Kennen wij Hem? 1 Johannes 2: 3-6
Hoe kennen mensen elkaar? Dat kan op verschillende manieren. Je kunt iemand kennen uit wat je over hem gehoord hebt. Het kan ook door wat je over iemand leest. Maar je leert elkaar pas echt kennen door met elkaar om te gaan.
Hoe leer je Christus kennen? Hem leer je kennen als je een band met Jezus hebt. Hoe krijg je die band met Hem? Door de Heilige Geest. Die stort de liefde van Jezus in je uit, zó, dat je zijn liefde ervaart.
Door de Geest weet je je persoonlijk met Christus verbonden. Je denkt aan Hem. Je praat met Hem. Je luistert naar Hem. Zo leer je Hem steeds beter kennen.
Wij kunnen gemakkelijk zeggen dat wij Jezus kennen, maar of dat werkelijk zo is moet blijken. Hoe kun je weten of het waar is als iemand zegt Jezus te kennen? Welnu, zegt apostel Johannes, kijk of hij de wil van God doet en Zijn geboden nakomt en in de liefde van Jezus staat.Â’Een nieuw gebod geef Ik
u, dat gij elkander liefhebtÂ’, zegt Jezus tegen zijn volgelingen en natuurlijk ook tegen ons.
We kunnen dus de ander toetsen of hij of zij de waarheid spreekt. Maar nog belangrijker is: we kunnen ook bij onszelf ook toetsen. We kunnen bij onszelf ook weten of we de Heer wel echt kennen, we kunnen nagaan in ons eigen leven of we Zijn geboden wel naleven, of we wel in Zijn liefde staan, of wel wandelen in Zijn voetsporen.
Hoe langer wij met de Heer leven en Hem kennen, hoe meer ook de liefde tot God zich in ons hart gaat ontplooien. Wie Gods woord bewaart, neemt dit voortdurend op en handelt ernaar. Wanneer een mens dus wandelt in gerechtigheid en in het licht, is de liefdesverhouding tussen God, die liefde is, en de mens die zijn liefde in zijn opstelling en door zijn woorden en daden laat blijken, volmaakt.
Willen wij zo onze handel en wandel richten naar het beeld van Jezus Christus. Hij is het voorbeeld van de volmaakte mens. Laten wij ons op Hem instellen.
Onze liefde moet dus groeien, zodat wij van ganser harte gehoorzamen aan wat onze Heer zegt. Wij moeten dus eerst zijn gedachten kennen, opdat wij ons er geheel naar kunnen voegen. Wanneer de vruchten van onze gemeenschap met God onze Vader gezien worden, weten wij dat wij in Hem zijn, want Jezus zegt: ‘Blijft in Mij, gelijk Ik in u’ en verder: Evenals de rank geen vrucht kan dragen uit zichzelf, als zij niet aan de wijnstok blijft, zo ook gij niet, indien gij in Mij niet blijft’ en ‘wie in Mij blijft, gelijk Ik in hem, die draagt veel vrucht.
Aan de vruchten zal men de boom kennen. Bij iemand die zegt dat hij Jezus liefheeft, dat hij voortdurende gemeenschap met Hem heeft, zodat hij in Hem blijft, zal ook zijn levensgedrag overeenstemmen met die van Jezus. Hoe meer wij God leren kennen, hoe meer wij voor de keuze geplaatst worden: wil ik Hem dan ook gehoorzamen? Wil ik ook doen wat Hij zegt? Wil ik mij actief richten op zijn Woord? Wil ik werkzaam zijn in zijn dienst en ontwikkelen en groeien?
Wil ik ook luisteren naar de stem van de Heilige Geest die in mijn leven gekomen is?
Als je zegt dat je Christus kent, laat de ander dat dan zien door in Zijn voetsporen te wandelen.
Volg Jezus Christus, die een lichtend voorbeeld voor ons geweest is.
H. Lammers
Altijd zijn we onderweg Onderweg naar morgen. Met de dromen van vandaag, Met geluk en zorgen. Af en toe een beetje zon af en toe wat regen, Want soms is het leven fijn En soms zit het tegen
Refrein: Het leven is een reis. Eeen reis langs heel veel wegen We reizen samen of alleen We weten soms niet goed waarheen, maar gaan op hoop van zegen.
