Deze dubbele naam Is gegroeid uit de twee parochies die Kobbegem omstreeks de 14de en de 15de eeuw had, namelijk de Sint Goriks (nabij net Torenhof) en de Magdalena (hier). Omwille van allerlei verwoestingen door oorlog verdween de Sint Gorikskapel en werd aan de Magdalenakapel toegevoegd (beslissing door het vicariaat van Mechelen in 1629).
DE ROUTE
Met ons aangezicht naar de kerk nemen we rechts en gaan onmiddellijk rechtdoor de Domberg in. Deze weg brengt ons uit de dorpskern.
Aan de splitsing nemen wij de links stijgende asfaltweg.
Even verder gaan wij voorbij een mooie Mariakapel. En nog wat verder zien wij tussen de huizen rechts in de diepte gelegen tussen de beemden, het witgekalkte Torenhof met zijn prachtige donjon. De donjon dagtekent van de 14de eeuw. Deze toren is opgebouwd uit zware zandstenen blokken. Het is een semi gesloten hoeve.
We vervolgen, de laatste huizen van Kobbegem achter ons latend, en vertoeven temidden grote akkers. Rechts "Den Bergh", links de "Dertien Bunders". Na 1820 stelde men 1 bunder gelijk aan 1 hectare, Verdere onderverdeling geeft ; 1 bunder = 1 dagwand = 400 roeden. We zijn hier in het grensgebied Kobbegem Zellik Hamme Relegem.
Na de bocht bereiken wij de Lierput.
We draaien rechts naar de boerderijen toe. Aan de eerste woning zijn we al in Zellik in de Isidoor Crokaertsraat.
Aan de bocht links ligt het vroegere "Schalienhof", thans nog bewoond maar niet meer door boeren of pachters. De laatste boer, Jef Verdoodt, verliet het hof in 1994. Deze hoeve met bouwjaar 1846 werd oorspronkelijk bewoond door het gezin Crokaert Van Dorsselaer en heette toen "ferme Crokaert". Hun kleinzoon Isidoor Crokaert stierf als soldaat tijdens W0 l. In 1919 kocht Pertus Van Den Broeck uit Opwljk het hof. In 1992 huwde zijn dochter Maria met Leopold Verdoodt. Deze laatsten namen het bedrijf in handen (1929) en gaven het de naam Schalienhof. Het bedrijf was ongeveer 20 hectare groot.
Voor de ingangspoort draaien wij links de aardeweg in. Zo komen wij voorbij de voorkant van de ex hoeve en naast de boomgaard wandelend, bereiken wij de Onze Lieve vrouwkapel.
Aan de kapel draaien wij rechts en even verder links. Zo gaan we naar Relegem toe.
Even voor de eerste woningen ligt links het brongebied van de grote Landbeek.
Voorbij de boerderij bereiken we de Poverstraat, draaien links en even verder aan de rechte hoek nogmaals links, zo komen we in de veldbaan die Relegem met Kobbegem verbindt.
Stijgend bereiken wij het plateau en het hoogste punt van onze wandelweg (77,5 meter boven de zeespiegel). Zigzag wandelend langsheen prachtig aangelegde wandelpaden doorkruisen wij de akkers van de Kruiskouter en de Hammense hoek en bereiken de Sint Guduladreef. Nu zijn we in Hamme.
We nemen links, zien enkele hoevetjes en bereiken de Lindestraat, draaien links, wandelen de kerk voorbij en nemen voor de kerkingang de weg rechts.
We komen in het akkergebied dat "Hoogveld" noemt. Op het plateau gekomen (aan een asfaltweg) hebben wij prachtige vergezichten. Rechts voor ons ligt Brussegem, meer naar links reikt ons zicht naar Brussel.
We dalen rechts de veldbaan af. Even verder moeten wij naar links doorheen een bosje.
Eens aan de huizen, aan een kruispunt, draaien wij de eerste baan links in.
Recht voor ons, boven de akkers, zien we de kerktoren en de schouw van de brouwerij van Kobbegem uitsteken.
Even verder nemen we de veldbaan rechts en al stijgend bereiken wij de alleenstaande boom.
Nog even rechtdoor, dalend, komen wij aan de asfaltweg die wij rechts nemen.
Rechts gaan wij voorbij de brouwerij van de "geuze en kriek Mort Subite", de brouwerij dateert van 1686. Links hebben wij de vernieuwde herberg "'t Witte Paard", daterend van 1749. Wist je dat Kobbegem 366 hectare groot is en 7,36 % beslaat van de fusiegemeente Asse? MET DANK AAN Wandelclub De Trekplosters Zellik
PARKEREN Bij de oude en de nieuwe Sint-Donatuskerk in Dorne.
AFSTAND :8 km
In het centrum van Dorne parkeer je tussen de oude en de nieuwe Sint-Donatuskerk .
DE WANDELING
Je staat hier langs de weg Opoeteren-As, met rechts de nieuwe kerk en links een bloemenwinkel.
Sla schuin naar links een asfaltwegje in, te herkennen aan de verkeersborden: 'Verboden voor 5,5 ton' en 'Bult in de weg'. Dit is de Dornerstraat.
Je loopt weldra door een villawijk en vindt een verkeersdrempel op je weg.
De Dornermolenstraat laat je rustig liggen en je doet hetzelfde met de Bergstraat. Er volgen nog twee verkeersdrempels. Door een stukje bos heen kun je hier en daar een' domein' bewonderen. Na de volgende verkeersdrempel zie je tussen de bomen het recreatiepark 'Wouterbron ' met zwembad . 'Zwemmen in drinkbaar bronwater. Drinkbaar zwemwater I': een slokje binnenkrijgen kan hier dus geen kwaad.
Je loopt uit op de weg As-Dorne-Opoeteren. Er staat een elektriciteitscabine en 100 m verder passeer je links een bushokje met fietsenrek.
De Lackstraat ligt rechts van je. Nog even volg je de drukke weg, maar na zo'n 500 m sla je links af. Je staat meteen voor taveerne 'de Schans' met forellenvisserij.
Het kasteel 'De Schans' is privé-domein.
Nadat je je nieuwsgierigheid bevredigd hebt, keer je terug naar de betonweg en je neemt die rechtsaf: Je steekt de Bosbeek over en 250 m verder krijg je de kronkelende waterloop opnieuw te zien. Rechts liggen mooi begroeide duinen.
In de bocht bij het bord 'Kasteelstraat' en het gele gemeentebord 'Opglabbeek' draai je met de weg mee naar links.
Je kiest echter niet de weg naar Opoeteren.
Voorbij de bocht neem je het tweede pad links. Wat een rust hier! Je stapt het bos in.
Het zandweggetje rechts oogt mooi, maar nu gaat je interesse naar de gele, brede, zanderige grindweg rechtdoor. Laat je niet afleiden door de bosgeuren en let hier even op.
Laat een voetpad links liggen, een bosweg rechts en zet je weg rechtdoor verder. Een wit laag gebouw, w te zien een pleisterplaats voor jeugdgroeperingen, staat te midden van deze rust.
Het pad wordt zanderig, dus moeten kinderwagens hier afhaken.
