lengte: 7 km : De wandeling loopt gedeeltetijk over veld- en boswegen
Vertrekpunt en parkeerplaats: Sint-Mauruskerk te Holsbeek.
Bewegwijzering : Houten palen met schuine kop in gele kleur.
In het zuiden van Holsbeek strekt zich van west naar oost een rij Hagelandse heuvels uit. Het zijn de Kesselberg, de Attenhovenberg, de Meesberg, de Chartreuzenberg, de Ramselberg en de Speelberg. Hun soms zeer steile hellingen bleven bebost
DE WANDELING
-We vertrekken bij de SINT- MAURUSKERK te Holsbeek. Het is een neogotisch gebouw dat ingewijd werd in 191 0 en sindsdien een oudere kerk vervangt waarvan alleen de zandstenen toren basis uit de tweede helft van de 16de eeuw bewaard bleef. Een ingemetselde steen draagt het jaartal 1564
-Vanaf de kerk volgen we de Rotselaarsebaan in zuidelijke richting, steken de Nobelbergstraat over en wandelen het Asseltveld in.
-Een honderdtal meter verder nemen we, rechts, de Biekedelle.
Waar deze asfaltweg naar links afbuigt, blijven wij rechtdoor de kasseiweg volgen.
-We wandelen nu door een delfe of dal. De weg vormde vroeger de enige verbinding tussen het dorp en het kasteel De Bruyn op de Chartreuzenberg en was afgezoomd met statige beuken of "bieken", zoals dat in het Holsbeekse dialect luidt. Deze bomen werden echter geveld tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In 1992 werden nieuwe beuken aangeplant. Wetende dat een beuk jaarlijks met 2,5 cm aangroeit in omtrek, zal het dus nog wel een hele tijd duren vooraleer de Biekedelle haar dreefuitzicht van vroeger zal teruggekregen hebben.
-De weg buigt linksaf en stijgt nog enkele meters. Vervolgens komen we bij een tweesprong, waar we links nemen. Hier bleven de oude beuken aan één kant van de weg wel bewaard.
-Aan de Kapeldreef gekomen, volgen we deze rechtsaf. ~ We bevinden ons nu op de Chartreuzenberg.
Het plateau was tot in de 18de eeuw bebost en werd later ontgonnen voor de landbouw. Een groot deel van het bos was eigendom van het Leuvense Kartuizerklooster of Chartreuse, dat gesticht werd in 1489 en opgeheven werd in 1783. Ook nu nog is dit gedeelte van de Chartreuzenberg grotendeels ingenomen door akkers en weiden.
-We volgen de Chartreuzenbergstraat linksaf en wandelen even verder voorbij de voormalige hoeve van het landgoed De Bruyn.
-We volgen verder de Chartreuzenbergstraat tot aan de T-wegsplitsing.
WIE DE TOCHT MET 2,5 KM WIL VERKORTEN, NEEMT HIER LINKSAF MAAR MIST DAN EEN WANDELING DOOR HET CHARTREUZENBOS.
-Wij volgen de hoofdwandeling, slaan dus rechtsaf en nemen onmiddellijk daarna links.
-We wandelen nu aan de noord rand van het Chartreuzenbos, dat hier vooral bestaat uit een aanplanting van beuk. De beuk is een boom met een zeer dichte kruin Dit gebrek aan licht sluit dan ook elke onderbegroeiing uit.
-Aan de T -wegsplitsing, raakpunt met de Bergbroekwandeling, nemen we rechtsaf.
Ten oosten van de weg die we nu volgen, bestaat de begroeiing overwegend uit tamme kastanje.
-Bij het eerstvolgende wegenkruispunt nemen we rechts.
Verder wandelend daalt de weg af naar de vallei van de Leming beek en komen ook enkele villa's van Hoog Linden in het gezicht. De Leming of Lieming was de bakermat van het Leuvense patriciërsgeslacht Uyten Lieminghen.
-In de vallei, aan de Lemingstraat, nemen we rechts.
We klimmen terug de Chartreuzenberg op langsheen de rand van het bos. -Terug op de Chartreuzenberg, wandelen we nu in noordelijke richting. Voorbij de akker aan onze rechterhand duiken we opnieuw een bos in.
Het wordt tevens een duik in de diepte, want we verlaten nu de Chartreuzenberg via zijn steile nooderhelling. Over een afstand van 250 meter dalen we 20 meter.
