)stijl, maar witte, grijze en zwarte kleuren, rechte lijnen en tijdloze designmeubels. Een verrassing in Umbrië.
En, zeer belangrijk, privacy. De Vlaamse eigenaars Bart en Erika weten wat discrete service is: alles kan, niets moet. Geen polonaise, animatie of met z'n allen aan één grote tafel. Wel toeristische en gastronomische tips, vrienden die we maken als wij het willen, ontbijt geserveerd op ons eigen terras, zelf koken of uit eten gaan als we zin hebben, een fles Umbrische wijn van de kaart...
Bovendien ligt Il Sussurro waar het moet liggen. De poort staat wagenwijd open naar l'Italia vera: het Trasimeense meer, de steden Perugia, Assisi en Gubbio, de zeven natuurparken, de slaperige dorpen en de niet-betreden paden. Beste singles, koppels, gezinnen: neem uw auto of het vliegtuig en proef van Il Sussurro. Rustig genieten maar !
André Coen en Roberta Wilson
Il Sussurro Strada Fratticiola Selvatica- Piccione 3 06134 Fratticiola Selvatica (PG) www.ilsussurro.com ++39 346 0140 310 stay@ilsussurro.com
bron; demorgen.be
Categorie:Natuur-Reizen-Tips
19-04-2010
De golven van de Algarve
De golven van de Algarve
Als het regent in de Algarve heb je als fietser wel eens nood aan een verkwikkend hotel. Zo kwam ik terecht in het luxueuze designhotel Hotel da Baleeria met sauna, Turks bad, klein binnenzwembad en vooral een voortreffelijk ontbijt met zicht op zee. Ik kon er niet genoeg krijgen van het buffet met gerookte zalm, geitenkaasjes, brie, overheerlijk brood, verschillende soorten salami's, hespen... Mijn ontbijtgranen knetterden onder de verse melk en ik gooide er nog heerlijke verse fruitstukjes bij. Vooral de sinaasappel smaakt hier overheerlijk: er zit letterlijk geen pit in, maar figuurlijk des te meer: de Portugese zon geeft zoveel smaak! Ook de koffie is lekker en smaakt nog naar de koffieboon. Ik keer nog een keer terug naar het buffet voor overheerlijk roerei met bosverse paddestoelen, een gegrild worstje en overheerlijk spek, alvorens uit te checken en terug de fiets op te springen.
In Portugal is er een Ecovia, een circuit voor fietsers dat goed aangeduid is. Langs monumentos megaliticos en het charmante vissersdorp Salema bereik ik de Praia da Luz: een prachtig zicht op de kliffen en de surfers ontvouwt zich. Het mooie maar drukke strand Praia de Dona Ana laat ik voor wat het is, ik trek naar het woeste Praia do Camilo en het brede Meia Praia.
Ongerept Oost-Europa Wie nog op zoek is naar een groene bestemming voor deze zomer, denkt niet meteen aan Slovenië, Montenegro, Macedonië of Servië. Toch zijn deze landen klaar voor het toerisme.
Hun grootste troef is de onaangetaste natuur. Vier nieuwe vakantielanden bekeken.
Het Sloveense meer van Bled ligt in het Nationaal Park Triglav.
Midden in het meer van Bled ligt een eilandje met de Maria Hemelvaartskerk.
Ljubljana, de kleine maar gezellige hoofdstad van Slovenië.
Slovenië telt drie wijnstreken, onder meer de Stajerska-regio.
Budva, Montenegro
Natuurpark Stara Planina in Servië
Het meer van Ohrid in Macedonië, het diepste van de Balkan.
Vissers aan het meer van Ohrid.
Slovenië: Europa in het klein Slovenië was de eerste natie die erin slaagde zich van het voormalige Joegoslavië af te scheiden. In vergelijking met de landen die zouden volgen verliep de revolutie in Ljubljana geweldloos. Bovendien was en is Slovenië met voorsprong de economisch meest welvarende republiek van de voormalige zes. Het toerisme is er al langer ingeburgerd en je vindt er uitstekende hotels aan de 46 km lange kust.
