Voor de zoveelste maal een succes voor de Europese ruimevaartvaart met een nieuwe lancering van een Ariane 5 raket vanacht vanop het eiland Frans Guiana. Het ruimtetuig heeft 2 satelieten aan boord, 1 ruimtetelescoop van Spaanse makelij en 1 Duitse militaire communicatiesateliet. Bij de lancering van het ruimtetuig was het verbruik aan brandtof gelijk aan 5 ton per seconde. De lancering van vannacht kan je hier zienin het filmpje van ongeveer 3 minuten.
Deze wandeling had ik verleden jaar ook gemaakt en die was me toen zeer goed meegevallen, een reden te meer om ze dit jaar terug te maken. De wandeling bestaat steeds uit 3 lussen van ongeveer 6 km. Lus 1van 6,7 kilometer brengt ons onmiddellijk langs het mooie kasteel D Ursel, De Kouter en Het Moer, op deze lus ligt de nadruk meer op het wandelen tussen de velden waar het heerlijk rustig is. Lus 2 is dan weer 6,2 kilometer lang en brengt ons richting Wintam via de Paddenhoek en de Nattenhaasdonk, hier bewandelen we dan weer de vele kasseiwegen die je hier in de streek nog met overvloed kan vinden, nu en dan is het wel oppassen geblazen voor de reusachtige machines die onderweg zijn om overal de maïs te gaan kortwieken. Lees hier verder.
Het is iets na 9:00 uur als de autocar met de leden van WSV S Schelle heel traag de heel steile helling vanuit het centrum van Comblain-au-Pont naar de starzaal komt opgekropen, later op het einde van de wandeling zullen we allemaal deze Calvarieberg te voet moeten afleggen, en dat zal er bij vele wandelaars nu bijna net dat tikkeltje teveel hebben geweest. Na het inschrijven gaan we op weg voor 21 km, linksaf en onmiddellijk steil naar boven door het dorpje Géromont, na een stukje hijgen en puffen hebben we links een prachtig vergezicht op de vallei van de Ourthe die een heel eind dieper ligt, na een klein plateau gaan we rechtsaf het steil omhoog lopende bos in met prachtige bomen, als we hier boven komen zijn we op het hoogste punt van de dag met 255 meter. Vanaf hier is het nu ook eens bergaf tot aan de eerste controlepost in een tentje na 3,6 km. Hierna gaan de 12, 21 en 30 km hier rechtdoor, de andere afstanden gaan rechtsaf verder naar beneden richting Comblain-au-Pont. Wij bewandelen rustige wegen die blakeren onder een heel warme herfstzon, we komen voorbij verscheidene grote hofsteden met een hoge inkompoort en grote binnenkoer, welke zo typisch zijn voor de Ardennen, met meer bergop dan bergaf komen we in het dorpje Mont, de naam spreekt boekdelen maar in een wip zijn we erdoor gestapt. Even later komen we het bos uit en ligt er een joekel van een helling die ons langs een steengroeve brengt en via een stuk bos tot aan de tweede controlepost in een tentje langs de rand van de weg, we hebben er intussen 8 km opzitten. Lees hier verder met foto's.
Tijdens ons weekend in de Ardennen maakten we gebruik om een wandeling op zaterdag te maken in Awans, dit dorpje ligt te slapen in de schaduw van de stad Luik. Wat me wel verwonderde was het tamelijk vlakke landschap dat je hier bewandeld. We kregenzo ook de gelegenheid om het vernieuwde vliegveld van Bierset te bekijken vanaf de nagelnieuwe wegen die overal in de buurt ervan zijn aangelegd. De foto's van deze wandelingkan je hier bekijken.
heeft zondag zijn 100 ste wandeling gestapt dit jaar te Comblain-au-Pont en heeft dit gevierd met een ferme Duvel. Dit gewandel geeft de volgende resultaten.
Aantal tochten* : 100 Afgelegde afstand* : 2471 km Gemiddelde afstand per tocht*: 24,7 km Totaal gewandelde tijd*: 406 uur 18 min Gemiddelde wandelduur per tocht*: 4 uur 4 min Gemiddelde afstand per uur*: 6,1 km/uur Langste afstand*: 52 km Langste wandelduur*: 8 uur 20 min Kortste afstand*: 6 km Kortste wandelduur*: 1 uur 0 min
Ik kies op deze wandeling voor de 35 km met vertrek vanuit de Gemeenteschool, we stappen even door het dorp en krijg van de bezoekende wandelaars telkens dezelfde vraag, staat de kerktoren nu echt zo scheef of is dat maar een gedacht?, neen mensen die staat echt zo scheef. De gemeente Schelle heeft dus 2 merkpunten, zijn 3 windmolens en zijn scheve kerktoren. We gaan op weg door de buurt Stuivenberg richting Hemiksem waar we de Vlietdijk voor een stuk aflopen, stilaan gaat de zon wat hoger en de temperatuur stijgt, door het bos naar de buurt Kerkeneinde en St Bernard, de Benedenvliet volgen we een stuk richting Scheldedijk, die volgen we even tot in de Maaienhoek waar we in de kleuterschool een eerste controle hebben in de wijk Mikman na 8,9 km. Bij het verlaten hiervan hebben we onmiddellijk een splitsing die mij richting Niel brengt langs de wijk Biezerd, van hieruit gaat het langs de brandweerkazerne het groen in langs de Katameldijk en het Rusthuis Maria Boodschap, dit gebouw was eerst een kasteel, later een kliniek en nu dus rusthuis. We stappen vervolgens de gehele Rupeldijk af en komen langs het Oude Tolhuis, nu estaminet en zijn intussen terug in Schelle. Lees hier verder.