Op die hoogtelijn buigt het voetpad linksaf en leidt het ons naar een diepe holle weg die we linksaf volgen. -Enkele meters verder nemen we rechts Ook deze weg is hol
Voorbij de bocht wacht ons een korte maar steile klim van 10 meter. Van een mooie sportieve wandeling gesproken! Weet echter dat dit de laatste klim is van deze wandeling. -Want we slaan rechtsaf en een voetpad leidt ons nu definitief van de berg naar het brede valleigebied van de Winge te Holsbeek. Achtereenvolgens is er een vlak stukje weg, dan een korte maar zeer steile helling en tenslotte een licht dalende holle weg.
-Aan de Kortrijksebaan gekomen, steken we deze over en volgen ze linksaf tot aan de Verhaegenstraat. -Hier nemen we rechts. Achter een haag bevindt zich het rusthuis Sint-Margaretha, gebouwd in 1990 bij de plek waar zich tot dan het rusthuis bevond dat was opgericht door Victor De Bruyn, ter nagedachtenis van zijn in 1908 overleden vrouw. Dit "Hospice Sainte-Marguerite" werd in 1992 gesloopt.
-Via de Sint-Maurusstraat bereiken we tenslotte terug de kerk van Holsbeek.
Start : Het Vinne in Zoutleeuw of aan de Leonarduskerk
Afstand : 13 km
Onze route
De wandeling start aan de Leonarduskerkerk en is 13 km lang.
We wandelen de Tiensestraat in en passeren de Scholierenhoeve.
Vanaf hier loopt het wandelpad enkele kilometers langs de Gete, hoofdzakelijk weilanden omzoomd door hoge populieraanplantingen.
Aangekomen aan het "Vinne" trekt de motte "Castelberg" onze aandacht. Het is een restant van een burchtheuvel uit de 12de eeuw.
Even verpozen in de taverne van het provinciedomein en dan op pad door het natuurreservaat. Prachtig hoe de natuur zich hier hersteld heeft en van het Vinne weer een uniek meer heeft gemaakt. Tal van infopanelen vertellen ons over de fauna en flora. Door de overvloedige regenval van de laatste dagen lag dit stukje er erg modderig bij, maar het was de moeite om te genieten van de rust.
We verlaten het domein langs een paar hoogstamboomgaarden en wandelen door de fruitaanplantingen naar Halle-Booienhoven.
De Sint-Odulphuskerk uit de 13de eeuw vormt samen met de gelijknamige kapel en de ernaast liggende hoeve en pastorie een fraai dorpszicht.
Tussen de velden en boomgaarden zien we de torentjes van de Zoutleeuwse kerk weer groter worden en weten we dat de wandeling er weer op zit. loopbrug in het Vinne
Han-sur-Lesse dankt zijn roem aan zijn unieke grotten, uitgeloogd door de Lesse in de Boine.
In de omgeving maakt u kennis met een bos van bijna 29,5 ha op fraaie kalkheuvels of 'tiennes' tussen Auffe en Han-sur-Lesse. In de bossen volgt u bijna altijd onverharde wegen. Enkele keren moet u steil stijgen en afdalen. Maak deze wandeling dus het beste bij droog weer.
PARKEREN In Han-sur-Lesse parkeert u in de omgeving van de brug over de Lesse. U keert de kerk en het dorpscentrum van Han-sur-Lesse de rug toe en volgt in de rue de Charleville de roodwitte tekens van het Grote- Rourepad 577.
DE ROUTE
Bij een kruis slaat u de eerste straat links in en volgt u de plaatselijke wandeling 2A- Turmont.
U gaat rechts de volgende straat en nog een kruis voorbij. Links beneden zijn er doorkijkjes naar de Lesse, door een oeverbos op een steile helling.
Aan het einde van de rue de Collires slaat u de geasfalteerde dwarsweg naar links in (GR-pad en Turmont-wandeling) en loopt u rechtdoor, voorbij het doorgestreepte plaatsnaambord van Han-sur-Lesse. Links verheft zich de beroemde kalkheuvel, de Boine 1, waardoor de Lesse zich via een uniek grottenstelsel eeuwenlang een mysterieuze weg heeft gebaand.
