NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Rondvraag / Poll
Gebuik jij een GPS
Bij het wandelen
Bij het fietsen
Alleen bij het autorijden
Om routes van internet op je GPS te zetten
Om routes van je GPS op internet te zetten
Om zelf routes te maken
om geocaching te doen
Bekijk resultaat

WANDELROUTES OP
http://blog.seniorennet.be/hetpinegeltje2/

REGEN OF ZON
KLIK OP DE BUIENRADAR

http://www.buienradar.nl/buienradar.aspx
Mijn favorieten
 • seniorennet.be
 • wandelroutes
 • vroeger en nu
 • Willekeurig SeniorenNet Blogs
  getand
  blog.seniorennet.be/getand
  Welkom op mijn blog!
  Nieuws DeRedactie
  Zoeken in blog

  VOOR EEN ROUTEBESCHRIJVING EMAIL ME
  Een interessant adres?
  Een interessant adres?
  Inhoud blog
 • Fietsroutes over gans belgie
 • Fietsroutes over gans belgie
  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Zoeken in blog

  Foto
  Foto
  Welkom op mijn blog!
  fietsroutes
  wandel-en fietsrouteplans

  WANDELROUTES OP http://blog.seniorennet.be/hetpinegeltje2/
  20-03-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Bilzenroute
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De Bilzenroute

   

  De Bilzenroute omdat je  komt door Bilzen – Munsterbilzen - Eigenbilzen

  Afstand: 37 km.

  Bewegwijzering: Je fietst een deel op het fietsroutenetwerk Haspengouw en een stuk op het fietsroutenetwerk Kempen en Maasland. Verkeerd of verloren rijden is uitgesloten. Volg de fietsknooppunten 68-85-84-69-64-62-65-66-67-68.

  Vertrekpunt: Landcommanderij Alden Biesen. U komt er via de E313 afrit 31, Bilzen. Vanaf hier is Alden Biezen duidelijk bewegwijzerd.

  Aard van de weg: Heuvelend (een fiets met versnellingen is wenselijk), overwegend verharde landbouwwegen met enkele niet verharde gedeelten. Deze fietuitstap is niet aangeraden bij nat weer.

  Kaarten: Fietsenroutenetwerk Limburg,

  1 /We vertrekken aan de Landcommanderij van Alden Biesen in Rijkhoven. Er is voldoende parkeerruimte, een toeristische infodienst, fietsenverhuur, je bent onmiddellijk op het fietsroutenetwerk en het ligt op een boogscheut van Bilzen en het NMBS-station (waar je ook fietsen kunt huren). Je fietst naar fietsknooppunt 85. De stijgende Kasteelstraat brengt je via de dalende Reekstraat en de Biezenweg direct naar Bilzen. Links en rechts fiets je langs boomgaarden waar de appelen en peren tantaliserend over de hagen hangen. Aan de Borreberg is een uitkijktoren waar je van een mooi uitzicht op het Demerstadje en omgeving kunt genieten. Langs een holle weg die later overgaat in een hoge dijk steek je voor de eerste keer de Demer over. Het riviertje is hier amper drie meter breed en stroomt enkele meters lager door een parkje. Onmiddellijk hierna fiets je Bilzen binnen. De route loopt over de Markt met het vroegere stadhuis - nu toeristische dienst - en de Sint-Mauritiuskerk. Achter de kerk heeft men het standbeeld van Camille Huysmans (1871 – 1968) geplaatst. De socialistische voorman - ooit nog burgemeester van Antwerpen - staat er wat verweesd bij, hij had blijkbaar een beter plaatsje gewenst.

  xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" /> 2 /Nu fiets je naar de knooppunten 84-69-64-62 en 65. Je verlaat het centrum van Bilzen door de Genutstraat. Aan het tweede kruispunt steek je schuin naar rechts in de Hasseltsepoort die overgaat in de Spurkerweg. Zo kom je in een open beemdenlandschap. Over een hogergelegen spoorwegtalud fiets je voor de tweede keer over de Demer. De spoorweg wordt alleen gebruikt voor goederenvervoer, onder meer voor Ford Genk.Aan de derde spoorwegbrug fiets je naar rechts, even links en dan weer rechts. Nu ben je op de Weg naar Diepenbeek. Aan het kruispuntje fiets je linksaf in de Genkerbaan en aan het volgende kruispunt fiets je rechts de Taunusweg op. Aan het einde van de Taunusweg kom je aan de Bilzerweg waar je linksaf fietst naar het Albertkanaal en richting Zutendaal. In de verte torenen de koeltorens van de elektriciteitscentrale van Genk hoog boven het landschap uit. Over het Albertkanaal fiets je de tweede weg rechts in, dit is de Watermolenweg. Dan links meevolgen door de Broekmolenweg. Autovrije wegen, uitgestrekt coniferenbos, struikheide, de Roelerheide en de Gellikerheide vormen nu de hoofdingrediënten van onze tocht door Zutendaal naar Gellik. Sommige gedeelten lijken wel groene tunnels waar slechts hier en daar een spat zonlicht doorkomt, soms onderbroken door een doorkijkje op een steil stukje hellingbos of een blikkerende waterpoel. In de dorpskom van Gellik ben je terug de bewoonde wereld ingefietst. Op het kerkplein kan je op een terrasje met een natje en een droogje bekomen van de geleverde inspanning.

  /Fiets nu over knooppunt 66, 67, en 68 terug naar het vertrekpunt. In Gellik fiets je richting Eigenbilzen. Je fietst de kleine dorpskom uit via de Wijerdijk. Aan het kruispunt over de brug van het Albertkanaal fiets je rechtsaf naar Eigenbilzen waar je dan de richting Hoelbeek neemt. Net buiten de dorpskom van Eigenbilzen brengt een onverharde weg je in de vallei van de Krombeek en langs het natuurreservaat De Hoefaert. In Hoelbeek kan je een klein ommetje maken om de 'Site Jonckholt' te bezoeken. De ruïne van de ridderburcht ligt goed verscholen en geheel verlaten in een overwoekerde uithoek van de gemeente. Men heeft over de volledige omtrek de burchtmuren tot ongeveer een meter heropgebouwd. De hoektorens zijn duidelijk herkenbaar, de omtrekken van de gebouwen binnen de burcht zijn door houten palen aangegeven. De hofgracht is gedeeltelijk verland en begroeid met waterplanten. Na Hoelbeek volgen nog Waltwilder en Sint-Martenslinde. Hier en daar kun je, tussen de vierkanthoeves, nog pareltjes van vakwerkbouw ontdekken. De dorpjes rijgen zich als een paternoster aan elkaar. Als je de lange stijgende notelarendreef infietst kun je er Rijkhoven nog bij aanrijgen. Op het einde van de dreef fiets je door het poortgebouw - de vroegere hoofdingang - de landcommanderij binnen. Tijd voor een welgekomen verfrissing op het terras van het Apostelhuis.

  Bilzen is een charmant stadje aan de bovenloop van de Demer in het hart van Limburg, aan de E313 Hasselt-Luik en op korte afstand van Genk, Tongeren en Maastricht. Bilzen is vooral bekend voor het machtige kasteel van Alden-Biesen in de deelgemeente Rijkhoven, maar ook het centrum van Bilzen heeft enkele mooie monumenten bewaard. Op het grondgebied van Bilzen bevinden zich meerdere natuurreservaten, parken en een drietal bosgebieden. 

   

   

  Bilzen ontwikkelde zich in de Middeleeuwen tot een bloeiend handelsstadje dankzij haar gunstige ligging aan een knooppunt van wegen. In de 11de eeuw werd Bilzen bij het graafschap Loon gevoegd, later komt het stadje in de invloedssfeer van het prinsbisdom Luik. Vanaf de 14de eeuw zou de stad de naam Beukenbilzen dragen, om haar te onderscheiden van gemeenten zoals Eigenbilzen en Munsterbilzen. Tijdens de 16de en 17de eeuw werd de stad herhaaldelijk geplunderd. Met de steun van de landcommandeur van Alden Biezen werd de kerk heropgebouwd. De aanleg van een spoorverbinding in de 19de eeuw gaf Bilzen een nieuw elan.


  Onderweg den inwendige mens verzorgen in :


  RESTAURANTS : 
   Bevershof     -   Het Magazijn

   

   CAFÉ'S                :   Apostelhuis   -  't Wanthof

   

  20-03-2007 om 17:45 geschreven door de jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  14-03-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brasschaat : Kapittelroute
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />Brasschaat : Kapittelroute 
  Start :Kasteel Brasschaat , prov : Antwerpen of

            aan het Armand Reusensplein (Sint-Antoniuskerk)
  Afstand : 38 km

  Afstand: 38 km, twee verkortingen van 20 km. 

   

  Relief: Vlak
  Wegdek: Asfalt en beton, in het Peerdsbos is het onverhard.
  Veiligheid: Er zitten toch wel enkele drukke wegen en kruispunten in.
  Bewegwijzering: Goed, Het ganse traject is volledig bewegwijzerd met kleine zeskantige bordjes.

