---------------------------Grenspalen op de grens tussen België en Nederland---------------------- ------------------------------------------------------------------Deel 1: van Grenspaal nr 1 tot aan Baarle
10-10-2007
Grenspaal nr 191
Grenspaal nr 191 staat op de grens tussen Lommel (B) en Luyksgestel (Nl). Bijzonderheid: deze paal staat op het hoogste punt van Noord-Brabant.
Tot 1818 liep de grens hier heel anders. Luyksgestel was toen een soort Belgische enclave binnen Nederland, zoals Baarle-Hertog nu nog steeds is en Lommel was Nederlands. Maar de gebieden zijn uiteindelijk uitgeruild.
De grondruil gaf helderheid voor de Kempenaren én voor de grenswachten, want die hadden hier veel werk te doen: de smokkel tierde welig. Vooral in het donker zagen soldaten deze palen dikwijls aan voor het silhouet van een persoon. Twee kogelinslagen aan de zijkant van de paal zijn hier getuige van.
Grenspaal nr 192, op de grens met Lommel (B) en Luykgestel (Nl), is UNIEK.
Deze grenspaal is namelijk de enige stenen grenspaal langs de Belgische grens. Niet te verwarren met de niet genummerde arduinen grensstenen die als hulp- of tussenstenen dienst doen.
De originele gietijzeren paal werd in 1952 gestolen en als oud ijzer verkocht.
Nadat de grenspalen waren geplaatst bleek al gauw dat ze door de grensbewoners werden beschadigd of verplaatst. Sommige palen verdwenen zelfs. Noch de degelijke constructie, noch het gewicht van ong. 372 kg bleek een beletsel te zijn.
Langzamerhand kwamen de autoriteiten tot het besef dat er regelmatig controle moest uitgeoefend worden op de toestand waarin de grenspalen zich bevonden.
Op 28 juni 1847 werd te Antwerpen een overeenkomst tussen de beide koninkrijken gesloten waarin afspraken werden gemaakt met betrekking tot het onderhoud en de instandhouding van de grenspalen. De gemeenten die aan de staatsgrens liggen, kregen als taak om elk jaar in de maand mei de grensmarkeringen te schouwen en kregen daarbij de plicht om van hun bevindingen een minutieus proces-verbaal op te stellen. Dit verslag moest ingezonden worden aan het provinciaal bestuur. Bij beschadigingen aan of verdwijnen van grenspalen werd daarbij tevens een voorstel gedaan hoe een en ander moest worden hersteld. Als de besturen van de aangrenzende provinciën van beide landen het eens werden over het herstel, dan werd dat voor gezamelijke rekening uitgevoerd.
In 1847 werd er dus een reglement opgesteld waarin het onderhoud en instandhouding van de grenspalen werd vastgelegd. Enkele passages hieruit:
"Reglement voor het onderhoud en de instandhouding der grenspalen, geplaatst op het frontier tusschen de Nederlanden en België, uit krachte der grensovereenkomst, gesloten te Maastricht den 8 augustus 1843.
Art.1 De plaatselijke besturen der aangrenzende gemeenten, zullen in de lente van elk jaar, de op de grens geplaatste palen doen nagaan, ten einde te verzekeren dat ze in goeden staat zijn. Ingeval van beschadiging of verplaatsing, zal er een proces-verbaal in duplo worden opgemaakt.
Art.2 Die stukken zullen, zonder verwijl, aan den gouverneur der provincie worden opgezonden, die de noodige maatregelen zal voorschrijven, om, des vereischt, degenen, die zich aan zoodanige beschadiging hebben schuldig gemaakt te doen vervolgen."
Vele generaties zijn de regels voor controle van de gietijzeren grenspalen keurig nagekomen, maar de laatste decennia werd er niet meer zo intensief naar omgekeken. Het onderhoud van de grenspalen liet in sommige gemeenten dan ook zeer te wensen over.
In 2001 heeft men dan het plan opgevat om een grondige schoonmaakbeurt te houden en hebben de grensgemeenten van de Permanenten Grenscommissie om vóór 1 september van dat jaar de grenspalen te schouwen en een verslag van de bevindingen in te sturen.
Vele palen langs de grens vertoonden kogelgaten; andere staan scheef door verzakking of aanrijding. Een veel voorkomende beschadiging was ook het ontbreken van de knop, meestal door vandalisme. Door dit alles ontstaat een gat, waardoor vocht aan de binnenzijde van de paal kan komen, met roestvorming tot gevolg.