Een bosweg rechts ga je voorbij. Hier overheersen de naaldbomen, met als afwisseling wat loofbomen aan de rand. Links staat een stacaravan binnen een omheining.
Je bospad wordt bruusk versperd door prikkeldraad en je slaat noodgedwongen rechts af.
Links kun je doorheen de bomen een buitenverblijf zien staan. Je laat een paadje rechts liggen en doet hetzelfde met een daaropvolgend, breder exemplaar. Je neemt een kleiner pad naar links en loopt rechtdoor (niet nog eens naar links).
Tussen de bomen rechts zie je en hoor je vooral de bedrijvigheid op het voetbalveld van Lauwel. Je stapt evenwijdig aan het plein. Blijf het bredere pad volgen en laat je niet verleiden door een van de talrijke konijnewegjes.
Je kruist een smal asfalt je. Straks moet je rechtdoor, maar je kunt nu even uitblazen bij het kapelletje 'Maria oorzaak onzer blijdschap'. Op het graspleintje staan namelijk zeer uitnodigend een paar rustbanken. Na deze pauze zet je je weg verder.
Rechts ligt de weide Hoolven, links het bos. Voorbij de weide word je weer helemaal omringd door bos.
Aan het kruispunt met een buitenverblijf ga je rechtdoor. Je weggetje zwaait naar links. Je strandt op een bospad dat je naar rechts volgt tot aan een asfalt je bij een huizengroep.
Je kiest resoluut voor links. Je passeert links de Slagmolen, met in de muur een gedenksteen: '1859-1959 Voor 100 jaar geboren maal ik
nog steeds uw koren'. In de tuin liggen een paar oude molenstenen als stille getuigen. In de Bosbeek zitten nog een sluis en een waterrad. Rechts van de weg staat de vermelding 'Molenweg', in de tuin een leuk prieeltje.
Steek het brugje over. Verder rechts zie je dat de Molenweg is overgegaan in de Slagmolenstraat. Je draait mee naar links, terwijl je een asfaltje naar rechts negeert.
Volg dezelfde weg naar rechts tussen de weiden tot aan de weg Opoeteren-As.
Als je hier links afslaat, ben je na 400 m terug bij de kerk van Dorne en je startplaats.
Als je nog zin hebt in een extraatje, steekje eerst de drukke weg over.
Je neemt een asfalt je naar rechts dat evenwijdig met de weg loopt. Je wandelt voorbij een kapel en een reeks huizen. Aan de splitsing neem je het asfalt je naar links: namelijk de SmoutWeg.
Bij het schapeweitje rechts prijkt het bord 'Opgelet! Spelende kinderen'.
Het gaat hier in stijgende lijn. Bij het laatste huis links laat je het bospad rustig liggen en blijf je op de asfaltweg. Je krijgt nog een portie bos voorgeschoteld. Negeer het bospad links en ga rechtdoor. Rondom je strekken zich velden uit. Aan de splitsing draai je links af op een nieuw asfalt je. Heerlijk wandelen hier waar 250 m bos afwisselt met weiden. Huize 'Vreeland' ligt er inderdaad vredig bij. Je passeert nog huizen, gevolgd door golvende weiden.
Het asfaltwegje daalt. Aan het kruispunt bij het laatste huis ga je rechtdoor en tussen de weiden stijg je weer lichtjes.
Op de top is er rechts een reusachtige, diepe zandgroeve waar motoren naar hartelust rond kun- nen crossen. Een goede zaak, want zo worden de wandelpaden niet omgewoeld.
Wandel nog altijd rechtdoor. Bij het volgende kruispunt zie je een veldkapelletje: 'Machtige Koningin. Geef het volk van Vlaanderen de Vrede'. Naar links ga je hier, via een bredere weg met aan weerszijden weiden.
Weldra duikt de behuizing weer op, met heel wat villa's. Tussendoor krijg je soms doorkijkjes op de velden. De Hoogveldstraat blijft links liggen en jij zet je weg rechtdoor verder. Je daalt weer af: Na de lintbebouwing met knusse villaatjes bereik je de Sint-Donatuskerk.
Aard van de weg :ook begaanbaar zowel voor kinderwagens als rolstoelen
Met de ingang van de kerk (1) aan onze linkerkant en de dorpspomp in onze rug, vertrekken we in de richting van de verkeersdrempel.
We gaan nu een stuk van de plaatselijke wandeling Hirondelle volgen. Op de splitsing nemen we links de rue de l'ne en vervolgens nemen we opnieuw de eerste links.
We wandelen in de richting van het bos en op de splitsing met het kruis (2) gaan we rechts.
Op de volgende splitsing houden we links. Ons wegje begint langzaam te stijgen en draait dan het Bois de la Héronnerie in. Voor we het bos betreden, zien we in de verte het koninklijk kasteel in Ciergnon.
We volgen de stijgende bosweg en als we op het hoogste punt komen, passeren we het jachtpaviljoen. Dat klinkt mooi, maar eigenlijk is het niet meer dan een houten bar.1k.
We dalen nu zachtjes het bos uit en wandelen dan terug in een open weidelandschap. In de verte zien we Lavaux-Ste.-Anne liggen en de E 411.
We bochten met ons wegje mee naar links en belanden op de weg Lessive
Lavaux-Ste.-Anne, die we naar links volgen. We zien de schotelantennes van Belgacom al boven het bos uitsteken.
We wandelen nu over een weg die op de stafkaart als moeilijk berijdbaar aangegeven is, maar in werkelijkheid, een mooie brede asfaltweg blijkt te zijn.
We trekken ons niets aan van de zijwegen en vervolgen onze weg steeds rechtdoor. Waar de Hirondelle-wandeling naar rechts gaat, gaan wij rechtdoor.
We stappen voorbij een parking, met picknickplaats.
Sinds1972opereerd het Belgacom-grondstation voor telecommunicatie per sateliet in Lessive
De paraboolantennes verbinden het Belgacomnet met de telecommunicatiesatellieten Intelsat en Eutelsat. Het station is open voor het publiek en dat is enig in de wereld.
We stappen verder rechtdoor en lopen dan over een stukje dat op de stafkaart als smal pad is
Aangeduid.Intussen werd de weg hier rechtoor getrollen en daar maken wij dankbaar gebruik van.
We wandelen voorbij de weg naar Auffe en stappen dan langs de ingang van Belgacom-Lessive (3).
Er komt hier ook een GR-pad langs.
Juist voor een bocht naar rechts, steken we het beekje Le Cobri over en dan splitst onze weg.
Het GR-pad gaat hier rechtsaf, wij houden links en nemen, nog in de bocht, de veldweg links.
We wandelen voorbij een pomp en volgen de kronkelende veldweg, door een mooi weidelandschap. In de verte, zien we alweer het koninklijk kasteel.
We belanden terug op de splitsing met het kruis en gaan nu rechtsaf.
Op het einde, opnieuw rechtsaf en dan rechtdoor tot aan de kerk.
Bewegwijzering : zeshoekige plaatjes met groene pijl
De gemeente Bonheiden vormt samen met Keerbergen de Brabantse Kempen. Het zijn residentiële kernen langs de vallei van de Dijle met veel bos en groen. De Bonheidense deelgemeente Rijmenam is daar geen uitzondering op. Het is één van de oudste dorpen uit de regio. Dat zie je zelfs vandaag nog in de fraaie dorpskern, waar deze wandeling vertrekt.