  Bos, veel groen, riante villawijken: "Het Versailles van Antwerpen" noemde Marnix Gijsen deze regio. 
   
  Route : Kapittelmakers’ is de spotnaam van de inwoners van Brasschaat.
  De Kapittelroute loodst je dan ook door deze parkgemeente.
  Ooit was Brasschaat een arm gehucht van Ekeren. Vele mensen sprokkelden toen takken, maakten er brandhout of kapittelhout van en verkochten het aan de meer gegoede Ekerse bevolking. Vandaar de spotnaam ‘Kapittelmakers’. De fietsroute slingert zich door het parklandschap en de diverse groendomeinen van Brasschaat en Kapellen. Deze parkgemeenten tellen bovendien heel wat fraaie kastelen en landhuizen. Situering: Brasschaat en Kapellen .

  Dit is een route voor personen , die graag langs grote villa's, parken en bossen fietsen .
  We zijn vertrokken aan het kasteel van Brasschaat, langs de Miksebaan ( residentie's , golfterrein ) , Jagersdreef , Kerkedreef ( park De Mick, bossen de Inslag en de kinderboerderij Mickerf
    ) naar Maria ter Heide . Verder langs Lage Kaart , Guyotdreef

  (villa Pfaff ) , Mishagen en langs een spoor naar de Aeroclub Brasschaat en het militair kamp Polygoon .
  Daarna verder langs de Brasschaatse- en Franse Lei ( riante villa's ) naar Kapellen.
  Langs manegé Hubert , gehuchten Hoogboom en Mariaburg ( rust 23 km ) , domein Caterheyde , Ter Borcht richting autostrade .
  Voor de autostrade linksaf , een stukje drukke baan , dan rechtaf aan het sportcentrum en door het Peerdsbos en langs de Melkerij terug naar het kasteel van Brasschaat

  14-03-2007 om 21:18 geschreven door de jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  18-02-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tussen Hove(n) en Lier
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  TUSSEN HOVE(n) EN LIER

   

  AFSTAND : JE KUNT 3 LUSSEN FIETSEN

  LUS 1 : volledige lus (38km) 62-81-61-82-87-88-20-89-31-27-60-20-62

  LUS 2 : zuidelijke lus (30km) 62-12-63-11-89-31-27-60-20-62

  LUS 3 : noordelijke lus (29km) 62-81-61-82-87-88-20-89-11-63-12-62

  WAAR?

  Hove, Boechout, Lier, Duffel, Lint en Kontich

  VERTREK?

  gemeentehuis Hove (= knooppunt 62)

   

  Ten zuidoosten van Antwerpen fiets je langs kastelen, villa's en hoeven. Kers op de taart is Lier, het gezellige stadje aan de samenvloeiing van de Grote en de Kleine Nete.

   

   

   

   

   

  EVEN AFSTAPPEN?

  hoven en kastelen: Geelhandhof (Hove), Hof van Moretus (Boechout) en Duwijkhof, Hagenbroekhof, Hof van Ringen en Hof van Lachenen (Lier); behalve het Geelhandhof (nu gemeentehuis Hove) zijn ze alle in privé-handen en dus niet toegankelijk!

  voormalige spoorweg lijn Kontich-Duffel: vandaag een natuurreservaat, broedplaats voor tientallen vogelsoorten

   

  modelhoeve (Lint, in de buurt van knooppunt 12): model van een hoeve anno 1900

  De Modelhoeve, gelegen aan de Lintsesteenweg 531 is geklasseerd als beschermd monument om reden van industrieel-archeologische waarde. Eind 19de - begin 20ste eeuw werden heel wat initiatieven genomen om de landbouw nieuw leven in te pompen en te laten profiteren van de industrialisering. Zo werden heel wat vervallen hoeven vervangen door modelhoeven.

    

  paarden melkerij 'Het Brabanderhor (Lier, tussen knooppunten 13 en 11)

  Paardenmelk is lichaamsversterkend, weerstandsverhogend en zorgt voor vitaliteit en energie. Door zijn unieke samenstelling en lichte verteerbaarheid geeft het bijzondere ondersteuning tijdens een herstelperiode.
  Kortom, paardenmelk is een zeer gezond voedingsmiddel dat vele klachten kan verminderen en voorkomen of gewoon ter preventie gedronken wordt om op natuurlijke wijze fit en gezond te blijven  :  
  http://paardenmelk.be/pages/hofframe.html

   

  Lierse Polder: met zijn 156 ha een van de kleinste polders in Vlaanderen

  De Lierse polder paalt vlak aan het centrum van de stad. Dit beschermd natuurverbindingsgebied is met 156 ha een van de kleinste polders van België.
  Polders zijn openbare besturen die zorgen voor het waterbeheer in de streek. Zij onderhouden en verbeteren de grachtkanten door het heraanbrengen van verdwenen berm- en veldbloemen. Bovendien maakt de aanplanting van streekeigen bomen en struiken, zoals knotwilgen, de habitat weer aantrekkelijker voor diverse vogelsoorten.

   

  PIME (Lier): provinciaal instituut voor milieu-educatie; de tuin is vrij te bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang

  Fiets zeker even tot in het centrum van Lier. Je kan er slenteren door de talloze sfeervolle straatjes en het fotogenieke begijnhof (Unesco Werelderfgoed!), binnenkijken in de Sint-Gummaruskerk en de astronomische snufjes in de Zimmertoren bewonderen. Bovendien liggen de Lierse terrasjes er steeds héél uitnodigend bij! De ideale plek voor een lekker tussendoortje: een kop koffie met een Liers vlaaike of een fris Caves-biertje..

  Veel fietsplezier

  18-02-2007 om 00:00 geschreven door de jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  25-10-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Hondenfretterspad
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Hondenfretterspad   

  thema

   

  fietstocht langsheen een gedeelte van de historische weg die de hondenopkopers volgden

  afstand

   

  52 km

  inkorting

   

  geen inkortingen voorzien

  vertrek en aankomst

   

  Grote Markt - Boom (O.-L.-Vrouwkerk)

  duur fietstocht

   

  ca 4 uur (afhankelijk van de rustpauzes)

  parkeermogelijkheid

   

  rond de Grote Markt

  weer

   

  de fietstocht is niet weergebonden

  wegwijzers

   

  geen wegwijzers

  rustpauzes

   

  taverne "De Hoorn" op ± 11 km
  te Leest op ± 40 km

  horeca

   

  rond Grote Markt

  De Bomenaars worden in de volksmond "de hondenfretters" genoemd.  Vreemd misschien, maar ze zijn er fier op.  Hoe ze aan deze naam komen, is een verhaal dat maar weinigen kennen.

  Om deze geschiedenis op te frissen, besloot de geschiedkundige studiegroep "Ten Boome" samen met het Boomse Gemeentebestuur het "Hondenfretterspad" uit te geven.  Deze brochure is het resultaat van heel wat opzoekingswerk.  Ze beschrijft een fietsroute vanuit Boom naar Grimbergen, zijnde een gedeelte van de historische weg die de hondenopkopers regelmatig aflegden en ze bevat eveneens een woordje uitleg over de plaatsen die je onderweg tegenkomt.

  Fietsroutebeschrijvingxml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" /> xml:namespace prefix = w ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:word" />

  Vertrekpunt : Grote Markt - Boom

  Colonel Silvertopstraat - eerste straat rechts Emile Vanderveldestraat tot aan de lichten

  - rechts richting Willebroek - over Rupelbrug

  - voor kanaalbrug aan lichten linksaf naar Klein-Willebroek

  - over het bruggetje naar rechts langs het kanaal tot aan brug van Willebroek (4 km)De baan oversteken en fietspad volgen

  - aan de burelen Zeekanaal linksaf

  - aan het einde rechtsaf (2de straat) Molenweg

  - rechts meedraaien tot einde weg

  - linksaf het kanaal volgen tot aan de brug van Tisselt (7,5 km)

  De baan oversteken en het kanaal volgen tot aan de taverne "De Hoorn" (11 km)

  - het kanaal verder volgen tot aan de brug van Humbeek (15,5 km)

  - nog steeds het kanaal blijven volgen tot aan de Verbrande Brug (19 km)

  Rechts de brug oversteken - de Verbrandebrugsesteenweg inrijden

  - aan de splitsing rechts meedraaien en verder volgen tot aan de lichten

  - rechtsaf de Humbeeksesteenweg inslaan

  - 3de straat linksaf de Oyenbrugstraat inrijden

  - deze loopt over in de Tommenmolenstraat - deze straat volgen tot aan de Tommenmolen (22 km)