Het waren drukke dagen en er volgen er nog een paar. Zaterdag ging ik met bus en trein naar Kortemark voor een heuvelachtige wandeling van 22 km. Hier waren het vooral de velden die de hoofdtoon vormden. Zondag dan een prachtige wandeling van 21 km te Kessel, hier was het de Kesselse heide die met de hoofdprijs ging lopen, die lag er nu prachtig bij in de zon en het heidekruid in bloei, dat was een enig zicht. Lees hier verder.
Na de orkanen Danny en Erika ontwikkeld zich opnieuw een tropische storm boven de Caribische Zee, de windsnelheden zijn momenteel 40 mijl/per uur, dus spreekt men nog niet over een orkaan maar een tropische storm. Het is voor de derde maal in een goede week tijd dat er zich in de buurt van de Verenigde staten zo een storm ontwikkeld. Momenteel is de storm aan het razen boven het eiland Monserat en gaat nu richting Dominicaanse republiek en Cuba. De storm zal dan zeker in kracht toenemen en zoals gewoonlijk richting de Golf van Mexico trekken of richting Florida. Zeker te volgen.
De orkaan Jimena aan de kust van Californië is nu al uitgegroeid tot categorie 4, de op één na hoogste categorie. De orkaan haalt momenteel windsnelheden tot 155 mph, vermenigvuldig dit met 1.6 en je hebt de snelheid in km/h, zijnd 248 km per uur. De orkaan bevind zich momenteel aan de punt van het schiereiland Baja Californië in de Pacific. Het is nu maar af te wachten waar en wanneer de orkaan aan land zal gaan.
De nieuwe orkaan Danny is ontstaan in de Noordelijke Atlantische oceaan, heeft die dan overgestoken en is nu ter hoogte van de Caraïbische zee, de kracht neemt steeds in sterkte toe en is nu op weg naar het Amerikaanse vasteland. Klik op de foto voor een vergroting.
De oorsprong van de Dries gaat terug tot het ontstaan van Mazenzele in de 4de of de 5de eeuw. Volgens de overlevering is de Dries in het bezit van de Sint Pietersgilde, één der oudste verenigingen van Vlaanderen sinds 1165.
1. Ontvoerders zijn niet meer geïnteresseerd in uw persoon. 2. In een gijzelsituatie bent u één van de eerste gijzelaars die bevrijd worden. 3. Niemand verwacht van u dat u de dingen snel uitvoert. 4. Mensen bellen u uiterlijk rond 21 uur en vragen u of zij u gewekt hebben. 5. Mensen zien u niet meer als een zwartkijker wanneer u kwade dingen spreekt. 6. Men kan u niets meer gedwongen leren. 7. De kleding die u nu koopt verslijt u nooit meer. 8. U kan uw middagmaal om 16 uur nemen. 9. U kan leven zonder seks, maar niet zonder bril. 10. U hebt fantastische ideeën voor als u met pensioen gaat. 11. U denkt niet meer dat snelheidsgrenzen een uitdaging zijn. 12. U trekt uw buik niet meer in ongeacht de persoon die bij u aanwezig is. 13. U zingt mee met de liftmuziek. 14. Uw standpunten zullen niet meer verslechteren. 15. Uw investering in uw aanvullende verzekering begint resultaat op te leveren. 16. Uw gewrichten zijn betere meteorologen dan die van de nationale meteorologische dienst. 17. Uw geheimen zijn veilig bij uw vrienden, daar zij ze ook niet meer kunnen herinneren. 18. U kunt zich niet meer herinneren deze lijst verzonden te hebben, maar het valt u wel op dat de lettergrote van de karakters comfortabeler is dan anders.
Toen we zondag een wandeling maakte te Wechelderzande ingericht door WSV De Zandstappers zagen we achter het bos een felle rookpluim opstijgen met even later een luide knal, maar alles was uit ons gezichtsveld. Toen we later over de A 21 stapten die richting Turnhout gaat zagen we we even voor de afrit Lille wat de reden was, er was een wagen uitgebrand, en de knal die we gehoord hadden was de brandstoftank die ontploft was.