Het driezijdige dorpsplein duidt op een oude Frankische oorsprong. Het werd aangelegd net buiten het overstromingsgebied van de Dijle. Dat was een strategische keuze. Hier lag immers een oversteekplaats bij de Dijle. Bij de mooie Sint-Martinuskerk wandel je langs een smalle kerkwegel naar de Dijle-oever.
Rond de kerk ligt nog een ommuurd kerkhof. En er staat een schandpaal. Het oude gemeentehuis is in neogotische stijl opgetrokken. Kijk op de dijk van de Dijle zeker achterom. Je hebt er een mooi zicht op de robuuste kerktoren.
Bij de Dijlebrug blijf je de Dijle volgen. De rivier kronkelt er fel. Toch heeft men in de vorige eeuwen de rivier op verschillende plaatsen rechtgetrokken. Toen voeren er nog schepen op de Dijle, maar dat is nu geschiedenis. De dorpsgrens blijft echter tot vandaag de oorspronkelijke rivierloop volgen. Het uitzicht is hier weids en wordt niet verstoord door bomen of bebouwing. Daarvoor is de vallei immers te vochtig. Op de stuifzandruggen ten noorden van de Rijmenamse dorpskern is dat niet het geval. Daar werden wel bossen aangeplant en werd er duchtig gebouwd. Dat ontdekken we straks wel.
Bij een haakse bocht van de rivier naar rechts, verlaat je de dijk links. Via de voormalige meubelfabriek Meurop wandel je de niet-geasfalteerde Kraaivenstraat in. Je belandt nu in een omgeving met een opvallend ander uitzicht. Ten noorden van de Dijle ligt immers een brede, beboste landduin. Die verraadt dat je hier eigenlijk de geografische Kempen binnenwandelt. Je merkt dat hier nu riante villa's in het groen werden opgetrokken.
Via de Oude Keerbergsebaan bereik je de grens met Keerbergen. Deze residentiële gemeente ligt in Vlaams-Brabant. Bij het gemeentebord sla je links de Grote Paallaan in. Die loopt pal op de gemeente- en dus ook provinciegrens. De straatnaam verwijst overigens naar een oude grenspaal.
De grens is dus al veel ouder dan je misschien zou denken. Wanneer je de drukke weg Bonheiden-Keerbergen dwarst, staat er links bij de toegangspoort van een huis zo'n oude stenen grenspaal.
De wandeling blijft verder trekken door dennenbossen, met de onvermijdelijke villa's.
Voorbij de Weynesbaan beland je in een landbouwgebied. Enkele langgevelhoeves zijn typisch voor dit halfopen Kempens landschap.
In een rechtse bocht sla je links een smal pad in. Opgelet, er staat ook een pijltje rechtdoor. Dat is een alternatieve route voor deze wandeling. Maar die volgen we niet.
Linksaf dus. Voorbij het laatste huis voert een spoor door een bos naar een brugje over de Zwartwaterbeek. De vallei van deze beek is erg moerassig.
Even moet je opnieuw over grotere wegen. Tot je rechts de Brakelberglei instapt. Je wandelt
opnieuw over smalle landwegen, zonder verkeer en tussen weiden en velden. Langs een laatste
kerkwegel door de uitbundige natuur van een beekvallei, steven je opnieuw op de dorpskern van Rijmenam af.
De makkelijk herkenbare kerktoren doemt boven het weidelandschap uit.
Door dit zeer mooie decor bereik je opnieuw het vertrekpunt.
Vertrekpunt : Ecocentrum De Goren Langs de Postelsestw. (N 136)
Of bij het provinciaal Domein Zilverstrand
Afstand: 8 km
Bewegwijzering : blauwe pijl op witte zeshoekige plaatjes
Zilvermeer, Zilverstrand... De namen van de recreatiebestemmingen in Mol liegen er niet om.
De oostelijke uithoek van de provincie Antvverpen lijkt wel een eldorado.
Maar dat neem je best met een korreltje zout - of beter: wit zand. Het 'zilver' waarnaar de plaatselijke toponymie verwijst, is ei- genlijk fijn, wit zand. Dat werd er sinds de jaren twintig
in de ondergrond ontgonnen, nadat men vastgesteld had dat het van zeer goede kwaliteit was.
Witter dan wit Het was een schipper die rond 1850 de ontdekking deed. Hij voerde wit zand uit
Zee brugge naar Luik. Toen hij in Mol passeerde, was hij verbaasd dat het zand op de oever
witter was dan zijn vracht. Hij nam een monster en thuis leerde hij dat het Molse zand van de allerbeste kwaliteit was. Glas- verwerkende fabrieken vestigden zich in Mol en verwerkten het
zand tot glas, zoals flessen en vensterglas. Die werkgelegenheid was welkom in deze eerder
arme streek. Door zijn hoge zuiverheid wordt het zand niet alleen voor glasproductie gebruikt, maar ook voor glasvezel, keramiek, glazuur, email en chemische processen.
Na de Tweede Wereldoorlog kwamen nucleaire bedrijven jobs scheppen.
Vandaag is het toerisme echter de grote aantrekkingspool van Mol en omstreken. En weer is
het wit zand er deels verantwoordelijk voor. In de oude zandwinningsputten liggen nu verblijfsparken, waar volop aan waterrecreatie kan gedaan worden. En natuurlijk oogt het s
trand er onberispelijk wit.
Mulzand Bij het begin van de tocht steek je eerst de Postelsesteenweg over. Meteen wandel je
door een mooi dennenbos naar de oever van de grote voormalige zandwinningsput, waarrond
de wandeling trekt. Het verblijfspark SunParks heeft zich aan de oever van het meer genesteld. Hier mag je in het water zwemmen en ravotten. Elders mag het niet en kan zwemmen gevaarlijk zijn.
Je wandelt door SunParks, maar je blijft er de oever dicht volgen. Zo kom je dicht bij de eerste huizen van het Molse gehucht Rauw. Je blijft echter door de bosstrook wandelen, die de huizen
van het meer scheidt. Onder je voeten kraakt mul, wit zand. Het is dit zand dat hier decennia ontgonnen werd. Je merkt dat het bijzonder fijn is. Vind je het ook een beetje vermoeiend om
door dat mulle zand te stappen? Dan kun je ook tussen de bomen stappen. Dat gaat beter.
Je merkt dat hier in het water enkele stei- gers aangelegd werden. Soms werpt een visser er
een hengel uit.
Natuurreservaat De Maat Je blijft de oever trouw volgen. Tot je het bos verlaat en even over
een betonnen weg stapt. Dit is de Blauwe Keidreef. Rechts wandel je langs een zandwinningsput waar de ontginning nog doorgaat. Je mag het gebied niet betreden. links wandel je langs
een nieuwexpositiecentrum. Even er voorbij moet je door een poortje opnieuw naar het meer wandelen .
Je wandelt nu over een smalle dijk tussen twee grote plassen. Het gebied dat je nu betreedt,
werd ingericht als natuurreservaat. Je merkt vast dat hier veel meer waterwild zwemt,
waaronder verschillende soorten ganzen.