  Terug

  We rijden terug in de tegenovergestelde richting

  - Tommenmolenstraat - Oyenbrugstraat

  - aan het einde rechtsaf de Humbeeksesteenweg volgen tot aan de lichten

  - linksaf de Verbrandebrugsesteenweg inslaan

  - volgen tot aan de Verbrande Brug en deze oversteken

  Linksaf vlak naast het kanaal richting Humbeek

  - aan de brug rechtsaf de Kanaalstraat inslaan

  - links meedraaien en volgen tot einde

  Rechtsaf de Mechelstraat/Humbeeklaan inrijden

  - links meedraaien en volgen tot einde

  - rechtsaf naar Hombeek

  - de spoorweg oversteken en volgen tot aan de Zenne (36 km)

  Voor de Zenne linksaf de dijk oprijden

  - deze volgen tot in Leest
  De Zenne volgen tot Heffen

  - de baan oversteken

  - de Zenne verder volgen tot Klein-Willebroek

  - over het bruggetje rechtsaf richting Rupeloverzet

  De dijk oprijden en linksaf volgen tot aan de Rupelbrug

  - rechtsaf richting Boom

  - aan de lichten rechts afslaan naar de Grote Markt (52 km)


  VOOR MEER INFO OVER DE GESCHIEDENIS VAN HET HONDEN FRETTEN ZIE ;

  http://www.boom.be/11_04.htm#1

  25-10-2006 om 00:00 geschreven door de jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (5 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  14-10-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Demervallei
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Vertrek : Aarschot
  Afstand : 36 km
  Bewegwijzering : knooppuntennetwerk hageland
  Aard van de weg : Goed bereidbaar
  Route : Van de markt van Aarschot zoek je ofwel de demer KP 03 ofwel richting Rillaar KP 04

              04-02-01-57-59-58-25-18-56-03- Aarschot

  Langs deze route verkennen we de vallei van de demer.
  Het is een zeer rustige route met verassend mooie panorama's

  De Demervallei

  De Demervallei is een moerassig gebied dat zich profileert als een groene zone met broekbossen , vochtige weilanden op de iets hogere delen, en grote zones met populierenaanplantingen. In de natste delen van de vallei is de bodem zeer vochtig en venig: er is een zwarte moerassige laag waardoor de vallei ongeschikt is voor de landbouw. Langs de Demer en oude meanders vinden we langgerekte rietvelden en bosjes. De ecologische waarde is hoog: verschillende zeldzame planten- en diersoorten kunnen er gevonden worden.  Zoals bij andere dorpen in de vallei, heeft de Demer als belangrijke verbindings- en handelsweg ook hier een vitale rol gespeeld bij het ontstaan van de dorpsnederzetting en de ontwikkeling van de latere gemeenschap.

  De eerste dorpskern is ontstaan op het snijdingspunt van de rivier met de oude landweg die de verbinding maakte tussen Kempen en Hageland. Zij kwam tot stand op de zuidelijke flank van de Voortberg, die in tijden van overstroming de bewoners meer veiligheid verschafte dan de drassige Demeroevers

   

  Vermelden we tenslotte ook nog de bedrijvigheid van de scheepvaart op de Demer. Vooral in de 16de eeuw nam het vervoer op de Demer aanzienlijk toe. Dagelijks trof men er schepen aan die haring of zout, lakens van Diest of Zoutleeuw of bouwmaterialen voor de plaatselijke kerken vervoerden. In de 16de eeuw werd het scheepstrekkersambacht opgericht; de scheepstrekkers van Testelt en Messelbroek namen de lijnen over van de trekkersgezellen van Aarschot aan de Hanenberg en trokken de schepen tot aan de sluis van Zichem. Nog in de 19de eeuw voeren tot bijna 200 schepen per jaar over de Demer.


  Veel Fietsplezier

  14-10-2006 om 10:00 geschreven door de jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (12 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  01-10-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GNOPROUTE
  Klik op de afbeelding om de link te volgen DE GNOPROUTE LANGS KNOOPPUNTEN

  Afstand : 35.5 km

  Vertrek : Kapellen centrum

  Route   : Knooppunten  76-39-38-73-74-79-85-14-13-77-76

   

  KAPELLEN :

  Gemeentewapen & Gemeentevlag

   

  Het gemeentewapen van Kapellen werd ontworpen door de Brusselse kunstenaar Pol Van Houtte. Bij Ministerieel Besluit van 13 oktober 1993 werd het als volgt goedgekeurd : "in lazuur drie akers van goud. Het schild geplaatst voor een Sint Jacob de Meerdere als pelgrim, houdend een kapel in de linkerhand, alles van goud".

  Kapellen was een deel van de gemeente Ekeren tot 1801. De "akers" op het Kapelse schild werden overgenomen uit het gemeentewapen van Ekeren, dat bestond uit drie gouden brouwerij-akers op een blauw veld. Het Ekers schild is geplaatst voor de heilige Jacobus de Meerdere, patroonheilige van de parochiekerk, die in de linkerhand een kapel houdt; dit is de kapel van de Hoogenschoot die aan hem is toegewijd en waar de parochiekerk van Sint Jacobus de opvolgster van is. Het feest van onze patroonheilige wordt op 25 juli gevierd, een feestdag die tot vandaag de datum van onze jaarlijkse kermis bepaalt.

   

   

    KP 39 Hoogboom ,Een gemeente met 7000 inwoners   

  Tussen KP 38 en 73  de Uitlegger

  Sinds 1992 geniet het domein bijzondere bescherming door de rangschikking van heel "De Oude Gracht", "De Uitlegger" inbegrepen, als beschermd Landschap. In de toegankelijke zone werd een bosleerpad omheen de vijver ingericht.

   

  KP 79 : Mastenbos ,Antitankkanaal 
   Antitankkanaal : Lengte 33 km en circa 18 meter breed en 2 meter diep . Het is een geklasseerd natuurgebied en hierdoor een prachtig viswater . Door gebrek aan onderhoud is het kanaal echter op veel plaatsen overwoekerd en moeilijk toegankelijk . Er is geen scheepvaart . Oevers op de meeste plaatsen natuurlijk , maar op sommige plaatsen versterkt met hout of in beton . Er mag gevist worden gedurende de paaitijd en 's nachts

  Sinds 1999 is er in Kapellen een wandelgebied bijgekomen. Het werd in twee delen aangekocht door het Vlaams Gewest. De afdeling Bos en Groen kreeg het beheer toegewezen. Het “Mastenbos” is met z’n 150 hectare een afwisselend gebied met bos, zandige heivlaktes, ruige grasvlaktes, bosranden en resten van vroegere boomaanplantingen. Je wandelt deels ook door oude bomendreven van een vroeger landschapspark.

   

  KP 14 : T’Rood

  Het Rood is gelegen op de grens van Kapellen met de buurgemeente Hoevenen aan het kruispunt van de Streepstraat met de Parijse Weg. Het vormt een natuurlijke buffer tussen beide dorpskernen.

   

  KP 77 : Mariaburg
  De Mariaburgse Feesten
    worden  elk jaar  aangeboden door de Vzw De Weyngaert op het plein voor de kerk , een denkpiste is oa dit nog ooit te kunnen verwezelijken in de tuin van het voormalig bankgebouw Antverpia.
  Wij zoeken steeds vrijwilligers om de Mariaburgse Feesten ieder jaar te kunnen laten doorgaan , zonder Uw hulp zullen de feesten niet kunnen plaatsvinden.

  01-10-2006 om 16:20 geschreven door de jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (7 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  02-09-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Lotelingroute
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Afstand: 32 km

  Bewegwijzering: 
  knooppunten  Fietskaart 2 antwerpen

  Vertrekpunt:  Zoersel a/d kerk KP54


  Aard van de weg:
  Goed

  Route : 54+55+92+93+94+95+04+96+97+17+15+02+05+06+07+91+54


  ZOERSEL
  - Ken je Hendrik Conscience nog? De auteur van De Leeuw van Vlaanderen leerde zijn volk lezen. Een ander bekend boek van Conscience, De Loteling, speelt zich af in het Boshuisje in Zoersel. De oude hoeve in het Zoerselbos is vandaag ingericht als taverne. Je kunt er bijna honderd verschillende bieren proeven.

  Wie vandaag de bierkaart vraagt in 't Boshuisje in Zoersel en het hele rijtje afgaat, mag zich een kenner noemen. Of een zatlap. Toch heeft de uitbater niet de ambitie om zijn volk te leren drinken. Wel prijst hij zijn klanten spontaan het bier van Conscience aan: Loteling. ,,We hebben lichte en donkere Loteling'', zegt hij. ,,Het gaat om een soort trappistenbier dat exclusief voor ons gebrouwen wordt bij brouwerij Huygen in Oost-Vlaanderen.''

  't Boshuisje ligt midden in het Zoerselbos. Met de auto kun je er alleen geraken via een smalle asfaltweg in Zandhoven, vlakbij afrit 20 van de autoweg E34. De meeste bezoekers komen daarom te voet, met de fiets of per paard. ,,Ruiters kunnen hun paard hier aan een boom vastbinden of in de wei zetten'', zegt Donald.

