Ik heet u van harte welkom op mijn weblog en ik hoop het voor u de moeite waard te maken om mij vaak te bezoeken.
Gedurende ongeveer 25 jaar heb ik alles bij elkaar zo'n 200 pastels en een paar aquarellen gemaakt die ik u hier wil laten zien.
Het laatste jaar heb ik echter het tekenen m.b.v. de computer ontdekt en daar ben ik laaiend enthousiast over. Uiteraard wil ik ook dié hier tonen. Als muziekleraar heb ik ook nogal wat muziek voor blokfluit en ook voor Gemengd Koor gearrangeerd en gecomponeerd en ook díe komt aan bod. De bladmuziek staat in de bijlagen en die mag u zonder meer printen en uitvoeren. Ik denk dat ik dat alles maar in een willekeurige volgorde ga doen. Dat vind ik zelf het fijnste en dat lijkt mij voor u ook het leukste.
Veel plezier.
Ik ben Guus Kuijs
Ik ben een man en woon in Overasselt (Nederland) en mijn beroep is Muziekleraar aan de Streekmuziekschool Wijchen (nu met pensioen).
Ik ben geboren op 12/03/1942 en ben nu dus 82 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Tekenen, fotograferen, musiceren, tennissen enz..
Hier ben ik de kerk van Champagnat aan het tekenen. (zie 19-12-2009)
Mijn link met het Marishuis is, dat ik daar vrijwilliger ben, d.w.z. dat ik ongeveer 1x per maand aanwezig ben en bezoekers verwelkom en wegwijs maak in het museum. Jac Maris is kleinzoon van de beroemde Haagseschoolschilder Jacob Maris en alhoewel Jac ook goed kon schilderen en tekenen, verkoos hij toch om zich verder als beeldhouwer te bekwamen. Hij heeft ongeveer 70 jaar in dit huis gewoond en gewerkt en bij zijn dood heeft hij het nagelaten aan de gemeente (hij had geen kinderen) met de bepaling dat het een Ateliermuseum moest worden.
Aan wélke tekening ik hier, in onze eigen tuin, bezig ben, weet ik niet meer, maar ik snak weer naar de zomer als ik dit zie.
Zomervacantie 1989 in Zuidwolde Het herenhuis in Dedemsvaart is hier het onderwerp van mijn tekening. (zie 4 maart 2010)
Vacantie 1995 in Gandia bij onze voormalige achterburen Ans en Arie. Waarschijnlijk ben ik hier bezig met de tekening van de boerderij met toren, (zie 9 maart)
We hadden op deze dag al heel wat bezichtigd en het werd tijd om eens rustig te gaan zitten en wat te tekenen. Het werd dit brugje bij Rigny-Ussé. (zie 17-03-10)
Eindelijk kun je nu eens op de foto zien wáár en wát ik aan het tekenen ben. De boerderij met zonnebloemen bij Huismes. (Zie 17-03-10)
Zomervacantie 1998. Op deze foto zit ik lekker in de schaduw (want het was bloedheet) Avrolles op het Ingrespapier vast te leggen. Zie artikel 27-03-2010.
We zijn gisteren (21 maart 2010) naar een expositie geweest in het kerkje van Velp bij Grave. Daar was schitterend werk te zien van Helga van de Poel. Van haar kregen we een visitekaartje met haar website: www.helgavdpoel.exto.nl en de overkoepelende site van exto die ik hierboven als link heb opgegeven. Ik heb nog maar even gekeken, maar werkelijk een aanwinst!
14-02-2013
Hernen
Hernen.
Alweer een tijdje terug waren we op de namiddag met de auto op weg van Utrecht naar huis. Net over de Waalbrug bij Ewijk zag ik aan de rechterkant een prachtige zonsondergang boven het dorpje Hernen. De volgende dag heb ik dat uit mijn geheugen proberen weer te geven. Van de gebouwen en de ligging klopt niet veel meer, maar de impressie vind ik aardig geslaagd.
Bij de eerste opzet heb ik met de lasso enkele willekeurige figuren getekend en de open ruimte opgevuld met patronen van een emaille kunstwerk. Van die verschillende figuren heb ik vervolgens een man gemaakt, die een bootje vooruit boomt.
Het plaatje deed me denken aan de veerman die de doden de Styx overzet naar de onderwereld. Er moest dan natuurlijk nog wel een hellehond bij.
Vervolgens wilde ik nog een onheilspellende sfeer creëren.
