Start : Chemin de Fontaines bij de brug Promonadedes Artistes.
Gps coordinaten : N50 28.588 -- E5 53.171
De route :
Het beginpunt is op de Chemin des Fontaines bij de brug over de Picherotte waar we de auto neerzetten. We dalen de brug aan de zijkant af en volgen de Promenade des Artistes, tevens aangegeven als het Grote-Routepad (rood-wit vierkantje). De ruwe bosweg volgt min of meer de loop van het riviertje, door een groots beukenbos. Steek het zijbeekje over via een vlonder. Vervolgens de Picherotte zelf via een knuppelbrug. Laat de volgende twee bruggetjes rechts liggen. Blijf dus links van het riviertje en wel tot bij een schuilhut, waar je wel oversteekt. Rechts verschijnen eiken en grove dennen. Steek ook het volgende bruggetje over.
Buiten het bos kom je terecht bij nieuwbouw en een informatiebord. Sla links af, maar nauwelijks enkele schreden verder moet je de eerste brede linker bosweg ingaan: de Avenue Belleheid (Grote-Routepad gaat rechtdoor). De weg stijgt matig langs een omheining.
De wandeling (liggende blauwe ruitjes) buigt via een vlondertje links af; jij blijft rechtdoor gaan. De weg buigt rechts af, vrij fors stijgend onder de kronen van prachtige beuken. Verderop krijg je rechts tussen de bomen weiden te zien.
Weer buiten het bos leidt de asfaltweg langs bewoning. Aan het eind van de Avenue Belleheid bereik je een groot kruispunt (vijfsprong met overdekte picknicktafel): de Thier de Statte. Steek de Route de la Géronstère over en ga de asfaltweg in langs de picknicktafel: de met esdoorns omzoomde Chemin de la Herde.
Passeer (rechts) de Vieille Route de Stavelot en (links) de Ferme de Transvaal, een manege. Rechts: weids uitzicht over het dal waarin de stad Spa zich uitstrekt (onzichtbaar vanaf je standpunt).
Passeer (links) eveneens de Chemin Loschet, die naar het kasteel van Meyerbeer leidt. De weg daalt af langs het witte plaatsnaambord van Spa.
Sla de dwarsweg naar links in. Volg dus een stukje van de toeristische Route des Sources (Bronnenroute), langs het bord met de doorgestreepte plaatsnaam Spa.
Je moet al de eerste straat rechts inslaan: de Chemin de Mambaye (de naam van een groot domein met onder andere een manege en logeerruimtes). De weg loopt wat omhoog tussen weiland en veel groen. Bij de bosrand (bord doodlopende weg) moet je rechtsaf een dalend paadje in tussen een weide (links) en bewoning (rechts). Het wordt weldra onverhard en leidt naar bos.
Steek daar een beekje - de Ruisseau du Vieux Spa over - via een knuppel-bruggetje en sla meteen links af, de Promonade des Chèvrefeuilles (wilde kamperfoelie). Dit wandelpad is uitstekend aangegeven met de wit-rode tekens van het Grote-Routepad en met (in mindere mate) opstaande blauwe rechthoekjes.
Je volgt de beek stroomopwaarts, dus matig klimmend. Steek over via een knuppelbruggetje en volg rechtsaf, het kronkelpad door een eikenbos. Wat een verschil van ondergroei vergeleken met die van een beukenbos.
Het Grote-Routepad volgt over het algemeen heel trouw de loop van de beek, waarin een massa kwartsietblokken ligt.
Verderop krijg je, aan de overkant van het riviertje, een glooiende weide te zien. Intussen zijn ook de dikke beuken verschenen in het boslandschap. Bij een bank volg je een bredere weg. Net voorbij de weide gaat het Grote-Routepad er bij een Y-vormige splitsing naar rechts vandoor. Jij volgt de linkerweg, aangegeven met opstaande blauwe rechthoekjes. Je blijft het almaar dunner wordende beekje volgen.
Iets verderop wacht andermaal een Y-vormige splitsing. Kies voor links, verlaat dus het beekje en volg een pijlrechte weg door een sparrenbos( met een zoom van eik en veel adelaarsvarens)
Ongeveer 600 meter verder steek je een grote dwarsweg over en kom je terecht op een brede, met gras begroeide weg, een stuk natter dan die van daarnet.
Je loopt wat forser klimmend langs een omrasterde waterwinningsplek en komt terecht op een grotere dwarsweg die je naar rechts moet inslaan.
Nog wat hogerop kom je uit bij een zogoed als verharde dwarsweg. Je houdt de wandelweg die naar de Chemin des Gardes leidt (zie gele pijl) aan je linkerhand en volgt de brede, licht verharde, vlakke bosweg. Je loopt door een bos, hoofdzakelijk met beuken. Je passeert links de Meyerbeer-wandelroute (zie gele pijl) en al na een paar honderd meter verlaat je het bos via een slagboom.
Meteen sta je bij de bekende Gérestérebron, een kennismaking waard.
Voorbij de bron bereik je de verkeersweg Spa-Andrimont. Volg op het kruispunt de pijl Sauvenière, dus de geasfalteerde Route des Fontaines, die lichtjes stijgt door een beukenbos. Blijf deze weg volgen tot aan de auto.
