Ministers, parlementsleden, burgemeesters, schepenen, gemeenteraadsleden en topambtenaren moeten elk jaar onder gesloten omslag hun vermogen aangeven bij het Rekenhof. Dit jaar vergaten 46 politici om die aangifte te doen. Onder hen enkele voormalige parlementsleden zoals Tanguy Veys (Vlaams Belang), Minneke De Ridder (N-VA), Jurgen Verstrepen (ex-LDD) en Katia della Faille (Open VLD). De rest zijn veelal lokale politici. Onder de zondaars 29 Nederlandstaligen en 17 Franstaligen. Een overzicht vindt u hier.

Verder vergaten 202 politici ook hun mandatenlijst in te dienen. Ook hier gaat het veelal over lokale politici en geen nationale mandatarissen. Vaak hebben parlementsleden nog een betaald mandaat erbij. Zo is Kamervoorzitter Siegried Bracke (N-VA) ook lid van de adviesraad van Telenet en lid van het bestuurscollege van de Universiteit Gent. Kamerlid Patricia Ceysens (Open VLD) is ook bestuurder bij ThromboGenics en bij het Instituut voor Radio Elementen IRE. Ook Vlaams parlementslid Rik Daems houdt er nog een reeks betaalde mandaten op na. Voor alle duidelijkheid: zij zijn wel in orde met hun administratie. Wie niet in orde is, vindt u hier.

De cijfers zijn overigens beter dan vorig jaar. Toen waren 336 politici niet in orde. In principe riskeren politici die hun mandatenlijst of vermogensaangifte niet indienen een strafrechtelijke vervolging door het parket. Voor elke nalatigheid kan een geldboete worden geëist van 600 tot 6.000 euro. Maar in de praktijk worden bitter weinig zondaars vervolgd of beboet.