Zo b.v. heeft in paal nr 196 op de grens van de gemeente Bergeyk (N), verschillende jaren een mees gebroed, die door een kogelgat in en uit kon vliegen. De paal is inmiddels hersteld. (zie foto boven).
Grenspaal nr 197 aan de weg Postel (B) - Eersel (NL) is in de jaren '80 door een aanrijding omgevallen.
Intussen werd hij wel gerestaureerd en teruggeplaatst.
Aan de overkant van de weg staat er nog een tweede paal zonder enige inscriptie of nummeraanduiding. Het is echter geen officiële gietijzeren grenspaal, maar een paal die ooit als een reklameobject bedoeld was.
Voorbeeld van een verslag van de schouwing van grenspalen:
Gemeente Roosendaal Provincie Noord-Brabant
Schouw der Nederlands-BELGISCHE GRENSPALEN SCHOUWJAAR : 1999
PROCES-VERBAAL
inzake de schouw der Nederlands-Belgische grenspalen, overeenkomstig het bepaalde in artikel 1 van het Reglement voor het onderhoud der grenspalen tussen Nederland en België van 28 juni 1847 goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 14 december 1849 (Stb.nr.861).
Dit proces-verbaal is naar waarheid opgemaakt op 11 januari 1999.
Naam:
W.G.M. Verhoeven
Functie:
Brigadier van Politie
Aan:
Van:
de Commissaris der Koningin
Burgemeester en wethouders van de
in de provincie Noord-Brabant
Gemeente Roosendaal
Postbus 90151
de secretaris, de burgemeester,
5200 MC 's-HERTOGENBOSCH
Grenspaal
Onderhoudstoestand, beschadiging of verplaatsing
Grenspaal 239 Steenpaal
· paal staat iets scheef · roestvorming · geen bestrating er omheen
Grenspaal 240 Essenseweg
· lichte roestvorming · wijkt af van kleur · bestrating slecht · bovenstuk ontbreekt (is in het bezit van gemeente)
Grenspaal 241 Grensstraat
· staat hoog opgesteld · staat iets scheef · roestvorming · geen bestrating
Grenspaal 242 Noordeind
· staat iets te hoog opgesteld · lichte roestvorming (sterk vervuild) · geen bestrating
· staat 6m. in het veld · roestvorming · staat hoog opgesteld · geen bestrating
Grenspaal 244 Moerkantsebaan
· staat 3m. in het veld · lichte roestvorming · geen bestrating
De onderhoudswerkzaamheden kunnen als volgt worden samengevat; palen rechtzetten (ingraven?), grondig schilderen, bestrating aanbrengen en bovenstuk paal 240 terug- en vastzetten.
Grenspaal nr 214 staat aan de Ley op de grens tussen de gemeenten Poppel (B), Alphen (Nl) en Baarle-Nassau (Nl)
Grenspaal nr 215 staat op het grenspunt van de gemeenten Meerle (B), Chaam (Nl) en Baarle-Nassau (Nl)
Tussen deze twee palen is er in feite een 'gat' in de grens. Vanwege de enclave-situatie Baarle-Hertog en Baarle-Nassau, werden er in 1844 over een afstand van 50 km geen grenspalen geplaatst, omdat er gewoon geen grens was.
Over de situatie van de enclave kom ik nog uitvoeriger terug.
In 1843 kon de Nederlands-Belgische grenscommissie voor het gebied tussen grenspaal 214 en 215 geen duidelijke grenslijn bepalen. Dit is een afstand van zon 50 km. In plaats daarvan werd een overeenkomst gemaakt waarbij van 5732 percelen de afzonderlijke nationaliteit werd vastgesteld.
Een beetje geschiedenis.
In 1198 stond Godfried II van Schoten, Heer van Breda, dit gebied af aan Hertog Hendrik I van Brabant, die het hem als leengoed direct weer teruggaf. Daarmee voorkwam hij een oorlog met Graaf Dirk VII van Holland. Als dank kreeg Godfried uitgestrekte bossen, heidevelden en vennen bij zijn leengoed, waardoor Baarle onder Breda ontstond. De Hertog hield zelf alle bewoonde cijnsgoederen van Baarle: Baarle van de Hertog, ofwel Baarle-Hertog.