Een dubbel GR-teken kondigt een richtingverandering aan: bij een wilg moet u de verkeersweg naar rechts verlaten. Via een nauwe doorgang 2 doorkruist u een weide en loopt u het bos in dat de 'tienne' Turmont 3 . overdekt. De onverharde weg kronkelt onder de dennekronen en verlaat via een tweede smalle doorgang de weide. De weg raakt even de bosrand en u komt uit bij een Y-vormige wegsplitsing.
Volg de roodwitte tekens van het GR-pad en bij een Y-vormige wegsplitsing kiest u de rechter weg, onder fraaie grove dennen.
Buiten het bos wacht u een machtig panorama van het dorpje Auffe, de Boine-kalkheuvel (links) en de 'tienne Les Grignaux' rechts.
U moet nu linksaf, stevig dalend over een in de rots uitgehouwen pad, en komt beneden uit bij een vijver 4.
Het GR- pad en de Turmontwandeling lopen naar links, maar u moet rechtsaf.
Even verderop volgt u de verkeersweg naar links over het riviertje de Ry d' Ave. Iets voorbij het plaatsnaambord Ave-et-Auffe, village Heurie' (bloemendorp) moet u naar rechts een teruglopende weg ingaan
Meteen komt u in het natuurreservaat 'Les Grignaux' 5, dat beheerd wordt door de natuurvereniging Ardenne et Gaume'. De brede, halfverharde weg stijgt naar een Y-vormige wegsplitsing, waar u de linker weg kiest (5, Les Grignaux ) door het bos.
Links zijn er doorkijkjes naar weiden, akkers en een deelvan Auffe.
Over een flank van de 'tienne' stijgt u almaar hoger, afwisselend in en langs her bos,
maar uireindelijk buigt de weg naar rechts en komt u een poos het bos niet meer uit. Na een eindje stijgen daalt u naar een Y-vormige wegsplitsing, waar u de linker weg kiest.
U komt uit bij een landweggetje, dat u rechts inslaat. Meteen bevindt u zich weer op het Grote-Routepad. Rechts ziet u al de woonkern van Han-sur- Lesse en de Boine.
Bij een geasfalteerde dwarsweg moet u rechtsaf (GR-pad) en steekt u de Ri d' Ave over 6.
Bij de grotere verkeersweg duidt een monument je de plek aan waar het Duitse Ardennenoffensief (winter 1944-1945) doodliep.
U slaat er links af en bereikt het eindpunt van deze wandeling.
Samen met het Meerdaalwoud en andere bossen op de taalgrens, is het Zoniënwoud een van
de resten van het Grote Kolenwoud dat bij het begin van onze tijdrekening heel Midden-België bedekte. Maar Zoniën is ook een heel apart landschap, met riviertjes, valleien, plateau's, eeuwenoude wegen...
Van oudsher gebruikte de mens het woud in zijn voordeel, als leverancier van hout en als jachtterrein. Aan de rand ontstonden dorpen van houthakkers die stukken woud rooiden. Heersers en aristocraten zetten er kastelen neer van waaruit ze hun jachtpartijen ondernamen. Zo'n dorp aan de rand is Bosvoorde. Het Zoniënwoud is er overal aanwezig en ondanks zijn opname in de Brusselse agglomeratie ziet het er nog steeds uit als een dorp, maar dan een met een heel speciale sfeer.
Op deze wandeling verkennen we de dorpskern maar we trekken ook het woud in.
De wandeling loopt deels over onverharde boswegen. Er wordt ook wat geklommen
en gedaald, zorg dus voor goede wandelschoenen.
Route
Met de rug naar het gemeentehuis van Watermaal-Bosvoorde. neemt u links het voetpad langs de drukke Delleurlaan. Even verder aan de lichten steekt u rechts de laan over. Van de drie straten aan de overkant neemt u de meest linkse: de Opper- jachtmeesterstraat.
Bij het kruispunt met de Buksboomstraat staat u aan de rand van het Zoniënwoud.
Volg de Welriekende Dreef. tot aan de kruising met de Roodborstjesstraat en sla deze rechts in. Na ongeveer 600 m wordt dit een kasseiweg en verlaat u het woud. Loop nog even door tot aan het kruispunt met de Dennebosstraat die u rechts inslaat. Aan het ovalen pleintje, het Rik Woutersplein. gaat u rechtdoor en op het kruispunt neemt u links de Auguste-Beernaertstraat. Draai mee naar links en neem beneden de straat rechts (Terhulpsesteenweg).