Wat groen betreft is Slovenië heel royaal bedeeld. Slovenië wordt ook wel eens 'Europa in het klein' genoemd, omdat je er alle soorten natuur aantreft op een kleine oppervlakte. Over het hele land kan je wellnessen, actieve riviersporten beoefenen als rafting en kajak, golf, hiking en biking. Liefst 11,5 procent van de 20.250 vierkante km is beschermd grondgebied, met vooraan het Nationaal Park Triglav. Blikvangers zijn hier de meren van Bohinj en Bled. De waterval van Savica stort zich 60 meter naar beneden in het meer van Bohinj en het idyllische Bled was vooral bekend als pleisterplaats van president Tito.
Daarnaast zijn er nog eens drie regionale parken met Kozjansko, Notrjanska en de grotten van Skocjan. Andere grote troeven zijn de grotten van Postonja, 20 kilometer spectaculaire druipsteengalerijen tussen Ljubljana en de kust. Heel veel kust heeft Slovenië niet, maar toch is is dit stukje Middellandse Zee heel populair. In Portoroz vind je de toeristenhotels, maar Piran is de mooiste badplaats, een charmant Venetiaans stadje en grotendeels autovrij.
Ljubljana Aantrekkelijk is ook hoofdstad Ljubljana. Barok en art nouveau hebben er opvallend veel sporen nagelaten. Maar vooral is het een gezellige en autoluwe winkel- en flaneerstad van 400.000 inwoners, waarbij de studentenpopulatie van ongeveer 50.000 voor veel animo en nachtleven zorgt.
Onze hotelkeuze Wellness Hotels Sotelia (****) en Orhidelia maken deel uit van de Terme Olimia in Podcetrtek (aan de grens met Kroatië). Prijzen vanaf 184 euro per persoon in driedaagse pakket 'Green nature'. Info: www.terme-olimia.com.
Terme Snovik, in het dorpje Snovik op amper 30 km van Ljubljana, staat bekend als thermaal en wellnesscentrum. Prijzen vanaf 79 euro per persoon per dag in studio van 2 personen. Info: www.terme-snovik.si.
Top is het Bohinj Park Hotel, een vijfsterren eco resort & spa in Bohinj, aan de rand van het Triglav National Park en aan de voet van de Juliaanse Alpen. Prijzen vanaf 59 euro per persoon per nacht in halfpension bij Thomas Cook. Info: www.bohinj-parkhotel.si of Thomas Cook.
Praktisch - Info: Dienst voor Toerisme, Idaliestraat 19/3, 1050 Brussel, tel. 02/644 27 04 - www.slovenia.info - Munt: euro - Weer in de zomer: zonnig, buien mogelijk. - Met touroperator: Slovenië is goed vertegenwoordigd in de brochures Autovakanties van Thomas Cook, Neckermann en Jetair. Keuze uit Sloveense Rivièra (Portoroz, Strunjan), maar ook de Alpen en het Meer van Bled. Riva Tours biedt ook bungalowtenten en campings in het binnenland (www.idriva.nl of de reisagent).
Ons rapport Pluspunten: - Groenste leerling van de klas - Meest westerse mentaliteit - Goed bereikbaar: Ljubljana wordt dagelijks meermaals aangevlogen door o.m. Adria en Brussels Airlines - Munt is de euro - Eigen dienst voor toerisme in Brussel - Prima keuken, zeker in de truffelperiode - Drie wijnregio's met uitstekende producten - Heel wat thermale en minerale bronnen
Minpunten: - Beperkte kustlijn (amper 46 km). - Ljubljana is relatief kleine hoofdstad - Prijzen zijn niet echt lager dan bij ons - Sloveens blijft een moeilijke taal - Wegenvignet nodig (www.dars.si)
Montenegro: Vol verborgen schatten Montenegro heeft zichzelf uitgeroepen tot ecostaat. Je vindt er azuurkust, canyons en werelderfgoed op een oppervlakte niet groter dan Vlaanderen. Budva en Kotor zijn de toppers. Kotor is een oude havenstad met Venetiaanse trekjes, beschermd door Unesco. Rond de oude stad loopt een dikke 4,5 km dikke muur. Vlakbij ligt een diepzeekaai waar heel wat cruiseschepen komen aanleggen. De Baai van Kotor is een unieke fjord met mini-eilandjes in. Budva, met aangrenzend het prachtige strand van Becici, is een internationale badplaats, Dubrovnik in het klein. Veel zon, veel shopping, veel cultuur.