Je bent hier het verst verwijderd van het recreatiegedeelte van het meer. Hier vinden de dieren dus de meeste rust.
Je blijft de oever dicht volgen. Rechts strekt het natuurreservaat De Maat zich uit.
Het is een gevarieerd, nat gebied met plassen en broekbossen.
Zo bereik je opnieuw de westelijke grens van het meer. Door het bos wandel je terug naar de parking.
Afstand : 12 km , verkorting 8 km (de stippellijn) Start : Aan de kerk in Messelbroek ( deelgemeente van Scherpenheuvel-zichem) Bewegwijzering : grote zeskante borden met de de naam van de wandeling op
Messelbroek, gelegen in het noorden van het golvend Hageland, kwam voor het eerst in de bekendheid door schenkingen die prins-bisschop Hendrik III verrichte bij de stichting van de abdij van Averbode in 1134. Door schenkingen van de hertogen van Brabant aan de abdij van Averbode, kwam deze abdij in het bezit van de tiendheffingen in de parochie.
Het dorpje, met zijn 556 ha, kan zeker niet groot genoemd worden. Een groot gedeelte ervan ligt in de Demervallei (14 meter boven de zeespiegel). Naar het zuiden toe zijn er twee heuvels, die nog tot in de helft van deze eeuw bewerkt werden, maar nu bedekt zijn met naaldbomen. Op de Wijngaardberg (45 meter)- de naam doet het al vermoeden - werd in de vorige eeuwen aan wijnbouw gedaan. De Waaiberg, grenzend aan de Engelenberg, waar ook de scheiding met Keiberg doorloopt, is met zijn 47 meter het hoogste punt. Van daar kon men vroeger bij heldere hemel de zware St.-Romboutstoren van Mechelen waarnemen; door de beplanting is dit nu echter niet meer mogelijk. Voorts bestaat het grondgebied van Messelbroek uit zanderige gronden, die zeker niet geschikt waren om er zich als keuterboerke probleemloos door het leven te slaan. In de zeventiende eeuw richtte de hertog van Aarschot een boottrekkersgilde op, voor Messelbroek en Testelt samen, om alzo de arme bevolking enig inkomen te bezorgen. Arm waren ze inderdaad, maar daarom niet minder gelukkig.
Sint-Michielskerk (de start van onze route)
De huidige neogotische kerk, met uitzondering van de toren, werd gebouwd in 1909 onder leiding van architect P. Langerock. De inwijding vond plaats op woensdag 11 mei 1910. Het geheel is opgetrokken in baksteen met sierelementen in zandsteen.
De zware vierkantige westertoren is opgetrokken in baksteen en omgeven met een muurwand in ijzerhoudende zandsteen van de streek.
Hij dateert van de vijftiende eeuw en heeft vermoedelijk nog de torenspits van 1717. De toren werd volledig hersteld in 1993. Het gelijkvloers van het torengebouw is afgedekt met een platte zoldering. De vloer is geplaveid met witte en blauwe tegels.
Deze wandeling maakt deel uit van de Velpevallei in Lubbeek
Afstand : 6,5 km Start : aan winkel "Happy Land" Bewegwijzering :De wandeling is aangeduid met zeshoekige bordjes kwadeschuurwandeliing Weg: meestal verharde weg en een gedeelte zandweg
Dit wandelpad brengt je langs holle wegen, oude landhuizen en de plaats in het veld waar de bekende Vlaamse romanschrijver Hendrik Conscience tijdens een veldtocht zou hebben overnacht.
In de verte zie je als baken de watertoren van lubbeek.
dicht bij 28 wandelt u langs een diepe oranjekleurige zandput. De steile wanden zijn begroeid met bomen die zich dapper in het zand vasthouden. Maar dat lukt niet altijd goed: erosie schuurt het zand tussen de wortels weg. Een knap natuurmonument! Helaas verraden wielsporen dat quads en mountainbikers hier soms passeren en de erosie alleen maar versnellen.
. Bij knooppunt 20:
vogelkijkhut bij het Zwart Water.
. Tussen knooppunt 20 en 28:
een van de mooiste stukken van de route. Een vrij smal bospad slingert zich langs brede zandvlakten,
donkere dennen en gemengde bossen vol leven. Aan het heuvelachtige parcours zult u merken dat het
mooie natuurgebied De Witte Bergen vlakbij ligt.
. Tussen knooppunt 15 en 16:
picknicken! Als u voor u vertrekt een hapje in uw rugzak stopt, kunt u halthouden bij de nieuwe picknicktafel.
U hebt uitzicht over een uitgestrekte zandvlakte, waar door deskundig natuurbeheer
ook de heide opnieuw een kans krijgt.
. Tussen knooppunt 15 en 17:
eerst gaat u door een prachtig stukje natuur, alleen voor voetgangers toegankelijk. Dan, na het oversteken
van de drukke weg, wandelt u voorbij sportcentrum Ter Heyde. De taverne heeft een groot zonneterras op
de eerste verdieping. Voor kinderen is er een speeltuintje. Wie energie te veel heeft, kan zich wagen aan
een partijtje tennis of een spelletje paddle-tennis, een soort kruising tussen squash en tennis. Het wordt gespeeld op een klein veldje omringd door muren en hoge draad.
Ter Heyde, lichtaartseweg 216/1, Herentals, 014-22 1622.
. Tussen knooppunt 17 en 31:
op dit stukje valt u van de ene verbazing in de andere. U wandelt langs het Moerven, een grote vijver
waarvan het oppervlak voor een groot gedeelte bedekt is door waterlelies. Een nieuw bankje kreeg
terecht de vermelding: 'Hier zit je goed'. Wat verderop een oude dennenboom vol holen die bezet
worden door een heus mierennest met vliegende mieren. Nog verderop vennen: aan de ene kant
omringd door een grassoort met zaden als pluizig katoen, die van ver net grote witte bloemen lijken.
Aan de andere kant een ven met gele plomp en een tapijt van drijvende bladeren, met bloem kopjes die
boven het water uitsteken. Hier en daar zijn de bossen ook nog bedekt met een deken van frisgroene varens. Prachtig!
. Bij knooppunt 31:
Camping Korte Heide ligt recht tegenover Bobbejaanland - het vrolijke gejoel weerklinkt geregeld in de verte.
U vindt er een leuke taverne en een zwemvijver. Voor kinderen zijn er gocarts te huur. Camping Korte Heide, Olensteenweg 40, 2460 Lichtaart, 014-553294, www.kempencampings.be
. Tussen knooppunt 29 en 31:
hier wandelt u door een woonwijk. Wat een schril contrast met de rijke natuur van het andere deel van de route. Even opletten: de historische Sint-Rochushoeve is geen taverne meer, ze wordt momenteel verbouwd.
