Dan op weg naar Jyndabyne. Stond bovenop mijn verlanglijstje. Ik had een tijdje geleden de film gezien samen met Liesbet. Een psychologische thriller. Een raar verhaal. Jyndabyne ligt bij een meer, aan de voet van de Snowy Mountains. Nog even een stop in Cooma. We bezoeken het visitor centre van The Hydro Scheme, het netwerk voor het opwekken van elektriciteit. Daar kom je alles te weten over de dammen, de krachtcentrales, de pijplijnen en ook een beetje over de natuur in de Snowy Mountains, bv. de zorg voor een beschermde kikkersoort en een beschermde muis.... Het meer is helderblauw gekleurd als we daar aankomen, komt door de weerspiegeling vd blauwe lucht. Er is in het andere, nog grotere meer door het dammen, een dorp (Andedyne) volledig in water opgegaan, de kerk is wel even op een ander plaats terug gezet. In het toeristenbureau raden ze ons een motel aan , en je kunt er ook eten, het is trouwens vandaag chickenschnitzel en chips- avond, voor 6 dollar. Een eigenaardige sfeer daar, vrij donker restaurant, veel volumineuze mensen kinderen die volgepropt worden met fish and chips. Ook een volle bus KVLV-mensen, die krijgen een volledig menu, ziet er wel lekker uit, o.a. gevulde forel. Ook hier zie je weer hoe goed de Australiërs georganiseerd zijn. Alles loopt op rolletjes. Het ontbijt is ook niet echt lekker, gelukkig is er honing..... Dan op naar de Snowy Mountains, op naar de hoogste berg, ongeveer 2000m. Die kan je maar vanop 2 plaatsen goed benaderen, wij kiezen voor de Charlottepas, daar zie je een hele reeks besneeuwde bergen....het is er zonnig, fris en heel winderig....Wij ontmoeten één van die familie's die voor de sneeuw gekomen zijn.... je moet dat toch eens gezien hebben, wil je van ons een foto maken in de sneeuw? Ook zijn hier enkele heel grote skistations.... die liggen er verlaten bij, het winterseizoen duurt van juni tot sept. Van zodra je het Nationaal Park binnenkomt moet je een dagpas kopen.... daarmee wordt het park onderhouden.
1) Australian War Memorial, mooi eerbetoon aan alle gesneuvelde Australische soldaten in alle oorlogen - museum met 2 grote afdelingen: WOI en WOII, heel uitgebreid - nu loopt er een tentoonstelling van Flanders Field --- 2) Blundell's Cottage, vroegkoloniale boerderij uit 1858 - Waar nu de grote Parliamentary Triangle is, stond een grote boerderij. De werkmensen wilden wonen in Sydney of Melbourne, om zijn werkvolk te houden bouwde hij voor hen die kleine boerderijtjes. Precies Bokrijk! --- 3) National Gallery of Australia: hoogtepunten in het museum zijn Aboriginal Memorial, Tom Roberts, Sidney Nolan (Australiërs) en ook Picasso, Matisse o.a. Jazz, Magritte (Les Amants), Warhol (reeks Campbell) pas aangekocht, Monet (waterlelies), Berlijnse stoel van Rietveld, Pollock (Blue Poles) --- 4) Australian Library: gewoon modern, hebben de dagboeken van Captain Cook, maar waren net uitgeleend geweest en nog niet te zien --- 5) National Museum of Australia: alles wat je maar over Australië weten moeten..... mooi voorgesteld. Van de stad zelf hebben we weinig gezien, maar het ziet eruit als een moderne doodgewone stad, en ook niet echt groot. Errond grote lanen, met veel groen en alle diplomatengebouwen, en een universiteit..... The Parlement Triangle, met al zijn gigantische gebouwen, reusachtige lanen, zijn kunstmatig meer met de 2 bruggen, was een fijne belevenis. Alles kon je best met de auto doen, overal parking, veel uitleg, bijna alles gratis. Volgens onze gastheer en gastvrouw is Canberra fijn om te leven, helemaal niet stressy.... 's Anderendaags namen we vlug afscheid van Richard en Evelyn, want die hadden het die dag heel druk.... Voor het weekend? Of hadden ze een feest voor te bereiden? De moeder van Evelyn vertelde nog even over haar fijne leven daar..... ze toonde heel fier de taart die ze gebakken en versierd had voor de huwelijksverjaardag van haar buren..... de mensen hebben hier nog echt tijd voor elkaar.....
Canberra, vertaald uit het Aboriginal, betekent fijne ontmoetingsplaats.
Canberra was niets, gewoon veld. De strijd om de hoofdstad te worden tussen Sydney en Melborne is zo opgelost: De hoofdstad mocht van Melbourne in de staat NSW (New South Wales) komen, maar ver genoeg van Sydney af.