Na 100 m wandelt u linksaf het doodlopende straatje in (Kattenberg).
Op het einde neemt u het voetpad tot aan de Vorsterielaan, die u aan de lichten oversteekt. Daarna volgt u het voetpad aan de overkant rechtsaf.
Achter de vijver slaat u links af (Vuursteendreef) en deze dreef volgt u ongeveer 350 m tot aan het kruispunt.
Neem op het kruispunt de linker weg (Tweebergenweg), draai mee naar rechts en ga via het tunneltje onder de spoorweg door. Onmiddellijk na de spoorweg moet u het pad nemen dat links afdaalt.
Beneden staat u in de Vuilbeekvallei. Volg het pad tussen de twee vijvers door en daarna mee naar rechts (Vuilbeekvoetpad). Blijf het pad aan de linkerkant van de vallei volgen. U passeert de wandelpaaltjes 15, 16 en 17 (blauw vlak, gele driehoek). Bij nummer 18 steekt een ruiterweg (Graaf dreef) de vallei over, maar wij blijven hier rechtdoor lopen langs hetzelfde pad. Even verder kruist een geasfalteerde weg,de Tumuliweg,de vallei.
Volg deze weg rechtsaf.De weg stijgt en kronkelt,en komt na een goede 400 m bij een kruispunt met de Tweebergenweg. Volg rechtdoor de Tumuliweg.
Na een kleine 600 m komt u aan de Hoefijzervijver ..
Sla bij de vijver rechts het Boshya- cinrenpad in (wandelpaaltje nr. 2). Volg dit pad ongeveer 500 m. Ondertussen passeert u de paaltjes 3, 4, 5 en 6. Bij paaltje nt. 7 dtaait het pad 90° naar rechts en even verder weer naar links. U klimt nu omhoog tot aan de Tweebergenweg.
Sla bij de speeltuigen boven links de Tweebergenweg in en loop door het tunneltje onder de spoorweg. Even verder is er een poort in de lange muur links, waarlangs u in de moestuin van het Park Tournay-Solvay. komt. (Het park is open van 8 tot 17.30 u of tot zonsondergang.
Als de poort gesloten is, volg dan gewoon de Tweebergenweg en verder de Vuursteenweg tot aan het station van Bosvoorde.)
Loop door de moestuin tot in het eigenlijke park. Sla links af en draai rond de appelboomgaard. Beneden neemt u scherp links het bruggetje en even verder bij de vijver het pad dat links steil de helling naar het kasteel opgaat.
Aan de uitgang van het park gaat u even links en steekt u aan de lichten de Delleurlaan over. Volg aan de overkant rechts het voetpad langs deze laan. Iets voorbij de kerk van Bosvoorde neemt u het straatje schuinlinks omhoog (Honden- wedstraat). Bij villa Rozenberg . neemt u rechts het smalle kasseistraatje (Hondenberg), dat u terug naar het gemeentehuis leidt.
Wat? Een wandeltocht door een landelijk gebied van het schilderachtige dorpje Mullem naar Wannegem, Lede en Huise, elk met hun typische windmolens en kastelen.
Afstand: 5,5 km of 12,3 km.
Vertrekpunt: de kerk van Mullem.
Praktisch: vlakke en licht heuvelende wegen, overal verhard behalve het gedeelte van de ingekorte wandeling.
Wie Mullem (een deelgemeente van Oudenaarde) voor de eerste keer binnenkomt en halt houdt aan de kerk, kan zijn ogen nauwelijks geloven. Hier is de 19de eeuw blijven stilstaan: een kerkje te midden van een kerkhof, een plein met het voormalige dorpsschooltje, 'het Kasteeltje'
verscholen in een park, enkele goed bewaarde boerderijen in een opvallend okergele kleur, maar
vooral rust. En dit op amper 30 km van Gent.
Bij het verlaten van het dorpsplein kom je onmiddellijk in het lage weiland en al na de eerste haakse bocht zie je de vallei van de Rooigemsebeek: een landschap dat je tijdens de hele tocht volgt en vanaf verscheidene plaatsen kunt bewonderen. Al wandelend zie je open kouters op de valleiflanken, het drassige weiland in het diepst van de vallei met enkele rijen prachtige knotwilgen, de stompe kerktoren van Lede in de verte en de wieken van de Huisekoutermolen.