Met de opening van de 5de en laatste wandelkamer op de Heuvelse Heide, met als startplaats de passantenhaven en taverne De Meerpaal, is de volledige wandelcapaciteit in Lommel gerealiseerd. Samen met het Regionaal Landschap Lage Kempen en dankzij Europese middelen van Beleef het Groen heeft het stadsbestuur samen met Toerisme Lommel vijf wandelkamers kunnen inrichten:
De Sahara Vertrek aan De Soeverein, Sportveldenstraat
Kerkhoven Vertrek aan kruispunt Kanaalstraat - Zwarte Weg
Blauwe Kei Vertrek aan kruispunt Blauwe Kei - De Maat
Kattenbos Vertrek aan de Leyssensmolen in Kattenbos
De Heuvelse Heide met een blotevoetenwandelpad Vertrek aan taverne De Meerpaal in de Boskantstraat
Deze wandelkamers zijn locaties met een goed bereikbare startplaats, horeca- en parkinggelegenheid, van waaruit goed bewegwijzerde wandelroutes vertrekken.
Bewegwijzering : Witte zeskante bordjes met blauwe pijl
Het Netepad
Laarzen of stevige wandelschoenen zijn geen overdadige luxe om het Netepad te bewandelen. Centraal in deze wandeling staan de Neten die door drassige beemden kronkelen zoals de spaghetti- slierten in de kom van een Italiaanse Mama. Weilanden omzoomd met knotelzen vormen een lappendeken met populieren bossen zo statig als kathedralen. En Iet op het einde van de trip, langs de wandelweg achter de Molse Nete, eens goed op het Solferkot en het Wettewa-leerpad.
Parcours
We stappen de sporthal naar buiten en kiezen resoluut voor links tot we over de Nete zijn. Net over de brugleuning draaien we rechts. We volgen het Heipaadje door elzenbroeken tot we aan de laterale weg langs de Zuiderring komen: de St.-Jansstraat.
Deze volgen we links tot aan het Kruispunt met de Molderdijk. Hier gaan de 5 en 6 km rechtdoor, de andere afstanden steken de Zuiderring over.
Rolstoelgebruikers, 5 km en diegenen die voor de 6 km kozen, steken de Molderdijk over en volgen de Vogelzangstraat tot aan de Bresserdijk. Hier draaien rolstoelgebruikers links.
Voor de andere stappers (6 km) is er halfweg de brughelling (links) een trap naar beneden. Als we deze afdalen komen we aan de Nete en aan een picknickplaats.
Hier komen later de langere afstanden (7,10 en 13 km) ook samen.
De 7, 10 en 13 km komen ondertussen langs het St.- Antoniuskapelletje.
Even verderop draaien we links de Lieven Heerstraat in waar we verder stappen tot aan de
gemeentegrens met buurgemeente Balen.
Hier gaat de 7 km wandeling 400 m rechtdoor om dan links af te slaan. De 10 en 13 km gaan rechtsaf door de bossen. Langs kronkelende paadjes is het bijzonder leuk wandelen tot aan de spoorlijn
Mol-Hasselt.
Voor de 10 km linksaf en voor de 13 km steken we over en langs de Molderloop duiken we een donker bos in. Van hieruit gaan we rechts naar het kanaal Dessel-Kwaadmechelen.
We wandelen over de kanaaldijk in rechtse richting, richting Glaverbel, tot aan een duiker die de Molse Nete onder het kanaal doorstuurt (tekens op de weg volgen). We volgen deze rivier stroomafwaarts (rechts dus) langs de schitterende kronkels, overkoepeld door reusachtige populieren.
Dankzij het Molse gemeentebestuur werden de meeste moerassige plekken op de oever overbrugd en kwam er ook een brug over de Nete. Zo komen we op de linkeroever terecht waar het op en neer gaat tussen Nete en visvijvers.
We komen aan de Molderioop, de bovenloop van de Oude Nete.
De zandvlakte die vroeger als crossterrein diende is nu één groot landbouwveld.
Helemaal achteraan draaien we eventjes naar rechts en we komen weer aan de spoorlijn uit. Hier vervoegen we het traject van de 7 en 10 km
Langs de oude stortplaats van de gemeente Balen in de Spruiten steken we de Oude Nete over via een typisch boogbruggetje, waar we ook een rustplaats vinden.
Door een redelijk moerassig populierenbos komen we weer aan de spoorwegbedding die we links volgen om onder de Zuiderring door te gaan.
Aan de Scheppelijke Nete gekomen, volgen we deze naar links. We steken een noodbrug over en volgen links de Kolkstraat tot aan de Molse Nete, die we rechts volgen.
Aan de brug in de Bresserdijk vloeien beide Neten samen. We hebben nu een wandelweg langs de Molse Nete die we stroomafwaarts volgen. Waar dit pad eindigt gaan we links langs de kerk en via de Markt en de Rivierstraat komen we weer aan sportpark Den Uyt.
Het solferkot
Op de Wandelweg staat langs de oever van de Nete het gerenoveerde 19de eeuwse 'wolwashuisje: waar vroeger de schapenwol gewassen en gedroogd werd. Het huisje, dat ook het 'solferkot' werd genoemd, is het laatste overblijfsel van de vroegere wolindustrie in Mol. De naam 'solferkotteke' komt van de ongeverfde schapenweefsels met hun natuurlijke lichtbeige kleur die door zwaveldampen tot helderwit gebleekt werden.
Wettewa
Nog langs de Wandelweg is het project 'Wettewa' uitgebouwd dat uit acht toestellen en informatiepanelen bestaat. De 'Asymmetrische wip: 'Spiegelbeelden' en de 'Fietsconstructie' zijn daar voorbeelden van, samen met vier panelen van de nucleaire instellingen en bedrijven. Die geven een overzicht van de delen van de nucleaire brandstofcyclus die in België bestaat.
Honden? Het is toegestaan om de hond mee te nemen tijdens deze wandeling
Zeer gemakkelijke luswandeling.
De wandeling start aan het kerkje van Vliermaalroot, deelgemeente van Kortessem, en loopt door het vlakke mooie Haspengouw met veel velden, weiden en beekjes.
Ook bij vochtig weer vrij goed te lopen omdat ze voor een groot deel gebruik maakt van het fietsnetwerk Limburg.
Onderweg merk je nog vele vakwerkhuisjes op, en typische kerken en kapelletjes, ook het kasteel Ridderborn wordt aangedaan. De gemeente Kortessem verzorgt haar erfgoed en landschap prima !
WAT KOMEN WE TEGEN
Het kerkje van Vliermaalroot, startpunt
Vakwerkhuis langs de Gauwerstraat
De Mombeek in het Haspengouwse landschap
De voormalige Bembroekmolen op de Winterbeek
Winterbeek met bruggetje in Haspengouwse landschap
Doorkijkje naar St-Pieterskerk (11de eeuw) in Kortessem
Het goed onderhouden Mersenhovenkapelletje in Kortessem
Doorkijkje naar (kasteelhoeve) in Wintershoven
Doorkijkje naar St-Pietersbanden-kerk in Wintershoven.
Bewegwijzering: paaltjes met een afgeschuinde en rood beschilderde kop.
Vertrekpunt: de parking aan het domeinbos Lozerheide in de Fabriekstraat Bocholt/Kaulille tussen de brug over het Kempisch Kanaal en de sluis van Lozen op de Zuid Willemsvaart.
Aard van de weg: onverharde wegen en paden, waarvan een aantal ooit bestrooid is geweest met grind. Vlakke, maar soms smalle en ook in de zomer modderige weggetjes.