Tot het leen van Breda behoren vanaf dat moment de gronden in Baarle die nog niet ontgonnen zijn: het latere Baarle-Nassau.
De opdracht van de lokale overheden was er voor te zorgen dat de rechten en de plichten van de inwoners van Baarle-Hertog en van Baarle-Nassau volledig gelijk waren.
De Vrede van Münster in 1648 betekende de splitsing van het Hertogdom Brabant. Voor het eerst golden er verschillende wetten binnen Baarle en werd het op termijn moeilijker om de gelijkheid van de twee bevolkingsgroepen te garanderen.
Na een mislukte poging om de enclaves militair te annexeren (in 1648) werd getracht om via juridische spitsvondigheten zeggenschap te krijgen over de Hertogse enclaves. Er ontstond een machtsstrijd tussen de Rooms-Katholieke pastoor en de Hervormde Schout, die onrechtstreeks draaide rond het voortbestaan van de Hertogse enclaves.
De wederzijdse betwisting van een groot aanrtal percelen grond en het ontbreken van een degelijke registratie leidde tot een groot aantal rechtszaken tussen de beide gemeenten en steeds vaker werden de hogere overheden geconfronteerd met Baarlese ruzies. Na de mislukte militaire en juridische pogingen in de 17de en de 18de eeuw werd voor het eerst geprobeerd om door middel van diplomatiek overleg tot een oplossing te komen voor de grensproblemen. Vaak lag de traagwerkende bureaucratie aan de basis van vele mislukkingen. Zo had men b.v. ooit tien jaar nodig enkel om onderhandelaars aan te stellen. Bovendien stonden België en Nederland vanaf het begin erg vijandig tegenover mekaar. Geen van beide landen wou zijn stukje Baarle afgeven.
In Baarle werd door de steeds groter wordende verschillen tussen de Belgische en Nederlandse wetgeving het dagelijkse leven erg gecompliceerd. Omdat de hogere overheden niet tot een akkoord kwamen, moest voor meer en meer problemen een praktrtische oplossing gezocht worden.
Pas op 27 februari 1967 werd een Belgisch-Nederlande commissie ingesteld die daar verandering in moest brengen. Het duurde tot 22 december 1972 alvorens de opdracht duidelijk omschreven was volgens de enclave-situatie.
Op 26 april 1974 is dan op het stadhuis van Turnhout door Nederland en België een verdrag tot definitieve grensvaststelling tussen de palen 214 en 215 gesloten.
BAARLE-HERTOG bestaat uit 22 Belgische enclaves omringd door de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau en het kerkdorp Zondereigen dat over de officiële rijksgrens in het Belgisch moederland gelegen is. Het centrum van de Baarle-Hertog ligt op zo'n 6 km ten noorden van de officiële rijksgrens tussen Nederland en België.
BAARLE-NASSAU telt 7 Nederlandse sub-enclaves verspreid in de twee grootste Belgische enclaves, en daarnaast nog 1 Nederlandse enclave in het Belgisch moederland.
U vindt er 2 gemeentehuizen, 2 postkantoren, 2 brandweerkorpsen, 2 parochiekerken, de telefoon- en elektriciteitsvoorzieningen lopen dubbel, Maar water en gas worden vanuit Nederland geleverd en kabeltelevisie vanuit België.
De grenzen in Baarle lopen kriskras door huizen, gebouwen, tuinen en straten, zelfs door delen van huizen. Voor de inwoners is hier de voordeurregel afgesproken. Deze voordeurregel betekent dat de bewoners van een woning zich moeten inschrijven in het bevolkingsregister van die gemeente waar hun voordeur zich bevindt. Dit kan men zien aan de huisnummers. De woningen met hun voordeur op Belgisch grondgebied hebben een huisnummer met de Belgische driekleur, de Nederlandse met de Nederlandse driekleur.
Hier loopt de grens zelfs midden door de voordeur. Het huis heeft ook twee belknopjes, één in elk land.
Hier loopt de grens schuin door de verkoopruimte van een drankenhandel. De eigenaar heeft twee kassa 's: eentje voor Nederl. BTW en een tweede voor de Belgische BTW. Ook heeft men twee telefoons op de toonbank staan: een toestel voor het Nederlandse net, en een toestel voor het Belgische net.