Ik ben Mazzucco gianfranco, en gebruik soms ook wel de schuilnaam francis1.
Ik ben een man en woon in (belgié) en mijn beroep is Rustpensioen.
Ik ben geboren op 04/01/1943 en ben nu dus 82 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: bloggen reizen & genieten van het leven.
http://blog.seniorennet.be/francis1/
Beoordeel dit blog
sardinié en zijn geschiedenis
sardinié hart van mediterrane kleine verhalen over ons vakantie's in sardinié
24-06-2007
binnenland italié genua
GENOVA of Genua, naar overzicht regio Ligurië. Genua, hoofdstad van de gelijknamige provincie en van de landstreek Ligurië, is gelegen aan de voet van de Ligurische Apennijnen. 'Groot-Genua' strekt zich over ongeveer 35 kilometer uit langs de gelijknamige Golf, van Voltri, in het westen, tot Nervi, in het oosten. Genua is de zetel van een aartsbisschop en sedert 1812 is het ook universiteitsstad. Voor alles is het thans de grootste zee en handelshaven van Italië en na Marseille de belangrijkste haven van de Middellandse Zee. De oudste delen van deze haven, Porto Vecchio, werden rond 1250 aangelegd. Op de westelijke punt staat de oudste nog intact gebleven vuurtoren van Genua, de Lanterna uit 1543, als symbool van de stad. Geschiedenis De streek was al in de Ligurische tijd bevolkt en men stond toen reeds in contact met de volkeren rondom de Middellandse Zee. In 205 v.C. kreeg de nederzetting de status van een Romeins municipium. Eeuwenlange schermutselingen, ook met de Saracenen, hebben in de 12de en 13de eeuw van Genua, dat al sinds de 10de eeuw een zelfstandige republiek was met aan het hoofd een doge, een geduchte zeemacht gemaakt. In 1284 versloeg het zelfs zijn gevaarlijkste vijanden, de Pisanen. De stad wist niet alleen Corsica, Sardinië en Elba in bezit te krijgen maar ook de Griekse eilanden Rhodos, Samos, Lesbos en Chios. Men had ook koloniën langs de kust van de Zwarte Zee. Ook het sterke Venetië streed tegen de steeds maar groeiende Genuese concurrentie. Uiteindelijk moest Genua in de slag bij Chioggia, 1381, tegen Venetië het onderspit delven. De stad verzwakte door langdurige en verbitterde veten binnen de eigen muren. Nu gingen ook enkele belangrijke handelskoloniën verloren zodat Genua zelfs vreemde overheersing, door Frankrijk bijv., op de koop toe moest nemen. De stad beleefde onder Andrea Doria een nieuwe periode van bloei, 1528, waaraan in de volgende eeuwen Frankrijk, 1684, Oostenrijk, 1746, en opnieuw Frankrijk onder Napoleon, 1796, een einde maakten. Sedert 1815 behoorde Genua tot het koninkrijk Sardinië, dat in 1860 een deel werd van het koninkrijk Italië. In de tijd van het 'Risorgimento', met het geheime genootschap van de 'Carbonari' tegen de Habsburgers, kon Genua nog eenmaal een belangrijke bijdrage leveren aan de geschiedenis van het land. Met name de revolutionairen Mazzini en Garibaldi speelden hierin een grote rol. De voormalige stadsrepubliek werd in 1946 een deel van de republiek Italië.
Durante gli scavi archeologici distribuiti in tutta la Sardegna sono state rinvenute migliaia di antiche monete risalenti a diversi periodi storici. Monete Greche del V-VI sec a.C., Puniche del IV-III sec a.C., Romane dal III sec a.C. al V d.C., Barbariche del V-VI-VII sec d.C., Bizantine del V-X sec d.C., Medioevali dal XII al XVII sec, Monete moderne dal XVII al XX sec.
we rijden verder naar die prachtige stranden mooi helder water de hele kust we rijden vandaag naar het noorden richting Olbia
we paseren enkele stranden maar gaan verder naar S teodoro
mooi plaats n.oost van s.teodoro enkele km van olbia grote luchthaven en haven s.teodora een plaats om van te dromen achter de monte Nieddu met zijn groote bad plaats la cinta een ware plaats voor tourisme in de verte zien we een berg capo coda cavallo
even voorstellen ben francis 1 getrouwd met framboos1 drie kinderen en vier kleinkinderen en een op komst herlinde & marco een jaar getrouwd ben geboor en in italie prov padova mooie stad oude stad universieteit oude gebouwen een prachtige stad spijtig dat ik het niet heb kunnen mee maken in mij groei mijn ouders waren hier in belgie komen werken om later terug te gaan met een klein spaarpotje om er daar te kunnen genieten van zijn pensioenje helaas is dat niet gebeurd wij zijn gegroeit getrouwd en hebben ons eigen leven onze kinderen zijn hier getrouwd ons kleinkinderen zijn aan't groeien dus ons leven is hier en gelukkig groetje's francis1 & framboos
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!