Houd op de parking (1) het informatiebord links van je en ga rechtdoor de grootste bosweg in. Het is een mooie dreef, omzoomd met walnoot. Rechts schieten populieren de hemel in.Deze boomsoort neemt ongeveer 45 procent van het domeinbos in beslag maar de bestanden worden geleidelijk aan omgevormd met diverse soorten inheemse loofboom. Neem de eerste weg rechts, een fijnsparrendreef. Hier zie je in het landschap nog restanten van de vroegere vloeiweiden zoals de afvoersloot die je bijna aan het einde van de weg oversteekt via een plankenbrugje (2).
Aangezien je de rode wandeling volgt ga je nog eens rechts af en blijf je rechtdoor stappen tot ongeveer 50 m voor de verkeersweg N747.In dertig vijvers, samen 15 ha groot, wordt hier door het Vlaams Gewest vis geteeld ten behoeve van de riviervisserij.Sla de eerste linkerzijweg in, steek een plankenbruggetje over, sla links af bij de T-splitsing iets verderop en je komt uit op zon 15 m voor het hek van de viskwekerij (3). In dertig vijvers, samen 15 ha groot, wordt hier vis geteeld ten behoeve van de riviervisserij. Tegelijk wordt er ook aan wetenschappelijk onderzoek gedaan.
Steek de beek over en volg het rode pad langs de visvijvers. Voorbij de vijvers ga je de eerstvolgende linkerweg in, kruis je nogmaals de beek, waarna je dadelijk rechts afslaat. Sla links af bij de eerstvolgende T-splitsing en rechts af bij een grote weide. Je bereikt vervolgens alweer een
T-splitsing (4), waar je links een brede kronkelweg door een populierenbos volgt.
Het gaat nu door het groene hart van de Lozerheide. Trek je niets aan van de eerstvolgende linkerzijweg. Je komt uit op een T-splitsing en gaat linksaf over een brede sloot. Blijf rechtdoor lopen bij een rechterzijweg. Je wandelt dus tussen een prachtige vijver en de viskwekerij. Sla rechts af bij de volgende T-splitsing en keer de viskwekerij de rug toe. Volg de naar rechts afbuigende weg langs het fotogenieke Klotven. Het werd uitgegraven door de mens en met de uitgegraven aarde werd een soort dijkweg aangelegd waarover je nu loopt, door het laagste deel van het bos. Op en rond het ven broeden en pleisteren tal van vogels, waaronder ook de blauwe reiger. Op een perceel dat aan het domeinbos paalt, broeden jaarlijks vijftien tot twintig koppels van deze grote vogelsoort. Net voorbij het Klotven sla je links af en steek je via een plankenbruggetje (5) de grote afvoersloot of collector over.
Vervolgens leidt de wandeling door het noordelijkste deel van het domeinbos. Voorbij een T-vormige splitsing, waar je de linkerweg kiest, sla je rechts de eerstvolgende rechterzijweg in (blijf rood volgen, geel gaat rechtdoor). Er volgt alweer een T-splitsing: sla rechts af en ga daarna de eerstvolgende linkerzijweg in. Op een viersprong moet je linksaf. Iets voor een gerestaureerde vloeiweide (6) buigt het weggetje naar links af. Rechts van je strekt zich een oude, 2,6 ha grote vloeiweide uit.
Je wandelt door een sparrendreef, met de vloeiweide aan je rechterkant. Iets voor een infobord 'Watering' moet je de eerstvolgende linkerweg in. Je komt uit op een kruispunt van grote boswegen: blijf rechtdoor wandelen langs een schuurtje van de boswachterij. Bij een volgend gebouw van de boswachterij staat een fraai informatiebord (7).
Op een viersprong met pictogrammen moet je linksaf. Het wandelpad leidt nu door privé-domein met akkers en een weide. Sla de nu volgende linkerzijweg in. Die weg loopt parallel aan het Kempense Kanaal, dat ooit de magere heidegronden verrijkte en soms zaden met zich meevoerde van planten die normaal niet in de streek voorkomen, bijvoorbeeld de al genoemde herfsttijloos. Blijf de weg gewoon rechtdoor volgen, terug naar de parking (1).
Vertrek : Aan het Centraal Station Afstand : Van Station tot 2de ml groenplaats 5,5 km
België en goed eten, dat hoort bij elkaar. Antwerpen is dichtbij en toch al helemaal België wat eten betreft.En dus daagt deze stad uit tot culinaire avonturen. Waar in Nederland de traditionele gerechten steeds meer verdwijnen worden deze in België nog steeds gewaardeerd en is het niet moeilijk om hier authentieke Vlaamse gerechten te eten.
Deze wandeling in Antwerpen voert langs diverse adressen met typisch Belgische producten. Op twee minuten lopen vanaf het Centraal Station, over de Keyserlei en vervolgens de eerste straat links, is de Appelmanstraat waar patisserie en chocolaterie Del Rey zit.
Bij Antwerpenaren is Del Rey een begrip en ze komen er voor de meest verfijnde gebakjes en chocolade. Als kleine kunstwerkjes liggen ze uitgestald met namen als Acapulco, gemaakt van gevulde biscuit, verse frambozen, citroencrème en ingenieuze decoraties van chocolade. Naast de winkel is de tearoom, of degustatie zoals ze dat hier zo mooi noemen. Koffie of thee geserveerd in zilveren kannetjes met een zandlopertje voor de juiste trektijd van de thee en standaard een schaaltje met verschillende koekjes en bonbons. Het uitgekozen gebakje wordt gebracht op een driehoekig porseleinen bord. Eerst kijken, dan proeven! Hier krijgt men perfectie tot in de kleine details.
Na deze zoete starter lopen we via de Keyserlei naar de Meir en dan richting de Graanmarkt waar het markt is op zaterdag. Het is een markt zoals je die overal hebt; goedkoop textiel, groenten en fruit, maar met één verrassing. Midden op het terrein staat een kraampje waar het opvallend druk is. Dichterbij gekomen staan Antwerpenaren met volle boodschappentassen escargots in bouillon en verse oesters te eten.
Een eenvoudig gekleed ouder echtpaar dat de verkoopster goed schijnt te kennen, maar ook hippe jongeren staan met een plastic bakje in de hand. Enkel gekoelde witte wijn wordt erbij geschonken en dit alles voor een paar euro.
Verder via de chique Schuttershofstraat waar culinair niet zo heel veel te beleven valt, naar 'De Wilde Zee', een concentratie van kleine wandelstraatjes met veel bijzondere culinaire zaken zoals kaashandel Vervloet in de Wiegstraat 28, een smalle zaak die opvalt door de sobere inrichting waardoor alle aandacht naar de kazen gaat. In de winkel bestaat de toonbank uit een roestvrijstalen richel waar houten bakjes overheen glijden waarin de klant zijn gekozen kaasjes kan verzamelen.
Hier moet je zijn voor bijvoorbeeld een echte Crottin de Chavignol, miniscule geitenkaasjes bedekt met een dikke laag schimmel en in de as gerold. Maar ook voor Belgische abdijkazen en platte kaas. Vlak ernaast is een slager met zwarte en witte beuling. Zwarte beuling is bloedworst maar dan niet gelardeerd met stukken wit vet en kruidiger van smaak dan wij kennen. De vierde generatie Goossens verkoopt brood in de Korte Gasthuisstraat 31, ook weer een kleine zaak waar lange rijen buiten wachten voor het rogge-rozijnenbrood.