  Vooral als je te veel Loteling hebt gedronken, blijkt een paard een verstandig transportmiddel. Zo herinnert Donald zich een klant die zodanig diep in zijn Loteling-glas had gekeken dat hij niet meer wist hoe hij thuis was geraakt. ,,De man werd 's anderendaags 's morgens wakker in zijn paardenstal, op de zadel van zijn paard. Het dier kende blijkbaar blindelings zijn weg naar huis'', lacht Donald.

  Het is de streek waar het verhaal van de Loteling zich afspeelt
  De Loteling was iemand die zich ingeloot had om dienst te nemen bij het leger
  Het  waren meestal arme boerenzonen die zich voor betaling de dienst overnamen van een
  meestal begoede persoon
  Wel ,deze route leid ons langs deze ,toch nog zichtbare arme mensen streek,en als je dan langs het
  boshuisje,waar de schrijver zijn verhaal noteerde,fietst waan je jezelf terug in de tijd van toen

  veel plezier

  02-09-2006 om 14:48 geschreven door de jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  25-08-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lauhun-route
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Afstand: 40 km

  Bewegwijzering:  
   Fietsknooppunten kaart - Limburg


  Vertrekpunt   :  Borgloon

  De Route : 151-152-136-139-128-117-118-127-133-157-158-160-164-
                     163-161-162-153-152-151

  LAUHUN : 
  Loon is afgeleid van het Germaanse Lauhun dat beboste heuvel betekent. Het verschijnt voor het eerst in 1078 in teksten. Vanaf de 12e eeuw is ook de Romaanse vorm Looz bekend. Borgloon betekent dus burcht op een beboste heuvel en de plaats lag binnen het woongebied van de Eburonen.

  WAT KOMEN WE TEGEN :

  KP 151: Borgloon :  Bezienswaardigheden

  -Het stadhuis
  -De romaans-gotische
  Sint-Odulfuskerk, een kruisbasiliek met vijf beuken. In deze kerk legden de graven van Loon, en na 1366 de prins-bisschoppen van Luik de eed af bij hun troonsbestijging
  -de burchtheuvel van de
  burcht van Loon
  -de
  kapel van Helshoven

  Kerniel - Borgloon

  Cisterciënzerinnenabdij Mariënlof

  Op vraag van Maria van Kolen vestigen de paters kruisheren zich in 1438 in Borgloon. Het klooster krijgt de naam 'Maria Laudes' of 'Mariënlof'. Na de opheffing tijdens de Franse Revolutie wordt de abdij overgenomen door cisterziënzerinnen. Ze is in het bezit van buitengewoon waardevolle kunstvoorwerpen waaronder het oudste schilderwerk op doek in de Nederlanden
  Cafetaria: Ter Poorte, zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 u.
  Andere bezienswaardigheden
  Fruitstreekmuseum: bezoek zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.30 u. (ipv 10.00 tot 17.30 u.)

  KP 128  Piringen  :
  - In Piringen vind men nog dassenburchten

  Eten en drinken: • Café bij Mariella: Piringenstraat 4, 3700 Piringen-Tongeren, tel. 012 23 60 50, do. gesloten, geopend vanaf 10.30 u, zo. vanaf 9.30 u, specialiteiten: spareribs, scampi’s, mosselen (seizoen), ijs en pannenkoeken.


  KP 133  Vechmaal :

  Wegens de zeer vruchtbare gronden vormt Vechmaal een typisch landbouwdorp. Ongeveer 68% der oppervlakte is bestemd voor landbouwteelten en strekt zicht uit op de dalflanken rondom het dorp. Het dorp zelf ligt te midden van boomgaarden en weilanden en vormt ongeveer 29% van de totale oppervlakte. Nog enkele bosjes 2% herinneren ons aan de vroegste tijden van Vechmaal.

  KP 158  Heers :
  het Kasteel uit de 13e eeuw, één van de merkwaardigste uit Limburg is een voorbeeld van bijzondere architectuur, is een van de zeldzame vestigingen en was een belangrijke burcht waarrond meerdere gevechten plaats vonden. Daaraan verbonden de indrukwekkende boerderij met zijn tiendenschuur. Merkwaardig nog de “zwarte kapel” in de dreef bij het kasteel. Ook de woning Moers, met vroeger een torentje op het dak. Evenals enkele oudere boerderijen, waarvan de bekendste, de hoeve Missotten naar Bokrijk (ingang van het domein) werd overgebracht.


  KP 164  Gelinden :
  Gelinden heeft weer zijn linde. Afgelopen maanden werd aan de hoek van de Steenweg en Schepenbank een jonge linde geplant. Het boompje vervangt zijn beroemde voorganger, die in 1990 moest worden omgehakt. Het café ,,De Linde'' staat niet meer alleen om de herinnering aan het verleden levendig te houden.

  KP 163  Klein-Gelmen : heeft 't Doolhof

  En verder ligt de route bezaait met kastelen ,waarvoor je echt tijd moet voor reserveren
  of nog eens moet terugkomen.

  veel fietsplezier

  25-08-2006 om 15:08 geschreven door de jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (16 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  18-08-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Bloesem-Fruit route
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Deze  fietsroute laat je eindeloos kijken naar het witte bloesemtapijt van laag- en hoogstammen in het voorjaar ,en de tonnen lekker fruit in het najaar, 

  en een landschap bezaaid met kastelen. Je fietst door typisch Haspengouwse dorpjes,

  het historische hart van Borgloon en het gemeentecentrum van Kortessem. Met de

  volledige fietsroute heb je ongeveer 36 km in de wielen. De verkorte lus laat je afkloppen op 25 km.

  dit is de link voor de bloesem-fruitmeter :

  WAT KOM JE TEGEN

   

  Wellen

  Haspengouw mag er dan vredig uitzien, in de 18de eeuw werd deze streek onveilig gemaakt door Bokkenrijders, een bende die zich eerst toespitste op het stelen van kerkelijke rijkdom, maar al snel ook gewone mensen ging bestelen en chantage pleegde door middel van brandbrieven en brandstichting. In Wellen alleen al werden 116 personen genoemd als bokkenrijder of veertig procent van de volwassen mannelijke bevolking.

   

  Stroopfabriek  Vrolingen

  Stap in Vrolingen af bij het stamcafé van boer Vandeput en ontdek de nog enige stroopstokerij van de streek.

  Vijf generaties lang al stookt de familie Bleus appels en peren tot heerlijk broodbeleg. Laat u verbazen door 200 jaar oude kookketels waarin meer dan 1000 kg vruchten sudderen en voor alles proef van deze unieke stroop.

   

  Kasteel van Rullingen

  Het 17de eeuwse kasteel van Rullingen straalt vruchtbaarheid en onbekommerd leven uit. Waar nu de Franse geometrische tuin ligt stond vroeger een bij het kasteel horende Haspengouwse hoeve. Rond het kasteel werd door het provinciebestuur een arboretum en een fructuarium aangelegd met 142 verschillende hoogstamfruitvariëteiten.

   

  Borgloon

  Om Borgloon te bezoeken moet u klimmen. De graven van Loon bouwden deze versterkte stad op een heuveltop. De glasramen in het elfde eeuwse gravenhuis, nu stadhuis, laten u kennismaken met het leven en werken in het oude graafschap. Verscholen achter de bibliotheek ligt de burchtheuvel, 118 meter boven de zeespiegel. Van daaruit kijkt u uit op de verre omgeving.

   

   

   

   

  Kortessem

  Kortessem is de poort van  Haspengouw en de ideale startplaats voor een fietsontdekking van Haspengouw. Er is gratis parking voor auto’s aan de kerk en achter het administratief centrum. Voor extra inlichtingen kan u aankloppen bij het infokantoor, CC Mozaïek, Kerkplein 14.

   

  Gors-Opleeuw

  Tussen de glooiende boomgaarden en akkers ligt Gors-Opleeuw. De grootte van de vierkanstshoeven laat zien dat deze streek erg welvarend was. De ruim bemeten pastorie is ingericht als B&B. Ze wordt uitgebaat door mensen die minder mogelijkheden hebben in het gewone arbeidscircuit. Het terras in de gezellige pastorietuin is toegankelijk voor fiets- en wandeltoeristen.

   

  Neerrepen en Overrepen

  Tussen Overrepen en Neerrepen is het landschap erg weids en gunt het een blik op Tongeren, de oudste stad van België. De Onze-Lieve- Vrouwbasiliek markeert duidelijk haar aanwezigheid. In Neerrepen is de kerk heel

  wat meer bescheiden. Haar toren heeft een Romaanse onderbouw en is verder laatgotisch. In het kerkgebouw staan mooie grafzerken van de vroegere heren van Repen. Van hun kasteel is enkel de grote toren en de zuidelijke puntgevel overgebleven. De kasteelhoeve is 18de eeuws en nog één van de weinige bedrijven waar alle stallen binnen het vierkant van de vierkantshoeve zijn gelegen.

