Kinder-gsm’s verboden

De verkoop van gsm’s die speciaal werden ontworpen voor kinderen jonger dan 7, is vanaf 1 maart verboden. Het gaat om mobieltjes in de vorm van een speelgoedje en met een minimum aan knoppen. Reclame voor de toestelletjes wordt ook verboden.

Bevoegd minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) staat uit voorzorg achter het verbod: ze wou niet wachten tot er een sluitend wetenschappelijk bewijs is voor de eventuele schadelijkheid van intensief mobiel bellen. Daarom moet ook bij elke andere mobiele telefoon die vanaf 1 maart verkocht wordt, meer informatie gegeven worden over bijvoorbeeld de stralingswaarde (SAR). De toestellen zullen daarbij een quotering meekrijgen die varieert van A (weinig straling) tot E (hoogste stralingswaarde).

Jeugdhulp in Vlaanderen hervormd

Momenteel bestaat de sector van de jeugdhulp in Vlaanderen uit honderden organisaties van onder meer Kind en Gezin en Algemeen Welzijnswerk die zorg aanbieden. Het gevolg is dat gezinnen vaak niet weten waar ze terecht moeten en dat jongeren bijgevolg door de mazen van het net glippen.

Om meer eenheid te scheppen in het landschap van ingrijpende jeugdhulp wordt een intersectorale toegangspoort opgericht. De werking van alle diensten wordt ook op elkaar afgestemd. De bedoeling van de hervorming is dat de muren tussen de verschillende sectoren gesloopt worden en dat elke jongere de hulp krijgt die hij op dat moment nodig heeft.

Van de hulpverleners wordt verwacht dat ze in eerste instantie de mogelijkheden van de jongere en zijn gezin aanspreken. Die beslist welke vorm van hulp het meest geschikt is voor de jongere en kan ook een combinatie samenstellen van verschillende soorten hulp. Opname in een zorginstelling moet het laatste redmiddel zijn.

Begrafenisondernemers en takelwagens mogen pechstrook gebruiken

Niet alleen prioritaire voertuigen, maar ook begrafenisondernemers, takelwagens, deskundigen en parketmagistraten zullen vanaf 1 maart gebruik kunnen maken van de pechstrook bij ongevallen op autosnelwegen. De voorwaarde is evenwel dat de politie of het parket hen oproept en dat ze een oranje knipperlicht gebruiken.

De maatregel past in het ongevallenmanagement. ‘Hoe sneller alles ontruimd is, hoe sneller ook door het ongeval veroorzaakte files opgelost geraken’, legt Isabel Casteleyn uit, woordvoerster van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH). Takelwagens, verkeersdeskundigen en begrafenisondernemers rijden zich nu nog vaak vast in de files die ontstaan zijn door het ongeval. ‘Belangrijk is wel dat zij niet op eigen initiatief gebruik mogen maken van de pechstrook.’

Dopingcontrole voor Rode Duivels

De Rode Duivels, en de 31 andere voetbalploegen die zich voor de Wereldbeker in Brazilië geplaatst hebben, mogen zich vanaf 1 maart aan dopingcontroles verwachten.

‘We gaan urine- en bloedstalen afnemen en een biologisch paspoort opmaken’, zei Jiri Dvorak, medisch directeur van de Fifa, midden februari tijdens een persconferentie in Sao Paulo. Toen al klonk het dat de Fifa logistiek klaar is voor die controles. ‘Goed 2.000 spelers die selecteerbaar zijn, zullen gecontroleerd worden. Het biologisch paspoort moet ervoor zogen dat we een vijfde dopingvrije Wereldbeker op rij krijgen.’

De laatste voetballer die tijdens een Wereldbeker positief testte was Diego Maradona. Op de Wereldbeker van 1994, in de Verenigde Staten, werd de Argentijnse stervoetballer betrapt op het gebruik van cocaïne.

Identiteitskaart tien jaar geldig

Identiteitskaarten die vanaf 1 maart aangevraagd worden, hebben voortaan een geldigheidsduur van tien jaar. Tot hiertoe was dat vijf jaar. De verlenging van de geldigheidsduur van identiteitskaarten werd reeds begin 2012 in een wet vastgelegd, maar het was wachten op een KB voor de inwerkingtreding.

Na de uitvoering van alle technische ontwikkelingen die nodig waren om de betrouwbaarheid en veiligheid van de nieuwe kaarten te verzekeren, werd 1 maart als startdatum vastgelegd. De burger zal zich dus voortaan nog maar eens om de tien jaar naar het gemeentehuis moeten begeven om er de nodige kosten te betalen. Voor de gemeenten betekent het een vermindering van de werklast.

Kinderen die de leeftijd van twaalf jaar hebben bereikt krijgen een identiteitskaart dat zes in plaats van tien jaar geldig is omwille van de uiterlijke wijzigingen. De identiteitskaart van mensen ouder dan 75 jaar blijft dan weer dertig jaar geldig, maar de certificaten van deze elektronische identiteitskaarten dienen wel nog na tien jaar vernieuwd te worden om geldig te blijven.

Ritsen verplicht

Om de beurt ingevoegd bij bijvoorbeeld wegenwerken wordt vanaf 1 maart verplicht. Wie niet ritst, begaat een overtreding van de eerste graad en riskeert een boete van 55 euro.

‘De bestuurders die, bij sterk vertraagd verkeer, rijden op een rijstrook die ophoudt of waarop het verder rijden wordt verhinderd, mogen slechts vlak voor de versmalling invoegen in de aangrenzende vrije rijstrook’, luidt het in het recent in het Staatsblad gepubliceerde KB. ‘De bestuurders die rijden op die vrije rijstrook moeten vlak voor de versmalling beurtelings voorrang verlenen aan één invoegende bestuurder; in geval het rijden in zowel de linker als in de rechter rijstrook wordt verhinderd, moet eerst voorrang worden verleend aan één bestuurder op de rechter rijstrook en daarna aan één bestuurder op de linker rijstrook.’

Statuaire ambtenaren bij gemeenten, OCMW’s en provincies mogen na 65ste nog werken

Statutaire ambtenaren die vast zijn aangesteld bij gemeenten, OCMW’s en provincies mogen vanaf 1 maart ook na hun 65 jaar blijven werken. De mogelijkheid bestond al voor de statutaire ambtenaren die voor de Vlaamse overheid werken.

De verlenging van het statutaire dienstverband na 65 jaar - geen algemeen recht, maar een gunst - kan gebeuren op verzoek van de aanstellende overheid of op verzoek van het vast aangestelde statutaire personeelslid. Indien de overheid het dienstverband wenst te verlengen, kan dat enkel na uitdrukkelijke instemming van het betrokken personeelslid, en vice versa.

De duur van de verlengingen is bepaald op maximaal één jaar, maar kan wel verlengd worden.