Als je geen zin hebt om zelf je broodjes te smeren is er 'Het Dagelijks Brood' op het Steenhouwersvest 48. Hier mag je aanschuiven aan een grote houten tafel. Geen broodjes, pistoletten, maar biologische boterhammen belegd met hesp of platte kaas en daarbij een tas koffie of glas cider. Op tafel staat de betere confiture en chocoladepasta van Callebaut. Minder verantwoord maar wel smakelijk zijn de
wafels van 'Van Hecke' in de Nationalestraat 88. Hier is al veertig jaar niet veel aan de inrichting veranderd, en worden ook de wafels nog bereid volgens de traditie.
Dan is het tijd voor een biertje. 'Fortuna' op de Eiermarkt 1 is een typisch kroegje voor Antwerpen. Eigenlijk is het meer een huiskamer, vier tafeltjes bedekt met gobelinkleedjes, een sansevieria in de vensterbank en een bar zo klein dat alleen gastvrouw Gerda erachter past. Koninck van het vat, een bolleke, Primus of een Duvel en de Gazet van Antwerpen.
Na dit aperitief gaan we naar eetcafé 'In de Gloria' op de Kleine Koraalberg. Het is er stampvol met Vlamingen die paardencervelaat, mergpijpjes en spin weten te waarderen. Wat is spin? De spinspier (araignée) is de binnenkant van het bekken van een rund, bewerkelijk om uit te benen en daarom weinig bekend. Het lijkt op biefstuk maar heeft ook de structuur van zwezerik. Natuurlijk friet en mayonaise erbij, geen spuitfriet of uit potjes maar 'alles handgemaakt.
Er zijn meer plekken met eenvoudige maar authentieke maaltijden zoals 'De Stoemppot' op de Vlasmarkt 12, genoemd naar het Vlaamse woord voor stamppot. Op tafel staat brood met reuzel en mosterd en op de kaart staan een paar vlees- of visgerechten die allemaal met stoemp worden vergezeld. Deze stoemp is een zachte puree met kervel en andere kruiden waardoor het gerecht een frisse smaak heeft. Verder ligt er op het bord nog geglaceerde witlof, witloof zoals het hier wordt genoemd, de nationale groente. Rond 1850 heeft een hovenier van de Koninklijke Maatschappij van Kruid-, Bloem- en Boomkwekerijen geëxperimenteerd met de cichoreiplant en werd de moderne witloof een feit. Sindsdien werd het steeds populairder en nog steeds is België het witloof de groente bij uitstek. Waar wij niet verder komen dan witlof met ham en kaas bestaan er hier talrijke recepten en is geglaceerde witloof een simpele maar goede manier om het bittere niet te laten overheersen. De stronk is in boter (absoluut geen water erbij) met een klein beetje suiker gestoofd.
Smakelijk
Met dank aan http://www.trouw.nl/groen/natuurtochten
Start : Chemin de Fontaines bij de brug Promonadedes Artistes.
Gps coordinaten : N50 28.588 -- E5 53.171
De route :
Het beginpunt is op de Chemin des Fontaines bij de brug over de Picherotte waar we de auto neerzetten. We dalen de brug aan de zijkant af en volgen de Promenade des Artistes, tevens aangegeven als het Grote-Routepad (rood-wit vierkantje). De ruwe bosweg volgt min of meer de loop van het riviertje, door een groots beukenbos. Steek het zijbeekje over via een vlonder. Vervolgens de Picherotte zelf via een knuppelbrug. Laat de volgende twee bruggetjes rechts liggen. Blijf dus links van het riviertje en wel tot bij een schuilhut, waar je wel oversteekt. Rechts verschijnen eiken en grove dennen. Steek ook het volgende bruggetje over.
Buiten het bos kom je terecht bij nieuwbouw en een informatiebord. Sla links af, maar nauwelijks enkele schreden verder moet je de eerste brede linker bosweg ingaan: de Avenue Belleheid (Grote-Routepad gaat rechtdoor). De weg stijgt matig langs een omheining.
De wandeling (liggende blauwe ruitjes) buigt via een vlondertje links af; jij blijft rechtdoor gaan. De weg buigt rechts af, vrij fors stijgend onder de kronen van prachtige beuken. Verderop krijg je rechts tussen de bomen weiden te zien.
Weer buiten het bos leidt de asfaltweg langs bewoning. Aan het eind van de Avenue Belleheid bereik je een groot kruispunt (vijfsprong met overdekte picknicktafel): de Thier de Statte. Steek de Route de la Géronstère over en ga de asfaltweg in langs de picknicktafel: de met esdoorns omzoomde Chemin de la Herde.
Passeer (rechts) de Vieille Route de Stavelot en (links) de Ferme de Transvaal, een manege. Rechts: weids uitzicht over het dal waarin de stad Spa zich uitstrekt (onzichtbaar vanaf je standpunt).
Passeer (links) eveneens de Chemin Loschet, die naar het kasteel van Meyerbeer leidt. De weg daalt af langs het witte plaatsnaambord van Spa.
Sla de dwarsweg naar links in. Volg dus een stukje van de toeristische Route des Sources (Bronnenroute), langs het bord met de doorgestreepte plaatsnaam Spa.
Je moet al de eerste straat rechts inslaan: de Chemin de Mambaye (de naam van een groot domein met onder andere een manege en logeerruimtes). De weg loopt wat omhoog tussen weiland en veel groen. Bij de bosrand (bord doodlopende weg) moet je rechtsaf een dalend paadje in tussen een weide (links) en bewoning (rechts). Het wordt weldra onverhard en leidt naar bos.
Steek daar een beekje - de Ruisseau du Vieux Spa over - via een knuppel-bruggetje en sla meteen links af, de Promonade des Chèvrefeuilles (wilde kamperfoelie). Dit wandelpad is uitstekend aangegeven met de wit-rode tekens van het Grote-Routepad en met (in mindere mate) opstaande blauwe rechthoekjes.
Je volgt de beek stroomopwaarts, dus matig klimmend. Steek over via een knuppelbruggetje en volg rechtsaf, het kronkelpad door een eikenbos. Wat een verschil van ondergroei vergeleken met die van een beukenbos.
Het Grote-Routepad volgt over het algemeen heel trouw de loop van de beek, waarin een massa kwartsietblokken ligt.
Verderop krijg je, aan de overkant van het riviertje, een glooiende weide te zien. Intussen zijn ook de dikke beuken verschenen in het boslandschap. Bij een bank volg je een bredere weg. Net voorbij de weide gaat het Grote-Routepad er bij een Y-vormige splitsing naar rechts vandoor. Jij volgt de linkerweg, aangegeven met opstaande blauwe rechthoekjes. Je blijft het almaar dunner wordende beekje volgen.
Iets verderop wacht andermaal een Y-vormige splitsing. Kies voor links, verlaat dus het beekje en volg een pijlrechte weg door een sparrenbos( met een zoom van eik en veel adelaarsvarens)
Ongeveer 600 meter verder steek je een grote dwarsweg over en kom je terecht op een brede, met gras begroeide weg, een stuk natter dan die van daarnet.