Maar de ontdekking van de grootste schatten in het binnenland gebeurt nog maar geleidelijk. Zoals de nationale parken Durmitor (het grootste), Skadar (grens met Albanië) en Biogradska Gora, één van de oudste van Europa. Allemaal nog zo goed als onontdekt. Helemaal in het noorden overspant een brug de Tararivier, na Colorado de grootste canyon ter wereld. En dan is er nog Sveti Stefan, vijftig jaar geleden een oud vissersdorp, nu een chic hoteleiland waar Liz Taylor, Sophia Loren en Kirk Douglas destijds kwamen verpozen. Vandaag keren de Hollywoodsterren terug, Sylvester Stallone en Michael Douglas voorop.
Grandioze panorama's De weg van Kotor naar Cetinje kronkelt naar boven, de ene haarspeldbocht na de andere. Dit is niet voor zondagschauffeurs en zeker niet voor angsthazen. De panorama's maken alles goed. Het klimwerk - zo'n 900 meter tegen stijgingspercentage - lijkt achter de rug op het plateau waar Njegusi ligt. Dit is het hart van het Nationaal Park van Lovcen, goed voor 6.400 ha natuur.
Onze hotelkeuze Bianca Resort & Spa (****) in Kolasin, op 1 uur rijden van de hoofdstad Podgorica, ligt op 1.000 meter hoogte, in de dennebossen en aan de voet van de berg Bjelasica. Het hotel heeft 117 kamers, die met natuurlijke materialen zijn opgetrokken. Het Nationaal Park Biogradska Gora ligt op amper een half uurtje rijden. Prijzen: vanaf 118 euro per kamer per nacht met ontbijt. Info: www.biancaresort.com
Praktisch - Info: www.discover-montenegro.com - Munt: euro. - Weer in de zomer: zonnig, een bui is mogelijk. - Met touroperator: Vliegvakanties van Thomas Cook en Neckermann. Naast uitstekende hotels, waaronder een Iberostar, kan je ook een begeleide rondreis langs alle hoogtepunten boeken per bus of een rondreis per huurwagen. www.thomascook.be, www.neckermann.be of de reisagent.
Ons rapport Pluspunten: - Ronduit schitterende natuur, waarvan bijna 300 km kustlijn - Enige fjord in Middellandse Zee - Tivat wordt 's zomer aangevlogen door Thomas Cook Airlines - Munt is de euro - Toerisme voortreffelijk georganiseerd - Veel aandacht voor ecovoedsel
Minpunten: - Horecapersoneel durft wel eens last hebben van oude communistische mentaliteit - Hotels en andere accommodaties nog niet overal op niveau - Prijsverschil met Westen alleen opvallend in minder toeristische gedeelten - Wegennet niet overal behoorlijk, maar er wordt aan gewerkt
Servië: Bourgondiërs aan de Donau Landen doe je in Belgrado, een swingende, moderne stad. Serviërs zijn Bourgondiërs, het aantal terrasjes in de binnenstad is niet te tellen. In de verkeersvrije uitgaanswijk Skadarlije is het een en al ambiance in cafés en restaurants. Maar dé allergrootste attractie blijft de schitterende natuur. In Servië zijn de cruises op de Donau heel populair. Daarlangs loopt een bewegwijzerde fietsroute van 665 km. Onderweg wordt met het park Djerdap de grootste kloof van de Schone Blauwe aangedaan. De schepen leggen vooral in Belgrado en Novi Sad aan. De historische benedenstad is voor een deel verkeersvrij. Novi Sad is ook een bruisende studentenstad.
Zlatibor Hoe meer je naar het zuiden rijdt, hoe spectaculairder. In het zuiden is Zlatibor een prima vakantiebestemming. Wat ooit een romantische verblijfplaats was voor de aristocratie, barst nu uit zijn voegen. Een vijfsterrenhotel, waar tennisheld Djokovic zijn naam aan verbonden heeft, is in aanbouw. Zlatibor biedt een uitgebreid net fiets- en wandelpaden.
