Route : Knooppunten : Centrum Mol -kp 56 - kp 55 - kp 35 - kp 36 - kp 54 - kp 08 - kp 09 - kp 03 kp 02 - kp 05 - kp 56 - centrum Mol De gemeente telt iets meer dan 32 500 inwoners. Zij wonen verspreid over de 12 gehuchten, waarvan het Centrum het dichtstbevolkt is. De andere gehuchten zijn Achterbos, Donk, Ezaart, Ginderbuiten, Gompel, Heidehuizen, Millegem, Postel, Rauw, Sluis en Wezel. Met een oppervlakte van maar liefst 11 419 ha is het grootste gemeente van het land. Op een landkaart vallen de contouren van de gemeente onmiddellijk op: zo vormen de gemeentegrenzen de figuur van een grote laars. De belangrijkste rivier is de Molse Nete die zich rakelings ten zuiden langs het centrum slingert.
Route :Mol centrum ( kerk ) - kp 56 - kp 55 : Vertrek richting de Ring tot aan knooppunt56 , linksaf en langs een verkeersvrije fietspad naast de Molse Nete het centrum uit langs de Rozenberg . Onderweg komt U langs de oude watermolen . Verder langs Mol Ginderbuiten en Mol Gompel naar het kanaal Kanaal Dessel-Kwaadmechelen .
Kp 55 kp 35 : Op het jaagpad van het kanaal Kanaal Dessel - Kwaadmechelen , langs rechts Rosselaar en links over het kanaal Balen , naar Balen -Hulsen
Het kanaal Dessel - Kwaadmechelen is een 15.7 km lang kanaal en verbindt het kanalenkruispunt te Dessel met het Albertkanaal te Kwaadmechelen , bevat geen enkele sluis en heeft 1 bocht nabij de aansluiting met het Albertkanaal . Te Dessel geeft het aansluiting met de Kempense kanalen : Kanaal Bocholt - Herentals en Kanaal Schoten - Turnhout - Dessel .
Kp 35 - kp 36 : Langs rustige wegen naar Mol - Heidehuizen . Kp 36 - kp 54 : Door het centrum van Geel - Bel , verder langs de Belse Bossen .
Geel-Bel is een gevarieerd gebied met hoge landschappelijke waarden. Hen, stuifduinen, vochtige en natte heide, verschillende beken en waterlopen, vennen en weide- en akkerlanden. Het kent waardevolle ecologische biotopen, dus een rijke flora en fauna.
Kp 54 - kp 08 - kp 09 : Door de Zandstraat en langsLissenvijver , links ligt de Grote Nete , tot aan het Malesbroek . Een beetje verder is de samenvloeiing van de Molse- en de Grote Nete .
Kp 09 kp 03 :Over de Molse Nete , de Ring onderdoor en langs Geel St. Dimpna verder langs rustige wegen .
Aan de oorsprong van de wereldbekende Psychiatrische Gezinsverpleging te Geel, ligt de legende van de Heilige Dimpna. Deze legende verhaalt hoe rond het jaar 600 Dimpna, dochter van een Ierse koning, op de vlucht voor de incestueuze intenties van haar vader, door zijn gezanten werd ontdekt te Zammel-Geel. Door de duivel bezeten onthoofdde de vader er zijn dochter. In de loop van de daaropvolgende eeuwen werd de Heilige Dimpna aangeroepen ter genezing van allerlei geesteskwalen
Kp 03 kp 05 : Door de Europese wijk . Over en langs het spoor naar Mol - Millegem . Kp 05 kp 56 centrum : Verder naar Mol-Ezaart met een bezoekje aan de molen , daarna naar en langs de Ring , linksaf , het Heipad langs de Molse Nete , aan kp 56 linksaf en terug naar de kerk .
Ezaart is het enige Molse gehucht dat prat kan gaan op een windmolen . Waar de overige molens uit Mol ofwel verbrand of afgebroken werden of -zoals deze van Millegem- overgebracht naar het Openluchtmuseum van Bokrijk, werd deze van Ezaart aangekocht en gedeeltelijk hersteld door het Atoomcentrum met medewerking van de gemeente
DE MERODEPAD : Deze fietsroute is te mooi om onbekend te blijven. Start : aan het boswachtershuis in Westerlo,gelegen achter het gemeentehuis daar waar ook andere fietsroutes van en rond Westerlo vertrekken. Afstand : +/- 30 km Route : Rustige route over goed berijdbare wegen Bewegwijzering : De bewegwijzering is recentelijk weggehaald en je zal dus het planneke moeten gebruiken
De route komt door de volgende plaatsen Westerlo - Bergom - Herselt - Testelt - Averbode VeerleHeid - Westerlo
WAT KOM JE TEGEN : - Van Bergom richting Herselt passeer je kamping "De Drij Eyken", waar je ook een paar kuitebijterkes tegenkomt. - Na de kamping en de afdaling steek de grote baan Herselt-Blauwberg over en direkt links heb je de Kapittel, een wijngaard uit en in eigen streek uitgebaat door de familie Willekens.Je kan er trouwens ook wijn drinken. - Is het hoofd nog niet te hard beneveld,opgepast want we gaan bergaf, gaan we richting Blauwberg.Onderweg komen we de alom omstreden weekendhuisjes tegen,passeren we een aantal grote boerderijen en komen zo aan het AERTS PARADIJS, dit is de familie Aerts die hun tuin vanaf juni openstellen voor het plubliek ,de moeite om daar is een kijkje te gaan nemen -Van Blauwberg gaat het over kleine rustige wegeltjes richting Testelt,onderweg heb je de mogelijkheid om de dorst te lessen. - Na de volgende molshoop te hebben beklommen en weer afgedaald moet je wel effen opletten, want op een van die kruispuntjes moet je wel linksaf. We rijden dan langs de zuiderflank van de weefberg naar Averbode,na een korte maar hevige beklimming kan je die inspanning vergeten in het lekbos met een reuzehoorn vol van dat lekkere ijscreme. - Verkoeling gehad gaan we richting Veerle-Heide,over de grote baan, In Veerle-Heide kan je eventueel in het buurthuis de dorstigen laven, de neus geeft richting Westerlo al aan , je passerd een paar keer de roode laak,gaat de dreef in achter het kasteel van De Merode (Vroeger was hier een pracht van een beukendreef), het bruggetje over de nete en je bent in hartje Westerlo,alleen nog het kruispunt over en je bent op de plaats vanwaar je bent gestart
De Gaspeldoornroute is een bewegwijzerde route die je 37 km lang voert langs heel wat schilderachtige plekjes. Je fietst doorheen de vijf kerkdorpen van Dilsen-Stokkem. Een sportieve uitdaging is ook de beklimming van het Kempens plateau. Op je tocht maak je uitgebreid kennis met de Maasuiterwaarden. En wanneer je de vier kastelen van onze stad bent voorbijgefietst kan je aansluiten op de Swentiboldroute. Om bij onze Nederlandse buren te geraken is een overzet met het fiets- en voetveer van Rotem naar Grevenbicht voor elke toerist een must.