   

  xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />

  18-08-2006 om 17:58 geschreven door de jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (51 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  09-08-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemperoute
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Gemperoute


  Afstand: 40 km
  Startpunt: Gempemolen
  Situering: Tielt-Winge

  De Gemperoute is een bewegwijzerd fietstraject in het Hageland (Vlaams-Brabant, België).De fietsroute is 30  lang en loopt langsheen de gemeentegrenzen van Tielt-Winge.Het heeft de gerenoveerde Gempemolen, gelegen aan de Molenbeek, als vertrekpunt. Doorgaans loopt de fietsroute doorheen boomgaarden, weiden en akkers.

  De Gempemolen is een watermolen op de Molenbeek in het gehucht Gempe (Tielt-Winge, Vlaams-Brabant, België).

  Geschiedenis

  Hendrik I, Hertog van Brabant, schonk in 1229 een lap grond met een watermolen te Gempe aan het klooster van Gempe. Het klooster kreeg eveneens rechten op de grote Gempevijver, die water leverde om de molen aan te drijven tijdens droge zomers. In het begin van de 17de eeuw kreeg het klooster de toelating om de Molenbeek over meer dan 600 meter te verplaatsen om het verval aan de molen te vergroten. Het klooster heeft de molen lange tijd verpacht aan een maalder. Bij de afschaffing van het klooster door de Franse revolutie kwam de molen definitief in privéhanden. Hij werd vrijwel altijd als graanmolen gebruikt tot omstreeks 1950. Sinds 1944 is de molen geklasseerd als monument.

  Renovatie

  In de loop der jaren werd de molen verwaarloosd en raakte vervallen. In 1991 werd de molen aangekocht door Brouwerij Haacht. Het molenhuis werd gerenoveerd en omgevormd tot taverne. Er werd een volledig nieuw eikenrad gebouwd, het sluiswerk en de molengoot werden vervangen.

  Toerisme

  De molen bevindt zich op de Molenbeek, vlakbij de samenvloeiingen met de Sassenbeek, de Kraaiwinkelbeek en de Wingebeek. De vallei is een drassig, mooi wandelgebied dat aansluit bij het voor wandelaars vrij toegankelijke Troostenbergbos. De uitgestrekte Gempevijver lokt vele soorten watervogels aan.

  De Gempemolen is een rustpunt voor de wandelaars en fietsers die ofwel voor het GR-wandelpad kiezen of gewoon willen wandelen of fietsen tussen De Moedermeule in Gelrode, het kasteel van Horst of langs de Jan-Primusroute. Het bewegwijzerd fietstraject "de Gemperoute" heeft de Gempemolen als startpunt.

  09-08-2006 om 21:04 geschreven door de jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  04-08-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ABEEKVALLEIROUTE
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  ABEEKVALLEIROUTE MET KNOOPPUNTEN

   

  Afstand: 30 KM

  Bewegwijzering: knooppunten


  Vertrekpunt: Kerkplein van Meeuwen


  Aard van de weg: Overwegend verhard en autovrij


  Kaarten: Fietsroutenetwerk Limburg

   

  Route – KP  vanaf het kerkplein naar N° 32-34-33-04-03-01-02-32

  EEN PUUR TOERISTISCHE ROUTE MET HEEL VEEL BEZIENSWAARDIGHEDEN

   

  Deze fietsroute van ongeveer 28 km leidt doorheen de mooie vallei van de Abeek. Die beek ontspringt aan het Broekvenin een natuurdomein van heide en vennen. Samen met de vele zijbeekjes maakt de Abeek van Meeuwen een lichtgolvend landschap. Tijdens het fietsen kanu kennis maken met onze rustige, landelijkegemeente. Alle bezienswaardigheden van dedeelgemeenten Ellikom en Meeuwen zijn in deze route opgenomen.

   

  A. St.-Martinuskerk. De gotische St.-Martinuskerk van Meeuwen dateert uit de tweede helft van de 15de eeuw.

  Buiten domineert vooral de slanke, massieve westertoren van 45 m hoog. Het kunstpatrimonium bestaat o.a. uit een eikenkruisbeeld (16de eeuw).

   

  B. Monument “Rampsalighe St.-Niklaesdagh”. Op 6 december 1648 werd de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van Meeuwen-Gruitrode geschreven. Ruim 1500 huisliedenen schutters uit Meeuwen en omstreken trokken op tegen de Lorreinse troepenmacht, die de omgeving terroriseerde en plunderde. Het bloedige treffen, dat minder dan één kwartier duurde, was meedogenloos en eiste een hoge tol: ongeveer

  400 doden en hetzelfde aantal gewonden bleven achter op het slagveld. De 27 dorpen die bij de strijd betrokken warenverloren in die korte tijd meer inwoners dan tijdens de ganse Eerste Wereldoorlog.

  Vlak tegenover het monument in de Hoogstraat, 67 vindt u een fietsenhersteller. Tel. 011-79 30 43

   

  C. St.-Antoniuskapel. Deze kapel zou al in 1550 gebouwd zijn. St.-Antonius werd vereerd tegen zwijnenziekten. Zijn feestdag wordt hier nog steeds gevierd in januari met de verkoop bij opbod van varkenskoppen en kleinvee. Op de knooppunten 32 en 34 kan u aansluiten op de Geuzenbaanroute..

   

  D. Zwartven en Turfven. Deze vennen zijn ontstaan door zandverstuivingen. Zij worden uitsluitend gevoed door regenwater.Doordat het regenwater geen kalk of voedingsstoffen bevat, zijn de vennen verzuurd en is de plantengroei éénzijdig. De naam Turfven schijnt wel misplaatst want volgens geologen kan hier geen sprake zijn geweest van turfontginning. Zowel Zwartven als Turfven liggen in een natuurgebied. De omgeving van beide vennenzijn rijke pleisterplaatsen van waterwild en doortrekkende vogels. Beide vennen zijn ook drink- en rustplaatsen voor kraanvogels

   

  E. Blauwe steen. De blauwe steen vormt de grens tussen Wijshagen, Gruitrode en Opglabbeek. In de volksmond wordt dit het “Driedorpenpunt” genoemd. Deze steen betekende tevens het einde van de ondergrondse mijnconcessie van de Kempische Steenkoolmijnen.

  Aan knooppunt 33 kan u eventueel de fietsroute verlaten richting Opglabbeek (volg 39).

   

  F. Donderslag. In de nabijheid van knooppunt 33 kan u, via een mooie dreef, een bezoek brengen aan het gebied Donderslag. Dit domein en de vroegere, nu verdwenen, hoeve hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1117. Het is een rustig wandelgebied met eeuwenoude eiken en beuken .

   

  G. Bron Abeek. De Abeek ontspringt in het zuiden van de gemeente, op het militair domein, aan het Broekven. Het brongebied is een heidevlakte met vennen en venen. Vanaf de Gestelstraat heeft de Abeek zijn eigenlijke loop gevonden en stroomt ze als een zuivere beek door een moerassig gebied. Ze verlaat Meeuwen

  in het uiterste noorden van de gemeente. Zo stroomt ze verder over Reppel en Bocholt naar Molenbeersel. Van daaruit vloeit ze verder over de Nederlandse grens waar ze uitmondt in de Maas. Van oorsprong tot monding is de Abeek ongeveer 30 km lang. De vele landschappen en afwisseling ervan zorgen voor een zeer rijk gebied. Elke plaats die anders is, maakt ze wellicht interessant voor één of ander dier, plant, insect of amfibie. Op de zeer moerassige gronden van de Abeekvallei tref je elzen en wilgen, rietkragen of een typische kruidenvegetatie aan: Paar- en Verspreidbladig goudveil, Speenkruid, Bittere veldkers, Moerasspirea, Klokjesgentiaan, Waterdrieblad en diverse andere zeldzame planten. In dit zeer natte en zure milieu is er turfvorming. Er staan

  nog 4 watermolens op de Abeek: twee in Meeuwen en twee in Ellikom. Zoals vrijwel overal worden ze als dusdanig niet meer gebruikt..

  M. Hoogmolen. Gelegen op de Abeek . In deze watermolen werd vroeger graan gemalen en werden lakens “gevold”. Vollen is vullen, d.w.z. de uitstekende vezels in het laken doen dringen in volkuipen (zwierders) die door de molen werden aangedreven. De molen dateert van vóór 1500. Het is een “onderslagmolen” (zie Dorpermolen). Beschermd op 05/12/1995. Hij is gelegen aan de Hoogmolenweg, 15 in Ellikom. Hij is herbouwd en hersteld. Alleen toegankelijk langs de Hoogmolenweg. Hij ligt op 200 m van het fietsroutenetwerk.

  Aan knooppunt 02 kan u afslaan richting Wijshagen en Neerglabbeek (volg 31).