Canyons en meren Het Nationaal Park Tara is het mooiste van Servië. Er zijn prachtige canyons en meren, zelfs een strook regenwoud. De Pannonische vlakte in het noorden is een paradijs voor vogelspotters. Natuurpark Stara Planina is ook ongerept.
Onze hotelkeuze Het Eco Ethno Resort (***) in Vranesha, op 275 km van Belgrado, beantwoordt aan alle vereisten van een groen verblijf. Er zijn zowel appartementen als bungalows. Vlak bij een aantal prachtige meren. Prijs per persoon per dag in halfpension 77 euro. Appartementen vanaf 200 euro per week. Info: www.etnopoint.com
Praktisch - Info: www.serbia-tourism.org - Munt: 1 euro = 98 dinar. - Weer in de zomer: warm en droog. - Met een touroperator: info over riviercruises op de Donau bij Cruise Travel (www.cruisetravel.be of de reisagent). De prijsvergelijkingssite Travelta biedt een overz icht van 103 hotels in Servië: www.travelta.nl/Servie
Ons rapport Pluspunten - Combinatie natuur en cultuur - Goed bereikbaar: JAT vliegt vijfmaal per week rechtstreeks van Brussel naar Belgrado - Nog zeer authentiek - Vriendelijke bevolking - Eten vrij 'basic', maar heel degelijk en gezond - Uitstekende lokale wijnen - Ter plaatse geld uit de muur halen is perfect mogelijk, net als het gebruik van kredietkaarten
Minpunten: - Wegen vaak niet goed - Afstanden groot - Geen metro in hoofdstad Belgrado, met soms ellenlange files in de spitsuren - Niet alle hotels op niveau (maar er wordt hard aan gewerkt) - Internationaal paspoort verplicht
Macedonië: Imposant en gevarieerd Wie Macedonië kiest, kan niet voorbij aan het Meer van Ohrid, het mooiste gedeelte en ook het meest toeristische. Ohrid is ook de naam van de belangrijkste stad. Het ene monument huist er naast het andere.
Ohrid is een aangename, grotendeels verkeersvrije stad met diverse shoppingmogelijkheden en waarin ook bars en nightclubs niet ontbreken. Op de top prijkt een 10de-eeuws kasteel dat genoemd werd naar tsaar Samoil. Hij maakte van Ohrid de hoofdstad van het toenmalige Macedonië en tegelijk het centrum van christelijke religie. Maar in 1014 moest hij de duimen leggen voor de overmacht van Byzantijnse troepen. Uiteindelijk zou het tot 1395 duren vooraleer Ohrid op zijn beurt veroverd werd door de Turken. Aan het Meer van Ohrid staan nu nog 365 kerken, kapellen, kloosters, moskeeën of andere heilige plaatsen. Vaak gaat het om spectaculair verborgen bidplaatsen in de rotsen. Het klooster van St.-Naum is zelfs een echte toeristische topattractie.
Stille schoonheid Het Meer van Ohrid is met zijn 300 meter maximum het diepste meer van de Balkan. De oppervlakte beslaat zo'n 365 vierkante km. Ter hoogte van het meer zijn er hotels, appartementen en campings, maar van enig massatoerisme kan slechts sprake zijn in de periode 20 juli tot 20 augustus. Buiten dit hoogseizoen regeert de stilte. En dat is verwonderlijk, omdat de plek 260 zonnige dagen per jaar telt. Ga je op pad, dan is Struga een leuk stadje. Het dorpje Velestevo is de toegangspoort tot het Nationaal Park Galicica. Dit is gesneden koek voor geoefende wandelaars. Middenin ligt de hoogste berg.
Onze hotelkeuze Hotel Drim (****) in Struga ligt aan de oever van het Meer van Ohrid. Deze voormalige mastodont werd met veel liefde en vakkennis gerenoveerd. De kamers hebben alle westers comfort. Vanaf 78 euro. Info: www.drim.com.mk
Praktisch - Info: www.exploringmacedonia.com - Munt: 1 euro = 61 denar. - Weer in de zomer: warm en droog. - Met een touroperator: Te Voet organiseert elfdaagse wandelvakanties in mei en augustus door het hart van de Balkan in kleine groepjes, vanaf 1.280 euro, vluchten inbegrepen (www.tevoet.be).