Het parlement staat op Capitol Hill, eigenlijk er niet bovenop.... de top vd heuvel is verdwenen en het gebouw ( de vlaggenstok) vormt nu de top.
We reden recht onder het gebouw de parking binnen, 3uur gratis parkeren. Je hoeft geen schijf te zetten. De politie komt rond en schrijft met krijt hhet uur op je banden....en komt daarna nog eens kijken..... Je hebt borden met P1, P2, P3, telkens het aantal uur... ook de tijden en de dagen wanneer dat moet wordt vermeld.
In het gebouw kan je een gratis rondleiding krijgen. Heel veel klokken, met 2 vierkantjes op , ik denk tussen 8 en 9 u. en tussen 3 en 4u. Dan gaat de bel rinkelen... en moeten de hoge heren naar de zaal gaan om te stemmen. In de vorige regering noodzakelijk om op tijd te komen omdat er maar een kleine meerderheid was. Nu ligt het parlement stil, want binnenkort moeten de Aussie's gaan stemmen. Reusachtig gebouw...met verschillende grote hallen, met honderden kamers,met 37 binnentuinen, de vlaggenmast is 87 m..... Op het voorplein is Belgische donkere zandsteen gebruikt. Je kunt de fossielen en schelpjes erin zien zitten.
500 m verder weer gratis te parkeren voor het oude parlement. Heel mooi "nieuw-renaissance" gebouw, spierwit. Is nooit gebouwd geworden om blijvend dienst te doen als parlement.
Was bijna afgebroken...maar geukkig... het is ook binnenin hel mooi aangekleed. Wij kregen ook hier een heel "leuke" rondleidng. De gids vertelde en demonstreerde veel leuke toestanden. Heel veel heel grote en prachtige tafels.
Er is daar momenteel ook nog een portrettengallerij, . en Liesbet...daar hangen van Matisse wel 16 werken, lino's, houtskool en potlood....Ze zijn eigendom van The national gallery of australia, in Canberra.
Rondrijden in de Yassvallei - het is hier een wijnstreek , The Canberra Cool Climate Wine District - Wij hebben één winery bezocht, Clonakilla. Was klein,maar hebben een heel beroemde rode wijn, hier 75 dollar, in Engeland kost die 60 pond. De wijnboer vond dat die prijs nog meeviel!!! Hebben we mogen proeven. We hebben een fles riesling gekocht, 25 dollar (15 euro). nog nooit zoveel voor een fles betaald, maar hij is wel lekker.Lake Georges, staat nu helemaal droog, een enorme vlakte, maar kan opeens weer vol staan, het meer is een mysterie, er bestaan veel verhalen rond - prachtige moerassen vol riet en open plekken.... de zon deed het glinsteren, veel watervogels en zwarte zwanen met kleintjes, wel 8 - kennis gemaakt met Charles, een uitgeweken Engelsman, deed in onroerend goed en werd verliefd op het gebouwtje, is infokantoor, winkeltje en café.... is acteur, kunstenaar en zegent huwelijken in? - gaf ons raad voor het verder verloop vd reis en ook een goed adresje om te slapen in Eden.... hij gaf ons nog een mooie kaart mee met een tekening, door hem gemaakt met zijn eigendom erop en een adreskaartje om te tonen in Eden, met zijn groeten... fijn gesprek! Waarom komen er toch zoveel Europeanen naar hier om er te blijven? voor de fun.... en inderdaad , de mensen zie je hier vaak lachen....- heel mooi zijn ook de hellingen begroeid met paarse bloemetjes.... precies lavendel, maar toch wat donkerder.... ook het oudste pioneers kerkhof bezocht in Gunning, een heel klein dorpje... daar ligt Hume begraven, er is een Highway naar hem genoemd. Hume is op 37 jaar vermoord door een bushwalker, iemand van de oorspronkelijke bevolking.... heel de familie Hume ligt daar trouwens. Daar waren ook 2 Nieuw-Zeelanders (van Christchurch, vh Zuidereiland).... waren voor 5 dagen komen overvliegen en dan een auto gehuurd. het overvliegen is trouwens spotgoedkoop. In NZ is het nu nog erg fris... gelukkig hebben we voor Australië gekozen.