   

  N. Berenheidemolen. In de vallei van de Abeek ligt de Berenheidemolen op 800 m van de route. Deze molen en het domein zijn niet toegankelijk. Toch heeft men vanop de weg een goed zicht op het molengebouw en het molenrad dat nog regelmatig draait. De oorspronkelijke molen dateert uit 1717. Het was een koren- en boekweitmolen en hij werd eveneens gebruikt als olieslagmolen. In de volksmond wordt hij ook “Achterste Molen” genoemd, in tegenstelling met de Dorpermolen. Hij is gelegen op Berenheide 8 in Meeuwen. Het is eveneens een "onderslagmolen" (zie Dorpermolen). Hij is niet beschermd.

   

  O. Dorpermolen. Alle molens op de Abeek zijn zogenoemde“onderslagmolens”,d.w.z. zij worden aangedreven

  Door water dat tegen de bladen drukt aan de onderzijde van het molenrad. De Dorpermolen is de eerste watermolen op de Abeek en is zeker veel ouder dan de inscriptie van 1758 op de muurankers in de achtergevel. Het was vroeger een koren- en boekweitmolen.Hij wordt in de volksmond “de Voorste Molen” genoemd. In 1976

  is de laatste molenaar met de uitbating gestopt. De molen doet nu dienst als taverne-restaurant waarin het maalmechanisme nog vrijwel volledig en werkzaam is. Ook het typisch Limburgs houten rad draait nog. Hij is beschermd op 11/01/1994. Hij is gelegen in de Molenstraat 5 in Meeuwen. Steeds te bezoeken, behalve op

  donderdag (van mei - aug.) en op woensdag en donderdag (van sept. - april). Tel. 011-79 29 69.

  75

   

  H. Museum "'t Karrewiel". In dit heemkundig museum worden oude landbouwwerktuigen en huishoudelijke gebruiksvoorwerpen tentoongesteld. Het museum is erg leerrijk, daar het de jongeren confronteert met een quasi onbekende wereld en de ouderen met een zo herkenbare wereld die ze gedeeltelijk zelf beleefden.

  Geopend van Pasen tot oktober, maandag en woensdag gesloten. Het museum is gelegen in de Gestelstraat 79, tel. 011-79 28 83.Het museum is gelegen op 100 m van het fietsroutenetwerk.

   

  I. Kolisbergen. Typisch voor de Hoge Kempen zijn de landduinen, ontstaan door zandophoping. Vanop de top heeft men een mooi vergezicht over het militair domein. Aan de andere kant van de weg bemerk je op de achtergrond de mijnterrils van Genk. Deze landduinen zijn ontstaan na de laatste ijstijd (ruim 10.000 jaar

  geleden) toen noordenwinden over het onbegroeide land grote hoeveelheden grof zand meevoerden. Kolisbergen is een onderdeel van een duinengordel die zich uitstrekt van Hechtel over de Kolisbergen (Meeuwen) langs de Oudsberg (Gruitrode) tot Neeroeteren. Een typische en tevens mysterieuze vogel die enkel

  in duingebieden voorkomt is de Nachtzwaluw. Aan knooppunt 04 kan u de fietsroute verlaten en verder fietsen richting

  Peer, via Linde (volg 05). Aan knooppunt 03 kan u eveneens naar Peer fietsen (volg 05).

   

  J. Tabaksmuseum. Bij het oversteken van de Weg naar Helchteren, tussen knooppunt 04 en 03, vind je op 1500 m richting Meeuwen, het tabaksmuseum. Het museum stelt zowat alles tentoon dat de wereld van de echte roker prachtig illustreert. Het museum ligt langs de Weg naar Helchteren 32, tel. 011- 79 17 18.

   

  K. Gedenktekens Melsens. Dit gedenkteken werd opgericht ter nagedachtenis aan Sgt. Melsens die sneuvelde op 10 september 1944 bij de bevrijding van Meeuwen-Gruitrode en omstreken.

   

  K. Erperheide. Gekend vijfsterren bungalowpark van CenterParcs. Aan knooppunt 01 kan u de fietsroute verlaten in de richting van Peer via Grote Brogel (volg 06). Vlak bij de brug over de Abeek nabij Ellikom ziet u in de tuin enkele grote beelden. Hier woont en werkt beeldhouwer Leo Camps. Een bezoekje kan u enkel brengen na afspraak (Brogelerweg, 10 tel: 011/63.39.56).

   

  L. Kerk St.-Harlindis en Relindis. Genoemd naar de patroonheiligen van Ellikom. Deze neo-klassieke kerk werd in gebruik genomen in 1960. Het kunstpatrimonium bestaat o.a. uit een eiken beeldengroep (apostelenbank) uit de 16de eeuw, enkele houten beelden en een doopvont uit hardsteen.


  Maak er een gezellige uitstap van

  04-08-2006 om 18:53 geschreven door de jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (11 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoetemoerroute
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Afstand: 40 km

  Bewegwijzering:    Zeshoekige groen-witte bordjes  “Zoetemoerroute/

           Fietsroutes Midden-Limburg


  Vertrekpunt:
  De jeugdherberg Broeder Bertus in Zutendaal. Neem afrit 32 van de E314. Je gaat de N75 op en daar wordt Zutendaal meteen al aangegeven. Dan ga je rechts de N744 op. Bij een rotonde draai je helemaal rond naar links en rijd je over de N77 naar Zutendaal-centrum. In dat centrum rechtdoor, richting Lanaken en Gellik. Bij de tweesprong die richting blijven volgen, door het gehucht RoeIen. In een bocht vind je aan je linkerkant Broeder Bertus.

   


  Aard van de weg:
  Goed lopende wegen. Geen intensiefklimwerk, maar zeker geen vlak parcours. Soms maakt een helling het je even lastig.


  Kaarten : Fietsgids voor Limburg

   

  Route : Een zoete rit door bossen en weiden, dat is deze Zoetemoerroute. Moeren of moerassige gebieden zijn er niet veel meer, maar je ziet er toch een paar. De route heeft er in elk geval haar naam aan te danken. Ook aan 'de zoete Moeder Maria' want 'moer' is afgeleid van 'moeder'. Zutendaal is altijd een druk bewchte bedevaartplaats geweest.

  De bossen wedijveren met de weilanden en iedereen mag scheidsrechter spelen en bepalen wie er wint. Maar er is ook veel water: het Albertkanaal, schansgrachten en Papendaalheide, een waterrecreatie- centrum.

  De route doet alle gehuchten en bezienswaardigheden van Zutendaal aan en loopt alleen langs rustige wegen. Een betere kennismaking met deze gemeente kan bijna niet.

   

  WAT KOM JE TEGEN :

   

  -Temidden velden en bossen in volle natuurschoon ligt de O-L-Vrouw van Lourdesgrot. Op dezelfde plaats waar hij reeds in 1907 een O-L-V-beeldje liet plaatsen richtte Mathijs Thijssen in 1925 in de richting van Terboek (Genk) deze lourdesgrot op als blijvend ex-voto van de devotie tot Onze-Lieve-Vrouw. Die niet alleen uit dank voor bekomen gunsten maar ook om Maria's bescherming te vragen tegen de dreigende ontkersening, die de toen opkomende industrie in Limburg meebracht. Het geheel is door de jaren heen uitgegroeid tot één van de schilderachtigste hoekjes van Zutendaal

   

  -Broekmolen : Van de watermolen in de Daal is er reeds sprake in de geschriften uit het begin van de 16de eeuw. Volgens pastoor-historicus Theo Vandebeeck werd de molen opgericht in het jaar 1616. In de 17de eeuw werd zij samen met acht andere boerderijen in de Daal platgebrand door plunderende soldaten. Zij werd heropgebouwd en in de tweede helft van diezelfde eeuw werd ze eigendom van de Heren van Aldenbiesen die de molen verpachten

   

  -Stalkerschans : Om zich te beschermen tegen roversbende en plunderende legertroepen werden te Zutendaal vanaf de 16de eeuw verdedegingswerken, zgn.<< Schansen >> opgericht. Op een terrein, gelegen langs een beek, werd een brede gracht gegraven, deze gracht werd gevuld met water en een ophaalbrug gaf dan toegang tot het eilandje, waar in tijden van gevaar de inwoners met hun hebben en houden een toevlucht vonden. De huidige eigenaars hebben er een familiebedrijf van gemaakt, maar de omgeving werd zeer natuurgetrouw behouden. Het is één der best bewaarde natte schansen uit onze streken.