Je loopt wat forser klimmend langs een omrasterde waterwinningsplek en komt terecht op een grotere dwarsweg die je naar rechts moet inslaan.
Nog wat hogerop kom je uit bij een zogoed als verharde dwarsweg. Je houdt de wandelweg die naar de Chemin des Gardes leidt (zie gele pijl) aan je linkerhand en volgt de brede, licht verharde, vlakke bosweg. Je loopt door een bos, hoofdzakelijk met beuken. Je passeert links de Meyerbeer-wandelroute (zie gele pijl) en al na een paar honderd meter verlaat je het bos via een slagboom.
Meteen sta je bij de bekende Gérestérebron, een kennismaking waard.
Voorbij de bron bereik je de verkeersweg Spa-Andrimont. Volg op het kruispunt de pijl Sauvenière, dus de geasfalteerde Route des Fontaines, die lichtjes stijgt door een beukenbos. Blijf deze weg volgen tot aan de auto.
Afstand : +/- 7 km Vertrek : Aan hotel "Inn Pfenn" Bewegwijzering : Blauwe bordjes met nummer of markering op bomen
De Route :
Vanaf het hotel ga je naar de bosrand waar je nummer 139 tegenkomt rechtse pad nemen Volgen tot aan de Kamping met Immbiss winkel,ga rechts tot aan het info bord vooraan de ingang. Ga links en volg de blauwe letter P,je naderd nu een van de mooiste plekjes van Irrhausen Het meer van Irsental,natuurgebied met visvijver en infoborden. ga links de brug over ,door het pad in het gras en volg NR2 Eerste splitsing rechtdoor,daarna 2 maal links aanhouden Op het kruispunt rechtdoor NR139 terug tot aan het hotel
Afstand : 7 km Vertrek : Aan de kerk van Irrhausen Bewegwijzering : Blauwe bordjes met nummer
De Route : Vanaf de kerk volg je bordje met nummer 26 een stuk op de hoofdweg, Sla de eerste weg aan de linkerkant in en volg NR26 Op de moment dat je aan de linkerzijde een brugje zietga je naar links en volgt NR18 Volg dit nummer tot aan een rusthutje en ga dan links naar NR26 Volgen tot aan een splitsing waar je geen nummer vind, ga dan naar rechts tot aan de grote baan,volg deze links en na 100 meter terug links (geen aanduiding) Onderweg zul je terug NR26 tegenkomen en die volg je tot aan je vertrekpunt
BEZIENSWAARDIGHEDEN
Beschrijving:
Irrhausen is een uitgesproken groen dorp in het romantische Irsental, niet ver van het Dal van de 1000 vlinders.
De groene dalbodem van het Irsental wordt omzoomd door hellingen met gemengd bos. In het zuidwesten is er een opening naar het, met rond 80 hectare, kleinste beschermde natuurgebied in het Duits Luxemburgse natuurpark: Ginsterheiden in het Irsental bij Daleiden. Op harmonische wijze gaan hier natuurlijk stromende riviertjes met aangrenzende weiden, rots- ecosystemen en laagbosgebieden in elkaar over. Tot in de 19e eeuw was Irrhausen vooral een agrarisch dorp
Irrhausen Natuurreservaat 'Ginsterheiden' in het Irsendal naar Irrhausen
Beschrijving:
Het 76 ha grote natuurreservaat ligt tussen de plaats Daleiden, de Laarberg en de Irsen. Het bestaat overwegend uit heide, steppegras met witte meidoornstruiken en bomengroepen. Het beschermde natuurgebied is het leefgebied van veel zeldzame dier- en plantsoorten. Het gebied werd in 1987 onder natuurbescherming geplaatst
Irrhausen Opstoppingzee in Irrhausen
Beschrijving:
Twee visvijver met een oppervlak van 4000 en 6000 m² en tot 2,50 m diep. Het is tevens mogelijk langs de Irsen te vissen. Hoofdzakelijk voorkomende vissen: beekforellen en karpers.
In deze wandeling rond Meerhout begeef je je in de erg agrarische vallei van de bovenloop van de Grote Nete. De rivier kronkelt er nog onbedijkt tussen verspreide hoeves. De natuur gaat er dus vrij zijn gang en dat geldt ook voor de wind. Door de afwezigheid van grote bossen krijgt die er vrij spel. De twee windmolens onderweg (waaronder de oudste van de provincie Antwerpen) bewijzen dat de Meerhoutenaren altijd dicht bij de natuur leefden
Meerhout is een woondorp in het zuidoosten van de provincie Antwerpen. Meerhout is een groene gemeente in de vallei van de Grote Nete, even ten noorden van het Albertkanaal en de E313. De dorpskern strekt zich uit langs de weg van Mol naar Tessenderlo. Meerhout heeft nogal wat interessante bezienswaardigheden en aantrekkelijke natuurgebieden, die zich uitstekend lenen voor zachte recreatie. Meerhout telt nog drie intacte molens en meerdere Kempische langgevelhoeven.
Meerhout wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde van de abdij van Sint-Truiden uit de 8ste eeuw onder de naam Mareholt. De driehoekige vorm van het dorpsplein duidt in elk geval op een nog oudere, Frankische bewoning. Het dorp behoorde in de 13de eeuw tot het hertogdom Brabant. De gemeente viel onder de jurisdictie van de Heren van Diest. Enkele Brabantse en Limburgse abdijen hadden tot het eind van het ancien régime eigendomsrechten te Meerhout. Tijdens de Boerenkrijg in 1798 werd te Meerhout slag geleverd. Een monument herinnert aan de 22 gesneuvelden.
GEBOUWEN om te bekijken
Haenvense molen
Prinskensmolen
Sluizencomplex
Watermolen
En niet te vergeten de mooie markt en plein met kiosk en de bijbehorende bistros
Hou je van ijscreme,vraag waar Ijssalon den Ijsberg is,is op de weg van de kerk richting Olmen
Vertrek : Achelse kluis (op de grens met Nederland)
Bewegwijzering : Geen (gpx-file beschikbaar)
Je kan de route ook opdelen in twee wandelingen van elk ongeveer 8 km (je keert in de helft van het planneke terug naar startplaats)
Ofwel vertrek je dan aan de Achelse kluis
Ofwel vertrek je aan het Kruisherenklooster in Achel dorp
Deze wandeling ten zuiden van Valkenswaard net over de grens met België van de Achelse Kluis naar Achel Kasteel is buitengewoon mooi en anders van aard dan de meeste boswandelingen rond Eindhoven. Naast een route van 15 kilometer kunt deze wandeling ook in 2 gedeeltes lopen. Beide kortere routes zijn 8 kilometer.
De wandeling start bij de Achelse Kluis en voert ons meteen door de weilanden langs de Warmbeek naar de bossen. Voor de Bever gaan we over en langs hetzelfde riviertje verder tot bij de watermolen links op de verharde weg.
Daarna volgen we naar rechts het Planetenpad, met een beschrijving en uitbeelding van ons zonnestelsel. Ook passeren we nog een oude kapel en maken we een rondje siluur, carboon, conglomeraat en kwarts.