Willekeurig met penselen wat lijnen getrokken. Bij de eerste opzet had ik nog geen idéé. Pas toen ik wat ging sleutelen aan de linkse figuur en het geheel horizontaal gedraaid had, zag ik er een persoon in die een schild droeg en het leek me nog mooier als ze daarbij hulp zou krijgen van nóg zo'n persoon in een symetrische opzet.
Vervolgens waren er zoveel mogelijkheden, dat ik niet meer van ophouden wist.
De tekst van dit koorstuk is de Allelúja van de derde zondag na Pasen. De vertaling luidt: Allelúja. De Heer zond verlossing aan zijn volk. Allelúja. Christus moest lijden en opstaan uit de doden en zó zijn heerlijkheid binnengaan. Allelúja Voor het filmpje heb ik foto's gebruikt van kerken en religieuze kunst uit München en omgeving. http://youtu.be/QOxgKLVekwc
Weer eens gespeeld met figuren, in dit geval zeshoeken. Door vervorming ontstond de middelste versie en die bracht me op het idee van een vogel die een rots nadert.
Door met verloop en belichting te werken heeft de rots inmiddels begroeing gekregen en een zwat-wit versie leek mij ook wel wat.
Tenslotte heb ik de achtergrond veranderd, zodat de vogel beter uitkomt.
Met penseel weer een willekeurige tekening gemaakt. Het linker deel was voor mij duidelijk een opstaande vleugel, dus moest er een hals en kop bij komen om uiteindelijk bij een zwaan uit te komen.
De kleuren veranderd, zodat het een "echte" witte zwaan werd.
Een filter toegepast om een zilverachtig water te krijgen.
Dit filmpje laat zien hoe in een ontwerp met willekeurige vormen, de bolle driehoek in het midden de aanleiding is om eerst een gebukt lopende man die een regenscherm probeert te openen, te tekenen, en daarna, nadat het eerste ontwerp een kwartslag gedraaid is, een aquarium met vissen. In het eerste gedeelte van de muziek heb ik geprobeerd met felle korte noten de neerstriemende regen uit te beelden en in het tweede gedeelte heb ik het rustgevende karakter van een aquarium gestalte gegeven met een rustige driekwartsmaat.
Werper Ik ben begonnen met het maken van allerlei figuren m.b.v. de "lasso" en die weer te bewerken met "verlopen" zodat ik een bonte mengeling van vormen en kleuren kreeg. Slechts de vage diagonaal middenboven bracht me op het idee van een werper en met dát idee ben ik verdergegaan.
Hier heb ik wat met de kleuren geëxperimenteerd.
Met gebruikmaking van de mogelijkheden van belichting heb ik de oorspronkelijke kleuren weer een beetje teruggehaald, maar nu alles veel vager en donkerder, zodat de werper veel mooier uitkomt
Zittende figuur De eerste ontwerpen heb ik niet meer, maar ik ben duidelijk veel met verlopen in de weer geweest. Wat de aanleiding is geweest om vervolgens een wat dikke zittende figuur te tekenen, weet ik ook niet meer.
Uiteindelijk is het een wat exotische figuur geworden met een buitenissige hoofdtooi, die ik voor de duidelijkheid toch maar blaauw gemaakt heb.
Vaas met hangplant De linkse opzet bracht me nog niet op gedachten, maar met rotatie naar links werd dat wel anders. Het was duidelijk een vaas met een hangplant en zó heb ik het ook uitgewerkt.
Van bovenstaande tekening heb ik m.b.v. filters en verlopen 3 versies gemaakt waartussen ik niet kan kiezen, dus ziet u ze hier alle drie.
Deze Mis heb ik al eens op mijn blog gezet, maar toen gezongen door het Gemengd Koor St. Cecilia en zonder beelden. (zie artikel op 15 febr.2010) Nu heb ik de electronische versie gebruikt en daar een filmpje van gemaakt met weer foto's van allerlei kerken.
Hardloopfinish Nog steeds dezelfde tekening als bij Krul, Twee vogels, hordenloper en turner als basis, maar nu in breed formaat. Door "vervagen" werd het een bruikbare achtergrond, waar ik de banen in kon tekenen en de finishlijn.
De kleur heb ik veranderd in meer oranje (de kleur van de sintelbaan) en natuurlijk moesten er de poppetjes in.