  04-08-2006 om 14:54 geschreven door de jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  31-07-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rond kamp Leopoldsburg
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Afstand: 40 km

  Bewegwijzering: knooppunten


  Vertrekpunt: Koersel Fontijntje

  Aard van de weg: Overwegend verhard en autovrij


  Kaarten: Fietsroutenetwerk Limburg

   

  Route – KP  310 – 341- 342 - 258 - 05 - 309 - 308 - 307 - 310

   

  KP : 342 : Korspel :

  Leopoldsburg : Het kamp dat in 1835 op de Grote Heide van Beverlo verrees, was in de eerste plaats een zuiver militaire aangelegenheid. Maar het is ook een oeroude historische wet dat legerplaatsen aantrekkingspolen zijn voor burgers die graag hun graantje willen meepikken.Van bij het begin waren er contacten met de burgers van Beverlo. Zij mochten, tussen de verschillende oefeningen in, op de heide turf steken en weidegrond gebruiken. Veel belangrijker waren echter de burgers die zich vanaf mei 1835 in de nabijheid van het kamp gevestigd hadden. Ze kwamen van bijna overal: uit Diest waar ze zich reeds vroeger bij het militair kamp hadden gevestigd, uit Venlo, waar sedert 300 jaar een militair garnizoen was, uit Langdorp, Geel, uit de rest van Belgie en zefs uit Frankrijk.

  Hechtel-Eksel : Hechtel-Eksel heeft heel wat te bieden op toeristisch vlak. Vooreerst zijn er de historische bezienswaardigheden. De geschiedenis van Hechtel-Eksel herken je nu nog aan de windmolen, de prachtige teutenhuizen uit de 18de en 19de eeuw, de laatgotische St.- Trudokerk, het bevrijdingsmonument, enz

   

  KP : 309 : Park Molenheide : Park Molenheide staat bekend als één van de bestuitgeruste parken en een paradijs voor kinderen.

  Het belangrijkste?
  Het gigantisch overdekt speelparadijs en het unieke zwemparadijs met kabouterbad, supersnelle glijbanen en sportbad.
  Verschillende mogelijkheden om dorst en honger te stillen, tesamen met de uitgebreide gourmetboulevard zorgen ervoor dat elke dag iets nieuws kan beleefd worden.

  KP : 308 : Helchteren : In 1977 werden de twee gemeenten Houthalen en
  Helchteren verenigd tot de fusiegemeente  Houthalen-Helchteren. Elk van deze gemeenten had
  voordien een mooi eigen wapenschild waarop zij fier  waren. Een nieuw wapenschild moest dus zowel de goedkeuring van de Houthalenaren als van de mensen van Helchteren krijgen. Daarom werd het nieuwe wapenschild een mix van de twee oude wapenschilden.

  Van Helchteren herken je de Heilige Trudo met palmtak en kapel in de hand en van Houthalen is het gouden schild met de leeuw in zwart (sabel) overgenomen

  Koersel-Fontijntje ; Het recreatieoord 't Fonteintje in Koersel is gegroeid rond de kapel van O.L. Vrouw aan de Staak, een gekend bedevaartsoord dat ontstond in 1826.
  In dit zeer bosrijke gebied staat de uitkijktoren centraal: hij biedt een indrukwekkend panorama op het typisch Kempische landschap, met zicht op de grote vlakte van het militair domein en het mijnbekken.
  Het recreatieoord omvat een speeltuin, minigolf, trick-pinbanen, een fit-o-meter en talrijke oergezellige kampeerplaatsen.

  KP : 307 : Lindeman : O.L.-Vrouwkerk Lindeman : Gelegen in de Galgenbergstraat.
  In 1972 werd Lindeman officieel erkend als een zelfstandige parochie.
  De kerk werd gebouwd op grond van de gemeente. Op 27 december 1973 werd de annex van de kerk van Lindeman in erfpacht overgedragen aan de kerkfabriek van O.L.Vrouw Lindeman voor 27 jaar.

  31-07-2006 om 20:12 geschreven door de jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (19 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  29-07-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Grensmaas
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De Grensmaas en Hochter-Bampd.

   

  Het vertrek- en eindpunt van deze fietstocht is voorzien in het centrum van Veldwezelt, kort aan knooppunt 59. Veldwezelt ligt bij het kruispunt van de N2 en N78 ten zuiden van Lanaken, vlak aan het Albertkanaal en de grens naar Nederlands-Limburg.

   

  Bewegwijzering: We volgen in België de blauwe borden en in Nederland de witte bordjes met groene cijfers van het fietsnetwerk Zuid-Limburg.

  Knooppunten. 59 - 11 - 3 - 1 - 10 - 53 - 58 - richting 63 - richting 5459

  Lengte = 38 km

   

  In het centrum van Veldwezelt zien we snel de blauwe borden van het fietsnetwerk.
  We volgen richting 59 en vandaar rijden we over het Albertkanaal naar Maastricht.

  In Nederland is het opletten want de genummerde bordjes hebben niet altijd hetzelfde formaat en kunnen zowel links als rechts en hoog of laag hangen.

  Als je het spoor kwijt raakt, vraag dan de weg naar de Sint-Servaasbrug aan de Maas. Hier is knooppunt 01.
  De route gaat nu verder door de stad tot aan het stadhuis. Voorbij het stadhuis rijden we rechts en verlaten de stad via de Boschstraat.
  Als we onder de Frontensingel doorrijden volgen we de Boscherweg naast de Zuid-Willemsvaart tot aan knooppunt 10, hier rijden we weer over de grens.
  We bereiken nu Hochter-Bampd.
  Door de aanleg van de Zuid-Willemsvaart ontstond het gebied als een spie tussen de Grensmaas en de Zuid-Willemsnvaart. In dit gebied van 52 ha, vlak langs de Maas, kun je de ontwikkeling ervaren van een natuurlijk rivierlandschap. De aanwezige waterplassen zijn het gevolg van een oude ontgrinding tussen 1950 en 1966.

  We blijven de Maas volgen tot knooppunt 53 te Uikhoven en steken nu de Zuid-Willemsvaart over naar Oud-Rekem.
  Hier rijden we richting 63. Vóór we echter dit knooppunt bereiken volgen we de pijl naar nummer 54. Onderweg fietsen we door het mooie kasteelpark Slot- Pietersheim.

  We volgen niet de bordjes tot aan nummer 54, maar nemen bij de eerste aanduiding richting 59 naar onze vertrek- en aankomstplaats te Veldwezelt.

  Met dank aan GPS Bike Tracks

  29-07-2006 om 17:36 geschreven door de jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  24-07-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietssafari lommel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Een avontuurtje op de fietssafari Limburgse Kemlpen

  Startplaats : fietsinrijpunt  de Blauwe Kei (bereikbaar via de N71  Geel - Lommel)
  Afstand : +/- 50 km
  Bewegwijzering : Kaart fietsknooppuntennetwerk Limburg
  Route : gestart op 260 en vervolgens 267-268-266-264-265-229-253-240-220-221-222
  225-226-227-230-260
  Plaats van parking en eten en drinken staat aangeduid op het planneke

  Een waar avontuur voor natuurliefhebbers.Weidse landschappen,
  uitgestrekte bossen,majesteuze zandduinen,kleine waterloopjes en brede kanalen.
  Met KP (knooppunt) 265 rij je langs de Ford-testbaan
  Met KP 222 rijdt je doorheen het adembenemende natuurreservaat "Het Hageven",
  het is een 220 ha groot natuurgebied.
  Met KP 226 ; de Wateringen met zijn unieke fauna en flora
  Met KP 230 beland je in de Lommelse Sahara,inclusief oases.Puur Natuur
  En natuurlijk vertrek en aankomst KP 260 "De Blauwe Kei"

  24-07-2006 om 19:58 geschreven door de jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (19 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  15-07-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Kersenroute
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De route loopt vanaf  Sint Truiden
  START : in Sint Truiden zijn verschillende parkingen
  AFSTAND : 42.5 KM
  BEWEGWIJZERING : knooppunten fietsroutenetwerk limburg
  ROUTE : Wij volgden 135-134-185-184-182-183-359-186-358-187-188-135

  Kan natuurlijk ook buiten het kersseizoen gereden worden

  Weetjes over de kers
  -een kers is zoet en een kriek is zuur,in vele landsdelen word zowel de zoete als de zure
  krieken genoemd
  -Rassen: Bigarreau Van, Hedelfinger, Castor, Early Rivers, Lapins, Meikers, Oktavia, Regina, Schneider, Skeena, Spaanse knapkers, Sumtare, Sunburst, Sylvia
  -Bloei: april - mei.
  -Oogsten:
  Vroege soorten vanaf juni, de latere in juli.
  Oogst steeds voorzichtig, trek geen stukken van de takken! Dit zou onherroepelijk leiden tot ziekten en beschadigingen bij de eerstvolgende vruchtzetting.
  Mogelijke kleuren van de vrucht: gele, rode tot donkerrode, purper, oranje,....
  Latere kersen (winterperiode), zijn voornamelijk afkomstig van Australië en Amerika en Turkije
  -Keuken toepassingen:
  Ingemaakte kersen op brandewijn of cognac, kersentaart, biertoepassingen, flensjes met kersen,....

  Industrie: kersenpitten worden gebruikt om hoofdkussens mee op te vullen.