Altijd zijn we onderweg, zoeken nieuwe wegen. En we komen elke keer nieuwe mensen tegen. Vragen naar de goede weg, bang om te verdwalen. Kiezen hoe we verder gaan en de koers bepalen.
Advent heeft een betekenis van inkeer en stilte, van ootmoed en ernst. De periode voordat we het kerstfeest vieren (inclusief kerstballen en andere feestelijke zaken) is het goed om je in stilte te bezinnen op het komen Van Christus.
Ik wil daar zelfook proberen daar vorm aan te geven. Ik wil u oproepen, daarin mee te doen? Laten we als broeders en zusters en persoonlijk afvragen hoeveel ruimte er in ons leven is voor Jezus Christus. Die ter wille van ons mensen en van ons behoud is nedergedaald uit de hemel en vlees is geworden.
Advent is verwachten of de naderende komst des Heren. De wederkomst van Christus is de inhoud van onze christelijke hoop. Hoe zal ik U ontvangen?
Hoe zal ik U ontvangen? Dat is een gebed gericht tot Christus . Ge sproken in vertrouwelijke omgang met Gods Zoon. “ Jezus, hoe zal ik U Ontvangen?’ Wil ik dit echt? Want als je iemand wil ontvangen, moet er gastvrijheid en ruimte zijn. Zijn wij gastvrij? Is er ruimte voor Jezus? Willen wij Hem wel hartelijk ontvangen of wimpelen wij Hem liever bij de voordeur af?
Jezus, klopt niet aan om als Gast bij ons te komen. Wij zijn geen herberg die tijdelijk onderdak bied. Ons hart is geen logeerkamer. Christus wil blijvend ontvangen worden. Gewoon, omdat wij Hem nodig hebben.
Wordt ons leven nog steeds door de hoop, van wederkomst van Christus bepaald? Het is nog “genadetijd”(Adventstijd), nog kan Christus genade al het verzuimde in orde brengen, wij kunnen ons leven op Christus instellen en daarmee alles winnen. Hoe ontvangen wij Jezus Christus?
Met Kerst komen er misschien wel gasten bij ons logeren. Je bent blij als ze komen en wij ontvangen ze hartelijk. Als ze weer zijn vertrokken, dan kun je je eigen gang weer een beetje gaan. Het leven gaat tenslotte door.
Maar het Leven kan alleen maar doorgaan als Jezus Christus in ons woont. Niet Logeert. Als wij Jezus ontvangen in ons huis, dan verandert binnen alles. Wij leven vandaag te midden van een in “nacht van zonde”gezeten mensheid, die vol angsten vrees de toekomst inblikt, die voor hun ogen duister is. Het licht van zijn aanwezigheid schijnt in je donker en neemt dat donker weg. Willen wij dat? Vinden wij dat wel echt nodig? Dat zijn Adventsvragen. Niet zo gemakkelijk misschien. Wel heilzaam. Om biddend te zoeken naar een antwoord.
Christus, hoe zal ik U ontvangen? Leer ons die vraag van binnenuit te stellen. Open de deuren van ons leven. Help ons om ons donker onder ogen te durven zien. Geef ons dat wij U als Heiland binnen laten in ons huis. Bewaar ons ervoor dat wij de voordeur weer dichtgooien. Of dat wijU naar een paar dagen weer uitzwaaien. Ontfermt u zich over ons.
Hoe zal ik U ontvangen, hoe U begroeten, Heer? Ik hunker naar uw komen nu daaglijks meer en meer. O Jezus, licht der wereld, verlicht het harte mij, opdat ik toch moogÂ’ leren wat U behaaglijk zij.(lied 191)
Een boom: symbool van onwrikbaarheid. Wij gebruiken de volgende uitspraak weleens, een boom van een vent: iemand die stevig op zijn plaats staat. Zo ook de bomen in deze psalm. Zij groeien, bloeien en schieten op.
Wat is er zo belangrijk aan een palmboom, waarom wordt een rechtvaardige daarmee vergeleken? Wel, een palmboom groeit heel langzaam van binnenuit. God wil daarmee zeggen, dat Hij ons de tijd geeft om te groeien en dat deze groei bewerkt wordt door de Heilige Geest.
De palmboom wordt heel lang en in de kruin groeien de dadels die geweldig zwaar zijn. Maar ondanks die zware vruchten, je mag ook zeggen, dankzij die zware last groeit hij rechtop, hoog de lucht in.
