Na ons bezoek aan het olijfoliefabriekje werden we uitgenodigd door Giovanna (echtgenote van de truffelboer) in Pale. Pale is het dorp dat te lijden heeft gehad van de aardbeving van 1997 ,na zoveel jaren is er maar een gedeelte van het dorp hersteld. Van daaruit zijn we dan bij Tratufi gaan kijken hoe ze de truffels bewerken.
Na de truffelzoektocht kregen we dezelfde dag (in de late namiddag) kookcursus aangeboden door de chef van het Guesia Village Hotel en de patron van het hotel.
Bereiden van het avondmenu alsook de bereiding van het streekgerecht" Porchetta "
Voor onze tweede verblijfdag gaan we truffels zoeken in Pettino.
We gaan opstap met de plaatselijke truffelboer Luca.We gaan op zoek naar de zomertruffels (tussen mei en oktober)
Na onze zoektocht werden we ontvangen door Giovanna en stond de aperitief met hapjes op ons te wachten en konden we daarna genieten van de kookkunst van Giovanna.
Het was een ontdekking kennis te maken met deze mensen ,hun vriendelijkheid en hun gastvrijheid.
Aankomst in Rome Flumicino om 8u30' ,de wagen afhalen en weg (wagen afhalen heeft een 1 uur 30' geduurd !).
Het is ongeveer een kleine 2 uur rijden naar het hotel "Guesia Village Hotel "(Ponte St-Lucia).
Onderweg hebben we halt gehouden om de maag te vullen en kennis te maken met de Italiaans keuken van Umbrië in de Auberge Fontanelle (la Mima). Gemoedelijke sfeer , het eten fijn en zeer verzorgde keuken -perfect.
Na deze kennismaking zijn we doorgereden naar het hotel genietend van de omgeving.
In de late namiddag zijn we het plaatsje Vecchio gaan bezoeken.
In de maand oktober zijn we met een kleine groep onder leiding van Luc Depauw Umbrië culinair gaan bezoeken.
Umbrië het land van Fransiscus van Assisi of de groene kant van Italië ,Umbrië heeft geen toegang naar de zee en heeft een uitzicht met zacht glooiende heuvels begroeid met wijn- en olijfgaarden en vele akkers met tarwe ,suikerbieten enz... Het heeft een zacht klimaat met droge zomers en koude winters. Umbrië grenst ten westen aan Toscane , in het oosten aan Marche en de Apennijnen en het zuiden Lazio. Het bestaat vooral uit heuvelstadjes zoals Assisi ,Spoleto ,Orvieto en de hoofstad Perugia.
Het is meer een culinaire reis,we gaan verschillende kleine bedrijven bezoeken zoals een kaas-,vlees-en wijnbedrijf (Tribuzi) en Pasta Julia en ook een plaatselijke kaasboer die ambachtelijk te werk gaat met de bereiding van de pecorinokaas en de ricottakaas. Truffels gaan we zoeken in Pettino,de porcetta gereedmaken met een kookles in onze verblijfplaats het hotel Guesia Village Hotel & SPA.
Na ons bezoek in Reims zijn we Epernay gaan bezoeken.
Epernay is het centrum van champagneproductie. De druivenproductie bestaat uit , Pinot Noir , Pinot Meunier en Chardonnay.
De bizonderste straat van Epernay is de l'avenue de Champagne. Daar kunt u de voornaamste champagnehuizen van Epernay bewonderen zoals Moët Chandon , Mercier , Laurent Perrier . . . Hun voorraad slaan ze op in tunnels onder het straatniveau.
Prachtig om eens Epernay te bezoeken en om gezellig eens lekker te eten (La Cave à Champagne).
Palais du Tau is het aartsbisschoppelijk paleis in Reims. Het behoort tot de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Werd gebouwd tussen 1498 - 1509 , de Franse Koningen verbleven er gedurende de Koningsfeesten. In de grote zaal werden de koninklijke banketten gehouden in de andere zalen zijn er wandtapijten uit de 17e eeuw tentoongesteld alsook medaillons en kerkschatten.
Na dit bezoek zijn we op onze terugweg naar Cumiéres , Damery gaan bezoeken en hebben we bij Casters enkele goede flessen neegenomen.
Vandaag gaan we Reims bezoeken. We zijn onmiddellijk "Notre Dame de Reims" gaan bezichtigen.Gebouwd in de 13e eeuw; op de plaats waar Clovis de koning der Franken gedoopt werd; en al de Koningen van Frankrijk gekroond werden.
Een brand vervoeste in 1481 het dak en de torenspitsen.
De ingang aan de westgevel is gewijd aan de maagd Maria. De binnenkant is voorzien van gebrandschilderd glas en beeldhouwwerken. De kathedraal is totaal 147 meter lang en een hoogte van 139 meter;het schip is 30 meter breed en de hoogte van het gevelf 38 meter de toren 81 meter.
De kathedraal werd zwaar gebombardeerd door de Duitsers gedurende de eerste wereldoorlog.
Vanuit Verdun zijn we naar ons derde Chambres d'Hôtes getrokken. In de streek van Epernay in het dorpje Cumiéres aan de Marne bij Daniel Etienne de champagneboerderij.
Het was in de late namiddag.We hebben kennis gemaakt met het bedrijf en van de goudendrank geproefd.
Na deze kennismaking heeft de vrouw des huises ons naar Hautvillers gevoerd om te gaan avondeten in het restaurant l'Abbaye.
Daar hebben we eerst de kerk bezocht om dan het graf van Pierre Dom Pérignon (1639 - 1715) te gaan bezichtigen.
Na dit bezoek zijn we rechtover in het restaurant l'Abbaye gaan avondeten.
Na dit smakkelijk eten zijn we te voet teruggekeerd naar Cumiéres.
We hebben met pijn in ons hart de streek van Hunawihr , Ribeauville en Riquewihr verlaten om onze volgende bestemming in Saint-Germain bij Reims te vervoegen.
Daar verblijven we voor een drietal dagen in het gezellig " Les Beauchots " ,een Chambres d'Hôtes uit de 17e en 18e eeuw.
Gezien we zo dicht bij Verdun zijn, zijn we een dag naar het slachtveld van 1914 - 1918 getrokken.
We hebben er het museum bezocht alsook het dorpje Fleury - devant - Douaumont , een dorp dat volledig werd verwoest tijdens de slag om Verdun en er bij ligt zoals op de dag dat de eerste wereldoorlog stopte in 1918.
Daarna zijn we doorgereden naar het Douaumont Ossuary en de graven van de gesneuvelden van 1914 - 1918.
Na dit bezoek zijn we het Fort van Douaumont gaan bezoeken en hebben op dezelfde weg gaan kijken naar de "Bajonetten Loopgraven "