Ons rapport Pluspunten - Perfect voor wie van rust en stilte houdt, behalve in het korte hoogseizoen - Authentiek - Enorme gastvrijheid bij de bevolking - Algemeen prijsniveau stuk lager dan bij ons - Heel wat culturele evenementen, zoals het Zomerfestival van Ohrid in juli-augustus - Aantal heerlijke lokale wijnen, zoals Tíga za Jug
Minpunten - Geen rechtstreekse vlucht op hoofdstad Skopje. In het zomerseizoen zal Transavia.com voor het eerst de route Schiphol-Skopje-Ohrid uitvoeren - Weinig aanbod vanuit ons land - Meer van Ohrid is minder geschikt in familieverband (geen grote zandpartijen en geen funparken) - Niet alle hotels op westers niveau (maar er wordt in snel tempo gerenoveerd) - Internationaal paspoort nodig - Kost is stevig en degelijk, maar niet altijd verfijnd
bron; hln.be
Categorie:Natuur-Reizen-Tips
08-04-2010
Vlamingen schrijven reisgids Lofoten
Vlamingen schrijven reisgids Lofoten
Twee Vlamingen hebben de eerste Nederlandstalige reisgids voor de Lofoten geschreven. Sofie Maertens en Michel Vanhee studeerden vertaalkunde en raakten gefascineerd door de prachtige eilandengroep. De natuur is er nog ongerept en het zonlicht heel bijzonder. «Niet alleen overdag, ook 's avonds, als de middernachtzon laag boven de horizon hangt», zeggen de twee jonge vertalers. In april 2008 begonnen ze een nieuw leven als gids op de Lofoten. Tijdens de koude winter werkten ze aan hun boek.
De Lofoten, 300 km boven de poolcirkel, vormen een uniek gebied voor natuurvakanties. Op het water heb je kans bruinvissen en orka's te zien. In de lente en de zomer zijn er broedende vogels. De gids van de twee verscheen als Odyssee Reisgids. Niet als klassiek boek, maar als pdf-bestand of geprinte versie. Je kunt je gids zelf samenstellen.
De volledige gids (110 blz.) kost 11 euro op pdf en 13,75 euro op print. Meer info: www.odyssee-reisgidsen.nl
Categorie:Natuur-Reizen-Tips
Logeren met respect voor natuur in Art'isane
Logeren met respect voor natuur in Art'isane
Groene adresjes in Wallonië vinden, is geen probleem, maar als je je verblijf ook nog zo milieuvriendelijk wil maken, is dat al een ander paar mouwen. Niet zo in Art'isane, een vakantiehuis met ook gastenkamers op enkele kilometer van Dinant.
Twee oude schuren in steen uit de streek werden er volledig ecologisch gerestaureerd, gasten kunnen er genieten van een ontbijt met biologische producten uit de eigen moestuin. Art'isane is één van de twee accommodaties in Wallonië die de titel van 'ecogîte' mogen dragen.
Verwarmd wordt met zonnepanelen, het regenwater wordt opgevangen en afval gecomposteerd, er werd stevig geïsoleerd, tropisch hardhout was taboe, parketvloeren zijn van bamboe in plaats van eik, er is natuurlijke ventilatie, enz. Er zijn drie gastenkamers voor twee personen en één suite voor vier personen. Daarnaast ook nog een vakantiehuis voor vijf personen met kitchenette en terras.
Uitbaters Baudouin en Marie-Agnès Serruys willen hun gasten zeker niet overladen met allerlei hoogdravende eco-praatjes. «Eerst en vooral moeten zij hier kunnen genieten van het comfort van de kamers, de rust en de omringende natuur», vertellen zij.