Dan .... naar eindbestemming Murrumbateman, 40 km van Canberra, guesthouse Schönegg, bij Richard en Evelyn. Nog even vermelden dat we ook al onze eerste (bruine) kangoeroe gezien hebben.... dood langs de weg. Er liggen er veel. Er is zelfs een folder waar je kunt lezen wat je moet doen als een kangoeroe je pad kruist.,dat gebeurt het meeste voor en na volle maan. Op de weg ook platen zien staan dat wombats de straat kunnen oversteken
Wij hebben het adres bij toeval op internet gevonden. Evelyn is duitse en heeft daar ook haar diploma behaald. Ze heeft verschillende jaren gewerkt in 4 en 5 sterren hotels in Europa. Richard, afkomstig van Canberra behaalde daar zijn koksdiploma en vertrok daarna naar de andere kant vd wereld. Ze hebben elkaar ontmoet in Londen en hebben samen anderhalf jaar gewerkt op Queen Elisabeth II, in de Metropole Interlaken, de Intercontinental in Geneve (waarvan het restaurant Les Continents een Michelinster heeft). In Zwitzerland behaalde Richard het hotelmanagementdiploma. Ze huwden in 94 in Duitsland en vertrokken in 95 naar Canberra. Geen heimwee naar Duitsland, Evelyn is enig kind en va en moe wonen hier aan de voorkant in een kleine villa. In 2ooo kochten ze 8 ha grond, bouwden hun huis en startten hun restaurant en 2 B&B-kamers waar ze hun eerste gasten konden verwelkomen in maart 2003. In januari 2007 hebben ze nog 4 kamers bijgeopend. Ze zijn o.a. winnaar vd 2006 Canberra and Region Tourism Awards for Hosted Accomodation and Visitor Experience.
De B&B ligt helemaal op de buiten.
De kamers zijn naast elkaar, met telkens een terras met driehoekige zonnezeilen over. Je hebt er 2 mooie ligstoelen.... en een uitzicht op de heuvels een een bijna opgedroogd meer. Ze hebben hier een watertekort. normaal zou het in juli goed moeten regenen.... (enkel in juli regent het!) maar dat is al enkele jaren geleden. Ze hebben hun tank dit jaar toch wel volgekregen, als die leeg is wordt er water aan Canberra gekocht. Nu kan het 's nachts nog vriezen, maar overdag is het lenteweer, en momenteel vrij winderig.
's Morgens komen op zowat 150m, 2 kangoeroe's kijken, een grote en een kleintje.... maar wippen hebben we ze nog niet zien doen....en opeens zijn ze verdwenen achter de vrij grote graszoden.
's Nachts kun je hier de melkweg zien.....
Heel lekker en mooi uitziend ontbijt. Naast een buffetje, géén toespijs, kun je kiezen tussen gevulde omeletten, pancakes en Engels ontbijt. Gelukkig zonder bonen. Het eten is homemade. met verse produkten (slow food) , maar soms ook te kopieus.....
Langs de Southern Highlands een paar kleine dorpjes bezocht, waarvan één een cricketmuseum heeft, het Graham Bradleymuseum. Dan naar Goulborn, een stad met 20000 inwoners waar Marie Goulborn geleefd heeft, de vrouw die staat op het 10 dollarbiljet. Een heel oude brouwerij bezocht waar we 2 ales en 1 stout geproefd hebben.
Vandaag zijn we teruggekeerd, even richting Sydney , langs een toeristische weg..... grote boomgaarden met fruit gezien, helemaal afgedekt met grote doeken. Ook een bosbrand langs beide kanten van de weg, er moest traag gereden worden, en men was er heel ijverig aan het blussen. We bezoeken nog The Tomach Cold Botanic Garden, de hoogstgelegen van Australië, om op zoek te gaan naar de prehistorische Wollemi Pine. Dit is al de 2de keer. Ook in Lugano moesten we hem zoeken, nauwelijks 1m hoog en met een omheining rond, goed beschermd. Ook hier kun je er niet echt bij. Lugano had hem vd Blue Mountains als geschenk gekregen. De Wollemi is 10 jaar geleden gevonden in The National Wollemi Park, nu weten er maar enkele mensen waar hij groeit, als onderzoekers er naar toe gaan, worden ze daar geblinddoekt gedropt.
Voor Sydney afgeslagen richting Canberra, maar er moest onderweg nog geslapen worden. We reden helemaal niet door een toeristisch gebied. Het werd al donker. Gelukkig, in het piepkleine stadje Picton vonden we "het Picton Hotel" . Zag er mooi uit, de hele benedenverdieping was vernieuwd. Volgens de juffrouw was het een basic room..... en zo was het ook. Geen leeslampje, tv zonder afstandsbediening, shared bathroom....beneden in het café paardenrennen op de tv, geen ontbijt...., wel een restaurant met welgevulde borden voor de plaatselijke bevolking.... we hebben onze plan getrokken. 's Morgens konden we niet vertrekken wegens niemand op... en we hadden een waarborg moeten betalen... Nu lees ik hier in een boek dat ligt in de loungeroom in Murrumbateman dat Picton de grootste spookstad van Australië is!!!!