Naam v/d route: Temse: de Buitenland-Polder xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Startplaats: Temse
Afstand: 12 km
Start Coƶrdinaat: N 51.123346 - E 4.216315
Natuur langs de Schelde.
Op wandel
- Start: info kantoor de Watermolen (1) op de Wilfordkaai in Temse.
- Langsheen de havennijverheid onder de 365 m lange Scheldebrug (2) door.
- Langs de trap links naar het oostelijk voetpad van de brug; de Schelde vormt hier de grens tussen de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen.
- Aan de overzijde links de geasfalteerde en goed bewandelbare Scheldedijk tot aan de eerste huizengroep, nl. het gehucht Buitenland.
- Dijk verlaten om door het schilderachtige gehucht Buitenland te wandelen.
- Langs enkele torentjes de weg links over het bruggetje. Aan de rechter zijde bemerken we de reconstructie van het Huis van de Teutoonse Ridders (3).
- Verder bij een huizenrij op onze rechterzijde bemerken, links de aardeweg nemen die zich tegenover het huis met nummer 27 bevindt.
- Op het einde van deze karrewegel naar rechts tot aan de bocht met een klein wiel (of waal; dat is een kolk of vijver die ontstaan is na een dijkbreuk).
- Daar de tweede dreef nemen, links beneden de binnendijk.
- Voorbij een vijver rechts het bos in op de Zijdeweg.
- Op het einde links de kasseiweg (Wielstraat) en verder de V. De Witstraat.
- Op het einde daarvan links de L. Segersstraat; aan de linkerzijde: herberg De Oude Poort anno 1661.
- Net voorbij de herberg: links de Notelaardreef in tot aan de Scheldedijk.
- Op de dijk linksweg voorbij het jachtpaviljoen de Notelaar (4) tot aan de brug van Temse.
Via hetzelfde voetpad van de brug naar de linkeroever en terug naar het vertrekpunt de Watermolen.
De wandeling start op de Wilfordkaai te Temse, met de voormalige Boel-scheepswerf en een aantal gerenommeerde palingrestaurants.
Over de Scheldebrug komen we op de Buitenland-Dijk terecht. Even verder lopen we door het schilderachtige gehucht Buitenland met het Huis van de Teutoonse Ridders.
Langs polderlandschappen, dijken en wielen (vijvers en kolken die overbleven na een dijkbreuk) komen we ongeveer halfweg terecht bij de herberg De Oude Poort anno 1661.
Het moet gezegd worden dat de mosselen en de gueuze nog verrassend smakelijk opgediend worden.
Langs de schitterende Notelaardreef komen we terug op de Scheldedijk terecht. Voorbij het jachtpaviljoen De Notelaar en genietend van prachtige schelde-zichten komen we terug aan de brug te Temse.
Honden meenemen is toegestaan tijdens deze wandeling.
Bezienswaardigheden
(l). Watermolen:
Dit oudste gebouw aan de Scheldekaai is oorspronkelijk gebouwd op de thans gedempte Vliet en dateert uit 1787. Het molenhuis werd opgetrokken in 1588, de woning in 1661. De monding van de Vliet, en meer bepaald het gedeelte waar de watermolen in maalde, diende herhaalde malen hergraven te worden. Volgens een kaart van 1740 stonden er aan de molen twee water-raden achter elkaar geplaatst. Achter het laatste rad liep vroeger een bruggetje in de richting van het kasteel. Dit brugje bleef bestaan tot 1851. In 1874 werd echter een begin gemaakt met de overwelving en de kanalisering van de Vliet. Ook op de kaai werden werken uitgevoerd met als gevolg dat de monding van de Vliet verzandde. Omtrent het jaar 1904 was de Watermolen een bloeiend hotel-restaurant. De uitbater was ook de eigenaar van de plezierboot Eulalie. Met de overstroming van 14 december 1973 werd het restaurant deerlijk gehavend en de inboedel vernield. Thans wordt het ingericht als toeristisch centrum van de Scheldekant.
2. Scheldebrug:
Deze brug verbindt het Land van Waas met Klein Brabant. Deze 365 m lange brug is tevens de langste metalen brug van Belgiƫ. Ze heeft een ophaalbaar gedeelte zodat zeeschepen van de Boelwerf langs deze weg Temse konden verlaten. Ze werd op 19 december 1955 ingehuldigd. Het bruggenhoofd wordt gevormd door beelden van K. Aubroeck (aan de ene kant "De Schelde" aan de andere kant "De Golven").
3. Teutoonse Ridders: Het Reuzenhuis is een gedeeltelijke reconstructie van het huis van Teutoonse Ridders te Antwerpen, afkomstig van de wereldtentoonstelling te Antwerpen.
4. De Notelaar: Voormalig jachtpaviljoen op de Scheldedijk (1794). Volledig gerestaureerd in 1966 en wettelijk beschermd.
Met dank aan Achiel Daems
|