Afstand : +/- 7 km Vertrek : Aan hotel "Inn Pfenn" Bewegwijzering : Blauwe bordjes met nummer of markering op bomen
De Route :
Vanaf het hotel ga je naar de bosrand waar je nummer 139 tegenkomt rechtse pad nemen Volgen tot aan de Kamping met Immbiss winkel,ga rechts tot aan het info bord vooraan de ingang. Ga links en volg de blauwe letter P,je naderd nu een van de mooiste plekjes van Irrhausen Het meer van Irsental,natuurgebied met visvijver en infoborden. ga links de brug over ,door het pad in het gras en volg NR2 Eerste splitsing rechtdoor,daarna 2 maal links aanhouden Op het kruispunt rechtdoor NR139 terug tot aan het hotel
Afstand : 7 km Vertrek : Aan de kerk van Irrhausen Bewegwijzering : Blauwe bordjes met nummer
De Route : Vanaf de kerk volg je bordje met nummer 26 een stuk op de hoofdweg, Sla de eerste weg aan de linkerkant in en volg NR26 Op de moment dat je aan de linkerzijde een brugje zietga je naar links en volgt NR18 Volg dit nummer tot aan een rusthutje en ga dan links naar NR26 Volgen tot aan een splitsing waar je geen nummer vind, ga dan naar rechts tot aan de grote baan,volg deze links en na 100 meter terug links (geen aanduiding) Onderweg zul je terug NR26 tegenkomen en die volg je tot aan je vertrekpunt
BEZIENSWAARDIGHEDEN
Beschrijving:
Irrhausen is een uitgesproken groen dorp in het romantische Irsental, niet ver van het Dal van de 1000 vlinders.
De groene dalbodem van het Irsental wordt omzoomd door hellingen met gemengd bos. In het zuidwesten is er een opening naar het, met rond 80 hectare, kleinste beschermde natuurgebied in het Duits Luxemburgse natuurpark: Ginsterheiden in het Irsental bij Daleiden. Op harmonische wijze gaan hier natuurlijk stromende riviertjes met aangrenzende weiden, rots- ecosystemen en laagbosgebieden in elkaar over. Tot in de 19e eeuw was Irrhausen vooral een agrarisch dorp
Irrhausen Natuurreservaat 'Ginsterheiden' in het Irsendal naar Irrhausen
Beschrijving:
Het 76 ha grote natuurreservaat ligt tussen de plaats Daleiden, de Laarberg en de Irsen. Het bestaat overwegend uit heide, steppegras met witte meidoornstruiken en bomengroepen. Het beschermde natuurgebied is het leefgebied van veel zeldzame dier- en plantsoorten. Het gebied werd in 1987 onder natuurbescherming geplaatst
Irrhausen Opstoppingzee in Irrhausen
Beschrijving:
Twee visvijver met een oppervlak van 4000 en 6000 m² en tot 2,50 m diep. Het is tevens mogelijk langs de Irsen te vissen. Hoofdzakelijk voorkomende vissen: beekforellen en karpers.
In deze wandeling rond Meerhout begeef je je in de erg agrarische vallei van de bovenloop van de Grote Nete. De rivier kronkelt er nog onbedijkt tussen verspreide hoeves. De natuur gaat er dus vrij zijn gang en dat geldt ook voor de wind. Door de afwezigheid van grote bossen krijgt die er vrij spel. De twee windmolens onderweg (waaronder de oudste van de provincie Antwerpen) bewijzen dat de Meerhoutenaren altijd dicht bij de natuur leefden
Meerhout is een woondorp in het zuidoosten van de provincie Antwerpen. Meerhout is een groene gemeente in de vallei van de Grote Nete, even ten noorden van het Albertkanaal en de E313. De dorpskern strekt zich uit langs de weg van Mol naar Tessenderlo. Meerhout heeft nogal wat interessante bezienswaardigheden en aantrekkelijke natuurgebieden, die zich uitstekend lenen voor zachte recreatie. Meerhout telt nog drie intacte molens en meerdere Kempische langgevelhoeven.
Meerhout wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde van de abdij van Sint-Truiden uit de 8ste eeuw onder de naam Mareholt. De driehoekige vorm van het dorpsplein duidt in elk geval op een nog oudere, Frankische bewoning. Het dorp behoorde in de 13de eeuw tot het hertogdom Brabant. De gemeente viel onder de jurisdictie van de Heren van Diest. Enkele Brabantse en Limburgse abdijen hadden tot het eind van het ancien régime eigendomsrechten te Meerhout. Tijdens de Boerenkrijg in 1798 werd te Meerhout slag geleverd. Een monument herinnert aan de 22 gesneuvelden.
GEBOUWEN om te bekijken
Haenvense molen
Prinskensmolen
Sluizencomplex
Watermolen
En niet te vergeten de mooie markt en plein met kiosk en de bijbehorende bistros
Hou je van ijscreme,vraag waar Ijssalon den Ijsberg is,is op de weg van de kerk richting Olmen
Vertrek : Achelse kluis (op de grens met Nederland)
Bewegwijzering : Geen (gpx-file beschikbaar)
Je kan de route ook opdelen in twee wandelingen van elk ongeveer 8 km (je keert in de helft van het planneke terug naar startplaats)
Ofwel vertrek je dan aan de Achelse kluis
Ofwel vertrek je aan het Kruisherenklooster in Achel dorp
Deze wandeling ten zuiden van Valkenswaard net over de grens met België van de Achelse Kluis naar Achel Kasteel is buitengewoon mooi en anders van aard dan de meeste boswandelingen rond Eindhoven. Naast een route van 15 kilometer kunt deze wandeling ook in 2 gedeeltes lopen. Beide kortere routes zijn 8 kilometer.
De wandeling start bij de Achelse Kluis en voert ons meteen door de weilanden langs de Warmbeek naar de bossen. Voor de Bever gaan we over en langs hetzelfde riviertje verder tot bij de watermolen links op de verharde weg.
Daarna volgen we naar rechts het Planetenpad, met een beschrijving en uitbeelding van ons zonnestelsel. Ook passeren we nog een oude kapel en maken we een rondje siluur, carboon, conglomeraat en kwarts.