Prijzen per kamer per nacht vanaf 100 euro met ontbijt. Vakantiehuis vanaf 260 euro per weekend, 275 euro per midweek en 350 euro per week. Meer info: Art'isane, Chaussée 12A, 5530 Evrehailles (Yvoir), tel. 082/71 18 55 en www.arttisane.be
bron; hln.be
Categorie:Natuur-Reizen-Tips
Sierteelt in het Design Museum
Sierteelt in het Design Museum
Plantenliefhebbers kunnen deze maand hun hart ophalen in het Design Museum Gent. Drie toonaangevende plantenveredelaars stellen er tijdens de Gentse Floraliën hun nieuwste sierteeltplanten voor aan het grote publiek.
Zo resulteerde de jarenlange zoektocht van Denis Plants in Beervelde naar een bloeiende kamerplant in de Bicajouxlijn, terwijl Deroose Plants in Evergem een nieuwe bromelia voorstelt. Tenslotte presenteert ook Azanova, een samenwerkingsverband van twintig azaleakwekers, een nieuwe lijn.
Meesterbloembinder Daniël Ost trekt de nieuwigheden alvast een kunstzinnig jasje aan.
Isabelle De Bremaeker
Designed Flowers, van 14 tot 25 april in het Design Museum Gent, Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent. Info: 09 267 99 99. www.visieopsierteelt.be
.
bron;knackweekend.rnews.be
Categorie:Natuur-Reizen-Tips
19-03-2010
Henegouwen eregast op Gentse Floraliën
Henegouwen eregast op Gentse Floraliën
Belga
De organisatie van de Gentse Floraliën nodigt de provincie Henegouwen uit als eregast op de 34e Floraliën.
De provincie krijgt een oppervlakte van 1.400 m² in hal 4 van Flanders Expo. Daarop zullen tuinders en bloemisten een bloemenmozaïek maken waarop ze dieren zullen afbeelden.
In 2008 trokken Henegouwen en de Gentse Floraliën al samen naar de Internationale Floraliën in Boedapest.
De Gentse plantententoonstelling vindt dit jaar plaats in Flanders Expo van 17 tot 25 april.
bron; deredaktie.be
Categorie:Natuur-Reizen-Tips
18-03-2010
Keukenhof op z'n Russisch
Keukenhof op z'n Russisch
Vanaf vandaag 18 maart staat het bloemenpark Keukenhof in het Nederlandse Lisse weer in volle bloei.
Ieder jaar organiseert Keukenhof thematische evenementen. Dit jaar is dat 'From Russia with love'. Russische landschappen, Russische inspiratietuinen, specifieke Russische dieren in de kinderweide en natuurlijk de datsja en matroesjka komen aan bod. Een enorme mozaïek in de vorm van de Sint-Basiliuskathedraal in Moskou vormt het hoogtepunt.
Dit jaar kunt u Keukenhof bovendien voor het eerst op een audiovisuele manier leren kennen met de Discovery Tour. Wandelend door het park krijgt u waar en wanneer u maar wilt praktische informatie over de onderdelen van het park, maar ook boeiende achtergrondinformatie bijvoorbeeld over de tuinontwerpen en het onderhoud.
U kunt Keukenhof tussen 18 maart en 16 mei dagelijks bezoeken tussen 08.00 en 19.30 uur.
bron; knackweekend.rnews.be Maaike Schwering
Categorie:Natuur-Reizen-Tips
Varen met een ottersloep in Overijssel
Varen met een ottersloep in Overijssel
Varen met een ottersloep in Overijssel
Waterwegen stromen meer dan 400 km lang door de Nederlandse Kop van Overijssel. Het ondiepe vaarwater van de natuurgebieden De Weerribben en De Wieden kun je doorklieven met elektrisch aangedreven bootjes, de zogenaamde ottersloepen.
De ottersloepen zijn 7,5 meter lang, bieden plaats aan zes personen en zijn uitgerust met een keukenblokje en een eenvoudig toilet, zodat je er gemakkelijk één of meer dagen mee op uit kunt trekken (vanaf 165 euro per dag). Door de Kop van Overijssel werden diverse vaarroutes uitgetekend in een wirwar van waterlopen.
Een unieke gps-routebegeleiding zorgt ervoor dat je feilloos kunt uitvaren. Een ingewerkt beeldscherm toont de vaarroute, informeert je over de bezienswaardigheden onderweg en toont je teksten, foto's en filmpjes over de natuur en historie van de Kop van Overijssel.