2235
Hulshout
23/07Brouwerij zweert bij puur natuur
Je moet goed kijken om er niet voorbij te rijden, want noch de brouwerij, noch de gevel van het stemmige café van Den Hopperd in Westmeerbeek (Hulshout) dragen reclame. Maar achter de anonieme muren brouwt Bart Desager (42) vier exclusieve biobieren.
Desaeger volgde aan de brouwerijschool in Gent een opleiding voor laborant. Hij zweert bij biologisch geteelde grondstoffen die de basis uitmaken van zijn bier. Dat maakt zijn biobrouwerij zowat uniek in Vlaanderen. Om zich een biobrouwerij te mogen noemen, moeten de ingrediënten van het bier (mout, hop en gist) biologische geteeld zijn en er mogen geen schuimmiddelen toegevoegd worden. Regelmatig krijgt de brouwer dan ook controle.
Cannabier
Als kleine brouwerij moet je jezelf profileren, weet Desaeger. Mijn biobier is een specialisatie. Tweemaal per maand brouwt Desaeger zijn bieren. Het gaat telkens over brouwsels van 1.200 liter, toch al respectabel in de wereld van de hobbybrouwers.
Bart houdt het daarom op vier pittige bieren: Kameleon amber, Kameleon tripel, Kameleon ginseng en het intrigerende Cannabier. Dat laatste wordt gemaakt van hennep, vertelt Bart, maar in België is daar nog geen wetgeving rond, dus ik wacht tot dat in orde is alvorens ik mijn volgende brouwsel Cannabier stook.
Lokale markt
Al wat Bart Desaeger brouwt is voor de lokale markt. Ik ben liever sterk rond de kerktoren dan een kleine garnaal in de VS, filosofeert hij. Een kleine hoeveelheid van zijn bier verhuist naar Frankrijk en Italië.
Elke zondag tussen 13u en 18u is het gezellige café bij de brouwerij open, of voor groepsbezoeken kan het ook op afspraak. In de toekomst moet dat meer worden. Ik denk eraan om tijdens de weekends te openen, een terras bij te zetten en een hapje bij ons bier aan te bieden, besluit Bart.
Den Hopperd, Netestraat 67, Westmeerbeek Meer info: 016-68.09.78, of 0495-25.82.
|