  Tip: Koop steeds verse niet gekneusde vruchten, daar kersen niet zo lang houdbaar zijn. Schimmel treedt snel in bij gekneusde kersen.
  Was ze zorgvuldig met koud water, alvorens het steeltje te verwijderen.
  Bewaar ze zorgvuldig op een keukendoek en schaaltje en zet ze vervolgens in de koelkast
  VEEL FIETSPLEZIER

  15-07-2006 om 16:48 geschreven door de jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (31 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  01-07-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op en af door Dijleland
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Afstand: 39 km.
  Bewegwijzering: geen.
  Vertrekpunt: St.-Katharinakerk van Duisburg
  Aard van de weg: meestal verhard, goed berijdbaar,GEEN vlakke rit

  met dank aan http://www.wandelenbacob.be, maar de wegbeschrijving van de route
  dateerd al van 2004.
  Er zijn een aantal aanpassingen,maar daarvoor heb je het kaartje
  veel fietsplezier

  01-07-2006 om 16:20 geschreven door de jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  30-06-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Rozenroute
  Klik op de afbeelding om de link te volgen xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />

  Afstand fietsroute:
  39km
  Startplaats:
  Provinciaal Domein Den Blakken,
  Wetteren
  Bewegwijzering:
  Zeshoekige bordjes,
  met de naam van de route in rode letters

  De Rozenroute doet in hoofdzaak de drie deelgemeenten van Wichelen aan: Schellebelle, Serskamp en Wichelen en voert u langs landelijke en verkeersarme wegen door de rozenstreek. Je kunt onderweg genieten van de kleur en geur van alle mogelijke rozenvarieteiten.

  De Rozenroute start aan het Provinciaal Domein Den Blakken, een promotiecentrum voor rozen, sierteelt en parkbomen in de Wegvoeringsstraat in Wetteren, niet zo ver van de grens met Schellebelle. Rond villa Les Mélèzes kun je wandelen in een park, in thematuinen, door een arboretum en langs een vijver.

  Toeristische bezienswaardigheden:

  De neogotische Sint-Denijskerk van Serskamp, waar zich nog enkele meubelen bevinden van een Norbertinessen klooster.

  De Potjesmarkt van Schellebelle op de tweede zondag na Pinksteren.

  30-06-2006 om 16:14 geschreven door de jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  26-06-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lo bij de Ijzer
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Afstand: 40 km
  Bewegwijzering: geen
  Vertrekpunt: Markt in Lo
  Aard van de weg: meestal verhard, goed berijdbaar

  U bereikt het vertrekpunt via de N8 (Veurne-Ieper). Volg de wegwijzers naar Lo-Reninge

  WAT KOM JE TEGEN

  Lo-Reninge, Luilekkerstad van Vlaanderen, kan bogen op een rijk historisch verleden. De gastronomie van het Luilekkerstadje is erg vermaard. De rust, midden in het weidse Polderlandschap, is er verzekerd.

  kapel van O.-L.-Vrouw-van-de-IJzer verscholen onder een boom

  't Vleterhof
  Kruisboomstraat 4, 8640 Oostvleteren
  Tel. 057/40 02 46 - 0494/81 84 86
  Eethuis en landelijke herberg met feestzaal.
  Specialiteit: Schelle van de Zeuge, smoutstutten, konijn, e.a. ....
  Kindvriendelijk, mogelijkheid tot gratis ponyritjes, overdekte speelplaats in de winter, tevens huifkartochten.
  't Vleterhof is iedere dag open

  Vleteren : en natuurlijk den trappist West-Vleteren: alles op deze link
  http://www.sintsixtus.be/nl/index2.html

  Stavele : heeft een aantal gerenomeerde restaurants en eetcafe's, met o.a. het hof van commerce , daar moeten we ook over de wipbrug den ijzer oversteken

  TERUG RICHTING LO

  Veel fietsplezier


  26-06-2006 om 21:10 geschreven door de jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  25-06-2006
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Averbode - Diest
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Fietsknooppuntennetwerk Hageland heeft zijn kaart uitgebracht. Fietsen langs 600 km
  bewegwijzerde routes.We waren er uiteraard als de kippen bij om dit netwerk te verkennen
  Het is een tocht geworden die heel toeristisch is met veel bekende plaatsen
  Vertrekpunt : Aan de abdij van Averbode
  Afstand : 40.5 km
  Bewegwijzering : knooppuntennetwerk Hageland
  Route : 18-25-58-59-93-38-34-33-32-31-331-334-15-14-17

  KP 18 : Averbode : bijna overbodig om daar nog iets over te vertellen
  Tussen KP 25 en 58 -  Huize Ernest Claes
  KP 59 : Zichem , waar we nog een zeer mooi dorpsplein hebben met een oude kiosk
  KP 93 : Scherpenheuvel , devotie en handel liggen heel dicht bij mekaar
  KP 33 : Diest : Een stad met een rijk verleden en heden,denken we maar aan het begijnhof
               het fort,de vesting,de halve maan en veel meer
  KP 331 : Engsbergen :
  Sint-Luciakerk
  In 1663 werd in het gehucht Engsbergen een kapel gebouwd, waarvan het koor bewaard bleef. In 1806 werd de parochie onafhankelijk en in 1840 werd de huidige kerk gebouwd. Het interieur bevat waardevol meubilair, zoals:
  Het orgel:
  De befaamde Geelse orgelbouwer Jacob Verbuecken vervaardigde in 1752 een klein en groot orgel dat in de Aarschotse begijnhofkerk werd geplaatst. Bij de afbraak van die kerk in 1853 kocht de kerkfabriek van Engsbergen het orgel aan. Sindsdien siert het de kerk. Op 4 november 1976 werd het instrument beschermd en behoort sindsdien tot het orgelpatrimonium in ons land. Het orgel met niet minder dan 1310 pijpen biedt een prachtig esthetisch uitzicht De orgelkast en balustrade zijn in rococo. Blikvanger is het centrale beeld van koning David met de lier.

  KP 334 : Gerhagen : bekend van het bosmuzeum, zijn VVV toren en speeltuin,zijn diverse eethuizen

  En zo rijden we verder in de natuur naar 15 en 14 en 17 naar Averbode
  Veel fietsplezier

  25-06-2006 om 11:30 geschreven door de jakke  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (21 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief
 • Alle berichten

  Fietsen in Limburg

  Lauhun-route
  De Bloesem-Fruit route
  Abeekvalleiroute
  Zoetemoerroute
  Rond kamp Leopoldsburg
  De Grensmaas
  Fietssafari lommel
  De Kersenroute
  De Abdissenroute
  Ter Dolenroute
  De Gaspeldoornroute
  De Bilzenroute 
  Tiendorpenroute    
  Herkvalleiroute   
  Horecaroute  
  De brouwerijroute 
  De Kastelenroute 
  Hazelaarsroute 
  Over de taalgrens   
  De Legenderoute 
  Loonse fietsroute  
  Groenspiraal - Genk

  Fietsen in Vlaams Brabant
  Averbode - Diest
  Demervallei 
  ROB Fietsroute - Westelijke lus
  Gemperoute
  Vaart - Dijle - Demer
  Op en af door Dijleland
  Circuit des bois   
  Dijlelandlus  
  3 Lussenroute 
  Winge-en Demerroute 
  Twee Getenroute  
  Steendonkroute  
  Grimbergse molenroute  
  Kapittel-Oost  
  Landense fietsroute


  Fietsen in Antwerpen

  Tussen Hove en Lier
  Hondefretterspad
  Corsendonckroute
  Lotelingroute
  De Merodepad
  Molse Neteroute    
  Gnoproute
  Brialmont-op-knooppunten
    
  Smokkelaarspad op KP  
  Kapittelroute 
  Sunparks-fietsroute 
  Berg en Neteroute 
  Tuindersroute 
  Antwerps Rivierenland
  Fietsen in Oost-Vlaanderen

  Schapekopperoute 
  Klompenroute  
  Woestijneroute 
  Leiestreekroute     
  Markroute  
  Sint-Annekesroute 
  Drie-Provincieroute   
  Drongengoedroute    
  Hulsterlooroute
  Fietsen in West-Vlaanderen

  Leie - Schelderoute 
  Boterlandroute 
  Krekedalroute

  Mijn favorieten
 • Fiets-en-wandelroutes
 • vlaanderen-fietsland
 • charel
 • nena
 • fietsen en wandelen door tienen en hageland
 • Bewegen is Gezond
 • dedoortrappers
 • vroeger en nu
 • wandelroutes
 • Fietsroutes Jouwpagina.nl

  Een interessant adres?

  Willekeurig SeniorenNet Blogs
  rafa
  blog.seniorennet.be/rafa
  Gastenboek

  Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Foto

  Willekeurig SeniorenNet Blogs
  janssensdrees
  blog.seniorennet.be/janssen
  Willekeurig SeniorenNet Blogs
  friese_wouden
  blog.seniorennet.be/friese_
  Blog als favoriet !

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  VOOR EEN ROUTEPLAN EMAIL ME
  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!