Sporters Met dezelfde opzet als ik gebruikt heb voor "de Krul" en voor "Twee vogels" , ben ik weer aan de slag gegaan, maar nu heb ik er een achtergrond van gemaakt door er eerst een andere kleur aan te geven en vervolgens te vervagen. De hordenloper heb ik er met een brede "gevederde" penseel met een paar streken ingetekend.
Vervolgens heb ik het met een paar filters wat meer structuur en diepte gegeven.
Nog steeds met dezelfde achtergrond, maar nu heb ik er op dezelfde manier een turner aan de rekstok ingetekend, waarbij natuurlijk "ons Epke" wél als voorbeeld heeft gediend.
Vijf Kermisliedjes Deze
Kermisliedjes zijn gemaakt op teksten uit het boek "Straatmadelieven"
van Dr. Tjaard de Haan, die ik op muziek gezet heb om te zingen op een
Pronkzitting voor Carnaval. Waar is de brand is gewoon voor vierstemmig gemengd
koor en in "De Spinster" zingen de sopranen de tekst en doen de
andere stemmen het geluid van een spinnewiel na. De eerste stem is voor een
melodie-instrument naar keuze. Bij het derde liedje is weer een accordeon nodig.
De
belorige en trouwgrage Kermismeidbehoeft wat de uitvoering betreft enige uitleg: de 2-stemmige gedeeltes
worden in couplet 1, 2, 3 en 5 gezongen door de mannen en in couplet 4 door de
vrouwen. Voor de begeleiding is nog een accordeon nodig Bij het
laatste liedje zijn weer een accordeon en fluit nodig voor de begeleiding. Toevallig was er in ons dorp nét Kermis, zodat ik daar een aantal foto's heb gemaakt voor het filmpje
Als je met de trein reist schieten allerlei landschappen aan je voorbij. Een daarvan, het coulissenlandschap, heb ik toen ik thuis kwam, geprobeerd na te tekenen.
Hieronder eerst een versie in de schemering, en daarna in het zo goed als donker.
Ondanks de titel van dit koorwerk is het beslist niet geschikt om in de kerk te zingen. Het is geïnspireerd op het scheppingsverhaal in het boek "Brabantse Volkshumor" door Ben Janssen en ik zag daar wel mogelijkheden in om eens flink uit te pakken. Ik heb het gecomponeerd voor het kamerkoor Villameuse, waar we het ook mee gezongen hebben. Voor het filmpje heb ik allemogelijke tekeningen gebruikt die ik al eens ooit gemaakt heb, en een enkele nieuwe of aangepaste.
Deze foto van Gemengd Koor St. Cecilia uit Overasselt is gemaakt in de St Jan van Den Bosch, nadat we daar de H.Mis hadden opgeluisterd in het kader van de Meimaandvieringen.
Deze foto is van een repetitie in het Verenigingsgebouw, ook al een hele tijd geleden.
Dit is een foto van een repetitie in ons eigen lokaal. Het ensemble heeft een flink aantal jaren bestaan. (hóelang weet ik echt niet meer) Luister eens naar de "Zomersuite" die ik voor deze groep gemaakt heb. (artikel 23-01-2010)
In 1997 ben ik met enkele leerlingen en oud-leerlingen gestart met het Fluturasensemble. De Naam is ontleend aan het eerste stuk dat we instudeerden, nl. " Fluturas" van Cesar Bresgen. We vonden zowel de klank als de betekenis (vlinders) leuk, dus zodoende... Na enkele wisselingen bestond het ensemble uit Fieke Bijmans, Guus Kuijs, Nienke Visser en Mariken van Wijk en in die samenstelling ziet u ons ook op de foto's. We treden hier op in het Theo Driessen-Instituut in Helmond, waar we samen met het Seniorenkoor uit die plaats een concert verzorgden.
De opmerkzame kijker heeft gezien dat we allemaal van instrument hebben geruild. In blokfluitland is het namenlijk vrij normaal dat iedereen meerdere blokfluiten bespeeld, zodat je kunt afwisselen en het voor iedereen leuker wordt.
Inmiddels zijn we nu al weer enige jaren een trio, omdat Nienke, helaas voor ons, naar Eidhoven verhuisde. Het trio "Kozami" uit het bericht van 18 juni 2010, hebben we 15 juni op mijn kamertje ingespeeld. Wij willen overigens graag meer optreden, dus als er verenigingen zijn ( koren of andere muziekensembles) die graag een concert geven en zoeken naar een partner voor de broodnodige afwisseling, dan houden wij ons aanbevolen.