Langs de oever van de Rooigemse beek kun je op verschillende plaatsen zien hoe in de beek vistrappen werden aangelegd, om de doorgang van visjes op moeilijke plaatsen te vergemakkelijken.
Aan de Ledepontweg is het even opletten. Kies je voor de korte wandeling van 5,5 km, dan sla je hier rechtsaf in de richting van de kerk van Lede. De straat verandert in een niet verharde veldweg die uiteindelijk weer uitkomt op het grote wandel parcours.
Wie de volledige wandeling wil maken, slaat aan de Ledepontweg links af en steekt even later de Rooigemse beek over.
De wandeling gaat verder langs een moerasbosje.. het Wachtbekken Lede, maakt een korte klim langs een bos met overwegend populieren. Daarna gaat het weer in dalende lijn en op het laagste punt van de weg heb je een prachtig zicht op de vijver, het park en het Kasteel de Ghellinck.
En er volgt nog meer: een houten staakmolen, de Schietsjampettermolen op de heuvel kam , die je later op de wandeling zult passeren, het landelijke dorpje Wannegem, panoramische uitzichten op en over een langgerekte vallei en een tweede windmolen, de Huisekoutermolen in Huise.
Wat verder, verscholen in een park met indrukwekkende bomen staat het mooie Kasteel 'ter Ast'
of Kasteel de Gerlache.
Het wandelpad loopt verder langs een paar schilderachtige hoeven, steekt de Rooigemsebeek een laatste keer over en brengt je weer in Mullem.
Vertrekpunt: windmolen aan de Geelsebaan in Kasterlee
Wat? Een wandeling door bossen en over zandpaden die typisch zijn voor de Antwerpse Kempen. Bossen vol dennenbomen en duinen heuvels zijn de hoofdbrok van deze tocht.
Praktisch: hoofdzakelijk over bos- en aardewegen. Vergeet je stevige wandelschoenen niet!
Kasterlee ligt midden op de Kempense heuvelrug. Het is een charmant en levendig dorp met maar liefst 2000 ha wandelbossen. Vertrekpunt is de Keeses Molen, die ooit eigendom was van Kees Van Gorp. Vandaar zijn naam.
Je loopt voorbij de Britse militaire begraafplaats die herinnert aan één van de grootste tragedies uit de 20ste eeuw,
In de zomermaanden kun je er alle dagen naar sprookjes en vertellingen luisteren.
En tijdens de Kabouterdag (9 september) is het de héle dag feest. Vlakbij ligt het centrum Frans Masereel, een grafisch atelier waar je ook terecht kunt voor interessante tentoonstellingen.
De huizen verdwijnen nu uit beeld en je loopt naast een duinenrij, dicht begroeid met dennenbomen.
Links kijk je uit op de Netevallei en zie je in de verte hoe de Kleine Nete er kronkelt tussen de weilanden.
Je volgt de weg tot in het gehucht Goor, dat je links laat liggen om het gebied van de 'holle wegen' in te trekken.
Onder de duinen heuvels zit een laag leem die de vorming van ijzerzandsteen in de hand werkte.
Regen en sneeuw spoelden de zandlagen weg en in de holle wegen zie je nog goed de brokken ijzersteen die zijn
blootgelegd.
Via een brede zandweg kom je aan de achterkant van het provinciaal park
'Hoge Mouw', dat vroeger 'Hoge Moude' heette (moude betekende mul zand). Met zijn 39 meter hoogte was deze heuvelrug ooit het hoogste punt van Kasterlee.
Vele generaties hebben hier urenlang zomer- en winterpret beleefd.
Om verdere erosie tegen te gaan, is het domein nu aangeplant. Zo blijft dit natuurhistorisch monument bewaard.
Uiteindelijk kom je aan een lange, ondiepe kuil: de Duivelskuil. Uit opgravingen is gebleken dat dit een dodenakker, een oude begraafplaats geweest is.
Heidense priesters hielden er godsdienstoefeningen en voor hen was het een gewijde plaats.
De mensen in de streek schuwden deze plaatsen als de duivel.
Aan de overkant van een asfaltweggetje ligt nog een stukje hei. Je ziet er niet zo veel van, maar natuurgidse proberen zo te laten zien hoede streek er vroeger, vóór de bebossing, uitzag.
Je passeert nog een duinenrij en voor de laatste meters van dit Konijnenpad moet je nog een verrassend steil heuveltje op.