Jammer genoeg was er aan de auto niet veel goed meer aan, zoals we konden merken toen de wandeling ons even later naast de autostrade bracht. Toch weer een familie die met veel miserie blijft zitten. Of er gewonden waren konden we niet vaststellen, wij hopen van harte van niet.
De verbinding van de Vlaamse stad Gent met de Westerschelde heeft het lot van Sas van Gent grotendeels bepaald. De bloei van Sas van Gent is voornamelijk te danken aan de aanleg van het kanaal en het doortrekken naar Terneuzen (1825 1827). Nadat de afmetingen van het kanaal en de bestaande sluizen van de eerste kanaalarm spoedig onvoldoende bleken door de toenemende scheepvaart, werd in de jaren 1882 1885 een aantal verbredingen uitgevoerde voor een tweede kanaalarm. In 1902 werd in de derde kanaalarm de, voor die tijd, grootste sluis van Nederland gebouwd. Daarop volgden later meer kanaalaanpassingen, de meest recente dateert uit 1968. De natuurstenen schutsluis, waar u zicht op heeft, is gebouwd omstreeks 1885 en vormde een onderdeel van de tweede kanaalarm. Het greppeltje in het verlengde van deze sluis herinnert hier nog aan. De sluis is gerenoveerd. Stijgladders en reddingsboeien zijn aangebracht. De houten fenders, ter bescherming van de schepen tijdens het aanleggen, zijn vervangen. Met arduinen stenen uit de sluis is de boven en binnenzijde van de sluis hersteld. De bestaande remmingswerken voor de sluis, zijn gerestaureerd en de oorspronkelijke bolders zijn gehandhaafd. Dit project is uitgevoerd met de financiële steun van de Europese Unie.
Drie dagen op stap te puurs bij WSV Ibis, drie dagen mooi weer, drie dagen veel bekenden terug gezien, drie dagen ook velen na mekaar, dat is het resultaat van een weekendje stappen en gelukkig zelfs nog niet ver van huis. Het begon vrijdag namiddag met de Bloemkooltocht van 22 km, deze bracht ons langs Het Moer naar Wintam voor een eerste kontrole, dan gaat het langs het Zeekanaal naar de nieuwe sluis die uitgeeft op de Schelde, aan de overzijde zie ik mijn dorp Schelle liggen. We bewandelen dan de polders terug naar Wintam voor de Tweede kontrole en dan nog een lus van 10,6 km langs Eikevliet terug naar Puurs. Lees hier verder.
Deze namiddag start de jaarlijkse Wandeldriedaagse van wandelclub Ibis, voor velen de ultieme voorbereiding op de Dodentocht te Bornem die volgende week doorgaat. Ik start deze namiddag in de Bloemkooltocht van 21 km, deze tocht brengt ons van Puurs naar de Moerasbossen en dan naar Eikevliet, een van de kleinste maar ook mooiste dorpjes van Vlaanderen. Na de controle gaat het dan richting het vernieuwde sas te Wintam en langs de Vlietdijk terug naar Puurs. Zaterdag gaan we dan voor het grotere werk met 42 km in de Hoevetocht. Deze wandeling gaat via het Tekbroek richting Bornem, hier gaat de 30 & 40 km door Het Graafschap, de groene long van Vlaams-Brabant en vervolgens over Oppuurs terug naar de startzaal te Puurs. Op zondag worden het dan nog eens 30 km in de Duveltocht, het gaat dan door het Tekbroek naar de Lippelose bossen en dan naar de brouwerij Duvel (hoera) voor een controle, vandaar gaat het naar het fort van Lippelo en dan terug naar Puurs.
Zondag 26 juli gingen we een mooie grensoverschrijdende wandeling van 25 km maken te Zelzate, deze tocht werd ingericht door wandelclub De Kwartels uit Groot Assenede. Wie deze club kent, weet dat de organisatie uitstekend is en garant staat voor een wandeling waarin de natuur een héél belangrijke rol speelt. Na een straatje steken we een hoofdweg over en zitten meteen in het biljartvlakke polderlandschap waarin aardappelen, maïs, en koren de hoofdrol opeisen. We zijn hier als snel in Nederland waar we richting Westdorpe stappen, even later komen we in het natuurgebied De Canisvliet, ik kende het reeds van vroegere wandelingen maar nu bewandelen we een heel andere kant, altijd prettig natuurlijk en zo komen we in Westdorpe aan voor onze eerste kontrole in de hal van een landbouwbedrijf, hier eten en vooral drinken want de zon geeft ferm van katoen. We trekken nu verder en gaan nu over de draaibrug van het kanaal Gent Terneuzen, meer informatie over de brug kan u hier vinden. Leeshier verder.