Ook wij hebben lasten te dragen. Iedereen weet er van mee te praten. Toch Â… ondanks, ja dankzij die lasten, groeien wij naar God onze Vader toe.
De palmboom heeft hele lange wortels die diep onder de grond groeien, zodat deze boom wind en storm kan trotseren en niet omwaait. Wel, zegt David, zo mag de mens die de Heer dient, de rechtvaardige, zijn wortels gehecht hebben diep in het hart van de Heer, hij kan zodoende de stormen van het leven trotseren, want zijn wortels zijn gehecht in het goede fundament.
Daarom zal de rechtvaardige in de ouderdom nog vrucht dragen.
In Galaten 5:22 staat “De vrucht van de Geest is liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing”
Zo gauw wij God toebehoren wil de Heilige Geest in ons leven aan het werk gaan. Hij wil in ons leven goede en blijvende vrucht produceren. Maar hoe kan die vrucht dan in ons leven groeien? Hoe kan de vrucht zichtbaar en merkbaar worden in ons leven? Alleen door goed onze best te doen of door te proberen. Zeker niet door op eigen kracht de vrucht van de Geest uit ons te persen.
Nee, een geestelijke vrucht is een vanzelfsprekend gevolg van een gezond geestelijk leven. Als wij onder de leiding van die Heilig Geest leven, dan hoeven wij niet zelf deze vruchten niet te produceren.
Gods Geest laat deze vruchten dan in ons leven groeien. Laten wij dan deze Geest ook de ruimte in ons geven, e n dat deze vruchten zichtbaar in ons worden. Dan vormt Hij ons beetje voor beetje, zodat wij steeds meer de gezindheid van Jezus aannemen. En zo stelt de heilige Geest ons in staat meer vrucht te dragen. Vruchten die blijven.
Het is merkwaardig, dat hier niet van vruchten maar van vrucht gesproken wordt. Je kunt de uitwerking van de Heilige Geest niet in verschillende deugden uitsplitsen, waarvan je er een of twee hebt, terwijl de andere je ontbreken. Vrucht ontstaat overeenkomstig de wet van het tarwegraan:
,, Indien de graankorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft zij op zichzelf; maar indien zij sterft, brengt zij veel vrucht voort” (Joh 12:24).
Vrucht is niet het resultaat van inspanning, succes en prestatie, maar de uitwerking van de nabijheid van Jezus. De vrucht groeit vanzelf, mits de juiste levensvoorwaarden aanwezig zijn.
Ook de geestelijke groei is gericht op het voortbrengen van deze vruchten. ,, Ik heb u uitgekozen en u aangewezen, opdat gij zoudt heengaan en vrucht dragen en uw vrucht zou blijven” (Joh. 15:16).
Hoe bestaat het, oud en toch tegelijk jong zijn. Dat kan toch niet? Hoewel! Wij hebben meer van deze uitdrukkingen in onze taal denk maar b.v. aan arm en toch rijk. Je kunt maatschappelijk arm zijn maar rijk in Christus. David heeft het over de rechtvaardige, over een kind van God en gelovige in deze psalm.
Daarom zal de rechtvaardige in de ouderdom nog vrucht dragen. De bloei en groei van de goddelozen (vers 8) zijn maar schijn. Het is net als onkruid: dat groeit het snelst. Maar wie het van deze groei en bloei moet hebben in zijn leven, komt eenmaal bedrogen uit. Het gaat in het leven om een andere groei, die van een palmboom. Deze altijd groene boom is het toonbeeld van frisse kracht. Wie God prijst blijft eeuwig jong. Ontvangt zelfs de eeuwigheid om God eeuwig te prijzen.
In het leven van genade worden wij bij het klimmen van de jaren niet ouder maar jonger. Steeds groener! Het geheim? “Ik ben de ware Wijnstok…zegt Jezus. En waar halen de ranken hun sappen vandaan, willen ze groeien en bloeien en vrucht dragen? Uit de Wijnstok Zijn wij al ingeënt?
De rechtvaardigen hebben een enorme groeikracht: omdat zij levend verbonden zijn aan Gods huis!
Wat heerlijk als we zo met Jezus Christus verbonden zijn, de ware Wijnstok.